فهرست مطالب

پژوهش های ایرانشناسی - سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه پژوهش های ایرانشناسی
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود جعفری دهقی صفحه 1
    به نظر میرسد که ویژگی های شهرهای آرمانی از یک سو در کهن ترین اسطوره های ایرانی و از سوی دیگر در شاهنامه حکیم طوس مندرج است. ظاهرا بن مایه و الگوی شهر آرمانی، یکی ور جمکرد است که کهن ترین نمونه از اینگونه شهرها است و بنابر روایت وندیداد، به دست جمشید بنا شد تا نمونه ای از موجودات اهورایی در آن نگهداری شود. یکی از ویژگی های این ور یا بارو، جاودانگی آن است و افزون بر این، در آن، نشانی از سرما، گرما، تاریکی، بیماری و مرگ دیده نمی شود. نمونه ای دیگر از این دست، بنایی است که بر پایه مهریشت، ایزد مهر بر فراز کوه اساطیری هرا (البرز) برپا کرده است که در آن نیز از شب، تاریکی، سرما، گرما، بیماری و مرگ اثری نیست.
    به نظر نگارنده، حکیم طوس با ارائه کنگ دژ به عنوان نمونه ای آسمانی از این جاودان شهر آرمانی به کهن الگوهای آن نیز نظر داشته است. از این روی، آن را چنین توصیف میکند که:الف. شهری فراخ است با باغها و بناهای زیبا.
    ب. هوای آن معتدل است و در آن از گرما و سرما خبری نیست.
    ج. آب آن گواراست و در آن نشانی از بیماری و مرگ نیست.
    هدف از نگارش این مقاله مقایسه کنگ دژ به عنوان جاودان شهر شاهنامه با نمونه های اساطیری آن در متون باستانی است، تا بدین وسیله پرتوی بر خواستگاه اندیشه های حکیم طوس افکنده شود.
    کلیدواژگان: ایزد مهر، سروش، ور جمکرد، آرمانشهر، سیاوشگرد، کنگدز
  • حمیرا زمردی صفحه 13
    ایران زمین در برهه های مختلف تاریخ، مورد تهاجم اقوام بیگانه بوده و آثار مکتوب ایرانی اعم از کتاب های دینی، علمی، تاریخی و... بارها در معرض زوال و نابودی قرار گرفته است.
    اسناد متعدد تاریخی به تاریخچه این امر اشاره داشته اند و نیز گواهی می دهند که میراث مکتوب ایرانی از طریق باز تحریر یا تالیف مجدد و نیز ترجمه در معرض بازیافت قرار گرفته و احیاء شده اند و بسیاری از تالیفات و ترجمه های علمی، تاریخی و فرهنگی در دوره اسلامی محصول میراث فکری تمدن های بزرگی چون ایران و یونان است که البته میراث یونانی به دلیل تهاجم اسکندر مقدونی به ایران باستان در بردارنده معارف ایرانی نیز بوده است. در این مقاله بر آنیم تا با بررسی پیشینه تحولات فرهنگی در زمینه آثار مکتوب، مستندات تاریخی را در این خصوص مد نظر قرار دهیم.
    کلیدواژگان: میراث موبدان، باز تحریر آثار، نهضت تالیف و ترجمه، میراث یونان، تهاجم
  • بهمن فیروزمندی، علی بهادری صفحه 23
    جای خالی پژوهش در باب تاثیر شاهنشاهی هخامنشی بر ایالات شرقی از یک سو ناشی از سکوت نویسندگان کلاسیک در پرداختن به این سرزمین هاست و از سوی دیگر به کمبود آثار باستان شناختی مربوط به هخامنشیان در منطقه مزبور بازمی گردد. در مقاله حاضر، به یاری آثار یادمانی و مدارک اقتصادی و اداری به دست آمده از مراکز شاهنشاهی، نظیر کتیبه های سلطنتی، نقوش برجسته یادمانی و اسناد اداری و نیز آثار باستان شناختی سعی شده است جایگاه ایالات شرقی در نظام اداری، سیاسی و اقتصادی شاهنشاهی هخامنشی بازسازی شود. فهرست سرزمین های تابعه در کتیبه های سلطنتی می تواند نشانگر جایگاه هر ایالت در نظام اداری شاهنشاهیباشد. در اغلب فهرست های ایالتی، پس از اشاره به مراکز شاهنشاهی، این ایالات شرقی هستند که ذکر می شوند، امری که می تواند نشان از جایگاه آنان در نظام اداری شاهنشاهی باشد. این رویکرد در نقش برجسته های یادمانی نیز بازتاب یافته است. در نقش برجسته حاملین اورنگ شاهی مجسم بر نمای آرامگاه های شاهان هخامنشی پس از نمایندگان مراکز شاهنشاهی نمایندگان ایالات شرقی بازنمایی شده اند و حتی در برخی از نقوش برجسته، نمایندگان ایالات شرقی به صورت مسلح نشان داده شده اند. از آنجایی که نمایندگان سایر ایالات از این امتیاز برخوردار نیستند، این امر می تواند حکایت از جایگاه آنان در نظام سیاسی امپراتوری داشته باشد. درگل نبشته های تخت جمشید شاهد ارتباط مستمر و تنگاتنگ میان مراکز شاهنشاهی و ایالات شرقی هستیم که این ارتباط درباره ایالات غربی بسیار کم رنگ است. ارتباط مداوم ایالات شرقی با مراکز و در نتیجه با سایر نقاط شاهنشاهی یقینا در شکوفایی و رونق اقتصاد و بازرگانی و پیشرفت زندگی مردمان این مناطق تاثیر شگرفی داشته است.
