فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 5 (بهار 1392)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 5 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فریدون رهنمای رودپشتی، احمد گودرزی صفحه 1
    حسابداری مدیریت با دیدگاه های مختلفی مورد بررسی محققان قرار گرفته است. دیدگاهی که تا حدی از نگاه محققان مغفول مانده است به دیدگاه حسابداری مدیریت انتقادی تعبیر می گردد.حسابداری مدیریت انتقادی، تلاشی جهت درک رویه های حسابداری مدیریت در سطح خرد و تسری آن به سطح کلان اجتماعی و سیاسی می باشد. در این رویکرد تاثیر جامعه و نهادها با تضادها و تقابلها در روابط اجتماعی بر حسابداری مدیریت مورد بحث قرار می گیرد.
    در این مقاله با تبیین مفاهیم حسابداری مدیریت انتقادی به بررسی رویکردهای حاکم بر حسابداری مدیریت پرداخته می شود. در حقیقت، مسائلی نظیر انواع رویکردهای حسابداری مدیریت، دیدگاه های حاکم بر حسابداری مدیریت انتقادی شامل دیدگاه اقتصاد سیاسی، فوکو و هابر ماس مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج مطالعه نشان می دهدکه حسابداری مدیریت انتقادی با تمرکز بر تغییردر رویکردهای حسابداری مدیریت ناشی از عوامل اساسی را روابط اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در هر جامعه،نقش قدرت دانش و درک سیستمها می داند.
    کلیدواژگان: حسابداری مدیریت انتقادی، اقتصادسیاسی، دیدگاه فوکو، دیدگاه هابر ماس
  • عبدالله خانی، حسین شفیعی صفحه 15
    کارایی یا عدم کارایی افزایش هزینه ها از جمله هزینه فروش، عمومی و اداری و تاثیر آن بر سودآوری آتی شرکت، از جمله مباحث در حوزه حسابداری مدیریت و اخیرا مورد توجه محققین می باشد. افزایش رقم هزینه مذکور اگر همراه با کنترل از طرف مدیر و با هدف خلق دارایی نامشهود باشد می تواند با تاثیر مثبت بر سودآوری آتی شرکت همراه گشته، در نتیجه، دارای محتوای اطلاعاتی باشد. در این تحقیق، محتوای اطلاعاتی این رقم هزینه، از طریق تاثیر آن بر مبلغ آتی سود عملیاتی هر سهم؛ درآمد فروش؛ بهای تمام شده کالای فروش رفته؛ هزینه فروش، عمومی و اداری و کارایی عملیاتی، آزمون شده است. نتایج پژوهش براساس اطلاعات 100 شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1389-1380 و بکارگیری رگرسیون فامامکبث (1997) نشان دهنده وجود رابطه معنادار بین رقم هزینه مذکور و ارقام ذکر شده، از جمله کارایی عملیاتی می باشد.
    کلیدواژگان: نسبت هزینه های فروش، عمومی و اداری به فروش، چسبندگی هزینه، رفتار هزینه، کارایی عملیاتی
  • صبری علی پناه، حجت اسماعیل زاده، بیتا مشایخی صفحه 27
    در تحقیق حاضر بررسی شده است که آیا خطاهای پیش بینی مدیریت از سود را می توان به حسابداری محافظه کارانه نسبت داد. در این راستا از نسبت ارزش دفتری خالص دارایی ها به ارزش بازار آنها (BTM) به عنوان معیاری برای محافظه کاری، و از تفاوت سود هر سهم واقعی با مقادیر پیش بینی شده ی آن توسط مدیریت به عنوان معیاری برای خطای پیش بینی مدیریت از سود استفاده شده است. با استفاده از رگرسیون خطی بین این دو معیار این نتیجه حاصل گردید که یک ارتباط مثبت بین سطح محافظه کاری وخطای پیش بینی مدیریت از سود وجود دارد. به طور کل این نتایج دلالت دارد که حسابداری محافظه کارانه به عنوان جایگزینی برای پیش بینی های مدیریت عمل می کند . در واقع چون حسابداری محافظه کارانه به واسطه ی افشای به موقع اخبار بد، عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیران و سهامداران را کم می کند و نیز ریسک حقوقی مدیران را کاهش می دهد، بنابراین مدیران انگیزه ی کمتری دارند که به منظور کاهش عدم تقارن اطلاعاتی، با در نظرگرفتن محافظه کارانه بودن حسابداری، پیش بینی سود را صحیح تر ارایه نمایند.
