فهرست مطالب

اقتصاد و مدیریت شهری - پیاپی 13 (زمستان 1394)

فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری
پیاپی 13 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/01/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • پروین شعبان زاده، مصطفی بنی اسدی *، باب الله حیاتی، حسین راحلی صفحات 1-17
    شهرها دارای جاذبه های گردشگری فراوانی می باشند و همواره، گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می کنند؛ لذا توسعه گردشگری شهری و مدیریت خردمندانه آن، نیازمند برنامه ریزی است. با توجه به اهمیت گردشگری در اقتصاد شهری و ایجاد اشتغال، ارزش گذاری اقتصادی خدمات گردشگری شهری، از جایگاه خاصی در مدیریت شهری برخوردار است. باغ گل ها، از مناطق گردشگری مهم شهر اصفهان می باشد؛ لذا، ارزش گذاری تفریحی آن می تواند در پیش بینی نیازها و توسعه گردشگری در اصفهان موثر باشد. هدف از مطالعه حاضر، برآورد ارزش تفریحی باغ گل های اصفهان و تعیین میزان تمایل به پرداخت بازدیدکنندگان برای آن، با روش ارزش گذاری مشروط است. داده های این مطالعه، از طریق پرسشنامه با مصاحبه حضوری از 110 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی از بازدیدکنندگان منطقه جمع آوری شده اند. برای اندازه گیری میزان WTP افراد از الگوی لاجیت، استفاده شد و پارامترها براساس روش حداکثر راست نمایی برآورد شده اند. همچنین برای استخراج مبالغ پیشنهادی، از روش دوگانه دوبعدی استفاده شده است. با توجه به ضرایب برآوردی، متغیرهای درآمد و سن به ترتیب تاثیر مثبت و منفی بر WTP داشته و میزان تمایل به پرداخت بانوان نسبت به آقایان بیشتر است. میانگین تمایل به پرداخت افراد برای استفاده تفریحی از باغ گل ها، 4752/49 ریال برای هر فرد است.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری مشروط، گردشگری شهری، تمایل به پرداخت، اقتصاد شهری
  • حسین محمدپورزرندی، کاوه تیمورنژاد، سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی * صفحات 19-33
    آموزش، ابزار مطمئنی برای سرمایه گذاری در منابع انسانی است. شهرداری تهران به عنوان نهادی که رسالت آن، خدمت رسانی به مردم می باشد، عهده دار ماموریت خطیر آموزش و بهسازی کارکنانی است که باید در راستای خدمت رسانی به شهروندان تلاش کنند. حساسیت این امر در حوزه هایی که به مسائل مالی و اقتصادی می پردازند، به مراتب بیشتر می باشد. نکته قابل توجه اینجاست که فقط آموزش به خودی خود سودمند نیست، مگر از آموزش های ارائه شده، ارزشیابی به عمل آید و مشخص شود که آموزش ها، اثربخشی لازم را داشته اند. در این تحقیق که از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- پیمایشی می باشد، اثربخشی هفت دوره تخصصی کارشناسان مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران در سال 1393 ارزیابی شده است. جامعه آماری این تحقیق، کلیه کارشناسان مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران به تعداد 227 نفر می باشد که تعداد 143 نفر با روش تصادفی ساده به عنوان نمونه دردسترس که در این دوره ها شرکت کرده اند، انتخاب شده اند و همچنین مدیران مستقیم آنها 36 نفر هستند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته براساس مدل کرک پاتریک می باشد که روایی آن از نظر اساتید و خبرگان در حوزه آموزش و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، تایید شده است. برای تحلیل داده های جمع آوری شده از آزمون t تک نمونه ای برای سه سطح اول، سوم و چهارم (واکنش، تغییر رفتار و نتایج) و از آزمون t دو گروه همبسته برای سطح دوم (یادگیری حاصل شده) استفاده شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهند در هر چهار سطح ارزیابی مدل پاتریک که عبارتند از: واکنش کارکنان نسبت به دوره های آموزشی، یادگیری حاصل شده از دوره های آموزشی، تغییرات رفتاری در کارکنان و تغییرات در عملکرد سازمان، دوره های آموزشی تخصصی برگزارشده ویژه کارشناسان مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران در سال 1393، اثربخشی مناسبی داشته اند.
