فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ورزشی - پیاپی 28 (فروردین و اردیبهشت 1394)

مجله مطالعات مدیریت ورزشی
پیاپی 28 (فروردین و اردیبهشت 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مقاله پژوهشی
  • محسن بهنام*، مهرزاد حمیدی، محمود گودرزی صفحات 13-32
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر ترویج خدمات ورزشی رایگان بر لذت و نگرش مصرف کننده در تبلیغات بود. روش پژوهش، نیمه تجربی و از نوع طرح فاکتوریل بین آزمودنی 2×3 بود. جامعه آماری، دانشجویان تربیت بدنی و غیر تربیت بدنی دانشگاه تهران بودند که نمونه تعداد 440 نفر انتخاب شد. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که اثر اصلی ترویج آزمایش خدمات بر لذت در آزمودنی هایی که تبلیغ با ترویج آزمایش رایگان خدمات را مشاهده کرده اند ازآزمودنی هایی که تبلیغ مشابه بدون ترویج آزمایش خدمات را مشاهده کرده اند، بیشتر است. علاوه براین، اثر اصلی ترویج آزمایش خدمات بر نگرش به تبلیغ نیز در آزمودنی هایی که تبلیغ با ترویج آزمایش رایگان خدمات را مشاهده کرده اند از آزمودنی هایی که تبلیغ مشابه بدون ترویج آزمایش خدمات را مشاهده کرده اند، بیشتر استو آن ها نگرش مثبت تری به تبلیغ دارند.
    کلیدواژگان: خدمات ورزشی، ترویج، تبلیغات، لذت، نگرش به تبلیغ
  • حمید خداداد حسینی، مهدی جعفرزاده کناری*، علیرضا بخشی زاده صفحات 33-54
    یکی از جدیدترین بسترهای تبلیغاتی که رشد زیادی داشته، تبلیغات از طریق ورزش، به ویژه فوتبال به عنوان یکی از محبوب ترینرشته های ورزشی دنیاست. با توجه به این اهمیت، پژوهش حاضر با سه هدف اصلی در صنعت خدمات ارتباطی صورت گرفته است. هدف اول، شناسایی باورهایی است که نگرش مخاطبان نسبت به تبلیغات ورزشی را شکل می دهند. هدف دوم، ارزیابی تاثیر باورهای شکل دهنده نگرش نسبت به تبلیغات ورزشی بر نگرش کلی نسبت به تبلیغات و در نهایت هدف سوم، بررسی تاثیر نگرش نسبت به تبلیغات بر ارزش ویژه برند می باشد. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی می باشد. 386 نفر از کاربران ایرانسل که در معرض تبلیغات فوتبالی آن قرار گرفته اند به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. یافته ها حاکی از تاثیر معنادار باورهای اطلاعات محصول، نقش و تصویر اجتماعی، لذت گرایی، عامل مزاحمت، مادی گرایی، کذب بودن و شهرت در تبلیغات فوتبالی بر نگرش نسبت به تبلیغات و تاثیر معنا دار نگرش نسبت به تبلیغات بر ارزش ویژه برند بود.
