فهرست مطالب

مطالعات مدیریت ورزشی - پیاپی 37 (امرداد و شهریور 1395)

مجله مطالعات مدیریت ورزشی
پیاپی 37 (امرداد و شهریور 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • میرحسن سیدعامری، علیرضا الهی، مصطفی افشاری*، حبیب هنری صفحات 1-17
    امروزه، پیچیدگی و محیط متغیر، لزوم به روز بودن و آشنایی مدیران با فرایندها و رویه های نوین مدیریت در سازمان ها را بیش از پیش نمایان می سازد؛ ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش فرانوگرایی در مدیریت و اثر آن در توسعه ورزش انجام گرفت. روش پژوهش، هم بستگی بوده وبه شکل میدانی صورت گرفته است. جامعه این پژوهش را متخصصان و صاحب نظران حوزه مدیریت و ورزشتشکیل دادند. محقق از روش نمونه گیری نظری در این تحقیق با توجه به جامعه تحقیق استفاده نمود (160 N=) که در نهایت 112 پرسش نامه دریافت گردید. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه های محقق ساخته برگرفته از ابزار مدیریت فرانوگرای شعبانی (1392) و توسعه ورزش پورکیانی (1393) استفاده گردید. از آزمون های کالموگروف اسمیرنف و همبستگی اسپیرمن در نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 22 و روایی سازه و مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل نسخه 8.8 استفاده شد. نتایج نشان می دهد که بین مدیریت فرانوگرا و توسعه ورزشی و مولفه های آن رابطه وجود دارد. همچنین، ضرایب رگرسیونی و مقادیر تی، مدل ارتباطی را تایید می کند. براساس یافته ها مشخص می شود که لزوم توجه ویژه به تعاملات سازمانی مناسب تر و نیز رویه های کاری و مناسبات در سازمان، به ویژه در سازمان های ورزشی، بیش از پیش به توسعه ورزش در سطح قهرمانی، همگانی و تعلیم و تربیتی کمک خواهد نمود.
    کلیدواژگان: ورزش قهرمانی، ورزش حرفه ای، ورزش همگانی، ورزش تعلیم و تربیتی، مدیریت پست مدرن
  • عبدالحسین ابراهیمی*، عبدالرحمن مهدی پور، طاهره ازمشا صفحات 17-42
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شاخص های سطوح خرد و کلان بر مشارکت ورزشی می باشد. این پژوهش از نوع مطالعات کاربردی بوده و به روش میدانی انجام شده است. جامعه آماری اول آن را کلیه سالن های ورزشی چند منظوره، استخرها و زمین های چمن متعلق به اداره ورزش و جوانان شهر اهواز و سایر ادارات دولتی به تعداد 99 مورد تشکیل داد و جامعه آماری دوم نیز شامل تمامی افرادی که از این اماکن ورزشی استفاده می کردند به تعداد 66135 نفر تشکیل دادند. نمونه آماری دو جامعه با بهره گیری از جدول مورگان به ترتیب برابر با 86 مکان ورزشی و 384 نفر بود. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی مدل رگرسیونی با ضرایب تصادفی و مدل تحلیل واریانس یک طرفه با اثرات تصادفی در نرم افزار اچ ال ام شش استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که در سطح خرد مربوط به زیرساخت های ورزشی، مولفه های اطلاع رسانی و سرویس دهی، بهداشت و نگه داری، طراحی پارکینگ، زیبایی شناختی، ایمنی، نظارت و کنترل، هم جواری و مکان یابی و دسترسی به مجموعه های ورزشی بر مشارکت ورزشی افراد اثرگذار می باشد. در شاخص های فردی نیز در سطح خرد به ترتیب درآمد افراد و سطح تحصیلات، و در سطح کلان، استخرها و سالن های چند منظوره ورزشی مهم ترین متغیرها برای مشارکت ورزشی می باشند. به طور کلی و با توجه به یافته های پژوهش مشخص می شود که در سطح کلان با افزایش زیرساخت های ورزشی و در سطح خرد با بهبود سطح تحصیلات و درآمد افراد، مشارکت ورزشی آن ها نیز افزایش پیدا خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سطوح خرد و کلان، زیرساخت های ورزشی، مشارکت ورزشی، مدل های چندسطحی
