فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ورزشی - پیاپی 30 (امرداد و شهریور 1394)

مجله مطالعات مدیریت ورزشی
پیاپی 30 (امرداد و شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمد جوادی پور صفحات 13-34
    عنوان پژوهش حاضر چالش های مدیریت ورزش قهرمانی در ایران می باشد. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و اجرای آن بصورت میدانی است. جامعه آماری را مدیران ستادی وزارت ورزش و جوانان، مدیران فدراسیون های ورزشی (رئیس، نایب رئیس، دبیر) تشکیل داده اند که شامل 180 نفر می باشند که براساس جدول مورگان 84 نفر، به عنوان نمونه آماری تحقیق با استفاده ار روش نمونه گیری تصادفی سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه حضوری و پرسشنامه محقق ساخته است. در این رابطه 20 نفر از خبره گان و مدیران در ورزش قهرمانی با روش گلوله برفی انتخاب و با آنها مصاحبه به صورت اکتشافی صورت گرفت و پس از بررسی و تحلیل نظرات و دیدگاه های خبر گان و با استفاده از مبانی نظری و تحقیقات انجام شده محورها و مولفه های اصلی استخراج گردید. روش های آماری مورد استفاده در این تحقیق آزمون فریدمن برای رتبه بندی و تحلیل تفاوت نظرات از آزمون خی دو بود. نتایج پژوهش حاکی از آن است که فقدان برنامه استراتژیک و روشن نبودن سیاست ها و جهت گیری ها، فقدان منابع انسانی مناسب و تغییر و تحول و جابجایی سریع مدیران، نبود نظارت و ارزیابی، وابستگی به منابع مالی دولت و عدم سرمایه گذاری بخش خصوصی، عدم تخصیص مناسب منابع مالی در بخش های متنوع به صورت متناسب، وجود قوانین ناهماهنگ و موازی، عدم مطلوبیت ساختار و تشکیلات فعلی ورزش، نامطلوب بودن نظام استعداد یابی و فرایند ورزش قهرمانی و نبود برنامه میان مدت، تاکتیکی و عملیاتی از اهم چالش های پیش روی مدیریت ورزش قهرمانی کشور از نظر پاسخ دهندگان است.
    کلیدواژگان: ورزش قهرمانی، چالش های مدیریت، چشم انداز
  • محسن بهنام، محمود گودرزی، مهرزاد حمیدی صفحات 35-54
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر جاذبه تبلیغی بر قصد آینده و نگرش به تبلیغ مصرف کننده در خدمات ورزشی بود. روش پژوهش، نیمه تجربی و از نوع طرح فاکتوریل بین آزمودنی 2×3 بود. جامعه آماری، دانشجویان تربیت بدنی و غیر تربیت بدنی دانشگاه تهران بودند که نمونه آماری تعداد 440 نفر انتخاب شد. نتایج نشان داد که اثر اصلی نوع جاذبه تبلیغی بر قصد آینده، در آزمودنی هایی که تبلیغ عاطفی مشاهده کرده اند از افرادی که تبلیغ شناختی مشاهده کرده اند، بیشتر است. علاوه براین، اثر اصلی نوع جاذبه تبلیغی بر نگرش به تبلیغ در آزمودنی هایی که تبلیغ عاطفی مشاهده کرده اند، نسبت به آزمودنی هایی که تبلیغ شناختی مشاهده کرده اند تفاوتی ندارد.
