فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 23 (پاییز 1396)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 23 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/22
  • تعداد عناوین: 13
|
  • فرزانه آرامش، حسین بدیعی*، رحمت الله محمدی پور صفحات 1-10
    نقش و جایگاه هوش های معنوی و هیجانی در کنترل استرس بر کسی پوشیده نیست. زمانیکه این موضوع در رابطه با حسابرسان مطرح می شود موضوع ابعاد جالبی به خود می گیرد. هدف پژوهش فعلی بررسی رابطه هوش هیجانی و هوش معنوی با استرس شغلی حسابرسان است. روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل حسابرسان شاغل انفرادی عضو جامعه حسابداران رسمی در سال 1395 می باشد که تعداد 56 نفر هستند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس های هوش هیجانی سیبریا شرینگ، هوش معنوی جامع آمرام ودرایر با هنجار ایرانی و پرسشنامه استرس شغلی فیلیپ رایس استفاده شده است. داده های بدست آمده با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان می دهد مولفه های هوش معنوی و مولفه های هوش هیجانی بر استرس شغلی حسابرسان اثرگذار هستند.
    کلیدواژگان: هوش های معنوی و هیجانی، استرس شغلی حسابرسان
  • فریدون رهنمای رودپشتی، مهدی جمالی * صفحات 11-30
    کیفیت خدمات حسابداری و حسابرسی در هر کشوری تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل قرار دارد که بسیاری از این عوامل ریشه در تقاضا برای ستانده های نظام حسابداری و حسابرسی آن کشور دارد. با توجه به اینکه کیفیت حسابداری و حسابرسی متغیر با اهمیتی است که سرمایه گذاران بالقوه و بالفعل فعال در بازار سرمایه در تصمیم گیری های خود به آن توجه دارند (علاوه بر اعداد و ارقام مندرج در گزارش های مالی)، بخش قابل ملاحظه ای از تقاضای مزبور در بازار سرمایه هر کشور جلوه می یابد. بنابراین تصور عام بر این فرض استوار است که توسعه حرفه ای بازار سرمایه یک کشور می تواند موجب ارتقای کیفیت حسابداری و حسابرسی آن کشور شود. به عبارت دیگر، تصور می شود توسعه حرفه ای بازار سرمایه را می توان به عنوان یک محرک محیطی مهم برای افزایش کیفیت نظام حسابداری و حسابرسی یک کشور مطرح کرد.
    در این پژوهش، با استفاده از مجموعه اطلاعات 125 شرکت در بازه زمانی سال های 1380 تا 1390، تاثیر توسعه حرفه ای بازار سرمایه ایران بر کیفیت حرفه ای حسابداری و حسابرسی کشور بررسی گردید. بدین منظور، شاخص های رایج اندازه گیری کیفیت حسابداری و کیفیت حسابرسی در دو مقطع قبل و بعد از توسعه حرفه ای بازار سرمایه ایران مورد سنجش قرار داده شد تا به نوعی فرضیه تقاضا برای گزارشگری مالی و حسابرسی باکیفیت از سمت بازار سرمایه از یک طرف، و محرک بودن توسعه حرفه ای بازار سرمایه در ارتقای کیفیت حسابداری و حسابرسی از طرف دیگر، مورد بررسی قرار گیرد. برای آزمون فرضیات تحقیق از رگرسیون چند متغیره، رگرسیون لجستیک و آزمون تی زوجی استفاده شده است.
    نتیجه این تحقیق نشان داد که مربوط بودن اطلاعات حسابداری و محافظه کاری در گزارشگری مالی پس از توسعه حرفه ای بازار سرمایه کشور افزایش، و مدیریت سود کاهش یافته است. لذا کیفیت حسابداری پس از توسعه حرفه ای بازار سرمایه ارتقا یافته است. از طرف دیگر، اگرچه کیفیت اقلام تعهدی به عنوان یکی از شاخص های کیفیت حسابرسی، پس از توسعه حرفه ای بازار سرمایه افزایش یافته است، اما با توجه به اینکه حجم تعدیلات سنواتی (به عنوان یکی از دیگر از شاخص های بااهمیت کیفیت حسابرسی) نسبت به دوره قبل از توسعه حرفه ای بازار سرمایه تغییر معناداری نداشته است، لذا نمی توان ادعا نمود که کیفیت حسابرسی پس از توسعه حرفه ای بازار سرمایه ارتقا یافته است.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای بازار سرمایه، گزارشگری مالی، کیفیت حسابداری، کیفیت حسابرسی
  • علی اکبر چهار محالی *، جواد زاهدی صفحات 31-46
    در این پژوهش به بررسی تاثیر بیش اعتمادی مدیران بر میزان چسبندگی هزینه های عملیاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1392-1386 پرداخته شد. برای انجام این پژوهش تعداد 150 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی مذکور بررسی گردید. برای آزمون فرضیه های پژوهش از تحلیل رگرسیونی تلفیقی/ترکیبی در نرم افزار EViews 6 استفاده شده است. متغیرهای مستقل (توضیحی) استفاده شده در این پژوهش عبارتند از تغییر در لگاریتم فروش (رشد فروش)، متغیر مجازی کاهش فروش و شاخص های بیش اعتمادی مدیران شامل مخارج سرمایه ای و سرمایه گذاری بیش از حد در دارایی ها. متغیر وابسته این پژوهش، تغییر در لگاریتم هزینه های عملیاتی (رشد هزینه های عملیاتی) است. همچنین در پژوهش حاضر، از متغیرهای کنترلی شدت دارایی ها، جریان نقد آزاد و درصد پاداش پرداختی به مدیر عامل نیز استفاده گردید.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که هزینه های عملیاتی، چسبنده بوده است. دیگر نتایج حاکی از تاثیر مستقیم معیارهای مختلف بیش اعتمادی مدیران بر چسبندگی هزینه ها طی دوره پژوهش است.