    کلیدواژگان: ارزیابی آموزشی، اثربخشی، مدل پاتریک، کارشناسان مالی و اقتصاد شهری، شهرداری تهران
  • محمدحسین سرایی، سمانه ایرجی * صفحات 35-50
    روند شهری شدن در کشورهای در حال توسعه، با عدم تعادل های خدماتی، پراکنش جمعیت و رشد بی قواره شهری مواجه بوده است؛ به طوری که ناپایداری به وجود آمده از این رشد ناموزون، به شکل عدم تعادل های فضایی- اجتماعی با نمودهای فقر شهری، اسکان و اشتغال غیررسمی و آلودگی های زیستی، نمایان شده است. تحقیق حاضر، به بررسی نابرابری های اجتماعی و فضایی موجود در مناطق و نواحی مختلف شهر یزد و چگونگی ارتباط آنها با یکدیگر پرداخته است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و داده های لازم، از طریق روش کتابخانه ای و عمدتا با استفاده از اطلاعات طرح تفصیلی سال 1388 شهرستان یزد گردآوری شده اند. رتبه بندی مناطق و نواحی شهر یزد از لحاظ توسعه اجتماعی، با استفاده از 15 شاخص و با بهره گیری از روش تاپسیس و تاکسونومی نشان داد که منطقه 3 و ناحیه 3-2 در رتبه اول و منطقه 2 و ناحیه 2-1، در رده آخر قرار گرفته اند. انتخاب میانگین قیمت زمین به عنوان معیاری برای ارزیابی نابرابری اقتصادی میان نواحی مختلف شهر و مقایسه این شاخص با استفاده از آزمون ANOVA بیانگر این نکته بود که میان نواحی مختلف شهر یزد از این نظر تفاوت وجود دارد؛ به طوری که ناحیه 3-2 بالاترین ارزش و ناحیه 1-1 کمترین ارزش را به خود اختصاص داده اند. آزمون همبستگی بین میزان توسعه اجتماعی نواحی و ارزش زمین در آنها که با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون انجام شد، نشانگر رابطه معنادار و مثبت بین این دو متغیر بوده است. لذا ما شاهد افزایش ارزش زمین به موازات افزایش توسعه یافتگی اجتماعی در نواحی مختلف شهر یزد می باشیم.
    کلیدواژگان: نابرابری اجتماعی، نابرابری اقتصادی، ارزش زمین، توسعه پایدار، شهر یزد
  • راشد صفوی *، سید محمد رضازاده صفحات 51-66
    امروزه فضاهای عمومی شهری، ضرورتی اساسی در برنامه های توسعه شهری یافته اند که این امر، حکایت از نقش این فضاها در تقویت وجهه فرهنگی- اجتماعی شهر دارد. به عبارتی، فرهنگ، الگوهای رفتاری را به وجود می آورد و الگوهایی رفتاری، تعیین کننده و بیان کننده چگونگی استفاده مردم از فضاها می باشند؛ پس طبیعی است که نحوه استفاده از این فضاهای عمومی در فرهنگ های مختلف، متفاوت باشد. ماهیت و چگونگی فعالیت هایی که در فضاهای شهری صورت می گیرند را می توان به دو عامل اساسی فرهنگ و محیط (خصوصیات فضایی- مکانی) نسبت داد. جامعه آماری تحقیق نیز تمامی شهروندان ساکن شهر قزوین می باشند که از مزایای این پروژه ها در چند سال اخیر بهره برده اند و نمونه های آماری، از طریق مصاحبه و گزارش از 425 شهروند قزوینی به دست آمده است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی- توسعه ای و از لحاظ روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز با استفاده از روش های کیفی به خصوص معیارها و زیرمعیارهای رضایتمندی از شهروندان می باشد. هدف این مقاله، بررسی پروژه های عمرانی چهار سال اخیر و تاثیر آن بر مدیریت و تحول اقتصاد شهری و رضایتمندی شهروندان می باشد. نتایج تحقیق نشان دادند که سیاست های کلان، رضایت شهروندان و هویت بخشی به شهر، سه متغیر اساسی در احداث پروژه های عمرانی هستند.