    کلیدواژگان: خدمات ورزشی، جاذبه تبلیغی، نگرش به تبلیغ، قصد آینده
  • بهمن شهریاری سجهرودی، مهر علی همتی نژاد، اسماعیل ملک اخلاق صفحات 55-70
    هدف از این پژوهش، شناسایی اتحاد های استراتژیک در توسعه گردشگری ورزشی استان های شمالی ایران (مازندران، گلستان و گیلان) بود. بدین منظور، 118 آزمودنی (20 متخصص مدیریت ورزشی و 98 نفر از روسا، معاونین و کارشناسان دانشگاه ها، ادارات کل تربیت بدنی، میراث فرهنگی و شهرداری سه استان) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. یافته ها نشان داد اتحاد مدیریت دانش، اتحاد سرمایه گذاری، اتحاد پژوهش و توسعه، اتحاد مدیریت و اتحاد ساختاری، به ترتیب از بالاترین اهمیت در توسعه گردشگری ورزشی برخوردار هستند. به طور کلی، تشکیل اتحاد های استراتژیک در توسعه گردشگری ورزشی، به ویژه در مناطقی که از نظر جاذبه های طبیعی گردشگری قوی هستند، مهم بوده و لزوم توجه ویژه به این امر را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: اتحاد استراتژیک، گردشگری، گردشگری ورزشی، هم افزایی، استان های شمالی
  • زهرا نوری، محمد سلطان حسینی، مسعود نادریان جهرمی صفحات 71-84
    هدف ازاین تحقیق، مقایسه میزان یادگیری سازمانی در باشگاه های ورزشی شهر اصفهان براساس استاندارد ایزو 9000 بود. روش پژوهش توصیفی پیمایشی بود که به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری، شامل کلیه کارکنان چهار باشگاه ورزشی شهراصفهان - فولاد مبارکه سپاهان، ذوب آهن (دارای گواهینامه استاندارد ایزو 9000) و فولاد ماهان، گیتی پسند (فاقد گواهینامه استاندارد ایزو 9000) بودند که از بین آن ها 159 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته ها نشان دادند که بین میزان یادگیری سازمانی در باشگاه های ورزشی دارا و فاقد ایزو 9000 تفاوت معنا داری وجود دارد. میزان یادگیری سازمانی باشگاه های ورزشی دارای ایزو 9000، بیشتر از باشگاه های ورزشی فاقد ایزو 9000 است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در باشگاه های ورزشی دارای ایزو، توجه بیشتری به مباحث یادگیری و حمایت از تفکرات جدید و خلاقانه شده است.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، استاندارد ایزو 9000، باشگاه ورزشی
  • ابراهیم دلدار، آزیتا شهپرتوفیق، ابراهیم علی دوست قهفرخی صفحات 85-104
    هدف از انجام این پژوهش بررسی جایگاه الگوی سایبرنتیک در ادارات کل ورزش و جوانان استان های منتخب کشور بود. این پژوهش، از نوع توصیفی- پیمایشی بوده و جامعه آماری شامل کلیه کارشناسان ادارات کل ورزش و جوانان کشور می باشد. به دلیل گستردگی جامعه آماری تحقیق، از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایاستفاده شد. از این رو کارشناسان تربیت بدنی ادارات کل پنج استان (قم، البرز، خراسان شمالی، همدان و آذربایجان غربی) به عنوان نمونه تحقیق در نظر گرفته شدند (92=N) و در نهایت 84 پرسشنامه عودت داده شد. اساتید مدیریت ورزشی، روایی پرسشنامه را تایید کرده و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 89/0 به دست آمد. آزمون کلموگروف اسمیرنوف طبیعی بودن توزیع داده ها را تایید کرد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی(میانگین، فراوانی، رسم نمودار) و در بخش آمار استنباطی از آزمون تی تک متغیره استفاده شد (05/0 P). یافته های پژوهش نشان داد که ادارات کل ورزش و جوانان استان های منتخب کشور در میزان استفاده از الگوی سایبرنتیک در سازماندهی فعالیت-های خود، از جایگاه متوسطی برخوردار بوده و همه ی مولفه های آن دارای میانگینی معادل با میانگین طیف مورد وصف بود. با به کارگیری الگوی سایبرنتیک، بهره وری و اثربخشی در سازمان ها افزایش می یابد و باعث می شود کارکنان در اهداف سازمان بیشتر مشارکت کنند.
    کلیدواژگان: سیستم های پیچیده، مولفه، کنترل، سازمان، ایران
  • بهمن عسگری، حسین عیدی*، علی ضیایی صفحات 105-120

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر امتیاز میزبانی بر عملکرد کشورهای میزبان رویدادهای ورزشی قاره ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کشورهای میزبان رقابت های چند رشته ای ورزشی قاره ای بود. عملکرد تمام کشورهایی که میزبان بودند (42 کشور) به مثابه نمونه آماری در نظر گرفته شد. یافته ها نشان داد که تفاوت معناداری بین سهم نسبی مجموع مدال ها و تعداد مدال های طلا در شرایط میزبانی با شرایط غیر میزبانی (سهم نسبی مجموع مدال ها و تعداد مدال های طلای کشور میزبان در دوره های قبل و بعد) در هر سه رویداد چند رشته ای ورزشی قاره ای وجود داشت.