  • محمد باسره*، مرتضی دوستی، فرزام فرزان صفحات 43-74
    استعدادیابی، کشف ورزشکاران بالقوه ای است که درگیر ورزش خاصی نمی باشند. از برنامه های استعدادیابی جهت شناساییورزشکاران بااستعداد و نیز موفقیت آن ها در سطح جهانیاستفاده می شود. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل استعدادیابی والیبال در ایران انجام گرفت . بدین منظور، ابتدا به مطالعه فرایند ها و مدل های استعدادیابی والیبال و سایر ورزش ها در کشورهای پیشرفته مختلف و نیز ایران پرداخته شد. سپس، با توجه به مطالعات انجام شده، مدل استعدادیابی پیشنهادی والیبال ایران به صورت هفت مرحله ای ارائه گردید. روش شناسی پژوهش از نوع کیفی و نظریه داده بنیاد بود و جامعه آماری آن را مربیان با درجه بین المللی والیبال (یک، دو و سه) از کل کشور که تعداد آن ها 137 نفر (آقایان 67 نفر و بانوان 70 نفر) بود تشکیل دادند . یافته ها نشان می دهند که از هفت مرحله پیشنهادی (مرحله اول (پایه): غربال گری عمومی در مدارس (شش تا نه سالگی)، مرحله دوم: شناسایی استعداد ها (نه تا 12 سالگی)، مرحله سوم: گزینش استعدادها (14 12 سالگی)، مرحله چهارم: آموزش (16 14 سالگی)، مرحله پنجم: گزینش استعدادهای نخبه (18 16 سالگی)، مرحله ششم: ارتقای استعدادهای نخبه (23 18 سالگی) و مرحله هفتم: والیبال حرفه ای بین المللی (23 سالگی به بالاتر))، در دور سوم دلفی تمامی مراحل موردقبول واقع شدند و مدل استعدادیابی والیبالدر ایران تایید گردید. نتایج برگرفته از این پژوهش می تواند زمینه را جهت استعدادیابی علمی و یکسان سازی روش های آن فراهم کند و نیز کمک شایانی برای مربیان، ورزشکاران، پژوهشگران و مسئولان سازمان های ورزشی، به خصوص فدراسیون والیبال جمهوری اسلامی ایران در امر استعدادیابی و پرورش بازیکنان نخبه والیبال در آینده باشد.
    کلیدواژگان: گزینش استعدادها، مدل استعدادیابی، والیبال، تکنیک دلفی
  • حسین عبدالملکی*، اسما قانع سنگ آتش، حامد کریمی صفحات 75-96
    سرمایه فکری یکی از قابلیت های مهم سازمانی است که می تواند به سازمان ها درخلق و تسهیم دانش، بسیار کمک کند و در مقایسه با سازمان های دیگر، مزیت سازمانی پایداری را برای آن ها ایجاد نماید؛ لذا، هدف از پژوهش حاضر، ارائه مدلی برای سرمایه فکری در وزارت ورزش و جوانان می باشد. شایان ذکر است که این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی هم بستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان وزارت ورزش و جوانان (745 نفر) تشکیل دادند. حجم نمونه نیز بر اساس جدول مورگان، 254 نفر تعیین گردید. یافته ها نشان می دهد که سرمایه انسانی ، سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ای تاثیر معناداری بر سرمایه فکری دارند..