    کلیدواژگان: باورهای شکل دهنده نگرش به تبلیغات فوتبالی، نگرش نسبت به تبلیغات، ارزش ویژه برند، فوتبال
  • حسن نقی زاده *، فرشته کتبی، محمد کشتی دار صفحات 55-70
    هدف از این پژوهش، اولویت بندی و تعیین رابطه بین روحیات کارآفرینانه کارشناسان فدراسیون های ورزشی است. روش پژوهش، توصیفی همبستگی بوده که به شکل میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان مرد و زن فدراسیون های ورزشی در سال 1390 بود. نتایج نشان داد که کارشناسان فدراسیون های ورزشی دارای روحیات کارآفرینانه در متغیرهای کانون کنترل، نیاز به موفقیت، عمل گرایی، سلاست فکری، رویاپردازی، تحمل ابهام وکارآفرینی هستند. همچنین، اولویت بندی روحیات کارآفرینانه کارشناسان به ترتیب شامل: کانون کنترل درونی، چالش طلبی، سلاست فکری، عمل گرایی، نیاز به موفقیت، تحمل ابهام، ریسک پذیری و در نهایت، رویاپردازی است. ارتباط مثبت معنادار بین تمام متغیرها به جز کانون کنترل و چالش طلبی با تحمل ابهام و رویاپردازی مشاهده شد؛ بنابراین، حمایت از ایده های خلاق کارشناسان توسط مسئولین و مدیران سازمان ها تاثیر به سزایی در ارتقای روحیات کارآفرینی آن ها خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سازمان کارآفرین، توانمند سازی کارآفرینی، روحیات کارآفرینانه، فدراسیون های ورزشی
  • عبدالحمید شمسی *، محمد سلطان حسینی، میثم روحانی صفحات 71-88
    هدف از پژوهش حاضر، تبیین نقش عوامل جامعه پذیری در توسعه مشارکت ورزشی جوانان شهر اصفهان بود. روش پژوهش بر اساس نوع؛ کاربردی و نحوه گردآوری داده ها، پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه جوانان 2915 ساله ساکن در شهر اصفهان بودند. تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری چند مرحله ای بود و داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شدند که روایی آن با استفاده از نظرات برخی از اساتید تربیت بدنی و جامعه شناسی دانشگاه اصفهان بررسی و تایید شده بود. یافته های پژوهش نشان داد که تاثیر متغیرهای خانواده، دوستان و همسالان با مشارکت ورزشی جوانان دارای رابطه معناداری می باشد. نتایج تحلیل مدل معادلات ساختاری نشان می دهد که متغیر خانواده قویترین تاثیر را در تبیین توسعه مشارکت ورزشی جوانان داشته است. به عنوان نتیجه گیری نهایی می توان گفت که توسعه مشارکت ورزشی جوانان از یک کانال خاص صورت نمی گیرد و عوامل مختلفی درآن تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، مشارکت ورزشی، مدل سازی معادلات ساختاری، جوانان شهر اصفهان
  • رامین ایرجی نقندر*، کیوان مشیری، محمد خبیری صفحات 89-106
    هدف از انجام این پژوهش، تعیین مدل معادلات ساختاری ارتباط بین جو انگیزشی با دست یابی به هدف بود. جامعه آماری این پژوهش را فوتبالیست های باشگاه های استعدادیابی (پرسپولیس، پیشگامان، سایپا، ابومسلم و ذوب آهن) در شهر مشهد تشکیل می دادند. نمونه آماری برابر با 217 نفر برآورد شد که پس از توزیع و جمع آوری پرسش نامه ها، در نهایت 205 پرسش نامه کامل بود و مورد تجزیه و تحلیل نهایی قرار گرفت. نتایج نشان داد بین جو انگیزشی با دست یابی به هدف، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که جو انگیزشی تسلط و جو انگیزشی اجرا، واجد شرایط پیش بینی دست یابی به هدف بازیکنان می باشند. به نظر می رسد که تقویت انگیزش بازیکنان از سوی مربیان می تواند تاثیر مثبتی بر دست یابی به هدف بازیکنان داشته و شرایط بهبود عملکرد آن ها را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: جو انگیزشی، دستیابی به هدف، مربیان، فوتبال
  • زهره مصباح بابامیری*، مهدی کهندل صفحات 107-120
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه سازمان یادگیرنده و اثربخشی در کارشناسان تربیت بدنی ادارات آموزش وپرورش شهرتهران بود. 69 نفر کارشناس تربیت بدنی شاغل در ادارات مناطق نوزده گانه آموزش و پرورش شهر تهران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میانگین یادگیری در سطح فردی، تیمی و سازمانی در حد متوسط بود. همچنین، نتایج رابطه معناداری را بین هفت بعد سازمان یادگیرنده و اثربخشی نشان داد. در تحلیل رگرسیونی، 66 % واریانس و تغییرات اثربخشی کارشناسان تربیت بدنی از دو متغیر یادگیری توانمند سازی و رهبری راهبردی تبیین گردید.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، یادگیری سازمانی، اثربخشی
  • سجاد غلامی ترکسلویه، صدیقه حیدری نژاد* صفحات 121-134