    کلیدواژگان: میزبانی، مدال طلا، بازی های آسیایی، بازی های قاره ای
  • سید مرتضی عظیم زاده، محمد مرادی، محمد مهدی اصغری صفحات 121-138
    هدف از این پژوهش، تعیین ارتباط بین جوسازمانی با رفتار شهروندی سازمانی در کارشناسان سازمان ورزش شهرداری تهران بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع هم بستگی بود. نمونه آماری، برابر با کل جامعه آماری (90 نفر) انتخاب شد؛ اما اطلاعات 75 نفر از آن ها مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد بین جوسازمانی و ابعاد آن با رفتار شهروندی سازمانی، رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، جوسازمانی 28% و از بین ابعاد آن، دو بعد «وضوح و توافق هدف» و «رضایت از پاداش» با هم حدود 31% از واریانس رفتار شهروندی سازمانی را تبیین می کنند. یافته دیگر این بود که بین متغیرهای تعدیلکننده (سن، جنس و سابقه اشتغال) با رفتار شهروندی سازمانی، رابطه معناداری وجود ندارد. از یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که سازمان ورزش شهرداری تهران با ایجاد جوی مناسب در سازمان می تواند در جهت ایجاد و ارتقای رفتارهای شهروندی سازمانی گام بردارد. به ویژه، ترسیم اهدافی مورد قبول و واضح برای کارکنان و همچنین، تدوین سیستمی عدالت گونه در پرداخت حقوق و پاداش می تواند در این زمینه موثرتر باشد.
    کلیدواژگان: جوسازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، سازمان ورزش، شهرداری تهران
  • صفورا نیک نهاد، سید عماد حسینی، سید محمدحسین رضوی صفحات 139-152
    هدف از این تحقیق بررسی ارتباط ساختار سازمانی و ویژگی های کارآفرینانه مدیران سازمان های ورزشی کشور بود. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی- همبستگی و از نظر نوع جمع آوری داده ها، میدانی است. جامعه مورد نظر را کلیه مدیران سازمان های ورزشی جمهوری اسلامی ایران تشکیل داده اند. نمونه آماری تحقیق برابر با جامعه آماری بصورت تمام شمار (293 نفر) است. ابزار مورد استفاده متشکل از دو پرسشنامه که یکی مربوط به ساختار سازمانی و دیگری مربوط به کارآفرینی سازمانی بود که روایی محتوایی آن توسط 12 نفر از اساتید تربیت بدنی و علوم ورزشی و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ در یک مطالعه مقدماتی (71%=r ساختار سازمانی و 83%=r ویژگی های کارآفرینی) تعیین شد. اطلاعات مورد نیاز به صورت حضوری در محل فعالیت مدیران سازمان ها جمع آوری و برای توصیف اطلاعات از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین کارآفرینی سازمانی با (سابقه خدمت و رسمیت سازمانی) ارتباط معنادار وجود دارد. بین کارآفرینی سازمانی با (سن، تحصیلات، پیچیدگی سازمانی، تمرکز سازمانی) ارتباط معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، کارآفرینی، سازمان های ورزشی
  • محمد جهانگیری، سهیلا شهبازی، اکرم قبادی صفحات 153-168
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه تعهد ورزشی، رفتار حمایتی استقلالی، جو انگیزشی و رضایت از نیازهای پایه در دختران نوجوان ورزشکار بود. جامعه آماری شامل دختران نوجوان ورزشکار کمتر از 15 سال بود که به طور منظم در رشته های ورزشی مختلف فعالیت می کردند. 373 نفر به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. نتایج نشان داد که ارتباط معنا داری بین جو تسلطمحور، با رفتارهای حمایتی استقلالی و رضایت مندی از نیازهای پایه و نیز بین رفتارهای حمایتی استقلالی با رضایت از نیازهای پایه وجود دارد. رفتارهای حمایتی استقلالی، پیش بین مثبتی از جو انگیزشی و جو انگیزشی، پیش بین مثبتی از رضایت از نیاز پایه می باشد. همچنین، رضایت از نیازهای روان شناختی، پیش بین مثبتی از تعهد ورزشی است. نتایج، از مدل مفهومی کوتسورس و کونروی حمایت می کنند. مربیان باید رضایت از نیاز روان شناختی پایه را با استفاده از رفتارهای مربیگری حمایتی استقلالی و جو تسلط محور تقویت کنند که به نوبه خود منجر به تداوم مشارکت ورزشی می شود.
