فهرست مطالب

مجله مطالعات مدیریت ورزشی
پیاپی 24 (امرداد و شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد سلطان حسینی، ابراهیم علی دوست قهفرخی، ابوالفضل فراهانی صفحات 15-30
    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثرات زیست-محیطی و ترافیکی اماکن ورزشی شهر یزد بر محیط شهری آن است. روش انجام پژوهش، توصیفی-پیمایشی و جامعه آماری آن شامل روسای هیئت های ورزشی و کارشناسان اداره تربیت بدنی (53 نفر)، مسئولان نیروی انتظامی (33 نفر) و مشاوران املاک (38 نفر) وکلیه مردم ساکن اطراف اماکن بود. حجم نمونه برآورد شده برای روسای هیئت ها و کارشناسان، مسئولان نیروی انتظامی و مشاوران املاک برابر با جامعه آماری و برای ساکنان 256 نفر بود که از طریق روش نمونه گیری هدفمند و دردسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط استادان و متخصصان ارزیابی شد و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 85/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آماری T تک متغیره استفاده شد. نتایج نشان می دهد در خصوص اثرات زیست-محیطی میانگین حاصل (79/2) کوچک تر از سطح متوسط (3) است؛ بنابراین از نظر پاسخ دهندگان، اماکن ورزشی شهر یزد تاثیر منفی بر محیط زیست منطقه ندارند، اما در خصوص اثرات ترافیکی میانگین حاصل (71/3) بزرگ تر از سطح متوسط است؛ یعنی از نظر پاسخگویان، اماکن ورزشی اثرات ترافیکی منفی و معنی داری بر منطقه شهری اطراف خود دارند. با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاد می شود برای مهندسی و مکان یابی ساخت مجموعه های ورزشی جدید مناطق کم تردد و مناسب برای این کار در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اماکن ورزشی، محیط شهری، زیست، محیطی، ترافیکی
  • مهرزاد حمیدی *، ژاله معماری صفحات 31-58

    هدف از انجام این تحقیق، تبیین مدل اکتشافی معیارهای انتخاب مربیان ملی کشور است که در دو بخش کیفی و کمی انجام شدهاست. در بخش کیفی، با مطالعه ی ادبیات تحقیق و جلسات بحث و بررسی با نخبگان، متغیرهای اثرگذار در انتخاب مربیان ملی شناسایی شد. در بخش کمی، پرسش نامه ای با 25 سوال پاسخ بسته تهیه و ضریب پایایی آن 968/0 تعیین شد (01/0 P<) و در اختیار 450 مربی نخبه، مدیر، ورزشکار ملی، اساتید دانشگاه و کارشناسان ورزش کشور قرار گرفت و 407 پرسشنامه، تحلیل و مدل اکتشافی معیارهای انتخاب مربیان ملی به دست آمد. مدل اکتشافی معیارهای انتخاب مربیان ملی متشکل از چهار عامل بود. شاخصهای برازش اعتبار مدل را تایید و بر اساس آن، ساختار تحلیل عاملی اکتشافی تایید شد. چهار معیار انتخاب مربیان ملی عبارت اند از مهارت های رهبری، مهارت های ارتباطی، مهارت های ویژه و مهارت های فنی: سوابق فنی و توان عملیاتی. در انتخاب مربیان ملی ابتدا به مهارت های فنی و سپس به توان اجرایی و عملیاتی آنان توجه می شود. مهارت های ارتباطی و مهارت های ویژه در درجات اهمیت بعدی هستند. همه ی مدیران بر ویژگی های توان فنی و عملیاتی، عضویت در سیستم های مربیگری معتبر، مهارت های رهبری و ارتباطی مربیان تاکید کردند. تجربه ی بالای مربیگری در تورنمنت ها مهم ترین متغیر در تبیین مهارت های فنی مربی و آشنایی با فن مذاکره و توانایی در اعمال مدیریت تعارض مهم ترین متغیر در تبیین مهارت های رهبری مربی است. شناسایی عوامل موثر در انتخاب مربیان ملی به همراه بار عاملی و ارزش هر متغیر در مدیریت انتخاب مربیان ملی راه گشا است.