    کلیدواژگان: بیش اعتمادی مدیران، چسبندگی هزینه و شرکت های بورسی
  • پیام شجاعی، محمد صادق زاده مهارلویی*، حمیدرضا رمضانی صفحات 47-62
    حسابداری مدیریت تغییرات زیادی را در طی عمر خود طی کرده است. پژوهشهای زیادی وجود دارد که بر روی تغییرات حسابداری مدیریت تمرکز میکنند و با شیوه های گوناگون اقدام به تصویرگری آن در پژوهش های مختلف و با رویکردهای متفاوت نموده است. در این میان، ظهور رویه های جدید حسابداری مدیریت به اندازه مناسب بوسیله تئوری نهادگرایی سنتی قدیم و جدید توضیح داده نشده است. با توجه به این موضوع، این پژوهش به دنبال ارائه یک رویکرد جدید به منظور رفع کاستی های مرتبط با تغییرات حسابداری مدیریت در این زمینه می باشد. همچنین، با توجه به اهمیت بحث توسعه پایدار در این میان، نیاز به چارچوبی مفهومی که بتواند به حسابداری مدیریت در این امر کمک کند به شدت احساس می شود. پژوهش حاضر ارائه کننده این چارچوب مفهومی با توجه به رویکرد نهادگرایی به طور عام و کارآفرینی به طور خاص می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد اگرچه در سطح انفرادی، فرآیند تغییر عمدتا نیازمند تفسیر و یکپارچه سازی رویه های جدید است، در سطح سازمانی این امر نیازمند رمزگشایی، اعمال و تولید مجدد چنین رویه هایی با توجه به زمینه نهادگرایی در درون هر سازمان است. برای اطمینان از نهادینه شدن چنین رویه هایی در سطح زمینه، فرآیندی از تئوری سازی و تجزیه کردن بایستی دنبال شود.
    کلیدواژگان: تغییرات حسابداری مدیریت، رویکرد نهادگرایی، رویکرد کارآفرینی، حسابداری پایداری، چارچوب مفهومی
  • مهدی خدابنده لو *، غلامرضا کرمی، عبدالرضا تالانه صفحات 63-78
    سابقه نگاه به منابع انسانی به عنوان یک دارایی به قرن هفدهم میلادی برمی گردد، ویلیام پتی(1690)، کنتیلون(1755) و آدام اسمیت(1776) بودندکه برای اولین بار اهمیت منابع انسانی در سازمان به عنوان یک سرمایه را مطرح نمودند. به طور کلی تعداد زیادی از مطالعات نمایانگر این موضوع هستند که گزارشات مرتبط با سرمایه انسانی بر تصمیم گیری سرمایه گذاران و تحلیل آنها اثرگذار است و این موضوع اهمیت گزارشگری سرمایه های انسانی را آشکار می سازد، با این وجود تا کنون توسعه قابل توجهی در زمینه گزارشگری سرمایه های انسانی انجام نشده است. این تحقیق با استفاده از روش نظریه پردازی داده بنیاد[i] مدلی جهت توسعه گزارشگری سرمایه های انسانی ارائه می دهد، اگرچه در وضعیت ایده آل ارائه ارزش سرمایه های انسانی در متن صورتهای مالی )همانند سایر دارایی های فیزیکی( بهترین شکل گزارشگری سرمایه های انسانی است ولی با در نظر گرفتن شرایط و محدودیتهای موجود، حداقل در آینده نزدیک، مدل پیشنهادی تحقیق یک رویکرد گام به گام جهت توسعه گزارشگری سرمایه انسانی را توصیه می کند.
