فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 14 (تابستان 1394)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 14 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فخرالدین محمدرضایی، مهدی محمدرضایی صفحه 1
    سازمان بورس و اوراق بهادر موسسات حسابرسی معتمد بورس را به چهار طبقه دسته بندی کرده است. رتبه بندی موسسات حسابرسی معتمد بورس بیانگر آن است که کیفیت موسسات حسابرسی معتمد طبقه «اول» بالاتر از موسسات حسابرسی معتمد سایر طبقاست. اما آیا چنین ادعائی با واقعیت هم منطبق است یک سوال پژوهشی است که هنوز پاسخ داده نشده است. به منظور پاسخ به این سوال، 1736 سال-شرکت مشاهده جمع آوری شده از گزارشات مالی سالیانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1380 تا 1389 مورد آزمون قرار گرفته اند. در این پژوهش اقلام تعهدی اختیاری اندازه گیری شده براساس مدل های کوتاری و همکاران (2005)، دیچو و دیچف (2002) و بال و شیواکومار (2006) به عنوان معیارهای کیفیت حسابرسی بکار برده شده اند. نتایج حاصل از برآورد رگرسیون خطی چندگانه نشان می دهد که سطح قدر مطلق اقلام تعهدی اختیاری صاحبکاران موسسات خصوصی معتمد طبقه «اول» کمتر از سطح قدر مطلق اقلام تعهدی اختیاری صاحبکاران موسسات معتمد سایر طبقات نیست. به عبارت دیگر کیفیت حسابرسی موسسات حسابرسی خصوصی معتمد طبقه «اول» بالاتر از کیفیت حسابرسی موسسات معتمد سایر طبقات نیست. نتایج این پژوهش با انجام چندین آزمون حساسیت پشتیبانی شده است.
    کلیدواژگان: رتبه بندی موسسات معتمد بورس و اوراق بهادار، کیفیت حسابرسی، مدیریت سود
  • کیانا کریمی، فریدون رهنمای رودپشتی صفحه 15
    این پژوهش ارتباط بین تورش های رفتاری و انگیزه های مدیریت سود بین تحلیلگران مالی، حسابداران و حسابرسان را مورد ارزیابی قرار داده است. مطالعه حاضر تحقیقی توصیفی از نوع پیمایشی بوده و داده ها با ابزار پرسشنامه از نمونه 303 نفری جمع آوری شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین ماکیاولیسم (فرصت طلبی) و مدیریت سود کارا و فرصت طلبانه رابطه مستقیم معنی دار وجود داشته و هرچه فرد فرصت طلب تر باشد بیشتر اقدام به مدیریت سود کارا و فرصت طلبانه می کند؛ حسابرسان زیان گریزتر از تحلیلگران مالی و تحلیلگران مالی خوش بین تر از حسابرسان می باشند. حسابرسان نسبت به سایر مشاغل مورد بررسی به ندرت تمایل به مدیریت سود دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، تورش های رفتاری، ماکیاولیسم
  • رسول یعقوبی صالح ابادی، بهمن بنی مهد، اعظم شکری صفحه 33
    این مقاله فرضیه مشکل افق را در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اراق بهادر تهران مورد بررسی قرار می دهد. برای این منظور اثر مدت تصدی مدیر عامل بر کیفیت سود مورد مطالعه قرار گرفته است. دوره زمانی پژوهش از سال 1382 الی 1390 می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد میانگین کیفیت سود در سالهای آخر تصدی مدیر عامل کمتر از سال های اول است. به بیان دیگر این تحقیق نشان داد هرگاه مدت تصدی مدیر عامل افزایش یابد، کیفیت سود کاهش می یابد. هم چنین شواهد پژوهش نشان داد ، هر چه اندازه شرکت افزایش یابد کیفیت سود نیز افزایش می یابد. اما نسبت بدهی و نوع حسابرس رابطه ای منفی و معکوس با کیفیت سود دارند. کیفیت سود در شرکت هایی که سازمان حسابرسی ، حسابرس ان ها است ، در مقایسه با سایر شرکتهای نمونه پژوهش پایین تر است. هم چنین تغییر حسابرس ، گزارش زیان و تغییر مدیریت رابطه ای معنی دار با شاخص کیفیت سود ندارند.