    کلیدواژگان: مربیان ملی، انتخاب، مدل اکتشافی
  • سید مهدی رسولی، وحید ساعت چیان، علیرضا الهی صفحات 59-74
    هدف از تحقیق حاضر، پیش بینی توان صحه گذاری ورزشکاران بر قصد خرید مشتریان بود. این تحقیق به صورت مطالعه موردی بر روی حسین رضازاده انجام گرفت. بدین منظور از پرسشنامه استاندارد ابعاد صحه گذاری ورزشکار (برانستین2005) و پرسشنامه تجانس ورزشکار/ محصول (کامیس و گوپتا 1994) استفاده شد. برای تعیین پایایی ابزار تحقیق، تعداد 30 پرسشنامه در یک مطالعه مقدماتی بر روی مشتریان یکی از فروشگاه های شهروند که به طور کاملا تصادفی انتخاب شده بود، توزیع شد و ضریب آلفای کرونباخ آن 92/0 بدست آمد. با توجه به واریانس نمونه مقدماتی با استفاده از فرمول حجم نمونه مورگان برای جامعه نامحدود، سطح اطمینان 95 درصد و خطای 5 درصد، تعداد نمونه مورد نیاز برابر 217 عدد برآورد شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون تحلیل فریدمن، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون) همزمان استفاده گردید. نتایج نشان داد براساس رتبه میانگین به دست آمده به ترتیب مهم ترین مولفه های ابعاد صحه گذاری حسین رضازاده از بالاترین ارزش عبارت بودند از: توان ستاره بودن (4.21μ=)، شخصیت دوست داشتنی (3.99μ=)، منبع جذابیت ورزشکار (3.96μ=)، صداقت حرفه ای (3.52μ=) و تیپ شخصیتی (3.29μ=). هم چنین بین تمامی مولفه های ابعاد صحه گذاری ورزشکار (توان ستاره بودن، منبع جذابیت، شخصیت دوست داشتنی، صداقت حرفه ای و تیپ شخصیتی) با قصد خرید مشتریان همبستگی معناداری وجود داشت (01/0P<). در نهایت از میان ابعاد صحه گذاری ارائه شده، تنها عوامل منبع جذابیت و صداقت حرفه ای ورزشکار، قابلیت پیشگویی میزان قصد خرید مشتریان را نشان دادند. با عنایت به یافته ها می توان حسین رضازاده را به عنوان یک صحه گذار معتبر در تبلیغات از طریق ورزش معرفی نمود.
    کلیدواژگان: صحه گذاری، تبلیغات از طریق ورزش، مطالعه موردی، رفتار خرید، حسین رضازاده
  • سیدمحمود علیزاده، محمدباقر فرقانی اوزرودی، احمد طباییان صفحات 75-88
    یکی از تحولات اساسی مدیریت امروزی، تحول در نحوه نگرش به سازمان است و فرهنگ سازمانی به عنوان بستر می تواند مانع یا ترغیب کننده خلاقیت و نوآوری در سازمان ها باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت مدیران و معلمان تربیت بدنی آموزش و پرورش استان مازندران است. روش تحقیق از نوع توصیفی و همبستگی است و به صورت میدانی اجرا شده است. حجم نمونه با توجه به جدول مورگان 364 نفر بود که به صورت تصادفی طبقه ای از میان مدیران و معلمان تربیت بدنی آموزش و پرورش استان مازندران تعیین شد. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه ویژگی های فردی، فرهنگ سازمانی ساشکین (2001) (84/0α=) و خلاقیت رندیسپ (1986) (83/0α=) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش آماری کولموگروف-اسمیرنف ((KS و ضریب همبستگی اسپیرمن برای به آزمون گذاشتن فرضیه های تحقیق در سطح معنا داری 05/0=α- با استفاده از نرم افزار 19SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد میزان خلاقیت معلمان 22/181، مدیران 65/181 و میزان خلاقیت کل آزمودنی ها 49/181 از نمره کل 250 بوده است. همچنین در میان مولفه های فرهنگ سازمانی، قدرت فرهنگ سازمانی با 82/3 بیشترین میانگین و هماهنگی در گروه کاری با 15/3 کمترین میانگین را دارد. همچنین میانگین فرهنگ سازمانی 37/3 از نمره کل 5 برای کل آزمودنی ها به دست آمد که نشان دهنده در حد متوسط بودن فرهنگ سازمانی است. همچنین بین فرهنگ سازمانی و خلاقیت مدیران و معلمان تربیت بدنی آموزش و پرورش استان مازندران رابطه معنا داری وجود دارد (002/0α=) و تنها بین مولفه قدرت فرهنگ سازمانی با خلاقیت مدیران و معلمان تربیت بدنی رابطه معنا داری وجود ندارد (301/0α=). با توجه به یافته های تحقیق چنین استنباط می شود که سازمان ها می توانند با توافق بر سر ارزش ها و باورهای موجود در سازمان، تطابق با تغییر، توجه به افراد، هماهنگی در کار و همسو کردن اهداف فردی و سازمانی به افزایش خلاقیت افراد کمک کنند.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، خلاقیت، تربیت بدنی
  • بهزاد ایزدی، محمد احسانی، هاشم کوزه چیان، فرشاد تجاری صفحات 89-110