    کلیدواژگان: گزارشگری سرمایه انسانی، حسابداری منابع انسانی، سرمایه فکری، سرمایه انسانی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • شکرالله خواجوی *، سارا اعتمادی عیدگاهی، محمدحسین قدیریان آرانی صفحات 68-116
    یکی از راه های افزایش روایی پژوهش های تجربی حسابداری مدیریت ترکیب روش های کمی و کیفی در چارچوب پارادایم های کارکردگرا و اثبات گرا است. به کارگیری زاویه بندی از تبیین های ناقص، سطحی و ساده انگارانه جلوگیری می کند و منجر به افزایش روایی پژوهش می شود. هدف این پژوهش بررسی مقایسه ای پژوهش های حسابداری مدیریت است که با زاویه بندی بین مطالعه موردی و روش های پیمایشی انجام شده اند. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کیفی و از لحاظ گردآوری داده ها از نوع پژوهش های آرشیوی است. یافته های پژوهش نشان داد که روش های کمی و کیفی مختلف همچون رویکردهای آزمون نظریه و توسعه نظریه، نیازمند شیوه های اعتباربخشی داخلی و خارجی مختص به خود هستند به طوری که هر یک به تنهایی ممکن است با کاوش های بی نتیجه و ناتمام مواجه شوند. در این میان، تلاش در جهت ترکیب عناصر این رویکردها به شکلی متعادل تر، همراه با برنامه های پژوهشی منسجم فرایند اعتباربخشی را بهبود می بخشد. بررسی های مطالعه حاضر همچنین نشان داد که نه تنها استفاده از زاویه بندی بین مطالعه موردی و روش های پیمایشی در پژوهش های داخلی اندک است بلکه در آن ها به فرایند اعتباربخشی توجه نشده است.
    کلیدواژگان: پژوهش های حسابداری مدیریت، پیمایش، زاویه بندی، مطالعه موردی
  • یدالله تاری وردی، علی محمد علی محمدی *، محمدحسین عباسی مهر صفحات 79-94
    مسئله این مقاله ناظر بر این است که نتایج به کارگیری ترکیبات سازوکارهای کنترلی بر اثربخشی نظام کنترل مدیریتی متفاوت از بررسی تک تک آنها است. ازاین رو، در تحقیق حاضر ابتداء مجموعه سازوکارهای کنترلی شامل حسابداری، انگیزشی، ساختار سازمانی و فرهنگی به عنوان شروط علی لازم جهت دستیابی به نظام کنترل مدیریتی اثربخش در بافت استراتژیک تدافعی و تهاجمی با روش تحلیل مقایسه ای کیفی فازی (FSQCA) بررسی شده و در مرحله دوم روابط مکملی و جایگزینی انواع سازوکارهای بسته های کنترلی موثر حاصل از روش قبل با استفاده از رگرسیون (OLS) آزمون می شود. نمونه تحقیق متشکل از 62 شرکت بوده که اطلاعات مربوط در مقطع 1395 با ابزار پرسشنامه گردآوری شد. یافته های تجربی حاصل از روش FSQCA ناظر بر شناسایی دو بسته کنترلی موثر در بافت استراتژیک دفاعی و یک بسته در بافت استراتژیک تهاجمی است. بررسی ها نشان داد که در بافت تدافعی دو سازوکار حسابداری تشخیصی و عوامل انگیزشی مبتنی بر قواعد عینی رابطه مکمل داشته و به کارگیری همزمان آن ها هم افزایی ایجاد می کند. همچنین وجود رابطه مشابه بین ساختار ارگانیک و حسابداری تعاملی در بافت تهاجمی و ساختار مکانیکی و حسابداری تشخیصی در بافت تدافعی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: کنترل مدیریت، سازوکارکنترلی، بسته کنترل مدیریتی، بافت استراتژیک، تحلیل مقایسهای کیفی فازی (FSQCA)
  • عسگر پاک مرام *، جمال بحری ثالث صفحات 117-130
    مدیریت سود براساس فعالیت های واقعی روشی است که مدیران می توانند سودهای گزارش شده را از راه تعریف فعالیت های واقعی مدیریت کنند. به طور خاص آن ها می توانند زمان و میزان فعالیت های واقعی در سراسر دوره حسابداری را به گونه ای تغییر دهند که به یک هدف درآمدی خاصی دست پیدا کنند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی بر مدیریت سود واقعی در زمان عرضه اولیه سهام شرکت ها می باشد. به منظور بررسی این موضوع در ایران، تعداد 52 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی سال های 1383 تا 1392، مورد بررسی قرار گرفتند. روش پژوهش از نوع همبستگی، علی و پس رویداری و روش آزمون فرضیه ها، رگرسیون خطی چند متغیره است. برای سنجش مدیریت سود واقعی، از دو متغیر هزینه های غیرعادی اختیاری و جریان غیرعادی وجوه نقد ناشی از فعالیت های عملیاتی، استفاده شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که شرکت هایی که سهام آن ها برای بار اول عرضه می شود به دستکاری فعالیت های واقعی از طریق هزینه های اختیاری غیرعادی و جریانات نقدی عملیاتی اختیاری غیرعادی دست نمی زنند
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، مدیریت سود اقلام واقعی، بازده غیرعادی بلندمدت سهام
  • محمد صفایی، بابک محمودی درویشانی*، ابراهیم عباسی صفحات 131-144
