فهرست مطالب

اقتصاد و مدیریت شهری - پیاپی 15 (تابستان 1395)

فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری
پیاپی 15 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد رستگاری *، محمدحسین سرایی صفحات 1-17
    طی سه دهه اخیر به دلیل هجوم شتابان جمعیت به سمت شهرها، مشکلات متعددی برای شهرها به وجود آمده و لزوم برنامه ریزی و ارائه روش ها و مدل هایی به منظور انتظام شبکه شهری برای کاهش و ساماندهی مشکلات نوظهور، بیش از پیش احساس شده است. یافتن عوامل ناشی از این رخداد و همچنین ارائه راهکاری در راستای کاهش وضعیت نامطلوب موجود و حرکت به سمت تعادل در توزیع جمعیت و فعالیت، از مهمترین دغدغه های برنامه ریزان و مدیران شهری می باشد. در این پژوهش، با ارزیابی سطح برخورداری از امکانات شهری در نقاط شهری استان یزد، چگونگی ارتباط وضعیت سطح ارائه خدمات و امکانات شهری با وضعیت جمعیتی و به تفکیک نقاط شهری، بررسی شده است. تحقیق حاضر از نظر نوع تحقیق، توسعه ای- کاربردی و از لحاظ روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات موردنیاز پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، اسناد مرکز آمار ایران، سالنامه های آماری و اسناد مرتبط با آن، گردآوری شدند. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات و دستیابی به نتایج کاربردی، از مدل تاکسونومی عددی و مراحل تحلیل عددی استفاده شده است. نتایج به دست آمده، بیانگر تاثیر نسبتا زیاد سطح برخورداری از امکانات و خدمات ارائه شده در نقاط شهری بر توزیع متوازن جمعیت است؛ به گونه ای که در تحلیل انجام شده، رتبه استنتاجی از تحلیل تاکسونومی که بیانگر سطح برخورداری از امکانات در مناطق می باشد، با رتبه توزیع جمعیتی، تناسب زیادی دارد. بر این اساس شاخص های مرتبط با امکانات و خدمات شهری، تا سطح قابل قبولی می توانند نقش موثری در جذب جمعیت در نقاط مختلف، جلوگیری از مهاجرت و تمرکززدایی، ایفا نمایند.
    کلیدواژگان: امکانات و خدمات شهری، شبکه شهری، تاکسونومی عددی، شهر یزد
  • علی موحد *، سامان ولی نوری، حسین حاتمی نژاد، احمد زنگانه، موسی کمانرودی کجوری صفحات 19-36
    این پژوهش، با هدف شناسایی و تحلیل فضایی پهنه های فقر شهری و با روش کمی و پیمایشی و مبتنی بر تحلیل ثانویه در کلان شهر تهران (مناطق 22گانه) انجام شده است. در این تحقیق ابتدا با استفاده از اطلاعات بلوک های آماری کلان شهر تهران، برمبنای سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390، شاخص های موردنظر (43 شاخص) انتخاب شدند و در قالب چهار عامل اصلی مسکن، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی- آموزشی توسط روش AHP، طبقه بندی و تحلیل شدند و برای درک بهتر پدیده و رتبه بندی مناطق، از روش ویکور فازی استفاده گردید. همچنین برای بررسی وضعیت پراکنش فضایی فقر شهری، از روش تحلیل خودهمبستگی فضایی موران استفاده شد. نتایج تحقیق نشان دادند که براساس تحیل آماره موران، الگوی فقر در کلان شهر تهران به صورت خوشه ایمی باشد. همچنین چهار عامل استخراج شده، به ترتیب