فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 17-18 (بهار و تابستان 1393)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 17-18 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رها سادات رمضانیان *، محمدحسین مهدوی عادلی صفحات 1-15
    در نگرش نئوکلاسیکی به نقش انرژی در فرایند تولید و ایجاد رشد اقتصادی کمتر توجه شده و تولید عمدتا به صورت تابعی از دو نهاده نیروی کار و سرمایه تصریح شده است، حال آن که نمی توان نقش حیاتی انرژی در فرایند تولید را نادیده گرفت. در این مقاله سعی شده است با لحاظ کردن نهاده انرژی در تابع تولید، کشش تولیدی بلند مدت نهاده انرژی مورد برآورد قرار گرفته و اهمیت انرژی در فرایند تولید به وضوح مشخص شود. برای این منظور الگوی تصریح شده در چارچوب نگرش همجمعی به روش ARDL و به کمک داده های سری زمانی سال های 1344 تا 1391 برآورد شده است.
    بر اساس نتایج برآورد شده، کشش تولیدی انرژی در بلندمدت 48/0 برآورد شده است که از کشش های تولیدی سرمایه و نیروی کار که به ترتیب 42/0 و 45/0 است بیشتر بوده و نشان دهنده نقش پراهمیت انرژی در فرایند تولید صنعتی است. نتایج حاصل از الگوی تصحیح خطا(ECM) نیز نشان می دهد در هر دوره 21/0 از خطای عدم تعادل دوره قبل تعدیل می شود که مبین کندی و سختی فرایند تعدیل نهاده های تولید است.
    کلیدواژگان: تابع تولید، کشش تولیدی انرژی، همجمعی، ECM، ARDL
  • ویدا ورهرامی *، کیوان شهاب لواسانی صفحات 17-57
    به طور معمول، در یک نظام مالی، تثبیت کننده های خودکار مالی به جهت کمک به تثبیت نوسانات بخش ادواری تولید یا سیکلهای تجاری وجود دارند. این مقاله یک تحلیل تجربی درمورد نقش تثبیت کننده خودکار مالیات بر درآمد را با استفاده از یک مدل خود رگرسیون برداری ساختاری ارائه می دهد. این مطالعه همچنین به بررسی ارتباط بین مالیات بر درآمد به عنوان یک تثبیت کننده خودکار طی یک مدل تجربی که در برگیرنده نقش و اثرات وابسته به ابزار مالیات بر درآمد با توجه ارتباط متقابل بین مالیات بر درآمد، قیمت نفت و سیکلهای تجاری است، می پردازد. در این مطالعه تحلیل ضریب همبستگی متقاطع نشان داد که در کل دوره مورد بررسی بخش ادواری یا سیکلی قیمت نفت و تولید ناخالص داخلی یک متغیر پیشرو نسبت به ادوار مالیات بر درآمد محسوب می شود. از طرف دیگر تجزیه واریانس خطای پیش بینی بخش ادواری تولید ناخالص داخلی نشان داد که تکانه های مالیات بر درآمد، سهم اندکی را در توضیح سیکلهای تجاری در ایران دارد. این مطالعه همچنین نشان داد که مالیات بر درآمد به عنوان یک تثبیت کننده خودکار، طی دو دوره زمانی متفاوت رفتار نامتقارنی را درتعدیل سیکلهای تجاری از خود نشان داده است.
