فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 16 (زمستان 1392)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 16 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن درگاهی *، عبدالعظیم آق اتابای صفحات 1-37
    هدف از انجام این تحقیق، طراحی یک قاعده بهینه پولی در چارچوب هدف گذاری تورم انعطاف پذیربرای بانک مرکزی با تاکید بر قیمت دارایی ها در اقتصاد ایران است. این تحقیق در دو مرحله انجام می گیرد. در مرحله اول معادلات عرضه و تقاضای کل برای یک اقتصاد باز و صادرکننده نفت (مورد ایران) تصریح و با روش ARDL مورد برآورد قرار می گیرند. در مرحله دوم برای بدست آوردن قاعده پولی بهینه، مسئله کمینه سازی تابع زیان بانک مرکزی، با توجه به قیود معادلات عرضه و تقاضای کل با استفاده از روش فضای حالت و الگوریتم کنترل بهینه تصادفی در شرایط برنامه ریزی پویا حل می شود. برای ارزیابی اهمیت قیمت دارایی ها در تنظیم قاعده پولی بهینه، معادلات عرضه و تقاضای کل مجددا با در نظر گرفتن قیمت دارایی ها مورد برآورد قرار گرفته و تابع زیان بانک مرکزی کمینه می شود. مقایسه مقدار واریانس تورم در دو حالت فوق تفاوت معناداری را نشان نمی دهد. لذا بانک مرکزی در تنظیم قاعده پولی بهینه خود لازم نیست تحولات شاخص قیمت دارایی را منظور کند.
    کلیدواژگان: هدف گذاری تورم، قیمت دارایی، کنترل بهینه تصادفی، قاعده بهینه پولی، اقتصاد ایران
  • حسن حیدری، رقیه علی نژاد *، رعنا اصغری صفحات 39-67
    دستیابی به سطح قابل قبولی از رشد قیمت ها به گونه ای که هم به رشد اقتصادی کمک کند و هم ثبات اقتصادی را به همراه داشته باشد، یکی از هدف های مهم تمام سیاست گذاران اقتصادی می باشد. از مجموع نظرات موجود کارشناسان در باب تورم می توان گفت علی رغم اینکه تورم یک پدیده اقتصادی است، اما صرفا از مبادی اقتصادی نشات نگرفته و در این راستا عوامل نهادی و زیرساخت های اجتماعی بالاخص در کشورهای درحال توسعه از عوامل مهم تاثیرگذار بر رشد قیمت ها محسوب می شوند. به عقیده بسیاری از تحلیلگران نیز در بین عوامل نهادی، کیفیت قوانین و مقررات یکی از مهم ترین مولفه های تاثیرگذار بر رشد قیمت هاست. از این رو، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر کیفیت قوانین بر نرخ تورم، با استفاده از داده های آماری 16 کشور منتخب منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) طی دوره زمانی 2012-1996، روابط موجود بین متغیرها را در یک مدل رگرسیونی انتقال ملایم تابلویی (PSTR) و با استفاده از روش حداقل مربعات غیرخطی (NLS) برآورد نموده است. نتایج حاصل از برآورد مدل حاکی از رد شدن فرضیه خطی بودن و نیز وجود یک مدل دو رژیمی با اندازه آستانه ای 94/0- برای شاخص کیفیت قوانین در این گروه از کشورها می باشد.نتایج برآورد ضرایب متغیرهای لحاظ شده در مدل نیز بیانگر منفی بودن ضرایب شاخص کیفیت قوانین، شاخص باز بودن اقتصاد و تولید ناخالص داخلی در هر دو رژیم و افزایش مقدار این ضریب منفی در رژیم دوم می باشد. علاوه بر این، ضرایب متغیرهای مخارج مصرفی دولت و نقدینگی در هر دو رژیم مثبت و معنی دار بوده که البته در رژیم دوم مقدار عددی این ضرایب کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: کیفیت قوانین، نرخ تورم، مدل رگرسیونی انتقال ملایم تابلویی (PSTR)، روش حداقل مربعات غیرخطی (NLS)، کشورهای MENA
