فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد و مدیریت شهری
پیاپی 2 (بهار 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین محمدپور زرندی، سیدمحسن طباطبایی مزدآبادی* صفحات 1-13
    موضوع خودارزیابی در سال های اخیر به عنوان یکی از تکنیک های بهبود مستمر کلیه فرایندهای سازمان به شمار می رود. طراحی مناسب و اجرای دقیق نظام خودارزیابی در سازمان به مدیریت این امکان را می دهد تا به جای اینکه با تکیه بر ذهنیات و حدسیات گمان کند، براساس واقعیات تصمیم گیری نماید. از این رو در این پژوهش به تدوین مدل خودارزیابی اثربخش برای سازمان های بزرگ پرداخته شده است. جامعه آماری این تحقیق را تمامی مدیران، ممیزان داخلی و افراد خبره شهرداری های تهران تشکیل می دهند که از بین آنان تعداد هفتاد نفر به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده که بر اساس روش تحلیل محتوا روایی و روش آلفای کرونباخ پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. برای آزمون فرضیات از آزمون همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که مدل پیشنهادی خودارزیابی با یک آموزش صحیح می تواند اثربخشی لازم را داشته باشد.
    کلیدواژگان: خودارزیابی، مدل تعالی سازمان، آزمون همبستگی اسپیرمن، آموزش، بهبود مستمر
  • اسماعیل قادری، سیده مهسا مطهر صفحات 15-29
    امروزه صنعت گردشگری فعالیتی تقاضا محور است، یکی از راه های شناخت تقاضا، بررسی انگیزه های مسافران در انتخاب مقصد بوده که می توان عرضه را بر آن مبنی تنظیم کرد. از سوی دیگر در جغرافیای رفتار فضایی، مطالعه درک و انتخاب افراد از محیط پیرامون مورد بررسی قرار می گیرد، می توان گفت رفتار و ادراکات فرد، برگرفته از انگیزه های او است. این انگیزه ها را می توان به دو نوع انگیزه های کششی و رانشی تقسیم بندی نمود. انگیزه های کششی برای فرد برآمده از ویژگی های نظام فضایی گردشگری مقصد است. در مقاله حاضر سعی بر آن است که با بررسی انتخاب مقصد فعالیت محور به عنوان یک عامل کششی، به تبیین و مقایسه الگوی فضایی انتخاب دو مقصد خارجی (شینگن و مالزی) و مقصد داخلی (کیش) از سوی گردشگران ساکن شهر تهران پرداخته شود. روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی بوده و با استفاده از ابزار مناسب اسناد کتابخانه ای و پرسشنامه اطلاعات تحقیق گردآوری شده است. به همین منظور پس از انتخاب الگوی مناسب عوامل کششی و رانشی از میان مدل های موجود در انگیزش گردشگران، سه پرسشنامه جداگانه در هر حوزه در اختیار 416 نفر از پاسخ گویان قرار گرفت و داده ها توسط نرم افزار SPSS و آزمون های کای دو و حداقل تفاوت معنادار فیشر بررسی شد. نتایج حاکی از آن بود که تصور افراد از امکانات موجود در مقصد و احساس راحتی در استفاده از آنها و فعالیت های تعریف شده در مقصد و نه صرفا جاذبه ها، در انتخاب آن مقصد موثر است.