    کلیدواژگان: تثبیت کننده های خودکار، مالیات بر درآمد، سیکلهای تجاری، خود رگرسیون برداری ساختاری، رهیافت موجک
  • محمد نوفرستی * صفحات 59-74
    هر چند بیش از 80 سال از زمانی که کینز عنوان داشت «مصرف تابعی از درآمد قابل تصرف است» می گذرد، اما هنوز بین اقتصاددانان در مورد اینکه مصرف تابعی از درآمد است یا ثروت اتفاق نظری حاصل نشده است. مطالعات تجربی که مصرف را تنها تابعی از درآمد قابل تصرف در نظر گرفته اند، در رسیدن به یک رابطه همجمعی ناموفق بوده اند. اما ادبیات نوین همجمعی نشان داده است که وجود ثروت در تابع مصرف به برقراری رابطه همجمعی منجر می شود. با این وجود، در جوامعی که دارای تغییرات عمده ای در ساختار سنی جمعیت بوده اند، تنها لحاظ کردن متغیر ثروت در تابع مصرف موجب نشده است تا یک رابطه همجمعی حاصل شود. فرضیه دوران زندگی اندو و مادیگلیانی بر این تاکید دارد که رفتار مصرفی افراد تابعی از سن آنهاست. این مقاله در پی یافتن متغیرهایی که همجمعی را در تابع مصرف امکان پذیر می سازد، تابع مصرفی را در سطح کلان براساس مبانی نظری اقتصاد خرد استخراج کرده است و با برآورد آن به روش همجمعی به این نتیجه رسیده است که تنها با حضور هر دو متغیر ثروت و تغییر ساختار سنی جمعیت است که می توان به یک رابطه تعادلی بلندمدت برای مخارج مصرفی خانوارها دست پیدا کرد. نتایج حاکی از آنست که میل نهایی به مصرف در بلندمدت حدود 7/0 است. در عین حال گروه سنی 50 تا 69 سال کمترین میل متوسط به مصرف را در بین گروه های سنی دارا هستند و در نتیجه بیشترین مقدار پس انداز را شکل می دهند. نتایج حاصل از برآورد الگوی تصحیح خطا نیز نشان می دهد که در هر دوره 34% از خطای عدم تعادل دوره قبل تعدیل می شود و در نتیجه حرکت به سوی تعادل بلندمدت نسبتا به کندی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: تابع مصرف بخش خصوصی، ساختار سنی جمعیت، میل نهایی به مصرف، همجمعی، الگوی تصحیح خطا
  • عباس عرب مازار *، محمد صادق علی پور، یاسر زارع نیاکوکی صفحات 75-91
    زنان به عنوان نیمی از جمعیت فعال کشور نقش مهم و اثر گذاری در اقتصاد کشور ایفا می کنند. به دلیل تحولات دهه های اخیر، اشتغال به مطالبه اقتصادی برای تعداد زیادی از زنان بخصوص زنان با تحصیلات دانشگاهی تبدیل شده است. از آنجا که اشتغال زنان تابع عوامل اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی مختلفی است؛ بنابراین تمرکز صرف بر یکی از این جنبه ها نمی تواند بیان کننده واقعیت این موضوع باشد. هدف از تحقیق حاضر بررسی عوامل اجتماعی-اقتصادی موثر بر اشتغال زنان در ایران است. برای این مهم از مدل لوجیت و همچنین داده های هزینه درآمد خانوار (1390) مرکز آمار ایران استفاده شده است. نتایج برآورد برای 5797 زن ساکن شهر و روستا در کشور نشان داد که عواملی چون تعداد افراد شاغل در خانوار، وضعیت تاهل، محل اقامت و همچنین سرپرست بودن زنان تاثیر مثبت و معنی داری بر اشتغال آنها دارد. سن نیز به عنوان یکی از عوامل مهم دارای اثری مثبت اما غیر خطی بر اشتغال است، در حالی که تحصیلات بالاتر از متوسطه اثر معکوسی بر اشتغال زنان داشته است.