    در این مقاله، رابطه بین حاکمیت شرکتی، مدیریت سود و مدیریت مالیات بررسی شده است. بدین منظور برای حاکمیت شرکتی برخی از معیارهای مهم از جمله اندازه هیئت مدیره، استقلال هیئت مدیره و میزان پاداش اعضای هیئت مدیره مورد توجه قرار گرفته است و همچنین برای مدیریت سود از مدل تعدیل شده جونز و برای مدیریت مالیات از معیارهای نرخ موثر مالیاتی قطعی، حسابداری و جاری استفاده شده است. این موضوع با استفاده از اطلاعات استخراج شده از 110 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1391 انجام شده است. برای آزمون فرضیه ها از مدل رگرسیون چند متغیره، به روش حداقل مربعات با داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که هیچ یک از شاخص های حاکمیت شرکتی (شامل اندازه، استقلال و پاداش هیئت مدیره)، تاثیر معناداری بر مدیریت سود ندارد. از سوی دیگر شاخص اندازه هیئت مدیره از حاکمیت شرکتی، تاثیر معناداری بر شاخص های نرخ موثر مالیاتی قطعی و نیز نرخ موثر مالیاتی حسابداری از مدیریت مالیات داشته است. اما هیچ یک از شاخص های حاکمیت شرکتی تاثیر معناداری بر نرخ موثر مالیاتی جاری نداشته اند. به طور کلی می توان گفت افزایش (کاهش) اندازه هیئت مدیره منجر به کاهش (افزایش) نرخ موثر مالیاتی قطعی و حسابداری و در نهایت مدیریت مالیات می شود.
    کلیدواژگان: اندازه هیئت مدیره، حاکمیت شرکتی، مدیریت سود، مدیریت مالیات، نرخ موثر مالیاتی
  • فاطمه روزبهانی *، بهمن بنی مهد، مهدی مرادزاده فرد صفحات 145-154
    هدف این تحقیق بررسی رابطه میان دستکاری سود و گزارش غیر مقبول حسابرسی می باشد. روش تحقیق برای جمع آوری داده ها و مبانی نظری روش کتابخانه ای است. برای آزمون فرضیه نیز از روش همبستگی با استفاده از رگرسیون لاجستیک باینری استفاده شده است. جامعه آماری مورد بررسی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1382 الی 1392 می باشد. در این تحقیق گزارش غیر مقبول حسابرسی بعنوان متغیر وابسته و دستکاری سود به عنوان متغیر مستقل و اندازه شرکت ،نسبت بدهی ، نوع حسابرس ، سود آوری، جنسیت حسابرس و درصد سهام متعلق به سهامدار عمده به عنوان متغیر های کنترلی در نظر گرفته می شوند. نتایج پژوهش حاکی از این است که میان دستکاری سود و صدور گزارش غیر مقبول حسابرسی رابطه معنی دار وجود دارد و این رابطه مثبت است.ی عنی هرچه سطح دستکاری سود افزایش می یابد ، احتمال صدور گزارش غیر مقبول حسابرسی نیز افزایش می یابد. هم چنین نوع حسابرس (موسسات خصوصی حسابرسی) با صدور گزارش غیر مقبول حسابرسی رابطه ای معنی دار و مثبت داشته به طوری که اگر حسابرسی شرکت بر عهده موسسات خصوصی باشد ، احتمال صدور گزارش غیر مقبول حسابرسی افزایش می یابد. بر اساس نتایج بدست آمده بین درصد سهام متعلق به سهامدار عمده و جنسیت (حسابرسان مرد) و نسبت سود آوری رابطه معنی دار و منفی وجود دارد . هم چنین طبق نتایج بین احتمال صدور گزارش غیر مقبول حسابرسی و نسبت اهرمی و اندازه شرکت رابطه ای یافت نشد.
    کلیدواژگان: گزارش غیر مقبول حسابرسی، دستکاری سود، مدیریت سود و حسابرسی
  • مهدی صفری گرایلی* صفحات 155-168
    در خصوص تاثیر تاخیر غیرعادی گزارش حسابرس بر تجدید ارائه صورت های مالی، دیدگاه های متناقضی در ادبیات حسابداری ارائه شده است. از یک سو، چنین استدلال می شود تلاش اضافی حسابرس که در قالب تاخیر غیرعادی در ارائه گزارش حسابرسی نمایان می شود، عاملی موثر در کاهش احتمال تجدید ارائه صورت های مالی می باشد. از سوی دیگر، این ادعا وجود داردکه تاخیرگزارش حسابرس لزوما به انجام حسابرسی با کیفیت تر منجر نشده، بلکه ممکن است به دلیل وجود مسائل گزارشگری مبهم و عدم وجود استانداردهای صریح حسابداری بوده که این به نوبه خود احتمال عدم کشف تحریف های بااهمیت وبه تبع آن احتمال وقوع تجدید ارائه صورت های مالی را افزایش می دهد. از این رو، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر تاخیر غیرعادی گزارش حسابرس بر تجدید ارائه صورت های مالی آتی شرکت ها می پردازد. بدین منظور، نمونه ای متشکل از82 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا 1393 انتخاب گردید و فرضیه های تحقیق با استفاده از مدل های رگرسیون لجستیک مورد آزمون قرارگرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تاخیر غیرعادی گزارش حسابرس، احتمال تجدید ارائه صورت های مالی آتی را افزایش می دهد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهدکه وابستگی اقتصادی حسابرس به صاحبکار، اثر تاخیر غیرعادی گزارش حسابرس بر تجدید ارائه صورت های مالی را تشدید می کند.