    کلیدواژگان: نقوش برجسته، آثار باستان شناختی، گل نبشته های تخت جمشید، کتیبه های هخامنشی، فهرست های ایالتی
  • عباس زارعی مهرورز، نورالدین نعمتی صفحه 65
    در اوایل دوره سلطنت قباد پادشاه ساسانی (486- 531 م) جنبشی مهم به رهبری مزدک، با دلایل گوناگون اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، رخ داد؛ که پادشاه نیز، برای تضعیف موقعیت بزرگان و روحانیان، از آن حمایت کرد. طبیعتا بزرگان با جنبش مخالفت کردند و قباد را از سلطنت خلع کردند و او فقط با حمایت هیاطله توانست دوباره به تخت سلطنت بازگردد. سالیان بعد، اتحاد دوباره بزرگان و روحانیان با خسرو- پسر سوم قباد- منجر به انجام کودتا، خلع قباد و قتل مزدک و هوادارانش گردید (531 م). در نتیجه، برای تثبیت اعاده قدرت و حیثیت بزرگان و روحانیان، اصلاحاتی انجام گرفت.
    پس از فروخواباندن جنبش، به دستور خسرو انوشیروان، پادشاه جدید، روایتی رسمی، با نگرشی منفی درباره جنبش مزدک در خدای نامه، کتاب تاریخ رسمی ساسانی، نگاشته شد. هم زمان، چند روایت دیگر نیز به صورت کتبی یا شاید شفاهی در میان مردم مشهور گشت. برخی از این روایت ها پس از سقوط ساسانیان (635)، از پهلوی به عربی ترجمه گردید، که در سده های نخستین اسلامی بسیار مشهور بود. روایت های اصلی داستان مزدک در چند کتاب تاریخی، ادبی و سیاسی وارد گردید.
    نگارندگان در این مقاله می کوشند تا حد امکان، دلایل سیاسی احتمالی اشاعه این روایات را در دوره ساسانی و سده های نخستین اسلامی، با تطبیق نقاط قوت و ضعف، بخش های افسانه ای، واقعی و تحریفات آن ها در کتاب های تاریخ طبری، شاهنامه فردوسی، سیاست نامه نظام الملک، فارس نامه ابن بلخی، فسطاط العداله فی قواعد السلطنه از محمد بن محمود خطیب بررسی نمایند.
    کلیدواژگان: قباد، ساسانیان، دوره اسلامی، عباسیان، جنبش مزدک، سیاست
  • کمال الدین نیکنامی، مژگان جایز صفحه 79
    دشت ایذه، دشتی رسوبی واقع در شمال شرقی استان خوزستان است که در سال 1386 طی بررسی های سطحی آن تعداد 54 محوطه فراپارینه سنگی و اوایل نوسنگی در آن کشف شد. هنری رایت، که پیش از انقلاب این محوطه را مورد بررسی قرار داده بود، اشاره می کند که تنها 30 درصد از کوهپایه ها را به صورت کامل بررسی کرده اند و بنابراین امکان به دست آوردن «الگوی استقرار» (settlement pattern)‎ در دوره فراپارینه سنگی را نداشته اند. پس از انقلاب نیز در بررسی هایی که در مناطق اطراف دشت ایذه صورت گرفت تعدادی از محوطه های عصر سنگ کشف شد. تحلیل های مکانی محوطه های کشف شده در بررسی 1386 و نگاهی به چشم انداز زیستی منطقه نشان می دهد که وجود دو دریاچه که در حوزه آبریز داخلی دشت ایذه شکل گرفته است و جریان های فصلی همگی از اطراف دشت ایذه به داخل این دو دریاچه سرازیر می شود، به همراه ویژگی های زمین شناختی منطقه که منجر به شکل گیری غارها و اشکفت های فراوان در منطقه شده است، عوامل بسیار مهمی در شکل گیری محوطه های عصر سنگ محسوب می شده است.
