فهرست مطالب

نشریه اقتصاد و بانکداری اسلامی
پیاپی 22 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/21
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیر خادم علیزاده *، رامینه سلیمانزاده آیدیشه صفحات 7-25
    مطالعه معرفت شناسی در مکتب های اقتصادی علاوه بر آشکار نمودن نقاط تفاوت و اشتراک آن ها، می تواند به شناخت اهداف، راهبردها و سیاست گذاری ها و نوع مواجهه با چالش های اقتصادی هر یک کمک نماید. پژوهش حاضر به مطالعه معرفت شناسی در اقتصاد اسلامی و اقتصاد نهادگرایی جدید با رویکردی تطبیقی پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که عقل بعنوان یکی از ابزارهای حصول معرفت هم اقتصاد نهادگرا و هم اقتصاد اسلامی دارای محدودیت است. معارف و اطلاعات عقلانی ناقص و نامتقارن است. رجوع به حس و تجربه در کنار تاریخ بعنوان منابع معرفتی دیگر؛ در هر دو مکتب فوق مورد تایید است. اما وحی ابزار معرفتی است که مختص اقتصاد اسلامی است.پذیرش وحی بعنوان منبع معرفتی در اقتصاد اسلامی عناصری مثل خدا مالکی، رضای الهی، مطلوبیت اخروی را مطرح می کند و موجب ایجاد تفاوت های قابل توجه بین محتوای اقتصاد اسلام و سایر مکاتب اقتصادی می شود. معارف و حیانی ذیل مفهوم اسلامی قرار می گیرند خطاناپذیر و غیرقابل انتقاد هستند.
    کلیدواژگان: اقتصاد نهادگرایی جدید، اقتصاد اسلامی، مطالعه معرفت شناختی، رویکرد تطبیقی
  • زهرا یعقوبی جناسمی *، باقر حسامی عزیزی صفحات 27-45
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، با هدف تطهیر نظام بانکی کشور از ربا تلاش های متعددی صورت پذیرفت. تبیین مفهوم عدالت اقتصادی و شاخص های آن یکی از دغدغه های اقتصاددانان است. علی رغم مطالعات انجام گرفته در این زمینه، تلاش چندانی برای استخراج شاخص های عدالت اقتصادی از نگاه اسلام صورت نگرفته است. شاخص ها و راهکارهای تحقق عدالت در مکتب های گوناگون فکری، متفاوت است. اندیشه وران اسلامی نیز این مسئله را در چارچوب اسلامی مورد بحث قرار داده اند. درباره حق و عدالت نظریه شهید صدر(ره) و تالیفات استاد مطهری (ره) از شهرت و مقبولیت بیشتری برخوردار است. معیار عدالت در توزیع فرصت ها، برابری و مساوات، و در توزیع کارکردی، استحقاقی سهمی است که با تراضی به دست می آید و شاخص آن قیمت بازاری است. معیار عدالت در توزیع درآمد و ثروت، توازن است. هر فطرت سالمی تصاحب 99% امکانات کره زمین توسط 1% از افراد جامعه را بی عدالتی می پندارد. این بی عدالتی را نمی توان با این منطق که «آنان با بازوی خود کسب کرده و خمس و زکاتش را پرداخت کرده اند»، توجیه کرد. معیار عدالت در رعایت حقوق نیازمندان، استحقاق در حد کفاف و شاخص آن حد کفاف و در پرداخت حقوق مالی بستگان، استحقاق عرفی است و شاخص آن اعتدال عرفی می باشد. در این تحقیق که بصورت تحلیلی- توصیفی است با توجه به اصل یک بانکداری بدون ربا در تحقق عدالت اسلامی سعی می شود با استعانت از قرآن کریم ومعیارهایی که فقهای شیعه و علمای اهل سنت و نیز حقوق دانان و دیدگاه های مکاتب مختلف در این زمینه مطرح کرده اند، مورد کنکاش و تامل قرار گیرد. همچنین تعاریف مختلف حق و عدالت اقتصادی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: حق، عدالت، عدالت اقتصادی، عدالت اجتماعی
  • محمدنقی نظرپور *، فاطمه نوری، مجید رضایی صفحات 47-70