    کلیدواژگان: تاخیر غیرعادی گزارش حسابرس، تجدید ارائه صورت های مالی، وابستگی اقتصادی حسابرس
  • حسین اعتمادی *، روح الله رجبی، عبدالله مقدم صفحات 169-186
    قدرت حرفه ای حسابرسی داخلیبا تفکر حرفه ای و در چارچوب منطق اقتصادی ، نقش نظارتی حسابرسی داخلی در صورتی قابل اجراست که حسابرسی داخلی واجد قدرت حرفه ای باشد تا بتواند در مواقع ضروری با انجام مطلوب وظایف خود از طریق رعایت استانداردهای حرفه ای به تامین منافع عمومی جامعه و سازمان خود کمک کند.هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثربرقدرت حرفه ای حسابرسی داخلی ووضع موجوداین عوامل درایران بوده است .با توجه به ماهیت پژوهش از دو نوع طرح تحقیق استفاده شده است.در طرح تحقیق اول با یک طرح زمینه یابی میدانی توصیفی 30عامل تاثیرگذاربر قدرت حرفه ای حسابرسی داخلی و مکانیزم اثرگذاری آنهاشناسایی گردیده و در طرح تحقیق دوم جهت جمع آوری شواهد تاریخی به عنوان پشتوانه علمی طرح تحقیق اول، از یک طرح تحقیق همبستگی استفاده شده است. براساس یافته های پژوهش ،ازمنظرخبرگان حرفه ، نتایج حاکی ازتاثیر کلی عوامل برقدرت حرفه ای حسابرسی داخلی است.همچنین همکاری حسابرسی داخلی در تهیه صورت های مالی دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر قدرت حرفه ای حسابرسی داخلی بوده وازنظرخبرگان تک تک عوامل قدرت تااندازه ای مطلوب وازنظرشرکتهامطلوب ارزیابی می شوند. براساس نتایج پژوهش، متغیر همکاری حسابرسی داخلی در تهیه صورتهای مالی دارای تاثیر منفی معنی دار بر متغیر حق الزحمه حسابرسی میباشدوبا افزایش قدرت حرفه ای حسابرسی داخلی میزان حق الزحمه کاهش خواهد داشت.
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، قدرت حرفه ای، عوامل قدرت
  • مصطفی کوشافر*، ایرج نوروش، بیتا مشایخی صفحات 187-202
    امروزه ارزیابی عملکرد سازمان ها و مدیران بسیار موردتوجه قرارگرفته و شاخص های گوناگونی به عنوان معیار ارزیابی معرفی گردیده است. ازاین رو، هدف از پژوهش حاضر دستیابی به معیاری مالی مناسب برای سنجش توانایی و کارایی مدیران است. بدین منظور، برای سنجش کارایی مدیران با توجه به تحقیقات گذشته با استفاده از روش ضریب ارزش افزوده فکری تیم مدیریتی تعریف کردیم که با منابع دراختیار بتواند حداکثر ارزش افزوده را ایجاد کندبا این روش کارایی شرکت محاسبه وسپس با حذف عوامل ذاتی مختص شرکت کارایی مدیریت برآورد گردید.سپس این مدل با مدل دمرجیان و همکاران مقایسه شد.ارزیابی مدل ها با استفاده از نمونه ای متشکل از 22 شرکت دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1394 مورد آزمون قرار گرفت. ارزیابی ومقایسه مدل ها، با استفاده از داده های ترکیبی و رگرسیون چندمتغیره و روش تحلیل پوششی داده ها انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد با توجه به آزمون و ونگ، استفاده معیار ایجاد شده قدرت توضیح دهندگی بیشتری نسبت به مدل دمرجیان و همکاران دارد. مدل دمرجیان وهمکاران فقط بر خروجی درآمد از منابع فیزیکی تاکید داشت که با توجه به وجود بازار انحصاری وتعیین قیمت دارو توسط سازمان غذا ودارو، تاثیر مدیریت در ایجاد درآمد کم رنگ شده و اتکا برمنابع فیزیکی داشته و توجه کمتری بر سرمایه فکری داشت. در مدل ارائه شده بر ارزش افزوده ایجاد شده توسط شرکت تاکید شده که علاوه بر درآمد عوامل مختلفی را به عنوان خروجی جهت تعیین کارایی در نظر گرفته وبا توجه به جامعه آماری محدود، مشکلات مربوط به روش تحلیل پوششی داده ها را نداشته وبر هردومنبع فیزیکی و فکری تاکید دارد.
