فهرست مطالب

رفتار حرکتی - پیاپی 31 (بهار 1397)

نشریه رفتار حرکتی
پیاپی 31 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • راضیه چمنیان، مهدی رافعی بروجنی*، مریم نزاکت الحسینی، حمید صالحی صفحات 17-38
    هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر تصویرسازی ذهنی پتلپ و تمرین بدنی بر زمان واکنش ساده و سه انتخابی و بخش پیش حرکتی و حرکتی زمان واکنش ساده و انتخابی بود. 26 دانشجوی دختر غیرورزشکار (سن 2/1 ± 23/21سال) بر اساس نمرات پرسش نامهوضوح تصویرسازی حرکتی-2 به صورت هدفمند انتخاب و در دو گروه سیزده نفری تمرین تصویرسازی ذهنی پتلپ و تمرین بدنی زمان واکنش سه‏ انتخابی قرار گرفتند. زمان واکنش ساده و انتخابی آزمودنی ها در پیش آزمون و پس از 10 جلسه تمرین ده تکراره، اندازه گیری شد. از دستگاه محقق ساخته زمان واکنش استفاده شد که قابلیت هم زمان شدن با دستگاه الکترومیوگرافی را داشت و زمان واکنش ساده و انتخابی را اندازه‏ گیری می‏ کرد. روایی و پایایی این دستگاه قابل قبول بود. در پس آزمون، علاوه بر ثبت زمان واکنش، بخش پیش‏ حرکتی و حرکتی زمان واکنش در هر دو موقعیت ساده و انتخابی با استفاده از الکترومیوگرافی ثبت شد. به منظور تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس مختلط دودردو و آزمون تی مستقل (P≤0.05) در نرم افزار اس پی اس اس23 استفاده شد. کاهش مدت زمان واکنش ساده (0.004=P) و انتخابی (0.001=P) هر دو گروه معنادار بود. همچنین بین دو نوع تمرین در کاهش زمان واکنش ساده تفاوت معناداری وجود داشت (0.045=P) اما بین بخش پیش حرکتی و حرکتی تفاوت معناداری در دو گروه با تکلیف زمان واکنش ساده و انتخابی وجود نداشت. به نظر می‏ رسد تمرین تصویرسازی ذهنی پتلپ و تمرین بدنی، با حل مسائل شناختی و کاهش زمان پردازش اطلاعات موجب کاهش زمان واکنش می شود.
    کلیدواژگان: تصویرسازی ذهنی پتلپ، زمان واکنش ساده، زمان واکنش انتخابی، بخش پیش حرکتی، بخش حرکتی
  • حسین قادری، فرهاد قدیری*، عباس بهرام صفحات 39-52
    هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر برنامه مداخله‏ای مهارت‏های دست کاری با دو رویکرد کودک محور و معلم محور بر شایستگی حرکتی واقعی و ادراک شده دختران دبستانی است. تعداد 45 نفر از کودکان دختر نه ساله مدارس شهر قروه به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و پس از همسان سازی به سه گروه معلم محور، کودک محور و شاهد تقسیم شدند. هر برنامه شامل 20 جلسه 45دقیقه ای طی یک دوره ده هفته ای بود. نتایج نشان داد در پس آزمون، شایستگی حرکتی واقعی و ادراک شده دو گروه مداخله، برتر از گروه شاهد بود و گروه کودک محور نیز برتر از گروه معلم محور بود (P<0.05). این نتایج نشان می دهد مزایای منتسب به برنامه های مداخله‏ای با تاکید بر رویکرد جو انگیزه تبحر، از قابلیت تعمیم در زمینه مهارت های حرکتی بنیادی دست کاری برخوردار است.