    کلیدواژگان: اشتغال زنان، تحصیلات، سن، شهری و روستایی، مدل لوجیت
  • علیرضا عرفانی *، زهرا نوروزی صفحات 93-109
    همگام با پیشرفت های تکنولوژیکی در زمینه فناوری اطلاعات، استفاده از پول الکترونیکی در مبادلات رواج فراوانی یافته است. جانشینی پول الکترونیک به جای اسکناس و مسکوک منتشره از سوی بانک مرکزی این سوال را مطرح ساخته است که تا چه اندازه این پدیده جدید، کنترل بانک مرکزی بر عرضه پول و اجرای موفق سیاست های پولی را تحت الشعاع خود قرار داده است. این مقاله با بررسی اثر استفاده از پول الکترونیک بر عرضه و تقاضای پول، بر آن است تا میزان قدرت بانک مرکزی در کنترل عرضه پول را مورد بررسی قرار دهد. برای این منظور ابتدا تابعی برای تقاضای اسکناس و مسکوک بر اساس مبانی نظری به گونه ای تصریح شده است که دربردارنده نمادی از رواج پول الکترونیک است. سپس تابع دیگری برای عرضه پول (نقدینگی) با در نظر گرفتن میزان گسترش پول الکترونیکی تنظیم شده است. هر دو معادله با توجه به مباحث همجمعی و با استفاده از روش ARDL به کمک داده های سری زمانی سال های 1338 تا 1391 برآورد گردیده است. نتایج حاکی از آن است که گسترش استفاده از پول الکترونیک سبب شده است تا تقاضای اسکناس و مسکوک کاهش یافته و در نتیجه با کاهش پایه پولی، قدرت بانک مرکزی در اعمال سیاست های پولی کاهش یابد. از سوی دیگر عرضه پول نیز همگام با افزایش استفاده از پول الکترونیک افزایش یافته است. این امر بدان مفهوم است که هر چه استفاده از پول الکترونیک گسترش بیشتری یابد، قدرت بانک مرکزی بر کنترل عرضه پول و اجرای یک سیاست پولی موفق کاهش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تابع تولید، کشش تولیدی انرژی، همجمعی، ARDL
  • سیدعلی رضوی *، محمد طاهر احمدی شادمهری صفحات 111-134
    یکی از نهاده های مهمی که نادیده گرفتن آن در تابع تولید هر بخش می تواند یک تورش جدی در برآورد تولید آن بخش ایجاد کند، نهاده انرژی است. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی در بخش خدمات و تنوع تولید در این بخش، انرژی های با کیفیت بالا مانند الکتریسیته، جایگزین سوخت های با کیفیت پایین شده اند. تحلیل تقاضای انرژی در بخش خدمات، یکی از موضوعات مهم درکشورهای در حال توسعه است. بنابراین، به کارگیری روش های تحلیلی برای شناخت و درک بیشتر از تقاضای انرژی اهمیت می یابد. در این مقاله ابتدا تابع تقاضای برق بخش خدمات با دو الگوریتم کرم شب تاب و الگوریتم فاخته طی دوره 1392-1367برآورد شده و در ادامه براساس معیارهای ارزیابی عملکرد، مدل برآورد شده با الگوریتم کرم شب تاب برای بررسی عوامل موثر بر تقاضای برق در این بخش انتخاب شده است. نتایج نشان می دهند که متغیر تعداد مشترکین با میزان تقاضا رابطه مستقیم دارد، کشش متقاطع قیمتی 4/0 برآورد شده حاکی از جایگزینی نسبتا پایین برق با گاز می باشد همچنین رابطه مستقیم بین ارزش افزوده بخش خدمات و مصرف برق بیانگر ضروری بودن نهاده انرژی برق در بخش خدمات است. با توجه به پایین بودن کشش قیمتی برآورد شده(0.21-)، نمی توان انتظار داشت که با افزایش قیمت برق، میزان مصرف برق در این بخش به سرعت کاهش یابد. متغیر تعداد مشترکین برق با مصرف برق رابطه مستقیم دارد.
