فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 3 (پاییز 1389)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 3 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدناصر شرافت جهرمی، سیدعلی حسن اسلامی نژاد صفحات 1-18
    هر چند مطالعات بسیاری در زمینه تصریح تابع سرمایه گذاری بخش خصوصی در ایران انجام شده، اما در این مطالعات نقش نفت تنها به صورت اثر مستقیم درآمدهای جاری آن ظاهر شده است و اثر اطمینان حاصل از وجود ذخایر نفتی و همچنین تاثیری که نفت از کانال تامین انرژی داخل برای بخش خصوصی دارد، چشم پوشی شده است. در تحقیق حاضر سعی شده تا با معرفی متغیر ثروت نفتی (ارزش ذخایر اثبات شده نفتی)، این اثرات نیز در نظر گرفته شود. بدین منظور با کمک روش ARDL و الگوی ECM و با استفاده از داده های سری زمانی سالانه کشور و برخی متغیرهای اساسی موثر بر تابع سرمایه گذاری بخش خصوصی، ضمن محاسبه هزینه استفاده از سرمایه در کشور، تابع سرمایه گذاری بخش خصوصی تصریح و برآورد شده است. بر اساس نتایج، اثر متغیرهای ثروت نفتی و تولید ناخالص داخلی بدون نفت بر تابع سرمایه گذاری بخش خصوصی، مثبت و اثر متغیر هزینه استفاده از سرمایه و متغیر مجازی انقلاب (1357)، منفی ارزیابی شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری بخش خصوصی، ذخایر اثبات شده نفت، ثروت نفتی، هزینه استفاده از سرمایه، نرخ استهلاک کالاهای سرمایه ای
  • محمدعلی کفایی، جواد عرب یارمحمدی صفحات 19-38
    یکی از فرض های اساسی در نظریه های مختلف مصرف، درباره امکان نقدشوندگی درآمدهای آتی برای پوشش دادن کسری بودجه زمان جاری خانواده هاست. اما شواهد تجربی دنیای واقعی، این فرض را مشکوک و نتایج نظریه ها را مخدوش می سازد. این مقاله سعی می کند تا اعتبار این فرض را در ایران بررسی و سهم خانوارهای مواجه با این محدودیت را برآورد نماید. نتایج حاکی از وجود محدودیت نقدینگی در ایران است. سهم خانوارهای مواجهه، با محدودیت نقدینگی نیز 16% به دست می آید که از سهم مشابه در کشورهای پیشرفته همانند انگلیس کمتر است.
    کلیدواژگان: مصرف، محدودیت نقدینگی، درآمد دائمی، همجمعی، تصحیح خطا
  • محمدحسین پورکاظمی، محمدناصر شرافت جهرمی، فرشید غلامی صفحات 39-66
    ورود یورو به سیستم پولی بین المللی به عنوان یک رقیب جدی برای دلار و کاهش مستمر ارزش دلار در برابر یورو و سایر ارزها در چند سال اخیر، خساراتی را برای کشورهایی که دارای ذخایر عمدتا دلاری بوده اند، در برداشته است. لذا پیش بینی اینکه نوسانات ارزهای خارجی به کدام سو متمایل اند و تعیین سبد ارزی بهینه، حائز اهمیت است. در این مقاله، با استفاده از روش فازی آریما، نرخ برابری ریال ایران در برابر پنج ارز عمده یعنی دلار آمریکا، یورو، پوند انگلیس، ین ژاپن و فرانک سوئیس پیش بینی شده و با استفاده از رهیافت میانگین واریانس، ترکیب بهینه برای نگهداری ذخایر ارزی کشور در بانک مرکزی با