فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 13 (بهار 1392)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 13 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن درگاهی، الدار صداقت پرست * صفحات 1-33
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تکانه های مختلف قیمتی و سیاستی بر تولید و تورم در اقتصاد ایران است. بدین منظور یک مدل اقتصاد کلان باز در مقیاس کوچک، شامل متغیرهای مهمی چون شکاف تولید، تورم، سرمایه گذاری، حجم پول، مخارج حقیقی دولت، نرخ ارز حقیقی و درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت، با استفاده از روش خودتوضیح برداری ساختاری (SVAR ) برای دوره 1389-1340 مورد برآورد قرار گرفت.
    بر اساس یافته های تحقیق، تکانه پولی انبساطی بر تولید اثر منفی داشته و با افزیش تورم همراه است. از سوی دیگر اگر چه تاثیر تکانه انبساطی مخارج دولت بر شکاف تولید مثبت است ولی بر حجم پول نیز موثر بوده و تورم را به همراه دارد. نتایج آثار تکانه نفتی مثبت نیز نشان دهنده افزایش شکاف تولید همراه با افزایش حجم اسمی پول و تورم است که در چارچوب نظام ارزی مدیریت شده، منجر به کاهش نرخ ارز حقیقی و به عبارت دیگر کاهش قدرت رقابت پذیری اقتصاد می شود. نتایج تجزیه واریانس خطاهای پیش بینی نشان می دهد که مهمترین عوامل موثر در نوسانات تولید (به جز تکانه های مربوط به تولید) تکانه های مخارج حقیقی دولت و نرخ ارز حقیقی است. همچنین در نوسانات تورم نیز تکانه مخارج حقیقی دولت عامل مهم بشمار آمده و تکانه های تولید و حجم پول در اولویت بعدی قرار دارند. ملاحظه سیاستی نتایج حاکی از نقش تعیین کننده سیاست مالی در ثبات سازی اقتصاد ایران است.
    کلیدواژگان: تکانه قیمتی، تکانه سیاستی، الگوی SVAR، اقتصاد ایران
  • محمدناصر شرافت جهرمی، سیاوش گلزاریان پور * صفحات 36-59
    انتخاب نظام ارزی از طریق اثرگذاری بر بسیاری از متغیرهای اقتصادی می تواند نقش بسزایی در شرایط موجود و آینده هر جامعه ای ایفا نماید. از طرف دیگر عوامل اثر گذار بسیاری در انتخاب نظام ارزی موثر هستند. این مقاله به دنبال شناسایی و بررسی نوع اثرگذاری این عوامل بر انتخاب نظام ارزی در ایران و کشورهای عضو سازمان اپک (OPEC) می باشد. به همین جهت از داده های دوره 1995 تا 2012 به ترتیب با استفاده از مدلهای پروبیت برای ایران و پروبیت پانل با اثرات ثابت برای کشورهای عضو اپک به برآورد روابط پرداخته شده است. نتایج حاصل از روابط برآورد شده نشان می دهد از بین تمامی عوامل اثر گذار، شامل عوامل ساختاری، کلان اقتصادی و مالی که در بسیاری از مطالعات نظری و تجربی مورد توجه قرار گرفته اند، مهمترین عامل در افزایش احتمال انتخاب نظام ارزی توسط کشورهای فوق متغیر ذخایر ارزی می باشد. نتیجه فوق می تواند از دو جهت قابل توجه باشد. به این معنا که اقتصادهایی با ذخایر بین المللی زیاد به علت آنکه این ذخایر می توانند به حفظ یک نرخ ارز ثابت کمک کنند، تمایل به انتخاب یک رژیم ارزی ثابت دارند. از سوی دیگر در کشورهای مورد بررسی تامین کسری بودجه دولت با افزایش نرخ ارز یکی از راه حلهای اتخاذ شده جهت جلوگیری از انباشت بدهی ها در بودجه های سالانه می باشد.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، نظام ارزی، عوامل اثرگذار، اپک و ایران
  • شیرین صلوی تبار *، شمس الله شیرین بخش صفحات 63-80