    کلیدواژگان: مشکل افق، مدت تصدی مدیرعامل، کیفیت سود
  • محمد مهدی عباسیان فریدونی، رمضانعلی رویایی، یحیی حساس یگانه صفحه 43
    هدف این پژوهش بررسی ابعاد ذهنیت فلسفی حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی است. حسابرسان در تمام مراحل حسابرسی از قضاوت حرفه ای استفاده می کنند. در صورتی که تفکر فلسفی حسابرس از جامعیت، تعمق و انعطاف پذیری لازم برخودار باشد، قضاوت حرفه ای صحیح تری را به دنبال می آورد. جامعیت ذهنیت فلسفی به مفهوم کل نگری و دیدن امور در یک زمینه وسیع، تعمق ذهنیت فلسفی به مفهوم زیر سوال بردن امور بدیهی و انعطاف پذیری ذهنیت فلسفی به مفهوم داشتن خلاقیت و نو اندیشی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی- همبستگی است. ابزار مورد استفاده برای سنجش ذهنیت فلسفی حسابرس پرسش نامه است که حاوی 60 سوال می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی و نمونه پژوهش با استفاده از روش تصادفی طبقه بندی شده شامل یکصد و بیست و دونفر (122 نفر) حسابرس شد. نتایج پژوهش نشان داد که ذهنیت فلسفی و ابعادش در بین حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی وجود دارد. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که متغیر های جایگاه سازمانی، عضویت در جامعه حسابداران رسمی ایران و تجربه بر ذهنیت فلسفی حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی تاثیر دارد اما متغیر جنسیت بر ذهنیت فلسفی حسابرسان شاغل در حرفه حسابرسی تاثیر ندارد.
    کلیدواژگان: قضاوت حرفه ای حسابرس، ابعاد ذهنیت فلسفی حسابرس، جایگاه سازمانی و تجربه
  • آزیتا جهانشاد، علی پرمون صفحه 53
    باتوجه به مطرح بودن تفاوت های بین مبانی واستانداردهای حسابداری با قوانین مالیاتی و در نتیجه طرح ادعای یکی از مشکلات شرکتها مبنی بر محاسبه سود مشمول مالیات برمبنای تعهدی وپرداخت مالیات بدون توجه به این مبنای محاسبه وبراساس ماده 105و110قانون مالیاتهای مستقیم، که نتیجه آن مشکلات نقدینگی شرکتها جهت پرداخت بموقع مالیات عملکردشان دراجرای ماده 110قانون مالیاتهای مستقیم می باشد، دراین تحقیق عوامل چرخه تبدیل وجه نقد، نسبت وجه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی، نسبت کل وجه نقد موجود در پایان سال مالی، پوشش نرخ مالیاتی مقرر در ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم و وجه نقد حاصل از فعالیتهای تامین مالی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق تهران، بعنوان عوامل توانمندی نقدینگی شرکتها، درنظر گرفته شده و تاثیر هر یک از این متغیرها بر روی پرداخت بموقع مالیات در مهلت مقرر در ماده110 قانون مالیاتهای مستقیم مورد بررسی قرار گرفته است تا به صورت تجربی مشاهده گردد که آیا عوامل مذکور که بعنوان عوامل تاثیر گذار برتوانمندی نقدینگی در شرکتها در نظر گرفته شده، بر پرداخت بموقع مالیات تاثیر داشته و یا عوامل مذکور هیچگونه تاثیری در پرداخت بموقع مالیات نداشته و ادعای شرکتها مبنی بر عدم توانمندی نقدینگی جهت پرداخت بموقع مالیات صرفا بهانه ای جهت فرار از پرداخت مالیات در مهلت مقرر و طولانی شدن زمان پرداخت می باشد. نتایج حاصل از این بررسی ها حاکی از این است که دو عامل، نسبت کل مانده وجه نقد پایان دوره و چرخه تبدیل وجه نقد، احتمال پرداخت به موقع مالیات شرکت ها را تحت تاثیر خود قرارداده بطوری که با کاهش چرخه تبدیل وجه نقد و یا افزایش نسبت مانده وجوه نقد پایان دوره، توانمندی شرکتها در پرداخت بموقع مالیات افزایش می یابد. با این وجود نتایج بدست آمده موید آن است که عوامل، نسبت وجه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی، پوشش نرخ مالیاتی مقرر در ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم و نسبت وجه نقد ناشی از فعالیتهای تامین مالی اثر با اهمیتی بر توانمندی شرکتها در پرداخت بموقع مالیات ندارد.
