فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های تجربی حسابداری
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/13
  • تعداد عناوین: 15
|
  • غلام حسین اسدی، مصطفی زندیه، فرید غلامی حسن کیاده * صفحات 1-20
    هدف اصلی این پژوهش شناخت عوامل گمراه کننده سرمایه گذاران در تعیین سودآوری آتی با تاکید بر اقلام تعهدی خوب و خطای برآورد اقلام تعهدی است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ اجرا کمی است. همچنین به دلیل استفاده از اطلاعات گذشته در زمره ی پژوهش های گذشته نگر محسوب می شود. به طور خلاصه در راستای اهداف این پژوهش نمونه ای مشتمل بر 78 شرکت طی سال های 1383 تا 1392 انتخاب و آزمون فرضیه ها با استفاده از تحلیل ضرایب رگرسیون انجام شد. شواهد این تحقیق بیانگر آن است که جز نقدی سود از تمام سازه های تعهدی پایدارتر و اقلام تعهدی مربوط به رشد پایدارترین جزء تعهدی می باشد. علاوه بر آن بررسی رابطه اجزای مذکور با بازده آتی سهام نشان داد که جریان نقد و اقلام تعهدی مربوط به رشد با این متغیر رابطه مثبت، و اقلام تعهدی مربوط به نوسانات موقت و خطای برآورد با متغیر یاد شده رابطه ی منفی دارند. این شواهد موید آن است که اقلام تعهدی مربوط به نوسانات موقت و خطای برآورد به دلیل پایداری کمترشان موجب گمراهی سرمایه گذاران می گردند.
    کلیدواژگان: پایداری سود، اقلام تعهدی مربوط به رشد، اقلام تعهدی مربوط به نوسانات موقت سرمایه در گردش، خطای برآورد اقلام تعهدی، بازدهی آتی سهام
  • فریدون رهنمای رودپشتی، عبدالرضا محسنی * صفحات 21-52
    فصاحت و بلاغت استفاده شده در توصیف ها، برای درک اطلاعات کمی حائز اهمیت است. با این وجود، هنگامی که انگیزه های نمایندگی وجود دارد، کلام استفاده شده در متن های توصیفی می تواند خواننده را فریب داده و بصورت راهبردی و نه برای اهداف اطلاع رسانی استفاده شود. مدیریت نوشتار یا مدیریت لحن نوشتار عبارت است از انتخاب لحن نوشتار در متن های کیفی به گونه ای که با اطلاعات کمی همراه آن منطبق نباشد. مدیریت نوشتار می تواند با اهدافی مشابه مدیریت سود به نحوی فرصت طلبانه و به منظور دستکاری ادراک استفاده کنندگان از اطلاعات بنیادی شرکت استفاده شود. مدیریت نوشتار علاوه بر اینکه به باور پذیر شدن ارقام کمک می کند، قادر است از طریق انتقال بار مثبت، بر ادراک استفاده کنندگان موثر باشد. هدف نخست تحقیق حاضر بررسی رابطه بین لحن نوشتار و عملکرد مالی است. هدف دیگر تحقیق، آزمون تجربی بکارگیری فرصت طلبانه مدیریت نوشتار بصورت همزمان با مدیریت سود در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. قلمرو زمانی تحقیق سال های 1386 تا 1393 است. برای آزمون فرضیات تحقیق از همبستگی، تحلیل رگرسیون خطی چندگانه و تحلیل رگرسیون لجستیک استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد بین لحن نوشتار در گزارش هیات مدیره درباره فعالیت و وضع عمومی شرکت با عملکرد مالی شرکت رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد بین مدیریت نوشتار و مدیریت سود رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و انتظار می رود مدیریت نوشتار و مدیریت سود بصورت همزمان بوسیله شرکت ها استفاده شوند.
    کلیدواژگان: لحن نوشتار، مدیریت نوشتار، مدیریت لحن نوشتار، مدیریت سود، اقلام تعهدی اختیاری
  • ایمان مومنی، داریوش فروغی *، هادی امیری صفحات 53-84
    در این پژوهش، پیش نویس ارائه شده توسط هیات تدوین استاندارد های حسابداری بین المللی (IASB) و هیات تدوین استاندارد های حسابداری مالی (FASB) در رابطه با تغییر ساختار صورت های مالی، که قرار است مبنای اصلاح استاندارد گزارشگری مالی بین المللی (IFRS) قرار گیرد، بررسی شده است. لذا، هدف این پژوهش مقایسه ارتباط ارزشی دارایی های جاری و غیر جاری تفکیک شده به بخش های عملیاتی و سرمایه گذاری، و ارتباط ارزشی دارایی های جاری و غیر جاری تفکیک نشده در ترازنامه سنتی، با بازده سهام است. برای دستیابی به هدف مذکور، اطلاعات 144 شرکت پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران طی دوره زمانی 1380 تا 1393جمع آوری شده و بخش دارایی های ترازنامه شرکت ها بر اساس الگوی ارائه شده در پیش نویس مذکور، تجدید ارائه گردید، و سپس برای آزمون فرضیه های پژوهش ازتحلیل رگرسیون چند متغیره مبتنی برداده های ترکیبی استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که تفکیک دارایی های جاری، دارایی های غیرجاری و کل دارایی ها باعث ایجاد تغییرات معنادار وافزایش ارتباط ارزشی اقلام ترازنامه با بازده سهام، در مقایسه با شکل سنتی ترازنامه می شود.