    کلیدواژگان: تعهد ورزشی، مربیگری حمایتی، استقلالی، جو انگیزشی، رضایت مندی نیازهای پایه، دختران نوجوان ورزشکار
  • امیر قنبرپور، حسین پورسلطانی زرندی، محمد خبیری صفحات 169-184
    دراین پژوهش تلاش شد تا روایی و پایایی پرسش نامه رضایت شغلی وود (1986) مورد بررسی قرارگیرد. جامعه آماری پژوهش را تمام فدراسیون های ورزشی ایران (46 فدراسیون ورزشی) که بر اساس آمار دفتر امور مشترک فدراسیون ها، دارای 703 نفر کارشناس بودندتشکیل دادند و تعداد 210 کارشناس به عنوان نمونه نهایی پژوهش در نظرگرفته شدند. نتایج تحلیل مولفه های اصلی، منجربه استخراج 4 عامل رضایت مندی از اطلاعات، رضایت مندی از تنوع، رضایت مندی از کنترل و رضایت مندی از دست مزد که در مجموع، 37/60% از واریانس کل ابزار را تبیین نمودند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی، حاکی از برازش مناسب مدل پرسش نامه رضایت شغلی و تایید عوامل چهارگانه می باشد. ضریب آلفای کرونباخ به دست آمده، نشان از پایایی قابل قبول ابزار رضایت شغلی دارد. با توجه به تایید خصوصیات روان سنجی ابزار رضایت شغلی و مشخص شدن عوامل آن با استفاده از تحلیل عاملی، می توان بیان کرد ابزار پژوهش، ابزاری مناسبی جهت سنجش رضایت شغلی در فدراسیون های ورزشی است.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، مدل یابی معادلات ساختاری، کارشناس، فدراسیون ورزشی
  • مریم مختاری دینانی، هاشم کوزه چیان، عباس نظریان مادوانی صفحات 185-202
    مطالعات نشان داده است که حل و فصل چالش های پیش روی سازمان ها، مستلزم برخورداری از رهبری و مدیریت کارآمد و اثربخش است؛ بنابراین، هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین هوش فرهنگی و اثربخشی رهبری مدیران ورزشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مدیران وزارتخانه ورزش و جوانان، کمیته ملی المپیک و پاراالمپیک، آکادمی ملی المپیک و فدراسیون های ورزشی بوده که از بین آنها 180 نفر جهت انجام این پژوهش انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاکی از وجود رابطه معنادار بین هوش فرهنگی و اثربخشی رهبری می باشد. به علاوه، در بین خرده مقیاس های هوش فرهنگی، خرده مقیاس رفتار هوش فرهنگی ارتباط معناداری با اثربخشی رهبری دارد. به طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که هوش فرهنگی، عاملی مهم و پیش بینی کننده در اثر بخشی رهبری مدیران ورزشی می باشد.
    کلیدواژگان: رفتار هوش فرهنگی، ورزش، مدیر
  • حسین کردلو، علیرضا الهی، عباس خدایاری خدایاری صفحات 203-224
    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه علی باورها، نگرش نسبت به تبلیغات از طریق ورزش و نگرش نسبت به تبلیغات عام با استفاده از مدل معادلات ساختاری انجام شده است. جامعه آماری، تماشاگران حاضر در استادیوم آزادی تهران تشکیل داده بودند. بدین منظور، پرسشنامه در میان نمونه ای متشکل از 324 نفر از تماشاگرانی که برای دیدن بازی های لیگ برتر فوتبال ایران در استادیوم آزادی حاضر بودند توزیع شد. نتایج نشان داد که باورهای افراد نسبت به تبلیغات از طریق ورزش می تواند بر نگرش افراد نسبت به تبلیغات عام تاثیر گذار باشد. همچنین، باور اقتصادی بودن بیشتر از سایر باورهای افراد قدرت تبیین کنندگی نگرش افراد نسبت به تبلیغات از طریق ورزش را دارد. با عنایت به یافته های مطالعه حاضر می توان راه کارهایی را جهت تعیین استراتژی موثر تبلیغات از طریق ورزش فراهم نمود.