    در اقتصاد سنتی بیشتر ابزارهای بازار بین بانکی نظیر قرارداد توافق بازخرید مبتنی بر قرض همراه با مازاد است، از این رو در نظام بانکداری بدون ربا قابلیت کاربرد ندارد. بنابراین لازم است تمهیداتی جهت افزایش نقش بازار بین بانکی در بازار پول کشورهای اسلامی، اندیشیده شود. یکی از پرکاربردترین و مطمئن ترین ابزارها در بازارهای پول بین بانکی متعارف توافق نامه بازخرید است. مقاله حاضر با بررسی فقهی و طراحی روش و با اتکا بر منابع کتابخانه ای ضمن تبیین مشکلات و بیان چرایی ممنوعیت بکارگیری توافق بازخرید و همچنین ارائه تصویر روشن از ماهیت استفاده از این ابزارها، به بررسی این فرضیه می پردازد که می توان جایگزین هایی را برای توافق بازخرید در چارچوب بانکداری بدون ربا تعریف نمود. نتایج حاصل از این تحقیق گویای آن است که با توجه به عدم امکان استفاده از توافق نامه بازخرید در بانکداری بدون ربا و با در نظرگرفتن حفظ کارائی و مسائل شرعی، راهکارهایی همچون بیع الخیار، صندوق مشترک بین بانکی و شخص ثالث با ماهیت وکالت در بازار بین بانکی بدون ربا می توانند ما را به اهداف مورد نظر در استفاده از توافق نامه بازخرید برسانند.
    کلیدواژگان: بانکداری بدون ربا، بازار بین بانکی، توافق نامه بازخرید، اوراق بهادار
  • سعید سید حسین زاده یزدی *، بهنام نباتی پابندی صفحات 71-94
    در بند نهم سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بر چهار مولفه اصلی برای حفظ ثبات مالی در اقتصاد تاکید شده است، که عبارت اند از: اصلاح و تقویت نظام مالی، ثبات مالی، ثبات اقتصاد ملی و تقویت تولید ملی. پوشش ریسک های خاص بانکی با استفاده از راهکارهای ساختاری، می تواند اثرات مطلوبی در تحقق این اهداف داشته باشد که این نتایج و اثرات از طریق چهار عامل زیر بدست خواهند آمد: ایجاد امکان اجرای حقیقی عقود اسلامی و برخورداری از مزایای استفاده از آن ها، کاهش بنگاه داری بانک ها یا افزایش شمولیت مالی، ایجاد و رواج فدرالیسم اقتصادی و تقویت نهادها، منابع و تسهیل کننده های تطبیقی. این پژوهش تحلیلی از جایگاه و نقش ریسک در بانکداری بدون ربا و اهمیت پوشش آن ها در راستای تحقق اهداف بند نهم سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ارائه می د هد.
    کلیدواژگان: ریسک بانکی، بانکداری بدون ربا، عقود اسلامی، سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، ثبات مالی
  • روح الله کهن هوش نژاد *، اصغرآقا مهدوی صفحات 95-114
    بهره برداری از ذخایر عظیم نفت و گاز مستلزم جذب سرمایه گذاری های هنگفت است. در قراردادهای بالادستی صنعت نفت و گاز ایران در راستای اجرای پروژه های بالادستی تا به حال درصدد جذب سرمایه گذاری خارجی و تعامل با شرکت های بین المللی نفت و گاز بوده اند. این قراردادها همواره دست خوش تغییرات بوده و اخیرا بحث طراحی قراردادهای جدید مطرح شده است. نظام حقوقی حاکم چارچوب های بهره برداری از منابع نفتی در قالب قراردادها را تعیین می نماید. با کاوش در فقه امامیه نیز خطوط قرمز حاکم بر انعقاد قراردادهای نفتی قابل ترسیم هستند به گونه ای که عدول از آن ها امکان پذیر نباشد. در این پژوهش تحلیلی- توصیفی که گردآوری داده های آن به روش کتابخانه ای صورت می گیرد، با مراجعه به منابع معتبر فقهی و نظرات فقهاء عظام الزامات فقهی مورد نظر شناسایی شده اند. در واقع اصول مستخرج حاکم بر قراردادهای بین المللی نفتی، اصول و شرایطی است که به صورت چارچوب و الزامات کلان بر این قراردادها حاکم بوده و خطوط قرمز و جهت گیری های اصلی سیاستگذاری را مشخص می کنند و شرایط عمومی قراردادها محل بحث نیست. اصول فقهی مورد نظر عبارتند از: قاعده نفی سبیل، قاعده مصلحت، حفظ مالکیت نفت و گاز، عدالت بین نسلی و حفظ محیط زیست.