  • محمد نوفرستی *، سمیرا صادقی گوغری صفحات 69-87
    تغییر ساختار سنی جمعیت به وجود آمده در اثر افزایش شدید زاد و ولد ابتدای دهه ی 1360، پیامدها و پرسش های متعددی را به دنبال داشته است. یکی از این پرسش ها چگونگی تاثیرپذیری تقاضای سرمایه گذاری خانوارها در مستغلات از تغییر ساختار سنی در جامعه ایران است. مقاله ی حاضر در پی یافتن پاسخی مناسب برای این سوال، تابعی را برای سرمایه گذاری در مستغلات بر اساس مبانی نظری اقتصادی تصریح می کند که یکی از متغیرهای توضیح دهنده ی آن تغییرات ساختار سنی جمعیت است. این تابع به کمک داده های سری زمانی سالانه 1345 تا 1385 به روش خودرگرسیون وقفه گستر( ) در چارچوب روش شناسی همجمعی برآورد شده است. نتایج حاکی از آن است که با افزایش نسبی جمعیت در گروه میان سال جامعه، تقاضا برای سرمایه گذاری خانوارها در مستغلات افزایش می یابد. این تقاضا در 15 تا 20 سال آینده (سال های 1407-1412) که متولدین اوایل دهه ی 1360 به محدوده سنی 40 تا 44 سالگی می رسند به اوج خود خواهد رسید و از آن پس به تدریج کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تقاضای سرمایه گذاری خانوار در مستغلات، ساختار سنی جمعیت، همجمعی، تکنیک همبستگی با وقفه های گسترده
  • محمدرضا حمیدی زاده، محمد جواد کارگر *، محمد حمیدیان صفحات 89-113
    در این پژوهش، مدلی برای پیش بینی مصرف برق سالیانه ایران بر اساس معیارهای اقتصادی و با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی ارائه و همچنین تاثیر اجرای طرح هدفمندسازی یارانه ها در اولین سال اجرای این طرح بر مصرف برق سالیانه ایران بررسی شده است. بدین صورت که شبکه عصبی نارکس متغیرهای جمعیت و تولید ناخالص داخلی را به عنوان ورودی دریافت کرده و خروجی آن مصرف برق سالیانه در ایران است. برای آزمودن و آموزش شبکه طراحی شده، داده های سال های 1362 تا 1389 جمع آوری شده است که داده های چهار سال آخر برای آزمودن عملکرد شبکه مورد استفاده قرار گرفته است. برای بررسی میزان دقت پیش بینی شبکه طراحی شده، دو مدل شبکه عصبی پرسپترون و مدل سری زمانی آریما نیز طراحی گردیده است که مقایسه نتایج نشان می دهد که شبکه عصبی نارکس توانایی بالاتری در پیش بینی مصرف برق ایران دارد. در این مدل با لحاظ شدن عوامل کلیدی تاثیر گذار بر مصرف برق، مصرف برق سالیانه ایران در سال های قبل از اجرای هدفمندی یارانه ها با دقت بالایی پیش بینی می شود و بر این اساس میزان مصرف برق ایران در سال 1390 و بررسی این روند در سال های 1391 و 1392 بیانگر تاثیر اجرای طرح هدفمندی یارانه ها در اولین سال پس از اجرای آن بر مصرف برق سالیانه کشور است. کاهش نسبتا محسوس مصرف برق در این سال نسبت به پیش بینی مدل ارائه شده موید این تاثیر است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که با توجه به ساختار شبکه عصبی نارکس و تاثیر تدریجی عامل زمان بر آن از این مدل می توان برای پیش بینی مصرف برق سالیانه کشور استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پیش بینی مصرف برق، شبکه عصبی نارکس، شبکه عصبی پرسپترون، مدل آریما، هدفمندسازی یارانه ها