    افزایش بروز پرخاشگری در بین تماشاگران فوتبال، مورد توجه بسیاری از جامعه شناسان و متخصصین تربیت بدنی قرار گرفته است. هدف این پژوهش،شناسایی عوامل موثر بر بروز پرخاشگریاز دیدگاه هواداران دو تیم بزرگ استقلال اهواز و فولاد خوزستان بود (N=6500) که 354نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. نتایج نشان داد چهار عوامل در بروز پرخاشگری اهمیت دارند که به ترتیب شامل عوامل مرتبط با وضعیت ایمنی و بهداشتی استادیوم با میانگین 89/ 2، عوامل مرتبط با داوری با میانگین 51/ 2، عوامل مرتبط با پوشش رسانه ای با میانگین 39/ 2 و عوامل مرتبط با مدبریت برگزاری مسابقات با میانگین 21/ 2 می باشند. بر اساس نتایج پژوهش پیشنهاد می شود مسئولین هیات فوتبال استان و فدراسیون فوتبال با برنامه ریزی مناسب و حذف عوامل مزاحم، میزان وقوع رفتارهای پرخاشگرانه را در بین هواداران مشتاق و علاقه مند به حداقل برسانند.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، هواداران فوتبال، خوزستان
  • میرحسن سیدعامری* صفحات 135-150
    هدف کلی پژوهش حاضر، بررسی ارتباط بین فراگرد انگیزش (عوامل انگیزاننده) و رفتار اخلاقی در کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان غربی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران ادارات ورزش و جوانان استان آذربایجان غربی بود که ابزار پژوهش شامل استفاده از دو پرسش نامه عوامل برانگیزاننده کلیفورد مالیت و همکاران (2007) و پرسش نامه رفتار اخلاقی سازمان لوزیر (1993) بود. نتایج نشان داد بین متغیرهای عوامل برانگیزاننده و رفتار اخلاقی کارکنان اداره ورزش و جوانان رابطه منفی و معناداری وجود دارد؛ بنابراین، هرچه عوامل بیشتر جهت برانگیختن به یک رفتار معین در فرد بیشتر می شود، فرد در تعیین اولویت این عوامل متناسب با نیازهای خود دچار تزلزل شده و پایبندی کمتری به رفتار اخلاقی از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، بی انگیزگی، عوامل انگیزاننده
  • محمدباقر فرقانی اوزرودی، علی یعقوبی* صفحات 151-166
    شرایط احراز مسئولیت تدوین شده در آموزش و پرورش می تواند به بهبود مهارت رهبری مدیران تربیت بدنی کمک کند. هدف این پژوهش، بررسی سبک های رهبری مدیران گروه های تربیت بدنی و تعیین رابطه آن با شرایط احراز مسئولیت بود. از بین 76 مدیر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای تعداد 53 نفر انتخاب شدند. از پرسش نامه سبک رهبری و پرسش نامه ارزیابی معیارهای کلی مدیریت که روایی محتوایی آن توسط 7 متخصص مدیریت ورزشی تایید گردید استفاده شد. فرضیه های پژوهش با استفاده از آزمون تی برای گروه های وابسته و مستقل و همچنین، ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدیران به طور معنا داری توجه بیشتری به سبک رهبری وظیفه گرایی دارند. هیچ رابطه معناداری بین شرایط احراز مسئولیت فعلی و سبک های رهبری مدیران مشاهده نشد. همچنین، سوابق علمی مدیران با سبک رهبری وظیفه گرایی و میزان شرکت در دوره های آموزشی و سوابق مربیگری با سبک رهبری انسان گرایی رابطه معنا داری داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که امتیاز وظایف، نقش ها و مهارت ها و در مجموع، معیارهای کلی مدیریت با سبک های رهبری مدیران رابطه قوی و مثبتی دارد. در این پژوهش بین گزارش معیارهای کلی مدیریت مدیران و کارکنان تفاوت معنا داری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، تربیتبدنی، آموزش و پرورش، شرایط احراز مسئولیت، شهر تهران
  • بهمن عسگری*، ناهید پیرجمادی، حسین عیدی صفحات 167-180
    هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت کشتی ایران در بازی های المپیک است. از مهم ترین یافته های این پژوهش می توان به رابطه مثبت و معنادار بین مجموع مدال ها و تعداد کشتی گیران هر دوره (مجموع کشتی آزاد و فرنگی) اشاره کرد. همچنین، بین مجموع مدال های کسب شده در کشتی آزاد و فرنگی تفاوت معناداری وجود داشت. با این وجود، بین تعداد مدال های طلای کسب شده در این دو رشته تفاوت معناداری وجود ندارد. علاوه بر این، بین مجموع مدال ها و مدال های طلای کسب شده در قبل و بعد از انقلاب در هر دو رشته کشتی آزاد و فرنگی، تفاوت معناداری وجود ندارد. در نهایت نیز تنها 9 استان کشور موفق به کسب مدال در بازی های المپیک شده اند که در این میان، استان تهران با کسب 13 مدال بالاتر از بقیه استان ها قرار دارد. در مجموع، به مسئولان کشتی پیشنهاد می شود که اقداماتی را در جهت توسعه امکانات کشتی و شناسایی و پرورش کشتی گیران مستعد استان های مختلف انجام دهند تا کشتی گیران نخبه به مسابقات بین المللی از جمله بازی های المپیک اعزام شوند.