عبارتند از: 1- فقر مسکن (7/28 درصد) 2- فقر اقتصادی (4/18 درصد) 3- فقر اجتماعی (1/14 درصد) 4- عامل فقر آموزشی- فرهنگی (5/11 درصد) و در مجموع، این عوامل، 7/72 درصد از پراکندگی کل واریانس را تبیین می کنند. نتایج تحقیق نشان دادند که در تمام عوامل فقر مسکن، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و آموزشی، مناطق17، 19، 18 و 16، بالاترین رتبه ها را داشته اند و پیشنهاد می گردد در اولویت اقدامات توسعه، فقرزدایی و توانمندسازی، قرار داده شوند. همچنین نتایج تحلیل مدل ویکور فازی نشان دادند که از 6001 بلوک کلان شهر تهران، 2312 بلوک خیلی فقیر (5/38 درصد)، 2049 بلوک فقیر (1/34 درصد)، 1068 بلوک دارای شرایط متوسط (8/17 درصد)، 458 بلوک مرفه (6/7 درصد) و تنها 114 بلوک (9/1 درصد) در سطح خیلی مرفه قرار داشته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل فضایی، فقر شهری، کلان شهر تهران، مسکن، مدل ویکور فازی
  • حسین محمدپورزرندی، محمدرضا درودی * صفحات 37-53
    یکی از جنبه های پویایی شهر، جابه جایی خانوارها از یک محله مسکونی به سایر محله ها در داخل شهر است. این جابه جایی ها که بر ساختار شهر بسیار تاثیرگذار هستند، دلایل گوناگونی دارند. ارزیابی دلایل جابه جایی مسکونی خانوار با توجه به اینکه ناشی از مفهوم رضایت یا عدم رضایت مسکونی می باشد، کار بسیار پیچیده ای است؛ اما این جابه جایی، بسته به نوع تملک، می تواند براساس شاخص ها و عوامل برگرفته از افراد صورت گیرد. بنابراین پژوهش حاضر، با هدف تحلیل و اولویت بندی میزان اهمیت شاخص های جابه جایی مسکونی با تاکید بر نوع تملک افراد و خانوار در محله سیدخندان تهران انجام شده است. برای تعیین حجم نمونه مورد مطالعه، از رابطه کوکران استفاده شده و 175پرسشنامه در سطح محله، توزیع شد. همچنین برای تعیین اولویت بندی شاخص های جابه جایی در دو بعد مالک و مستاجر، از روش آنتروپی و روش کمیSAW استفاده شده است. این مقاله نشان می دهد که مالکان با تحصیلات عالی، تمایل بالا و مالکینی که فاقد شغل هستند، تمایل پایینی به جابه جایی مسکونی دارند که این امر ممکن است به دلیل ترس از دست دادن مالکیت واحد مسکونی شان در نوسانات بازار مسکن باشد. همچنین مستاجرینی که دارای درآمد بالا هستند، تمایل زیادی به جابه جایی های پی در پی دارند و مستاجرینی که فاقد شغل هستند و درآمد پایینی دارند، ترجیح می دهند تاحد ممکن، در محیط مسکونی خود باقی بمانند. در نتیجه، پیشنهاد می شود تسهیلات بانکی و طرح های شهری در راستای خانه دار شدن خانوار، افزایش یابند تا بتوانند سبب کاهش جابه جایی های مکرر خانوار گردند.
    کلیدواژگان: جابه جایی مسکونی، اولویت بندی، نوع تملک، محله سیدخندان
  • حسام زندحسامی، شیوا شهرام فر * صفحات 55-73