    کلیدواژگان: فقه امامیه، قراردادهای بالادستی نفت و گاز، قاعده نفی سبیل، مالکیت، عدالت بین نسلی، محیط زیست
  • میثم موسایی، نوشین خانی قریه گپی *، وجیهه افضلی ابرقویی صفحات 115-130
    رکودتورمی یک وضعیت اقتصادی است که هم زمان تورم اقتصادی و رکود فعالیت های تجاری را همراه با افزایش نرخ بیکاری در کشور ایجاد می کند. با توجه به نقش بانک به عنوان اصلی ترین عامل بازار مالی کشور، در این تحقیق، نقش شاخص های بخش مالی در ایجاد رکودتورمی در کشور در بلندمدت و کوتاه مدت و به ترتیب با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی و تصحیح خطا[1] و داده های سال های 94-1352 به صورت کمی شناسایی شده است. نتایج نشان می دهد که در بلندمدت شاخص های مربوط به بخش بانک و بورس تاثیر مثبت در ایجاد رکودتورمی در کشور داشته در حالی که بیمه رابطه عکس با شاخص رکودتورمی داشته است. براساس نتایج کوتاه مدت، در میان متغیرهای بازار مالی تنها ضرایب شاخص های بورس و بیمه از نظر آماری معنی دار بوده به این معنی که شاخص تسهیلات بانکی به عنوان نماینده فعالیت بانکداری در کوتاه مدت تاثیری در ایجاد معضل رکودتورمی نداشته است.
    کلیدواژگان: رکودتورمی، شاخص های مالی، بانکداری اسلامی، الگوی تصحیح خطا
  • محمدنقی نظرپور *، طیبه گل محمدی صفحات 131-153
    بانک های مرکزی دنیا عموما برای تنظیم بازار پول و نیل به اهداف پولی خود از ابزارهایی همچون عملیات بازار باز، تغییر سطح سپرده های قانونی و تغییر نرخ تنزیل استفاده می کنند. دخالت بانک مرکزی در بازار اوراق قرضه و خزانه دولتی و خرید و فروش این اوراق، به منظور تنظیم پایه پولی و حجم پول پرقدرت متناسب با نیازهای نقدینگی اقتصاد در شرایط رکود و رونق را عملیات بازار باز[1] می گویند. باتوجه به این که بانک مرکزی ج.ا.ایران در سال های گذشته با انتشار اوراق مشارکت خود، در قالب عملیات شبه بازارباز[2] به کنترل نقدینگی پرداخت، شایسته است این اوراق از نظر فقهی و اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد. سوال اصلی مقاله حاضر این است که انتشار اوراق مشارکت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با چه آسیب ها و چالش هایی مواجه است؟ براین اساس مقاله پیش روکه ماهیت تحلیلی- توصیفی دارد، به دنبال بررسی این فرضیه است که اوراق مشارکت بانک مرکزی از نظر فقهی و اقتصادی با چالش هایی مواجه است. نتایج مقاله حکایت از آن دارد که، مهم ترین آسیب این اوراق در بعد فقهی ابهام در تحقق عقد شرکت می باشد و در بعد اقتصادی تحقق سیاست خنثی سازی و هزینه بر بودن انتشار اوراق مشارکت جهت اجرای عملیات شبه بازار باز می باشد.