    کلیدواژگان: برنامه مداخله ای، جو انگیزه تبحر، شایستگی حرکتی، مهارت های حرکتی دست کاری
  • زهرا انتظاری خراسانی*، علیرضا فارسی، محمد کاظم واعظ موسوی، بهروز عبدلی صفحات 53-70
    هدف از این پژوهش مقایسه اثر‏بخشی دو نوع الگودهی ماهر و در‏حال‏یادگیری بر اکتساب ویژگی های دینامیکی الگوی هماهنگی و دقت مهارت پرتاب آزاد بسکتبال بود. شرکت کننده ها (n=40)پس از اجرای پیش‏آزمونبه طور تصادفی در یکی از گروه های کنترل، الگوی ماهر، الگوی در‏حال‏یادگیری و تمرین بدنی قرار گرفتند و به مدت چهار هفته و هر هفته سه جلسه 50 کوششی به تمرین پرداختند. 24 ساعت پس از پایان دوره تمرین، آزمون یادداری به عمل آمد. حرکات به وسیله دوربین‏های آنالیز حرکتی ثبت و تحلیل شدند. نمرات زاویه آرنج اجرای هر شرکت کننده با الگوی ماهر مقایسه شد. نتایج تحلیل عاملی مرکب 4 (گروه) × 5 (جلسات تمرین) میانگین نمرات Z فیشر حاصل از همبستگی عملکرد زاویه آرنج افراد در هر گروه با مدل نشان داد که همه گروه ها به جز گروه کنترل طی روز‏های تمرین بهبود معناداری در عملکرد داشته اند. بین گروه های الگوی ماهر و در‏حال‏یادگیری در مراحل اکتساب تفاوت معناداری وجود نداشت؛ اما در آزمون یادداری، گروه الگوی در‏حال‏یادگیری بهتر عمل کرد. بررسی نمرات دقت نشان داد که بین دو گروه الگودهی در هیچ یک از مراحل اکتساب و آزمون یادداری تفاوت معناداری وجود نداشت (P=0.07)؛ بنابراین با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت هر دو روش الگودهی برای یادگیری موثرند و ویژگی های دینامیکی نسبت به نمرات دقت، معرف بهتری از اثربخشی یادگیری مشاهده‏ای هستند.
    کلیدواژگان: یادگیری مشاهده ای، کینماتیک حرکت، نوع الگو، هماهنگی حرکت، نتیجه حرکت
  • زهرا پورآقایی اردکانی*، سودابه فرازمند، زهرا سلمان صفحات 71-86
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر تمرینات قدرتی، تمرینات ویژه انگشتان و ترکیبی از آن دو بر سرعت و دقت حرکات ظریف زنان سالمند بود. بدین منظور 30 زن سالمند با میانگین سنی 6/1±4/72 به صورت در دسترس انتخاب شدند. پس از گرفتن پیش آزمون با استفاده از آزمون پوردو پگبورد، آزمودنی ها بر اساس نمرات کسب شده در پیش آزمون در سه گروه تمرینات قدرتی، تمرینات ویژه انگشتان و تمرینات ترکیبی تقسیم شدند. تمرینات قدرتی در این پژوهش، تمرینات قدرتی استاندارد برای مچ و انگشتان دست بود، تمرینات ویژه انگشتان، شامل حرکات تمرینی توان بخشی انگشتان و دست می شد و تمرینات ترکیبی، ترکیبی از این دو نوع تمرین بود. هر گروه تمرینی در هر هفته سه جلسه بیست دقیقه‏ای به انجام تمرینات پرداختند و بعد از هشت هفته از آنان پس آزمون گرفته شد. از آزمون کلموگروف اسمیرونوف، آماره لون، آزمون تجزیه وتحلیل کوواریانس و آزمون تی همبسته به منظور تحلیل یافته ها استفاده شد. نتایج نشان داد سه گروه تمرینی در متغیر سرعت و دقت حرکات ظریف، تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند (P>0.05). تمرینات قدرتی و تمرینات ویژه انگشتان بر سرعت و دقت حرکات ظریف تاثیر معناداری داشت (0.05>P)، اما تاثیر تمرینات ترکیبی بر سرعت و دقت حرکات ظریف، معنادار نبود (P>0.05). با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان از تمرینات این پژوهش برای بهبود حرکات ظریف سالمندان، چه در منزل و چه در مراکز توان بخشی و تمام مراکز نگهداری سالمندان، به منظور بهبود کیفیت زندگی روزمره، حفظ استقلال و خودکارآمدی افراد سالمند بهره برد.