    کلیدواژگان: تقاضای گردشگری، جغرافیای رفتار فضایی، انگیزش گردشگران، انگیزه های رانشی، انگیزه های کششی
  • احمد پوراحمد، معصومه مهدیان بهنمیری*، علی مهدی صفحات 31-50
    در سال های اخیر پیچیدگی های شهرنشینی در ایران و طرح مباحثی چون توسعه پایدار شهری، توسعه انسانی، تقویت اقتصاد شهر، تاکید بر عدالت اجتماعی، حفظ محیط زیست و غیره، مقوله مدیریت شهری را بیش از پیش با مباحث پیچیده و نظام مند مواجه نموده است. در نتیجه با توجه به گستره امور، نیاز به رویکردی تازه در مدیریت شهری از سویی و راهبردهای دولت و ایجاد تحول در ساختار اداری و مدیریتی کشور از سوی دیگر، لزوم توجه به شهرداری ها و واگذاری وظایف جدید را توجیه کرده است. اما امروزه با تمام تاکیدها و تلاش هایی که به ظاهر و در عمل صورت می گیرد، سیستم واحد و مناسبی در نظام مدیریت شهری کشور تحقق نیافته است. در نبود مدیریت یکپارچه شهری، نابسامانی، ناهماهنگی، اتلاف منابع اعم از انسانی و مادی و بالاخره نارضایتی فزاینده شهروندان گریزناپذیر خواهد بود. بر همین اساس، طرح موضوع مدیریت یکپارچه شهری و تحلیل سیستم مدیریت شهری موجود در کشور، جهت رفع موانع و کاستی ها، می تواند حائز اهمیت فراوان باشد. در این راستا، روش این پژوهش کتابخانه ای و توصیفی- تحلیلی بیان شده است. همچنین هدف از آن بررسی و تبیین مدیریت واحد شهری در قوانین کشور و شناسایی مشکلات و معضلات قانونی آن می باشد. در پایان، با استفاده از نتایج به دست آمده، راهکارهایی جهت حل این مشکلات و بهبود یافتن وضعیت موجود مدیریت شهری در کشور پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: قوانین شهری، مدیریت واحد شهری، موانع و راهکارها، شهرداری، شهر
  • سعید رفیع پور* صفحات 51-64
    لازمه پاسخگویی به شهر و شهروندان برخورداری از برنامه ای است که بر مبنای برنامه ریزی، آینده نگری، هدفمندی و عقلانیت شکل گرفته باشد. از سوی دیگر، با توجه به مفهوم چشم انداز، آینده نگری به شهرداری این امکان را می دهد تا پاسخگوی شهروندان در حال و آینده باشد؛ بنابراین، این مقاله ضمن معرفی فرایند چگونگی تدوین برنامه اجرایی میان مدت شهرداری قاین با تکیه بر مفهوم چشم انداز، با رویکردی کاربردی به مدل کارت ارزیابی متوازن در فرایند برنامه ریزی، به توصیف قابلیت های ویژه این مدل در اجرا به عنوان یک چارچوب کاربردی به بیان چشم انداز می پردازد و با ترسیم نقشه راهبردی برنامه با مجموعه ای از روابط علی و معلولی، چارچوبی بصری برای چگونگی یکپارچگی اهداف راهبردی شهرداری قاین در چهار وجه مدل کارت ارزیابی متوازن ارایه می نماید. برای حفظ تناسب ابعاد کارت ارزیابی متوازن با وظایف چهارگانه (عمرانی، خدماتی، نظارتی و اداری) شهرداری و قلمرو موضوعی دانش شهرسازی، ابعاد کارت ارزیابی متوازن در چهار وجه 1- بودجه و منابع مالی، 2- شهر و شهروند، 3- فرایندهای داخلی و 4- زیرساخت های سازمانی و همچنین عوامل راهبردی در رابطه با سه محور شهر، شهروند و مدیریت شهری تعریف می شوند و در نهایت، چگونگی نظام گسترش وجه مالی مدل کارت ارزیابی متوازن در برنامه اجرایی شهرداری قاین برای ایجاد نظام مالی کارآمد به ویژه با درآمدهای پایدار، به عنوان الگوی کاربردی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: برنامه اجرایی، شهرداری قاین، چشم انداز، کارت ارزیابی متوازن، درآمدهای پایدار
  • بهرام رنجبریان، محمد غفاری*، امین تسلیمی صفحات 65-74
    شناسایی و طبقه بندی ریسک های استنباط شده از سفر به مقاصد گردشگری می تواند به عنوان ابزاری مفید برای مدیریت و برنامه ریزی گردشگران به شمار آید. از این رو هدف مقاله حاضر طبقه بندی ریسک های استنباط شده گردشگران خارجی جهت سفر به شهر اصفهان و بررسی نقش تجربه سفرهای قبلی در استنباط از این ریسک ها است. جامعه آماری این پژوهش شامل گردشگران خارجی است که در ماه های فروردین و اردیبهشت سال 1391 به شهر اصفهان سفر کرده اند. از این جامعه نمونه ای به حجم 300 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده های پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای حاوی 29 سوال برای طبقه بندی ریسک های استنباط شده گردشگران خارجی جهت سفر به شهر اصفهان مورد استفاده قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از تحلیل عاملی اکتشافی، آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس (آنوا) استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد گردشگران خارجی سفر کرده به شهر اصفهان چهار نوع ریسک را در سفر به این شهر تجربه کرده اند که شامل ریسک های سلامتی، فرهنگی و اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است. همچنین نتایج پژوهش نشان می دهد بین گردشگرانی که برای اولین بار به شهر اصفهان سفر کرده اند و گردشگرانی که قبلا به دفعات متعدد به این شهر سفر کرده اند، تفاوت معناداری از نظر ریسک های استنباط شده سیاسی، اقتصادی و سلامتی وجود دارد. ولی از نظر ریسک فرهنگی و اجتماعی تفاوت معناداری میان گردشگرانی که برای اولین بار به این شهر سفر کرده اند و گردشگرانی که قبلا به دفعات گوناگون به شهر اصفهان سفر کرده اند، مشاهده نشد.