    کلیدواژگان: فراپارینه سنگی، ایذه، اوایل نوسنگی، تحلیل مکانی
  • محمد باقر وثوقی صفحه 103
    مهمترین تحول اجتماعی مستمر و بدون انقطاع در تاریخ خلیج فارس، «مهاجرت و جابجایی جمعیت» در دو سوی کرانه های آن است، این پدیده از چنان اهمیتی برخوردار است که بدون بررسی و در نظر گرفتن آن، نمی توان به درک درستی از رویدادها و حوادث این منطقه به ویژه در دوران پیش از نفت، رسید. اگر با ترسیم یک خط فرضی، طول خلیج فارس را به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم کنیم و با توجه به منابع تاریخی سمت و جهت مهاجرتها را مورد بررسی قرار دهیم، به خوبی آشکار است که جهت این مهاجرت از دیر باز تا اوایل قرن چهاردهم هجری، از جنوب به شمال بوده است. اصطلاح «شمال» در این تحقیق به سواحل کنونی ایران در بخش شمالی خلیج فارس و «جنوب» به سواحل کشورهای کنونی کویت، بحرین، قطر، عربستان، امارات متحده عربی و عمان اطلاق شده است. مهاجرت گروه های اجتماعی در خلیج فارس، اگرچه به تناوب و در طول زمان طولانی صورت پذیرفته، اما در برهه ای از تاریخ و بنا به علل و عوامل خاصی، موج گسترده ای از این مهاجرتها به وجود آمده و تاثیر عمیقی بر ساختار اجتماعی و سیاسی منطقه بر جای گذاشته است. یکی از تاثیرگذارترین این مهاجرتها در دوره ایران باستان به وقوع پیوسته که در حقیقت «نخستین موج مهاجرت جنوب به شمال» محسوب می شود. در این تحقیق نخستین مهاجرت و جابجایی بزرگ جمعیت در خلیج فارس، با تکیه بر منابع اصلی و به عنوان یک مسئله تاریخی مورد شناسایی و ارزیابی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: ایران باستان، خلیج فارسی، ساختارهای سیاسی اجتماعی، مهاجرت
  • حسن زندیه، محمود عرب اسماعیلی، سلمان قاسمیان صفحه 117
    بررسی چرایی و چگونگی شکل گیری مسئله جزایر سه گانه به علت نقش آن در ایجاد یک تفاهم اصولی میان دو کشور ایران و امارات متحده عربی از اهمیت زیادی برخوردار است. طبق اسناد موجود، تا اواخر قرن نوزدهم حتی مقامات انگلیسی نیز بر ایرانی بودن این جزایر تاکید داشته اند، اما اوجگیری رقابتهای اقتصادی و سیاسی میان دول غربی در دهه های پایانی قرن نوزدهم در منطقه استراتژیک خلیج فارس، زمینه تغییر نگرش انگلستان را فراهم نمود. در نتیجه انگلستان برای رفع این مشکلات به فکر چاره افتاد. تصرف جزایر استراتژیک تنگه هرمز در آغاز سال 1321 ه.ق/1903 م یکی از اقدامات مهم انگلستان در مقابله با دیگر رقبا بود. با بررسی حوادث منتهی به تصرف جزایر سه-گانه از سوی انگلستان، یعنی حوادث سالهای 1313-1321ه.ق /1895-1903م به چرایی و چگونگی تصرف جزایر سه گانه و اهمیت آن برای حفظ مستعمرات انگلستان و در نتیجه علل بروز مسئله جزایر سه گانه پی خواهیم برد.