    کلیدواژگان: الگوریتم کرم شب تاب، الگوریتم فاخته، بهینه سازی، تقاضای برق
  • رسام مشرفی *، زهرا جباری صفحات 135-167
    حمل و نقل دریایی مهمترین روش ارتباط تجاری اقتصاد ایران با جهان است و بندر شهید رجایی بیشترین سهم را در این شیوه حمل و نقل در میان کلیه بنادر کشور به خود اختصاص می دهد. مطالعات در حوزه جریان تجارت عموما در سطح کلان انجام می شوند و واحد بررسی آنها معمولا ارزش ریالی و دلاری تجارت است. در حالیکه بررسی تقاضای ورود کشتی به بنادر نیز در سطح خرد انجام می گیرد و واحد بررسی نیز معمولا میزان تناژ یا تعداد شناور وارد شده به بندر است. در این مطالعه با تدوین یک الگوی اقتصادسنجی تلاش شده است ارتباطی میان لایه کلان و خرد در حوزه تجارت و حمل و نقل دریایی ایجاد شود و امکان بررسی تاثیر متغیرهای اقتصاد کلان بر روی تقاضای ورود کشتی به بندر شهید رجایی مورد بررسی قرار گیرد. در تخمین روابط از روش خود رگرسیون باوقفه گسترده استفاده شده است و روابط با استفاده از سری زمانی فصلی از ابتدای سال 1381 تا فصل دوم سال 1389 برآورد شده است. در نهایت معادلات الگو در قالب الگوی تصحیح خطا تنظیم شده است. الگو شامل 18 معادله است که معادلات رفتاری الگو شامل معادله صادرات کالای غیرنفتی، تقاضای واردات کالا و توابع مربوط به تقاضای ورود کشتی به تفکیک نوع کالا بوده است. نتایج حاکی از آن است که شوک مثبت تولید (دستسابی اقتصاد به رشد 8 درصدی) بیشتری تاثیر را بر جذب ورود کشتی غیرنفتی به بندر شهید رجایی دارد. افزایش درآمد نفتی تاثیر مثبت ضعیفتری بر جذب کشتی غیرنفتی به بندر دارد. افزایش نرخ ارز با توجه به تاثیر محدود بر صادرات و تاثیر منفی بر واردات باعث کاهش تقاضای ورود کشتی به بندر می شود و در نهایت بهبود 10 درصدی عملکرد بندر در ارایه سرویس به کشتی های وارده در مقایسه با بنادر رقیب، منجر به افزایش 5.7 درصدی ورود کشتی فله به بندر شهید رجایی می شود. در مراتب بعدی جذب کشتی های کالای عمومی، فله مایع و کانتینری به ترتیب با 4.7، 3.5 و 1.7 درصد قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: واردات و صادرات کالا، تقاضای ورود کشتی، بندر شهید رجایی، شبیه سازی، تکنیک همبستگی با وقفه گسترده، الگوی تصحیح خطا
  • نرگس اکبرپور روشن *، مرضیه حاجی کرمی صفحات 169-193
    هدف این مقاله بررسی ارتباط بین تغییر ترکیب مالیاتی و رشد بلندمدت با استفاده از داده های 37 کشور درحال توسعه آسیایی و آفریقایی شامل ایران، طی دوره 2012-1972 است. بدین منظور، اثر تغییر در اجزاء تشکیل دهنده درآمدهای مالیاتی بر نرخ رشد تولید ناخالص داخلی سرانه با استفاده از روش میانگین گروهی تلفیقی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که حرکت از سمت مالیات های بر مصرف و دارایی به سمت مالیات های درآمدی بر رشد اقتصادی اثری منفی دارد. سایر یافته های مهم این تحقیق عبارتند از: بین رشد بلندمدت و مالیات های بر فروش و دارایی ارتباطی قوی و مثبت وجود دارد؛ انتقال از مالیات های درآمدی به مالیات بر دارایی، بیشتر از انتقال به مالیات های بر مصرف و فروش، رشد بلندمدت را افزایش می دهد؛ مالیات بر ارزش افزوده و فروش بر رشد بلندمدت اثری مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، ترکیب مالیاتی، کشورهای در حال توسعه، روش میانگین گروهی تلفیقی(PMG)
|
  • Raha Sadat Ramezanian *, Mohammad Hosein Mahdavi Adeli Pages 1-15
    The important role of energy is neglected in neoclassical growth and production theory and usually output is taken to be a function of labor and capital alone. However one cannot underestimate the vital role of energy in the production process. In this article, by including energy use as an input in the production function, we have tried to estimate the long run energy elasticity of production in order to show how important energy use could be in the industrial production process. In doing so, by using co-integration methodology and ARDL approach, we have estimated a production function, by the aid of time series data for the period 1344-1391.
    Based on the result obtained from estimating the production model, we find a production elasticity of 0.48 for the energy input which is greater than the elasticity of production for capital and labor which is estimated to be 0.45 and 0.42 respectively, this finding shows the vital role of energy in the industrial production process. Result obtained from estimating the Error Correction Model (ECM) indicate that the coefficient of last period long term disequilibrium error is to be 0.21. This means that about 21 percent of long term disequilibrium error is corrected within each period. It also shows how difficult is to adjust factors of production in the short run industrial production process.