    کلیدواژگان: ارتباط ارزشی، صورت های مالی تجدید ساختار شده، اصل پیوستگی، اصل تفکیک
  • اسفندیار ملکیان، یحیی کامیابی، علیرضا نجف پور کردی * صفحات 85-104
    فرا اطمینانی مدیریت از جمله مهم ترین شاخصه های مدیران است که بر سیاست های مالی شرکت تاثیر می گذارد. هنگام کاهش فروش، مدیران فرا اطمینان، به توانایی های خود برای بازگرداندن فروش به سطح قبلی، اعتماد بیش از حد دارند و تمایل به برآورد بیش از حد فروش خواهند داشت، در نتیجه باعث افزایش چسبندگی هزینه ها خواهند شد. این درحالی است که چسبندگی هزینه ها با دستکاری فرآیند طبیعی و موردانتظار هزینه ها، می تواند محتوای اطلاعاتی آنان را تحت تاثیر قرار دهد. لذا فرا اطمینانی مدیریت از طریق تاثیرگذاری بر چسبندگی هزینه ها، می تواند ارتباط ارزشی را نیز متاثر سازد. این پژوهش از نوع علی، پس رویدادی و کاربردی است. نتیجه فرضیه اول در طی سال ها 1384 الی 1394 نشان داد که بین فرا اطمینانی و چسبندگی هزینه ها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتیجه فرضیه دوم نشان داد که بین فرا اطمینانی و ارتباط ارزشی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. اما فرضیه سوم این پژوهش مبنی بر تاثیر فرا اطمینانی از طریق چسبندگی هزینه ها، بر ارتباط ارزشی تایید نگردید.
    کلیدواژگان: ارتباط ارزشی، چسبندگی هزینه ها، فرا اطمینانی مدیریت، قیمت سهام
  • بیتا مشایخی *، حامد عمرانی، امید آخوندی صفحات 105-126
    هدف اصلی این پژوهش بررسی ارتباط بین تخصص شریک حسابرسی در صنعت و کیفیت حسابرسی با توجه به استراتژی های صاحبکار می باشد. در این پژوهش تخصص حسابرس در صنعت در دو سطح موسسه حسابرسی و شریک حسابرسی و کیفیت حسابرسی با استفاده از شاخص اقلام تعهدی اختیاری اندازه گیری شده است. به منظور ارزیابی استراتژی های صاحبکار از چهار شاخص سرمایه بری (شدت سرمایه)، نوسازی دارایی های ثابت مشهود، اهرم مالی و کارایی سربار استفاده شده است. پژوهش حاضر از نوع همبستگی و توصیفی است. همچنین این پژوهش از نوع استقرایی و پس رویدادی (با استفاده از اطلاعات گذشته) می باشد. جامعه آماری این پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1394 و حجم نمونه 101 شرکت می باشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد بین تخصص شریک حسابرسی در صنعت و کیفیت حسابرسی ارتباط مستقیم وجود دارد. همچنین این نتایج نشان می دهد ارتباط مستقیم بین تخصص شریک حسابرسی در صنعت و کیفیت حسابرسی، زمانی که استراتژی های صاحبکار از متوسط استراتژی های صنعت انحراف کمتری دارند، قوی تر می باشد و بالعکس. همچنین نتایج یافته های این پژوهش نشان می دهد انحراف استراتژی صاحبکار بر کیفیت حسابرسی تاثیر منفی دارد.
    کلیدواژگان: تخصص شریک حسابرسی، استراتژی های صاحبکار، کیفیت حسابرسی
  • غلام رضا کرمی *، حسن جباری صفحات 127-154
    هدف پژوهش حاضر، ارایه مدلی مفهومی برای تعیین پاداش هیات مدیره شرکت های ایرانی با استفاده از نظر خبرگان است. ماهیت چند بعدی پاداش مدیران، منجر به ارایه نظریه های اقتصادی و اجتماعی مختلف درباره آن شده است. مدل پاداش باید با توجه به ویژگی های فرهنگی، حقوقی، اقتصادی و اجتماعی کشور طراحی شود. این پژوهش از نوع کیفی بوده و داده های آن با روش مصاحبه جمع آوری و با روش تحلیل تم، تحلیل شده است. نتایج پژوهش در قالب یک مدل مفهومی شامل عوامل موثر بر پاداش هیات مدیره، روابط بین عوامل یاد شده، دامنه کاربرد، پیش فرض ها، محدودیت ها و عوامل محیطی ارایه شده است. نتایج پژوهش نشان داد که برای تعیین پاداش هیات مدیره، باید میزان و شرایط دستیابی به اهداف سالانه شرکت و عوامل تعدیل کننده مد نظر قرار گیرد. میزان دستیابی به اهداف سالانه شرکت تحت تاثیر اهداف سالانه شرکت پس از تعدیل بابت تغییرات پیش بینی نشده در شرایط اقتصاد کلان، صنعت و شرکت؛ میزان اهمیت هر یک از اهداف؛ و عملکرد سالانه شرکت پس از تعدیل بابت اثر تصمیم های سهامدار عمده و گزارش گری متقلبانه و اقدامات غیرقانونی قرار می گیرد. شرایط دستیابی به اهداف سالانه شرکت شامل اندازه شرکت، شدت رقابت در صنعت، سختی کار در صنعت، وضعیت نقدینگی شرکت، تغییرات ریسک شرکت و احتمال محرومیت هیات مدیره از حقوق اجتماعی است. عوامل تعدیل کننده شامل محدودیت های قانونی، پاداش شرکت های مشابه و حقوق و مزایای پرداختی به اعضای هیات مدیره است