    کلیدواژگان: فضاهای عمومی، پروژه های عمرانی، مدیریت، اقتصاد شهری، رضایتمندی
  • حسین میرزایی *، رویا سهرابی صفحات 67-84
    اندازه گیری فقر در هر جامعه، می تواند روند تحولات فقر در آن جامعه را قابل فهم ساخته و تصویری از این تحولات را در طول زمان ارائه دهد. در نتیجه، دولت قادر به هدف گذاری و اتخاذ تصمیمات مناسب و انجام اقدامات لازم خواهد بود. در این راستا مطالعه آماری فقر و تجزیه وتحلیل آن در سطح استان می تواند راهنمایی برای برنامه ریزان برای کاهش فقر باشد. در این مقاله، خط فقر مناطق شهری استان آذربایجان شرقی با بهره گیری از روش سیستم مخارج خطی پویا با فرض شکل گیری عادات و با استفاده از روش رگرسیون های به ظاهر نامرتبط تکراری طی دوره 1380 تا 1390 برآورد شده و برای این برآورد، از مولفه های هشت گروه کالایی شامل: خوراک، پوشاک، مسکن، ملزومات، بهداشت و درمان، حمل ونقل و ارتباطات، تفریح و تحصیل و گروه سایر، به همراه شاخص قیمت آنها که توسط مرکز آمار ایران انتشار یافته، استفاده شده است. نتایج به دست آمده از برآوردها که با استفاده از نرم افزارهای STATA و Eviews حاصل شده اند، نشان می دهند که در طول دوره مورد بررسی، فقر در مناطق شهری استان آذربایجان شرقی، با نرخ رشد متوسط 23 درصد روندی کاملا صعودی دارد. درصد خانوارهای شهری زیر خط فقر استان به طور متوسط 50 درصد است و شاخص های شکاف فقر و شدت فقر به ترتیب با مقدار متوسط 42 درصد و 23 درصد در انتهای دوره کاهش یافته اند. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده برای شاخص های فقر، می توان گفت اگرچه سیاست های فقرزدایی طی دوره ده ساله مورد مطالعه تحقیق، تا حدودی باعث بهبود وضعیت رفاهی در بین افراد فقیر شده است؛ اما با این حال، طی این دوره تعداد افرادی که به زیر خط فقر رفته اند، افزایش قابل توجهی یافته است. یکی از دلایل عمده این افزایش، می تواند روند افزایشی حرکت قیمت ها باشد که راه حل مقابله با آن مهار تورم توسط دولت است.
    کلیدواژگان: خط فقر، سیستم مخارج خطی با شکل گیری عادات، رگرسیون های به ظاهر نامرتبط تکراری، شاخص های فقر
  • محمدرضا درودی، لعلا جهانشاهلو *، سید کمال الدین شهریاری صفحات 85-99
    تحقق رضایتمندی در محیط های سکونتی، از عوامل متعددی شکل می گیرد که یکی از این عوامل، مولفه های اقتصادی شهر می باشد. شاخص های اقتصادی در کنار سایر مولفه های کالبدی، فرهنگی، اجتماعی و غیره، در ارزیابی ساکنان از محیط های سکونتی شان، بر میزان جذب و نگهداشت جمعیت در بافت های شهری، موثر هستند و به عنوان یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر انگیزه خانوار به منظور جابه جایی سکونتی مطرح می شوند. هدف این مقاله، ارزیابی مولفه های اقتصادی بر روی رضایتمندی سکونتی و تاثیر آن بر جابه جایی خانوار در محله نارمک با توجه به سابقه آن در شهر تهران می باشد. همچنین این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، به جمع آوری اطلاعات پرداخته و با توجه به حجم نمونه، 375 پرسشنامه تهیه شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS و شاخص CSM انجام شدند. نتایج تحقیق بیانگر رضایت افراد از مولفه های دسترسی، حمل ونقل و امنیت در محدوده و نارضایتی پایین ساکنین از واحدهای مسکونی، خدمات و تسهیلات در محله می باشد که این مسائل سبب شده 59/2 درصد تمایل به جابه جایی و 40/8 درصد عدم تمایل به جابه جایی مسکونی با وجود مشکلات حاضر باشند.