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه انسانی، سرمایه رابطه ای، سرمایه ساختاری، وزارت ورزش و جوانان
  • سمیه محمدی *، طهمورث نورایی، اسماعیل شریفیان صفحات 97-116
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر توسعه خرید اینترنتی کالاهای ورزشی می باشد. روش این پژوهش از نوع پیمایشی بوده و به لحاظ هدف نیز کاربردی می باشد. جامعه آماری پژوهش را استادان و دانشجویان مقطع ارشد و دکتر ی تربیت بدنی دانشگاه های دولتی سراسر کشور در نیم سال اول سال تحصیلی (9493 ) (به تعداد 3196 نفر) تشکیل دادند که از این میان، 436 نفر بر اساس جدول مورگان و با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردیدند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان می دهد که 88/49 درصد از کل واریانس ها مربوط به شش عامل می باشد. نتایج بیانگر این است که تمامی عوامل، تاثیر معناداری بر توسعه خرید اینترنتی کالاهای ورزشی دارند. همچنین، اولویت بندی عوامل به روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی به ترتیب عبارت است از: ریسک خرید، فرایند خرید، ویژگی کالای ورزشی، ویژگی های مشتریان، ادراک مشتریان از خرید و فناوری. با توجه به یافته های پژوهش می توان چنین نتیجه گرفتکه با برنامه ریزی و تمرکز روی عوامل تاثیرگذار بر توسعه خرید اینترنتی کالاهای ورزشی می توان شرایطی ایجاد کرد تا مشتریان کالاهای ورزشی با رغبت بیشتری به خرید اینترنتی روی آورند.
    کلیدواژگان: خرید اینترنتی، کالاهای ورزشی، اولویت بندی، تحلیل سلسله مراتبی
  • جمال الدین بیرامی ایگدر*، مجید علی عسگری، صفورا نیک نهاد صفحات 117-130
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش سبک های هویتی در شکل گیری رفتار شهروندی کارکنان آکادمی المپیک و پاراالمپیک ایران می باشد. روش این پژوهش، توصیفی بوده و از نوع مطالعات هم بستگی است. علاوه براین، به لحاظ هدف نیز از پژوهش های کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان آکادمی و کمیته ملی المپیک به تعداد 95 نفر تشکیل دادند . نمونه پژوهش نیز به شکل کل شمار انتخاب گردید و با توجه به پرسش نامه های برگشتی، 79 پرسش نامه مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در بررسی روابط بین متغیرها. به عبارت دیگر، داده های مشاهده شده به میزان زیادی منطبق بر مدل پژوهش می باشند. نتایج بیانگر این هستند که در بین انواع سبک هویت، سبک اطلاعاتی قوی ترین پیش بینی کننده برای رفتار شهروندی سازمانی در بین کارکنان می باشد. همچنین، سبک هنجاری و سبک اجتناب نیز پیش بینی کننده های خوبی برای رفتار شهروندی کارکنان می باشند. به طورکلی، می توان گفت که از میان سبک های هویتی، سبک اطلاعاتی بیشترین نقش را در شکل گیری رفتار شهروندی کارکنان دارد.
    کلیدواژگان: سبک هویتی، رفتار شهروندی، مدل سازی معادلات ساختاری، کارکنان
  • محمد علی نادی* صفحات 131-152
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل رابطه بین هویت اجتماعی و تعهد سازمانی با ارتباطات سازمانی در بین کارکنان سازمان ورزش و جوانان استان اصفهان و یزد انجام گرفت. از بین جامعه آماری، به روش تصادفی ساده و با رعایت نسبت سهمی، 217 نفر از کارکنان ادارات کل تربیت بدنی هر دو استان برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. نتایج نشان داد یافته ها نشان می دهد که اثر متغیر تعهد عاطفی بر ارتباطات عمودی مثبت و معنادار است. لازم به ذکر است که متغیرهای تعهد هنجاری و هویت اجتماعی به دلیل آن که در حضور دو متغیر تعهد عاطفی و مستمر، توان پیش بینی نداشته اند از معادله بیرون گذاشته شدند. همچنین، اثر متغیر تعهد عاطفی بر ارتباطات افقی نیز مثبت و معنادار می باشد. بعلاوه نتایج نشان داد که اثر متغیر هویت اجتماعی بر ارتباطات افقی مثبت و معنادار است. همچنین نتایج نشان داد نیز بیانگر این است که هویت اجتماعی، اثر مستقیمی بر تعهد سازمانی و ارتباطات افقی دارد. علاوه براین، تاثیر هویت اجتماعی بر ارتباطات عمودی، غیرمستقیم می باشد. شایان ذکر است که این مدل از شاخص نکویی برازندگی نسبتا خوبی برخوردار بود.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، هویت اجتماعی، ارتباطات سازمانی