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، پاداش هیات مدیره، تحلیل تم
  • ضحی سواری *، محمدرضا رستمی، ابراهیم عباسی صفحات 155-174
    امروزه سازمان ها با توجه به این که در هر مرحله از چرخه عمر خود هستند سیاست های خاص تامین مالی، سرمایه گذاری و نقدینگی مطابق مرحله ای که در آن هستند دنبال می کنند با توجه به این موضوع در این پژوهش به بررسی سیاست های شرکت در مراحل چرخه عمر پرداخته است. جامعه آماری تحقیق حاضر شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1394 بوده که حجم نمونه با توجه به روش غربالگری و پس از حذف مشاهدات پرت برابر با 128 شرکت است. در این پژوهش چرخه عمر به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده وبا استفاده از متغیرهای حسابداری شرکت بدست آمده است تا تاثیر آن بر متغیرهای وابسته مخارج سرمایه ای، خالص انتشار سهام، بدهی و تغییرات نقدینگی موردبررسی قرار گیرد. در این تحقیق که از داده های پانل (تابلویی) با اثرات ثابت استفاده شده است نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده های شرکت ها با استفاده از رگرسیون چندمتغیره در سطح اطمینان 90% نشان می دهد که در مرحله رشد به نسبت مرحله بلوغ و افول سرمایه گذاری بیشتر است از طرفی بین مرحله رشد و انتشار بدهی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: چرخه عمر، تامین مالی، سرمایه گذاری، نقدینگی، نسبت مخارج سرمایه ای
  • فاطمه قشقایی *، شهناز مشایخ صفحات 175-196
    واحد حسابداری یکی از بخش های با اهمیت سازمان است که با تهیه و ارائه ی اطلاعات سودمند، در برنامه ریزی و کنترل امور سازمان به مدیران آن یاری می رساند. به دلیل تفاوت در ویژگی ها و مشخصه های واحدهای حسابداری سازمان های مختلف، عملکرد این واحد در سازمان های مختلف، متفاوت است و سطح برآورده کردن هر یک از این نیازها، یکسان نمی باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی ابعاد و مشخصه های واحدهای حسابداری و سطوح تکامل آن است. به این منظور از مدل استاندارد بلوغ CMMI، به عنوان چارچوبی برای شناسایی این ابعاد و سطوح تکامل آن ها استفاده شده است. ساختار ماتریسی مدل بلوغ، دارای پیوستگی عمودی و افقی است، به این معنا که به منظور بالغ کردن یک بعد از مدل تا سطحی مشخص، نیاز است تا سایر ابعاد نیز تا آن سطح بالغ شده باشند. هر شرکت می تواند به تناسب نیازهای خود، سطح خاصی از بلوغ را برای واحد حسابداری اش انتخاب نماید. جامعه ی آماری پژوهش، شامل مدیران مالی، حسابرسان داخلی، تحلیلگران سیستم های مالی، شرکای موسسات حسابرسی، و مدیر عامل شرکت ها است که با روش گلوله برفی، 51 نمونه انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه انجام شد. سپس داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل تم، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. تم های استخراج شده، در قالب مدل بلوغ CMMI، طبقه بندی شدند و مدل پژوهش تدوین گردید. به منظور اعتباربخشی به مدل نیز از روش های اجماع داده ها، کنترل اعضا، و معیارهای مقبولیت کوربین و استراوس استفاده شده است. براساس یافته های پژوهش، ماتریس بلوغ واحد حسابداری شامل 6 بعد: خدمات و نقش واحد حسابداری، گزارشگری، فرایندپذیری، فناوری اطلاعات، مدیریت ریسک سازمان، و منابع انسانی است که هریک از آن ها طی 5 سطح بلوغ، تکامل می یابند.جامعه ی آماری پژوهش، شامل مدیران مالی، حسابرسان داخلی، تحلیلگران سیستم های مالی، شرکای موسسات حسابرسی، و مدیر عامل شرکت ها است که با روش گلوله برفی، 51 نمونه انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه انجام شد. سپس داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل تم، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. تم های استخراج شده، در قالب مدل بلوغ CMMI، طبقه بندی شدند و مدل پژوهش تدوین گردید. به منظور اعتباربخشی به مدل نیز از روش های اجماع داده ها، کنترل اعضا، و معیارهای مقبولیت کوربین و استراوس استفاده شده است. براساس یافته های پژوهش، ماتریس بلوغ واحد حسابداری شامل 6 بعد: خدمات و نقش واحد حسابداری، گزارشگری، فرایندپذیری، فناوری اطلاعات، مدیریت ریسک سازمان، و منابع انسانی است که هریک از آن ها طی 5 سطح بلوغ، تکامل می یابند.