    کلیدواژگان: مولفه های اقتصاد شهری، رضایتمندی سکونتی، جابه جایی مسکونی، محله نارمک
  • کیومرث ایراندوست، علی اصغر عیسی لو *، بهزاد شاه مرادی صفحات 101-118
    بهبود شرایط زندگی در محیط های شهری علاوه بر افزایش میزان جذابیت آنها، بستر مناسبی را برای دستیابی به اهداف کلان توسعه پایدار فراهم می کند. با این وجود، رشد شتابان شهرنشینی و دیگر مسائل مرتبط با توسعه شهری، موجب شده تا بر مشکلات این سکونتگاه ها افزوده شود. این وضعیت نیز در بسیاری از شهرهای ایران که با پیامدهای رشد شتابان شهری و نبود منابع مالی و انسانی کافی در فرایند مدیریت دست به گریبان هستند، به خوبی قابل درک است. از این رو، پژوهش حاضر می کوشد تا ضمن شناسایی مشخصه های جوامع شهری زیست پذیر، وضعیت زیست پذیری بخش مرکزی شهر قم را ارزیابی کند و به این پرسش پاسخ دهد که این محدوده از نظر شاخص های زیست پذیری چه وضعیتی دارد؟ روش این پژوهش، از نوع توصیفی– تحلیلی و همچنین بررسی های اسنادی، پیمایشی و میدانی؛ از جمله فنون و تدابیر اتخاذ شده در این پژوهش می باشد. براساس یافته های پژوهش باید سیاست هایی برای تمرکززدایی فعالیت ها، تغییر در سیاست های توسعه مبتنی بر خودرو محوری، تلاش برای تثبیت ساکنان قدیمی منطقه (نوسازی، افزایش کیفیت خدمات محله) و از این قبیل موارد، اتخاذ شود تا کیفیت زندگی در این بخش از شهر بهبود یابد.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، معیارهای زیست پذیری، مدیریت شهری، بخش مرکزی شهر
  • محمود ضیائی *، داود عباسی کارجگان، غلامرضا کاظمیان، مهدی کروبی صفحات 119-141
    گردشگری به عنوان یک پدیده مدرن، دارای ماهیتی اقتصادی است و برای کشورهایی که از این ظرفیت برخوردارند، نقش و اهمیت ویژه ای دارد. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تعیین ابعاد الگوی مدیریت گردشگری شهر تهران براساس نظر مدیران، کارشناسان و خبرگان حوزه گردشگری، با استفاده از الگوی سه شاخگی است که به منظور طراحی و تدوین الگوی مدیریت گردشگری شهری، متناسب با شرایط اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، سیاسی و زیست محیطی شهر تهران انجام شده است. این پژوهش از لحاظ ماهیت، در گروه تحقیقات کمی قرار می گیرد و از نظر هدف، کاربردی است که به شیوه توصیفی- پیمایشی انجام شده است. برای گردآوری داده های اولیه، پس از مطالعه مبانی نظری و ادبیات موضوع گردشگری، ابزار سنجش به شکل پرسشنامه بسته پاسخ؛ شامل 55 گویه در مقیاس پنج گزینه ای لیکرت، طراحی شده است. روایی پرسشنامه، از نوع روایی صوری و روایی محتوا بوده و برای سنجش پایایی، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که مقدار آن، 0/94 برآورد شده است. نمونه آماری، 400 نفر از خبرگان دانشگاهی، مدیران و کارشناسان فعال در حوزه گردشگری در شهر تهران هستند که تعداد 371 پرسشنامه معتبر از آنها گردآوری شد. در این پژوهش، سه فرضیه، مطرح و برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش تحلیل عاملی و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها، نشان داده اند عوامل تاثیرگذار بر الگوی مدیریت گردشگری شهری تهران، در سه بعد ساختاری، محیطی و محتوایی قرار می گیرند و طراحی الگوی سه بعدی مدیریت گردشگری شهری مبتنی بر الگوی سه شاخگی، می تواند مبنایی مناسب برای سیاست گذاری و برنامه ریزی گردشگری شهر تهران باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری شهری، تهران، مدیریت، الگو
  • اصغر ابوالحسنی هستیانی، شکرالله بنار * صفحات 143-164
    بدون شک، نحوه و چگونگی تامین منابع مالی برای پروژه های مورد نظر در هر سطح از نهادهای موجود، به ویژگی های آن پروژه بستگی دارد؛ از این رو شاخص ها و استانداردهای تعریف شده و به کار گرفته شده باید با خصوصیات و ویژگی های هر پروژه، تناسب و همپوشانی داشته باشند. در واقع هر پروژه با توجه به ویژگی های آن، طبقه بندی و براساس این معیار، ابزارهای مالی متناسب با آن تعیین می شود. در این مقاله، پروژه های شهری، طبقه بندی شده و نیز عوامل موثر بر این طبقه بندی در پروژه های شهری، شناسایی شده اند و از این نظر، شهرداری تهران با چند شهر بزرگ، مقایسه می شود. برای بررسی این موضوع با توجه به تفکیک انواع پروژه های شهرداری به ماموریت های مختلف، با استفاده از تحلیل ANOVA، به بررسی برابری تامین مالی خارجی پروژه های شهری با ماموریت های حمل ونقل، خدمات شهری و سایر ماموریت ها پرداخته شده است.
