فهرست مطالب

اقتصاد و مدیریت شهری - پیاپی 10 (بهار 1394)

فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری
پیاپی 10 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • کامران رحیمی، پوریا زنگانه رنجبر، هومن آل نوری فروشانی *، سعید شرافتی پور صفحات 1-19
    خودروهای شخصی به عنوان یکی از اجزای سامانه حمل ونقل شهری، علاوه بر دارا بودن منافع برای کاربران، باعث تحمیل هزینه ها و عوارض گوناگونی بر محیط زیست و شهروندانی می شوند که در زمره استفاده کنندگان خودروهای شخصی نیستند. در حال حاضر، تنها، سهم ناچیزی از ارزش خودرو، به عنوان عوارض سالیانه مالکیت خودرو توسط شهرداری دریافت می شود؛ از این رو، لازم است تا با بازنگری این روند، هزینه بیرونی تولیدشده خودروها، درونی گردد. در این تحقیق، پس از مطالعه روند تعیین عوارض در سایر کشورها و شناسایی عوامل موثر در تعیین عوارض استفاده از خودرو با روش تحلیل عاملی، مدلی به منظور درونی سازی هزینه های بیرونی خودروها برای افزایش درآمدهای پایدار مدیریت شهری و بهبود روند اقتصاد شهری ارائه شده است. همچنین تلاش شد با استفاده از عوامل شناخته شده توسط رابطه ای ریاضی، مبلغی متناسب با هزینه های بیرونی تولید شده وسایل نقلیه، محاسبه گردد؛ به گونه ای که مبلغ پیشنهادی، موجب افزایش درآمدهای پایدار مدیریت شهری و ترغیب شهروندان به استفاده از خودروهای کم آلاینده شود. مهم ترین پیشنهاد این طرح، آغاز روند کاهش وابستگی اقتصاد شهری و مدیریت شهرداری کلان شهرها به منابع درآمدی ناپایدار؛ از قبیل تراکم ساختمانی و جایگزینی آنها با درآمدهای علمی و پایدار است
    کلیدواژگان: وسایل نقلیه شخصی، مالیات، درآمدهای پایدار مدیریت شهری، اقتصاد شهری، هزینه های بیرونی
  • صادق بافنده ایمان دوست، محمد لشکری، فاطمه مقتدایی* صفحات 21-35
    پارک ملت شهر مشهد مقدس، به دلیل دارا بودن جاذبه های زیاد، از پارک های توریستی و گردشگری مهم کشور به شمار می رود؛ بنابراین، مطالعه ارزش تفریحی آن می تواند در پیش بینی نیازها و کمبودها و توسعه گردشگری این پارک، موثر باشد. این پژوهش، ارزش تفریحی پارک ملت مشهد مقدس و میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان این پارک را با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط و پرسشنامه انتخاب دوگانه، تعیین می کند. جامعه آماری پژوهش، بازدیدکنندگان پارک ملت می باشد. حجم نمونه 222 نفر می باشد که براساس روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شده اند. برای بررسی تاثیر متغیرهای توضیحی بر میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان، از مدل لاجیت، استفاده گردید و براساس روش حداکثر درست نمایی، پارامترهای این مدل، برآورد شده است. نتایج تحقیق نشان دادند 78/74 درصد افراد بررسی شده، حاضر به پرداخت مبلغی برای استفاده تفریحی از پارک ملت هستند و متوسط تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای ارزش تفریحی این پارک، 48/ 9849 ریال برای هر بازدید، به دست آمده است. همچین ارزش کل تفریحی سالانه آن، 1010×46237 /2 ریال برآورد شده است. متغیرهای میزان پرداخت پیشنهادی و هزینه هر بار ایاب و ذهاب، تاثیری منفی و متغیرهای کیفیت پارک، وضعیت تاهل، مدت زمان مطالعه در هفته، گرایش های محیط زیست و جنسیت، تاثیری مثبت بر میزان تمایل به پرداخت داشته اند. نتایج، بیانگر این هستند که مردم به اهمیت پارک های شهری، آگاه هستند و تمایل به پرداخت قابل توجهی وجود دارد که می تواند مسئولان را در برنامه ریزی و مدیریت پارک، یاری دهد.