    کلیدواژگان: چالاکی دستی، حرکات ظریف، سالمندان، پوردو پگبورد، تمرین
  • ولی الله کاشانی*، پروانه شمسی پور دهکردی، نسرین شهابی صفحات 87-108
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر ریتم شبانه روزی و تغییرپذیری تمرین بر تحکیم مبتنی بر ارتقای حافظه حرکتی آشکار بود. 40 شرکت کننده راست دست رشته تربیت بدنی در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان با توجه به تیپ شبانه روزی خود به چهار گروه مختلف تقسیم بندی شدند. مرحله اکتساب شامل نه بلوک ده کوششی بود که گروه های ثابت از فاصله 6/2 متر و گروه های متغیر به طور تصادفی از فواصل 2/3 و 6/2، 2 متر به تمرین مهارت هدف گیری با دست پرداختند. آزمون یادداری با ثبت امتیازات 30 کوشش (سه بلوک ده کوششی) پرتاب مهارت هدف گیری با دست از فاصله 6/2 متر در سه مرحله (یادداری فوری، یادداری تاخیری صبح، یادداری تاخیری عصر) اجرا شد. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس دوراهه با اندازه های تکراری و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری 05/0 استفاده شد. نتایج نشان داد بهترین عملکرد را گروه تمرین ثابت صبح در آزمون یادداری صبح و گروه تمرین ثابت عصر در آزمون یادداری عصر دارد. به طورکلی می توان نتیجه گرفت بیشترین تحکیم مبتنی بر ارتقا در فاصله تمرین آسایی 24 ساعت در گروه های تمرین ثابت اتفاق می افتد و قرارگرفتن خواب شبانه در این فاصله تمرین آسایی منجر به تسهیل تحکیم حافظه حرکتی آشکار می شود؛ ازاین رو، تمرین ثابت در مقایسه با تمرین متغیر و فاصله تمرین آسایی 24 ساعت، بهترین فاصله برای تحکیم مبتنی بر ارتقای حافظه حرکتی آشکار است.
    کلیدواژگان: تغییرپذیری تمرین، تحکیم، تمرین آسایی، ریتم شبانه روزی
  • فرشید طهماسبی*، فرزانه حاتمی، هدایتی اعظم صفحات 109-128
    هدف از اجرای پژوهش حاضر، تعیین تاثیر تمرین نروفیدبک با تاکید بر برتری دستی بر یادگیری مهارت پرتاب دارت بود. 39 دانشجوی دانشگاه شهید رجایی تهران (میانگین سنی: 57/2 ± 62/21 سال) به طور هدفمند در این پژوهش شرکت کردند. شرکت‏کنندگان پس از آموزش و مشاهده فیلم مربوط به مهارت پرتاب دارت و اجرای پیش آزمون (10 کوشش) در یکی از گروه های نروفیدبک راست دست، نروفیدبک چپ دست، کنترل راست دست و کنترل چپ دست قرار گرفتند. مرحله اکتساب شامل هشت جلسه تمرینی بود که در آن شرکت‏کنندگان در هر جلسه 20 کوشش تمرینی را پس از مداخله نروفیدبک انجام دادند. 72 ساعت پس از اتمام مرحله اکتساب، آزمون یادداری و سپس آزمون انتقال با دست غیربرتر انجام شد.تحلیل یافته ها در مرحله اکتساب نشان داد که اثر جلسات تمرین معنادار است؛ به عبارت دیگر، عملکرد پرتاب دارت شرکت کنندگان در طول جلسات تمرینی پیشرفت معناداری را نشان داد. همچنین، نتایج تحلیل واریانس یک‏راهه نشان داد که تفاوت بین چهار گروه تمرینی در آزمون یادداری معنادار است؛ به این معنی که هریک از گروه های نروفیدبک در آزمون یادداری، نمرات بیشتری را در مقایسه با گروه کنترل به دست آوردند؛ اما تفاوت معناداری بین گروه نروفیدبک راست دست و چپ دست وجود نداشت. از سوی دیگر، گروه های آزمایشی در مرحله انتقال، تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند. پروتکل اس ام آر/تتا با تقویت ریتم حسی حرکتی و به دنبال آن بهبود فرایندهای توجهی، به ارتقای عملکرد در مهارت پرتاب دارت منجر می‏شود و به نظر می‏رسد استفاده از این پروتکل می‏تواند به تسریع روند خبرگی در رشته دارت کمک کند.