    کلیدواژگان: خطای پیش بینی مدیریت از سود، محافظه کاری، عدم تقارن اطلاعاتی
  • محمود صمدی لرگانی، محسن ایمنی صفحه 39
    تحقیق حاضر به منظور جمع آوری شواهدی در خصوص رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و میزان نگهداشت وجه نقد شرکت های پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. برای آزمون ارتباط بین مدیریت سرمایه در گردش و میزان نگهداشت وجه نقد از رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. در انجام این تحقیق از 16 متغیر استفاده شده است. همچنین سه فرضیه برای پژوهش تدوین گردید. نمونه آماری پژوهش شامل 45 شرکت در یک بازه زمانی 6ساله (1384لغایت 1389) می باشد (به بیانی تعداد مشاهدات 270 عدد گردید).
    یافته های پژوهش حاکی از آن است «بین روزهای تبدیل موجودی کالا (DSI) و روزهای (دوره) وصول حساب های دریافتنی (DOS) با میزان نگهداشت وجه نقد رابطه معناداری وجود ندارد اما بین روزهای تعویق حساب های پرداختنی (DPO) با میزان نگهداشت وجه نقد رابطه معنادار وجود دارد و این رابطه بصورت معنادار خطی (مستقیم و ضعیف) وجود دارد».
    البته متغیرهای دیگر پژوهش نیز مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان می دهد، فرصت های رشد آتی، گردش وجه نقد،نسبت حساب های دریافتنی و نسبت حساب های پرداختنی به کل دارایی ها با میزان نگهداشت وجه نقد رابطه مستقیم اما ضعیف را دارد، این در حالی است که سررسیدبدهی رابطه ای معکوس با آن (میزان نگهداشت وجه نقد) دارد. همچنین بین متغیرهای اندازه شرکت، احتمال آشفتگی مالی، اهرم مالی، بدهی به بانک ها، دارایی های نقدی، نسبت موجودی کالا، چرخه تبدیل وجه نقد هیچ رابطه ای با میزان نگهداشت وجه نقد وجود نداشت.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، میزان نگهداشت وجه نقد، روزهای تبدیل موجودی کالا (DSI)، روزهای (دوره) وصول حساب های دریافتنی(DOS)، روزهای تعویق حساب های پرداختنی(DPO)
  • احمدرضا حجازی، رضا نوروززاده، بهزاد محمدی نژاد صفحه 53
    امروزه مدیریت دانش یکی از جدیدترین و کلیدی ترین مباحث مدیریت محسوب می شود. بسیاری از سازما نها، مدیریت دانش را برای تصرف سرمایه های فکری کارکنان شان به کار می گیرند. (مهر علی زاده ،1388). این پژوهش با هدف بررسی وضعیت مدیریت دانش درمعاونتهای آموزشی وپژوهشی وزارت علوم تحقیقات وفناوری ، وبا درنظر گرفتن وضعیت موجود مولفه های مدیریت دانش درحوزه های یاد شده به ارائه راهکارهای ارتقائ مدیریت دانش پرداخته است .این پژوهش از لحاظ ماهیت توصیفی – پیمایشی واز نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی ،کارشناسان،روئسای ادارات ومدیران حوزه آموزشی وپژوهشی که – نفرمی باشد .برای جمع آوری اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته و برای تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از t-استودنت وآزمونهای آنالیزواریانس و جفت میانگین تیماری دانکن ونرم افزارهای SpssوStatistica 6/0 بهره گرفته شده است.روایی پرسشنامه توسط اساتید صاحب نظردرحوزه این تحقیق به تایید رسیده.پایایی پرسشنامه نیز با انجام آزمون آلفای کرونباخ (961/0)اثبات شد .یافته های تحقیق نشان می دهد که وضعیت مدیریت دانش در معاونت پژوهشی در وضعیت مطلوب، ومعاونت آموزشی دروضعیت نامطلوب قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلق دانش، کسب دانش، توزیع وانتقال دانش، ذخیره ونگهداری دانش، کاربرد دانش، وزارت علوم تحقیقات وفناوری
  • ساسان مهرانی، علی آطاهریان صفحه 73
    در این پژوهش به دنبال بررسی تاثیر جریان نقد آزاد یک واحد تجاری بر محافظه کاری در گزارشگری مالی هستیم . طبق نظر جنسن، افزایش حجم جریان نقد آزاد در یک واحد تجاری، می تواند سبب تشدید تضاد و ناهمسویی منافع مدیران و سهامداران و به تبع آن، سبب افزایش مشکلات نمایندگی بین مدیران و سهامداران گردد. محافظه کاری، یکی از مکانیزم های بالقوه برای مد نظر قرار دادن مشکلات نمایندگی است . در واقع پیش بینی ما این است که با افزایش جریان نقد آزاد در یک واحد تجاری و به تبع آن افزایش مشکلات نمایندگی، تقاضا برای محافظه کاری بیشتر شود . ما در این پژوهش با بررسی 109 شرکت ( 763 سال- شرکت )، از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1383 الی 1389، توانستیم شواهدی مبنی بر تایید پیش بینی خود، پیدا کنیم . بنابراین، ما دراین پژوهش شواهدی از تقاضا برای محافظه کاری از جانب سهامداران، ارائه می نماییم.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، جریان نقد آزاد، مشکلات نمایندگی