    در این مطالعه به بررسی قاعده بهینه سیاست پولی در دو رژیم نرخ ارز شناور و مدیریت شده با استفاده از یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) پرداخته شده است. طراحی الگو مطابق با شرایط یک اقتصاد صادر کننده نفت صورت گرفته است. در این الگو فرض می شود که بانک مرکزی در رژیم ارزی شناور از قاعده سیاستی بهینه در رابطه با تابع زیان بانک مرکزی به منظور تثبیت اقتصاد کلان در یک اقتصاد باز کوچک بهره می گیرد و در رژیم نرخ ارز مدیریت شده از دو قاعده سیاستی یکی برای نرخ های سود اسمی و دیگری برای نرخ تغییر ارزش ارز استفاده می کند و تصمیمات خود را براساس ارتباط متقابل بین این دو قاعده سیاستی اتخاذ می نماید. نتایج نشان می دهند که اگر تصمیم گیری مطابق ضرایب بهینه به دست آمده برای قاعده سیاستی در شرایطی باشد که کاهش تورم بیش از رشد اقتصادی در جامعه اهمیت داشته باشد، در هر دو رژیم ارزی شناور و مدیریت شده، تابع زیان بانک مرکزی میزان کمتری را نشان خواهد داد. بدین ترتیب الگو نشان می دهد که چگونه بانک مرکزی می تواند تصمیمات مناسب تری را در ارتباط با نرخ های سود و ارز تحت رژیم های ارزی شناور و مدیریت شده اتخاذ نماید. حل الگو با استفاده از ابزار Dynare صورت می گیرد و پارامترها به روش کالیبراسیون در الگو وارد می شوند.
    کلیدواژگان: سیاست پولی، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، قاعده پولی، نرخ سود، نرخ ارز
  • ابوالفضل نوفرستی *، محمد جواد رزمی صفحات 83-104
    در ادبیات اقتصادی مطالعات بسیار زیادی در خصوص رابطه بین توسعه مالی و رشد اقتصادی انجام شده است لیکن در خصوص تاثیر توسعه بازار مالی بر توزیع درآمد مطالعات اندکی انجام شده است. به طور اخص در خصوص اثرات توسعه مالی در بخش صادرات بر نابرابری درآمد تقریبا هیچ گونه مطالعه ای مشاهده نشد. هدف این مقاله، بررسی رابطه بین توسعه مالی در بخش صادرات( که عمدتا از طریق توسعه موسسات اعتباری صادراتی انجام می شوند) و توزیع درآمد در ایران می باشد.
    مدل سازی داده ها و اطلاعات آماری در این تحقیق بر پایه الگوی خودرگرسیون وقفه گسترده (ARDL) است. ضریب جینی به عنوان شاخص نابرابری درآمد، و نسبت تسهیلات اعطایی به بخش صادرات به تولید ناخالص داخلی (GDP) به عنوان شاخص توسعه مالی در بخش صادرات مورد استفاده قرار گرفته شده است. نتایج حاصل از برآورد الگو برای سالهای 1352 تا 1389 نشان می دهد که توسعه مالی در بخش صادرات، نابرابری درآمد در ایران را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، نابرابری درآمد، توسعه مالی، تسهیلات صادراتی، موسسات اعتبار صادراتی
  • علیرضا کازرونی *، حسن عبدی، خلیل جهانگیری صفحات 107-131
    هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر صادرات بر کارآیی فنی 22 زیربخش صنعتی مواد غذایی و آشامیدنی در سطح کدهای چهار رقمی طی دوره 1388-1379 است. در این راستا، ابتدا کارآیی فنی زیربخش های 22گانه صنعتی به روش تابع تولید مرز تصادفی تخمین زده شده و سپس مدل تحقیق با استفاده از رویکرد داده های تابلویی پویا برآورد شده است. نتایج تحقیق نشان داد که متوسط کارآیی کل صنعت مواد غذایی و آشامیدنی طی دوره مورد مطالعه برابر با 62/0 است. همچنین نتایج برآورد مدل تحقیق حاکی از این است که متغیر صادرات و مخارج تحقیق و توسعه تاثیر مثبت و معنی داری بر کارآیی فنی زیربخش های صنایع مواد غذایی و آشامیدنی اقتصاد ایران دارد. در مقابل، اثر سرمایه انسانی بر کارآیی فنی زیربخش های صنایع مواد غذایی و آشامیدنی منفی و معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: صادرات، کارآیی فنی، صنعت مواد غذایی و آشامیدنی، تابع تولید مرز تصادفی، داده های تابلویی پویا
  • محمود فرخی کاشانی * صفحات 135-157
