فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 6 (تابستان 1392)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 6 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا کرمی، علیرضا قربان زاده صفحه 1
    تئوری موجود در حوزه پژوهش حاضر، تطابق قوی هزینه ها با درآمدها را به عنوان عاملی در پیش بینی دقیق تر استفاده کنندگان و کاهش در عدم اطمینان آنها نسبت به اطلاعات حسابداری معرفی کرده است و پژوهش حاضر به این مساله می پردازد که آیا اصل تطابق می تواند، عدم اطمینان نسبت به اطلاعات حسابداری واحد تجاری را تحت تاثیر قرار دهد.بر این اساس، همبستگی بین درآمدها و هزینه ها به عنوان معیاری برای اصل تطابق در نظر گرفته شده است و عدم اطمینان اطلاعاتی با معیارهای نوسان بازده هر سهم و خطای پیش بینی سود هر سهم اندازه گیری می شود. برطبق مبانی نظری فرض بر این است که تطابق قوی، عدم اطمینان اطلاعاتی را کاهش می دهد. به همین منظور، با مطالعه دقیق ادبیات، دو فرضیه طراحی و نمونه آماری شامل 78 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای یک دوره 5 ساله، 1386 تا 1390 انتخاب شده است و مورد بررسی قرار گرفتند.بر اساس نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها، هر چه تطابق بین درآمدها و هزینه ها بیشتر باشد، نوسان بازده و خطای پیش بینی سود هر سهم کمتر خواهد بود. بنابراین، دو فرضیه این پژوهش تایید می شوند.تطابق قوی بین درآمدها و هزینه ها، منجر به کاهش در عدم اطمینان نسبت به اطلاعات حسابداری شده و همچنین موجب اصلاح و بهبود در پیش بینی و تصمیم گیری استفاده کنندگان از اطلاعات حسابداری می شود.
    کلیدواژگان: اصل تطابق، عدم اطمینان اطلاعاتی، نوسان بازده هر سهم، خطای پیش بینی سود هر سهم
  • بهمن بنی مهد، سعید علی احمدی صفحه 13
    هدف این مقاله مروری بر مطالعات صورت گرفته در حوزه سودمندی گزارش های حسابرسی در بازار سرمایه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می باشد. در این مقاله از روش کتابخانه ای برای بررسی پژوهش های انجام شده در دوره 1980 تا 2012 استفاده شده است. نتایج حاکی از این است که سودمندی گزارش حسابرسی را می توان از طریق بررسی واکنش بازار به گزارش حسابرسی و همچنین، بررسی مربوط بودن این گزارش ها در تصمیم گیری استفاده کنندگان را مورد تحلیل قرار داد. یافته های حاصل از این پژوهش ها ضرورت توجه به انجام پژوهش پیرامون بررسی واکنش بازار سرمایه به گزارش حسابرسی از دیدگاه بلندمدت و بررسی تاثیر پدیده های حسابرسی همچون کیفیت حسابرسی، نوع حسابرسی، دوره تصدی حسابرسی، تغییر حسابرسی و غیره بر مربوط بودن گزارش های حسابرسی را نمایان ساخته و پیشنهاداتی به منظور ارتقای سودمندی گزارش حسابرسی در بازار سرمایه به قانون گذاران ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: سودمندی برای تصمیم، واکنش بازار و مربوط بودن
  • محمد حیدری، بهزاد یارقلی صفحه 31
    در این تحقیق محتوای اطلاعاتی نسبی هزینه استهلاک و استهلاک انباشتهدر بازار سرمایه ایرانمورد بررسی قرار گرفته است.این موضوع از طریق بررسی ارتباط بازده غیر عادی سهام با تغییرات داده های مربوط به هزینه استهلاک و استهلاک انباشته، آزمون شده است. نمونه تحقیق شامل 100 شرکت تولیدی متشکل از 10صنعت از میان شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1380 تا 1387 است. فرضیه تحقیق در سطح کل نمونه آزمون شده است. یافته های تحقیق نشان داد که هزینه استهلاک نسبت به استهلاک انباشته محتوای اطلاعاتیبیشتری در توضیح رفتار بازده غیر عادی سهام دارد.