    کلیدواژگان: مدل معادلات ساختاری، باورها، نگرش نسبت به تبلیغات از طریق ورزش، نگرش نسبت به تبلیغات عام
  • مرتضی رضایی صوفی، عباس شعبانی، سیاوش خداپرست صفحات 225-240
    برنامه ریزی استراتژیک نوعی برنامه ریزی است که به بررسی عوامل محیط درونی و بیرونی سازمان با استفاده از تحلیل سوات می پردازد. هدف از انجام این تحقیق بررسی استراتژی و راهبرد های مدیریت ورزش کشور به روش سوات از دیدگاه مدیران ورزش بود. جامعه آماری تحقیق را تمامی مدیران ستادی، معاونین آنها و مدیران میانی و عملیاتی وزارت ورزش و جوانان تشکیل می دادند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. برای تعیین اعتبار صوری به متخصصان مربوط ارائه گردید (14 نفر) و پس از جمع آوری نظرات به تصحیح موارد اشاره شده توسط متخصصان پرداخته شد. پایایی پرسشنامه بوسیله روش آماری آلفای کرونباخ 92/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل آماری یافته ها از آمار توصیفی، آزمون کولموگوروف اسمیرنوف و آزمون تی وابسته استفاده شد. یافته ها نشان داد بهره گیری از نظرات متخصصان در پیش بینی ها و دسترسی به خبرگان و متخصصان ورزشی در سازمان های ورزشی به عنوان نقاط قوت و معیارهای دقیق پیش بینی در بخش مدیریت ورزش کشور، وضعیت حضور زنان در مدیریت ورزش کشور، نحوه انجام بازاریابی ورزشی در بین مدیران ورزشی و بهره گیری از جایگاه سازمانی برای برنامه ریزی ها به عنوان نقاط ضعف می باشند. طرح جامع ورزش کشور، رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات، خصوصی سازی، تحقیقات در زمینه مدیریت ورزش و فراوانی جمعیت جوان، به عنوان فرصت و درگیر بودن نظام مدیریت دولتی در ورزش، تعدد سازمان های سیاست گذار و وابستگی مدیران باشگاهی کشور به عنوان تهدیدهای مدیریت ورزش کشور شناخته شدند.
    کلیدواژگان: استراتژی، مدیریت ورزش، قوت، ضعف، فرصت، تهدید
  • سردار محمدی، نرگس اسمعیلی، نسیم صالحی صفحات 241-251
    امروزه، استفاده از فناوری اطلاعات برای کلیه سازمانها ضروری و اجتناب ناپذیر است. از طرفی، استفاده از فناوری اطلاعات با موانع و چالش هایی همراه است؛ لذا، به منظور اولویت بندی موانع سازمانی و فنی کاربرد فناوری اطلاعات در سازمان های ورزشی ایران، نظرات 71 نفر از کارشناسان و مدیران سازمان های ورزشی از طریق پاسخگویی به پرسشنامه های محقق ساخته جمع آوری شد. روایی (صوری، محتوایی)پرسشنامه توسط متخصصانتایید و پایایی آنها به خاطر نرخ ناسازگاری پرسشنامه ها که کمتر از (1/0) بود، تایید گردید. یافته ها نشان داد موانع سازمانی، اهمیت بیشتری از سایر موانع دارد. همچنین، مانع برنامه ریزی در بین موانع سازمانی، و مشکلات سختافزاری در میان گزینه های موانع فنی، اولویت اول را به خود اختصاص داده اند. در مجموع، در میان موانع سازمانی و موانع فنی، مانع برنامه ریزی بیشترین اهمیت را دارد. با توجه به یافته های پژوهش می-توان گفت مانع سازمانی، از مهم ترین موانع پیش روی کاربرد فناوری اطلاعات در سازمان های ورزشی ایران است؛ لذا، تدوین و توسعه برنامه های مناسب جهت رفع این مانع، ضروری و اجتناب ناپذیر می باشد.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، فناوری اطلاعات، سازمان های ورزشی
|
  • Mohammad Javadipour Pages 13-34
    The title of this research is «Studying the challenges in Iran athletics competition sport management.» The research methods are descriptive and analytic and it was conducted as a field research. The population of the research includes: The staff managers of Ministry of Youth & Sport s and different sport federations'' managers (president، vice-president، secretary general) who are about 180 people. Based on Morgan Table 84 people were selected as the sample by using random sampling method. The data collection tools are interview and questionnaire، so 20 managers and experts in athletics competition sport field were selected by snowball sampling technique and they were interviewed as in exploratory researches. Then analyzing their ideas and views and using the theoretical foundations and previous researches، the principal axis and components were extracted. The research findings showed the following items as the most challenges in Iran athletics competition sport management: The lack of a strategic plan، Vague and unclear policies and orientations، Unsuitable human resources، Rapid change and transition among managers، Not paying enough attention to control and evaluation، Depending just on governmental financial resources and not taking advantage of the private sector investment supports، Improper allocation of funds in various sectors، Uncoordinated and parallel rules، Inappropriate structure and chart of Sport Organization and The System of Finding talents and Athletics Sport Process، The lack of a tactical، medium-term program and action plan.