  • علی نصراصفهانی، مجتبی فرخی*، زینب امیری صفحات 153-174
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر معنویت اسلامی بر رفتار شهروندی سازمانی با نقش میانجی هویت سازمانی می باشد.جامعه آماری این پژوهش را دبیران ورزش مقطع متوسطه شهر اصفهان تشکیل دادند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه استاندارد هویت سازمانی چنی(1987)، پرسش نامه استاندارد رفتار شهروندی سازمانی مشرف جوادی و یاوریان (2011) و پرسش نامه محقق ساخته معنویت اسلامی سازمانی استفاده شد. روایی پرسش نامه از روش روایی تشخیصی و پایایی نیز از روش پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SMART-PLS صورت گرفت. ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه معنویت اسلامی 84/0، پرسش نامه هویت سازمانی 82/0 و پرسش نامه رفتار شهروندی سازمانی 89/0 محاسبه شد. آزمون فرضیه ها با استفاده از الگوی معادلات ساختاری از طریق نرم افزار Amos18انجام شد. نتایج نشان می دهد که معنویت اسلامی بر هویت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی تاثیر دارد و هویت سازمانی نیز بر رفتار شهروندی سازمانی اثرگذار می باشد. همچنین، هویت سازمانی به عنوان متغیر میانجی بین معنویت اسلامی و رفتار شهروندی سازمانی، تاثیرگذار می باشد. نتایج حاکی از این است که ارتباط مثبت و مستقیمی بین معنویت اسلامی، هویت سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی وجود دارد. شایان ذکر است که یافته های این پژوهش برای مسئولان آموزش و پرورش درجهت برنامه ریزی های فرهنگی و ارتقای سطح رفتارهای معلمان کاربرد دارد. با توجه به یافته ها، توجه به مباحث فرهنگی و دینی حاکم بر جامعه مانند معنویت اسلامی در برنامه ریزی های مدیران این نهاد ضرروی می باشد.
    کلیدواژگان: معنویت اسلامی، هویت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی
  • زهرا بیگمی*، محمد خبیری، حبیب هنری صفحات 175-192
    هدف از این مطالعه، شناخت نقش سبک رهبری مربیان باشگاه های منتخب لیگ برتر فوتبال ایران در پیش بینی هوش هیجانی بازیکنان می باشد. پژوهش به روش توصیفی و نمونه گیری به شیوه در دسترس انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را تمامی بازیکنان پنج باشگاه منتخب لیگ برتر فوتبال (استقلال تهران، سپاهان اصفهان ، تراکتور سازی تبریز، مس کرمان و مقاومت شهید سپاسی شیراز) به تعداد 106 نفر تشکیل دادند (نمونه آماری برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شد). از مجموع پرسش نامه ها، 91 پرسش نامه قابل استفاده بود که مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که ارتباط مثبت و معناداری بین سبک رهبری مربیان و هوش هیجانی بازیکنان وجود دارد. بین رفتار آموزشی و تمرینی رفتار دموکراتیک مربیان با هوش هیجانی بازیکنان نیز رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد، اما بین رفتار آمرانه، رفتار حمایت اجتماعی و رفتار بازخورد مثبت مربیان با هوش هیجانی بازیکنان رابطه معناداری به دست نیامد. همچنین، از میان ابعاد خودآگاهی، خودتنظیمی، خودانگیزی، همدلی و مهارت های اجتماعی هوش هیجانی ، سبک رهبری مربیان تنها با خودآگاهی بازیکنان رابطه معناداری را نشان داد . همچنین، تنها سبک رهبری دموکراتیک مربیان پیش بینی کننده هوش هیجانی بازیکنان بود.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، مربی، هوش هیجانی، لیگ برتر فوتبال
  • رامین ایرجی نقندر*، حسین پورسلطانی زرندی صفحات 193-212