    کلیدواژگان: کشتی ایران، بازی های المییک، کشتی آزاد و فرنگی
  • ابراهیم علی دوست قهفرخی *، حامد شایگان صفحات 181-196
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین منابع قدرت مدیران و سلامت سازمانی در ادارات ورزش و جوانان استان اصفهان در سال 1389 بود. جامعه آماری پژوهش، 420 نفر از کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان اصفهان بودند. یافته های پژوهش نشان داد منبع قدرت مرجعیت بر مولفه های نفوذ مدیر، ملاحظه گری، پشتیبانی منابع، روحیه و تاکید علمی، منبع قدرت تخصص بر مولفه های نفوذ مدیر، ملاحظه گری و پشتیبانی منابع، منبع قدرت پاداش بر مولفه های نفوذ مدیر و پشتیبانی منابع، منبع قدرت اجبار و منبع قدرت قانونی، تنها بر مولفه ساخت دهی، منبع قدرت اطلاعات بر مولفه های یگانگی نهادی، نفوذ مدیر و پشتیبانی منابع و منبع قدرت رابطه بر مولفه های نفوذ مدیر و ملاحظه گری از سلامت سازمانی تاثیر داشت. در مجموع، به مدیران ادارات ورزش و جوانان پیشنهاد می شود که از این منابع قدرت در جهت بهبود روابط بین مدیر و کارکنان استفاده شود تا گامی در جهت تعامل و سازش بیشتر کارکنان و ادارات ورزش و جوانان برداشته باشند.
    کلیدواژگان: منابع قدرت، سلامت سازمانی، کارکنان، ورزش و جوانان، اصفهان
  • احیا عابدی*، سید محمدحسین رضوی، فرزام فرزان صفحات 197-218
    اندیشمندان مدیریت تحول و بهسازی سازمان، توانمندسازی منابع انسانی را به عنوان راهبردی اثرگذار بر عملکرد و بهسازی نیروی انسانی معرفی کرده اند. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین توانمند سازی و تعهد سازمانی معلمان تربیت بدنی استان خراسان شمالی بوده است. روش انجام پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل معلمان تربیت بدنی استان خراسان شمالی (607 نفر) بود که حجم نمونه آن بر اساس جدول مورگان و همکاران 230 نفر تعیین گردید. نتایج پژوهش نشان داد که بین توانمند سازی روانی و تعهد سازمانی معلمان تربیت بدنی استان خراسان شمالی رابطه معنا داری وجود دارد.همچنین بین احساس شایستگی، احساس معناداری، خود تعیینی، موثر بودن و اعتماد با تعهد سازمانی، تعهد عاطفی وتعهد هنجاری معلمان تربیت بدنی رابطه معنا داری وجود دارد؛اما بین احساس شایستگی، احساس معناداری، خود تعیینی، موثر بودن و اعتماد با تعهد مستمر رابطه ای وجود ندارد. با توجه به نتایج می توان گفت که توجه به توانمند سازی روانی معلمان تربیت بدنی برای ارتقای تعهد سازمانی آنان امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، تعهد سازمانی، معلمان تربیت بدنی
  • ساجد پورحسن هریس*، محبوب شیخعلی زاده صفحات 219-231
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سبک های رهبری بر کارآفرینی سازمانی در اداره کل تربیت بدنی استان تهران می باشد. بدین منظور، 34 نفر از مدیران ورزشی، پرسشنامه های سبک های رهبری باس و آولیو، کارآفرینی سازمانی صمدآقایی (1378) و پرسشنامه مشخصات فردی را تکمیل نمودند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین سبک رهبری تحول گرا و کارآفرینی سازمانی همبستگی مثبت و معنا داری وجود دارد. همچنین بین سبک های رهبری عمل گرا و عدم مداخله با کارآفرینی سازمانی در اداره کل تربیت بدنی استان تهران همبستگی منفی و معنا داری وجود دارد. نتایج تحیل رگرسیونی داده ها نیز نشان داد که تغییرات متغیر کارآفرینی سازمانی به اندازه 7/ 57 درصد از متغیر سبک های رهبری تاثیر پذیرفته است. با توجه به یافته های تحقیق، سبک رهبری غالب در اداره کل تربیت بدنی استان تهران (سبک رهبری عمل گرا)، هم راستا با شرایط کارآفرینی سازمانی نیست. لذا بکارگیری سبک های رهبری موثر (سبک رهبری تحول گرا)، احتمالا کارآفرینی سازمانی را در اداره کل تربیت بدنی استان تهران رشد و توسعه خواهد داد.