    با شناسایی بهتر و تاکید بر ویژگی های پروژه های شهری شهرداری تهران و مقایسه آن با سایر شهرهای منتخب جهان؛ از جمله سئول، شانگهای، کوالالامپور، نیویورک، لندن، استانبول می توان به تامین مالی بهتر برای پروژه های شهری شهرداری تهران دست یافت. با توجه به نتایج به دست آمده، در تهران فرض برابر بودن میزان تامین مالی خارجی پروژه های شهرداری ها با ماموریت خدمات شهری در شهر تهران با سایر شهرهای مورد نظر رد نمی شود.
    کلیدواژگان: پروژه های شهری، شهرداری تهران، تامین مالی، تحلیل ANOVA، خدمات شهری
  • مهدی صادقی شاهدانی* صفحات 165-178
    اجرای قانون هدفمندسازی یارانه ها، درآمد ها و هزینه های شهرداری را به صورت مستقیم و غیرمستقیم، تحت تاثیر قرار داده و خواهد داد. بر این اساس، مطالعه آثار طرح مذکور بر منابع درآمدی و هزینه های شهرداری های کشور با نگرش سیستمی، برای بودجه ریزی شهرداری ها اهمیت بسزایی دارد. بر اساس مدل های داده- ستانده می توان آثار سیاست های تعدیل قیمت های انرژی را بر جریان درآمدی و هزینه های شهرداری های کشور، مورد ارزیابی سیستمی قرار داد. آنچه مساله را تا حدی پیچیده می کند تطبیق مقوله های هزینه های شهرداری هاست.
    افزایش قیمت حامل های انرژی مستقیما از طریق افزایش درآمد های حاصل از عوارض مربوط به سوخت و برق، می تواند منجر به افزایش درآمد حاصل از قانون مالیات بر ارزش افزوده برای شهرداری ها شود. به منظور برآورد تاثیر اجرای مرحله اول قانون بر این آیتم درآمدی، مصارف و قیمت حامل های انرژی در سال های قبل و بعد از هدفمندی، مورد استفاده قرار گرفت. با داشتن اطلاعات قیمت و مصرف قبل و بعد از هدفمندسازی، این امکان فراهم شد که افزایش ارزش ریالی مصرف حامل های انرژی مختلف در سال مورد نظر، محاسبه شود و سپس میزان افزایش عوارض ناشی از هر سوخت برای تمامی شهرداری ها و دهیاری های کشور با استفاده از رقم حاصله و نیز با اعمال نرخ های اخذ عوارض مربوط به شهرداری ها (مشخص شده در قانون مالیات بر ارزش افزوده) محاسبه گردد. با استفاده از مدل قیمت مبتنی بر جدول داده- ستانده می توان تاثیر تعدیل قیمت های انرژی بر تورم محصولات مختلف را شبیه سازی کرد. مبتنی بر تورم حاصله در کالا ها و خدمات کل اقتصاد می توان افزایش هزینه شهرداری ها را محاسبه نمود. این نوع شبیه سازی، مبتنی بر نگرش سیستمی خواهد بود و کلیه آثار مستقیم و غیرمستقیم، در آن لحاظ می شود. بودجه ریزی شهرداری ها مبتنی بر نگرش مزبور، بودجه متوازن را نتیجه خواهد داد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی متوازن، مدل داده، ستانده، درآمد و هزینه شهرداری ها، مدل قیمت، سیاست تعدیل قیمت های انرژی
|
  • Parvin Shabanzadeh, Mostafa Baniasadi*, Babollah Hayati, Hossein Raheli Pages 1-17
    Cities have many tourism attractions and they always absorb many tourists to themselves; therefore, development of urban tourism and its wise management require planning. Considering the importance of tourism in urban economy and job creation, economic pricing of urban tourism services enjoys a special place in urban management. Garden of flowers is one of the most important tourism areas in the city of Isfahan. Thus, its recreational pricing can be effective in predicting needs and tourism development in Isfahan. The purpose of this research is estimating recreational value of Isfahan’s garden of flowers and determining the rate of visitors’ willingness to pay for it with contingent valuation method. Data were collected by interview questionnaire with 110 people. Logit model was used to measure people’s WTP and the parameters were estimated based on maximum likelihood method. Dual two-dimensional method has been used to extract bids. According to the estimated coefficients, revenue and age variables had positive and negative effects respectively on WTP, and women’s WTP is more than men. The average of people’s WTP is 4752.49 Rials for recreational use of garden of flowers.
    Keywords: Contingent valuation, urban tourism, WTP, urban economy