    کلیدواژگان: ماده 105 و110 قانون مالیاتهای مستقیم، توانمندی نقدینگی، چرخه تبدیل وجه نقد، نسبت کل وجه نقد پایان دوره، نسبت وجه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی و تامین مالی، پوشش نرخ مالیاتی
  • مهدی صالحی، محمود موسوی شیری، صادق نکویی، شریفه کمال احمدی صفحه 63
    هدف از این پژوهش پیش بینی انتخاب حسابرس مستقل در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از الگوریتم های هیوریستیک می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمام شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران از ابتدای سال 1384 تا پایان سال 1389 و نمونه آن تعداد 570 داده متشکل از 95 شرکت برای 6 سال متوالی می باشد. اطلاعات مالی شرکت های نمونه از طریق ترکیب الگوریتم حرکت پرندگان (به منظور تعیین مولفه های تاثیرگذار برای پیش بینی انتخاب حسابرس مستقل برای هر کدام از الگوریتم ها) با هر کدام از الگوریتم های رقابت استعماری، شبکه عصبی چند لایه پرسپترون، الگوریتم تبرید شبیه سازی شده، به منظور پیش بینی انتخاب حسابرس مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که متغیرهای کل دارایی ها، دارایی های جاری، حسابهای دریافتنی و سرمایه در گردش در تمامی الگوریتم های پژوهش در تعیین نوع حسابرس با اهمیت هستند. درحالیکه متغیرهای کل بدهی ها و حق الزحمه حسابرسی در هیچیک از الگوریتم ها به عنوان معیاری جهت تشخیص نوع حسابرس انتخابی شناسایی نشدند. همچنین نتایج نشان می دهد که متغیرهای سود ناخالص، حق الزحمه غیر حسابرسی، نسبت جاری، نسبت بدهی، درجه اهرمی و سرمایه در دو الگوریتم از سه الگوریتم استفاده شده در تعیین نوع حسابرس با اهمیت شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: انتخاب حسابرس مستقل، الگوریتم حرکت پرندگان، الگوریتم رقابت استعماری، الگوریتم شبکه عصبی چند لایه پرسپترون، الگوریتم تبرید شبیه سازی شده
  • رضا احتشام راثی صفحه 75
    نظر به پیشرفت روزافزون علم مدیریت کیفیت و رقابت فشرده بازار که بهره وری را بیش از پیش حائز اهمیت نموده و با عنایت به اینکه سیستم های حسابداری به هزینه های مشهود در فرآیندهای طراحی ، تولید ، ساخت و مونتاژ توجه خاصی داشته و پاسخگوی نیازهای هزینه های غیرمشهود نیز نمی باشند، بنابراین ضرورت وجود روشی برای محاسبه و کنترل هزینه های کیفیت بیش از پیش در برنامه های تولید انبوه احساس می شود.شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر هزینه های کیفیت در تولید انبوه محصولات در هر صنعتی از اهیمت بسزایی برخودار است و با در نظر گرفتن ارتباط داخلی فاکتورها و رتبه بندی گزینه ها جهت بررسی هزینه های کیفیت در تولید انبوه صنایع خودروسازی ، می توان بیش از پیش به اهمیت هزینه های کیفیت در فاز تولید انبوه پی برد.در این پژوهش پس از مرور ادبیات مرتبط و مشاوره با کارشناسان خبره خودروسازی ، عوامل موثر بر هزینه های کیفیت در تولید انبوه دو شرکت معتبر خودروسازی کشور( ایران خودرو و سایپا ) شناسایی گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که هزینه شکست داخلی یکی از عوامل موثر در افزایش هزینه خودروسازان کشور است و 59 درصد از کل هزینه های کیفیت را در بر می گیرد ، در حالی که هزینه پیشگیرانه فقط 4 درصد از هزینه های کیفیت شرکت را تشکیل می دهد و این نکته نشان دهنده آنست که هزینه های پیشگیرانه کمترین درصد از هزینه های شرکت ها است.