    بهره وری یکی از مهمترین مولفه های رشد است که در زمینه های مختلف عوامل متعددی بر آن تاثیر می گذارند. یکی از زمینه هایی که بهره وری در آن اخیرا توجه اقتصاددانان را به خود جلب نموده است، آموزش عمومی است. نتایج آزمونهای بین المللی نشان از تفاوت بازدهی آموزش در کشورهای مختلف دارد. این حقیقت که امروزه بیش از 4% درآمد سرانه کشورهای عضو OECD به آموزش عمومی اختصاص می یابد، نشان دهنده اهمیت این بخش در اقتصاد و افزایش بهره وری در آن است. در کشور ما نیز یک میلیون معلم مشغول به آموزش بیش از 12 میلیون دانش آموز هستند. حتی درصد کوچکی بهبود بهره وری در سیستم آموزشی موجب صرفه جویی سالانه میلیاردها تومان در اقتصاد ما خواهد شد. تا کنون عموم روش های پیشنهاد شده برای افزایش بهره وری از طریق بهبود امکانات مثل کاهش تعداد دانش آموزان یا افزایش کیفیت معلم ها بوده که به شدت هزینه بر است. در این تحقیق با استفاده از ارائه اطلاعاتی راجع به عملکرد دانش آموز نسبت به هم کلاسی هایش، بدون هزینه اضافی برای سیستم آموزشی، به ایجاد انگیزه در دانش آموزان جهت تلاش بیشتر و بهبود بهره وری پیشنهاد نموده و کارایی آن را با استفاده از ابزار تحقیق میدانی در سالهای 1390 و 1391 در دو مدرسه دخترانه دولتی در مقطع راهنمایی تحصیلی در شهر مشهد به بوته آزمایش گذاشته ایم. نتایج نشان از موثر بودن این مکانیسم بر بهبود عملکرد دانش آموزان دارد.
    کلیدواژگان: بهره وری، آموزش، بازخورد عملکرد نسبی
|
  • Hassan Dargahi, Eldar Sedaghatparast * Pages 1-33
    This study investigates the impacts of price and policy shocks on output gap and inflation in the Iranian economy. Thus, a small-scale open macro-econometric model, included the output gap, inflation, investment, real money supply, government expenditure, real exchange rate and oil revenues is estimated using the structural vector auto regression (SVAR) approach based on the data available annually time series covering the period 1961 – 2010.
    Impulse response functions show an expansionary monetary shock increases output gap and inflation. Although, the impact of expansionary government expenditure shock is positive on output gap, but because of inflationary budget deficit financing, the money supply and inflation also increase. As a result of the positive oil revenues shock, the output gap, money supply and inflation rise where in the context of a managed exchange rate regime, the real exchange rate appreciates and leads to a decline in competitiveness of the economy.
    The forecast error variance decomposition shows that the variability in the output, apart from its own shock, is explained substantially by government expenditure and real exchange rate shocks. The study reveals that the variability in the inflation is also explained by government expenditure, output and money supply shocks. The policy implication of these findings is that fiscal policy can be used more effectively to stabilize the domestic economy.
    Keywords: Price Shock, Policy Shock, SVAR, Economy of Iran
  • Mohammad Naser Sherafat, Siavash Golzarian Pour * Pages 36-59
    Selection of the currency system through various economic variables plays a significant role in the future of every society. In addition, many factors influence this choice of a country's currency. Therefore, in this paper we seek to identify and evaluate the impact of these factors on the choice of currency regime in Iran and member of OPEC.