  • Hossein Mohammadpour Zarandi, Kaveh Teymoornejad, Seyyed Mohsen Tabatabaei Mozdabadi* Pages 19-33
    Training is a convenient tool for investing in human resources. Tehran Municipality, as an institution that its mission is servicing to the public, is responsible for important mission of staff’s training and development that they should attempt in line with servicing to citizens. This is much more delicate in areas involving in financial and economic issues. The remarkable point is that training is not profitable by itself, unless presented training to be evaluated and specified whether they have had necessary effectiveness or not. This research is applied in terms of purpose, and it is descriptive-survey considering method. The effectiveness of seven specialized courses of financial and urban economy experts of Tehran Municipality held in 2014 has been assessed. Statistical population is all financial and urban economy experts of Tehran Municipality who they were 227 people. 143 of them were selected as available sample attended in these courses by using simple random method. 36 people were direct managers. Data collection tool is research-made questionnaire based on Kirkpatrick Model. Its validity was verified by professors and experts in the field of training and assessment and its reliability has been verified using Cronbach’s alpha coefficient. One sample t test was used for the first, third, and fourth levels (reaction, behavior change and results), and paired samples t test was used for the second level (learning). The results indicate that specialized training courses have had appropriate efficacy at all four assessment levels of Patrick model special for financial and urban economy experts of Tehran Municipality held in 2014 including employees’ reaction to training courses, learning gained from training courses, behavioral changes in employees, and changes in organizational performance.
    Keywords: Educational assessment, effectiveness, Patrick model, financial, urban economy experts, Tehran Municipality
  • Mohammad Hossein Saraei, Samaneh Iraji* Pages 35-50
    urbanization process has been faced with servicing inequalities, population distribution, and unbalanced urban growth in developing countries. Instability caused by the unbalanced growth has been represented in the form of lack of spatial-social balances with manifestations of urban poverty, informal housing and employment, and environmental pollution. This research studies existing social and spatial inequalities in different areas and districts of Yazd City and their relationship with each other. Research methodology is descriptive-analytical and necessary data have been collected through library method and mostly using the information of Yazd detailed plan in 2009. Ranking Yazd areas and districts regarding social development using 15 indexes and TOPSIS and Taxonomy method showed that district 3, areas 2-2 are in the first rank, and area 1-2 is in the last place. Choosing the average of land price as a criterion for assessing economic inequality among different areas of the city and comparing this index using ANOVA test indicate that there is a difference among different areas of Yazd so that area 2-3 has the highest value and area 1-1 has the least. Correlation test among the rate of social development of areas and land price in them done with Pearson’s correlation coefficient indicates significant and positive relationship between these two variables. Thus, we consider increase in land price in line with social development rise in different areas of Yazd city.