    کلیدواژگان: کارایی شرکت، ضری کارایی ارزش افزوده کل منابع بنگاه، تحلیل پوششی داده ها، کارایی مدیریت
|
  • Farzaneh Aramesh, Hossein Badiei *, R. Mohammadipour Pages 1-10
    The role of spiritual intelligence and emotional intelligence on stress is so clear. When the issue arises in relation to auditors and auditing work, it can be interesting. The purpose of the present study is to investigate the relationship between emotional intelligence & spiritual intelligence and job stress of auditors.
    To collect data we used Siberia Schering scale of emotional intelligence, spiritual intelligence of the Iranian norm Amraam Vedrayr with job stress questionnaire of Philipp Reis. Obtained data were analyzed using Pearson correlation. The results show that the components of spiritual intelligence and emotional intelligence affected job stress of auditors.
    Keywords: spiritual intelligence, emotional intelligence, Job stress of auditors
  • F. Rahnamay Roodposht, Mahdi Jamali * Pages 11-30
    The quality of accounting and auditing services, in any country depends on some factors many of which are deep-rooted in demand of outputs of the accounting and auditing system of the country. Since the quality of accounting and auditing is an important variable which is of high prominence to potential and real investors in the capital markets (in addition to information of financial reports), a significant part of abovementioned demand is to appear in the capital markets of the country. So, it makes sense to suppose that the Occupational development of the capital market of a country will improve the quality of accounting and auditing in that country. In other words, it is often supposed that Occupational development of the capital market can be considered as an important environmental stimulus to increase the quality of accounting and auditing of countries.
    In this research, we studied the effect of Occupational development of Iran capital market on the quality of accounting and auditing, through data gathered from 125 listed companies from the years 1380 to 1390. To this end, the prevailing indices for measuring the quality of accounting and auditing at two different points of time, prior to Occupational development of Iran capital market and after that, have been evaluated so that the hypothesis for existing demand for financial reporting and qualified auditing on the one hand, and being stimulus of Occupational development of the capital market into the improvement of quality of accounting and auditing on the other hand could be examined. Multi-variables regression, logistic regression and pair sample T-test have been used to test the research hypotheses.
    Based on the findings, the relevance of the accounting information and conservatism of financial reporting has increased and profit management has reduced after Occupational development of Iran capital market. Thus, the quality of accounting has improved after Occupational development of Iran capital market. On the other hand, the quality of accruals, as a parameter in quality of auditing, has increased after Occupational development of the capital market; however, since the volume of annual adjustments, as another important parameter in quality of auditing, has not changed significantly compared with the period before Occupational development of the capital market, we cannot claim that the quality of auditing has improved after Occupational development of the capital market.
    Keywords: Occupational development of the capital market, financial reporting, quality of accounting, quality of auditing
  • A. Akbar Chahar Mahali *, Javad Zahedi Pages 31-46
    In this research, it was investigated the impact of managers’ overconfidence on costs stickiness during 2006-2013. To do this study, 150 listed companies in Tehran Stock Exchange in mentioned period were selected. To testify of research hypotheses was applied pooled/panel regression analysis in software EViews 6. Exerted independence (explanatory) variables contain change in logarithm of sale (sale growth), sale decrease dummy variable, and managers’ overconfidence criteria based on capital expenditures and overinvest on assets. The dependent variable in this study is change in logarithm of operatioal costs (operatioal costs growth). In the research, Asset Intensity, Free Cash Flow, and CEO Bonus were used as control variables, too.
    Findings indicate that operatioal costs are stickiness in total level of companies. Other results show the direct effect of managers’ overconfidence criteria on costs stickiness.
    Keywords: manager's overconfidence, costs stickiness, exchange companies
  • Payam Shojaei, M. Sadeghzadeh Maharluie*, Hamidreza Ramezani Pages 47-62
    Management accounting experienced many changes in its’ life. There are plenty of researches which focus on the different phases of management accounting and illustrated it with different approaches in different researches. In this regard, the advent of new routines and procedures in management accounting did not explained with old and new institutional economics approaches. Therefore, this research tries to introduce a new approach to fix the flows related to management accounting changes. With focusing on the process of change, institutional entrepreneurship approach helps the management accounting change which are creates by implied sustainable strategy or the advent of environment and social concerns would be examined. Also, with respect to the importance of sustainability, there is a vital need to a conceptual framework which can help management accounting in this regard. The current research introduces this conceptual framework with respect to institutional approach in general and entrepreneurship institutional approach in particular. The research results showed that in individual level, the change process requires interpretation and integration of new routines mainly. In organization level, this subject requires decoding, performing, and new production of these new routines with regard to the institutional level in any organization. To ensure of generality of these routines in field level, a process of making theory and decoding must be followed.