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی عوامل تاثیرگذار بر موفقیت مدیریت ارتباط با هواداران در لیگ برتر فوتبال ایران است. روش تحقیق از نظر هدف از نوع تحقیقات توسعه ای و از نظر ماهیت از نوع تحقیقات اکتشافی است که اطلاعات لازم از طریق مصاحبه، مشاهده، بررسی ادبیات نظری و پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل هواداران باشگاه ها در لیگ برتر فوتبال بودند. از بین 674 پرسشنامه گردآوری شده، 527 نفر بنا بر تعریف عملیاتی (میانگین حضور بیشتر از هشت بازی در یک فصل برای تیم مورد علاقه) هوادار بودند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. از آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون های کولموگروف - اسمیرنوف، همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج این مطالعه نشان داد بین متغیرهای مدیریت دانش، کیفیت خدمات و حمایت سازمانی با مدیریت ارتباط با هواداران رابطه معنا داری وجود دارد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد در بعد کیفیت خدمات وزن رگرسیونی کیفیت فنی و کیفیت کارکردی به ترتیب 575/0 و 491/0 بودند. درک و فهم نیازهای هواداران وفادار برای موفقیت هر نوع سازمان ورزشی از عناصر اساسی است. باشگاه های فوتبال کشور به تلاش های گسترده برای حفظ و نگهداری هواداران جاری و جذب هواداران جدید با فراهم نمودن امکانات مناسب، مدیریت و هدایت برنامه های مشتری محور و ایجاد دانش و اطلاعات مورد نیاز از طریق کانال های مختلف ارتباطی نیاز دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با هوادار، هوادار، باشگاه ورزشی
  • علیرضا موتمنی، امین همتی، هادی مرادی صفحات 111-130
    امروزه ورزش و فعالیت های بدنی جزء لاینفک برنامه های کلان دولت برای تمامی اقشار مختلف جامعه می باشد، اهمیت این موضوع به ویژه در مورد بانوان که پرورش دهندگان نسل های آتی هستند بسیار ضروری تر می نماید. لیکن با توجه به وضعیت فعلی فعالیت های ورزشی (در حیطه بانوان) عدم مشارکت حداکثری این بخش مهم جامعه مشاهده می شود. با توجه به این مهم هدف از این پژوهش شناسایی موانع پیش روی بانوان شهرستان سمنان در انجام فعالیت ورزشی و رتبه بندی این موانع می باشد. بدین منظور ابتدا، موانع پیش روی در 5 دسته طبقه بندی گردید و با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، اولویت بندی صورت پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که عدم توجه مسئولان به ورزش زنان، وجود فرهنگ مرد محوری، کمبود وقت و زمان، وضعیت اقتصادی و عدم سرمایه گذاری لازم در توسعه اماکن ورزشی زنان مهم ترین موانع در هر یک از این 5 دسته می باشد. با توجه به نتایج پیشنهاد می گردد که بانوان مسئولیت و مشارکت بیشتری در امر برنامه ریزی های ورزشی داشته باشند و بودجه مناسب و برابری با آقایان به آن ها اختصاص یابد همچنین بایستی مسئولین ورزشی کشور درصدد حل مشکلات اجتماعی به ویژه تغییر فرهنگ مرد محوری باشند. لازم است تا با تبلیغات گسترده و هدفمند، هزینه های ورزشی را جزء لاینفک سبد مصرفی خانوارهای ایرانی قرار داد.
    کلیدواژگان: ورزش بانوان، موانع، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی
  • ابولفضل نشاطی، عیسی حکمتی، حسین قلی زاده صفحات 131-152
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش خودگویی، کمال گرایی، اضطراب و سبک های مقابله ای در عملکرد ورزشی جودوکاران استان آذربایجان شرقی است. جامعه آماری مطالعه حاضر را کلیه جودوکاران رده سنی جوان و بزرگ سال استان آذربایجان شرقی تشکیل می دادند که از میان آن ها 162 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب حالت رقابتی (CSAI)، پرسشنامه خودگویی (S-TQ)، مقیاس کمال گرایی مثبت و منفی و پرسشنامه شیوه های مقابله ای بیلینگز و موس استفاده شد. برای تحلیل داده ها از SPSS-20 و AMOS-20 و برای برازش الگوی پیشنهادی از مدل معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. مقادیر برخی شاخص های برازندگی نشان داد الگو نیاز به بهبود دارد که بدین منظور چندین مسیر غیرمعنی دار حذف و چند مسیر جدید به مدل افزوده شد و الگوی نهایی با توجه به شاخص های برازندگی و شاخص مجذور کای برازش خوبی داشت. نتایج نشان می دهد کمال گرایی مثبت بیشترین اثر مستقیم و اثر کلی و خودگویی شناختی بیشترین اثر غیرمستقیم را بر عملکرد ورزشی جودوکاران دارد.