    کلیدواژگان: اقتصاد شهری، ارزش تفریحی، تمایل به پرداخت، ارزش گذاری مشروط، پارک ملت شهر مشهد مقدس
  • مجید یاری پور، صادق هادی زاده زرگر * صفحات 37-57
    افزایش جمعیت شهری و در نتیجه رشد و گسترش ابعاد فیزیکی و اجتماعی شهرها، تاثیرات قابل توجهی بر زندگی شهری دارد؛ به طوری که امروزه مفهوم شهرها بدون در نظر گرفتن فضای سبز در اشکال گوناگون آن، غیرقابل تصور است. از این رو هدف اصلی این پژوهش، کمک به ارتقا و بهبود کیفیت فضای سبز در شهر میانه است. روش تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی می باشد. پس از شناخت مولفه ها و شاخص های موثر در برنامه ریزی فضای سبز شهری، به بررسی آن در حوزه های چهارگانه شهر میانه پرداخته شد. در نهایت، برای تعیین تعداد اعضای نمونه آماری، از فرمول کوکران استفاده شد. جامعه آماری، تمامی استفاده کنندگان از پارک ها و فضای سبز شهر میانه؛ در ماه های مرداد، شهریور و مهرسال 1391 بود که با فرض سطح اطمینان 95 درصد، تعداد 383 نفر برآورد شد. 383 پرسشنامه با در نظر گرفتن مقیاس و شعاع دسترسی هر پارک، به روش نمونه گیری تصادفی، توزیع شد. روش گردآوری داده ها براساس مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و مصاحبه با 10 کارشناس مرتبط با فضای سبز شهری به ارائه راهکارهایی در راستای برنامه ریزی مطلوب فضای سبز شهر میانه، پرداخته شد. براساس نتایج تحقیق، مولفه کالبدی، بیشترین اهمیت نسبی را در میان سایر مولفه ها به خود اختصاص داده و مولفه های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی، در درجه های بعدی اهمیت قرار گرفته اند. همچنین وضعیت فضای سبز حوزه 3 شهر میانه، نسبت به سایر حوزه های این شهر در سطح پایین تری می باشد؛ بنابراین باید در اولویت برنامه ریزی و احداث فضای سبز شهری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی فضای سبز، فضای سبز شهری، روش تحلیل سلسله مراتبی، شهر میانه
  • صدیقه عطرکار روشن *، شمس الله شیرین بخش، مریم اسفندیار، حسین درودیان صفحات 59-76
    حمل ونقل اتوبوسی، جایگاه قابل توجهی در جابه جایی های درون شهری، به ویژه در کلان شهرها دارد. یکی از اقدامات انجام شده در حوزه اتوبوس رانی شهر تهران طی سال های اخیر، واگذاری عرضه خدمات بسیاری از خطوط به بخش خصوصی است. این مطالعه، درصدد بررسی آثار خصوصی سازی بر ارائه خدمات اتوبوس رانی در کلان شهر تهران است. اهمیت خطوط اتوبوس تندرو در میزان جابه جایی و همچنین دسترسی بهتر به اطلاعات این سامانه، موجب شد بررسی تجربی موضوع، در محدوده این خطوط انجام شود. برای بررسی تجربی موضوع، به مقایسه کارایی خطوط 1 و 2 (خطوط دولتی) با خط 7 (خط خصوصی)، طی سال های 1389 تا 1391 با استفاده از داده های فصلی پرداختیم. روش پرکاربرد در این نوع مطالعات، روش تحلیل پوششی داده هاست. نتایج تحقیق، حاکی از ناکارایی نسبی خط 7 در مقایسه با خطوط دولتی هستند که هم از نوع ناکارایی مدیریتی و هم ناکارایی مقیاس بوده که البته ناکارایی مقیاس، شدیدتر است. همچنین ناکارایی خط خصوصی در ستانده جابه جایی مسافر، بیشتر از ستانده کیلومترهای طی شده، شناسایی شد. از این رو، براساس یافته های تحقیق، به نظر می رسد وارد کردن انگیزه های خصوصی در ارائه خدمات حمل ونقل اتوبوسی به شیوه دنبال شده، تاکنون، نتیجه منفی داشته است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، BRT، روش تحلیل پوششی داده ها، کارایی فنی، شهر تهران
  • احمد پوراحمد، محمدتقی رهنمایی، رحمت الله فرهودی، فاطمه سالاروندیان *، مارتین دی جست صفحات 77-93