    Keywords: management accounting change, institutional approach, entrepreneurial approach, sustainability accounting, conceptual framework
  • Mahdi Khodabandelou *, Gholamreza Karami, Abdorreza Talaneh Pages 63-78
    Looking at human resources as an asset can be traced back to seventeenth century when William Petty (1690), Kentilon (1755), and Adam Smith (1776), for the first time raised the importance of human resources in the organization as an capital. In general, many studies show that the reports regarding the human capital influences the decision made by stake holders and their interpretation and this signifies the importance of human capital reporting, However, so far, there hasn’t been any significant progress in the field of human capital reporting. This study, using grounded theory, proposes a model for advancing human capital reporting. Although in an ideal situation, presenting the significance of human resources on the financial statements (like other physical properties) is the best form of human resources management, but considering the current situation and limitations, at least in the near future, the proposed model in this study suggests a step by step approach for the development of human capital reporting.
    Keywords: Human Capital Reporting, Human Resource Accounting, Intellectual Capital, Human Capital, Grounded theory
  • Shokrollah Khajavi *, Sara Etemadi Eidgahi, M. Hossein Ghadirian-Arani Pages 68-116
    One way to increase the validity of empirical research in management accounting is to combine qualitative and quantitative methods in the pragmatist and positivist paradigms. Applying triangulation approach prevents the incomplete, superficial and simplistic explanations, and increases the validity of the research. The purpose of this study is a comparative review of management accounting research which is done by applying triangulation between case studies and surveys. This study is a qualitative research that uses an archival data collection approach. Our findings demonstrate that various qualitative and quantitative methods, such as theory-testing and theory development approaches require specific internal and external validation since each of these methods might result in inconclusive and incomplete results when used alone. Therefore, trying in combining elements of these approaches in a more balanced way with coherent research programs improve validation efforts. Findings, also show that not only using of triangulation between case studies and surveys methods in Iranian management accounting studies is rare, but also validation of them is not considered
    Keywords: Case study, Management accounting research, Survey methods, Triangulation
  • Yadollah Tariverdi, A. Mohammad Alimohammadi *, M. Hussein Abbasimehr Pages 79-94
    This paper investigate existent difference between outcomes of actual using complex management control mechanisms and theoretical sporadic analyze them. So based on using fuzzy set qualitative comparative analysis (FSQCA) approach analyze species combinations of accounting, compensation, administrative and cultural collection management control mechanisms for finding optimum and efficient management control packages in different strategic context. Then complementary and substitutionary intra-relation between MC tested by ordinary least square regression method. The sample of paper inclusive of 62 companies at 2017 in Islamic Republic of Iran. FSQCA identified two management control packages in defender firms and one package in prospector firms. Furthermore ordinary least square regression analysis suggested in defender firms there was complementary relationship between diagnostic accounting and incentive pay based on the subjective determination and using together them increase benefit of management control. Additionally in prospector firms there was complementary relationship between organic structure and interactive accounting and in defender firms between diagnostic accounting and mechanistic structure. This study also demonstrates how an understanding of MC packages can provide guidance for theory development and empirical analysis of MC systems
    Keywords: management control(MC), MC practices, MC packages, Strategic context, Fuzzy sets quality comparative analysis (FSQCA)
  • Asgar Pakmaram *, Jamal Bahri Sales Pages 117-130
    According to a method of earnings management activities that administrators can manage reported earnings from the definition of real activity. In particular they can be located across time and activities in a way that accounting period to achieve a certain revenue target.The Purpose of this study was to investigate the effect of audit quality on earnings management realtime IPO companies. In order to examine this issue in Iran, the Number of 52 companies listed on the Tehran Stock Exchange, during the years 2005 to 2013, was studied. The method of correlation, causal and test hypotheses, multivariate linear regression.To measure the real benefit management, from both discretionary and variable costs of an extraordinary surge of cash from operating activities was used. The results show that the stock Market is made to manipulate them for the first time offer a real activity through abnormal discretionary expenditures and operating cash flow abnormal discretionary hand.
    Keywords: Audit quality, the actual management, earnings management, long term abnormal returns
  • Mohammad Safaei, B. Mahmoudi Darvishani *, Ebrahim Abbasie Pages 131-144
    In this paper, the relationship between corporate governance, earnings management and financial management have been investigated. current accounting is used. This theme uses data from 110 companies listed on Tehran Stock Exchange during the years 1387 to 1391 was conducted. To test the hypothesis of multivariate regression model, the least squares method with panel data is used. The results indicate that none of the indicators of corporate governance (including size, independence and remuneration of the Board), no significant effect on earnings management. The board size index of corporate governance significant effect on the indices of the effective tax rate and the effective tax rate accounting firm's financial management. But none of corporate governance indices have had a significant effect on the effective tax rate this year. In general it can be said increase (decrease) resulting in reduced board size (increase) the effective tax rate and certain accounting and financial management is in the end.