  • محمد کاوسی کلاشمی *، مرتضی تهامی پور زرندی، مرتضی حیدری شلمانی صفحات 115-130
    مسئله غذا و امنیت غذایی یکی از اساسی ترین چالش های جمیعت رو به افزایش دنیا است. نگرانی از آثار مصرف آنتی بیوتیک در پرورش طیور رو به افزایش است و استفاده کمتر از آنتی بیوتیک ها می تواند نقش مهمی در ارتقاء سلامت جامعه ایفا کند. این مطالعه با بکارگیری الگوی ارزش گذاری انتها باز دو مرحله ای هکمن به تعیین میزان تمایل به پرداخت ساکنین شهر رشت برای محصول ارگانیک مرغ سبز می پردازد. داده های موردنیاز با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 200 نفر بدست آمد. روش نمونه گیری مورد استفاده تصادفی و حجم نمونه بر مبنای جدول انتخاب بارتلت تعیین شد. نتایج برازش الگوی دو مرحله ای هکمن نشان داد که از میان متغیرهای مورد مطالعه، متغیرهای آگاهی از فواید مرغ سبز و شاخص نگرشی بر پذیرش تمایل به پرداخت بیشتر برای این محصول و میزان تمایل به پرداخت برای آن اثر مثبت و معنی دار آماری داشتند. همچنین، متوسط تمایل به پرداخت افراد برای خرید هر کیلوگرم مرغ سبز 42/21 درصد بیشتر از مرغ معمولی می باشد. از این رو، پیشنهاد می شود برای ارتقاء سطح سلامت و پایه گذاری سیستم کشاورزی ارگانیک (زیستی) در کشور اطلاع رسانی کامل در مورد مزایای مرغ سبز و مضرات آنتی بیوتیک باقی مانده در گوشت مرغ صورت گیرد.
    کلیدواژگان: تمایل به پرداخت، محصولات ارگانیک، مرغ سبز، مدل هکمن
  • محمد واعظ برزانی *، بهنام ابراهیمی، رحیم دلالی، مجید فخار صفحات 131-150
    نوسانات اهرم مالی، از نظر بسیاری از محققین، یکی از مهم ترین عوامل نوسان و آسیب پذیری نظام مالی در برابر تکانه های برون زا و بروز بحران مالی است. از این رو توسعه الگوهای نظری مربوط به تبیین ریشه ها و عوامل نوسان اهرم مالی و نقش آن در بروز بحران های مالی از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این مطالعه با ارائه تعریفی جدید از اهرم مالی کلان، نقش نوآوری های مالی (توسعه کیفی نظام مالی) در نوسانات اهرم مالی و بروز بحران های مالی در چارچوب یک الگوی نظری تبیین می شود. الگوی مورد استفاده بر اساس الگوی رشد اقتصادی فرانک رمزی (1928) و با افزودن بخش های پولی و مالی (بانک ها) ایجاد شده است که با استفاده از تکنیک کنترل بهینه به صورت صریح حل و بحث خواهد شد. علاوه بر این، روابط به دست آمده برای اقتصاد ایران کالیبره شده و رفتار اهرم مالی کلان در اقتصاد ایران الگوسازی می شود. بر اساس یافته های پژوهش، بروز نوآوری های مالی باعث می شود، عرضه اعتبار به سرعت گسترش یافته و با توجه تاثیر تغییرات بخش مالی بر حجم سرمایه سرانه فیزیکی، اهرم مالی متناسب با تفاوت نوسان حجم ثروت پولی در مقایسه با حجم ثروت واقعی تغییر می کند. در مقابل، با بازنگری قواعد نظارتی، فرآیند بالا برعکس شده و اهرم مالی در جهت مخالف تغییر خواهد کرد. بر این اساس، بروز مکرر نوآوری های مالی باعث تکرار فرآیند بالا شده و ادورا اهرم مالی را پدید خواهد آورد. علاوه بر این، اگر پیش از اصلاح قواعد نظارتی، چندین نوآوری مالی رخ دهد، تغییرات ناشی از مجموع اثرات آنها به اندازه ای است که منجر به بروز بحران مالی خواهد شد.