    Keywords: Production function, Energy Elasticity of Production, Co, integration, ECM, ARDL
  • Vida Varahrami *, Keyvan Shahab Lavasani Pages 17-57
    Generally the automatic stabilizers exist in the fiscal system so as to contribute to stabilize the cyclical fluctuations of output or business cycles adjustment. This paper presents an empirical analysis of the effects of automatic fiscal stabilizers on business cyclesadjustment using the structural vector autoregressive model.
    This paper investigates the relevance of income- tax as an automatic fiscal stabilizer in Iran economy by an empirical analysis of the role and impact thereof with regard to the main aspects of interaction between income- tax, oil price over the business cycles. In this study, cross-correlation coefficient analysis shows that: oil price and output cycles are considered as leading indicator compared with income- tax cycles.
    The forecast error of Variance Decomposition of GDP cycles also showed that income- tax shocks have relatively small share in explanation business cycles fluctuations. This study also showed that income- tax as an automatic fiscal stabilizer have had an asymmetric behavior on business cycles adjustment in two different sample periods.
    Keywords: automatic fiscal stabilizer, income, tax, business cycles, structural vector autoregressive, Wavelet spectrum analysis approach
  • Mohammad Noferesti * Pages 59-74
    Although more than 80 years are passed from the time that Keynes hypothesized that consumption is a function of disposable income, yet there is no consensus among economists on this issue. Some economists argue that consumption is a function of wealth. Recently, new macroeconomic theory, based on micro-foundations has revealed some facts that wealth is the main determinant of consumption in the long run. Those empirical studies that assumed consumption is only a function of disposable income, have failed to reach a co-integrated consumption relationship. The analysis based on newly developed theory of co-integration has revealed that consumption, income and wealth are all integrated of order one, so they can form a long run co-integrated relationship. Life Cycle hypothesis of Ando and Modigliani states that consumption of a person is related to his/her age. If this is true, ignoring the age structure of the population in the consumption function could lead to a non co-integrated relationship. This article, with the aim of finding a set of co-integrated variables for the consumption function, drives and estimates an aggregated consumption function. It is found that a co-integrated relationship could only exist if wealth and age-structure variables are included in a consumption function. Moreover, marginal propensity to consume out of disposable income is estimated to be 0.6 and 0.52 in the urban areas. These figures for the rural areas are estimated to be almost 0.7 . As far as the average propensity to consume (APC) is concerned, those who belong to the age group of 50-69 have the least APC. Results from estimating the Error Correction Models (ECM) show that the speed of adjustment towards equilibrium level of consumption is relatively low , since almost 34% of disequilibrium error is adjusted in each period.
    Keywords: Consumption Function, Population Age Structure, Marginal Propensity to Consume, Co, integration, Error Correction Model (ECM)
  • Abbas Arabmzar *, Mohammad Sadegh Alipour, Yaser Zare Niyakooki Pages 75-91
    Women as a half of the active population, play an important and influential role in the Iranian economy. In recent decades, due to economic conditions, Employment for most of the women, notably for educated ones, has become an economic demand. Since women’s employment is a function of economic, social and population factors, focusing on one of these factors can’t reflect the reality of this subject.
    The purpose of this paper is to Study socio-economic factors that affect the women employment in Iran. A Logit Model and Family budget (2011) have been used.
    The results of this model for women, who reside in rural and urban areas , demonstrates that some factors such as the Number of employed persons in the household, Marital status, place of residence, as well as being the head of the household have a significant positive impact on women’s employment. Age as one of the important factors has a positive but non-linear effect on employment, while higher education has an adverse effect on women’s employment.
    Keywords: Women's Employment, Education, Residence, Age, Socio, Economic Factors, Logit Model
  • Alireza Erfani *, Zahra Norouzi Pages 93-109
    In line with technological developments in the field of information technology, the use of electronic money for transaction purposes is greatly increased. Substitution of electronic money with the notes issued by the central bank has risen the question to what extent this new phenomenon affects the central bank’s control on the money supply and the successful implementation of monetary policy. By analyzing the effects that using electronic money can have on the supply and demand for money, this article tries to assess the power of the Central Bank to control the money supply. For this purpose, we first specify a demand function for notes and coins in such a way that it contains a variable representing the increased usage of electronic money. Then we specify a money supply function (liquidity) at the time that electronic money is boosting. With the aid of co-integration methodology, both equations are estimated by ARDL method and using time series data for the period 1338 to 1391. The results show that the use of electronic money reduces the demand for notes and coins, shrinks the monetary base and limits the power of Central Bank in conducting monetary policy. On the other hand, it is seen that the money supply is expanded along with the increasing use of electronic money. This means that using electronic money reduces the power of the Central Banks to control the money supply and hence the implementation of a successful monetary policy is not feasible.
