فهرست مطالب

اقتصاد و الگوسازی - پیاپی 32 (زمستان 1396)

نشریه اقتصاد و الگوسازی
پیاپی 32 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت ایزدخواستی، سمانه جواهردهی، مسعود عبداللهی * صفحات 1-30
    بیکاری یکی از مهم ترین چالش های اقتصاد ایران بوده و یکی از وظایف دولت در اقتصاد سیاست گذاری برای کاهش نرخ بیکاری است. بنابراین، هدف اصلی این مقاله بررسی عوامل کلان اقتصادی موثر بر نرخ بیکاری استان ها، با تاکید بر اعتبارات هزینه ای و تملک دارایی های سرمایه ای، در دوره (94-1387) با استفاده از روش داده های ترکیبی پویا است. نتایج بیانگر این است که اعتبارات هزینه ای اثر مثبت و تملک دارایی های سرمایه ای اثر منفی و معناداری بر نرخ بیکاری در استان های کشور دارند. افزایش تملک دارایی های سرمایه ای دولت، با ایجاد زیر ساخت های اقتصادی لازم، نقش مکمل برای بخش خصوصی داشته و خود باعث کاهش نرخ بیکاری شده است. همچنین، نتایج بیانگر اثر مثبت نسبت کل مخارج دولت به تولید استانی بر بیکاری بوده است. با تفکیک بیکاری استانی به بیکاری شهری و بیکاری روستایی، اعتبارات هزینه ای اثر مثبت و معناداری بر بیکاری داشته، اما اثر تملک دارایی های سرمایه ای بر بیکاری روستایی معنادار نیست. همچنین، در دوره اجرای قانون هدفمندی یارانه ها نرخ بیکاری استانی افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: نرخ بیکاری، اعتبارات هزینه ای، تملک دارایی های سرمایه ای روش داده های ترکیبی پویا
  • مهدی نجاتی*، شهناز حاجی قاسمی، مجتبی بهمنی صفحات 31-58
    مهاجرت بین المللی نیروی کار یکی از پدیده های مهم و اثرگذار بر اقتصاد کشورهای مختلف است. ارزیابی اثرات مهاجرت می تواند امری مفید در تصمیم گیری های اقتصادی باشد. در پژوهش حاضر با استفاده از یک الگوی تعادل عمومی محاسبه پذیر و در قالب دو سناریوی خروج ده درصدی و ورود ده درصدی نیروی کار ماهر، به این امر پرداخته شده است. نتایج سناریوی اول حاکی از آن است که خروج نیروی کار ماهر از ایران اثر منفی بر تولید و صادرات و اثر مثبت بر قیمت ها و واردات در اکثر بخش های اقتصادی و هم چنین در سطح کلان می گذارد. چنانچه خروج نیروی کار همراه با بازگشت وجوه ارسالی باشد، اثر منفی بر متغیرهای مختلف اقتصادی کمتر می گردد. علاوه براین وجوه ارسالی، افزایش درآمد و رفاه خانوار را به دنبال دارد. سناریوی دوم نشان می دهد که ورود نیروی کارماهر از کشورهای توسعه یافته به ایران، اثرات مثبت و قابل ملاحظه ای بر بخش های مختلف و بر متغیرهای کلان اقتصادی می گذارد. به طوریکه تولید و صادرات را افزایش داده و واردات کالاها و خدمات را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه، مهاجرت، نیروی کار ماهر، وجوه ارسالی
  • کریم آذربایجانی، مصطفی مبینی دهکردی*، علیرضا کمالیان صفحات 59-91
    بازار سهام، یکی از بارزترین نمونه های بازارهای مالی است که شناخت ماهیت، نحوه عملکرد و عوامل موثر بر آن همواره مورد توجه اقتصاددانان بوده است. در این بین، بازار ارز می تواند به عنوان یک رقیب برای بازار سهام در نظر گرفته شود و بسته به صادرات یا واردات محور بودن اقتصاد، بر کشور و بازار سهام اثرگذار باشد. پژوهش های انجام شده ی تجربی اثرات نرخ ارز بر شاخص قیمت سهام را در هر دو شکل مثبت و منفی نشان داده اند، بنابراین با توجه به اهمیت این موضوع، هدف این پژوهش تحلیل اثرات نامتقارن نرخ ارز بر شاخص قیمت سهام در دوره ی زمانی 3/1396-1/1380 با استفاده از داده های فصلی برای اقتصاد ایران است. بدین منظور، الگوی خود رگرسیونی با وقفه توزیع شده ی غیرخطی برآورد شده و تاثیر متغیرهای نرخ ارز، نرخ بهره ، نقدینگی حقیقی و شاخص قیمت مصرف کننده بر شاخص قیمت سهام بررسی گردید. نتایج برآورد الگو حاکی از آن است که کاهش نرخ ارز اثر مثبت و معناداری در کوتاه مدت و بلندمدت بر شاخص قیمت سهام دارد، اما افزایش نرخ ارز در هر دو دوره اثر معناداری بر بازار سهام نداشته است. بنابراین نرخ ارز اثر نامتقارن بر شاخص قیمت سهام دارد.