    امروزه با افزایش استفاده از اتومبیل و شدت یافتن ترافیک و آلودگی در کلان شهر ها، حمل ونقل پایدار شهری، به یکی از دغدغه های اصلی مدیران و برنامه ریزان شهری، تبدیل شده است. یکی از ضرورت های دستیابی به مدیریت حمل ونقل پایدار، شناسایی الگوهای سفر می باشد. یکی از ابعاد الگوی سفر، تعداد سفرهای روزانه و شناسایی عوامل موثر بر آن است. از این رو هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر تعداد سفرهای درون شهری تهران می باشد. به منظور دستیابی به هدف مورد نظر، از روش تحقیق چند متغیره و مدل رگرسیون پواسون استفاده شد. به منظور بررسی تاثیر سیاست های ترافیکی و عوامل اجتماعی- اقتصادی تاثیرگذار بر تعداد سفرهای درون شهری تهران، ابتدا دو محله از محلات تهران که در طرح ترافیک و زوج و فرد واقع شده اند، انتخاب و با محله سومی که خارج از دو طرح واقع شده است (قیطریه) مقایسه شدند. تعداد 450 پرسشنامه برای هر سه محله در نظر گرفته شد. که این تعداد با توجه به جمعیت سه منطقه و براساس فرمول کوکران و جدول مورگان انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان دادند که در تهران، متغیرهای اجتماعی- اقتصادی (جنسیت، سن، سطح تحصیلات، سطح درآمد، داشتن اتومبیل در خانوار، نوع خانوار، نوع شغل و داشتن فرزند زیر 12 سال)، بیشترین تاثیر را بر تعداد سفرهای کاری داشته اند، در حالی که در سفرهای تفریحی و مربوط به خرید، متغیر محل سکونت، نسبت به طرح های ترافیکی، تاثیر گذاری بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: تعداد سفر، متغیرهای اجتماعی، اقتصادی، مدیریت ترافیکی، رگرسیون پواسون
  • پرویز محمدزاده، ابوالفضل قنبری، رقیه ناظم فر * صفحات 95-110
    تصمیم گیری مناسب برای انتخاب مکان واحدهای مسکونی توسط مدیران شهرها، شرکت های ساخت و ساز مسکن، مراکز تفریحی و آموزشی، مستلزم شناخت ترجیحات خانوارها در این حوزه است. هدف این مقاله، بررسی عوامل موثر بر انتخاب مکان مسکونی و اندازه گیری میزان اثرگذاری این عوامل بر احتمال انتخاب می باشد. برای این منظور، از مدل انتخاب گسسته لاجیت چندجمله ای، استفاده شد و مناطق شهر، براساس ارزش معاملاتی املاک محلات، دسته بندی و از طبقه ها به صورت تصادفی، براساس تراکم مسکونی و در کل از 383 خانوار، نمونه گیری شد. نتایج نشان دادند ویژگی های اقتصادی خانوار، از جمله درآمد، قیمت و اجاره بهای واحد مسکونی، بعد خانوار، ویلایی یا آپارتمانی بودن، دسترسی مراکز تفریحی و آموزشی، زمان و هزینه های رفت وآمد، از عوامل تعیین کننده هستند. براساس یافته های این تحقیق اثبات شد که رفتار و ترجیحات خانوارهای محلات مختلف، یکسان نمی باشد؛ برای مثال افزایش قیمت و اجاره بها در محلات با ارزش معاملاتی پایین، اثر منفی بر انتخاب داشته، ولی در محلات با ارزش بالاتر، به عنوان بهبود کیفیت واحد مسکونی، تلقی شده و احتمال انتخاب، افزایش یافته است، همچنین گرایش به واحدهای آپارتمانی در محلات با ارزش بالا، بیشتر از محلات ارزان قیمت می باشد. توجه به تفاوت های رفتاری خانوارها در انتخاب واحدهای مسکونی در محلات مختلف توسط ذی نفعان، ذی نفوذان و ذی ربطان، بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: مکان یابی واحدهای مسکونی، ویژگی های خانوار، مدل لاجیت چندجمله ای (MNL)، شهر تبریز
  • حسین محمدپور زرندی، سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی * صفحات 111-125
    پایداری، الگویی برای تفکر در مورد آینده است که در آن، ملاحظات زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی، به منظور ارتقای کیفیت محیط زندگی، در وضعیتی متعادل با یکدیگر به سر می برند. شهر پایدار، شهری است که به دلیل استفاده اقتصادی از منابع، اجتناب از تولید بیش از حد ضایعات و بازیافت آنها تا حد امکان و پذیرش سیاست های مفید، قادر به ادامه حیات خود باشد. از جمله عواملی که به تحقق پارادایم پایداری به خصوص در شهرها، کمک می کند و لازم است با فرضیات بنیادی توسعه پایدار، منطبق باشد، آموزش است که هم به لحاظ ساختاری و هم از نظر محتوایی باید تغییراتی را پذیرا شود. در این مقاله با هدف شناخت و فهم جایگاه آموزش در توسعه پایدار، به خصوص توسعه