    کلیدواژگان: نروفیدبک، آموزش امواج مغزی اس ام آر -تتا، برتری دستی، پرتاب دارت
  • حسن سپهری بناب *، حسن محمدزاده، صغری ابراهیمی ثانی صفحات 129-146
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش نوروفیدبک بر بهبود اجرا و یادگیری حرکتی رویه ای یک تکلیف جدید بود. جامعه آماری پژوهش را همه دانشجویان دانشگاه ارومیه در سال 94-1393 تشکیل می دادند که از میان آنها 47 نفر (میانگین سنی 96/1±20/23) به صورت نمونه در دسترس انتخاب و در چهار گروه (نوروفیدبک همراه با تمرین رویه ای حرکتی، نوروفیدبک، تمرین رویه ای حرکتی و کنترل) به طور تصادفی تقسیم شدند. آزمودنی ها همه راست دست بودند و تکلیف پیگردی چرخان را به شیوه معکوس با دست غیربرتر (چپ) اجرا کردند. یادگیری حرکتی رویه ای، به عنوان افزایش عملکرد در تکلیف پیگردی، در طول بلوک های تمرین، در همان روز ارزیابی شد و تحکیم یادگیری پس از 24 ساعت استراحت ارزیابی شد. پروتکل نوروفیدبک شامل فعال سازی قشر حرکتی اولیه راست و سرکوب موج مو (هشت تا 12 هرتز) در نقطه سی چهار در یک جلسه سی دقیقه ای بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری نشان داد که برنامه نوروفیدبک همراه با تمرین رویه ای حرکتی، در مقایسه با دیگر گروه ها، تاثیر معناداری بر یادگیری حرکتی رویه ای داشت؛ اما در مرحله یادداری بر یادگیری موثر نبود. به طورکلی یافته های این پژوهش نشان می دهند که یک جلسه برنامه نوروفیدبک بلافاصله به دنبال جلسه تمرینی، موجب تسهیل اجرا و یادگیری و تسریع اکتساب اولیه تکلیف حرکتی رویه ای شد.
    کلیدواژگان: یادگیری حرکتی رویه ای، تمرین نوروفیدبک، پیگردی چرخان
  • مهتا اسکندرنژاد، فهیمه رضایی*، مریم جاهدی صفحات 147-160
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سطح داوری و نوع رشته ورزشی با میزان خطای ادراک عمق داوران ورزشی در رنگ‏های سرد و گرم انجام گرفت. بدین‏منظور 30 داور ورزشی شامل 15 داور از رشته های گروهی و 15 داور از رشته های انفرادی از پنج درجه داوری (درجه سه، درجه دو، درجه یک، درجه ملی و درجه بین المللی) و 15 فرد غیرورزشکار به روش نمونه‏گیری دردسترس انتخاب شدند. میانگین سنی نمونه آماری (93/11±)53/38 سال بود. ادراک عمق شرکت‏کنندگان در هر رنگ (آبی، سبز، قرمز و نارنجی) در دو کوشش متوالی به کمک دستگاه ادراک عمق، رنگ و شکل ارزیابی شد. میانگین این هشت کوشش به عنوان نمره ادراک عمق کل افراد در نظر گرفته شد. میانگینرنگ‏هایآبیو سبزبه‏عنوانرنگ‏هایسردو میانگینرنگ‏هایقرمزونارنجیبه‏عنوانرنگ‏هایگرمثبتشد. برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی اسپیرمن، تحلیل واریانس یک‏طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد همبستگی معناداری بین سطح داوری با میزان خطای ادراک عمق وجود ندارد؛ همچنین یافته ها بر نبود تفاوت معنادار در میزان خطای ادراک عمق بین داوران رشته های گروهی و انفرادی دلالت داشت. بااین‏حال، این دو گروه به‏طور معناداری ادراک عمق بهتری نسبت به گروه غیرورزشکار داشتند. همچنین در مقایسه خطای ادراک عمق در رنگ‏های سرد و گرم بین سه گروه نیز، داوران رشته های گروهی و انفرادی به‏طور معناداری در رنگ‏های سرد نسبت به افراد غیرورزشکار برتر بودند. به‏طورکلی این مطالعه نشان می‏دهد که مهارت‏های بینایی ممکن است بین داوران ورزشی و افراد غیرورزشکار متفاوت باشد.