    کلیدواژگان: قرن نوزدهم، رقابتهای تجاری، قواسم، جزایر تنب و ابوموسی، انگلستان
|
  • Mahmoud Jafari Dehaghi Page 1
    It seems that characteristics of utopias have been inscribed in the most ancient Iranian myths on the one hand, and drawn in Shanameh book by Toos Sage (Ferdowsi) on the other hand. Apparently, theme and pattern of utopia were included in Var Jam Kard (a garden built by King Jamshid) at first place that is the most ancient one of such towns and according to Vandidad (Chapter of Avesta), it was constructed by king Jamshid in order to take care of a type of Ahuraic beings at this place. Ethernity is one of the characteristics of this Var (or bulwark) and rather than it, no sign of coldness, warmth, darkness, illness and mortality could be seen there. An example of this type is a construction that has been built by Izad Mehr (God of Light) over the top of Hara (Alborz) a legendary mount based on Mehr-Yasht (10th chapter of Avesta) where there was no sign of coldness, warmth, darkness, illness and mortality. From author’s view, by representation of Kang Dej (Zahak’s castle) as celestial type of ethernal utopia, Toos Sage has also looked at its ancient patterns. For this reason, he depicts it as: I) it is alarge city including beautiful gardens and buildings; II) It has a temperate climate where there is no room for heat and coldness. III) Its water is salubrious where there is no sign of illness and mortality. Writing of the paper was intended to compare kang Dej as ethernal town of Shahnameh with mythical samples in ancient texts thereby a beam of light to be cast on origin of Toos Sage’s toughts.
  • Homeyra Zomorodi Page 13
    During different historic periods, Land of Iran has been invaded by alien tribes and Iranian written works such as religious, scientific and historic books have been subjected to detruction and demolition for several times. Many historical evidences have referred to background of this issue and at the same time they testified that Iranian cultural written hertage has been subjected to recovery and revival by rewriting or repeated compilation and translation. And also during Islamic period, many scientific, historic and cultural writings and translations were intellectual heritage of great civilizations like Iran and Greece where Greek heritage, of course, has also included Iranian teachings because of Mecedonian Alexander’s Invasion to Persia. In this paper, we intend to consider historical documentations in this regard by exploration into cultural developments in the field of written works.
    Keywords: Movement of Writng, Translation, Greek Heritage, Revision of Works (Rewriting), Invasion, Bequest of Magi
  • Bahman Firoozmandi, Ali Bahadori Page 23
    On the one hand, the vacant position of study about impact of Achaemenid Empire on eastern states is due to silence by classic authors in dealing with these lands; and on the other hand, it is reffered to shortage of archeological artifacts relating to Achaemenids at the given region. In the present essay, by the aid of reminiscent works and economic and administrative evidences obtained from emperial centers such as royal epigraphs, memorial embossed reliefs and official documents as well as archaeological artifacts, it has been tried to reconstruct position of eastern states in achaemenids’ imperial, official, political and economic system. A list of affiliate lands in imperial reliefs may reflect position of any state in imperial administrative system. After reference to imperial centers in most of state lists, these are eastern states that mentioned; it may be a sign for their status in imperial administrative system. Such attitude was also reflected in memorial embossed reliefs. In and embossed relief, carriers of imperial flag that inscribed on tombs of Achaemenid kings, agents from eastern states have been represented after representatives from imperial centers and even in some embossed reliefs, agents of eastern states were displayed as armed people. Since the representatives from other states lacked such a privilege so this might signify their status in imperial political system. In clay epigraphs from Takht-E-Jamshid, we witness a constant and interrelated connection between imperial centers and eastern states while such realtion might be faded away highly regarding western states. The constant relationship between eastern states with given centers and thus with other imperial points has definitely a dramatic impact on thriving and prosperity of economy and commerce as well as life progress for the people in these areas.
    Keywords: akht, E, Jamshi Clay Reliefs, Achaemenid Epigraphs, Archaelogical Artifacts, Embossed Patterns
  • Abbas Zarei Mehrvarz, Nooreddin Nemati Page 65
    At early period of Ghobad’s reign, Sassanid King (486-531AD), an important movement occurred, headed by Mazdak, for several social, economic and political reasons so that the king supported it in order to weaken the position of great figures and clergymen as well. Naturally, important people opposed the given movement and dethroned Ghobad King from power and he managed to resume his reign again only by the support of Hephthalites. Several years later, re-aliance of authorities and clergymen with Khosro- Ghobad third son- led to coup, Ghobad’s dismissal and killing of Mazdak and his adherents (531AD). As a result, some reforms were done to stabilize resumption of power and reputation to authorities and clergymen. After suppression of this movement, based on Khosro Anooshirvan, new king, an official narrative was recorded in KHODAY-NAMEH book (literally God’s scripture) as book of Sassanid official history by a negative perspective toward movement of Mazdak. At the same time, other several narratives were prevalent among people in written or perhaps orally. Some of these narrations were translated from Pahlavi to Arabic after fall of Sassanid (635AD) where they became very well-known during Islamic early centuries. The main narratives from Tale of Mazdak were included in some of historic, literary and political books. The authors in this essay are trying as possible to examine the probable political reasons for prevalence of these narratives in Sassanid periods and Islamic early centuries by adaptation of strong and weak points, legendary and real parts and their manipulations within books like Tabari History book, Shahnameh of Ferdowsi, Syasat- Nameh of Nezam-Al-Molk, Fars- Nameh by Ibn- Balkhi, Fostat-Al-Edalat Fi-Qavaed-Al-Saltanat book by Mohammad Ibn Mahmoud Khatib.