    هدف این مقاله، شناسایی ابعاد موثر آینده نگاری بر مدیریت شهری برای نشان دادن فرصت و کشف مزایای ابزارهای موجود با رویکرد اقتصادی است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی- پیمایشی، از نوع همبستگی می باشد. روش نمونه گیری، هدفمند است و تعداد نمونه، 10 نفر از خبرگان، در نظر گرفته شد و برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه تلفیقی، استفاده و به منظور سنجش روایی پرسشنامه، از آزمون روایی همگرا استفاده شد و برای بررسی پایایی آن، ضریب آلفای کرونباخ، معادل 793/0 محاسبه گردید و آزمون های KMO و بارتلت، روش میانگین واریانس توسعه یافته و آماره تی، به کار رفت و نیز برای انجام عملیات آماری، از نرم افزارهایPLS وSPSS17 استفاده شد. در این تحقیق، شاخص ها با استفاده از تکنیک دلفی، شناسایی شدند و هشت شاخص اصلی (کیفیت زندگی، تفکر محیط زیستی، حمل ونقل، سازگاری محیط اقتصادی، زیرساخت های اقتصادی جامعه، سلامت اقتصادی جامعه، مسکن سازی و انرژی)، انتخاب گردید و تمامی فرضیه ها، تایید و در نهایت، سه نوع سناریو آینده نگاری، ارائه شد. این مقاله سعی در ارائه مدل آینده نگاری مشارکتی با محوریت اقتصاد شهری در مدیریت شهری (مورد مطالعه شهر قزوین) دارد و سه سناریو با توجه به شرایط اقتصادی شهر قزوین با عنوان های ادامه روند موجود، رشد سریع و هم پیوندی با اقتصاد جهانی و رشد متعادل و هم پیوندی با اقتصاد جهانی، ارائه و در نهایت، براساس سناریوها، پیشنهادهای کاربردی در راستای پویایی هر چه بیشتر اقتصاد شهری قزوین، مطرح گردید.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، برنامه ریزی شهری، توسعه پایدار، اقتصاد شهری، شهر قزوین
  • اسماعیل نصیری هنده خاله *، فرامرز هادوی، مهدی زمانی صفحات 75-94
    رشد صنعت گردشگری در هر کشور، نیاز به استراتژی مناسب و برنامه ریزی و مدیریت بالنده دارد. در این پژوهش، وضعیت صنعت گردشگری استان زنجان با استفاده از تکنیک SWOT و جدول داده- ستانده، ارزیابی شده است. برای بهره گیری از قضاوت خبرگان، از روش دلفی استفاده شده است؛ بدین صورت که پس از قضاوت گروه کارشناسی، فهرستی از عوامل داخلی (قوت و ضعف) و خارجی (فرصت و تهدید) تاثیرگذار بر محدوده موردمطالعه، تهیه و سپس مراحل کمی سازی انجام شد. این تحقیق، از نوع کاربردی و روش انجام پژوهش، توصیفی-تحلیلی می باشد. با توجه به یافته های تحقیق، استان زنجان به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی خود و واقع شدن بین دو قطب صنعتی تهران و آذربایجان شرقی، ظرفیت تبدیل شدن به یکی از قطب های بزرگ گردشگری کشور را دارا است. نوع استراتژی، استراتژی تدافعی را نشان می دهد و در پایان تحقیق، راهبردها بر اساس ماتریس QSPM، اولویت بندی و پیشنهاد شدند. براساس یافته های پژوهش در استان زنجان، صنعت گردشگری و بخش های مرتبط با این صنعت، از لحاظ برقراری پیوند با سایر بخش های اقتصادی این استان می تواند از بخش های پیشرو در اقتصاد استان زنجان محسوب شود، لذا این صنعت می تواند از طریق کانال عرضه خدمات گردشگری و تقاضا برای بهره مندی از خدمات گردشگری، تولید محصولات گردشگری در سایر بخش ها، کل اقتصاد زنجان را رونق بخشد. با توجه به این پتانسیل ها باید گردشگری به عنوان یک اولویت در دستورکار برنامه ریزان استانی قرارگیرد و بهره برداری لازم از این پتانسیل، در راستای اقتصادی استان انجام گیرد.