    کلیدواژگان: خودگویی، کمال گرایی، اضطراب، سبک های مقابله ای، عملکرد ورزشی، جودو
  • فرزاد غفوری صفحات 153-174
    هدف این پژوهش، بررسی راهکارهای مناسب برای احیا، ترویج و توسعه ی بازی های بومی و محلی در کشور و ارائه ی الگوی مناسبی در جهت توسعه ی گردشگری بود. برای انجام این پژوهش، اقدام به تهیه ی پرسش نامه ی محقق ساخته شد. پس از تهیه ی پرسش نامه روایی آن به سه شکل صوری و محتوایی (با استفاده از نظرات متخصصان و خبرگان) و سازه (با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی) و پایایی آن با استفاده از تحقیق راهنما مورد تایید قرار گرفت (آلفای کرونباخ= 77/0). نمونه ی آماری این پژوهش را 2983 نفر از اعضای هیات علمی رشته ی تربیت بدنی، مدیران و مسئولان ورزشی و هیات های ورزش همگانی و نیز مربیان و ورزشکاران ساکن در کلیه ی استان های کشور تشکیل می دادند که به صورت در دسترس انتخاب شده بودند. داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از دیدگاه نمونه ها، جنبه های مثبت بازی های بومی و محلی به ترتیب اولویت عبارت بودند از: سادگی پرداختن به آنها، قابلیت اجرا در رده های مختلف سنی و ارتباط آنها با فرهنگ جامعه. همچنین موانع زیر برای توسعه ی بازی های بومی از سایر موانع مهم تر بودند: نبود برنامه ریزی، عدم آشنایی با نحوه ی انجام بازی ها، و عدم توجه رسانه ها. براساس تحلیل های انجام شده، به ازای هر واحد افزایش یا بهبود در وضعیت بازی های بومی و محلی، 60/0 واحد افزایش یا بهبود در گردشگری حاصل می شود. بنابراین، در جهت این تاثیرگذاری و توسعه ی گردشگری متاثر از آن، لازم است برنامه ریزی، احیا، ترویج و توسعه ی بازی های بومی و محلی با توجه به عوامل و راهکارهای شناسایی شده در این پژوهش انجام گیرند.
    کلیدواژگان: بازی های بومی و محلی، گردشگری، توسعه
  • سیده فریده هادوی، فریدون تندنویس، محمد سلطانی صفحات 175-188
    هدف این پژوهش تعیین اثر ثبات مربیان بر عملکرد تیم های فوتبال لیگ حرفه ای ایران است. داده های مربوط به جامعه آماری تحقیق شامل 18 تیم فوتبال حاضر در فصل 89- 1388 لیگ حرفه ای فوتبال ایران به صورت میدانی و کتابخانه ای از مدارک معتبر در بایگانی سازمان لیگ فدراسیون فوتبال جمع آوری و با استفاده از آزمون یومان ویتنی، تفاوت عملکرد تیم های دارای ثبات مربی و فاقد ثبات مربی تحلیل شد. در این تحقیق، عملکرد در قالب هشت شاخص امتیاز، رتبه، برد، باخت، مساوی، گل زده، گل خورده و تفاضل گل و ثبات مربی در قالب تغییر یا عدم تغییر مربی در فصل مورد مطالعه بررسی شده است. از هجده تیم حاضر در فصل مورد مطالعه 33/33 درصد ثبات مربی دارند، درحالی که 67/66 درصد دست کم یک بار مربیان خود را در طول فصل تغییر داده اند. متوسط عمر مربیگری در فصل مورد مطالعه 1/16 هفته است. ثبات مربیان بر عملکرد تیم های فوتبال لیگ حرفه ای ایران در شاخص های: امتیاز (29/2-=z، 022/0=p)، رتبه (34/2-=z، 019/0=p)، برد (13/2، z=-033/0=p)، مساوی (2/54-=z، 011/0=p)، تفاضل گل (96/1-=z، 049/0=p) موثر بوده است. یافته های پژوهش نشان می دهد بی ثباتی یا تغییر مربیان در لیگ حرفه ای فوتبال ایران بسیار شایع است. اگر چه تغییر مربیان به منظور کسب نتایج ورزشی بهتر انجام می شود، نتایج تحقیق بیانگر اثربخش نبودن این اقدام است.