    Keywords: Challenges, Athletics Competition, Sport management
  • Mohsen Behnam, Mahmoud Godarzi, Mehrzad Hamidi Pages 35-54
    The purpose of this research was to investigate the influence of advertising appeal on future intention and consumer’s attitude toward advertisement in sport service. Research method was the 3×2 between subjects quasi-experiment factorial design. The statistical population consisted of physical education and Non-physical education students at Tehran of university which statistical sample 440 subjects were selected. The results indicated that a main effect of the advertising appeal on future intention in subjects who have observed an affective appeal is more than subjects who have observed a cognitive appeal. Moreover، the results indicated that a main effect of the advertising appeal on attitude toward advertisement in subjects who have observed an affective appeal is no difference than subjects who have observed a cognitive appeal.
    Keywords: The influence of advertising appeal on future intention, consumer's attitude toward advertisement in sport service
  • Bahman Shahriary, Mehr Ali Hemmati Nezhad, Esmael Malek Akhlagh Pages 55-70
    The purpose of this study was Identify of Strategic alliances in developing sport tourism in Iranian Northern provinces (Mazandaran،Golestan and Guilan). Therefore 118 subjects (20sport management experts، 98 Chairman، assistants and experts of universities، administrations of physical education، cultural heritage and municipalities of three provinces) were selected as the sample. Findings showed that the alliance of knowledge management، investment union، R & D alliance، alliance of management، the structural alliance، respectively have the most importance in developing sport tourism. Totally، making of the Strategic alliances in developing sport tourism، Specially in areas which are vigorous in natural tourist attractions، is important and it shows necessity of special attention to this matter.
    Keywords: Strategic alliances, Tourism, sport tourism, Synergistic, northern provinces
  • Zahra Noori, Mohammad Soltanhoseini, Masoud Naderian Jahromi Pages 71-84
    The purpose of this research is to compare organization learning in the sport clubs of Isfahan based on ISO 9000. The research method is field-descriptive survey. The research population includes all employees of four Isfahan Sports Clubs - Sepahan، Zob Ahan (having ISO 9000 standard license) and Foolad Mahan، Giti Pasand (not having ISO 9000 standard license) - and the total number. Statistical sample included 159 people. Results showed that there is a significant difference between organizational learning in sports clubs with ISO 9000 and those without ISO 9000. Organizational learning in a sports club with ISO 9000 is more than sports clubs without it. The results indicate that the sport clubs with ISO 9000 pay more attention to issues of learning and supporting new and innovative thinking.
    Keywords: Organizational learning, ISO 9000 Standard, Sport Club
  • Ebrahim Deldar, Azita Shahpar Tawfigh, Ebrahim Alidust Ghahfarokhi Pages 85-104
    The purpose of this study was to evaluate the position of cybernetic model in Iranian sport and youth departments. The method of research was descriptive and all of the staffs of sport and youth departments in selected province of Iran (Qom، Alborz، North Khorasan، Hamedan، West Azarbayjan) was choose as research sample (n=92). Questionnaire (Validity was confirmed، α= 0. 89) was used for Data collection. The analyzing of data was done by one sample t test (P0/05). The results showed that، the cybernetic model has average position in selected Iranian sport and youth departments. By applying cybernetic model، efficiency and effectiveness of organizations will improve and employees will participate in organizations objectives.
    Keywords: Complex systems, Indicator, Control, Organization, Iran
  • Bahman Asgari, Hossein Eydi, Ali Ziaei Pages 105-120

    The purpose of this research is study the effect home advantage on host countries at multisport continental games. Population was all of the host countries at multisport continental games. Performance of all the host countries at this events (42 countries)، selected as sample. Results showed that there is significant difference between the relative share of total medals and gold medals by host countries in terms of hosting and non-hosting (relative share of total medals and gold medals in the before and after periods of hosting period) at all three of multisport continental games.