    واژه های کلیدی: ریسک استنباط شده، گردشگری، مقصد گردشگری، تجربه سفرهای قبلی، اصفهان
  • محمدعلی نعمتی*، مریم همتی، ایمان خلقی صفحات 75-86
    توسعه قابلیت های چابکی، پاسخگویی و سازگاری سریع با تغییرات محیط، به عنوان ابزاری به منظور کسب مزیت رقابتی شناخته می شود. چابکی راهبردی، نوع توسعه یافته ای از چابکی است که علاوه بر پاسخگویی سریع، توجه ویژه ای به جنبه راهبردی و پیش بینی تغییرات محیط شهری قبل از وقوع دارد. اغلب مطالعات حوزه چابکی و مزیت رقابتی، متمرکز بر چابکی تولید و چابکی زنجیره تامین بوده اند. در این پژوهش، تلاش شده است تا علاوه بر تبیین مفهوم چابکی راهبردی و عوامل تعیین کننده آن، به بررسی تاثیر آن بر مزیت رقابتی شرکت های تولیدی شهر سمنان در راستای توسعه اقتصادی این شهر، پرداخته شود؛ بنابراین، ابتدا بر مبنای تئوری قابلیت های پویا، مدلی برای مزیت رقابتی طراحی شد و سپس با بهره گیری از آزمون های تحلیل عاملی، رگرسیون چندگانه و همبستگی، این مدل مورد بررسی و تایید قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که چابکی راهبردی، تاثیر معناداری بر مزیت رقابتی شرکت های تولیدی شهر سمنان داشته است. علاوه بر آن، از میان ابعاد مزیت رقابتی، چابکی راهبردی، بیشترین ارتباط را با نوآوری داشته و منابع سیال، تاثیرگذارترین عامل در کسب مزیت رقابتی شناخته شده است.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، چابکی راهبردی، قابلیت های پویا، اقتصاد شهری، توسعه اقتصادی
  • سعید زنگنه شهرکی*، سیدعلی حسینی صفحات 87-106
    شهرداری ها به عنوان مرجع اصلی مدیریت شهری و بازوی اجرایی برنامه ریزی و مدیریت شهری، برای اجرای پروژه ها و طرح های خود نیاز به منابع درآمدی دارند که از راه های مختلف می توانند، به دست بیاورند اما تامین درآمد از کدام راه و با چه شیوه و سبک و سیاقی، چالشی است که این مقاله با آن روبرو است. در حقیقت پس از خودکفایی مالی شهرداری ها از سال 1362 به بعد، امروزه علاوه بر ناکافی بودن منابع درآمدی، آنها با مساله ای به نام ناپایداری منابع مالی و درآمدی مواجه هستند. بدین معنی که درآمدهای شهرداری ها از بخش هایی فراهم می شود که در درازمدت اثرات سوء زیادی بر بخش های مختلف زندگی شهری داشته و به عملیات و فعالیت های جدید اقتصاد شهری وابسته است. این پژوهش درصدد است با بررسی منابع درآمدی شهرداری تهران از بخش های مختلف در یک دوره ده ساله (دهه 80 خورشیدی)، میزان پایداری یا ناپایداری آنها را مشخص کند. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی با تاکید بر استفاده از روش های آماری می باشد. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن است که با وجود تلاش های زیاد شهرداری تهران در زمینه برنامه ریزی مناسب برای کسب منابع درآمدی پایدار، هنوز بخش عمده ای از درآمد شهرداری از منابع ناپایدار مانند عوارض ساختمانی و تخلفات مربوطه به دست می آیند. در پایان، سعی شده است با شناخت مولفه های اساسی تاثیرگذار بر مالیات محلی (یا عوارض شهرداری)، الگوی مناسبی برای افزایش سهم این منبع درآمدی پایدار در شهرداری تهران ارائه شود که با پیاده سازی الگوی مذکور در این شهرداری و حتی در سایر شهرهای کشور، علاوه بر افزایش منابع درآمدی شهرداری، موضوع پایداری درآمدها هم لحاظ شود.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع درآمدی، درآمدهای پایدار، مالیات محلی، عوارض، اقتصاد شهری
|
  • Hossein Mohammadpour Zarandi, Seyyed Mohsen Tabatabaei Mozdabadi* Pages 1-13
    Self-assessment has developed as one of the techniques for the continuous improvement of organizations processes in recent years. Appropriate design and accurate implementation of self-assessment system in an organization allows the management to make decisions based on realities rather than relying on conjectures. Hence، an effective self-assessment model for large organizations was dealt with in this research. The statistical population of this research included all managers، internal auditors and experts of Tehran municipality among which 70 people were randomly selected as the sample. To collect the required data، a questionnaire was used. To estimate the related validity and reliability indexes، content analysis and Cronbach Alpha were run، respectively. To test the research hypotheses، Spearman Correlation Coefficient was calculated. The results showed that the suggested model for self-assessment may have significant effects through proper training.