    Keywords: King Ghobad, Politics, Sassanid, Abbasids, Movement of Mazdak, Islamic Period
  • Kamaleddin Niknami, Mojgan Jayez Page 79
    Izeh Plain is a sedimentary plain situated at northeastern part at Khuzestan Province, Iran where according to some partial investigations carried out in 2007, 54 settlements from Epipalaeolitic and early Neolithic ages were discovered there. Henry Wright, who had explored throughout this settlement before Islamic Revolution, implies that only 30 percent of piedmonts were completely investigated and as a result it was not possible for them to access Settlement Pattern in Epipalaeolithic age in this area. After Islamic Revoultion, within several explorations that conducted in areas surrounding Izeh Plain, some of settlements from Stone Age were discovered. Topographical analyses done on the discovered settlements during exploration in 2007 and looking at ecological perspective of this region indicate that the presence of two lakes that have formed within internal basin in Izeh Plain as well as all seasonal streams which flow into these two lakes from outskirt of Izeh Plain plus geological characteristics of this region that led to formation of several caves and dales in this area are considered as very important factors in formation of settlements from Stone Age.
    Keywords: Izeh, Early Neolitics, Topographic Analysis, Epipalaeolitics
  • Moahmmad Bagher Vosoughi Page 103
    The foremost constant and incessant social development in history of Persian Gulf is “immigration and population displacement” at both sides of this region. This phenomenon is so important that no one may comprehend properly the events and incidents occurred in this region particularly at pre- petroleum exploration regardless of investigation and considering this issue in mind. If we divide Persian Gulf longitudinally in to northern and southern parts by drawing an assumed line, it is clearly obvious that direction of such immigration has been oriented from south to north of yore until the early period of 14th hegira century (20th cen. AD). In the present study, term “north” stands for Iranian current beaches at northern side of Persian Gulf and term “south” denotes seashores at the present countries like Kuwait, Bahrain, Qatar, Saudi Arabia, United Arab Emirates (UAE) and Oman. Although social groups in Persian Gulf have frequently immigrated over the time in this region, but at some part of history and due to certain reasons and factors, a large wave of these immigrations has been brought about and deeply affected on social and political structure at this region. One of the most influencing examples of these immigrations has occurred in ancient period of Iran that is infact considered as “the first wave of south- to- north immigration”. In this study and based on main sources, the first immigration and population displacement in Persian Gulf has been characterized and evaluated as a historical subject.
    Keywords: social, political structure., ancient period of iran, Persian Golf, Immigaration
  • Hassan Zandieh, Mahmoud Esmaeli, Salman Ghasemian Page 117
    Three Islands question is an important subject-matter in modern history of the Persian Gulf. A survey on rising of this question is very important due to its role in the establishment of a principle relationship between the regional countries. The British officials emphasized Iranian sovereignty over the Islands until late nineteenth century, but the intensifying of the political and economical rivalry between the European great powers, and the threat to the British interest in the late decade of the nineteenth century changed the British approach in the region while Britain was the protector of the sheikdoms. The occupation of the three islands at the entrance of the Persian Gulf at the beginning of 1903 was an important action of Britain in confrontation with others rivals. In 1971 the question ended by an agreement between Iran and English government, but by establishment of Islamic republic of Iran the question raised again. Hens for the historical recourses focused on difference and caused dimity and desperation of coastal countries. One of the most resources in this subject "The UAE three Occupied Islands" focused on Island dispute to discuss the historical and legal Arab sovereignty over Iranian three Islands and dimmed to propagate Iran Threat to Arabs. White analyzing the events occurred between 1895 and 1903 and occupation of Islands by English navy in 1903, we might understand about Identity of question and importance of Tomb & Abu Musa Islands in British policy in Persian Gulf.
    Keywords: Britain, rineteenth century, Ghavasem, Tonb, Abumusa islands, international rivalry