    کلیدواژگان: ادراک عمق، داوران ورزشی، رنگ های سرد، رنگ های گرم
  • علی شفیع زاده*، الناز شبان صفحات 161-176
    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر تداخل زمینه‏ای کم با تداخل زمینه ای زیاد بر اکتساب، یادداری و انتقال مهارت های پایه ژیمناستیک در کودکان سه تا شش سال بود. جامعه آماری شامل52 کودک سه تا شش سال ثبت نام شده در مدرسه ژیمناستیک بودند که از بین آنها 20 نفر به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. مربی در آغاز مهارت های پرش جک پاباز، جک پاجفت و تپانچه، مهارت های تعادلی ساده، لک‏لک، فرشته و مهارت های غلت پاجفت، غلت پاباز و غلت یک پا را نمایش داد و سپس آزمودنی ها در پیش‏‏آزمون این مهارت ها شرکت کردند. از اجرای تمام پیش‏آزمون‏ها فیلم برداری شد و بر اساس مجموع میانگین امتیاز سه داور رسمی، آزمودنی ها به ترتیب رتبه بندی و در دو گروه ده نفره تداخل زمینه‏ای کم و تداخل زمینه‏ای زیاد قرار گرفتند. گروه تداخل کم درهر جلسه فقط یکی از مهارت های را تمرین و در آخر همان جلسه، پس‏آزمون اکتساب و 48 ساعت بعد در شروع جلسه بعد، پس‏آزمون یادداری و انتقال مهارت جلسه قبل را اجرا و تمرین مهارت بعدی را اجرا کردند. گروه تداخل زیاد هر جلسه تمام مهارت ها را برای نه جلسه تمرین و در پایان جلسه نهم پس‏آزمون اکتساب و 48 ساعت بعد، پس‏‏آزمون یادداری و انتقال را اجرا کردند. امتیازات داوران از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیره در سطح 5 0/0 تحلیل شد. نتایج نشان داد در هر سه مهارت تعادل، پرش و غلت، بین دو گروه تمرین مسدود و تصادفی، تفاوت معنادار بود (P<0.05). نتایج، برتری تمرین تصادفی را در دامنه سنی سه تا شش سال در ژیمناستیک تایید و بر تاثیر نوع مهارت در تداخل زمینه‏ای تاکید داشت.
    کلیدواژگان: ژیمناستیک، تداخل زمینه ای، اکتساب، یادداری، انتقال
  • جواد زارعی، حمیدرضا طاهری تربتی*، مهدی سهرابی، عبدالله قاسمی صفحات 177-194
    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر تمرینات ویژه انفرادی، گروهی و مشارکتی بر عملکرد اجتماعی و شناختی کودکان نه تا 12 ساله مبتلا به اختلال هماهنگی رشدی انجام گرفت و بدین منظور، 40 نفر از دانش آموزان پسر نه تا 12 ساله از مدارس ابتدایی مشهد انتخاب شدند. تشخیص اختلال هماهنگی رشدیبا استفاده از پرسش نامه دی. سی. دی. کیو و آزمون ام. ای. بی. سی2 و مصاحبه بالینی و تایید روان پزشک صورت گرفت. شرکت کنندگان به چهار گروه (کنترل، انفرادی، گروهی و مشارکتی که از دو زیرگروه تشکیل شده بود) تقسیم شدند. گروه ها، تمرینات منتخب را به مدت 24 جلسه و هر جلسه 60 دقیقه انجام دادند. آزمودنی ها قبل و بعد از تمرینات به وسیله آزمون های ام. ای. بی. سی2، وایلند و آدمک گودیناف ارزیابی شدند و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره صورت گرفت. نتایج نشان داد تمریناتویژه انفرادی، گروهی و مشارکتی بر اختلال هماهنگی رشدی و عملکرد شناختی کودکان تاثیر معنا داری دارد (P<0.05)؛ اما بر عملکرد اجتماعی کودکان تاثیر معناداری ندارد (P<0.05). بنابراین، برنامه های تمرینی ویژه انفرادی، گروهی و مشارکتی به بهبود اختلال هماهنگی رشدی و عملکرد شناختی در کودکان دی. سی. دی کمک می کند.