    هدف از این پژوهش، تعیین روایی و پایایی پرسش نامه رضایتمندی نیازهای اساسی می باشد. جامعه آماری آن را جانبازان و معلولان ورزشکار استان خراسان رضوی (700=N) تشکیل دادند که از میان آن ها 181 نفر به شکل تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. یافته ها نشان دهنده پایایی مطلوب برای پرسش نامه رضایتمندی نیازهای اساسی می باشد. در خصوص روایی سازه و بر اساس میزان روابط و سطح معناداری، تمامی عامل ها رابطه معناداری با مفهوم رضایت مندی نیازهای اساسی دارند. شاخص های برازندگی هم برازش مدل را تایید می کنند. همچنین، نتایج در خصوص روابط عامل ها با مفهوم رضایت مندی نیازهای اساسی نشان می دهد که تمامی عامل ها توانسته اند پیشگوی خوبی برای مفهوم رضایت مندی نیازهای اساسی باشند. در نتیجه، روایی درونی و بیرونی مدل «رضایت مندی نیازهای اساسی» مورد تایید قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی نیازهای اساسی، جانبازان، معلولان
  • اصغر مشبکی اصفهانی، علی یاراحمدی*، علی ناصری صفحات 213-236
    یکی از مهم ترین مسائلی که مدیران باشگاه های ورزشی حرفه ای با آن مواجه هستند، چگونگی فراهم آوردن و گسترش درک بهتر از رابطه بین باشگاه و طرفداران آن ها است. برخورداری باشگاه های ورزشی از ارزش اجتماعی و برآورده ساختن اهداف میان فردی طرفداران سبب می شود که طرفداران آن ها در بیان هویت خود از ویژگی های برند باشگاه استفاده نمایند و این امر می تواند وفاداری و تعلق آن ها را به همراه داشته باشد. به منظور بررسی این موضوع، در این پژوهش که از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. یافته های پژوهش حاکی از تاثیر مثبت هویت برند باشگاه پرسپولیس بر تعلق طرفداران و مخاطبان ورزشی به این باشگاه از طریق میانجی گری نیازهای خود تعریفی طرفداران می باشد. همچنین، یافته ها نشان می دهد در صورت برخورداری از دارایی های مربوط به تداعی برند یک باشگاه ورزشی از ویژگی هایی که نیازهای خود تعریفی مصرف کننده را برآورده می سازد، باعث خواهد گردید طرفداران، باشگاه مورد نظر را جذاب انگاشته و در بیان هویت خود، از ویژگی های آن بهره برند که این امر در نهایت، موجبات تعلق آن ها به باشگاه را فراهم خواهد آورد.
    کلیدواژگان: تداعی برند، دارایی های برند، نیازهای خود تعریفی، تعلق به باشگاه، لیگ برتر فوتبال
|
  • Mirhasan Seyed Ameri, Alireza Elahi, Mostafa Afshari *, Habib Honari Pages 1-17
    Complex conditions of today’s life make it necessary for managers to be updated with modern management methods and processes more than before. Therefore, the purpose of the present study was to study the role of postmodern approach in management and its role in sport development. The present study was a field research using correlation test. The population were all the experts and stakeholders of Sport and management. Theoretical sampling method was used according to the population size (N=160) and 112 questionnaires remained eventually. Postmodern management researcher made questionnaire developed by Shabani (2013) (α=0.92) and sport development researcher made questionnaire developed by Pourkiani (2014) (α=0.91) were used. For Inferential statistics, Kolmogorov-Smirnov and Spearman correlation tests were used by 22nd version of SPSS. Also the 8.8th version of Lisrel software was used to test the construct validity and structural equation modeling. The results showed that there is relation between the two variables and their components. Also regression coefficients and T values of the communication model of postmodern management and sport development are approved. According to these results it could be significant to try our best to have more appropriate interactions, procedures and relations within the organizations and especially within the sport organizations, in order to contribute in promotion of sports in the fields of championships, sports for all and education.