    کلیدواژگان: مدل بلوغ، واحد حسابداری، تحلیل تم
  • بهاره حقیقی طلب *، فرزانه نصیرزاده، ریحانه حقیقی صفحات 197-222
    پذیرش استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی (IFRS) در سراسر جهان، موضوع بسیاری از تحقیقات تجربی انجام شده در خصوص بررسی تغییر نظام حسابداری بر گزارشگری مالی و همچنین بر بازار سرمایه است. این مطالعات تاکنون نتایج متفاوتی را نشان داده اند. مطالعه حاضر فراتحلیل پژوهش های انجام شده پیرامون تاثیر پذیرش IFRS بر بازار سرمایه با هدف جمع بندی نتایج است. به این منظور، مقالات 33 مجله معتبر حسابداری از سال 2000 الی 2017 (ماه 3) بررسی و در نهایت 37 مقاله مرتبط (از 17 مجله) در ارتباط با تاثیر پذیرش IFRS بر بازار سرمایه به روش فراتحلیل هانتر و همکاران (1982)، هانتر و اشمیت (2000) و روزنتال (1991) بررسی گردید. با محاسبه اندازه اثر، تاثیر متغیر مستقل پذیرش IFRS بر متغیرهای اصلی پژوهش (ده متغیر وابسته) حول پنج محور ارتباط ارزشی، میزان سرمایه گذاری، استقراض، عدم تقارن اطلاعاتی و نقد شوندگی سهام با توجه به تاثیر متغیر تعدیل کننده (نوع پذیرش) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دهنده تاثیرات ترکیبی پذیرش IFRS بر بازار سرمایه است. همچنین، نوع پذیرش می‏تواند این ارتباط را تعدیل نماید.
    کلیدواژگان: پذیرش IFRS، بازار سرمایه، محورهای پنج گانه، فراتحلیل
  • محمد نمازی *، اکرم فتح علی صفحات 223-250
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سرمایه فکری و جریان نقد آزاد بر چسبندگی هزینه ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این مطالعه با بازبینی تئوری، الگویی از عدم تقارن هزینه ها با استفاده از میزان جریان نقد آزاد و سرمایه فکری ارائه می شود. دوره مورد بررسی از سال 1384 تا 1393 و متشکل از 111 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این پژوهش از متغیرهای مستقل سرمایه فکری و اجزای آن و جریان نقد آزاد و متغیر وابسته چسبندگی هزینه های فروش، اداری و عمومی و متغیرهای کنترلی شدت کارکنان، شدت دارایی ها، کاهش متوالی درآمد فروش و رشد تولید ناخالص داخلی استفاده شده است. فرضیه ها با روش آماری رگرسیون خطی چندمتغیره آزمون شده اند. داده های آماری با استفاده از روش ترکیبی داده ها و Eviews تحلیل شده است. نتایج فرضیه اول نشان دهنده رابطه معنادار و ضدچسبنده جریان نقد آزاد و هزینه های فروش، اداری و عمومی است. فرضیه دوم بیان می کند که میزان جریان نقد آزاد و سرمایه فکری بر چسبندگی هزینه های فروش، اداری و عمومی اثرگذار است، که شواهد حاکی از رابطه معنادار و ضدچسبنده آن ها است. یافته های فرضیه سوم نشان دهنده رابطه معنادار و ضدچسبندگی بیشتر در شرکت های با سرمایه فکری بالا است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، جریان نقد آزاد، چسبندگی هزینه، ضدچسبندگی، رفتار هزینه
  • ایمان داداشی *، محمد نوروزی صفحات 251-272
    کمیته حسابرسی از اجزای اصلی راهبری شرکت تلقی شده و عاملی تعیین کننده در روند گزارشگری مالی است، که اعتبار صورت های مالی حسابرسی شده را افزایش می دهد. چنانچه مشکلات نمایندگی شدیدتر شود، تئوری نمایندگی پیش بینی می کند که مدیریت جهت اطمینان از کیفیت گزارشگری مالی به سهامداران، نظارت بالاتری را بر کیفیت صورت های مالی، تقاضا خواهد کرد. لذا بر پایه این استدلال، پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین اثربخشی کمیته حسابرسی و کیفیت حسابرسی با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری می پردازد. بدین منظور، نمونه‎ای متشکل از 111 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال‎های 1391 تا 1394 انتخاب گردید. اثربخشی کمیته حسابرسی توسط متغیرهای مشاهده‎پذیر تخصص مالی، استقلال، جنسیت، اندازه کمیته حسابرسی و کیفیت حسابرسی نیز از طریق متغیرهای مشاهده پذیر درصد سهامداران نهادی، نوع اظهارنظر، تخصص صنعت، اندازه و دوره تصدی حسابرس اندازه‎گیری شد. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول الگوهای اندازه گیری و ساختاری پژوهش، نتایج حاکی از آن است که اثربخشی کمیته حسابرسی، کیفیت حسابرسی مستقل را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، اثربخشی کمیته حسابرسی، سهامداران نهادی، تخصص کمیته حسابرسی، معادلات ساختاری
  • محمود لاری دشت بیاض، شعبان محمدی *، نادر نقش بندی، بهراد معین نژاد صفحات 273-298
    پژوهش حاضر تاثیر مکانیسم های حاکمیت شرکتی و ویژگی های مربوط به حسابرسی بر افشای به موقع پیش بینی شده توسط تاخیرگزارش حسابرسی را بررسی می کند. این پژوهش برحسب هدف، کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است. از داده های مربوط به 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال های 1392 تا 1395، نرم افزار ایویوز و رگرسیون چند متغیره فرضیه های پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داد که رابطه منفی معناداری بین نوع حسابرسی و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد. رابطه مثبت معناداری بین اظهارنظر مقبول حسابرسی و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد.. رابطه مثبت معناداری بین اقلام غیر مترقبه و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد. رابطه مثبت معناداری بین نسبت موجودی و بدهی به کل دارایی و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد. رابطه منفی معناداری بین تعداد گزارش های بخش های تجاری شرکت و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد. رابطه مثبت معناداری بین پراکندگی مالکیت و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد. رابطه مثبت معناداری بین دوگانگی مدیر عامل و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد. رابطه منفی معناداری بین نسبت مدیران مستقل و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد. رابطه منفی معناداری بین اندازه هیئت مدیره و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد. رابطه منفی معناداری بین فعالیت کمیته حسابرسی و تاخیر گزارش حسابرس وجود دارد.