    کلیدواژگان: مدیریت هزینه، هزینه یابی کیفیت، تولید انبوه، هزینه پیشگیری و هزینه شکست داخلی و خارجی
  • آرزو جلیلی، عزیزاله منتقمی صفحه 87
    یکی از اهداف اولیه حسابداری مدیریت، تامین نیاز و خواست های اطلاعاتی استفاده کنندگان جهت کمک در اتخاذ تصمیم گیری های اقتصادی در ارتباط با واحد تجاری می باشد. اطلاعات حسابداری از جمله حسابداری مدیریت در تخصیص منابع اقتصادی و مالی نقش با اهمیتی دارد. یکی از مفروضات بدیهی تهیه صورتهای مالی «فرض ثبات واحدپولی» به عنوان معیار اندازه گیری فعالیت های اقتصادی است. در یک نظام مبتنی بر بهای تمام شده تاریخی، دارایی ها و بدهی ها به بهای تحصیل اندازه گیری می شود. اما با تغییر سطح عمومی قیمت ها به دلیل شرایط اقتصادی مانند تورم یا رکود یا تغییر در فن آوری، ارزش پول نیز به تناسب آن تغییر می کند، در نتیجه ارزش مبالغ گزارش شده در صورتهای مالی بر فرض ثابت بودن پول، قابل اتکاء نمی باشند. در حسابداری مبتنی بر سطح عمومی قیمت، می توان درآمدها و هزینه ها را به بهترین شیوه مقایسه نمود، زیرا از ریالهای یکسانی استفاده می شود.
    پژوهش حاضر، تجزیه و تحلیل صورتهای مالی را در شرایط تورمی در چارچوب نسبت های مالی برای 38 شرکت تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1391-1387 مورد بررسی قرار می دهد. با هدف بررسی آثار تورم بر نسبتهای مالی شرکتها، اقلام مندرج در ترازنامه و صورت سودوزیان شرکتهای نمونه برای 5 سال مورد مطالعه قرار گرفت و 12 نسبت مالی (2280 نسبت) برای تمامی شرکت ها از روی صورتهای مالی مبتنی بر اقلام تاریخی محاسبه گردید، سپس تمامی صورتهای مالی مذکور، بر حسب شاخص سطح عمومی قیمت ها (شاخص تورم)، تعدیل شدند و گروه دوم نسبت ها بر مبنای بهای تاریخی همگن محاسبه گردید. آزمون فرضیه های پژوهش از طریق آزمون مقایسه زوجی و آماره t صورت گرفت. یافته های پژوهش حاکی از این است که تورم تاثیر انکار ناپذیری بر صورتهای مالی تهیه شده بر مبنای بهای تاریخی دارد چراکه تورم یکی از واقعیت هایی است که واحد اندازه گیری در حسابداری و بهای تمام شده تاریخی را به چالش می کشد. نتایج مقایسه دوگروه اقلام تاریخی و همگن نشان داد که بین نسبت های مالی محاسبه شده به بهای تاریخی شامل نسبتهای جاری، واریز بستانکار ان، گردش غیرجاری، اهرمی، سرمایه، بازده سرمایه، بازده دارایی ها، سود عملیاتی و حاشیه سود خالص در مقایسه با نسبت های محاسبه شده از روی صورتهای مالی تعدیل شده ، تفاوت معناداری وجود دارد. برای نسبت های سریع، گردش موجودی کالا و گردش جاری تفاوت معناداری مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، تورم، حسابداری تورمی، نسبت های مالی کلیدی
  • مهناز مرشد زاده، محمود قربانی، کیوان شعبانی صفحه 107
    طی دو دهه اخیر بسیاری از کشورها اقدام به کوچک سازی دولت و واگذاری بنگاه ها به بخش خصوصی کرده اند. این فرایند که خصوصی سازی نامیده می شود، علاوه بر گسترش بخش خصوصی،‍ افزایش توان نظارتی دولت را به همراه دارد. در ایران نیز خصوصی سازی شرکت ها دولتی بر مبنای اصل 44 قانون اساسی در دستور کار قرار گرفته است. در این پژوهش با بررسی متغیر معیارهای عملکرد شرکت های خصوصی شده، قبل و بعد از واگذاری و مقایسه آن با عملکرد شرکت های خصوصی شده ترکیه،‍ سعی در تعیین نحوه تاثیر خصوصی سازی در عملکرد شرکت ها شده است. برای دستیابی به این هدف،‍ معیارهای عملکرد سودآوری، اهرم مالی و کارایی با در نظر گرفتن شرایط محیطی و تجدید ساختارهای اقتصادی، راهبری شرکتی و روش خصوصی سازی در یک دوره 12 ساله (2001-2012) و برای به ترتیب 47 و 28 شرکت واگذار شده ایران و ترکیه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر تاثیر اصلاحات اقتصادی و روش خصوصی سازی و عدم تاثیر راهبری شرکتی بر عملکرد شرکت ها بود. همچنین خصوصی سازی در طی دوره مورد بررسی بر عملکرد شرکت های ایرانی تاثیری نداشته است. اما موجب بهبود عملکرد شرکت های واگذار شده در ترکیه شده است.