    Keywords: social inequality, economic inequality, land price, sustainable development, Yazd city
  • Rashed Safavi, Seyyed Mohammad Rezazadeh Pages 51-66
    Today, urban public spaces play a fundamental role in urban development plans. This indicates the importance of the spaces in improving cultural-social aspect of cities. In other words, a culture creates behavioral patterns that determine and reflect how people to use the spaces. Therefore, it is natural that the use of the public spaces varies in different cultures. The nature and manner of activities that take place in urban areas can be related to two basic factors; culture and environment (spatial-local features). Statistical society is all Qazvin’s citizens who have taken advantage of the projects in last few years. Sample has obtained by report and interview with 425 Qazvin’s citizens. In terms of purpose, this research is applied-developmental and it is descriptive-analytical and survey one regarding method. The method of data analysis has been accomplished by using qualitative methods, particularly criteria and sub-criteria of citizens’ satisfaction. The purpose of the research is the study of construction projects in last four years and its impact on management and development of urban economy and citizens’ satisfaction. The results have indicated that macro policies, citizens’ satisfaction, and giving the cities identity are three basic variables in constructing development projects.
    Keywords: space, construction projects, management, urban economy, satisfaction
  • Hossein Mirzaei*, Roya Sohrabi Pages 67-84
    Measuring poverty can make the process of poverty evolutions understandable in every society and present an image of these developments during the time. Government can target and adopt appropriate decisions to do necessary measures as a result. In this regard, statistical study of poverty and its analysis at the level of province can be a guide for planners to reduce penury. The poverty line of urban areas in east Azerbaijan was estimated by using dynamic linear expenditure system (DLES) method assuming the formation of habits and using seemingly unrelated regression (SUR) model during 2001 to 2011. Components of eight commodity groups including food, clothing, housing, appliances and furniture, healthcare, transport and communication, recreation and education, and a group for other issues were used as well as their price index published by statistical center of Iran. The results obtaining from estimations by using STATA and Eviews soft wares indicate that poverty of urban areas in east Azerbaijan has ascending trend with an average growth rate of 23% during the period under review. The percentage of urban households below the poverty line of the Province is 50 percent on average, and poverty gap and severity of poverty indices have been reduced with average values of 42% and 23% respectively at the end of the period. Thus, according to the results for indicators of poverty, it can be said that although poverty eradication policies during the ten-year period of this research have improved the welfare of the poor people partially, the number of people below the poverty line has increased considerably during this period. The process of escalating prices can be one of the main reasons for this increase that can be solved by the government with curbing inflation.
    Keywords: poverty line, linear expenditure system with the formation of habits, seemingly unrelated Iterative Regression, Poverty indices
  • Mohammardreza Daroudi, Laala Jahanshahlou*, Seyyed Kamaledin Shahriyari Pages 85-99
    Satisfaction achievement in residential areas is formed by different factors; one of them is economic factor of city. Economic indicators are effective along with physical, cultural, social, cultural and other components on the amount of maintenance and absorption of population in urban context, in the assessment of residents from their home environments. It is raised as one of the effective factor on family’s motivation for residential displacement. The goal of this article is assessing economic factors on residential satisfaction and its impact on family’s displacement in Narmak neighborhood according to its background in Tehran. Descriptive-analytic method has been used for data collection in this paper, and 375 questionnaires have been prepared, due to the sample size. Data analysis has been done by SPSS method and CSM indicator. The results of this research show consent of access, transport and security in that area and low discontent of residents from residential unit, services and facilities. These issues caused 59.2% willingness to movement and 40.8% unwillingness to residential displacement despite current problems.
    Keywords: Economic factors of city, residential satisfaction, residential displacement, Narmak
  • Kiyoumars Irandoost, Ali Asghar Isaloo*, Behzad Shahmoradi Pages 101-118
    Improvement of living conditions in urban environments not only increases their attractiveness, but it also prepares an appropriate context for achieving to major goals of sustainable development. However, rapid growth of urbanization and other related issues with urban development have caused the problems of these habitants be increased. The situation is well understood in many Iran’s cities suffering from the consequences of rapid growth of urbanization and lack of adequate financial and human resources in the process of management. Thus, this research tries to identify the characteristics of viable urban societies, assess the viability of central part of Qom city, and find the situation of the city regarding viability indexes. Research method is descriptive-analytical as well as documentary, survey, and field studies such as adopted techniques and measures in this research. According to the research findings, policies for decentralization of activities, change in development policy based on automobile, attempt to stabilize old residents of the region (renovation, improve the quality of neighborhood services), and such issues should be adopted in order to improve the quality of life in this part of the city.