    کلیدواژگان: تاخیرگزارش حسابرسی، افشای به موقع، حاکمیت شرکتی، فعالیت کمیته حسابرسی
  • امید پورحیدری، میلاد ضیاقاسمی *، محمد عبدزاده کنفی صفحات 299-320
    تاکنون مطالعات گوناگون نشان داده اند که ساختار بازار محصولات شرکت ها عاملی موثر بر سازوکارهای بازارهای سرمایه همانند سرمایه گذاری، تامین مالی و غیره می باشند. هدف این پژوهش، بررسی رابطه بین رقابت در ساختار بازار محصول و ریسک سقوط قیمت سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به دنبال بررسی رابطه این دو متغیر، یک فرضیه اصلی متشکل از شش فرضیه فرعی مطرح شده است که معنا دار بودن رابطه بین رقابت در بازار محصول و ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها را مورد آزمون قرار می دهد. روش آماری مورد استفاده جهت آزمون فرضیه های مطرح شده در این پژوهش، روش «داده های ترکیبی» است به طوری که رقابت در بازار محصول با استفاده از دو شاخص هرفیندال، هیرشمن و شاخص لرنر و ریسک سقوط قیمت سهام با استفاده از سه روش چولگی منفی بازده سهام، سیگمای حداکثری و نوسان پائین به بالا مورد محاسبه و آزمون قرار می گیرد. نمونه آماری پژوهش شامل 73 شرکت پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1395-1384 است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش نشان می دهد که در چهار فرضیه از شش فرضیه طرح شده، بین رقابت در بازار محصول و ریسک سقوط قیمت سهام شرکت ها رابطه مثبت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رقابت در بازار محصول، ریسک سقوط قیمت سهام، پنهان سازی اخبار بد
  • موسی بزرگ اصل، میر سجاد مسجد موسوی * صفحات 321-344
    در این پژوهش به چرخه زندگی شرکت به عنوان یکی از عوامل توضیح دهنده بازده پرداخته شده است. دوره زمانی این تحقیق از سال 1382 تا 1395 بوده و در بورس اوراق بهادار تهران انجام گرفت. برای بررسی اثر چرخه زندگی، شرکت ها براساس اطلاعات حسابداری (رشد فروش و تغییر در هزینه های سرمایه ای) به علاوه زندگی شرکت به شرکت های رشدی، بالغ و در حال افول تقسیم و مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای و مدل سه عاملی فاما و فرنچ در هر دسته و همچنین در سطح همه شرکت ها بررسی گردید. آزمون ونگ نشان داد که تفاوت میان محتوای اطلاعاتی دو مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای و مدل سه عاملی فاما و فرنچ رد می شود. ضریب تعیین تعدیل شده هر دو مدل در شرکت های بالغ بیشترین و در شرکت های در حال افول کمترین مقدار بوده و هر دو مدل در سطح کل واحدهای تجاری از بیشترین توان توضیحی برخوردار هستند. آزمون Z کرامر نیز حکایت از تاثیر چرخه زندگی شرکت بر توان توضیحی مدل های پژوهش داشت.