    کلیدواژگان: اصل 44 قانون اساسی، ~ خصوصی سازی، بهسازی اقتصادی، حاکمیت شرکتی، روش خصوصی سازی، عملکرد
  • محمدرضا مهدی فرد، رمضانعلی رویایی صفحه 123
    این پژوهش در چارچوب نظریه اقتصاد سیاسی و با هدف شناسایی تاثیر مدیریت سیاسی بر رابطه بهره وری و هزینه حقوق صاحبان سهام شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. در این پژوهش شرکت ها به دو گروه تقسیم گردیدند. شرکت هایی که مدیریت سیاسی بر آن ها حاکم است و سایر شرکت ها. از نظر این تحقیق مدیریت سیاسی زمانی حاکم می گردد که سهامداران عمده یک شرکت، با حداقل ده درصد سهام دارای حق رای، نهادهای حاکمیتی باشند. روش پژوهش از نوع همبستگی و مبتنی بر رگرسیون چند متغیره است و برای تجزیه و تحلیل مدل ها از تحلیل پانلی استفاده شده است. براساس یافته های پژوهش در قلمرو زمانی هفت ساله 1385 تا 1391 بر اساس یافته های پژوهش مدیریت سیاسی بر رابطه میان بهره وری و هزینه حقوق صاحبان سهام تاثیر گذار است، بنابر این با افزایش مدیریت سیاسی در شرکت ها رابطه میان بهره وری و هزینه حقوق صاحبان سهام نیز افزایش می یابد. در پژوهش حاضر رابطه میان مدیریت سیاسی و هزینه حقوق صاحبان سهام تایید نگردید. از این رو، نتایج پژوهش کاربرد نظریه اقتصاد سیاسی در شرح رفتار متغیر های مالی را تایید می نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت سیاسی، بهره وری، هزینه حقوق صاحبان سهام، اقتصاد سیاسی
  • زهره حاجیها، علی جلالی زمانی صفحه 133
    سازمان باید یک سیستم مدیریت زیست محیطی ایجاد نموده و برقرار نگهدارد. منظور از اجرای سیستم مدیریت زیست محیطی به صورتی که در مشخصات تشریح شده ، این است که این سیستم باید موجب بهبود عملکرد زیست محیطی گردد. مشخصات مبتنی بر این نظر است که سازمان به صورت ادواری سیستم مدیریت زیست محیطی خود را بازنگری و ارزیابی می نماید تا فرصت های بهبود و چگونگی به کارگیری آنها را شناسایی کند. این تحقیق در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1386 تا 1392 انجام گرفته است. برای انجام تجزیه وتحلیل از نرم افزارEviews و مدل پنل دیتا استفاده گردیده است. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که بین دارا بودن گواهی ایزو 14001 با ارزش شرکت و دارایی های نامشهود رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد. همچنین به بررسی رابطه بین ارزش شرکت و دارایی نامشهود پرداخته شده است که رابطه مستقیم و مثبت تایید گردید. سیستم مدیریت زیست محیطی می تواند باعث افزایش ارزش شرکت و جذب سرمایه گذاران شود.
    کلیدواژگان: سیستم مدیریت زیست محیطی، دارایی نامشهود، ارزش شرکت
  • مهدی عرب صالحی، نرگس حمیدیان صفحه 145
    ادبیات موجود نشان می دهد که بهبود کیفیت گزارشگری مالی می تواند به کاهش نوسان بازده نامتعارف سهام منجر شود. کیفیت گزارشگری مالی نیز متاثر از تغییرپذیری اقلام تعهدی است. لذا هدف این پژوهش بررسی اثر تغییرپذیری اقلام تعهدی و اجزای بنیادی و اختیاری آن بر نوسان بازده متعارف و نامتعارف آتی سهام است.