    کلیدواژگان: رهبری تحولگرا، رهبری عملگرا، رهبری عدم مداخله، کارآفرینی سازمانی، مدیران تربیت بدنی استان تهران
|
  • Mohsen Behnam*, Mahmood Goodarzi, Mehrzad Hamidi Pages 13-32
    The purpose of this research was to investigate the influence of free sport service promotion on pleasure and consumer’s attitude in advertisement. Research method was the 3×2 between subjects quasi-experiment factorial design. The statistical population consisted of physical education and Non-physical education students at Tehran of university which statistical sample 440 subjects were selected by using the stratified random sampling. To data collection، From Zaichkowsky’s Personal Involvement Inventory (1994)، Russell & Mehrabian’s Pleasure scale (1974)، Wells، Leavitt and McConville’s attitude toward advertisement (1971)، and advertisement were used، their reliability obtained using the Cronbach''s alpha 0. 89، 0. 93 and 0. 96، respectively،. From MANCOVA statistical method was used to analyze the data. The results indicated that a main effect of the service trial promotion on pleasure in subjects who have observed an advertising with service free trial promotion is more than subjects who have observed similar advertising without service trial promotion [F (1،879) = 256. 65]. Moreover، the results indicated that a main effect of the service trial promotion on attitude toward advertisement in subjects who have observed an advertising with service free trial promotion is more than subjects who have observed similar advertising without service trial promotion; they have a more positive attitude toward the advertisement [F (1،879) = 404. 23].
    Keywords: sport service, promotion, advertisement, pleasure, attitude toward advertisement
  • Seyed Hamid Khodadad Huosseini, Mahdi Jafarzadeh Kenari*, Ali Reza Bakhshi Zadeh Pages 33-54
    One of the newest platform for advertising grown highly now is advertising through sport especially football as one of the most popular athletic fields. Regarding such importance, present study is conducted with three aims in telecommunication service industry. The first aim of this research is to identify beliefs which shape audiences’ attitudes on advertising through sport especially football. The second aim is that this research evaluates the impact of those identified beliefs which shape an attitude on football advertising on a general attitude on advertising. The ultimate aim is to study the impact of the attitude on advertising on brand equity. Present study is a survey. 386 users of Irancell who were exposed by football advertising as the sample. To analyze, structural equation modeling (SEM) and confirmatory factor analysis (CFA) were used. Research findings show the significant impact of such beliefs as “product information”, “social role and image”, “hedonism”, “annoyance factor”, “materialism”, “falsity”, “reputation” in football advertising on “attitude toward advertising” and the significant impact of “attitude toward advertising” in “brand equity”.