    Keywords: Electronic money, Demand for notes, coins, Supply of money, Monetary Policy, ARDL
  • Seyyed Ali Razavi *, Mohammad Taher Ahmadi Pages 111-134
    One of the most important components the negligence of which may cause serious bias in the estimates of production in any sector is power input. Nowadays, due the development of technology in service providing sectors and production variety, low-quality fuels have been replaced with quality energies such as electricity. The analysis of energy demand in service sector is one of the most important issues in the developing countries. Therefore the application of analytic methods for the recognition and understanding energy demand becomes important. In this article, first we will estimate the electricity demand function between 1989 and 2014 using firefly and cuckoo algorithms. Then according to performance evaluation criteria, the estimated model is used with firefly algorithm to study the factors influencing the demand for electricity in this sector. The results show that the number of users is in direct correlation with demand for electricity. Cross-price elasticity is estimated as 0.4 which indicates the slow replacement of gas with electricity. The direct relationship between the added value of service sector and electricity consumption also reveals the necessity of electricity input in service sectors. Due to the low estimated price elasticity, we can’t expect that the increase in electricity price leads to the rapid decrease of electricity consumption in this sector. The number of users as a variable has direct correlation with electricity consumption.
    Keywords: Firefly Algorithm, Cuckoo Algorithm, Optimization. Electricity Demand
  • Rasam Moshrefi *, Zahra Jabbari Pages 135-167
    Maritime transportation is the most important Iran’s trade routine with the world and Shahid Rajaee Port has the largest share of it. Trade studies generally focus on monetary values in macro level which is not directly applicable for port authorities that should handle this trade in tonnage. In this study, we have tried to develop an econometric model to relate trade in macro level to port demand in micro level. By this kind of modeling it is possible to evaluate the impact of macroeconomic fluctuations on port demand. In econometric estimations, ARDL technic based on seasonal time series from 1381 to the second quarter 1389 has been used and an error correction model has formed. Model behavioral equations include the non-oil exports of goods, demand for imports of goods and entrance demand functions by ship type. The results of model simulations show that a positive shock in GDP (achieving economic growth of 8 per cent) has the most important impact on absorption of non-oil ships to the port of Shahid Rajaee. Increase in oil revenues has a weak positive impact on the absorption of non-oil vessel to the port. Given the limited impact of Rial depreciation on export and negative effect on import, Rial depreciation reduces ship entrance demand to port. Finally, 10 percent improvement in port performance in servicing of incoming ships respect to competitors (reducing relative Ship Port Time), leads to 5.7% increase in absorption of bulk ships in comparison with 4.7%, 3.5% and 1.7% increase for general cargo, liquid bulk and container ships respectively. This reflects Shahid Rejaee port potential to attract more bulk vessels by performance improvement.
    Keywords: Imports, Exports of Goods, Ship Entrance Demand, Shahid Rejaee Port, Simulation, Autoregressive–Distributed Lag (ARDL), Error Correction Model (ECM)
  • Narges Akbarpoor Roshan *, Marzieh Haji Karami Pages 169-193
    The purpose of this paper is to investigate the relation between changes in tax composition and long-run economic growth using a dataset of 37 Asian and African developing countries including Iran during the period 1972-2012. To do this, a Pooled Mean Group (PMG) procedure has been used to estimate the impacts of changes in tax component on the rate of growthof GDP per capita. Findings show that a shift from consumption and property taxes to income taxes has a negative association with economic growth. Other results are: (1) there is a strong positive relation between sales and property taxes and long-run economic growth; (2) a shift from income taxes to property taxes increases long-run economic growth more than a shift from income taxes to consumption and sales taxes; (3) value added and sales taxes have a significantly positive effect on long-run economic growth.
    Keywords: economic growth, Tax Composition, Developing Countries, Pooled Mean Group (PMG) Method