    کلیدواژگان: اوراق مشارکت بانک مرکزی، تامین مالی، سیاست پولی
  • سیدجلال موسوی * صفحات 155-180
    دین مبین اسلام، در راستای نیل آدمی به کمال، به امور مختلف او توجه بسیاری کرده است. اقتصاد و مباحث مرتبط با آن یکی از این امور مهم است که تبیین و ترسیم آن، در قرآن کریم و سیره پیشوایان دینی(ع)، نمود گسترده ای دارد. با توجه به پیدایش مکاتب مختلف اقتصادی، که عمدتا مبتنی براصالت سرمایه و سود هستند، امروزه توجه به این نوع مباحث در دین اسلام بیش از همیشه ضروریست. بنابراین در این مقاله مباحث اقتصادی در سیره امام رضا(ع) بررسی شده است. طبق بررسی ها، امام رضا(ع) از یک سو با تبیین ضرورت کار، اعتدال در معیشت و ساده زیستی، و از سوی دیگر با هشدار نسبت به اسراف، همگان را از عواقب ثروت اندوزی برحذر داشته اند. در این راستا ایشان با ذکر خانواده و نیازمندان به عنوان محل های مناسب برای مصرف درآمد، الگویی از مصرف را ترسیم کرده اند که عمل به آن در عصر رواج مصرف گرایی، کمالی را که اسلام برای فرد و جامعه در نظر دارد محقق می کند.
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، اقتصاد، اسلام، ثروت، مصرف
  • حسن سبحانی *، بشری بشارتی صفحات 181-208
    در چند دهه اخیر، در جهت کشف قابلیت های دین اسلام در عرصه های گوناگون از جمله اقتصاد و استخراج و تبیین هرچه شفاف تر معرفت اقتصاد اسلامی، کوشش های بسیاری شده است اما هنوز ابعاد فراوانی از معرفت اقتصاد اسلامی ناشناخته یا در خصوص آن ها اختلاف نظر است. ماهیت و چیستی اقتصاد اسلامی از آن جمله می باشد. در این مقاله سعی شده است ضمن بررسی نظرات منتخبی از اندیشمندان حوزه اقتصاد اسلامی در خصوص چیستی و ماهیت این معرفت و با تبیین نوع ارتباط و مفاهیم مربوط به نظام و نظریه پردازی علمی به جمع بندی آرای آنان پرداخته و به این پرسش که «اقتصاد اسلامی چیست؟» و «چه نسبتی با تئوری های اقتصادی دارد؟» پاسخ داده شود. نتیجه آن شد که اقوال و عقاید محققان درباره هویت این معرفت در سه دسته کلی جای می گیرد؛ دسته اول شامل کسانی می باشد که تالیفاتشان در زمره احکام اقتصادی است، گروه دوم شامل آن هائی است که معتقدند اقتصاد اسلامی علم است و دسته سوم، شامل افرادی است که معتقد به ایجاد و برقراری نظام اقتصاد اسلامی هستند. مقاله حاضر با ارزیابی نظرات گروه اول و دوم درباره ماهیت اقتصاد اسلامی، نگرش گروه سوم را با اقامه ادله ای می پذیرد. ضمنا اثبات می کند نمی توان واژه علم به معنای پوزیتیویستی آن را به اقتصاد اسلامی نسبت داد و تبیین علمی از اقتصاد اسلامی به دست نمی آید مگر نظام اقتصادی اسلام کشف و ایجاد و در صحنه عمل پیاده شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد اسلامی، نظام اقتصادی، تئوری علمی
  • پروانه سلاطین *، راضیه براتی، سمانه محمدی صفحات 209-233
    صنعت بانکداری در جهان، همچون سایر حوزه های علمی و صنعتی، در حال گسترش، تغییر و تحول است. امروزه بانک ها در بیشتر کشورها درصدد ارائه بهترین خدمات با بالاترین کیفیت و کمترین زمان ممکن به مشتریان خود هستند. اگر بانکی نتواند خدمات راه دور و خدمات بانکداری مجازی را به مشتریان خود ارائه دهد محکوم به ورشکستگی است. لذا گذر از بانکداری سنتی به بانکداری مجازی یک الزام است نه یک انتخاب با توجه به مزایای اقتصادی فراوان سیستم های بانکداری مجازی از نظر کاهش هزینه ها و افزایش کیفیت در ارائه خدمات به مشتریان، رفع محدودیت های زمانی و مکانی و گسترش حوزه فعالیت های بانکی و بازاریابی در بسیاری از کشورهای پیشرفته علاوه بر بانک های جدید که خدمات خود را فقط از طریق ارتباطات الکترونیکی به مشتریان ارائه می دهند، بانک های با سابقه در کنار فعالیت های فعلی خود با تاسیس بانک های مستقل به شیوه ی الکترونیکی به عملیات خود وسعت می بخشند. در سال های اخیر، بهره گیری از فناوری اطلاعات و ارتباطات، به صورت چشمگیری در صنایع خدماتی ایران به ویژه در