    در این پژوهش تعداد 107 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1386 تا 1390 مورد بررسی قرار گرفته است. نوسان بازده نامتعارف سهام با استفاده از مدل فاما و فرنچ و تغییرپذیری اقلام تعهدی نیز در یک بازه زمانی سه ساله محاسبه شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل رگرسیون به روش داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج بررسی نشان می دهد که تغییرپذیری اقلام تعهدی بر نوسان بازده نامتعارف و متعارف آتی سهام تاثیر منفی و معنی دار دارد. علاوه براین، جزء بنیادی تغییرپذیری اقلام تعهدی نسبت به جزء اختیاری آن، تاثیر قوی تری بر نوسان بازده نامتعارف و متعارف آتی سهام دارد.
    کلیدواژگان: تغییرپذیری اقلام تعهدی، اجزای بنیادی و اختیاری اقلام تعهدی، نوسان بازده نامتعارف سهام
|
  • Fakhroddin Mohammad Rezaei, Mahdi Mohammad Rezaei Page 1
    Securities and Exchange Organization (SEO) of Iran has ranked audit firms into four categories (First, Second, Third and Fourth). Based upon the instructions of audit firms ranking, the audit quality of “First” rank audit firms is more likely to be higher than that of audit firms of other categories. However, an unanswered research question is whether or not such claim of the instructions is correct. In an effort to respond to the question, the present study examine 1,736 firm-year observations collected from annual reports of firms listed on Tehran Stock Exchange between 2001 and 2010. Discretionary accruals measured by Kothari et al. (2005), Ball and Shivakumar (2006) and Dechow and Dichev (2002) are utilized as the three indicators of audit quality. Multivariate regression analysis reveals that the absolute discretionary accruals of client firms audited by “First” rank audit firms do not less than that of the client firms audited by audit firms of other ranks (Second, Third and Fourth). That is, we find that the audit quality of “First” rank audit firms is not higher than that of other ranks’ audit firms. The results of the present study are robust after utilizing several sensitivity tests.
    Keywords: Audit firms ranking, audit quality, Discretionary Accruals
  • Kiana Karimi, Feraydoon Rahnamay, Roodposhti Page 15
    The objective of this paper is to investigate the effects of the behavioral biases on the incentives of earnings management among the financial analysts, accountatnts and auditors. This research is a descriptive survey and the datas have been gathered through 303 questionnaires. The results show that there is a significant positive relationship between Machiavellianism and efficient and opportunistic earnings management; and, people high in Machiavellianism do more efficient and opportunistic earnings management; Auditors are more loss avers than financial analysts; and, financial analysts are more optimist than auditors. Rarely do auditors tend to manage earnings in comparison to other jobs that were investigated.
    Keywords: Earnings management, Behavioral Biases, Machiavellianism
  • Rasoul Yaghoubi Salehabadi, Bahman Banimahd, Azam Shokri Page 33
    This study investigates horizon problem hypothesis in listed companies of Tehran stock exchange.for this purpose we have examined the effect of CEO tenure on earnings quality over the period 2003-2011. The study results shows that earnings quality in over the last years of CEO tenure is less than initial years.In other word this study shows that as CEO tenure increases,earnings quality decreases.Also,study evidence shows as firm size increases earnings quality increases.But there is negative and inverse relation between leverage ratio and audit type with earnings quality. Earnings quality in companies which are audited by audit organization is lower in comparison with others.In addition,audit change,loss report and management change don’t have significant relation with earnings quality proxy.
    Keywords: CEO Tenure, Earnings quality, Horizon Problem
  • Mohammad Mehdi Abasian Feridoni, Ramezanali Royaee, Yahya Hassas Yeganeh Page 43
    The purpose of study examines the philosophical mentality dimensions of occupying auditors in audit profession. The auditors use the profession judgment in the all of Audit phase. The profession judgment will be the more precision if the philosophical mentality of auditor includes the apprehensiveness, contemplation and flexibility dimensions. The apprehensiveness of philosophical mentality is means the integrity and see things in a wider context. The contemplation of philosophical mentality is concepts the question expression about the axiomatic. The flexibility of philosophical mentality is means the creative and new thinking. The research method was descriptive and practical. In this research for the measurement of philosophical mentality used the questioner include 60 questions about philosophical mentality. The statistical population was composed of occupying auditor in audit profession. 122 auditors were selected using stratified random sampling. The result indicates that the philosophical mentality and its dimensions exist in occupying auditors in audit profession. Also, the result showed that the organizational position, the member of Iranian Association of Certified Public Accountant (IACPA) and auditor experience variables is effect on the philosophical mentality of occupying auditor in audit profession.