    کلیدواژگان: لیگ فوتبال ایران، عملکرد، تیم، ثبات مربی
  • حسین پورسلطانی، رامین ایرجی * صفحات 189-206

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین ارتباط رضایتمندی نیازهای اساسی با دستیابی به هدف بود. جامعه آماری این پژوهش را جانبازان و معلولان ورزشکار استان خراسان رضوی (700=N) تشکیل می دادند. با استفاده از جدول مورگان، نمونه آماری برابر با 248 نفر برآورد شد که پس از توزیع و جمع آوری پرسش نامه ها، در نهایت 181 پرسش نامه کامل بود و مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه رضایتمندی نیازهای اساسی (جوهان و همکاران، 2011) و دستیابی به هدف (سین و همکاران، 2008) استفاده شد. روایی پرسش نامه ها با بهره گیری از نظرات اصلاحی اساتید مدیریت ورزشی تعیین شد و پایایی هر دو پرسش نامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به ترتیب (83/0=α) و (82/0=α) به دست آمد. روش تحقیق از نوع همبستگی بوده و به صورت میدانی اجرا شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری کلموگروف-اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین رضایتمندی نیازهای اساسی با دستیابی به هدف، رابطه مثبت و معنا داری (01/0≥P، 272/0=r) وجود دارد. همچنین بین مولفه های شایستگی (01/0≥P، 264/0=r)، درک درونی منبع علیت (012/0=P، 187/0=r) و ارتباط (01/0≥P، 297/0=r) با دستیابی به هدف، رابطه معنا داری وجود داشت. اما بین مولفه های انتخاب (95/0=P، 005/0=r) و اراده (109/0=P، 12/0=r) با دستیابی به هدف رابطه معنا داری مشاهده نشد. از طرفی، نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که مولفه ارتباط واجد شرایط پیش بینی دستیابی به هدف است.

    کلیدواژگان: رضایتمندی نیازهای اساسی، دستیابی به هدف، جانبازان، معلولان، ورزشکار
  • اسفندیار خسروی زاده، علیرضا بهرامی، عابد حقدادی صفحات 207-222
    هدف این تحقیق بررسی موانع سرمایه گذاری و مشارکت بخش خصوصی در ورزش استان مرکزی است. جامعه آماری شامل مسئولان حوزه صنعت، سرمایه گذاران حوزه ورزش، مدیران ورزش و نخبگان ورزش استان مرکزی بودند (140 نفر) که طبق جدول برآورد حجم نمونه مورگان 110 نفر آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته ای با هفت مولفه اصلی و 42 سوال استفاده شد (931/0=). برای تحلیل داده ها از جدول های فراوانی و درصد، میانگین و انحراف معیار و آزمون رتبه ای فریدمن استفاده شد. نتایج نشان داد سرمایه گذاری و مشارکت بخش خصوصی در ورزش استان به ترتیب با موانع اقتصادی، اطلاعاتی و بازار سرمایه، مدیریتی، قانونی و حقوقی، فرهنگی و اجتماعی، حمایتی و تشویقی، و سیاسی مواجه است. یافتن راه کارهایی برای حل این مشکلات می تواند موجب سرمایه گذاری و مشارکت بخش خصوصی در ورزش استان شود.
    کلیدواژگان: ورزش، سرمایه گذاری، موانع سرمایه گذاری، بخش خصوصی، استان مرکزی
  • رباب یدالله زاده، میر محمد کاشف، حسن محمدزاده صفحات 223-237
    مدیریت استراتژیک یکی از موضوعات اساسی مدیریت امروز است. با توجه به تغییرات محیطی که در حال حاضر شتاب زیادی گرفته است و پیچیده شدن تصمیمات سازمانی، لزوم به کار گیری برنامه ای جامع برای مواجهه با این گونه مسائل بیشتر از گذشته ملموس می شود. پژوهش حاضر به ارزیابی حوزه های مدیریت استراتژیک ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان غربی می پردازد. آزمودنی های این پژوهش را 47 نفر از مدیران و معاونان ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان غربی تشکیل می دهند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد ویک گلیجیوس به نام «تعیین نیاز به بهبود در حوزه های استراتژیک» بود که استادان مدیریت روایی آن را تایید کردند و پایایی آن با آلفای کرونباخ 81% به دست آمد. روش تحقیق توصیفی از نوع تحلیلی است که به صورت پیمایشی اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (انحراف معیار، میانگین، فراوانی) و آمار استنباطی (آزمون t تک نمونه ای) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد درجه تحقق حوزه های فرهنگ، اطلاعات، منابع مدیریت استراتژیک ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان غربی در حد مطلوب قرار ندارند (05/0p<). در مجموع از پژوهش حاضر می توان نتیجه گیری کرد که حوزه فرهنگ، اطلاعات، منابع مدیریت استراتژیک ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان غربی با میانگین جامعه از لحاظ آماری تفاوت معنی داری دارند و این حوزه ها نیاز به بهبود دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، ادارات ورزش و جوانان، استان آذربایجان غربی
|
  • Mohammad Soltan Hoseini, Ebrahim Alidoust Ghahfarokhi, Abolfazl Farahani Pages 15-30
    The purpose of this research was traffic and natural environmental effects of sport stadiums on urban environment of Yazd. Method of research was survey and population included the people living around the stadiums، police personnel’s، properties consultants and sport boards chiefs and specialists of physical education organizations. After a pilot study on 30 peoples، 256 peoples were estimated through available random sampling. The total amount of polices were 33 persons، properties consultants were 38 persons and sport boards chiefs and the specialists of physical education organizations were 53 persons that accounted as population. The instrument was researcher made questionnaire that validity of it was confirmed by academic members and experts after a pilot study on 30 people; its reliability was calculated 0. 85 through Cronbach’s α index. Data Analysis done by univariable t-test and showed that obtained means in case of natural environmental effects on the region by people’s viewpoints was lower than (2. 79) moderate level (3)، but in traffic effects، the resulting averages was more than (3. 71) moderate level. Results showed that sport stadiums of Yazd had no negative effects on natural environmental، and had meaningful negative effects on traffic environmental of sport stadiums. We suggested choosing solitude and suitable zones of cities for building and structure of new stadiums.