پایدار شهری، با روش توصیفی- تحلیلی و اتکا به مطالعات اسنادی، از جمله بیانیه های بین المللی، به بررسی جایگاه آموزش در توسعه پایدار، در چارچوب معاهدات و قراردادهای بین المللی، از بعد مفهومی و معرفت شناسی آن، پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهند که صورت بندی مفهوم آموزش برای توسعه پایدار، توسط سازمان هایی مانند یونسکو، به نحو مطلوب انجام شده است اما در پایان دهه آموزش برای توسعه پایدار، کماکان معضلاتی به خصوص در کشورهای در حال توسعه، در این رابطه وجود دارد؛ بنابراین تلاش های آتی بین المللی در این زمینه باید به سمت و سوی کشورها و شهرهای رو به توسعه، جهت دهد.
    کلیدواژگان: آموزش، توسعه پایدار شهری، شهر پایدار، منابع انسانی، توسعه اقتصادی
  • میرناصر میرباقری *، دلاور معصومی، بهروز نوید، سید راشد صفوی صفحات 127-138
    نابرابری در کشورهای جهان، در برخی از شاخص ها، روند رو به رشدی داشته است. این امر در کشورهای جهان سوم، ملموس تر می باشد و موجب رشد فزاینده کلان شهرها و عقب ماندگی تدریجی برخی از نواحی گردیده است. از جمله مباحث مطرح شده و قابل بررسی در این زمینه، فرایند توسعه و عدالت اجتماعی در سکونتگاه های انسانی می باشد. هدف پژوهش حاضر، سنجش توسعه یافتگی شهرستان های استان اردبیل با به کارگیری شاخص های ترکیبی امور زیربنایی، اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و درمانی است. با استفاده از مدل آنالیز تاکسونومی عددی و سلسله مراتبی، نتایج تحقیق نشان دادند در بین شهرستان های این استان از لحاظ سطح توسعه یافتگی، نابرابری وجود دارد؛ به گونه ای که شهرستان اردبیل دارای برخورداری بیشتری می باشد و از شهرستان های دیگر، فاصله زیادی دارد. طبق تجزیه و تحلیل های به دست آمده از مدل های تاکسونومی عددی و AHP، شهرستان مشکین شهر بعد از اردبیل، در سطح اول توسعه و با درجه توسعه به ترتیب مدل ها، 19/ 0 و 2/ 18درصد و شهرستان خلخال در سطح دوم توسعه و با درجه توسعه به ترتیب مدل ها، 71/ 0 و 8/ 13درصد می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، آنالیز تاکسونومی عددی، مدلAHP، استان اردبیل
  • منصور سلیمانی، علی محمدنژاد *، پروین خدادادی، وحید عطایی صفحات 139-155
    امروزه خرید، حدود 70 درصد از هزینه های گردشگران را به خود اختصاص می دهد و رضایتمندی گردشگران از محیط خرید، زمینه بازگشت مجدد آنها را به مقصد گردشگری، فراهم می کند. شهر مهاباد، به دلیل نزدیکی به مرز و حوزه نفوذ تجاری مناسب، به یکی از کانون های گردشگری خرید و فعالیت بازارچه های مرزی، تبدیل شده است. در این راستا هدف تحقیق حاضر، ارزیابی میزان رضایتمندی گردشگران وارد شده به شهر مهاباد مبتنی بر گردشگری خرید می باشد. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد و از روش های اسنادی و پیمایشی نیز استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل گردشگران ورودی به شهر مهاباد در نوروز سال 1393 به تعداد 58000 نفر می باشد. داده های تحقیق، براساس 120 پرسشنامه از گردشگرانی که در مهاباد اقامت داشته اند، گردآوری شدند که با نرم افزار SPSS و مدل تحلیل عاملی، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. در این پرسشنامه، از پاسخ دهندگان خواسته شد تا نسبت به 46 متغیر در مورد کیفیت و میزان رضایتشان از سفر به شهر مهاباد و جاذبه های آن با استفاده از طیف لیکرت، اظهارنظر نمایند. نتایج تحقیق نشان دادند دو عامل رفتار جامعه میزبان و کیفیت اسکان و نیز کیفیت محیط و جاذبه های آن، بیش از 56 درصد واریانس کل متغیرهای مورد بررسی را تبیین کرده اند که بیشترین تاثیر را در میزان رضایت گردشگران ورودی به شهر، داشته اند. در نهایت، با توجه به رابطه بین رضایتمندی گردشگران و بازگشت مجدد به منظور خرید، راهکارهایی برای افزایش میزان رضایت گردشگران ارائه شد