    Keywords: beliefs shaping attitudes toward advertising through football, attitude toward advertising, brand equity, football
  • Hasan Naghizadeh*, Fereshteh Kotobi, Mohammad Keshtidar Pages 55-70
    The aim of this study is to the prioritization and determines the relationship between spiritual entrepreneurial experts sports federations. Research study is a descriptive – correlation that the field was conducted. The statistical research was experts’ men and women country sports federation in 1390. Information required was collected by the questionnaire "measuring personality characteristics of entrepreneurs. Descriptive statistics to describe the data and inferential statistics at the significance level (α=0.05) was used to test the hypotheses. Results showed that: expert’s sports federations are entrepreneurial spirits in the variables of the control center, need for success, pragmatism, Clearness of thought, dreaming, tolerate ambiguity and entrepreneurship. Also prioritize spiritual entrepreneurial experts respectively internal locus of control, Seeking challenge, intellectual clearness, pragmatism, the need to succeed, tolerance of ambiguity, risk-taking, and finally the dream. In addition, was observed significant positive relationships between all the variables, the exception of locus of control and seeking to challenge with tolerance of ambiguity and dream. Therefore, support the idea of ​​creative experts by the directors and managers of organizations have a significant impact on the spiritual development of their entrepreneurial.
    Keywords: organization entrepreneur, entrepreneurship empowerment, entrepreneurial spiritual, federation's sports
  • Abdol Hamid Shamsi*, Mohammad Soltan Hosseini, Meisam Rohani Pages 71-88
    Purpose of the present study was to Determination of the Role of Socialization Factors in the Development of ‎Sports Participation of Isfahan City’s Youths. Method of the study was based on the purpose of the research and the data were collected in a naturally applied manner; the study was a Descriptive -explanatory one. Participants included all the Isfahan City’s youths with 15 through 29 years of age 400 of whom were selected for the sample mass. A multi-stage sampling method was used and data were collected through the researcher-designed questionnaire the validity of which had been examined and approved of by some of lectures of physical education and sociology at the University of Isfahan. The results showed a significant relationship between the variables family, friends, peers the youths’ sports participation. The results of structural equations model analysis indicated that the variable family most effect on specifying the development of the youths’ sports activities. The conclusion could be put this way: the development of youths’ sports activity is not made via a certain channel rather different factors are involved.
    Keywords: socialization, sports participation, structural equations modeling, youths in Isfahan City
  • Ramin Iraji Noghondar*, Keivan Moshiri, Mohammad Khabiri Pages 89-106
    The aim of this study was to determining the structural equation model of relationship between motivation climate and achievement goal. The statistical population of this study was club football talent (Perspoulis, Pishgaman, Saipa, Aboumoslem, Zobahan) in Mashhad (N=500). Based on Morgan Table, the size of statistical sample was calculated as 217 which after distributing and collecting questionnaires, 205 questionnaires were complete and eventually became the final analysis. For gathering data, two standard questionnaires, driven from motivation climate (Ronald et al, 2008) and achievement goal (Sean et al, 2008) were used. Validity of questionnaires was achieved through considering comments of professors of management sport course and by using Cronbach’s alpha test the reliability of questionnaires were found to be (α=0.72) and (α=0.79), respectively. The research method is correlational and has been done through field method. Descriptive scales and Kolmogorov-Smirnov statistical tests, Pearson correlation coefficient, analysis regression Stepwise and Path analysis were used to analyze the data. The results of correlation test indicated that there is a positive and significant relation (r=0.433, P≤0.01) between motivation climate and achievement goal. Furthermore the results of regression analysis showed that mastery motivation climate and ego motivation climate is expect to qualify achievement goal. It seems the motivation of players reinforces the coaches can have a positive impact on the achievement of target players and they provide better performance and condition.
    Keywords: motivation climate, achievement goal, coaches, football
  • Zohreh Mesbah Babamiri*, Mehdi Kohandel Pages 107-120
    Responsibility to establish conditions formulated in Physical Education Leadership skills can help. The purpose of this investigation was to study Leadership styles (LS) among physical education and health group's managers in Tehran city educating and training offices and to determine its relationship with responsibility achieving conditions (RAC). Also for developing responsibility achieving conditions we examine the individual characteristics relationships with general management criterion (GMC) and LS. To this aim, from available 76 managers with Stratified random sampling, 53 managers participated in this study. The content validity was confirmed by 7 Sports Management Specialist & Data collection performed using the Individual Characteristics, Leadership Style (α=0.87) and assessment general management criterion questionnaires (α=0.79). For more confidence, 54 employees completed the GMC questionnaire. Data analyzed using t test and Pearson coefficient. Result of this study showed that managers significantly tend to task-oriented LS. Any significant relationship werent observed between current RAC and LS. But scientific experiences and experience in training courses significantly related to LS. Result showed that scores of manager's functions, roles, skills and GMC significantly related to LS. Also significant difference was observed between managers and employees report of GMC.