    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشدی، تمرینات، عملکرد اجتماعی، شناختی
|
  • Raziyeh Chamanian, Mehdi Rafei Brojeni *, Maryam Nezakat-Alhoseini, Hamid Salehi Pages 17-38
    The purpose of the present study was to determine the effect of PETTLEP imagery and physical practice of choice reaction time on simple and choice reaction time and the pre-motor and motor areas of simple and choice reaction time. Based on mental imagery ability that measured by Vividness of Movement Imagery Questionnaire 2, 26 non-athlete girl students (age 21.23±1.2 years) were chosen purposefully and divided in two groups, each comprising 13 individuals to perform PETTLEP mental imagery exercise and physical exercise of reaction time. The Simple and choice reaction time of subjects were recorded in pre-test and after 10 sessions of 10 repetitions training by researcher-made reaction time device. In the post-test, in addition to recording reaction time, pre-motor and motor areas of reaction time in both simple and choice situations were recorded using electromyography. For analyzing data, the statistical methods of mixed two- way ANOVA and t-test were used in SPSS 23 software. The results showed that after the intervention, the simple (P=0.004) and choice (P=0.001) reaction time was reduced significantly in both groups. Also, there was a significant difference between the two kinds of exercise in simple reaction time (P=0.045). However, there wasn’t any significant difference between these two kinds of exercise in terms of reducing choice reaction time. Therefore, it can be concluded that by solving cognitive problems and reducing the time needed for information processing, PETTLEP imagery and physical exercise help to reduce reaction time.
    Keywords: PETTLEP Imagery, Simple Reaction Time, Choice Reaction Time, Motor Time, Pre-Motor Time
  • Hosein Qaderi, Farhad Ghadiri *, Abbas Bahram Pages 39-52
    The purpose of the present study was to investigate the effects of a manipulation skills intervention program, on actual and perceived motor competence of the elementary school girls by teacher centered and child centered Approaches. For this purpose, 45 girl elementary school students of Qorveh (8.98±0.20 years) via a multi-stage random sampling were selected and after matching were divided into three groups of teachers centered, child centered and control. Each program consisted of 20, 45-minute sessions during a ten-week period. The results showed that in posttest the actual and perceived competence of two intervention groups were higher than control group and the child-center group was better than teacher-center group (P
    Keywords: Intervention Program, Mastery Motivational Climate, Motor Competence, Manipulation Motor Skills
  • Zahra Entezari Khorasani *, Alireza Farsi, Seyed Mohammad Kazem Vaez Mmousavi, Behroz Abdoli Pages 53-70
    The aim of this study was comparing the effectiveness of two types of skilled and learning modeling on dynamic characteristics acquisition of basketball free throw. After pre-test, participants (n=40) were randomly assigned into four skilled modelling and learning modelling, physical and control groups, and practiced three sessions per week for four weeks; each session consisted of 50 trials. A retention test was performed one day after the training period. Movements were analyzed by motion analysis cameras. Elbow angle scores of each participant, were compared with a skilled pattern. Mixed Factor analysis 4 (group) × 5 (sessions) of Fisher Z scores mean of the correlation function of the angle of elbow in each group with model, showed that all groups except the control group had significant improvement in performance in acquisition tests. There was no significant difference between skilled and learning groups in acquisition phases, but learning group performed better in retention test. Investigation of accuracy scores showed that there was no significant difference between two modeling groups in both the acquisitionphases and retention test (P=0.07). Thus, according to the findings of this study can be said that both modeling methods were effective for learning and dynamic characteristics compared to the accuracy scores, is a better indicator of the effectiveness of observational learning.