    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، توسعه اقتصادی، استان زنجان، جدول داده، ستانده، تکنیک SWOT
  • سیدتیمور حسینی چشمه ماکانی *، محمد آریانا، سید مجتبی آبرودی صفحات 95-111
    یکی از مسائل مدیریتی در شهر تهران، آمدوشدهای درون شهری است. در شهر تهران، افزایش جمعیت و محدودیت منابع، موجب سردرگمی و بی برنامگی در برخورد با این موضوع شده است. شناسایی معضلات و احصای مولفه های موثر بر مدیریت حمل ونقل و ترافیک شهر تهران، به خصوص پرداختن به مشکلات بخش های شهری ، نیاز مدیریت شهری را در زمان نسبتا کوتاهی، برآورده می کند. با توجه به اهمیت موضوع، شناسایی مولفه های موثر بر مدیریت حمل ونقل و ترافیک می تواند تاثیرات چشم گیری در حل مشکلات ترافیکی داشته باشد و عرصه را برای اعمال مدیریت شهری بهینه، فراهم کند. بنابراین هدف مطالعه حاضر، احصا و اولویت بندی مولفه های موثر بر مدیریت حمل ونقل و ترافیک شهر تهران با نگاه اقتصادی و کاربرد روش AHP است. جامعه آماری تحقیق، شامل خبرگان و صاحب نظران حوزه های مختلف خدماتی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی می باشند که حدود 100 نفر تخمین زده شده که با روش نمونه گیری سهمیه ای هدفمند، 50 نفر برای انجام مقایسات زوجی انتخاب شدند. در همین راستا، اطلاعات از طریق پرسشنامه، جمع آوری و داده ها با استفاده از تکنیک AHP و نرم افزار Expert Choice، بررسی شدند. نتایج پژوهش نشان دادند که مولفه تقدم دسترسی نسبت به حرکت که باعث کاهش ترافیک و به تبع آن، کاهش هزینه ها می گردد، بیشترین اهمیت را در مدیریت حمل و نقل و ترافیک شهری در تهران دارد؛ لذا پیشنهاد می گردد که حرکت در سطوح مختلف و طیف حمل و نقل همگانی، به عنوان مولفه های اصلی در سیاست گذاری ها، در اولویت برنامه های شهری به منظور کاهش هزینه ها، گنجانده شوند.
    کلیدواژگان: حمل ونقل، مدیریت ترافیک، برنامه ریزی شهری، عرصه عمومی
  • جعفر معصوم زاده، مرتضی رحمانی *، عزیزاله جعفری صفحات 111-125
    فضای سبز شهری با توجه به کارکردهای اجتماعی و محیط زیستی و نیز جنبه های مالی و اقتصادی خود، یکی از مولفه های مهم در مدیریت شهری و توسعه شهرها است. گونه های مختلف گیاهان در چهار گروه درخت، درختچه، گیاهان پوششی و گل ها یا گیاهان فصلی، دارای ویژگی های خاصی، از حیث سازگاری با اقلیم تهران و نیاز آبی و همچنین دارای نقش های متفاوتی در برآورده کردن کارکردهای موردانتظار از فضای سبز شهری، به ویژه زیباسازی و کاهش آلودگی هوا با تولید اکسیژن هستند. از این رو مقاله پیشرو، به بررسی معیارهای انتخاب و ارزیابی گونه های گیاهی و تعیین معیارهای مناسب برای فضای سبز شهر تهران و سپس تعیین وزن نسبی هر یک از این معیارها، با نظرسنجی از 35 خبره در قالب روش فرایند سلسله مراتبی تحلیلی گروهی، پرداخته است. اوزان به دست آمده، ابزاری برای ارزش گذاری 60 گونه گیاهی اصلی شهر تهران هستند که با دو روش ارزش دهی ساده (خطی) و TOPSIS انجام شد. نتایج تحقیق نشان دادند که در میان درختان، بلوط همیشه سبز، نارون و سرو نقره ای، ارزشمندترین گونه ها هستند. رتبه های گونه های گیاهی در هر یک از چهار گروه، با دو روش بیان شده، به دست آمدند که تقریبا با یکدیگر مطابقت داشتند. استفاده از این رتبه بندی ها در برنامه واکاری های مناطق شهرداری، علاوه بر افزایش رضایت شهروندان و عمر گونه های گیاهی، بهره وری هزینه فضای سبز شهری را حداقل 33 درصد افزایش خواهد داد که این امر در راستای اقتصاد مقاومتی می باشد.