    Keywords: Leadership style, Physical Education, Educating, Training, general management criterion, Tehran City
  • Sajad Gholami Torkesaluye, Sedighe Heydarinejad* Pages 121-134
    Many of sociologist and physical education specialist are concerned about increasing the aggression among the football fans. The aim of this study was identification of effective factors leading to aggression from viewpoints of the fans of Foulad Khuzestan and Esteghlal Ahvaz football teams (N=6500). Sampling was randomly which 354 subjects were selected. Methodology of this study was descriptive survey, which was done by field study. for gathering data, a questionnaire about individual characteristics and a self-administered questionnaire consisted of 30 questions with five-point Likert scale were used, which grouped in four area related to the status of the stadium safety and hygiene, refereeing, media coverage and event management. Construct validity of questionnaire was calculated 0.871 through factor analysis, and reliability was calculated 0.874 by using Cronbach's alpha. Descriptive statistics and inferential statistics (one sample t-test, Friedman ranking test, Kendall correlation coefficient) were used to data analyzes. The results showed from fans’ viewpoints, all of four groups of factors are significant in the incidence of aggression; in order factors related to stadium safety and hygiene with mean 2.89, factors related to refereeing with mean 2.51, factors related to media coverage with mean 2.39 and factors related to management and planning of matches with mean 2.21. Based on these results it is suggested that official’s football association in province and football federation can minimize the incidence of aggressive behaviors among eager and interested fans, through proper planning and eliminating barriers factors.
    Keywords: Aggression, Football Fans, Khuzestan
  • Mir Hasan Seyed Ameri* Pages 135-150
    The overall objective of this study was to investigate the relationship between the process of motivation (motivation factors) and the ethical behavior of employees in the Sports and the Youth Organization, West Azerbaijan. Through Cochran's formula, 154 men and women of West Azerbaijan youth sports administrators were randomly selected. Data collections instruments consisted of two highly reliable questionnaires, namely, Clifford taxes and colleagues (2007) (α =. 81) questionnaire of motivating factors and Lussier's (1993) questionnaire measuring ethical behavior (α =. 78). Data submitted to a series of statistical analysis performed through IBM SPSS Ver.19 showed a significantly negative correlation between motivating factors and the ethical behavior of the staff in the organization.. This means that increase in the motivating factors may lead to a kind of flattery decision by the individual in terms of adhering to the ethical morals of behavior.
    Keywords: ethical behavior, demotivation, motivation factors
  • Ali Yaghobi*, Mohammadbagher Forghani Ozrudi Pages 151-166
    Responsibility to establish conditions formulated in Physical Education Leadership skills can help. The purpose of this investigation was to study Leadership styles (LS) among physical education and health group's managers in Tehran city educating and training offices and to determine its relationship with responsibility achieving conditions (RAC). Also for developing responsibility achieving conditions we examine the individual characteristics relationships with general management criterion (GMC) and LS. To this aim, from available 76 managers with Stratified random sampling, 53 managers participated in this study. The content validity was confirmed by 7 Sports Management Specialist & Data collection performed using the Individual Characteristics, Leadership Style (α=0.87) and assessment general management criterion questionnaires (α=0.79). For more confidence, 54 employees completed the GMC questionnaire. Data analyzed using t test and Pearson coefficient. Result of this study showed that managers significantly tend to task-oriented LS. Any significant relationship werent observed between current RAC and LS. But scientific experiences and experience in training courses significantly related to LS. Result showed that scores of manager's functions, roles, skills and GMC significantly related to LS. Also significant difference was observed between managers and employees report of GMC.
    Keywords: Leadership style, Physical Education, Educating, Training, general management criterion, Tehran City
  • Bahman Asgari*, Nahid Pirjamadi, Hossein Eydi Pages 167-180
    The purpose of this research is study Iran wrestling situation at the Olympics games. Required Data for this study were obtained through reliable sources associated with the Olympic Games and by Using descriptive statistics and inferential statistics (Pearson correlation test, two independent samples) were classified and analyzed. The most important findings of this study can be noted to positive and significant relationship between the total number of medals and total number of wrestlers (both Freestyle and Greco-Roman wrestling) in each period. Also, there is significant difference between the won medal total in freestyle and Greco-Roman Wrestling; however, there is no significant difference between the won gold medal total in freestyle and Greco-Roman wrestling. Moreover, there is no significant difference about won medals total and gold medal total between before and after the Iran Islamic revolution in both freestyle and Greco-Roman wrestling. In the end, only nine Iran provinces have won medals at the Olympics games that Tehran Province with medal 13 has higher rank than other provinces. In total, it suggested to Iran wrestling authorities that take actions to develop wrestling facilities and talented wrestlers find and training different provinces, to elite wrestlers sent to international competitions such as the Olympic Games.