    Keywords: Sport Places, Urban Environment, Traffic Effects, Natural Environmental
  • Mehrzad Hamidi, Zhaleh Memari Pages 31-58

    The present study was conducted with propose of determining the Explanatory Iranian Elite Sport Coach selection Criteria. For this purpose، this study was conducted in two qualitative and quantitative parts. A questionnaire consists of 25 components & 0. 968 for reliability was prepared (P< 0. 01).. For collecting the data، were asked 450 people as elite athletes، elite coaches، and managers with high experience in athletics sport، experts and professors. Due to this، 407 questionnaires were completed. After analyzing the data، Iranian elite sport coach selection criteria has been made. Results showed that due to this analysis، there are 4 factors that have the most important at the Iranian elite sport coach selection criteria. The variables & loading of each to introduce each factor have been identified. Goodness’s of Fitness of the model have been accepted & then the model has accepted. The most important factors & variables have been identified to present for managers. The 4 factors were leadership skills including communication skills and specific skills and technical skills، including technical and operational capacity. Correlation between the items in the leadership skills is 0. 576 and in the technical skills equivalent to 0. 601. Conditions governing the coach selection is the way that first the technical skills and then operational skills of the coaches be considered. However، communication skills، and specific skills are in later grades of importance. The results of this study can be found that all managers have stressed on technical and operational capabilities characteristics، membership in the prestigious coaching systems، and leadership and communication skills of the coaches. Having high coaching experience in the Leagues and Tournaments is the most important variable in determining the technical skills of coach and Ability to manage conflict is the most important variable in determining technical & leadership skills of the coach. Identifying factors for coach selection with factor load & value of each variable in managing of national Sport coach selection pave the way for decision makers in selecting coaches.

    Keywords: National Coaches, Selection, Exploratory Model
  • Seyyed Mehdi Rasooli, Vahid Saatchian, Alireza Elahi Pages 59-74
    The purpose of this study was prioritization of different aspects of athlete endorsement and its effects on costumers purchase intention. So Hossien Rezazadeh was selected as a sport celebrity. The instrument used in this study was questionnaire of endorsement aspects made by Bronstain (2005) and concurrency of athlete/product questionnaire (Kamis&Gupta، 1994). The reliability of it has been computed with Cronbachs Alpha coefficient method (0/92). According to pilot study and with considering to unrestrained Morgan table sample size estimated 217 people. Eventually data was analyzed by descriptive and inferential (Freidman، Pierson and Regression) statistics. Results showed that according to means، the most important factors of Rezazadeh endorsement were: star power (µ=4. 21)، loveable personality (µ=3. 99)، attractiveness resource (µ=3. 99)، professional honesty (µ=3. 52) and personal type (µ=3. 29). Also results revealed that all of these aspects had direct relation with costumer''s intention to purchase. Finally among different aspects of endorsement، only attractiveness resource and professional honesty could predict the customer purchase intention. According to the findings Rezazadeh is a great sport celebrity for endorsing products.
    Keywords: Endorsements, advertisement through sport, case study, purchase behavior, Hossein Reza zadeh
  • Seeyad Mahmmod Alizadeh, Mohammadbagher Forghni Ozrudi, Ahmad Tabaeian Pages 75-88
    One of the major developments that have shaped the evolution of modern management attitudes to organization and Organizational culture as a single substrate could inhibit or encourage creativity and innovation in organizations. The purpose of this study was to determine the relationship between organizational culture and the creative of physical education manager & teacher''s aspect in Mazandaran province education. Descriptive and correlational research methods and fieldwork was conducted. Sample size of 364 people، according to Morgan، who was randomly determined& measured by OCAQ، Sashkin and etal (2001) (α=0/84) and creativity by the Randssepp (1989) (α=0/83) questionnaires. Data using statistical methods، KS، Spearman to examine the hypothesis at a significance level of (α=0/05) were analyzed using SPSS19 software. Results showed the creativity of teachers 181/22 managers، 181/65 subjects and creativity of 181/49 of the total score was 250. Components of the organizational culture، organizational culture has the highest average power، and coordination working group has the lowest mean. The average organizational culture and 3/37 of the total score for all subjects was 5، which indicates the average of the organizational culture. Between organizational culture and the creative director and physical education teacher education province، there is a significant relationship (α=0/002) & only the component of the organizational culture and creativity، there is a significant relationship between administrators and teachers of physical education (α=0/301). The findings concluded that organizations can agree on the values and beliefs of the organization، adapting to change، according to the people، in harmony and work to align individual and organizational goals can help to increase their creativity.