    Keywords: Championship Sport, Professional Sport, Sport for All, Educational Sport, Postmodern Management
  • Abdolhosein Ebrahimi *, Abdolrahman Mehdipoor, Tahereh Azmsha Pages 17-42
    The purpose of this study was the influence of micro and macro level indicators on sports participation. This practical study has been implemented through applied field method. The first statistical population was all the 99 gyms, swimming pools and stadiums that belong to Ahvaz Department of Sport and Youth and other governmental offices. The second statistical population was 66135 individuals who use the sport facilities. The statistical sample of both populations, were selected among 86 sport arenas and 384 individuals by using Morgan table. Data collecting method was researcher’s questionnaire. Regression model with random coefficients was used for analysing data and testing hypotheses from descriptive statistics and inferential statistical and ANOVA model with random effects was used in HLM6 software. The results showed that at the micro-level related to sport infrastructures, the elements such as information and services, healthcare and maintenance, parking design, aesthetic, safety, control and monitoring, proximity and positioning, access to sport complex affect people’s sports participation. At the individual indicators of micro level, respectively, income, education level and at the macro-level, swimming pool and multipurpose gym are the most important variables for participation. Generally speaking, according to the findings, at the macro-level by improving sports infrastructure and at the micro-level by increasing education and income levels, sports participation will be increased­.
    Keywords: Micro, Macro Levels, Sport Infrastructure, Sports Participation, Multi, Level Models
  • Mohammad Basereh*, Morteza Doosti, Farzam Farzan Pages 43-74
    Talent identification is discovered potential athletes who are involved in sport and talent programs to identify talented athletes and is used their success at the global level. The present study was conducted to codify a model of talent identification in Iran volleyball. In order to study the processes and models for volleyball and other sports talent in developed countries as well as Iran. Then according to studies, the proposed model of talent identification in Iran volleyball was presented in the seven-step by the researcher.
    Research methodology is type of Qualitative, Grounded theory and using the Delphi technique. Statistical society in this research is international category coaches (1, 2, and 3) Volleyball of the whole country (men 67 and women 70). of the proposed seven stages the first stage (base): General screening in schools (6-9 years), the second stages: identifying talents (9-12 years), the third stages: selecting talents (12-14 years), the fourth stages: training (14-16 years), the fifth stages: selecting elite talents (16-18 years), the sixth stages: promote the elite talents (18-23 years), the seventh stages: International professionals volleyball (23 years older), In the third Delphi round, all of the proposals stages are accepted, and the model was confirmed model of talent identification in Iran volleyball. Results from this study will be established the basis for scientific talent and integrating methods and helpful for coaches, athletes, officials, researchers and sports organizations, especially the Islamic Republic of Iran Volleyball Federation in nurturing talent and the elite players of volleyball in the future.
    Keywords: Talent Detection, Talent Identification Model, Volleyball, Delphi Technique
  • Hossein Abdolmaleki *, Asma Ghane Sangatash, Hamed Karimi Pages 75-96
    One of the most important organizational capabilities that can help organizations to create and share knowledge and to compare them with other organizations, creates “the advantages of sustainable organization” can be of intellectual capital. The purpose of this paper was to Design and Implementation a model for intellectual capital in Ministry of Sports and Youth based on pattern of Skandia. This research was Descriptive- Analysis of the correlation matrix. The population of this study was employees of Ministry of Sports and Youth (750 people) and the study sample based on Morgan, was 254 employees. The data collection instrument was a Researcher made questionnaire that its content validity was approved by 12 members of the faculty of sport management. The reliability of the questionnaire was Cronbach's alpha that for this survey value of 0.856 was obtained. For data analysis in level of inferential statistics were used, exploratory factor analysis and structural equation modeling. In this study were identified that human capital (β=0.51, P
    Keywords: Intellectual Capital, Human Capital, Relational Capital, Structural Capital, Ministry of Sports, Youth
  • Somaye Mohammadi *, Tahmoores Nooraee, Esmail Sharifian Pages 97-116
    This study has identifying and prioritized the factors that influence the development of internet purchasing sports goods. The research method is a survey and its target is applicable. The population of the research faculty and graduate students and Ph.D. in Physical Education (N=3196) In the first semester of the academic year 94-93 public universities across the country; A total of 436 according to Morgan table patients with cluster were selected. Exploratory factor analysis revealed that 49.88% of the total variances of the six factors. Results showed significant impact of all factors on the development of online shopping sporting goods. AHP method was also prioritizing the factors which are, respectively: risk purchasing, purchasing process, product features sports, features customer acquisition and technology - savvy customers. According to the results, we can conclude that generally focus on factors affecting the planning and development of internet purchasing; sports goods could create conditions to customers, sporting goods and more willing to make purchases on the Internet.