  • احمد احمدپور، سعید راسخی، سیده زهرا نصیری قلعه سری صفحه 85
    در این تحقیق تاثیر کیفیت اطلاعات بر ریسک نقدینگی و ریسک بازار مورد سنجش قرار گرفته است. اطلاعات در صورتی با کیفیت تلقی می شوند که عدم اطمینان را در مورد ارزش شرکت و همچنین انتخاب نادرست را وقتی معاملات سهام شرکت رخ می دهد، کاهش دهند؛ از طرف دیگر ریسک نقدینگی حساسیت بازده سهام به تغییرات پیش بینی نشده در نقدینگی بازار تعریف شده است. معیارهای بکار رفته برای سنجش کیفیت اطلاعات دقت سود، کیفیت اقلام تعهدی و کیفیت کل می باشد. نمونه تحقیق شامل 44 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1383 تا 1389 است. یافته ها نشان می دهد که دقت سود بر ریسک نقدینگی تاثیرگذار است در صورتی که کیفیت اقلام تعهدی و کیفیت کل تاثیری بر ریسک نقدینگی ندارند. همچنین کیفیت اطلاعات تاثیری بر ریسک بازار ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت اطلاعات، ریسک اطلاعات، ریسک نقدینگی، کیفیت اقلام تعهدی
  • زهرا امیرحسینی صفحه 99
    بهره وری، حاصل بکارگیری کارآمد و اثربخش منابع است که از این طریق می توان درک صحیح از مصرف منابع بودجه شده و استفاده از نتایج آن جهت مصرف بهینه منابع در آینده بهره گرفت. منابع بودجه شده در چهارچوب برنامه مصوب از ابزارهای مدیریت منابع است که در خصوص بودجه پژوهشی نیز مصداق دارد، بطوریکه شاخص های ارزش افزوده جهت محاسبه بهره وری از شاخص های نوین است که در ضمن پژوهش مدنظر قرار گرفت. مدیریت پژوهشی نهادهای عملی و تحقیقاتی از جمله دانشگاه ها در راستای ارتقاء کمیت و کیفیت کارکردهای پژوهشی اهمیتی متفاوت در مقایسه با گذشته یافته است که لزوم بودجه بندی را آشکار کرده است. مقاله حاضر نتیجه تحقیق توصیفی از نوع اکتشافی مبتنی بر روش کتابخانه ای است که هدف آن شناسایی و تدوین شاخص های منتخب سنجش بهره وری بودجه پژوهشی است. نتایج مطالعه، شواهد کافی جهت شناسایی معیارهای سنجش بهره وری بودجه پژوهشی ارائه نمود که حاصل آن معرفی شاخصهای منتخب است.
    کلیدواژگان: بهره وری، بودجه پژوهشی، کارایی، اثربخشی، ارزش افزوده
  • محمد ابراهیم پورزرندی، محمد حسنی، ذبیح الله طاهری صفحه 109
    واکنشهای متفاوت سرمایه گذاران نسبت به اطلاعات سود، موجب واکنشهای متفاوت بازار می گردد. از جمله عواملی که ممکن است موجب واکنش متفاوت بازار به اطلاعات سود شود، مدیریت سود می باشد .هدف اصلی این تحقیق، بررسی رابطه بین مدیریت سود و ضریب واکنش سود است. بسیاری از تحلیل گران مالی معتقدند مدیریت سود از طریق اقلام تعهدی اختیاری اندازه گیری می گردد که در این تحقیق، از مدل تعدیل شده جونز برای مدیریت سود و همچنین برای ضریب واکنش سود از مدل اهلسون استفاده شد. این مدل از طریق رگرسیون قیمت به سود هر سهم بدست می آید و ضریب سود هر سهم در مدل بیانگر ضریب واکنش سود می باشد. جامعه آماری شامل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و نمونه آماری تعداد 154 شرکت می باشد. داده های تحقیق مربوط به یک دوره زمانی 6 ساله 1385-1390 می باشد. داده ها به صورت سال شرکت مرتب شده و با استفاده از تحلیل رگرسیون ترکیبی چند متغیره مدل ها برآورد شده و فرضیه های تحقیق آزمون شدند. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که بین مدیریت سود و ضریب واکنش سود رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. همچنین ضریب واکنش سود در شرکتهایی که اقدام به مدیریت سود می نمایند، بیشتر از شرکتهایی است که اقدام به مدیریت سود نمی کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، ضریب واکنش سود، اقلام تعهدی، سود هر سهم
|
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhty, Ahmad Goudarzi Page 1
    Several new techniques of management accounting under three major titles: cost management, strategic management and management accounting in new organizations. This development is now commonly known as management accounting change. To learn about management accounting change, some would tend to concentrate only this new development. To define management accounting in terms of three views: technical-managerial, pragmatic- interpretive and critical-socio-economic.