داده های ماهانه 1381 لغایت 1385 به دست آمده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که خطای پیش بینی روش فازی آریما کمتر از خطای پیش بینی روش آریماست و بنا به رهیافت میانگین واریانس، سهم دلار در ترکیب ذخایر ارزی کاهش، سهم یورو کمتر و سهم پوند بیشتر افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سبد ارزی، پیش بینی، رگرسیون فازی، آریما، فازی آریما، رهیافت میانگین، واریانس
  • محمد نوفرستی، رادینه موسوی صفحات 67-84
    در این مقاله تاثیر خسارت های مالی و تلفات جانی یک زلزله نسبتا شدید در تهران بر سطح تولید و رشد اقتصادی کشور بررسی شده است. نتایج حاکی از آن است که اگر در سال 89 زلزله ای فرضی با قدرت 5/5 در مقیاس ریشتر در تهران اتفاق می افتاد، شاهد انهدام سرمایه ای در حدود 989470 میلیارد ریال و از بین رفتن 416 هزار نفر از جمعیت شهر تهران در صورت وقوع زلزله در روز و 541 هزار نفر در صورت وقوع در شب می بودیم. همچنین درخصوص تاثیر زلزله فوق بر سطح تولید و نرخ رشد اقتصادی باید ابراز داشت که سطح تولید ناخالص داخلی به قیمت های ثابت سال 76 پس از وقوع زلزله در سال 89 تا حدود 27400 میلیارد ریال کاهش می یافت. مبین این امر 5/5 درصد کاهش در تولید نسبت به موقعیتی است که زلزله ای اتفاق نمی افتاد.
    کلیدواژگان: زلزله، انهدام سرمایه، تلفات جانی، تولید، رشد اقتصادی و همجمعی
  • کریم آذربایجانی، سید کمیل طیبی، رامین اسلامی صفحات 85-102
    سرمایه گذاری و انباشت سرمایه ناشی از آن، کلید رشد اقتصادی هر کشور به شمار می آید. یکی از مهم ترین مشکلات و عوامل بازدارنده برای سرمایه گذاری در کشورهای در حال توسعه، کمبود و فقدان منابع مالی مطمئن داخلی است. از این رو، اعتبارات دریافتی از موسسات توسعه ای در سطح بین الملل یکی از منابع موجود جهت تامین مالی بخشی از نیازهای سرمایه گذاری کشورهای در حال توسعه است. برخی از این موسسات مانند بانک جهانی برای اهدافی مانند کاهش فقر و ارتقای سطح توسعه کشورها تلاش می کنند. با این حال ممکن است ورود این نوع تسهیلات به اقتصاد این کشورها اثرات نامطلوبی را به دنبال داشته باشد. در این مطالعه، الگویی برای سرمایه گذاری بخش خصوصی طراحی شده که تابعی از سرمایه گذاری بخش دولتی، تولید ناخالص داخلی، نرخ تورم و تسهیلات اعطایی بانک جهانی است. در الگوی مورد نظر، 10 کشور حوزه منا با سری زمانی 1970 تا 2006 به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) برازش شده است. نتایج حاصل از تخمین الگوی مورد بحث، نشان داده اند که اثر اعتبارات اعطایی بانک جهانی بر سرمایه گذاری بخش خصوصی منفی و موجب کاهش در سرمایه گذاری بخش خصوصی شده است. همچنین تاثیر سرمایه گذاری بخش دولتی بر سرمایه گذاری بخش خصوصی موجب به وجود آمدن اثر درون رانی شده و تاثیر تغییر نرخ تورم بر تغییرات سرمایه گذاری بخش خصوصی دارای علامت منفی است که این اثر مورد انتظار است.