    Keywords: Home Advantage, Gold Medal, Continental Games, Asian Games
  • Seyed Morteza Azimzadeh, Mohammad Moradi, Mohammad Mehdi Asghari Pages 121-138
    The purpose of this study was determining the relationship between Organizational Citizenship Behavior (OCB) and Organization Climate (OC) in a sample of sport experts working in sport organization of Tehran’s Municipality. The method of the research was corelational. Statistical sample was equal with statistical population (90 N)، but only 83% of them were analyzed. The results indicate that there was a significant relationship between OCB، and OC and its dimensions. The analysis of the data through regression show that OC was a significant predictor of OCB، accounting for 28% of the variance and among OC variables، both “Goal obviousness” and “Consent of reward” were significant predictor of OCB، accounting for 31% of the variance. Also، no significant relationship between OCB & mediator variables (age، gender & tenure) is observed (p>. 05). It can be concluded that in this organization، generating an appropriate climate can be influential in OCB. Spatially، having acceptable goals and fairly salary system can be useful for flourishing OCBs.
    Keywords: Organizational Climate, Citizenship Behavior, Sport Organization, Tehran Municipal
  • Safura Niknahad, Seyed Emad Hosseini, Seyed Mohammad Hossin Razavi Pages 139-152
    The purposive of this study is investigating the relationship between organizational structure and entrepreneurship of managers of physical organizations in Iran. This study has an applicative object، seurvey method was chosen and information gathered through field method. Specific population was all managers of physical organizations in Islamic republic of Iran. Specific sample is conforming to specific population. This study used 2 types of questionnaires: one for organizational structure and another for entrepreneurship، which their reliability was estimated by 12 professors of physical science and estimated by Alpha Cronbach’s method. (R-71% organizational structure، r-83% entrepreneurship characteristics). Needed information was gathered personally from managers and we use descriptive method to analyze results. Outcome shows that there is a significant relation between organizational entrepreneurship and work experience organizational formality، there is no relation between organizational entrepreneurship and age، education background، organizational complication and focus.
    Keywords: Organizational Structure, Entrepreneurship, Physical Organization
  • Mohammad Jahangiri, Soheyla Shahbazi, Akram Ghobadi Pages 153-168
    The purpose of this study was to investigation of relationship between sport commitment، coaching behavior، motivational climate، and basic psychological needs among adolescent female athletes. The study population consisted of female athletes who regularly participated in various sports. For this purpose، 373 athletes selected as sampling group. Results indicated that mastery climate was significantly correlated with autonomy-supportive coaching behaviors and basic psychological need satisfaction. Autonomy supportive coaching behaviors were also significantly correlated with basic psychological needs satisfaction. Mastery climates were predicted by autonomy-supportive coaching. Psychological need satisfaction was predicted by Mastery climate. Sport commitment was predicted by psychological need satisfaction. These results supported from conceptual framework of Coatsworth and Conroy. Based on these results، coaches should foster basic need satisfaction through the use of autonomy- supportive coaching behaviors and mastery climates، in turn، leads to continued sport participation.
    Keywords: Sport Commitment, Autonomy, Supportive Coaching, Motivational Climate, Basic Needs Satisfaction, Female Adolescent Athletes
  • Amir Ghanbar Pour, Hossein Pour Soltani Zarandi, Mohammad Khabiri Pages 169-184
    In this study، attempted to validity and reliability of Wood (1986) job satisfaction questionnaire be examined. Statistical population of the study was total of sport federations (46 sport federations)، that have 703 expert. And sample population composed of 210experts. The Result of Principal ComponentsAnalysis was leads toExtraction of 4 factors، Satisfaction from information، Satisfaction from variety، Satisfaction from closure، and Satisfaction from pay that in sum explained %60. 37 of total variance of instrument. Results from confirmatory factor analysis indicatethat the model of job satisfaction questionnaire has a good fitness، and 4 factors approved. Cronbach''s alpha indicatesthat job satisfaction questionnaire has an appropriate reliability. Respect to verification of Psychometric properties of gob satisfaction instrument، and identifies the factors of it used to factor analysis، it can be stated research tool، isgood instrument to measure job satisfaction in the sports federation.