صنعت بانکداری افزایش یافته است. با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات شرایط بانکداری اینترنتی، پرداخت الکترونیکی، امنیت سرمایه گذاری و تبادل اطلاعات در کشور فراهم شده است. در این راستا هدف اصلی این مقاله بررسی میزان تاثیرگذاری بانکداری مجازی بر سودآوری بانک های تجاری منتخب(پارسیان، پاسارگاد، ملت، تجارت، اقتصاد نوین و صادرات) می باشد. نتایج حاصل از برآورد مدل با استفاده از روش اثرات ثابت در دوره زمانی 1387-1394 نشان می دهد که تعداد پایانه های فروش و تعداد دستگاه های خود پرداز به عنوان شاخص های نشان دهنده بانکداری مجازی تاثیر مثبت و معناداری برسودآوری بانک های تجاری منتخب دارند.
    کلیدواژگان: بانکداری مجازی، سودآوری، پانل دیتا
|
  • Amir Khadem Alizadeh *, Ramineh Soleimanzadeh Pages 7-25
    The epistemological study of economic schools reveals the points of difference and similarity between them. It can help recognize goals, strategies and policies and the way they confront the economic challenge .The present study considers the epistemological principles of Islamic economics and new institutional economics with a comparative approach. The results show that reason as a means of achieving knowledge in both Islamic economics and institutional economics, is limited. Rational information is imperfect and asymmetric. Sense and experience and history are other sources of knowledge that Islamic economics and institutional economics apply them. But the revelation is dedicated to Islamic economics. Acceptance of revelation as a source of knowledge in Islamic economics raise elements such as God ownership, God pleasing , heavenly utility and cause significant differences between content of Islamic economics and other schools of economic. Education of Revelation following the Islamic concept and are unerring, irrefutable and immortal.
    Keywords: new institutional economy, Islamic economy, Epistemology components, Comparative approach
  • Z.Yaghoubi *, Bagher Hesami Azizi Pages 27-45
    After revaluation in Iran, have attempt to Purge banking system of Gavel. The stating of economic justice concept and its indexes is one of the pastimes of Economists. Never Eless, researches in this case, had not attempted to production of Economic justice indexes in Islamic over look. Indexes and solutions of creating of justice are different in difficult isms. Islamic economists have analyzed this problem in Islamic framework. Theories of shahid Sader and Motahari are famous about right and justice. Justice criteria in distributive of opportunities, EQUALITY and distributive of applying, will obtained in Compromise and its index is marketing price. Justice Criteria in distributive of income and wealth is balance. Every safe Temperament knows, it is injustice to Inherit 99 percent of world facilities by 1 percent of people. We cannot justify that those people have obtained themselves. Justice criteria in rights of poor people, Desert in Requirement and its index is extent of requirement and to pay financial rights of NEIGHBORs, custom requirement. This research have based on analyze- DESCRIPTIVE according to principle of one in Islamic banking analyze to create Islamic justice have tried by Quran and standards by Islamic SCIENTISTs Shie and Sonni and LAWYERs and points of different schools. Also we have examined different definitions of right and economic justice.