    کلیدواژگان: بانک جهانی، تسهیلات، سرمایه گذاری، گشتاورهای تعمیم یافته(GMM)
  • مهدی صفدری، اسدالله الوندی زاده، حامد شعیبی صفحات 103-120
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی بر رشد اقتصادی در کشورهای منتخب در حال توسعه و توسعه یافته است. برای مقایسه بین تاثیرگذاری متغیرها بر رشد اقتصادی در این دو گروه از کشورها، دوره زمانی (2006-1990) انتخاب شده که برای این منظور داده های مربوط از بانک جهانی جمع آوری شده و از روش اقتصادسنجی داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که میزان سرمایه خالص در کشورهای درحال توسعه با ضریب 41 درصد و متغیر درجه آزادی تجاری با ضریب 19 درصد تاثیر مثبت و معنی داری بر رشد تولید ناخالص داخلی این کشورها دارد. سایر یافته های تحقیق حاکی از آن است که در کشورهای درحال توسعه، FDI تاثیر منفی و در کشورهای توسعه یافته، تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی دارد. همچنین در کشورهای پیشرفته ضریب کشش نیروی کار بسیار بالاست که گویای بهره وری بالای نیروی کار در فرایند تولید است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، رشد اقتصادی، داده های تابلویی
  • محمدقلی یوسفی، اصغر مبارک، نویده محمدلو صفحات 121-141
    در این تحقیق اثر صادرات غیر نفتی بر رشد اقتصادی و شکاف درآمدی ایران با شرکای صنعتی آن با استفاده از داده های سری زمانی و پانلی آزمون می شود. برای این منظور، از روش حداقل مربعات معمولی و روش گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، اگر چه کل صادرات واقعی و صادرات نفتی اثری مثبت بر رشد اقتصاد ایران دارند، اما صادرات غیر نفتی مانعی برای رشد اقتصادی ایران و عاملی در افزایش شکاف درآمدی است، به طوری که با ترکیب فعلی، ایران منفعتی از صادرات غیر نفتی در عرصه بین المللی نخواهد برد. سایر نتایج نشان می دهد که انباشت سرمایه فیزیکی و انسانی و توسعه بخش مالی موتور محرکی برای رشد اقتصاد ایران هستند و عاملی در کاهش شکاف درآمدی به شمار می آیند. در مقابل، سیاست های مشوق زاد و ولد و عدم تطابق بازار ارز رسمی و غیر رسمی عواملی در افزایش شکاف درآمدی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: صادرات غیر نفتی، رشد اقتصادی، شکاف درآمدی، داده های تابلویی، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • محسن پورعبادالهان کویچ، پروانه امینی زاده صفحات 143-162
    نقش سرمایه انسانی در صادرات صنعتی و از طریق آن در رشد اقتصادی بر هیچ کس پوشیده نیست. این نقش با اجرایی شدن قانون هدفمند کردن یارانه ها، که ممکن است به دنبال خود افزایش قیمت تمام شده محصولات و کاهش قدرت رقابت و امکان حضور آنها در بازارهای جهانی را در پی داشته باشد، پر رنگ تر نیز می شود. این مطالعه به بررسی مقایسه ای نقش سرمایه انسانی در صادرات کالاهای صنعتی کارگاه های متوسط و بزرگایران می پردازد. برای این منظور، با استفاده از داده های تابلویی گروه های 23گانه صنعتی ایران (کدهای دو رقمی ISIC) طی دوره زمانی 1385-1379، صادرات صنعتی تابعی از شاغلان دارای تحصیلات عالی (به عنوان شاخص سرمایه انسانی)، ارزش افزوده صنعتی،نرخ ارز حقیقی و متغیر رابطه مبادله در نظر گرفته می شود.
    نتایج به دست آمده نشان می دهد که طی دوره مورد بررسی، سرمایه انسانی و ارزش افزوده تاثیر مثبت و معنی دار بر صادرات کالاهای صنعتی کارگاه های متوسط و بزرگ ایران داشته اند و تاثیر هر دو متغیر در کارگاه های بزرگ بیشتر است. عوامل قیمتی همچون رابطه مبادله نیز تنها در تعیین صادرات صنعتی صنایع بزرگ تاثیر معنی دار داشته است. این در حالی است که متغیر نرخ ارز حقیقی در هیچ یک از صنایع متوسط و بزرگ تاثیر معنی داری نداشته است. توصیه مهم سیاستی این مطالعه آن است که دولت برای توسعه صادرات صنعتی باید از نظر کمی و کیفی به توسعه تحصیلات عالی بپردازد و آموزش نیروی کار را بهبود و گسترش دهد.