    Also in this studying, we identify three distinct schools of thought that fall under the broader heading of critical management accounting research: -political economy of management accounting -post-modern perspective, mainly foucaldian perspective -Habermasian or Frankfort schools “critical theory” .
    Keywords: critical management accounting, Political economy, foucal prespective, habermas perspective
  • Abdullah Khani, Hossein Shafiei Page 15
    If when sell is increasing, general and administrative expenses (SG&A) are out of the management control and there is not purpose for the expenses, it can show inefficient management and will have a negative effect on future profitability. Inversely, if these expenses are under control and following a purpose, by creating intangible assets and cost stickiness justification, its increasing can indicate positive effect on future profitability, thus SG&A will have information content. The research assessed information content of SG&A ratio assessed by its effect on the indicators: future operating earnings per share, sell, cost of goods sold and operating efficiency. The research is based on the 100 active firms listed on Tehran Stock Exchange (TSE) for the period 1380 to 1389 and Fama-MacBeth (1997) regression and the Results show a significant relationship between SG&A and the indicators.
    Keywords: SG, A ratio, cost Asymmetry (stickiness), cost behavior, operational efficiency
  • Sabri Alipanah, Hojat Esmaeilzadeh, Bita Mashayekhi Page 27
    In this research, the attempt is to see whether it is possible to associate the management forecast bias of earnings to conservatism accounting. In this respect, the net assets book value to their market value ratio (BTM) has been used as a measure for conservatism and the difference between actual earning and forecasted earning as a measure of management forecast bias of earnings. By using linear regression between two mentioned measures, it has been concluded that there is a positive associate between the level of conservatism and management forecast bias of earnings. Totally this result explains that conservative accounting acts as a substitution for the management forecast. In fact due to its nature of on time disclosure of bad news, the conservative accounting reduces the information asymmetric between the management and stockholders as well as legal risk of management. Therefore considering the conservative nature of accounting, there is less temptation for the management to deliver earning forecast in a way that is more accurate.
    Keywords: Management forecast bias of earnings, Conservatism, Information asymmetric
  • Mahmoud Samadi Lorgani, Mohsen Imeni Page 39
    This study provides evidence for the relationship between working capital management and cash holding companies listed in Tehran Stock Exchange. To test the relationship between working capital management and cash holding used multiple linear regressions. For this study, 16 variables were used and three hypotheses were formulated. The sample consisted of 45 firms during the period 2005 to 2011 is 6 years old (in terms of number was of observations 270).
    Results indicated that, "The Days of the Sale of Inventory (DSI) with cash holding had not significant relationship" and also "The Days of Sales (DOS) with cash holding had not with the significant relationship". "The Days accounts Payable (DPO) with cash holding had relationship weak significant. The study also examined other variables, and the results show Opportunities for future growth, cash flow ratio, ratio accounts receivable to total assets, and accounts payable to total assets ratio of cash holding direct relationship, but a weak significant relationship exists and the linear relationship (direct voltage) exists. "And the maturity date of the debt is inversely relationship with cash holding. Between variables, firm size, financial distress, financial leverage, debt to banks, cash assets, the ratio of in ventory to total assets, cash conversion cycle, there was no relationship with cash holding.