    Keywords: self, assessment, EFQM Excellence Model, Spearman Correlation Coefficient, training, continuous improvement
  • Esmaeil Ghaderi, Seyyedeh Mahsa Motahar* Pages 15-29
    Tourism industry، nowadays، is considered to be a demand-oriented profession. One of the methods of recognizing the demand is investigating tourists’ motivations for choosing a particular destination upon which the amount and type of supply can be decided. On the other hand، in the geography of spatial behavior، people’s understanding and choice of their surrounding environment is attended to and studied، in other words، it is claimed that an individual’s behavior and perception is derived from his motivations which are divided into “pull-and-push” motivations. A person’s “pull” motivations are originated in the features of the spatial system of a tourist destination. In the current article، via investigating the choosing process of an activity-based destination as an attracting factor، attempts have been made to define، compare، and contrast the spatial model of choosing two outbound destinations، namely Schengen area and Malaysia and an inbound one، i. e. Kish Island، the tourists residing in Tehran. The research method is descriptive via surveys and by means of proper instruments، library deeds and documents، and questionnaires، the required data were collected. To this end، subsequent to choosing appropriate models of “pull and push” factors from among the current models of tourists’ motivation، three types of questionnaires، for each field، were distributed to 416 target tourists. Utilizing the SPSS، the collected data were analyzed by means of Chi Square Tests and LSD (Fisher Least Significant Difference). The results showed that tourists’ imaginations of the facilities and amenities in destinations and the comfort in utilizing them and also the types of activities، not just attractions، are effective in choosing the intended destination.
    Keywords: tourism demand, geography of spatial behavior, tourist's motivations, pull motivations, push motivations
  • Ahmad Pourahmad, Masoumeh Mahdian Bahnamiri*, Ali Mahdi Pages 31-50
    In recent years، the complexities of urbanization in Iran and raising such issues as urban sustainable development، human development، city economy reinforcement، emphasis on social justice، environment preservation، etc. all in all، have made urban management a more complex and sophisticated issue. As a result، with regard to the extent of variables، a need for a new approach to urban management، on the one hand، and the government strategies and making a reform in the administrative and managerial structure of country، on the other hand، has justified the necessity of focusing on municipalities and of assigning new responsibilities to them. However، nowadays، despite all the emphases and efforts، no integrated system has been established in urban management system of the nation. In the absence of an urban integrated management، disorganization، disharmony، waste of resources، both human and financial، and، eventually، the citizens’ ever-increasing dissatisfaction are inevitable. Thus، the plan for an urban integrated management and the analysis of the current urban management system of the nation are of great importance as they pave the way for removing obstacles and easing the shortcomings. In this regard، the research method has been reported to be descriptive-analytic and library-based. Moreover، the research aims at investigating and clarifying integrated urban management in the nation’s rules and regulations and in identifying problems and legal barriers. The research concludes with offering solutions for such problems and improving the status quo in the nation’s urban management via obtained results.
    Keywords: urban laws, urban integrated management, obstacles, solutions, municipality, city
  • Saeid Rafipour* Pages 51-64
    In order for providing the city and the citizens with their requirements، there is a need for a plan which is made based on drawing a clear perspective، a well-defined purpose، and logic. Moreover، as far as the concept of vision is concerned، foresight will enable the municipalities to better satisfy the current and future needs of the citizens; therefore، the current article، while introduces the process of developing a medium-term executive plan for Qayen municipality، relying on the concept “vision”، adopting a practical approach to BSC model of planning، puts emphasis on the specific potentials of the model in the implementation process as a practical framework for the realization of the vision. The article، suggesting a strategic plan with a collection of a number of cause-and-effect relations، puts forth a visual framework for consolidation of strategic objectives of Qayen municipality within the four-sided BSC. In order to preserve the balance between the dimensions of the BSC and the fourfold function of the municipality - namely development، service، supervision، and administration - and to expand the realm of urban development knowledge، the dimensions of the BSC، i. e. a) budget and financial resources، b) the city and citizen، c) domestic processes، and d) organizational infrastructure as well as strategic factors regarding the three themes of the city، citizen، and urban management are defined. The article concludes by suggesting the method of the system for the development of the financial side of the BSC in the executive plan of Qayen municipality to create an efficient financial system particularly utilizing sustainable income as a practical model.