    کلیدواژگان: صادرات کالاهای صنعتی، سرمایه انسانی، کارگاه های متوسط و بزرگ، داده های تابلویی، ایران
|
  • Mohammad Naser Sherafat, Seyyed Ali Hassan Islaminezhad Pages 1-18
    Although there are a lot of studies on the specification of the function of private investment in Iran, in these studies the role of oil has appeared just as its revenue and other effects of existence of oil reserves, such as providing domestic supply of energy and confidence effect about the future, on the behavior of private investors have not been considered. In this study, it is intended to consider these effects through introducing the variable of oil wealth (Value of Proved Oil Reserves). To this end, ARDL method and ECM for the period are used. In this way, by calculation of user cost of capital (UCC) in Iran, the function of private investment has been specified and estimated. Based on the results, the effects of oil wealth and non-oil GNP on the function of private investment are positive, but the effects of UCC and are negative.
    Keywords: private investment, Proved Oil Reserves, Oil Wealth, User Cost of Capital, Depreciation Rate of Investment Goods
  • Mohammadali Cafaie, Javad Yarmohammadi Pages 19-38
    One of the basic assumptions in the theories of cousumption is about the possibility of liquidization of future income, in order to cover up household expenses over current income, i.e. a world without liquidity constraint. However the experience of real life makes the validity of this constraint assumption dubious. Therefore, consumption theories are improper. This paper tries to examine the validity of liquidity constraint assumption in Iran and estimate the share of household facing it. We found that this constraint exists is Iran and the share of people facing it in about 16%.
    Keywords: consumption, Liquidity Constraint, Consumption Constraint, Permanent Income Cointegration, Error Correction Model
  • Mohammad Husain Pourkazemi, Mohammad Naser Sherafat, Farshid Gholamy Pages 39-66
    Entry of Euro into the International Monetary System as a serious rival for US Dollar and the steady depreciation of the value of US Dollar relative to Euro and other foreign currencies in the past few years have caused a lot of damage for those countries which have largely kept their reserves in terms of US Dollar. Therefore, forecasting the direction of foreign exchange rates are towards which the fluctuations inclined and also the determination of an optimal basket of foreign exchange are important for these countries.
    In this article, using the fuzzy Autoregressive Moving Average (AREMA), the exchange rate of Rial against five main foreign currencies, namely, US Dollar, Euro, Japanese Yen, English Pound and Swiss Franc is Compared. As a result by applying the Variance-Average Approach, first by using 1381-1385 monthly data and then by applying the reset forecasting for the year 1386, the optimum combination of holding foreign reserves of the country's Central Bank has been estimated.
    The results of the research show that first the error of Fuzzy AREMA Approach of forecasting is less the than the error of AREMA Approach. Second, based on the Variance-Average Approach, the share of US Dollar in the combination of foreign exchange reserves is decreasing and the shares of Euro and English Pound are increasing.
    Keywords: Foreign Exchange Basket, Forecasting, Fuzzy Regression, AREMA, Fuzzy AREMA, Variance, Average Approach
  • Mohammad Noferesti, Radineh Mousavi Pages 67-84
    In this article, the effects of monetary damages and loss of human lives, caused by a relatively powerful earthquake in Tehran, are estimated at the level of country’s output and economic growth. The results indicate that if in 1389 a hypothetical earthquake with a 5.5 on the Richter scale would have occurred in Tehran during the day time or at night, damage caused by buildings destruction would have been around 989470 billion Rials and the death would have been 416 thousands in the day time and 541 thousands at night. Such an earthquake in 1389, would have caused output to reduce by 27400 billion Rials in 1376 constant prices. This amounts to a 5.5 percent reduction in total output relative to the case of not occuring an earthquake in that year.