    Keywords: viability, viability criteria, city management, central part of the city
  • Mahmood Ziyaei*, Davoud Abbasi Karjegan, Gholamreza Kazemian, Mahdi Karoobi Pages 119-141
    Tourism, as a modern phenomenon, has an economic nature. It is of great importance for countries having this capacity. The purpose of this research is identification and determination of dimensions of tourism management model in Tehran based on managers and experts’ opinions in tourism field by using the ramification pattern of the tertiary branches for designing and developing urban tourism management model in accordance with economic, socio-cultural, political and environmental conditions of Tehran. This research has quantitative entity. It is applied in terms of purpose done in descriptive-survey method. To collect primary data, the assessment tool in the form of closed questionnaire included 55 items in five options Likert scale was designed after studying theoretical foundations and literature tourism subject. Face and content validity were used for questionnaire. To assess reliability, Cronbach's alpha coefficient was used and the value of 0.94 was estimated. Statistical sample were 400 academic experts and managers in the field of tourism in Tehran. 371 valid questionnaires were collected from them. In this research, three hypotheses were proposed, and for data analysis, factor analysis and structural equation modeling were used as well. The results of the data analysis show that factors affecting the management of urban tourism in Tehran are in three dimensions including structural, environmental, and content. Designing three-dimensional model of urban tourism management based on the pattern of three ramifications can be a base for tourism policy and planning in Tehran.
    Keywords: tourism, Tehran tourism, Tehran, management, model
  • Asghar Abolhasani Hastiyani, Shokrollah Banar* Pages 143-164
    Undoubtedly, the manner of financing for intended projects depends on the features of each project in any level of existing organizations; therefore, defined and applied indexes and standards should be fitted and overlapped with characteristics of each project. In fact, each project is categorized based on its qualities and appropriate financial instruments are determined according to this criterion. Urban projects have been classified and effective factors on the categorization in urban projects have been identified in this article. Tehran Municipality is compared with some large cities, in this respect. In order to study the issue, equality of external financing of urban projects with transport missions, urban services, and other missions have been examined by using ANOVA analysis, according to the separation of municipal projects to different missions. Better financing can be obtained by better identification and emphasis on the qualities of urban projects of Tehran Municipality and its comparison with other selected cities in the world including Seoul, Shanghai, Kuala Lumpur, New York, London, and Istanbul. According to the results, the hypothesis of equivalent amount of external financing municipal projects with municipal service mission in Tehran and other intended cities is not rejected.
    Keywords: urban projects, Tehran Municipality, financing
  • Mahdi Sadeghi Shahdani* Pages 165-178
    Implementation of targeted subsidies law has influenced the revenue and costs of these organizations directly or indirectly. In this regard, studying the impacts of mentioned plan on revenue resources and municipalities’ costs of the country is of great importance with systematic approach in municipalities’ budgeting. The impacts of adjustment policies of energy prices on municipalities’ revenue and costs can be evaluated systematically based on input-output models. What complicates the issue is the adjustment of municipalities’ costs issues.
    Rise in the price of energy carriers may directly lead to increase in revenue from value added tax act for municipalities through increasing revenues from duties related to fuel and electricity. In order to estimate the impact of the implementation of the first stage of law on the income item, Consumption and price of energy carriers were used in the years before and after of the law. Having information about price and consumption after targeting, this makes it possible to calculate the increase of Rial value of use of different energy carriers in the year and calculate the rate of increase in duties of each fuel for all municipalities and rural municipalities in the country by using obtained figure and applying toll collection rates related to municipalities, specified in VAT act, as well. The impact of adjustment of energy prices on the inflation of different products can be stimulated by using price model based on input-output table. Increase in the costs of municipalities can be calculated according to obtained inflation in goods and services of the total economy. This type of stimulation will be based on systematic approach and all direct and indirect effects are considered in it. Budgeting of municipalities based on mentioned approach will result in balanced budget.
    Keywords: ed budgeting, input, output model, municipalitie's revenue, cost, price model, policy of adjustment in energy prices