    کلیدواژگان: شاخص قیمت سهام، عدم تقارن، الگوی خودرگرسیونی با وقفه توزیع شده غیرخطی، نرخ ارز
  • عباس عرب مازار، امیرمحمد گلوانی * صفحات 93-123
    در این مطالعه با استفاده از رویکرد ساختاری و محاسبه شاخص های تمرکز نسبت k بانک بزرگ، هرفیندال- هیرشمن و هم چنین معرفی معیار بهینگی تعداد بانک، به بررسی ساختار بازار بانکداری ایران پرداخته شده است. نمونه این پژوهش شامل تمامی بانک های داخلی و دوره مورد بررسی 95-1370 است. نتایج برآورد شاخص های مذکور نشان داده است که بازار بانکی ایران در دوره مورد بررسی، از روند کاهش تمرکز و افزایش رقابت برخوردار بوده است که این روند در دهه 80 و پس از ورود بانک های خصوصی شدت گرفته است. در این دوره، صنعت بانکداری ایران از وضعیت انحصاری به وضعیت رقابت ناقص تغییر ساختار داده است. هم چنین رقابت در بعد تسهیلات بیشتر از دو بعد دیگر دارایی و سپرده بوده است. در ادامه تاثیر ادغام های فرضی دو گروه از بانک ها( بانک های متعلق به نیروهای مسلح و بانک های کوچک) بر شرایط رقابتی بازار بانکداری با استفاده از شاخص تمرکز هرفیندال- هیرشمن و معیار بهینگی تعداد بانک سنجیده شده است که نشان از تاثیر ناچیز ادغام های مذکور بر افزایش تمرکز و تاثیر مثبت آن بر معیار بهینگی تعداد بانک دارد.
    کلیدواژگان: ادغام، تمرکز، رویکرد scp، ساختار بازار، معیار بهینگی تعداد بانک
  • مجید دشتبان فاروجی*، عبدالله خشنودی، سحر دشتبان فاروجی صفحات 125-150
    صنعت گردشگری بین المللی دارای پتانسیل بالایی برای ایجاد درآمدهای ارزی و افزایش اشتغال است و توجه به این صنعت می تواند نقش مهمی در روند توسعه اقتصادی ایران داشته باشد. مقاله حاضر با معرفی یک الگوی نظری و یک مطالعه تجربی، نقش کیفیت خدمات گردشگری و گردشگری درون زا را در رشد اقتصادی بلندمدت بررسی می کند. برای این منظور، یک الگوی رشد نظری تجارت بین الملل ارائه می شود که در آن گردشگری موتور رشد اقتصادی است و کیفیت خدمات گردشگری بر رشد بلندمدت تاثیر می گذارد. هم چنین با ارائه یک تحلیل تجربی، رابطه بین گردشگری، کیفیت و رشد اقتصادی در ایران در بازه زمانی 1348-1394 آزمون گردید. نتایج نشان می دهد که در بلند مدت ورود گردشگران و کیفیت اقامت گاه های گردشگری اثر مثبتی برتولید ناخالص داخلیایران دارد، درحالی که تولید ناخالص داخلی خارجی دارای اثر منفی بر رشد اقتصادی ایران است. همچنین یافته های مقاله حکایت از وجود رابطه علیتی دوطرفه بین رشد GDP حقیقی و رشد گردشگری در ایران دارد.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی درون زا، کیفیت خدمات گردشگردی، همجمعی
  • حبیب مروت *، علی نصیری افدم، رضا میرهاشمی صفحات 151-176
    با وجود مطالعات گسترده در مورد بازار مسکن، بخش عمده ای از آن ها مربوط به سمت تقاضای مسکن بوده و مطالعات محدودی به طرف عرضه مسکن پرداخته اند. با این وجود، شناسایی عوامل موثر بر عرضه و چگونگی تاثیرپذیری آن از طرف تقاضا، مخصوصا در کوتاه مدت و میان مدت، از موضوعات کلیدی این بخش محسوب می شود. در این راستا در این پژوهش تلاش شده است تا با بررسی عوامل موثر بر عرضه مسکن جدید در ایران، کشش قیمتی عرضه مسکن با توجه به داده های استانی برای دوره چهارده سال (1392-1379) برآورد شود. بدین منظور با استفاده از تعادل جزئی بازار مسکن توابع عرضه و تقاضای مسکن با استفاده از روش اقتصادسنجی معادلات هم زمان و داده های تابلویی برآورد شده است. با توجه به پویا بودن معادله تقاضا از روش گشتاورهای تعمیم یافته برای تخمین پارامترها استفاده شده است. نتایج نشان می دهند که کشش قیمتی عرضه مسکن در کوتاه مدت برابر 25/0 و در میان مدت برابر 5/0 است. لذا به دلیل بی کشش بودن عرضه مسکن شوک های طرف تقاضا منجر به افزایش قیمت شدید در این بخش می شود.