    Keywords: Working capital management, Cash holding, Days of the Sale of Inventory, Days of Sales, Days accounts Payable
  • Ahmadreza Hejazi, Reza Norouzzade, Behzad Mohammadinejad Page 53
    Nowadays, Knowledge Management is considered as one of the newest and most important topics in management. Most of organizations apply Knowledge Management for evacuating mental capitals of their employees (Mehrali Zadeh, 2009). This research, with purpose of studying on knowledge management status in Committee District of Ministry of Sciences, Research & Technology and presenting strategies for its promotion, and also by considering status of Knowledge Management quintuple components including:. From the viewpoint of nature this research is descriptive-geodesic and is an applied research. Statistical society includes members of Faculty Board and Committee District Experts of Ministry of Sciences, Research & Technology that are 594 persons. For collecting information incontestable questionnaire is applied. Data analysis has been performed through t- student, variance analysis tests and Duncan’s moderate duplicate and also Spss and Statistica 6/0. Validity of this questionnaire has been confirmed by guide and counselor professors and some of specialists in this field and its corrections have been regulated after gaining their viewpoints. Reliability of this questionnaire has been computed by Cronbach's alpha test and point of 0.961 shows its high reliability. Findings gained according to variance analysis and Duncan’s moderate duplicate tests in this research show that Knowledge Management status in researching, technical, and also cultural and social deputations in comparison with other deputations is in appropriate state. Knowledge Management status in Minister’s departments and student deputation is in middle level and educational, administrative and financial deputations and resources management department about executing Knowledge Management is in inappropriate state. Accordance with these findings, establishment and disassembly of Knowledge Management in Committee District of Ministry of Sciences, Research Technology helps to achievement of organization goals and vocatio .
    Keywords: knowledge management, Knowledge Creation, knowledge achievement, Ministry of Sciences, Research, Technology
  • Sasan Mehrani, Ali Ataherian Page 73
    In this research, we examine the effect of company’s free cash flow on financial reporting conservatism. Jensen (1986) argues that as free cash flow increases, interests conflict of managers and shareholders increases, increasing the severity of agency problem between managers and shareholders. conservatism is one potential mechanism to address these agency problems. Thus, our prediction is that as free cash flow increases, the severity of agency problem increases, increasing the demand for conservatism. In this research,we examined 109 companies (763 firm-year) accepted in Tehran Stock Exchange (TSE) and found evidences consistent with our prediction. We thus provide evidence of a demand for conservatism from the firm’s shareholders .
    Keywords: Free Cash Flow, Conservatism
  • Ahmad Ahmadpour, Saeed Rasekhi, Zahra Nasiri Page 85
    In this study the impact of information quality on liquidity risk and market risk has been assessed. Information are asserted as qualified when it decries uncertainty and wrong choices as company’s transactions are happened. Used criteria are to assess the accuracy of the information quality of earnings, accruals quality and overall quality. Study sample included 44 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 1383 to 1389. Results are showing earnings accuracy effect on liquidity risk when accruals quality and total quality do not effect on liquidity risk. Also, data quality has no impact on Market risk.
    Keywords: data quality, information risk, liquidity risk, quality of accruals
  • Zahra Amirhosseini Page 99
    Productivity is the achievement of useful and effective employing of resources that by this way we can have a true understanding of the consumption of resources considered in budget. We also can take benefit from its consequences for efficient spending of the resources in the future. The budget resources in the framework of the approved plan is of the resources management tools that is applicable to research budgets.
    Research management of practical and research foundations including universities in line with promotion of the quality and quantity of research functions has found different importance in comparison with the past that has appeared the necessity of budget schedule.
    The present Article is the result of descriptive research of explorative type based on library method that its goal is identification and compilation of selected indexes of productivity assessment of research budgets. The result of the study presents sufficient evidences for identification of criteria for assessment of research budget productivity that its consequence is the introduction of selected indexes.
    Keywords: Productivity, Research Budget, Efficiency, effectiveness, Economic Value Added
  • Mohammad Ebrahim Pourzarandi, Mohammad Hassani, Zabihollah Taheri Page 109
    The different responses of investors about earning information cause different response will to market. The original purpose of this research is investigation the relationship between earnings management and earnings response coefficient. Financial analyzers believe that earnings management measure based on discretionary accruals. In this research, the Jon's modified model is used for measurement of earnings management and Ohlson's valuation model is used for measurement of earnings response coefficient. Statistics population research inclusive listed companies in Tehran Stock Exchange and sample statistics includes 154 companies over the period 2007-2012. By using the panel regression analysis, several models have estimated and hypothesis has examined. Results show that there is negative and significant relationship between earnings management and earnings response coefficient. Also earnings response coefficient in companies that manage the earnings is more than companies that do not manage the earnings.
    Keywords: Earnings management, Earnings Response Coefficient, Accruals, Earnings Per Share