    کلیدواژگان: گردشگری خرید، نواحی مرزی، رضایتمندی گردشگران، تحلیل عاملی، شهر مهاباد
|
  • Kamran Rahimi, Pooria Zangaaneh Ranjbar, Hooman Alenoori Forushani *, Saeed Sherafatipur Pages 1-19
    In addition to have some benefits for the users, private vehicles as a one of urban transportation systems, impose different costs and effects on environment and citizens who are not among users of private cars. Currently, only a small share of car prices is received as the annual tax of car ownership by the municipality, therefore it is necessary to review the process and the external car costs generated by vehicles, has been internalized. In this research, after the study of determining trends of the tax in other countries, and identification the affecting factors in determination the car use tax using factor analysis, we tried to provide a model to internalize the external costs, in order to increase sustainable revenues for urban management and optimize urban economy trends. Finally we tried to use know factors in a mathematical functions to calculate a proportional amount to the external costs generated by vehicles in a way that this proposed amount could be able to increase sustainable revenues for urban management and persuade citizens to use low-pollutant vehicles. The main suggestion of this research is to begin the process of increasing the dependence of urban economy and management of metropolitans Municipalities to unsustainable income resources such as building density and replacing them with scientific and sustainable incomes.
    Keywords: private vehicles, tax, sustainable incomes of urban management, urban economy, external costs
  • Sadegh Bafandeh Imandoust, Mohammd Lashkari, Fatemeh Moghtadaei* Pages 21-35
    because of having many attractions, Mellat park in holly Mashhad is a major tourist site; therefore, the study of its recreational value could be effective to Estimate the deficiencies, needs and tourism development in this park. The study was carried out to determine the leisure value of Mellat Park in holy Mashhad, and to estimate the amount of visitors willing to pay the park using contingent valuation method and the and dichotomous choice questionnaire. Target population of this study is the visitors of Mellat Park. The sample size is about 222 people that were selected by available sampling method. To investigate the effect of explanatory variables on visitors willing to pay, Logit model was used and based on the maximum reliability method, the parameters of the model was estimated. The results showed that 74.78% of those surveyed were willing to pay for recreational use of the park are people willing to pay an average visitors to the amusement park, 9849.48 rials have been obtained for each visit. The annual recreational value of it, is estimated about 2.46237 × 1010 IRR. The variables of proposed rate payment and any transportation costs, have negative effect and the variables of park quality, marital status, duration of study per week, environmental orientation and gender, have a positive effect on the willingness to pay. The results indicate that people are aware about the importance of urban parks and have a willingness to pay a substantial charge in the planning and management of the park that can be helped.