    کلیدواژگان: فرایند سلسله مراتبی تحلیلی، فضای سبز شهری، مدیریت هزینه، مدلTOPSIS
  • سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی * صفحات 127-146
    پیشرفت و توسعه سازمان ها، در گرو ارتقای سطح دانش، بینش و مهارت های منابع انسانی آن ها است تا سازمان ها بتوانند در راستای تحقق اهداف علمی و اقتصادی خود و بروز نوآوری، به مزیت رقابتی دست یابند. اولین مرحله برنامه ریزی آموزشی در سازمان ها، تعیین نیازهای آموزشی و ارائه برنامه های آموزشی برای رشد و پرورش کارکنان می باشد. نیازهای آموزشی، مربوط به دانش، نگرش یا مهارت هایی هستند که منابع انسانی، به منظور انجام بهینه وظایف شغلی شان، به آن ها نیاز دارند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف واکاوی نیازهای آموزشی با رویکرد تجزیه و تحلیل شغل انجام شده است. روش پژوهش، از نوع آمیخته اکتشافی است. نمونه تحقیق در بخش کیفی، 13 نفر از خبرگان مالی و اقتصاد شهری بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. در بخش کیفی دانش، مهارت، تکنولوژی و ابزار مورد نیاز چهار شغل حسابدار، حسابرس، سندرس و کارشناس اقتصاد شهری شهرداری تهران، شناسایی شدند و براساس آن، چهار پرسشنامه، تدوین گردید. در بخش کمی، از بین کارشناسان مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران، 143 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند که شامل 62 نفر کارشناس اقتصاد شهری، 49 نفر حسابدار، 22 نفر حسابرس و 10 نفر سندرس هستند. به منظور تجزیه وتحلیل آماری داده ها، از آزمون t تک گروهی و آزمون لی هی استفاده شد. در نهایت، نیازهای آموزشی چهار شغل حسابدار، حسابرس، سندرس و کارشناس مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران، احصا شدند و با توجه به اولویت بندی انجام شده، برای نیازهای در اولویت اول، برنامه آموزشی برای سال اول پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: نیازهای آموزشی، تجزیه و تحلیل شغل، کارشناسان مالی و اقتصاد شهری، شهرداری تهران
|
  • Mohammad Rastegari *, Mohammad Hossein Saraei Pages 1-17
    During last three decades, because of rapid influx of population into the cities, many problems have been emerged for cities. Thus, it is necessary to plan and present models in order to regulate urban network to reduce and organize emerging problems. Finding factors resulting from these events, presenting solution in order to reduce unfavorably existing situation, and move toward balance in population and activity distribution are some of the most concerns of planners and city managers. In this research, the relationship between urban facilities and population distribution in urban network was studied by evaluating level of enjoying municipal facilities in urban areas of Yazd Province. In terms of research type, it is developmental-applied and in terms of method, it is descriptive-analytical. Data were collected by library studies, documents of Iran’s Statistical Center, statistical yearbook, and relevant documents. To analyze data and reach to practical results, numerical Taxonomy model and numerical analysis process were used. The results indicate that presented facilities and services in urban areas have fairly big influence on balanced distribution of population; therefore, deductive rank of Taxonomy analysis that indicates level of enjoying facilities in the areas is in line with the rank of population distribution. In this regard, indexes relevant with municipal facilities and services can considerably play effective role on absorbing population, avoiding immigration, and decentralization in different areas.
    Keywords: municipal facilities, services, numerical Taxonomy, city of Yazd
  • Ali Movahhed*, Saman Vali Noori, Hossein Hataminejad, Ahmad Zanganeh, Moosa Kamanroodi Kajouri Pages 19-36
    Urban poverty is one of the main concerns of the 21st century and fighting against it is at the top of the millennium development goals. This paper has been done aiming to identify and analyze spatially areas of urban poverty. It has been done with quantitative method and survey based on secondary analysis in Tehran Metropolis in a way that calculated items were categorized based on four main factors of housing including economic, social, cultural, and educational ones and 43 indexes. They were selected by using statistical blocks data of Tehran Metropolis based on population and housing census in 2011. The results indicated that four extracted factors determine 72.7 percent of distribution of the total variance including housing poverty (28.7 percent), economic poverty (18.4 percent), social poverty (14.1 percent), and educational-cultural poverty (11.5 percent) respectively. They also indicated that districts 17, 19, 18, and 16 had the highest ranks regarding all poverty factors including economic, social, cultural, and educational ones. It is recommended to prioritize poverty alleviation and empowerment in development measures. However, the results of fuzzy VIKOR showed that there were 2312 very poor blocks (38.5 percent), 2049 poor blocks (34.1 percent), 1068 average blocks (17.8 percent), 458 rich blocks (7.6 percent), and only 114 very rich blocks.