    کلیدواژگان: محتوای اطلاعاتی، بازده غیرعادی، هزینه استهلاک دارایی های ثابت مشهود، استهلاک انباشته دارایی های ثابت مشهود
  • آرزو جلیلی، اسمعیل مشیری صفحه 41
    هدف اصلی این مقاله بررسی اثرات ابتکارات ذهنی بر کارکرد تکنیک های حسابداری مدیریت می باشد. متغیر وابسته تحقیق، کارکرد تکنیک های حسابداری مدیریت در سطوح صحت و دقت قضاوت های مدیران در بودجه بندی و ارزیابی عملکرد می باشد. متغیرهای مستقل تحقیق ابتکارات ذهنی افراد شامل سوگیری های سازگارگرایی، ابهام گریزی، شکل گرایی و حسابگری ذهنی است. داده های اولیه تحقیق از طریق توزیع پرسشنامه استاندارد که مبتنی بر کار تحقیقاتی «کانمن» و «ریپ»(2004) و طراحی شده بر اساس عوامل رفتاری و روان شناسی، فرهنگی و بوم شناسی اجتماعی می باشد، جمع آوری شده است.
    به منظور آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادله ساختاری به روش حداکثر درست نمایی ((ML بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین سوگیری های سازگارگرایی، شکل گرایی، حسابگری ذهنی و کارکرد تکنیک های حسابداری مدیریت رابطه معکوس معناداری وجود دارد. سوگیری ابهام گریزی و کارکرد تکنیک ها فاقد رابطه معنادار می باشند.
    کلیدواژگان: سوگیری ابهام گریزی سوگیری سازگارگرایی، سوگیری شکل گرایی، حسابگری ذهنی، رویه های حسابداری مدیریت
  • جمال بحری ثالث، یعقوب بهنمون، قاسم حسین زاده صفحه 51
    در این پژوهش رابطه بین ویژگی های هیات مدیره و مربوط بودن اطلاعات حسابداری در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی های هیات مدیره بر مربوط بودن اطلاعات حسابداری است. فرضیه های پژوهش مبتنی بر وجود رابطه بین ویژگی های هیات مدیره و مربوط بودن اطلاعات حسابداری است. علاوه بر این بعضی از ویژگی های خاص شرکت همانند اندازه شرکت، اهرم مالی شرکت، سودآوری شرکت و اندازه موسسه حسابرسی به عنوان متغیر کنترلی مورد بررسی قرار گرفتند. مدل ارزیابی اهلسون(1995) برای بررسی رابطه بین ویژگی های هیات مدیره و مربوط بودن اطلاعات حسابدرای مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ویژگی های هیات مدیره یعنی اندازه هیات مدیره، استقلال هیات مدیره، دوگانگی نقش مدیرعامل از رئیس هیات مدیره و دانش مالی هیات مدیره بر مربوط بودن اطلاعات حسابداری تاثیر ندارد و ویژگی های هیات مدیره از عوامل اصلی موثر بر مربوط بودن اطلاعات حسابداری نیست. همچنین نتایج نشان می دهد که بین اندازه موسسه حسابرسی و سودآوری شرکت و مربوط بودن اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود دارد و بین اهرم مالی شرکت و اندازه شرکت و مربوط بودن اطلاعات حسابداری رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مربوط بودن اطلاعات حسابداری، ویژگیهای هیات مدیره
  • سید حسین علوی طبری، نازنین بشیری منش صفحه 65
    استقلال واقعی حسابرس قابلیت اتکا گزارشهای مالی شرکت را افزایش می دهد و سرمایه گذاران را در اتخاذ تصمیمات منطقییاری می دهد. ایفای نقش حسابرسیمستلزم ارائه خدمات با کیفیت بیشتر می باشد که از مهمترین عوامل آن استقلال و تخصص حسابرس بشمار می آید. لذا انتخاب و تغییر حسابرس بر کیفیت حسابرسی و در نتیجه تصمیمات سرمایه گذاران و سایر فعالان بازار سرمایه تاثیر می گذارد.