    Keywords: Iran wrestling, olympics games, freestyle, greco, roman wrestling
  • Ebrahim Alidoust Ghahfarokhi*, Hamed Shaygan Pages 181-196
    The aim of this study was to investigate the relationship between the empowerment of physical education teachers of northern khorasan province and their organizational commitment. This research was a descriptive and survey. The population included 607 physical education teachers working in northern khorasan province schools. The respondent sample answering to the questionnaire was determined using the Morgan table (230). Spritzer’s questionnaires and Allen and Meyer’s organizational commitment were used for the purpose of data gathering. Their reliability were obtained using cronbach's alpha (psychological empowerment = 0.88 and organizational commitment =0.87). Data analysis was done using descriptive statistics and spearman correlation coefficient. The results showed a significant positive relationship between employees’ psychological empowerment and their organizational commitment. Also a sense of competence, meaning, self-determination, impact and trust correlated positively and significantly with the organizational commitment, affective commitment and normative commitment. On the contrary, no correlation was seen with the continuance commitment. Based on the results of this research, showing a high correlation between psychological empowerment and organizational commitment among physical education teachers, we can conclude that psychological empowerment of physical education teachers to enhance their organizational commitment seems inevitable.
    Keywords: empowerment, organizational commitment, physical education teachers
  • Ahya Abedi*, Mohammad Hossein Razavi, Farzam Farzan Pages 197-218
    The aim of this study was to investigate the relationship between the empowerment of physical education teachers of northern khorasan province and their organizational commitment. This research was a descriptive and survey. The population included 607 physical education teachers working in northern khorasan province schools. The respondent sample answering to the questionnaire was determined using the Morgan table (230). Spritzer’s questionnaires and Allen and Meyer’s organizational commitment were used for the purpose of data gathering. Their reliability were obtained using cronbach's alpha (psychological empowerment = 0.88 and organizational commitment =0.87). Data analysis was done using descriptive statistics and spearman correlation coefficient. The results showed a significant positive relationship between employees’ psychological empowerment and their organizational commitment. Also a sense of competence, meaning, self-determination, impact and trust correlated positively and significantly with the organizational commitment, affective commitment and normative commitment. On the contrary, no correlation was seen with the continuance commitment. Based on the results of this research, showing a high correlation between psychological empowerment and organizational commitment among physical education teachers, we can conclude that psychological empowerment of physical education teachers to enhance their organizational commitment seems inevitable.
    Keywords: empowerment, organizational commitment, physical education teachers
  • Sajed Pourhasan Heris*, Mahboub Sheikhalizadeh Heris Pages 219-231
    The present research aims to investigate the influence of leadership styles (Bass model) on the entrepreneurship in Administration of Physical Education of Tehran province. For this purpose, 34 sport managers filled out the Bass and Avolio leadership style, Samadaghayi’s (1999) organizational entrepreneurship and the demographic characteristics questionnaires. Statistical analysis of data (e.g. Pearson correlation and multivariate regression) indicated that there is a positive significant correlation between the transformational leadership and organizational entrepreneurship. Also there is a significant negative correlation between the transactional and passive-avoidant leadership styles and organizational entrepreneurship. The results of the regression analysis of the data indicated that the variations of the organizational entrepreneurship variable have been 57.7% influenced by the variable of leadership styles. Considering the findings of this study, the prevalent leadership style (transactional leadership style) in the general organization of Tehran province, was not in accord with the proper situation of organizational entrepreneurship. Therefore, the application of effective leadership styles (transformational), can lead to the increasing development of entrepreneurship in the organizations dealing with sports in the country.
    Keywords: transformational leadership, transactional leadership, passiveavoidant leadership, Organizational Entrepreneurship, Physical Education Managers in Tehran province