    Keywords: urban economy, recreational value, willingness to pay, contingent valuation, Mellat park
  • Majid Yaripour, Sadegh Hadizadeh Zargar* Pages 37-57
    Increase in urban population and, the growth and spread of physical and social dimensions of cities has a significant impact on urban life, so that nowadays the concept of cities without regarding green spaces and its various forms is unthinkable. Hence the main objective of this research is to improve the quality of green space in the city of Miyaneh. This Research In terms of the target is an applied research and In terms of method is a descriptive-analytical research. After identifying the components effective and factors on the planning of urban green space, these indicators in four areas were evaluated in the Miyaneh. The target population of this research is all the users of parks and green spaces in the city center, in the months of August, September and October 1391. Then by Using Cochran formula, 383 questionnaires with regard to the scale and reach within the park were distributed randomly. Data was gathered by using the study of literature, documentary method and interview with 10 experts who were familiar to the research subject. Using hierarchical analysis process (AHP), the relative importance of each of these indexes has been set the existing. Parks and green spaces, due to the factors considered were evaluated and through identifying shortcomings, deficiencies and required levels for planning the green spaces in the Miyaneh, some optimal solutions were provided. Based on the results, the physical component, has the largest relative importance among other factors and also environmental, social and economic components are in secondary grade. As well as 3 urban areas have the most difficult situation in green space, so it should be a priority in the planning and construction of urban green spaces.
    Keywords: Green space planning, urban green space, Analytical Hierarchy process, Miyaneh city
  • Sedigheh Atrkar Roshan *, Shamsollah Shirinbakhsh, Maryam Esfandyar, Hossein Doroudian Pages 59-76
    Bus transportation has a significant stand in facing urban transports, especially in Metropolitans. One of the steps taken in the area of bus services in Tehran in recent years, is the transference many services of lines to the private sector. This study seek to determine the effects of privatization on providing bus services in Tehran metropolitan. The importance of Extremist bus lines in mobility and better access to information systems, led this experimental study to carry out within these lines. To a experimental study, we compared the performance of lines 1 and 2 (state lines) and line 7 (private line), during the years 1389 to 1391 using the quarterly data. The most widely used method in this type of study, is data envelopment analysis. The results showed that the relative deficiency of line 7 in comparison to the state lines that from the point of kind of managerial deficiency and scale deficiency which scale deficiency was more intensive. Also the deficiency of private line in the output of passenger's transportation was further than output of travelled kilometres. Therefore, based on the research findings, it seems to entrance the private motivations into bus transit services in ways followed, have negative results.
    Keywords: privatization, bus services, BRT, Data Envelopment Analysis (DEA), technical efficiency
  • Ahmad Purahmad, Mohammadtaghi Rahnamaei, Rahmatollah Farhudi, Fatemeh Salarvandian *, Martin Dijst Pages 77-93
    Today, with the increasing use of cars and intense traffic and pollution in cities, sustainable urban transport has become one of the main concerns of managers and urban planners. So identification the patterns of travel is one of requirements to achieve the sustainable transport management. One aspect of travel is the number of daily trips and identification of the factors affecting it. The main objective of this study was to identify factors affecting the number of intercity trips in Tehran. In order to achieve the desired goal, the Multivariate Method and Poisson regression models were used. in order to present the traffic policies and socio-economic factors affecting on the number of intercity trips, first 2 neighborhood that located in the odd and even traffic plan were chosen and then were compared to a third neighborhood (Qeytarieh) that was located on the outside of those neighborhood 450 questionnaires were distributed in this areas according to Cochran formula and Morgan table. The results show that: Socio-economic variables (gender, age, education, income, owning a car in the household, type of household, type of job and having a child under 12 years), had the greatest impact on the number of business trips, While in excursions and trips to shopping, the variable of Location relative to the traffic patterns, was more effective.
    Keywords: number of trips, socioeconomic variables, traffic management, poisson regression model
  • Parviz Mohammadzadeh, Abolfazl Ghanbari, Roghieh Nazemfar* Pages 95-110
    Appropriate decision making about site selection for Residential Units by managers of cities, Housing construction companies, and recreational and educational centers, is required to understand the preferences of households in the area. The purpose of this paper is to investigate the factors influencing the choice of residential location and measuring the impacts of these factors on probability of the choice. For this purpose, the multinomial logit model was used, and different city areas were classified based on the value of real estate transactions. Then, we sampled from categories randomly based on residential density. Totally 383 households were sampled. The results showed that the household economic factors included income, price, Rent housing units, household, being House or apartment, access to recreational and educational centers, time and costs of transportation; are the main determining factors. The results of this study proved that. the behavior and preferences of families in different neighborhoods is not the same. for example, the increase in prices and rents in neighborhoods with low trading value, have a negative effect on the selections, but in neighborhoods with higher trading value, it means the improvement of the quality of housing, and increased the probability if choices. Also The tendency to apartment units in neighborhoods with high trading value, is higher than low-cost areas. Due to differences in the behavior of households in selecting housing units in different neighborhoods by stahttp://iueam.ir/files/0allsites/wysiwyg_en.gifkeholders, influential and relevants, is very important.