در این تحقیق واکنش سرمایه گذاران به کیفیت حسابرسی و تغییر حسابرس در بورس اوراق بهادار تهران بررسی می شود. بدین منظور شرکتهایی که در طی سالهای 1386-1389 تغییر حسابرس را تجربه نموده اند مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج تجربی نشان می دهد، کیفیت حسابرس و تغییر به حسابرسان بزرگتر اثر مثبتی بر ضریب واکنش سود برای شرکتهای دارای سود غیر عادی مثبت (منفی) دارد و تغییر به حسابرسان کوچکتر اثر منفی بر ضریب واکنش سود برای شرکتهای دارای سود غیر عادی مثبت (منفی) دارد. تغییر به حسابرس بزرگتر کیفیت بالای سود را نشان می دهد و منجر به واکنش بیشتر سرمایه گذاران به تغییرات مثبت سود و افزایش قیمت و کاهش کمتر قیمت در صورت تغییرات منفی سود می شود. بطور مشابه تغییر به حسابرس کوچکتر می تواند بیانگر کیفیت پائین سود باشد و منجر به پاسخ منفی به بازار گردد. بطور کلی، در بازار سرمایه ایران اطلاعات درباره شرکت حسابرسی برای سرمایه گذار با ارزش تلقی می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، تغییر حسابرس، ضریب واکنش سود، کیفیت سود
  • هاشم نیکومرام، قدرت الله طالب نیا، سمانه خسروپور صفحه 77
    این تحقیق، به بررسی تاثیرشهرت حسابرس بررابطه کیفیت اقلام تعهدی و هزینه بدهی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طول دوره مطالعه هفت ساله (1383 تا 1389) بر روی 91 شرکت پرداخت است. در این مطالعه علاوه بر شهرت حسابرس و کیفیت اقلام تعهدی و هزینه بدهی ، متغیرهای اندازه شرکت و نرخ بازده دارایی ها به عنوان متغیرهای کنترلی در نظر گرفته شده است. این پژوهش به بررسی دو فرضیه پرداخته است که نتایج حاصل از آزمون ها نشان می دهد که بین اقلام تعهدی و هزینه بدهی رابطه معکوس وجود دارد و همچنین شهرت حسابرس باعث تشدید رابطه معکوس بین کیفیت اقلام تعهدی و هزینه بدهی می باشد.
    کلیدواژگان: شهرت موسسه حسابرسی، کیفیت اقلام تعهدی، هزینه بدهی، اندازه شرکت
  • رسول برادران حسن زاده، بهرام فتاحی اصل، سودا ابوالحسن زاده ابوالحسن زاده صفحه 89
    تحقیق حاضر با هدف بررسی چگونگی تاثیر تیپ های شخصیتی حسابرسان بر محتوای گزارش حسابرسی با استفاده از گزارش مدیران سازمان حسابرسی و موسسات عضو جامعه حسابداران رسمی طی دوره ی زمانی 87 الی 89 صورت گرفته است. این پژوهش از لحاظ روش انجام، علی پس از وقوع و از لحاظ ارتباط با محیط پیرامون در زمره ی تحقیقات رفتاری می باشد. در این تحقیق از مدل رگرسیون چندگانه و لجستیک برای آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق بیانگر این است که روان رنجوری بر نوع اظهار نظر حسابرس و تعداد بند شرط گزارش حسابرسی تاثیر معنی دار و منفی و بر تعداد بند بعد از اظهار نظر تاثیر معنی دار و مثبت دارد ولی بر نوع بند شرط گزارش حسابرس تاثیری معنی دار ندارد. برون گرایی بر نوع اظهار نظر حسابرس، نوع بند شرط، تعداد بند شرط و تعداد بند بعد از اظهار نظر تاثیر معنی دار و منفی دارد. انعطاف پذیری بر نوع بند شرط تاثیر معنی دار و مثبت ولی بر تعداد بند شرط، نوع اظهار نظر حسابرس و تعداد بند بعد از اظهار نظر تاثیری معنی دار ندارد. توافق پذیری بر نوع اظهار نظر حسابرس، نوع بند شرط، تعداد بند شرط و تعداد بند بعد از اظهار نظر تاثیر معنی دار و مثبت دارد. با وجدان بودن بر تعداد بند بعد از اظهار نظر تاثیر معنی دار و مثبت دارد ولی بر نوع اظهار نظر، نوع بند شرط و تعداد بند شرط تاثیری معنی دار ندارد.