    کلیدواژگان: بحران مالی، اهرم مالی، نوآوری مالی، اعتبار بانکی و سرمایه فیزیکی
|
  • Hassan Dargahi *, Abdolazim Aghatabay Pages 1-37
    The purpose of this paper is to develop an optimal monetary rule within the framework of flexible inflation targeting for the central bank of Islamic Republic of Iran with emphasis on asset prices such as exchange rate, stock prices, housing prices, and gold prices. The paper is comprised of two stages. In the first stage, the parameters of aggregate demand and aggregate supply are estimated for oil exporting and small open economy (case of Iran) using ARDL method. In the second stage, in order to obtain an optimal monetary rule for flexible inflation targeting purposes, we resort to minimizing the central bank's loss function which is comprised of inflation gap as well as output gap using the estimated aggregate demand and aggregate supply as constraints. The problem of minimizing the Central bank loss function is equivalent to an optimal control problem of a nonlinear objective function subject to linear constraints. To solve this problem we use the state space and dynamic programming approach. To appraise the significant effect of asset prices in setting up the optimal monetary rule, we re-estimate the aggregate demand and aggregate supply using asset prices. Comparing the variance of inflation in the two cases shows no statistical significant. Thus the central bank does not need to consider asset prices variation in designing the optimal monetary rule.
    Keywords: Inflation Targeting, Asset Prices, Optimal Control, Optimal monetary rule, Economy of Iran
  • Hassan Heidari, Roghayyeh Alinezhad *, Rana Asghari Pages 39-67
    One of the most important objectives of all economic policymakers is achieving an acceptable level of prices growth, so that it would help economic growth and economic stability. From the opinions of the experts about inflation can be said despite being inflation is an economic phenomenon, but it does not arise from economic principles solely and in this direction institutional factors and social infrastructure are an important factors affecting the prices growth especially in developing countries. Also many analysts believe that between institutional factors, the regulatory quality is one of the most important factors influencing on prices growth. Hence, this study aims to investigate the impact of the regulatory quality on inflation rate using statistical data of 16 selected MENA countries for the period of 1996-2012. For this purpose, the paper estimates the relationship between variables in Panel Smooth Transition Regression (PSTR) model and using Non-linear Least Squares (NLS) method. Results of the model estimation reject the linearity hypothesis, and indicate existence of one continuous transition function with two regimes that gives a threshold at regulatory quality of -0.94 in this group of countries. The results indicate that regulatory quality index, openness index and GDP coefficients are negative in two regimes and numerical values of these negative coefficients are increased in second regime. Moreover, government consumption expenditure and liquidity coefficients are positive and significant in two regimes and numerical values of these positive coefficients are decreased in second regime.
    Keywords: Regulatory Quality, inflation rate, Panel Smooth Transition Regression Model (PSTR), Non, linear Least Squares (NLS), MENA Countries
  • Mohammad Noferesti *, Smira Sadeghi Goghari Pages 69-87
    Changes in the population age structure of the Iranian society, due to the baby boom of the 1360’s had serious consequences and raised several questions. One is how the household demand for investment in real states is affected by such a drastic change in the population age distribution. In finding a suitable answer to this question, this paper specifies an investment demand function for real state that one of its explanatory variables is changes in population age structure. The specified function is estimated using ARDL approach, in line with the co-integration methodology, by the aid of time series data for the period 1345-1385. The obtained results suggest that an increase in the portion of middle age population leads to an increase in demand for real estate investment. In 15 to 20 years from now (1407-1412), when who were born in the first half of the 1360’s reach the age of 40-44, the demand for investing in real state will increase, thereafter will decrease gradually.