    Keywords: Earthquake, Capital Destruction, Loss of Human lifes, Output, Economic Growth, Co, integration
  • Karim Azarbaiejani, Seyed Komail Tayebi, Ramin Eslami Pages 85-102
    Investment and capital accumulation caused the key to economic growth in each country is considered. One of the main problems and barriers to investment in developing countries, shortages and lack of domestic financial resources is assured. Therefore, funds received from the institutions of international development at one of the available resources to finance part of the investment needs of developing countries. Some of these institutions like the World Bank for purposes such as reducing poverty and improving developing countries are working. However, these facilities may be entering the economy of these countries to adverse effects be followed. In this study, a model for private sector investment is designed to function of public sector investment, GDP, inflation and theWorld Bank Lending Facilities. The desired pattern, with 10 countries MENA field time series from 1970 to 2006 using Generalized Methods of Moments (GMM) has been fitted. The results of the estimation model used here have shown that the World Bank granted credits of private sector investment was negative and decrease in private sector investment has been. The effect of public sector investment on private sector investment led to the creation Crowding in effect and the effect of changing inflation rates on changes in private sector investment has been negative sign that this effect is expected.
    Keywords: World Bank, facilities, investment, Generalized Methods of Moments (GMM)
  • Mehdi Safdari, Asadollah Alvandizadeh, Hamed Shoeibi Pages 103-120
    The purpose of this study is to investigate the effect of the economic variables on the growth of selected developing and developed countries. For comparing the effect of the variables on the economic growth in the mentioned countries, a the period of 1990-2006 is selected. In order to do this, we extracted data from WDI software Panel data econometric method is used. The results show that net capital in developing countries has a positive and significant effect on the gross domestic product of the developing countries with the coefficient of 0.41 and “degree of freedom” 0.19. Other findings show that FDI in developing countries has a negative impact on economic growth and for developed countries it is positive. Also, in developed countries elasticity coefficient of labor force is very high and it implies that productivity of labor force in the production process is so high.
    Keywords: Foreign Direct Investment, Economic Growth, Panel Data
  • Mohammad Gholi Yosefi, Asghar Mobarak, Navideh Mohammadlu Pages 121-141
    In this paper, the Non-oil export's effect on economic growth and income gap across Iran and its industrial partners is tested using time series and panel data datasets. To this end, the ordinary least square (OLS) and generalized method of moment (GMM) are applied. Results show that total export and oil export have positive effect on Iran’s economic growth, but non-oil export is an obstacle for its economic growth and is a factor that increases its income gap. With Non-oil export basket, Iranian economy will not have gain from non-oil exports in international market. Other results show that physical and human accumulation and financial development are engines for Iranian economic growth and factors that decrease its income gap and vis-à-vis population growth and nonoccurrence between official and parallel exchange market increase income gap across Iran and its industrial partners.
    Keywords: Non, oil export, Economic Growth, income gap, Panel Data, GMM estimator
  • Mohsen Pourebadollahan Covich, Parvaneh Aminizadeh Pages 143-162
    The role of human capital on industrial export and through that on economic growth is clear. This role is recently more highlighted in Iran by starting the rule of subsidy targeting. This paper investigates and compares the impact of human capital on the export of Iranian medium and large manufacturing companies, using a panel data set of two-digit ISIC manufacturing industries, for the period 2000-2006. For that purpose, we use the number of workers with higher education degree (as a proxy for human capital) to examine the effect of human capital on the export of Iranian medium and large manufacturing companies.
    The results of the study show that human capital as well as manufacturing value added have positive and significant effects on the export of both of medium and large manufacturing companies, eventhough these effects are bigger for large companies. Also, the price indices, such as terms of trade and real exchange rate show weak or no significant effects. Therefore, any effort to expand the higher education is highly recommended.
    Keywords: Manufacturing Export, human capital, Medium, Large Companies, Panel Data, Iran