    Keywords: Right, Justice, Economic Justice, Social Justice
  • M. Nazarpour *, F.Nouri, M.Rezaei Pages 47-70
    In traditional economy, most of interbank market tools like Repurchase Agreement are based on loan along with surplus, for this reason, they are not applied in interest-free banking system. Thus, it is necessary that s Arrangements are thought for increasing the role of interbank market in money markets of Islamic countries. One of the most confident and applicable tools in common interbank money markets, is repurchase agreement.
    current article with a juratory inspection and method design, and based on library sources, while difficulties explanation and said cause Repurchase Agreement using embargo and also describe a clear picture of the nature of this tool, to examine thin hypothesis that can Defined Alternatives for repurchase agreement in framework non-interest banking. The results of this research indicate that Due to the impossibility using repurchase agreement in non-interest banking and with regard to efficient maintaining and religious issues, Solutions like bayal khiyar (sale with option details), interbank common fund and the third person with nature of attorney in Non-interest interbank market can we to reach Intended goals in using repurchase agreement.
    Keywords: non, Interest Banking, Interbank Market, Repurchase Agreement, Securities
  • S.Seyed Hossein Zadeh *, B.Nabati Pages 71-94
    In Section 9, the general policies of resilience economics have been emphasized on four main components for maintaining financial stability in the economy, namely: reforming and strengthening the financial system, financial stability, stabilizing the national economy and strengthening national production. The coverage of bank risk using structural solutions can have the desired effect in achieving these goals. These results and impacts will be achieved through the following four factors: creating the possibility of real implementation of Islamic contracts and enjoying the benefits of using They reduce the bank's business or increase financial inclusion, create and promote economic federalism and strengthen institutions, resources and facilitators. This research analyzes the role and place of risk in unbanked banking and the importance of their coverage in pursuit of the objectives of Section 9 of the General Policy for Resistance Economics.
    Keywords: Banking risks, interest, free banking, Islamic contracts, Resistance Economics
  • R. Kohan Housh Nejad *, A.Agha Mahdavi Pages 95-114
    This article is a study of upstream petroleum contracts from Shi´a Islamic jurisprudence perspective. The article establishes that it is possible to define principles governing upstream contracts according to Shi´a Islamic jurisprudence and analyze them in the realm of petroleum industry. These principles are considered as the red lines in the conclusion of foreign contracts. The principles studied in this paper are: principle of negation of the way, expediency principle, preservation of oil and gas ownership, intergenerational justice, protection of the environment (principles of no harm and no waste).
    Keywords: Shi´a Islamic jurisprudence, upstream petroleum contracts, negation of the way, expediency, environment, justice
  • M.Mousaei, N.Khani *, V.Afzali Pages 115-130
    The recession is an economic situation that simultaneously creates economic inflation and economic recession and increases the unemployment rate in the country. in this research we Consider the role of the bank as the main factor in the financial market of the country and , the role of financial sector indicators in creating the country's long-term and short-term inflationary recession by using the ordinary least square (OLS) and error correction model (ECM) between 1352-1952. The results show that in the long run, the indexes of the Bank and stock market have a positive effect on the construction of a recession in the country, while the insurance has a versa correlation with the recessionary index. In the short-term results, among the financial market variables, only the coefficients of stock and insurance indices were statistically significant. This means that the bank facility index as a representative of banking activity did not affect the recession in the short run.
    Keywords: Recession, Financial Indicators, Islamic Banking, Error Correction Model
  • M.Nazarpour *, T.Golmohammadi Pages 131-153
    In order to regulate money market and achieve their monetary goals, central banks around the world make use of strategies, such as open market operations, altering the level of bank reserves and changing discount rates. Open market operations is defined as the intervention of the central bank in the bond market and state treasury as well as its engagement in selling and buying of such bonds, whose aim is to adjust the monetary base and the volume of high-powered money based on economic boom and bust conditions. Since the Central Bank of the Islamic Republic of Iran has issued its bonds in the form of open market type operations to manage liquidity in previous years, such bonds need to be evaluated with respect to the perspectives of economy and Islamic jurisprudence (fiqh).