    Keywords: spatial analysis, urban poverty, Tehran Metropolis
  • Hossein Mohammadpour Zarandi, Mohammadreza Daroudi* Pages 37-53
    One of the aspects of city dynamism is households’ movement from one residential neighborhood to other ones inside the city. These movements that affect city structure have various reasons. Assessing the reasons of household’s residential movement is very complex task since it is due to the concept of residential satisfaction or dissatisfaction. However, this movement, depending on the type of ownership, can be done based on people’s indexes and factors. Therefore, this paper aims to analyze and prioritize importance of residential movement indexes emphasizing on the type of people and households’ ownership in Seyyed Khandan neighborhood of Tehran. To determine sample size of the case study, Cochran formula was used and 175 questionnaires were distributed in the neighborhood. However, in order to prioritize residential indexes in two aspects of (owner/tenant), Entropy and qualitative method of SAW were used. This paper indicates that educated landowners have high tendency and jobless landowners have low tendency to move. This may be due to their fear of losing the ownership of their residential units because of fluctuations in the housing market. However, tenants who earn high income tend to have successive movements greatly and those who are unemployed or earn low revenue prefer to stay in their residential environment. Therefore, it is recommended that banking facilities and urban projects to be increased in line with providing houses for households in order to reduce their repetitive movements.
    Keywords: residential movement, prioritization, type of ownership, Seyyed Khandan neighborhood
  • Hesam Zand Hesami, Shiva Shahramfar* Pages 55-73
    This paper aims to identify effective aspects of forecasting on city management in order to illustrate opportunities and discover the advantages of available tools with economic approach. In terms of purpose, this research is applied, and in terms of data collection, it is descriptive-survey. Sampling method is purposeful and 10 experts were considered as sample size. Consolidated questionnaire was used for data collection. In order to measure validity of the questionnaire, convergent validity test was used. To check reliability, Cronbach’s alpha coefficient was calculated as 0.793. KMO and Bartlett’s tests, developed mean-variance approach t-test were used. To perform statistical operations, PLS and SPSS 17 were used. In this research, the indexes were identified by using Delphi technique and eight major indexes including quality of life, environmental thinking, transport, compatibility of economic environment, economic infrastructures of the society, economic health of the society, housing, and energy were selected and all hypotheses were confirmed. Finally, three types of forecasting were proposed. This paper tries to present a model for participatory forecast based on urban economy in city management (case study: city of Qazvin). However, three scenarios were proposed considering economic conditions of Qazvin entitled continuation of status, rapid growth and interconnectedness with the global economy, and balanced growth and interconnectedness with the global economy. Therefore, according to these scenarios, practical suggestions were proposed in line with much dynamism of Qazvin urban economy.
    Keywords: forecast, urban planning, sustainable development, urban economy
  • Esmael Nasiri Hendeh Khaleh *, Faramarz Hadavi, Mahdi Zamani Pages 75-94
    Today, tourism industry, as a dynamic industry, has devoted an important part of production activities in the world by its development-oriented features. Hence its development in a country requires factors such as an appropriate strategy, planning and efficient management. In this paper, the status of tourism industry in Zanjan Province has been evaluated using SWOT technique and Input-Output table. The use of expert judgment of “Delphi” is used so that the judgment of the expert group a list of internal factors (strengths and weaknesses) and external (opportunities and threats) influencing the approach taken and the quantification was carried out .Methods of data collection and data analysis are applied and descriptive-analytical. According to the research findings, Zanjan province can become one of the big tourism hubs in the country because of its special geographical location and being between two industrial hubs of Tehran and East. Azerbaijan Provinces. Its strategy is defensive one, and strategies were proposed based on QSPM matrix at the end. Based on research findings in Zanjan province, tourism industry and its related sectors, in terms of linking with other sectors of the economy, can be considered as leading sectors in the economy of Zanjan Province. Therefore, this industry can boost the whole economy of Zanjan by supplying tourism services, demand for enjoying them, and producing tourism goods in other sectors. With regard to these potentials, tourism should be placed on the priority of the province planners in order to exploit them in line with the economy of this province.