    Keywords: location residential units, household characteristics, the multinomial logit model
  • Hossein Mohammadpour Zarandi, Seyyed Mohsen Tabatabaei Mozdabadi * Pages 111-125
    Sustainability is a pattern for thinking about the future in which environmental, social and economic considerations, are in a balanced state with each other, in order to improve the quality of life. Sustainable city is a city in which due to economic use of resources, avoid to producing too much waste and recycling them as much as possible and adopt effective policies, is able to maintain its existence. Training is a helper factor for achieving to sustainability paradigm, especially in the cities, and it is necessary to being consistent to functional assumptions of sustainable development. Training should be changed in structure and in terms of content. This paper aims to identify and understand the role of education in sustainable development, in particular sustainable urban development, and analytic studies relying on documents, including international declarations, to check the status of education in sustainable development, within the framework of international treaties and agreements, conceptual and epistemological aspects that have been investigated. The results show that the concept formulation of the education for sustainable development, by organizations like UNESCO, has properly done. But at the end of the decade of “education for sustainable development”, some problems have been remained, particularly in developing countries, therefore The future international efforts in this regard should be directed towards developing countries and cities.
    Keywords: training, sustainable urban development, sustainable city, human resource, economic development
  • Mirnaser Mirbagheri *, Delavar Masumi, Behrooz Navid, Seyyed Rashed Safavi Pages 127-138
    Inequality in the world has been growing in a number of indicators. This is more tangible in the third world countries and because of growing cities and the slow backwardness of some regions. The process of development and social justice in human settlements is one of subjects in this context. Measuring the development of Ardabil province cities using by synthetic indexes of infrastructure, social, economic, health and health care affairs is the main purpose of this study. Results of the hierarchical and numerical taxonomy analysis models showed that there is an inequality among the cities of the province in terms of level of development, So that the city of Ardabil is more enjoyment, and there is a huge gap between it and other cities in this province.According to analysis the numerical taxonomy and AHP models, Meshkin Shahr after Ardabil, is at the first level of development (degree of development models, respectively, 0.19 and 18.2 percent) and Khalkhal is on the second level of development (degree of development models, respectively, 0.17 and 13.8 percent).
    Keywords: development, numerical taxonomy analysis, AHP model, ardabil province
  • Mansour Soleimani, Ali Mohammadnejad *, Parvin Khodadadi, Vahid Ataei Pages 139-155
    Nowadays, about 70 percent of tourist spending, is allocated to shopping and the satisfaction of shopping is a main reason for return them to the tourists destinations. The city of Mahabad has been become one of tourism centers and border markets in Iran because of its location that is close to the border and spheres of influence for good business. In this Regard, the purpose of this research is to evaluate the satisfaction rate of tourists coming to the city of Mahabad, based on shopping tourism. Hence, the method of this Research is descriptive- analytical and other methods such as documentary and survey methods are also used. The target population of the study includes 58,000 tourists who entered to Mahabad in the New Year ceremonies of 1393. Data, were collected based on 120 questionnaires that were distributed among the tourists who stayed in Mahabad, and analyzed by SPSS and Factor analysis model. In the questionnaire, respondents were asked to comment and rate 46 variables about the quality and the consent of a trip to the city of Mahabad and its attractions, using Likert Scale. The results showed that 2 factors of the host community behavior and the quality of accommodation and the quality of the environment and its attractions, have more than 56% of the total variance. Also the explained variables have the greatest impact on the satisfaction of tourists who entered the city. Finally, with regard to the relationship between satisfaction and return tourists for shopping, we have presented suggestions to increase the amount of tourists satisfaction.
    Keywords: shopping tourism, boarder areas, tourists satisfaction, factor analysis, Mahabad city