    کلیدواژگان: داده های تابلویی سیستمی، کشش قیمتی عرضه مسکن، گشتاورهای تعمیم یافته
|
  • Hojjat Izadkhasti, Samaneh Javaherdehi, Masoud Abdollahi * Pages 1-30
    Unemployment is one of the major challenges facing the Iranian economy, and one of the government duties in the economy is to reduce unemployment. So, the aim of this paper is to study the macroeconomic factors affecting the unemployment rate in different provinces, with emphasis on cost credits and capital asset ownership during 2008-2015. The results indicate that cost credits have a significant positive effect and acquisition of capital assets have a significant negative effect on the unemployment rate in the provinces.With the increase in government cost credits, increased which has led to a reduction in productivity and an increase in unemployment. The increase in government acquisition of capital assets has had a complementary role for the private sector and has reduced the unemployment rate through providing the necessary economic infrastructure. Also, the results indicate a positive effect of the ratio of total government expenditures production of provinces on unemployment. With the division of provincial unemployment into urban and rural unemployment, cost credits has had a significant positive effect on unemployment, but the effect of acquisition of capital assets on rural unemployment is not significant. Also, during the implementation of “targeted subsidies law”, the unemployment rate has increased.
    Keywords: Unemployment Rate, Cost Credits, Acquisition Capital Assets, Dynamic Panel Data Approach
  • Mehdi Nejati *, Shahnaz Hajighasemi, Mojtaba Bahmani Pages 31-58
    International labor migration is one of the most important and effective socio-economic phenomena that exists in different countries. This phenomenon can have economic impacts on the destination and sending countries. Assessment of these effects can be useful for economic decision making. So, in this paper using a regional computable general equilibrium model (base year 2011), we have addressed the impacts of international labor migration with special attention to the issue of worker’s remittance. To this purpose, we analyzed two different scenarios: 1) ten percent outflow of skilled labor from Iran and 2) ten percent inflow of skilled work force to Iran. The results of the first scenario show that labor outflow negatively impacts on production and exports and positively impacts on prices and imports at the macro and sectoral levels. The negative effects on economic variables will be reduced if the work force outflow combined with remittances. Quantitative results also indicate that remittances improve the income and welfare of households. According to second scenario, inflow of labor increases the sectoral exports and production and decreases imports and prices (macro and sectoral).