    Keywords: Profession Judgment of Auditor, Philosophical Mentality Dimensions of Auditor, Auditor Organizational Position, Auditor Experience
  • Azita Jahanshad, Ali Parmoon Page 53
    According to differences between accounting foundations , standards and tax regulations and the claim of the companies problem to calculating taxable income and tax payment regardless of the calculation principles and based on articles 105& 110 of direct taxes law whose result is problems of cashing in companies for timely payment of their income tax in execution of article 110 direct tax law, in this study factors such as cash conversion cycle, , total cash ratio at the end of fiscal year, cash flows from operational activities ratio, tax rate coverage in the article 105 of direct taxes law, cash flows from financing activities were investigated in accepted companies of Tehran exchange as cash empowering factors and effect of each variable on tax timely payment in determined time in article 110 of direct taxes law has been investigated empirically to observe whether aforementioned factors which have been considered as effective factors of cash ability in companies, have any effect on tax timely payment or not and claim of companies about lack of cash ability for timely payment is just for escaping from tax payment in determined time& time prolongation of payment. Therefore, in this research the data of statistical population including 102 accepted companies in Tehran exchange in the period of 2007 to 2011 were chosen& the hypotheses of research were investigated through logistic test. The results of these investigations revealed that two factors , total cash ratio at the end of fiscal year and cash conversion cycle influenced the probability of timely payment of tax so that by decrease of cash conversion cycle or increase of total cash at the end of fiscal year, companies ability in timely payment of tax will increase. However, obtained results confirmed that the factors proportion of cash from operational activities, tax rate coverage in article 105 of direct taxes law and proportion of cash from financing activities does not have any important effect on timely payment of tax.
    Keywords: cash ability, cash conversion cycle, total cash ratio at the end of fiscal year, cash flows from operational, financing activities ratio, tax rate coverage
  • Mahdi Salehi, Mahmoud Mousavi Shiri, Sadegh Nekooei, Sharifeh Kamalahmadi Page 63
    The aim of this study is to predict the independent auditor selected by the Tehran Stock Exchange using the Heuristic Algoritms. The statistical research community includes all companies listed in Tehran Stock Exchange from 2005 until 2010 and the sample is 570 data from 95 corporations for six consecutive years. Data set in the hybrid model algorithm Particle Swarm Optimization with Imperialist Competitive, Artificial Neural networks Multi layered Perceptron and Simulated Annealing Algorithms for prediction of auditor's selection. The results show that all of algorithms determined total assets, current assets, account recivable and work in capital are important in auditor's selection. Other findings show that total debt and audit fee not important for auditor's selection. Other results show that non-audit fee, current rate, debt rate, leverage rate and capital in 2 of 3 algorithms are important in auditor's selection.
    Keywords: auditor's selection, Particle Swarm Optimization, Imperialist Competitive, Artificial Neural networks Multi layered Perceptron, Simulated Annealing
  • Reza Ehtesham Rasi Page 75
    Due to the increasing development of quality management and intensive market competition has been more and more important for the productivity and since the costs of accounting systems and processes have evident in design, production, manufacture and assembly of special interest and do not meet the intangible costs. Therefore, it will be felt a method for calculating and controlling the costs of increasingly mass-produced programs. Considering the identify and prioritize factors affecting quality costs have got great importance in mass production in the industrial products, and considering relation internal factors and evaluation the costs of mass production of automotive Ranking, Costs could be more than ever the importance of quality is realized in mass production phase. In this paper, after reviewing the relevant literature and consultation with experts in automotive, affecting the costs of mass production of the automobile were identified in companies of Iran (i.e. Iran Khodro and SAIPA) The results show that Cost of internal failure is one of the factors in the rising cost of automobile and include with 59% of total quality costs, in the Meanwhile, the cost of preventive encompass Only 4 percent of the company's quality costs and it shows that the costs of preventive is the lowest percentage of costs in Iran’s companies.