    The challenges and damages that could be brought about by the issuance of the bonds of the Central Bank of the Islamic Republic or Iran was the main problem set forth in this analytical-descriptive study. It was hypothesized that central bank bonds face economic and juridical challenges. This hypothesis was examined in this study. The results reveal that, as far as Islamic jurisprudence is concerned, the the major damages of such bonds is their ambiguity in the realization of partnership contract. From an economic perspective, however, the damages include ambiguity in the realization of sterilization policy and the high costs of issuing bonds in order to carry out open market type operations.
    Keywords: Central Bank Bonds, Financing, Monetary Policy
  • J.Mousavi * Pages 155-180
    Islam has focused on various issues, in order to lead human being toward perfection. Economy and the related issues are among the important points depicted and defined with wide speared resplendency in Quran and the religions leader's life style. Due to the emergence of different economic schools based on the originality of capital and profit, today it is necessary more than ever to concentrate on these issues in Islam. Therefore, this paper concerns about economic issues in the Imam Reza (PBUH) life style. According to reviews, Imam Reza has warned of the consequence of wealth gathering, through explanation of moderation and simplicity in living and necessity of work in one hand, and warning of wasting, on the other hand. In this regard, he mentioned family and needy people as points to spend income. He also presents a pattern of consumerism that would realize the perfection, Islam intends for individual and society.
    Keywords: Imam Reza (P.B.U.H), Economy, Wealth, Consumption
  • H.Sobhani *, B.Besharati Pages 181-208
    In the last decades, many efforts have been made in order to explore Islam’s abilities in various fields such as economics, and to elucidate and explain the knowledge of Islamic economics. However, many dimension of the knowledge of Islamic economics is not known yet, or there is disagreement about them; such as the nature and quiddity of Islamic economics. Therefore, in this paper, it has been tried to wrap-up the comments of scholars to answer to these question: ‘what is Islamic economics?’ and ‘what relation it has with the theory of economics?’ through reviewing the thoughts of a selection of Islamic economics scholars about the nature and quiddity of Islamic economics and by explaining the relationship and the concept of the system and scientific theory. The result is that views and the opinions of researchers about its nature fall into three general categories; the first group includes seven of them that their essays is among economic judgments, the second group consists of eight individuals who believe that Islamic economics is a science, and the third category consists of six people who believe that Islamic economics is a system. This paper rejects the opinions of the first and the second group about the nature of Islamic economics and accepts the third group attitude by adducing evidences. In addition, it proves the term science cannot be attributed to the Islamic economics and scientific explanation of Islamic economics cannot be achieved unless the Islamic economic system be discovered and implemented in practice.
    Keywords: Islamic economic, economic system, scientific theory
  • P.Salatin *, R.Barati, S.Mohammadi Pages 209-233
    Banking industry, just like other areas, is developing very fast around the world. Today, banks try to deliver their quality services to the clients in the least time possible. A bank that is incapable of providing electronic banking services for the customers is condemned to get bankrupt. So, a transition is inevitable, not an option, from the traditional to the electronic banking. Considering the great advantages of electronic banking in terms of reduction of the costs, service quality improvement, elimination of temporal and spatial limitations, wider areas of services and marketing, in many developed countries the banks provide their services only in electronic form. Therefore, in addition to the traditional banking offerings, well-experienced banks have made specific independent departments to extend their services to the electronic form.
    In recent years, taking advantage of information technology, service industries has been increased significantly in Iran, especially in the banking industry. Using ICT with Internet banking, e-payment, security investments and exchange of information is provided in the country. Given the importance of the phenomenon, the porpuse of this study was to investigate the effect of electronic banking on the profitability of commercial banks is elected Iran. Modeling using panel data on the basis of the country's six banks (Parsian, Pasargad, people, business, new economy and exports of Iran) in the form of an econometric models with Fixed Effects was conducted during the period 1387-1394. The results indicate that e-banking has a positive and significant effect on the profitability of banks in Iran.
    Keywords: Electronic Banking, Profitability, Panel Data