    Keywords: CGE Model, Skilled Labor, Migration, Remittances, Economy of Iran
  • Karim Azarbayjani, Mostafa Mobini Dehkordi *, Alireza Kamalian Pages 59-91
    The stock market is one of the most prominent examples of financial markets, which has always attracted economists’ attentions in terms of understanding its nature, the mode of its performance, and factors affecting it. Meanwhile, the foreign exchange market can be considered as a competitor for the stock market and, depending on the export or import-based nature of the economy, may affect the country and the stock market differently. Empirical research has indicated positive and negative effects of the exchange rate on stock price index. Therefore, considering the significance of this issue, the aim of this study was to analyze the asymmetric effects of the exchange rate on stock price index in the period of 2001/1-2017/3using seasonal data for Iran's economy. To this end, the nonlinear autoregressive distributed lag (NARDL) model was estimated and the effects of exchange rate, interest rate, real liquidity and consumer price index on the stock price index were investigated. The results show that the decrease in the exchange rate has a positive and significant effect on the stock price index in the short and long-run, but the increase in the exchange rate in both periods has not significant effect on the stock market. Therefore, the exchange rate has an asymmetric effect on the stock price index.
    Keywords: Stock Price Index, Asymmetry, Nonlinear Autoregressive Distributed Lag (NARDL), Exchange rate
  • Abbas Arabmzar, Amirmohammad Galavani * Pages 93-123
    The Iranian banking sector is experiencing changes such as the expansion of private banks, the entry of foreign banks and the likely mergers of several banks and non-bank credit institution. Therefore, studying the process of structural changes in the banking market and determining its competitiveness, can help the policy makers and planners of the banking system in structural reforms and directing monetary policy. In this study, using the structural approach and calculating the three concentration indexes,( the k Bank, Herfindahl-Hirschman, as well as the number of bank's optimality criteria), we examined the banking market structure in Iran. The sample of the study includes all domestic banks and the period under review is 1991-2016. The results show that the Iran's banking market during the period under review has tended to reduce concentration and increase competition. Also, competition in facilities has been more than two other dimensions of assets and deposits. Further, the effect of hypothetical mergers between two groups of banks (banks owned by armed forces and small banks) on the competitive conditions of the banking market was measured using the Herfindahl-Hirschman index and the number of bank's optimality criteria. The results show that such mergers have an insignificance impact on the increase of concentration and lead to an improvement in the number of bank's optimality criteria.
    Keywords: Concentration- SCP Method, Market Structure, Merger, Number of Bank's Optimality Criteria
  • Majid Dashtban Farooji *, Abdollah Khoshnudi, Sahar Dashtban Faroji Pages 125-150
    The international tourism industry has a high potential for creating foreign exchange earnings and employment growth. Hence, attention to this industry can play an important role in the economic development of Iran. The study tries to propose a theoretical and empirical model that highlights the role of tourism services quality and endogenous tourism in economic growth. Hence a theoretical growth model of international trade has been employed where tourism is the main reason for growth and quality of tourism services has a positive impact on long-term growth. The study also provides the empirical analysis to test the relation between tourism quality and economic growth in Iran during 1969-2015. The results show that the tourist arrivals and quality of tourism accommodations have a positive effect on domestic GDP, but foreign GDP has a negative effect on it. The findings support a two-way causal relationship between real GDP growth and tourism growth in Iran.
    Keywords: Endogenous Economic Growth, Quality in Tourism Services, Co-integration
  • Habib Morovat *, Ali Nassiri Aghdam, Reza Mirhashemi Pages 151-176
    Despite extensive studies on the housing market, most of these studies are related to housing demand and not on housing supply. However, identifying the factors affecting supply, especially in the short run and medium term, are key issues in this sector. In this regard, this research has been tried to estimate the price elasticity of the supply of housing according to provincial data for the period of 14 years (2000-2013) by studying the factors affecting the supply of new housing in Iran. For this purpose, using partial equilibrium of housing market, housing supply and demand functions are estimated using the simultaneous equation econometric method and panel data. Given the dynamism of the demand equation, the Generalized Moment Method (GMM) has been used to estimate the parameters. The results show that the price elasticity of the supply of housing in the short run is 0.25 and in the medium term is 0.5. Therefore, due to the lack of supply of housing, shocks on demand side will lead to a sharp increase in prices in this sector.
    Keywords: Price Elasticity of Housing Supply, Generalized Method of Moments (GMM), System Panel Data