    Keywords: Tourism industry, Economy development, Zanjan province, Input, Output table, SWOT technique
  • Seyyed Teymoor Hosseini *, Mohammad Ariyana, Seyyed Mojtaba Abroodi Pages 95-111
    One of the management issues in the city of Tehran is urban traffic. In the city of Tehran, population increase and limited resources have resulted in confusion and disorganization in dealing with this matter. Identification of difficulties and effective factors on traffic and transport management of Tehran, particularly dealing with urban sectors, meets the need of city management in a relatively short time. Given the importance of this issue, identification of effective factors on traffic and transport management can have significant impacts on solving traffic problems and it can prepare the ground for application of optimal city management. Thus, the purpose of this research is to identify and prioritize effective components on traffic and transport management of Tehran with economic view and application of AHP method. Statistical population includes experts in different fields of servicing, economic, social, and military ones that is estimated about 100 people and 50 of them were selected by purposive quota sampling to for paired comparisons. In this regard, data were collected by questionnaire, and they were examined by AHP technique and Expert Choice software. The results indicated the component of access priority toward movement that results in reducing traffic and consequently costs, is the most important component in urban traffic and transport management in Tehran; therefore, it is recommended that movement at different levels and range of public transport, as major components in policy-making, should be included in the priority of urban plans in order to reduce costs.
    Keywords: transport, traffic management, urban planning, public arena
  • Jafar Masoomzadeh, Morteza Rahmani *, Azozollah Jafari Pages 111-125
    Urban green space is one of the most important components in city management and cities’ development given its social and environmental functions and financial and economic aspects. Different species of plants including trees, shrubs, cover crops and flowers or seasonal plants have specific features in terms of climate-compatible of Tehran and water demand. They also have different roles in meeting expected functions of urban green space, particularly prettification and reducing air pollution by producing oxygen. Thus, this paper tries to study selection criteria, assess plant species, and determine appropriate criterion for Tehran green space. Then, it determines relative weight of each one by surveying 35 experts’ view in the form of group analytical hierarchy process (GAHP) method. The obtained weights are instruments for valuation of 60 Tehran’s main plant species done by simple valuation (linear) and TOPSIS methods. The results indicated that evergreen oak, elm, and silver cypress are the most valuable species. Ranking of plant species were obtained by two mentioned methods in each of four groups that they were almost matched with each other. Using these ranks has increased at least 33 percent of productivity cost of urban green space in replanting project of municipality districts as well as increasing citizens’ satisfaction and life of plant species that is in line with resistance economy.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process (AHP), urban green space, cost management, TOPSIS model
  • Seyyed Mohsen Tabatabaei Mozdabadi* Pages 127-146
    Progress and development of organizations depend on improving the level of knowledge, insight, and skills of their human resources so that organizations can achieve to competitive advantage in line with their scientific and economic goals as well as innovation. The first step of educational planning in organizations is to determine educational needs and present educational plans for employees’ growth and education. Educational needs are related to the knowledge, attitude or skills that human resources need them in order to carry out their job responsibilities optimally. Thus, this paper has been done aiming to investigate educational needs with the approach of job analysis. Research method is mixed exploratory. In qualitative part, research samples were 13 financial and urban economy experts selected by purposive sampling. Data were collected by semi-structured interview. In this part, required knowledge, skill, technology, and instrument for four jobs of accountant, auditor, document expert, and urban economy expert of Tehran Municipality were identified and four questionnaires were developed based on it. In quantitative part, 143 people were selected by simple random sampling method among financial and urban economy experts of Tehran Municipality including 62 urban economy experts, 49 accountants, 22 auditors, and 10 document experts. In order to analyze data statistically, Lee Hee and one sample t-tests were used. Finally, educational needs of four jobs including accountant, auditor, document expert, and financial and urban economy expert of Tehran Municipality were obtained. According to the priorities, for high priority needs, educational plan was proposed for the first year.
    Keywords: Educational needs, job analysis, financial, urban economy experts, Tehran Municipality