    Keywords: : The size of the board of directors, corporate governance, earnings management, financial management, the effective tax rate
  • Fatemeh Roozbahani *, Bahman Banimahd, Mahdi Moradzadehfard Pages 145-154
    The aim of this study was to investigate the relationship between earnings manipulation as independent variables and the quality audit is as dependent variable. Research methodology for collection data and theoretical foundations of the method is a archival. To test the hypothesis the correlation method using binary logistic regression is used. The population studied accepted companies in the Tehran Stock Exchange during 1382 to 1392 is. In this research audit quality as the dependent variable and the independent variable as the earnings manipulation and firm size, debt ratio, the type of audit, the auditor of the profit, gender audit and the percentage of shares owned by the major shareholder as a control variable are considered. The results of the study indicate that among the earnings manipulation and quality of audit (issued non-reachable audit report) there is a significant and positive relationship . That is, each level of earnings manipulation increases,the audit quality also increased. As well as the type of Auditor (audit private institutions) have a positive and significant relationship with the quality audit impractical if the private institutions are now auditing, audit quality increases. Based on the results, the percentage of shares owned by major shareholders and gender (male Auditors) and ratio of profitability is significant and negative relationship. Also, according to the results of the audit quality and leverage and firm size therelatimship werenot found.
    Keywords: Unqualified audit report, earnings manipulation, earnings management, auditing
  • Mehdi Safari Gerayli * Pages 155-168
    There is no consensus among accounting researchers regarding whether abnormal audit report lags affects future restatements. Some argue that extra audit efforts, emerging in terms of abnormal audit report lags, can significantly reduce the likelihood of financial restatements. On the other hand, others claim that abnormal audit report lags does not necessarily lead to high quality audit work, yet it may result from vague reporting issues and lack of explicit accounting standards, which in turn increase the possibility of ignoring material misstatements and probability of future financial restatements. Therefore, this study aims to investigate the impact of abnormal audit report lags on corporate future financial restatement. To do so, a sample of 82 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 2010-2014 were selected, and the research hypotheses were tested using logistic regression models. The results indicate that abnormal audit report lags enhances the likelihood of future financial restatements. Moreover, the findings reveal that auditor’s economic Bonding on clients intensifies the effect of abnormal audit report lags on financial restatements.
    Keywords: abnormal audit report lags, financial restatement, auditor's economic bonding
  • Hussein Etemadi *, Roholah Rajabi, Abdolah Moghaddam Pages 169-186
    The professional power of internal auditing by a professional thinking and within the framework of economic logic, the supervising function of internal auditing can be executed only when the internal auditing possesses the professional power to perform its duties effectively in necessary occasions through observing professional standards to provide benefits to public community and help its own organization.
    The objectives of this study has been to identify the factors affecting professional power of internal auditing and the current status of such factors in Iran. Considering the nature of the research, two kinds of research plan has been applied. In the first research plan, through a descriptive field survey, 30 factors affecting the professional power of internal auditing have been identified and their affecting mechanisms have been described. In the second research plan, a correlation research plan has been used to gather historical evidences to serve as scientific support for the first research plan.
    Based on the findings of research, in view of the experts of the profession, the found results indicate general effects of these factors on professional power of internal auditing.the internal auditing assistance in preparing financial statements has a positive and meaningful effect on professional power of internal auditing and each of these power factors are considered to some extent effective in experts’ opinions and considered effective by organizations.
    According to the results, the internal auditing assistance has a negative effect on auditing fees and by increasing the power of internal auditing the relevant fees will be reduced.
    Keywords: Internal auditing, Professional power, Power factors
  • Mostafa Kooshafar *, Iraj Noravesh, Bita Mashayekhi Pages 187-202
    Nowadays, performance measurement of organizations and managers is noted and various indicators introduced as validation criteria. Hence, the scope of present research is access to financial criteria for evaluating management efficiency. So, for evaluating management efficiency based on former researches, we first used Demirjian et al (2012) Model to assess management efficiency in Iran. This model describes a management team who can make maximum income with present resources. In evaluating this model, we have 22 pharmaceutical firms confirmed in stock exchange of Tehran between years 1388 to 1394.The Research question test done with data fusion and multivariate regression and data envelopment analysis (DEA).
    Research findings show that in this industry, Demerjian model cannot exhibit appropriate management efficiency because of Drug appraisal by Food & Drug Administration and monopoly in drug market.
    Thus, by some changes in this model, we defined a management team which can create maximum value added with available sources for beneficiaries. Then we study management efficiency in those drug firms in which – concerning the results of WOUNG assay- use of this authority criteria is more obvious than Demerjian model.
    Keywords: Firm efficiency, Coefficient of value added efficiency for whole institute source, Data envelopment analysis (DEA), management efficiency