    Keywords: Job Satisfaction, Structural Equation Modeling, Expert, Sport Federations
  • Maryam Mokhtari Dinani, Hashem Kozechian, Abbas Nazarian Madavani Pages 185-202
    Studies have shown that it essential for resolving of challenges of organizations، to have efficacy and effectiveness leadership and management. Therefore، the purpose of this research was to investigate the relationship between cultural intelligence and leadership effectiveness of sport managers. The Statistical popularly of this research was all managers of Sport and Young''s Ministry، National Olympic committee، National Paralympics committee، National Olympic Academy، and Sport Federations (N=331). Base on Morgan table، 180 people were selected to this research. Saberi (1388) Leadership effectiveness questionnaire and Van Dyne and Ang Four Factor cultural intelligence scale questionnaire was used to collect data. Data analysis was performed by the Bivariate and multivariate regression. The results of present study showed that there was significant relationship between cultural intelligence and leadership effectiveness (p<0/05). Also، there was significant relationship between behavioral cultural intelligence and leadership effectiveness (p<0/001). Generally، this study showed that cultural intelligence is important factor in leadership effectiveness of sport managers.
    Keywords: Behavior of Cultural Intelligence, Sport, Manager
  • Hossein Kordlu, Ali Reza Elahi, Abbas Khodayari Pages 203-224
    This research has been performed to determine the cause and effect relationship between beliefs، attitude toward advertising through sport and attitude toward common advertising by using structural equations model. The statistical population was the spectators present at Azadi Stadium. For this purpose، were distributed among 324 spectators of primer league of Iran football game in Azadi stadium. The results showed that individuals'' beliefs toward advertising through sport، can effect on their attitude toward common advertising. Also، among the individuals'' beliefs، the belief of good for economy is more powerful in clarification of individuals'' attitude toward advertising through sports than other beliefs. By using the results of study we can provide some ways in order to determine the effective strategy of advertising through sport.
    Keywords: Structural Equation Modeling, beliefs, attitude toward advertising through sport, attitude toward common advertising
  • Morteza Rezaei Soufi, Abbas Shabani, Siyavosh Khodaparast Pages 225-240
    Strategic planning is a way of planning that concerns internal and external factors via SWOT analysis. The main goal of this study is to determine strategies in sport management from the viewpoints of sport managers employing SWOT technique. The population of this study comprises the managers، vice-presidents، top and middle as well as operational managers of physical education organization in Iran. The data have been collected by a questionnaire that its reliability and validity were determined by a pilot study (Chronbach Alpha = 0/92) and expert panel، respectively. In order to analyze the collected data، the researchers have employed descriptive statistics such as Kolmegrov-smirnov and T student test. The obtained results revealed that taking experts’ comments into consideration and using them in sport organization may highlight sport management. The condition of women in management level، sport marketing، and position-based planning were categorized as weak points. According to the results، a comprehensive planning for sport، information and communication technology development، privatization، doing research in sport management and having young population were the most prominent opportunities for sport management. To enclose، government involvement in managing sport، engaging lots of policy makers in sport and also the dependence of club managers on governmental parties have been categorized as threats of sport management.
    Keywords: Strategy, Sport management, Strength, Weakness, Opportunity, Threat
  • Sardar Mohammadi, Narges Esmaeili, Nasim Salehi Pages 241-251
    Today، information technology is indispensable for all organizations; on the other hand، the use of information technology is associated with barriers and challenges so In order to prioritize organizational and technical barriers to use of the information technology in sport organizations، 71 comments from experts and managers of sports organizations were collected by self-questioners of technical and Organizational barriers to the use of information technology in sports organizations. Validity (face & content) has been proved by experts and its reliability as due to the inconsistency ratio of questionnaires which is less than (0. 1) can be proved. For data analysis، AHP method and Expert Choice 11 software were used. Based on findings، organizational barriers with the final weight (0/450) are more important than other barriers also among the organizational barriers، planning barrier with the final weight of (0372) and among the technical barriers، Hardware Problems with final weight (481/0) were important priority. Overall، among the organizational barriers and technical barriers، planning barrier with the final weight of (0/195) had important priority. According to Research findings can be said an organizational barrier is the most important barriers to the use of information technology in the organization of sports. So the design and development of appropriate programs to overcome this barrier is an essential.
    Keywords: Prioritizing, Information Technology, Sport Organizations