    Keywords: Organizational Culture, Creativity, Physical Education
  • Behzad Izadi, Mohammad Ehsani, Hashem Koozechian, Farshad Tojari Pages 89-110
    The purpose of this research was the investigation of effective factors on Fan Relationship Management success in Iranian premier Football league. The research method was developmental and mixed research. The necessary data were gathered through interviews، observation، review the relevant theoretical literature and questionnaires. The statistical population consisted the clubs fan in the premier football league. The number of 527 questionnaires was selected from 674 gathered questionnaires based on research definition of fan that attendance average of them was above of 8 games in a season for their favorite teams. Descriptive and inferential statistics including Kolmogroff- Smirnoff، Pearson correlation and structural equation models (SEM) were used to analyze the data. The results showed that there is relationship between knowledge management، service quality and organizational support with fan relationship management. Also، the results showed regression weights of service quality dimensions; technical and functional quality، were 0. 575 and 0. 491 respectively. Understanding the needs of loyal fans is a key element to success of any sport organization. There is necessary for Iranian Football clubs that spend extensive efforts for maintaining current fans and attracting new fans by providing suitable facility، conducting customer based program and creating knowledge and information through various relations channels.
    Keywords: Fan Relationship Management, Fan, Sport Club
  • Alireza Motameni, Amin Hemmati Pages 111-130
    These days physical activities and exercise are the most important parts of government’s strategic (macro) plans for almost whole the population of society. The importance of this issue is also more obvious for women who have the duty of growing future generations. But tendency to do physical activities among women in the current situation is too low. Therefore the purpose of this study firstly is to identifying the barriers which women in Semnan City are facing with them in their sport activities and then prioritizing these barriers are the second goal of this research. Thus، initially the barriers were classified into five categories and they were prioritizing by using Analytical Hierarchy Process. The results show that “the lack of attention to women''s sports by Officials”، “the existence of male-centered culture”، “lack of time”، “the economic situation and lack of necessary investment in the development of sports facilities for women” are the most important obstacles in each of these five categories. According to the Results، it can be suggested that women have more responsibilities and participation in physical activities programs. In addition the enough budgets should be allocated to them as equal as men’s. Officials in the area of sport also should find good solutions for social pathology especially for changing male-centered culture. Sport expenses should be place in Iranian Household consumption basket، by using extensive and targeted adverting.
    Keywords: women\'s sport, barriers, Analytical Hierarchy Process (AHP)
  • Abolfazl Neshati, Isa Hekmati, Hossein Gholizadeh Pages 131-152
    The aim of the current study was to investigate self-talk، perfectionism، anxiety and coping styles roles in sort performance of judo. The population of present study was all young and adult judo athletes of east Azarbayjan. Among them 162 athletes were selected by available sampling. Data were gathered using Competitive State Anxiety Inventory (CSAI)، Self-Talk Questionnaire (S-TQ)، Perfectionism Questionnaire، Coping styles Questionnaire (CSQ). SPSS-20 and AMOS-20 was used for data were analysis. There was used Structural equation Modeling (SEM) for fitness of suggested model. Some of fitness indexes suggested that the model needs modification and to this aim، some non significant paths canceled and some new paths were added. Final model، with regard to fitness indexes and Chi-square had good efficacy. The final model showed that Positive perfectionism has the most direct effect and total effect and Cognitive self-talk had the most indirect effect on sport performance.
    Keywords: self, talk, perfectionism, anxiety, coping styles, sort performance, judo
  • Farzad Ghafouri Pages 153-174
    The goal of this research was to study the best ways to revival and promotion of traditional games in Iran and introducing a suitable model for tourism development. The instrument of this research was a researcher made questionnaire which its face and content reliability was approved based on experts’ opinions and construct validity was approved using Exploratory Factor Analysis. In addition، a pilot study was designed to determine validity of the questionnaire (Chronbach’s Alpha= 0/77). Subjects included 2983 faculty members in PE، managers of community sport، and athletes and coaches in all proviences of Iran which were chosed selectively. According to data analysis، positive aspects of traditional games included: simple application، availability to all age groups and its relationship with social culture. In addition the obstacles of development of traditional games were: lack of planning، lack of knowledge about the games، and lack of media attention. Results also showed that each 1 unit increase in the situation of traditional games Leads to 0/60 developments in tourism. Therefore، in order to factualize this effect and development of tourism، it is necessary to direct our programs toward the factors and ways determined in this research.