    Keywords: executive plan, Qayan municipality, vision, BSC, sustainable income
  • Bahram Ranjbarian, Mohammad Ghaffari*, Amin Taslimi Pages 65-74
    Recognition and classification of perceived risks of traveling to the tourist destinations can be considered as a useful instrument for tourists-related management and planning. Hence، the current article aims at classifying the risks perceived by the foreign tourists of taking trips to Isfahan and، also، investigating the role of previous travel experiences in perception of such risks. The research population was from among the tourists who had visited Isfahan during April and March of 2012. Via random sampling، a group of 300 tourists were selected to participate in the study. To collect the required data، a questionnaire comprising 29 items was utilized to classify the perceived risks the foreign tourists had come up with when intending to travel to Isfahan. To analyze the collected data، exploratory factor analysis، t-test، and ANOVA were run. The results indicated that the very tourists had experienced four types of risks while visiting the city of Isfahan including health، cultural and social، political، and economic ones. The results also revealed that the perception of the risks between the first-time visitors to Isfahan and those who had repeated visits to the city was significantly different in terms of political، economic، and health risks in this tourist destination. However، no significant difference was observed between the first-time visitors and those who had several visits to Isfahan in terms of their perception of socio-cultural risk level in the very destination.
    Keywords: perceived risk, tourism, tourist destination, previous travel experiences, Isfahan
  • Mohammad Ali Nemati*, Maryam Hemmati, Iman Kholghi Pages 75-86
    The development of agility capabilities، accountability، and rapid adaptation to environmental changes are considered to be instruments for achieving a competitive advantage. Strategic agility is a developed type of agility which، besides rapid accountability، pays specific attention to the strategic aspect and to the prediction of changes in the urban environment before they occur. Most studies in agility-related and competitive-advantage field have been conducted on production agility as well as supply chain agility. In addition to clarifying the concept of strategic agility and the determining factors whereof، the current research aims at investigating into the effect of strategic agility on competitive advantage of manufacturing firms in the city of Semnan to help economic development of the city. Hence، at first، a model was devised for the competitive advantage based on dynamic capabilities theory، and، then، the model was confirmed by the results obtained from factor analysis، multiple regression analysis، and correlation coefficient indexes. The results indicated that the strategic agility has a significant effect on the competitive advantage of manufacturing firms in the city of Semnan. Besides، from among competitive advantage factors، strategic agility is highly correlated with innovation. Moreover، resource fluidity has been known to be the most significant factor in achieving a competitive advantage.
    Keywords: competitive advantage, strategic agility, dynamic capabilities, urban economics, economic development
  • Saeid Zanganeh Shahraki*, Seyyed Ali Hosseini Pages 87-106
    Municipalities، as the main organization for urban management and as the executive power for urban planning and management، to carry out projects and operationalize plans، require income resources accessible via different methods; however، what the current article considers a challenge is the method (s) through which such income is to be provided. In fact، since 1983، following the economic independency of municipalities، in addition to the insufficiency of income resources، they have had to cope with the issue of unsustainable income and economic resources. In other words، the municipalities’ income is provided from the sections which، in long run، have many an adverse effect on different aspects of urban life; besides، such income depends on the new activities of urban economics. The current article، through investigating into the income resources of the municipality of Tehran، aims at determining the extent of sustainability or unsustainability of them over a ten-year period during (2000-2009). The research method lends itself to descriptive-analytic one، emphasizing the use of statistical methods. The results indicate that، despite the efforts the municipality of Tehran has made to appropriately plan for obtaining sustainable income، a major share of the municipality income is provided from such unsustainable resources as construction taxes and the fines due to construction violations. Identifying effectively essential factors in local taxation (the one collected by the municipality)، the article concludes by suggesting an appropriate model for increasing the contribution of such sustainable income to Tehran municipality. Implementing the very model، either in Tehran municipality or even in the other ones، it is argued that، besides an increase in the income resources of the municipality، the issue of sustainable income is taken into account.
    Keywords: income resources management, sustainable income, local tax, taxation, urban economics