    Keywords: Internet Purchasing, Sport Goods, Prioritization, Analytic Hierarchy
  • Jamal Beyrami Igder*, Majid Aliasgari, Safoora Niknahad Pages 117-130
    This study aimed investigate the role of identity style in shaping the organiznal citizenship behavior of the Olympic and Paralympic Academy staff of Iran. Method research was descriptive - correlational. The statistical population staff of the Academy and NOC form their number was 95. Research sample, the total number was chosen according to the returned questionnaires, 79 questionnaires were used for data analysis
    For gathering data, two main questionnaires utilized: Berzonesky (1992) identity style questionnaire, and Groth (2005) OCB questionnaire that The validity of questionnaires determined by experts and Their reliabilities were test by using Cronbach’s alpha coefficient and they were respectively 0.81 and 0.79 for identity style and OCB questionnaires. The SEM utilized for analyzing data. In examining relationships between variables, the output of the software AMOS 20 was representing the structural model fit. It has been shows the appropriate SEM. In other words, the Observed data were similar to study design. The results showed that there was a significant positive relationship between the identity Style with OCB Also,Information style were with predicts a stronger,norm style and avoidance style for OCB.
    Keywords: Identity Style, OCB, Structural Equation Model, Staff
  • Mohammad Ali Nadi * Pages 131-152
    The purpose of this research was to study the relationship of social identity and organizational commitment with organizational communication. The population of study includes Isfahan and Yazd young and sport's staff. From among them 217 were selected via clustered random sampling to take part in the study. The questionnaires were distributed and 217 were returned. The results of stepwise regression analysis showed that there was a positive significant relationship between social identity and organizational communication. There was also a positive significant relationship between affective commitment and organizational communication. The results from structural equation modeling showed that total social identity had a direct effect on organizational commitment and organizational communication. Also social identity had a direct effect of 0.06 on organizational communication. The results showed that the model fitted the data.
    Keywords: Social Identity, Organizational Commitment, Organizational Communication
  • Ali Nasr Esfahani, Mojtaba Farrokhi *, Zeinab Amiri Pages 153-174
    This paper examines the impact of spirituality on organizational citizenship behavior organizational identity is the role of mediator. Population is High school sports teachers in Isfahan. Standardized questionnaire to collect information from corporate identity Cheney (1987) and organizational citizenship behavior Moshrefjavadi and Yavarian (2011) and researcher made questionnaires was used in Islamic spirituality. Questionnaire validity and reliability of the diagnostic validity of the criteria of reliability combined was performed using the SMART-PLS software. Cronbach's alpha coefficient for the scale of spirituality, 0.84, scale corporate identity, 0.82 and organizational citizenship behavior scale 0.89, respectively. Test hypotheses using the structural equation model was done through software Amos18. The results showed Islamic spirituality with the corporate identity of the factor, Islamic spirituality on organizational citizenship behavior with the path coefficient and organizational identity on organizational citizenship behavior with the path coefficient is affected. The results also showed that organizational identity as a mediator variable between Islamic spirituality and citizenship behavior with a path coefficient is impressive. Pearson correlation test results demonstrate a direct relationship between Islamic spirituality, corporate identity and organizational citizenship behavior. The results for the education authorities in the planning and promotion of cultural practices used by teachers. Given the cultural and religious issues of the society as Islamic spirituality puts administrators in planning according to the results of this research will be necessary.