    Keywords: Observational learning, Movement Kinematic, Modeling Type, Movement Coordination, Movement Outcome
  • Zahra Pooraghaei Ardakani *, Soodabe Farazmand, Zahra Salman Pages 71-86
    The aim of this study was to investigate the effect of strength, special exercises, and combination of them on speed and accuracy of the elder's fine movements. Thirty elderly women with an average age of (72.4±1.6) were selected using available sampling. Subjects were categorized into three groups of strength, special and combination training using pretest of Purdue Pegboard Test. In this research, the strength training consisted of standard exercises for the wrist and fingers. Subjects in special training group perform rehabilitation movements of fingers and wrist, and combination group perform both of them. All subjects exercised (20 min each session, 3 times per week) and post-test of Purdue Pegboard was preformed after 8-week training. One sample Kolmogorov-Smirnov test, Levene`s test Analysis of Covariate (ANCOVA) and Paired t-test were used for data analysis. The Results showed that there is no significant differences among three groups in speed and accuracy of fine movements (P>0.05). Special and strength exercises showed a significant effect (P0.05). Accordingly, thus the special and strength exercises could improve fine movements, it would be recommended for elderly to perform mention above movements, at home, rehabilitation centers and elderly nursing homes for improving their daily quality of life.
    Keywords: Manual Dexterity, Fine Movement, Elderly, Purdue Peg Board, Intervention
  • Valiollah Kashani *, Parvaneh Shamsipor Dehkordi, Nasrin Shahabi Pages 87-108
    The purpose of this study was to examine the effect of circadian rhythms and variability of physical practice on the enhancement-based consolidation process in explicit motor memory. 40 right-handed female students of Alzahra University of physical education participated in this research. Participants were divided according to their circadian rhythm into 4 different groups. The acquisition phase consisted of nine blocks of 10 trials which constant groups from 6.2 m and random groups from 3.2, 2.6, 2.3 to practiced their darts skills. Retention test was performed by Record score of 30 trials (three blocks of 10 trials) throwing darts from a distance of 6.2 m in three phases (immediate retention, delayed retention morning, delayed retention time). For data analysis, analysis of variance with repeated measures and Bonferroni post hoc test at a significance level (0.05) was used. The results show that the best performance of the constant morning group was in the delayed retention morning and constant evening group were in the delayed retention evening. In general, we can conclude that most enhancement-based consolidation process occurs with 24h off line periods in constants groups and night's sleep in these off-line periods facilitated consolidation of motor memory. So, 24h offline period is the best offline period for enhancing explicit motor memory.
    Keywords: Variability of Physical Practice, Consolidation, Off Line Period, Circadian Rhythms
  • Farshid Tahmasebi *, Farzaneh Hatami, Azam Hedayati Pages 109-128
    The purpose of this study was to investigate the effects of neurofeedback training with a focus on handedness, on learning of dart throwing skill. Thirty-nine Students of Shahid Rajaee Teacher Training University )mean age: 21.62±2.57 years) purposefully participated in this research. After instructing and observing dart throwing film by participants, a pretest includes of 10 trails was conducted and then participants were assigned into four groups (right-handed neurofeedback, left-handed neurofeedback, right-handed control and left-handed control) according to pretest scores. Acquisition phase includes of 8 training sessions, participants completed 20 trials per session after neurofeedback intervention. 72 hours after the last training sessions, the retention test and then transfer test with non-dominant hand was conducted. Factorial analysis of variance with repeated measures on training sessions indicated that training sessions main effect was significant, that is, participants showed significant improvement in dart throwing performance during acquisition phase. In addition, one-way ANOVA revealed that there were no significant differences among groups in transfer test, while this difference was significant in retention test. In other words, neurofeedback groups achieved better scores than control group, but significant difference between right-handed and left-handed neurofeedback groups was not found. Theta/SMR protocol leads to sensory motor rhythm and attentional process enhancement, consequently increase in dart throwing performance. It appears that this protocol may help accelerating expertise process in dart.
    Keywords: Neurofeedback_Brain Waves Training SMR - Theta_Handedness_Dart Throwing Skill
  • Hasan Sepehri Bonab *, Hasan Mohammadzade, Soghra Ebrahimi Sani Pages 129-146
    The aim of present study was to investigate the effect of neurofeedback training to facilitate the acquisition and procedural motor learning of a new task. The population of this research was all male students in Urmia University (2014-2015) from which 47 (mean age; 23.20±1.96) were selected as available sample and were randomized into four groups; (NFB MPL, N=12), (NFB, N=11), (MPL, N=12), (control, N=12). Subjects were right-hand dominant and performed the pursuit rotor task in an inverted mode with their non-dominant (left) hand. Motor procedural learning was measured as performance increment on pursuit rotor task across trail blocks on the same day and consolidation was evaluated following a 24-hour rest. The neurofeedback protocol includes activating of the right primary motor cortex and suppression of Mu rhythm (8–12 Hz) c4 in a single session for 30 minutes. The analysis of variance with repeated measures showed that compared with other groups, neurofeedback training of (NFB MPL) group had significantly more effects on motor procedural learning, but no significant durable effect on learning. Generally, the results showed that a single session of NFB immediately after individual training sessions caused facilitation of performance and learning and acceleration of the early acquisition of a motor procedural task.