    Keywords: traditional games, tourism, development, Iran
  • Seyedeh Farideh Hadavi, Fereydon Tondnevis, Mohammad Soltani Pages 175-188
    The purpose of this study was to determine the effect of coach stability on performance of Iranian pro league football teams. related data to statistical population of study، including 18 football teams operated in 2009-2010 season of Iranian pro league، collected from valuable archival database in league organization of football federation (as source of information) and the performance differences between teams with and without coach stability analyzed by using U mann- whitney test. In this study، performance as sporting results achieved by teams in the end of season، identified in form of 8 indexes (indicators): points، rank، win، loss، draw، goal scored، goal conceded and goal difference. And coach stability، the second variable defined as no replacement of coach in given season by teams. 33/33 percent of 18 teams had coach stability and 66/67 percent of teams replaced their coaches during given season at least once. Average period of coaching in given season was 16/1 weeks. Coach stability was affected the performance of football teams in indicators: Points (z=-2/29، p=0/022)، Rank (z=-2/34،p=0/019)، Win (z=-2/13، p=0/033)، Draw (z=-54/2،p=0/011) and Goal differences (z=-1/96، p=0/049). The results indicated that coach change in Iranian pro-league football teams is very common. However the act of coach replacement conduct because of achieving well sporting results، but the results show this act is not effectiveness.
    Keywords: Iranian football pro league, Team, Performance, Coach Stability
  • Hossein Poursoltani, Mr Ramin Iraji Pages 189-206

    The aim of this study was to analyze the relationship between basic needs satisfaction and achievement goal. The statistical population of this study was the veterans and the disables athlete of Khorasan-e Razavi province (N=700). Based on Morgan Table، the size of statistical sample was calculated as 248 which after distributing and collecting questionnaires، 181 questionnaires were complete and eventually became the final analysis. For gathering data، two standard questionnaires، driven from basic needs satisfaction (Johan et al، 2011) and achievement goal (Sean et al، 2008) were used. Validity of questionnaires was achieved through considering comments of professors of sport management course and by using Cronbach’s alpha test the reliability of basic needs satisfaction and achievement goal questionnaires were found to be 0. 83 and 0. 82، respectively. The research method is correlational and has been done through field method. Descriptive scales and Kolmogorov-Smirnov statistical tests، Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data. The results of correlation test indicated that there is a positive and significant relation (r=0. 272، P≤0. 01) between basic needs satisfaction and achievement goal. Furthermore between factors competence (r=0. 264، P≤0. 01)، the internal perceived locus of causality (r=0. 187، P=0. 012) and relatedness (r=0. 297، P≤0. 01)، with achievement goal and positive and significant relationship was observed. But between components choice (r=0. 005، P=0. 95) and volition (r=0. 12، P=0. 109) with achievement goal no-significant relationship was observed. Furthermore the results of regression analysis showed that factor relatedness is expect to qualify achievement goal.

    Keywords: Basic Needs Satisfaction, Achievement Goal, veterans, disables, athlete
  • Esfandiar Khosravizadeh, Alireza Bahrami, Abed Haghdadi Pages 207-222
    The purpose of this research was to studying investment and involvement of private sector in Markazi province sport. The statistic population was included 140 people. The subjects include 110 industry managers، sport investors، sport managers، and elites selected and surveyed. In order to gather data، questionnaire s was used. This instrument was include 7 component and 42 questions (a=. 931). In order to data analyzing، Friedman test were used. The results of the study showed that، Markazi sport confronted with economic، informative and market invest legal، cultural and social، supportive، and political barriers respectively. So، finding ways to solving these barriers can encourage private investor to investing in Markazi province sport.
    Keywords: sport, investment, investing barriers, private sector, Markazi province
  • Robab Yadollahzadeh, Mir Mohammad Kashef Pages 223-237
    Strategic management is one of the most important subjects of today management. According to rapid changes of today environment and the fact that organizational decisions are becoming more and more complex، the need for use of a thorough and comprehensive plan to deal with such concerns is more tangible of any time before. Present study aims at evaluating the contexts of strategic management in West Azarbaijan province offices of sport and youth. The samples of the study are 47 managers and their assistants of W. Azarbaijan youth and sport offices. The tool for collecting data is a standard questionnaire which is made by Vic Gilgeous (strategic concerns and capability impeders). The questionnaire validity is determined by some of management experts، and the reliability kronbach''s α value is acceptable (α = 0. 81). The method with which the study is done is descriptive and analytic. For data analyzing we use some parameters of descriptive and inferential statistics such as standard deviation، mean، frequency and some other like one sample t-test. The findings show that the degree of implementation of the culture، information and human resources contexts of strategic management in the offices of youth and sport of w. Azarbaijan، are not in an appropriate conditions (p < 0. 05). We can conclude (according to the results of the study)، that the culture، information and human resources contexts of strategic management in w. Azarbaijan offices of youth and sport، are significantly different with the society''s; and these contexts need to be more improved and strengthened.
    Keywords: Strategic management, Culture, Information, human resources