    کلیدواژگان: مدل سه عاملی فاما و فرنچ، مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، فرضیه چرخه زندگی
  • علی آشتاب *، حمید حقیقت، غلام رضا کردستانی صفحات 345-362
    شناخت در مورد دستکاری اطلاعات حسابداری برای کلیه ذی نفعانی که تصمیم های خود را بر مبنای گزارش های سالیانه شرکت ها اتخاذ می کنند، مفید است. از این رو مقایسه ابزارهای مدیریت سود در شرکت های بحران زده و شرکت های سالم هدف این تحقیق قرار گرفته است. بدین منظور با بررسی 312 شرکت بورسی و فرابورسی طی سال های 1385 تا 1394 مشخص شد که هر دو گروه به مدیریت سود می پردازند و با استفاده از آزمون مقایسه میانگین مشخص شد که میزان مدیریت سود در شرکت های بحران زده مالی بیشتر از شرکت های سالم است و شرکت های بحران زده تمایل دارند در سال های قبل از وقوع بحران مالی به میزان بیشتری از ابزارهای مدیریت سود واقعی نسبت به اقلام تعهدی استفاده نمایند. همچنین مشخص شد که با نزدیک تر شدن به وقوع بحران مالی، میزان مدیریت سود در شرکت های بحران زده افزایش معنی داری پیدا نمی کند و با استفاده از آزمون گرنجر مشخص شد که ابزارهای مدیریت سود به صورت متقابل بر همدیگر تاثیر می گذارند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، مدیریت سود اقلام تعهدی، مدیریت سود فعالیت های واقعی
|
  • Gholamhossein Assadi, Mostafa Zandiye, Farid Gholami hassankiadeh* Pages 1-20
    This research is aimed to identify factors misleading investors in determining future profitability, focusing on good accruals and accruals estimation error.This study is an applied and quantitative research. Also, because of using past information, it is considered asex-post facto research. The sample consists of 78 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 2004 to 2013 and the hypotheses is tested using regression coefficient analysis. Findings show that the cash component of profit is more persistent than all accrual components and also accruals related to growth is the most persistent component of accruals. In addition, the findings show that cash flow and accruals related to growth have a positive relationship with future returns, and accruals related to temporary fluctuations and accruals estimation errors have a negative relationship with the mentioned variable.According to the results, accruals related to temporary fluctuations and accruals estimation errors lead to investors misleading, due to their lower persistency
    Keywords: earnings persistence, accruals related to growth, accruals related to temporary fluctuations in working capital, accruals estimation errors, future stock return
  • Fereydoon Rahnamay roodposhti, Abdolreza Mohseni* Pages 21-52
    The rhetorical use of narratives is important in order to understand quantitative information. However, when there are agency motives, the rhetoric may mislead the reader and thereby be used strategically rather than informative. Writing management or tone management of writing in qualitative texts is choosing the tone of writing as incommensurate with concurrent quantitative information. Similar to the earnings management, tone management may be opportunistically used in order to manipulate user's perceptions of firm fundamentals. In addition to make numbers acceptable, writing management can affect user’s perceptions by transferring a positive signal. The purpose of this study is to investigate the relationship between writing tone and financial performance as well as experimental test of opportunistic use of writing management and earnings management simultaneously, using data from some firms listed in Tehran Stock Exchange for the period 2008 to 2015. Correlation, multiple linear regression and logistic regression analysis are used to test the hypotheses. The findings show a significant positive relation between writing tone in the report of the Board on the firm's activities and the financial performance. Besides, the results show a positive relation between writing management and earnings management and it is expected that firms use writing management and earnings management simultaneously.
    Keywords: Writing tone, writing management, tone management of writing, Earnings management, discretionary accruals
  • Eman Momeni, Daruosh Foroughi*, Hadi Amiri Pages 53-84
    This study reviews The Exposure Draft provided by FASB and IASB about restructuring of financial statements, that is supposed to be the basis for amendments to International Financial Reporting Standards (IFRS). Therefore, the purpose of this research is to compare the value relevance of current and noncurrent assets disaggregated into operating and investing as well as the value relevance of aggregated current and noncurrent assets in traditional balance sheet, with the stock return.The study uses data from 144 firms listed in Tehran Stock Exchange for the years from 2002 to 2014. Also, the asset section of the firms' balance sheet is restructured based on FASB and IASB Exposure Draft. To test the hypotheses, the multivariate regression analysis based on pool data has been used. The results show that the disaggregation process of current, non-current and total asset have significant positive effects on value relevance of balance sheet items to stock return, as compared to the aggregated asset disclosure in traditional balance sheet format
    Keywords: Value Relevance, Restructured Financial Statements, Cohesiveness Principle, Disaggregation Principle
  • esfandiar malekian, yahya kamyabi, Alireza nadjafpour kordi* Pages 85-104
    Overconfidence is one of the most important management characteristics that affects firms' financial policies. When sales decline, overconfident managers being extremely confident of their capabilities to restore previous levels of sale may more likely overestimate sales in the near future and it results in a cost stickiness increase. However, the cost stickiness by manipulating the natural process and expected costs could affect informational content. Therefore, management overconfidence can affect the value relevance through influencing costs stickiness. This study is a causal, post-event and applied research. The sample consists of 74 firms during the years 2005 and 2015. The first hypothesis test findings show a significant positive relation between cost stickiness and management overconfidence and the second hypothesis test findings show a significant negative relation between management overconfidence and value relevance. The third hypothesis of the research about the effect of management overconfidence on the value relevance through the costs stickiness is not verified.
    Keywords: Value Relevance, Cost Stickiness, Management Overconfidence, Stock Price
  • Bita Mashayekhi*, Hamed Omrani, Omid Akhoundi Pages 105-126
    This study examines the effects of client strategy on the relation between the audit quality and audit industry specialization. This study measures the audit industry specialization in the two levels of partner and firm by using Carswell et al (1995) and measures the audit quality using discretionary accruals (adjusted Jones model). According to Yuan et al (2016), this study uses four indexes: capital intensity; tangible fixed assets renovation; financial leverage; and overhead efficiency in order to measure client strategy. This research is an inductive and post-event (using past information) as well as a correlation and descriptive study. The sample consists of 101 firms listed in Tehran Stock Exchange for the period from 2008 to 2015. Data analysis results show that there is a direct relationship between audit industry specialization and audit quality. Also the results show that the direct relationship between audit industry specialization and audit quality is more pronounced when the client strategy has lower deviation from the industry-normal strategies (and Reverse). Also findings show that client strategy deviation has a negative effect on audit quality.