    Keywords: Motor Procedural Learning, EEG-Neurofeedback Training, Pursuit Rotor
  • Mahta Eskandarnejad, Fahimeh Rezaei *, Maryam Jahedi Pages 147-160
    The aim of present study was to investigation relationship between refereeing level and type of sport field with sport referees’ amount of depth perception error in cold and warm colors. To do so, 30 referees including 15 referees of team fields and 15 referees of individual fields with different referee's degree (A, B, C, National degrees and International degrees) and 15 non-athlete individuals were selected using availability sampling method. Average age of statistical sample was 38.53(±11.93). Subject's depth perception in each color (blue, green, red & orange) have been evaluated in two continues tries by the depth, color and shape perception apparatus. The average of these eight tries was used as individual's depth perception score. The average of blue and green colors was used as cold colors and the average of red and orange colors was used as warm colors. Data were analyzed using Spearman correlation coefficient, one-way analysis of variance (ANOVA) and Bonferroni post-hoc test. Results of present study indicated that there was no significant correlation between refereeing level and error amount of depth perception. Also, there was no significant difference between referees of team and individual fields in error amount of depth perception. However, sport referees were significantly better than non-athlete individuals. Also, in comparison the depth perception error in cold and warm colors between three groups, referees of team and individual fields were significantly better than non-athlete individuals in cold colors. Generally, this study shows that visual skills may be different between sport referees and non-athlete individuals.
    Keywords: Depth Perception, Sports Referees, Cold Colors, Warm Colors
  • Ali Shafizadeh *, Elnaz Shaban Pages 161-176
    The aim of this study was to compare the effects of low contextual interference with high contextual interference on acquisition, retention and transfer of basic gymnastics skills in children with three to six years old. The study population included 52 children three to six years old enrolled in gymnastics school from which 20 children were selected randomly. Jumping skills (open-leg jack, closed-leg jack, pistol) balance skills (simple, stork, angel) and Tumbling forward skills (closed leg, open leg, one leg) were displayed by experienced coach and then they participated in the pre-test. Performing all pre-tests were filmed and, based on total average rating of three official refers, the subjects respectively were replaced in two groups of low contextual interference and high contextual interference(n=10). The low contextual interference group practiced only one of the skills in each session and at the end of the session acquisition post-test was taken and 48 hours later at the start of the next session the post-test of retention and transfer of last session were done and then they practiced the next skill. The high contextual interference group, practiced all the skills for the nine session in each session. At the end of the ninth session, they had acquisition post-test and 48 hours later, the retention and transfer post tests were taken. The data was analyzed by MANCOVA with alpha set at 0.05. Results showed that there were significant differences between the two block and random practice groups in all three skills of balance, jumping and tumbling(P
    Keywords: Gymnastics, contextual interference, Acquisition, Retention, Transfer
  • Javad Zaree, Hamidreza Taheri Torbati *, Mehdi Sohrabi, Abodollah Ghasemi Pages 177-194
    The purpose of this research is to determine the effect of special individual, group and cooperative exercises on the cognitive and social function of children aged 9-12 years. 40 male students 9–12 years of age were chosen from elementary schools in the city of Mashhad. The DCD questionnaire was used for the diagnosis of DCD along with MABC2 test, clinical interviews and certification of a psychiatrist. Participants were randomly divided into four groups (control, individual, group and cooperative groups with two subgroups). They were trained by a trainer for 24 sessions each lasting for about 60 minutes. Before and after the exercises, the experiment groups were evaluated by MABC2, Winland and Goodenough dummy test. Data analyses were carried out by the multivariate covariance. The results showed that special individual, group and cooperative exercises had a significant effect on developmental coordination disorder (P
    Keywords: DCD, Practices, Social, Cognitive