    In order to achieve experimental results, data from 1965 to 2012 related to Iran and the OPEC member countries are used and the equations are estimated by two different methods which are probit model and probit random panel model.The results indicate that the most important factor in increasing the probability of choosing a fixed currency system of these countries, is foreign reserves variable. In fact, this finding implies that whenever these countries have adequate reserves to meet its budgetary resources, exchange rate were fixed (Positive correlation between the foreign currency reserves and fixed exchange rate regime). On the other hand, whenever they’ve been faced with a shortage of foreign currency reserves, their exchange rate has been changed (Negative correlation between the foreign currency reserves and fixed exchange rate regime).
    Keywords: Exchange Rate, Currency System, OPEC, Iran
  • Shirin Salavitabar *, Shamsollah Shirinbakhsh Pages 63-80
    This research is an attempt to study about the optimal monetary rule in floating and managed exchange-rate regimes in a form of Dynamic Stochastic General Equilibrium (DSGE) model, considering oil export economy. It is given that Central Bank's decisions in floating exchange rate regime is based on one optimal monetary rule related to the loss function of central bank to stabilize macro economy in small open economy, but in managed exchange rate regime, the decision making is based on the feedback of two political rules, one of them is for nominal interest rate and the other one is for changing in nominal value of exchange rate, and Central Bank’s decisions is based on the interaction between interest and exchange rates. As a result, the research shows that, if decision making is according to the optimal monetary rule while decreasing inflation has more importance than economic growth, the loss function of central bank is minimized in both regimes. Therefore the proposed model shows that how central bank can make a better political decision (low loss) by administrating goals policies (interest and exchange rate) in floating and managed exchange-rate regimes. The model is solved by using Dynare and Calibration method.
    Keywords: Monetary Policy, Dynamic Stochastic General Equilibrium Model, Monetary rule, Interest Rate, Exchange Rate
  • Abolfazl Noferesti *, Mohammad Javad Razmi Pages 83-104
    In economic literature, many studies have been done on the relationship between financial development and economic growth. But on the impact of financial market development on income distribution, a few research has been studied, especially, about the relationship between financial development on export sector and income distribution, we didn’t find (Based on Internet searching) any research in Iran and other countries. This paper examines the relationship between financial development on export sector (largely through the development of export credit agencies) and income distribution in Iran.
    The model described in this paper is based on Auto regressive distributed lag model (ARDL). Gini coefficient is used as a measure of income inequality, and the ratio of exports facilities to GDP is used as indicator of financial development on export sector. The results of the estimated model for 1373 to 2010, shows that financial development on export sector, will increase inequality in iran.
    Keywords: income distribution, income inequality, financial development, export credits, export credit agencies
  • Ali Reza Kazerooni *, Hassan Abdi, Khalil Jahangiri Pages 107-131
    The main objective of this study is to investigate the impact of exports on technical efficiency in food and beverages industry in Iran over the period 2000-2009. For this purpose, at first, the technical efficiency in food and beverages industry has been estimated by using stochastic frontier production function, which indicates that average technical efficiency is 0.62. Then, the link between technical efficiency index and food and beverages exports has been estimated by using Dynamic panel data approach. The empirical results show that the exports and R&D expenses have a positive and significant effect on the technical efficiency of food and beverages industry in Iran. So, the human capital has negative and significant effect on the technical efficiency of food and beverages industry.
    Keywords: Export, Technical Efficiency, Food, Beverages Industry, Stochastic Frontier Production Function, Dynamic Panel Data
  • Mahmoud Farrokhi Kashani * Pages 135-157
    Productivity in different sections is one of the important factors which affect growth rate. One of these sectors recently absorbed economists’ attention is public education. Results of international tests shows different education systems have different returns. The fact that today’s more than 4% of national income in OECD countries is spend on public education shows the importance of this section and improving productivity in that. In Iran about one million teachers are active to teach more than 12 million students. Even tiny increase in productivity can saves millions of dollar a year. So far, the major methods suggested to improve students’ productivity is via improving the facilities such as decrease the size of classes or increase the teachers’ quality. In this research we try to improve students’ performance via providing them some information about their performance comparing to their classmates which is almost costless. We run an experiment to explore the effect of our mechanism. The results show it works.
    Keywords: Productivity, education, Relative Performance Feedback