    Keywords: household investment in real estate, Population Age Structure, Co, integration, ARDL model
  • Mohammadreza Hamidizadeh, Mohammadjavad Kargar *, Mohammad Hamidian Pages 89-113
    In this research a model has been designed for predicting Iran’s electricity annual consumption based on economic criteria and by means of artificial neural networks. Moreover, the effect of implementing targeted subsidies plan on annual electricity consumption of Iran has been studied. In such a way that Narx neural network takes Iran population and GDP variables as input and generates Iran annual electricity consumption as output. For testing and teaching the designed network, data related to the years 1362 to 1389 were collected and the last 4 years data has been collected for testing the network performance. For studying the accuracy degree of designed network, Perceptron neural network model and Arima time series model also were designed .And comparison of results shows that Narx neural network is more powerful in predicting Iran electricity consumption. Considering the key factors affecting electricity consumption in this model, Iran electricity consumption in the years before implementing the targeted subsidies could be predicted with a high accuracy and therefore the amount of electricity consumption in Iran during the year 1390, 91 and 92 shows the effect of subsidies targeting plan on Iran electricity consumption in first year of implementing it. The tangible decrease in electricity consumption in that year in comparison to designed model is a bare witness for this effect. Findings of research shows that according to Narx neural network and the graduate effect of time on it ,this model could be used for predicting the annual consumption of electricity inside the country.
    Keywords: electricity consumption forecasting, Narx neural network, Perceptron neural network, Arima Model, making subsidies targeted
  • Mohammad I. Kavoosi Kalasham *, Morteza Tahami Pour Zarandi, Morteza Heydari Shalmani Pages 115-130
    Food problem and food security is one of the most fundamental challenges of world’s increasing population. Concerns about consuming antibiotics in raising poultry are increasing and using fewer antibiotics can play an important role in society health improvement. This study investigates Rasht city citizen's willingness to pay for organic broiler using Heckman two-stage valuation approach. Requested data set were obtained through questionnaires and reporting from 200 individuals. Applied sampling method is random approach and sample size determined based on Bartlett choice table. The results revealed that among investigated variables, knowledge of organic broiler and attitude variables had positive and significant effect on acceptance of additional willingness to pay for mentioned product and the level of willingness to pay. Also, the average consumers’ willingness to pay for each kilogram of organic broiler is 21.42% more than an ordinary broiler. It is advised that in order to improve health status and establishing organic agriculture system in Iran, complete advertising about organic broiler advantages and remained antibiotic detriments in ordinary broiler provided.
    Keywords: Willingness to pay, Organic Products, Organic Broiler, Heckman Approach
  • Mohammad Vaez Barzani *, Behbam Ebrahimi, Rahim Dalali, Majid Fakhar Pages 131-150
    According to researchers, fluctuation of financial leverage is one of the most important causes of instability of financial systems and its vulnerability to exogenous shocks and financial crises. Hence, developing theoretical models to explain origins of financial leverage fluctuation and its role in occurrence of financial crises becomes very important. In this study, by using a new definition of aggregated financial leverage, the role of financial innovations (qualitative development of financial system) in fluctuations of financial leverage and occurrence of financial crisis is modeled theoretically. The theoretical model is based on the neoclassical growth theory of Frank P. Ramsey (1928) which will be solved and discussed explicitly. The model is calibrated by using Iran economic data and the cyclical variation of aggregated financial leverage is estimated. The results of the study show that outbreak of financial innovations would cause expansion of credit supply and through its effect on physical capital; the aggregated financial leverage will change proportionately. In return, revision of supervisory regulations would induce financial leverage to move in opposite side. Accordingly, frequent occurrence of financial innovations and regulation revision would cause financial cycles. On the other hand, if some financial innovations occur prior to regulations revision, the extent of variations may become enough to generate financial crisis.
    Keywords: Financial Crisis, Financial Leverage, Financial Innovations, Bank Credit, Physical Capital