    Keywords: Audit partner specialization, client's strategy, Audit quality
  • Gholamreza Karami*, hasan jabari Pages 127-154
    The purpose of this study is to provide a conceptual model for determining the board of directors' compensation of Iranian firms using experts' opinion. The multidimensional nature of management compensation has led to the presentation of various economic and social theories about it. A compensation model should be planned in accordance with the cultural, legal, economic and social characteristics of the country. This research is qualitative and its data has been collected by interview method and analyzed by theme analysis. Results of the research are presented in the form of a conceptual model including factors affecting the board of directors' compensation, relations among the mentioned factors, the application scope, presumptions, constraints and environmental factors. The results of the research show that in order to determine the board of directors' compensation, the extent and conditions of achieving annual goals of the firms and moderating factors should be considered. The annual goals achievement of a firm is influenced by the annual goals of the firm after adjusting for unexpected changes in macroeconomic, industry and firm conditions; the importance of each of the objectives; and the annual performance of the firm after adjusting for major shareholder decisions and fraudulent reporting and illegal actions. The conditions for reaching the annual goals of a firm include a firm size, the industry competition intensity, work difficulties in the industry, liquidity of the firm, changes in firm risk and the probability that the board will be deprived of social rights. Moderating factors include legal constraints, rewards of similar firms, and salaries and benefits paid to the board members.
    Keywords: Performance measurement, board compensation, theme analysis
  • Zoha Savari*, Mohammad Reza Rostam, Ebrahim Abbasi Pages 155-174
    Today, organizations follow specific financing, investment and liquidity policies with regard to their lifecycle stage. This study investigates firms' financing, investment and liquidity policies at different stages of their lifecycle. The population of this research is firms listed in the Tehran Stock Exchange during the years 2009 to 2015. The sample consists of 128 firms selected through the screening method and removal of outlier observations.This study determines the life cycle using accounting variables in order to examine its impact on capital expenditures, net of equity, debt and liquidity changes.This research uses panel data structure with fixed effect and multivariate regression model of analysis at confidence level of 90%. Findings show that investment is more in growth stages than of maturity and decline stages. Also, results show that there is a significant positive relation between the growth stage and debt issues
    Keywords: life cycle, financing, investment, corporate liquidity, Capital expenditures ratio
  • Fatemeh Ghashghaei*, Shahnaz Mashayekh Pages 175-196
    Accounting department is an important part of an organization which helps management in planning and controlling the organization by providing useful information. According to the different features of this department, its performance varies among different organizations. The purpose of this paper is to investigate dimensions and features of accounting departments and their level of maturity. To do this, this study uses CMMI model as a framework. Matrix structure of maturity model has vertical and horizontal consistency. It means that in order to make a dimension mature, it's necessary to make all other dimensions mature up to that level. Any firm can mature its accounting department up to the level which it needs and is cost effective. Data are gathered through 51 interviews with CFOs, CEOs, audit firm’s partners, internal auditors and other related experts. Data are analyzed using thematic analysis. Research model is developed with regard to CMMI-SVC model. Finally, some experts who participated in the study are asked about research model which is developed. Findings show that role and responsibility of accounting department, reporting, processability, IT, Human resource, and organization risk management are 6 important dimensions of accounting department which evolve by 5 levels of maturing
    Keywords: maturity model, accounting department, thematic analysis
  • Bahare Hagigitalab*, Farzaneh Nassirzadeh, Reyhane Haghighi Pages 197-222
    The most of empirical researches about the effects of changes in accounting regime on financial reporting and capital market, is about adoption of International Financial Reporting Standards (IFRS) around the world. This study is a Meta-analysis of the literature about the impact of IFRS adoption on the capital market, with the aim to sum up the results. From the published articles in the most prestigious scientific accounting journals, papers in 33 journals from 2000 to 2017are investigated (March) and meta-analysis technique developed by Hunter et al. (1982), Hunter and Schmidt (2000) and Rosenthal (1991) is followed in order to draw logical conclusions from 37 selected papers (from 17 journals) related to the adoption of IFRS. The effect of independent variable -IFRS adoption- on the main variables (10 dependent variables) is studied by calculating the effect size in five area including value relevance, level of investment, debt amount, information asymmetry, and stock liquidity, regarding to the impact of moderating variable (type of IFRS adoption).The results show the combined impact of IFRS adoption on the capital market and also they indicate that the adoption type has moderating effect on this relation.