    Keywords: Quality Management, quality costing, mass production, preventive cost, internal, external failure cost
  • Arezoo Jalili, Azizollah Montaghami Page 87
    This paper, investigates the impact of inflation accounting application on key financial ratios for 38 companies listed in Tehran Stock Exchange over a 5 years Period (1387-1391). To this end, studied the financial statements include balance sheet and income statement over 5 years for companies (190 financial statements) and calculated 2280 financial ratios for all companies that was presented based Historical Cost Accounting. Then all financial statements restated based Inflation Accounting (Changing Prices Accounting) and calculate second group of ratios that are included 2280 adjusted financial ratios. Research hypotheses are tested by Paired comparison t-test.
    The results show that a significant difference between adjusted cost based financial ratios and historical cost based financial ratios occurs for Current ratios, Creditors turnover, Noncurrent turnover, Gearing ratios, Equity ratios, Rate of equity(ROE), Rate of assets (ROA), Operating profit margin, and Net Profit margin. There was no significant difference for Asit test ratio, Inventory turnover, and Current turnover.
    Keywords: Inflation, Inflation Accounting, Key Financial Ratios, Changing Prices
  • Mahnaz Morshedzadeh, Mahmoud Ghorbani, Keyvan Shabani Page 107
    In last two decades, many companies have made the size of their governance more little and surrender their entities to private sector. In order to do this in Iran, privatization is done on the base of principle of constitutional law no. 44. In this research, we attempt to examine performance indicator of privatized companies in Iran and Turkey to find the association of privatization and performance of companies. To achieve this target, performance indicators such as profitability, leverage and efficiency for a 12 years period (2001-2012) in 47 Iranian companies and 28 Turkish companies is examined with respect to environment condition and economic improvement, corporate governance and privatization method. Our result show that economic improvement and privatization method have significant relationship with performance of companies and corporate governance doesn’t have. Furthermore privatization has no significant impact on Iranian performance of companies. But privatization in Turkey makes the performance of privatized companies more better.
    Keywords: principle of constitutional law no. 44, Privatization, economic reform, Corporate governance, privatization method, performance
  • Mohamadreza Mahdifard, Ramezanali Royayee Page 123
    This study is in the framework of theory of political economic and aims to analyze the effect of political management on the relationship between productivity and the cost of equity(COE) for company owners in Tehran`s stock exchange center. Companies in this study are divided into two groups: Companies with political management sovereignty and other companies. In this study, it is believed that political management becomes the ruler institution whenever the company`s main stock holders who own at least ten percent of the whole stock. The research method is relational with multi-variables regression, and panel analysis is used in order to analyze the models. In a seven year period from 2006-2012, the studies have shown that political management is highly effective to the relationship between productivity and COE, and if the political management increases in a company, the relationship between productivity and COE increases too. This research reveals that there isn’t relationship between political management and COE. Therefore it proves the effects of the study of using theory of political economy on the behavior of financial variables.
    Keywords: Political management, Productivity, The cost of equity, Political economy
  • Zohreh Hajiha, Ali Jalali Zamani Page 133
    Organization has an environmental management system and keeps it established. For the implementation of environmental management system in company anatomy, characteristics are that this system must improve environmental performance of the firm. Based on the characteristics, the organization reviews and assesses its environmental management system to recognize improvement opportunities and to identify their using periodically. This research has been lunched on firms listed in Tehran Stock Exchange during 1386 to 1392. For analysis we used from Eviews software and panel data model. The results indicate that there are positive correlation between inclusion of certificate ISO 14001 by the company and its value and intangible assets. Also we studied the relationship between the value of the company and its intangibles that it was confirmed a significant direct relationship. Environmental management system can cause to increase company value and attract investors.
    Keywords: environmental management systems, intangible assets, company value
  • Mehdi Arabsalehi, Narges Hamidian Page 145
    Existing literature shows that idiosyncratic stock return volatility is associated with the quality of financial reporting and financial reporting quality is also affected by the accrual variability. The purpose of this research is investigating the effect of accrual variability and its fundamental and discretionary components on future idiosyncratic and systematic stock return volatility.
    Target sample includes 107 firms listed in Tehran Stock Exchange during 2007-2012. Idiosyncratic return volatility is calculated using Fama and French model (1993) and accrual variability is also calculated similar to Shan et al. (2013) for a period of three years. Hypotheses are tested using Regression analysis and panel data method. The results show that accrual variability has negative and significant effect on future idiosyncratic and systematic return volatility. Moreover, fundamental component of accrual has stronger effect on future idiosyncratic and systematic return volatility than its discretionary component.
    Keywords: Idiosyncratic Stock return volatility, Accruals variability, Fundamental, discretionary components