    Keywords: Islamic Spirituality, Organizational Identity, Organizational Citizenship Behavior
  • Zahra Beigomi *, Mohammad Khabiri, Habib Honari Pages 175-192
    The main purpose of this study was to examine the role of coach’s leadership style of elected super-league football’s clubs of Iran in predicting player’s emotional intelligence. The Method of this study was, descriptive and correlation type. The Subject of this Study was all of 106 Football players in 5 elected super-league football’s clubs of Iran (Esteghlal Tehran, Sepahan Esfahan, Teraktorsazi Tabriz, Mess kerman, Shahid Sepasi Shiraz). 93 Questionnaires were returned and data were analyzed from 91. The Instrument included basic demographic information, Leadership Style Scale from Chelladurai and Emotional Intelligence scale from Sibeyria Shering (1998). Reliability was Compute from Alpha Cronbache .For Data analysis statistical technique (Pearson & Spearman Correlation and simple liner regression) were used. A Positive and significant Correlation was found between coach’s leadership style and player’s emotional intelligence. Moreover, a positive and significant correlation was found between coach’s training & instructional behavior and Player emotional intelligence. Also, a positive and significant correlation was obtained between coach’s democratic behavior player emotional intelligence. There were no significant correlation between coach’s autocratic, social support and positive feedback behaviors and Players emotional intelligence. Moreover, A Positive and Significant Correlation were found between coach’s leadership style and self-Motivation. There was no significant correlation between coach’s leadership style &other dimension of emotional intelligence: self-awareness, self-regulation, empathy and social skills. Among the dimensions of coach’s leadership style only democratic behavior Predicted Payers emotional intelligence.
    Keywords: Leadership Style, Coach, Emotional Intelligence, Football Super League
  • Ramin Iraji Noghondar *, Hosein Poorsoltani Zarandi Pages 193-212
    The aim of this study is to determine the validity and reliability of basic needs satisfaction in sport scale. The statistical population of this study was the veterans and the disables athlete of Khorasan-e Razavi province (n=700) among which 181 were selected randomly as the sample. Analytical results showed reliability for basic needs satisfaction questionnaire. All factors had a significant relationship with concept basic needs satisfaction in reliability of structure, the amount of relationship and t-value. Suitability indexes also confirmed the goodness of models. Also, the results about the relations of factors with the meaning of basic needs satisfaction showed that all factors could be a good predictor for the concept of basic needs satisfaction, finally internal and external validity of basic needs satisfaction model was accepted.
    Keywords: Basic Needs Satisfaction, Veterans, Disables
  • Asghar Moshabaki Esfahani, Ali Yar Ahmadi *, Ali Naseri Pages 213-236
    One of the most important issues with which managers of professional sport clubs are Dealing is how to Provide and develop a Better Understanding of the Relationship Between the Club and the Fans. Sport clubs, Having Social Values ​​and the Ability to Fulfill the Interpersonal Goals of fans, cause their fans to express their Identity through Using a club Brand features and this can Bring their loyalty and sense of Belonging. In order to investigate the problemof the study, which is a descriptive survey research, a 20-item questionnaire is used to collect the data. The Questionnaire has been distributed among 400 fans of Persepolis Football club. The results indicated that the identity of Persepolis Football Club brand had a Positive impact on fans and Audience’s sense of Belonging to this team through mediating their self- Definitional needs. The Results indicatethat if a football club brand has the required features to Enable the consumers to Fulfill their self- Definitional needs, it can make the Targeted clubAttractive to its fans to the extent that they use its Features to Express their identities, eventually leading them to feel a sense of Belonging to the club.
    Keywords: Brand Association, Brand Assets?, Self, Definitional Needs, Sport Club Attachment, Football Pro League