    Keywords: IFRS adoptin, Capital market, Five areas, Meta-analysis
  • Mohammad Namazi*, Akram Fathali Pages 223-250
    The purpose of this study is to investigate the effect of intellectual capital and free cash flow on cost stickiness of listed firms in Tehran Stock Exchange. This study, reviewing the theory, represents a complex pattern of asymmetric behavior of costs using free cash flow and intellectual capital. The statistical sample consists of 111firms listed in Tehran Stock Exchange during the period from 2005 to 2015. This study uses intellectual capital and its’ components, as well as free cash flow as independent variables; stickiness of selling, general and administrative costs as dependent variables; and the intensity of staffs, intensity of assets, continual reduction of revenue, and growth of gross domestic production as control variables. Data is gathered using panel data method and analyzed using multivariate regression model and Eviews. The first hypothesis test results show that there is a significant anti-stickiness relation between free cash flow and selling, general and administrative costs. The second hypothesis test results show a significant anti-stickiness relation of free cash flow amounts and the intellectual capital to the stickiness of selling, general and administrative cost. Finally, the third hypothesis test findings show that the significant anti-stickiness relation is more in firms with high intellectual capital
    Keywords: Anti-stickiness, Cost Behavior, Cost Stickiness, Free Cash Flow, Intellectual Capital
  • Iman Dadashi*, Mohammad Norouzi Pages 251-272
    Audit Committee is a main component of Corporate Governance and a key factor of the financial reporting process, which increases the reliability of audited financial statements. Agency theory predicts that if the agency problem is severe, management will demand higher supervision on financial statements quality to ensure the quality of financial reporting to shareholders. Therefore, the study investigates the relation of audit committees effectiveness to audit quality based on structural equation modeling approach. The sample consists of 111 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 2013 to 2016. Effectiveness of audit committee is measured through observable variables of financial expert, independence, gender and size of audit committees and the effectiveness of audit quality is measured through observable variables of institutional shareholders, opinion, expertise, industry, size and auditor tenure . The results show that effectiveness of audit committees increases the external audit quality
    Keywords: Audit quality, Effectiveness of Audit Committees, Institutional Shareholders, Audit Committee Expertise, Structural Equation
  • Mahmoud Lari dashtebayaz, Shaban Mohammadi*, Nader Naghshbandi, Behrad Moeinnezhad Pages 273-298
    This study examines effects of corporate governance mechanisms and audit features on timely disclosure predicted through an audit report lag. This research is an applied and descriptive-correlative one which uses the multivariate regression method and Eviews software to analyze the data. The sample consists of 110 firms listed in Tehran Stock Exchange over the period from 2014 to 2017. The results show a significant negative relation of audit type, the number of corporate business reports, the ratio of independent directors, the size of the board, and the audit committee's activity with the audit report lag; and a significant positive relation between the unqualified audit opinion, extraordinary items, the CEO's duplicity, the ratio of inventory and debt to total assets, and property dispersion with the audit report lag
    Keywords: audit report lag, timely disclosure, corporate governance, audit committee activity
  • Omid Pourheidari*, Milad Ziaghasemi, Mohammad Abdzadeh kanafi Pages 299-320
    Various studies have shown that the product market structure of firms can be effective on mechanisms of capital markets as well as investment, financing, and others. The purpose of this study is to investigate the relation between competition in the product market and stock price crash risk of firms listed in Tehran Stock Exchange. In order to accomplish the research objectives, 1 main and 6 secondary hypotheses have been developed for investigating the significance of the relationship between competition in the product market and stock price crash risk of the firms. The statistical method used to test hypotheses in this study is "panel data" and to test each hypothesis one model is estimated. Statistical sample of this study includes 73 firms listed in Tehran Stock Exchange over the period from 2004 to 2016. From the six hypotheses proposed, four hypotheses test findings show that there is a significant relationship between product market competition and stock price crash risk
    Keywords: Product Market Competition, Stock Crash Risk, Product Market Treats, Bad News Withholding
  • Mosa Bozorg Asl, Mir sajjad Mosajed mousavi* Pages 321-344
    This study deals with the life cycle of firms as one of the explaining factors of return. The statistical population consists of firms listed in Tehran Stock Exchange over the period from 2003 to 2017. To evaluate the effect of the life cycle, firms are classified based on accounting information (sales growth, capital expenditures) and life (growth firms, mature firms and stagnant firms). The capital asset pricing model (CAPM) and Fama and French three factor model (3FF) are evaluated in each class and also for all firms . Vuong test results reject any difference between information content of capital assets pricing model (CAPM) and Fama and French three-factor model (3FF). Adjusted coefficient of determination in both models is the highest in mature firms and the lowest in stagnant firms. Also Cramer Z test indicates that firms' life cycle is effective on the explanatory power of models in the study
    Keywords: Fama, French Three-Factor Model, Capital Asset Pricing Model, Life Cycle Hypothesis
  • Ali Ashtab*, Hamid Haghighat, Gholamreza Kordestani Pages 345-362
    Knowing about distortion of the accounting information is important for all stakeholders who make their decisions based on the annual reports of firms. So, this paper is aimed to compare earnings management in distress and healthy firms. The sample consists of 312 firms listed in Tehran Stock Exchange and out of the counter during the period from 2006 to 2015. Results show that both groups manipulate their earnings, however, "compare mean test" indicates that earnings management in distress firms is more than healthy firms and also distress firms prefer to use more real activity earnings management than accrual earnings management before financial distress occurrence. Results also show that the level of earnings management is not being increased significantly in distress firms as financial distress occurrence is more closing. Granger test results show that earnings management tools reciprocally affect each other.
    Keywords: Accrual earnings management, Earnings management, Real activity earnings management