    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی حسابرسان، روانشناسی و حسابرسی، محتوای گزارش حسابرسی
|
  • Gholamreza Karami, Alireza Ghorbanzadeh Page 1
    Introduction
    Current theories in the field have introduced high matching between expenses and revenues as the main factor in predicting stakeholders and decrease in their accounting information uncertainty. The present investigation deals with the question of whether the matching principle can affect the accounting information uncertainty in firm.
    Methods
    The correlation between expenses and revenues is considered as a determining factor in the matching principle based upon this concept and accounting information uncertainty is assessed through measures of volatility of stock return and forcast error of EPS. Based upon theoretical underpinnings, it is assumed that high matching decreases accounting information uncertainty. Thus, as a result of reviewing the literature, two hypotheses were formed and a sample of 78 firms listed in Tehran stock exchange in a 5-year period, 1386-1390, was chosen and underwent scrutiny.
    Results
    The results of testing the hypotheses of the present investigation show that the more matching exists between expenses and revenues, the less volatility of stock return and forcast error of EPS. Therefore, both hypotheses in the investigation were confirmed.
    Conclusion
    Higher matching leads to the decrease in accounting information uncertainty, resulting in the improvement of prediction and decision making for stakeholders of accounting information.
    Keywords: maching principle, information uncertainty, volatility of stock return, forcast error of EPS
  • Bahman Banimahd, Saeid Aliahmadi Page 13
    The purpose of paper investigates the researches in area the usefulness of audit reports in the market capital of developed and developing countries. In this paper we used archival literature for the studies which did in period 1980 to 2012. The results indicate that the usefulness of audit reports can explain by the investigation of market reaction to audit reports and the relevance of reports in the decision making of users. The results of this paper need to do research in area the market capital to audit reports in long term view and in area the factors audit such as audit quality, type of audit, audit tenure, audit switch and so on can affects on the relevance of audit reports. Finally, we recommend to legislators in order to increase the relevance of audit reports in market capital.
    Keywords: the Usefulness of Decision Making, Market Reaction, Relevance
  • Mohammad Heydari, Behzad Yargholi Page 31
    This study investigates the Relative Information Content depreciation and Accumulated depreciation in capital market. This wastested by relationship between abnormal returns and changes indepreciation and accumulated depreciation data. The sample includes 100 TSE manufacturing companie's included 10 industries for 8 annually period (1380 to1387).Research findings show the depreciation has more information content in comparison with accumulated depreciation.
    Keywords: Information Content, Abnormal Return, Depreciation, Accumulated depreciation
  • Arezoo Jalili, Esmaeil Moshiri Page 41
    The main objective of this study is to investigate the relationship between the performance of management accounting's techniques and behavioral biases.The dependent variable is the performance of management accounting's techniques - based on budgeting and evaluation of individual's performance. On the other hand the independent variables are: cognitive dissonance bias, ambiguity aversion bias, framing bias and mental accounting bias. The standard questioner based on studies of Kahenman & Reipe (2004) is used for gathering data.
    To test the hypothesizes, Structural Equation Modeling was exploited. The results of the study showed that: There is a meaningful relation between performance of management accounting's techniques and cognitive dissonance, framing bias and mental accounting bias. There isn’t any meaningful relation between performance of management accounting's techniques and ambiguity aversion bias .
    Keywords: Performance of management accounting's technics, Cognitive dissonance bias, Ambiguity aversion bias, Framing bias, Mental accounting bias
  • J. Bahri, Sales, Y. Behnamoon, Gh. Hoseinzadeh Page 51
    In this research, the relationship between board of director’s characteristics and accounting information relevance is investigated in listed firms in Tehran Stock Exchange. Ohlson (1995) model is used to capture the relationship between board of director’s characteristics and accounting information relevance. The results indicate that board of director’s characteristics including board size, board independence, duality and board financial knowledge is not effective in accounting information relevance. In addition, considering audit firms size, profitability, firms leverage, firms size as control variables, the results manifest that the is not a significant relationship between firms leverage and firms size with accounting information relevance. However, audit firms size and profitability are influential factors in accounting information relevance.
    Keywords: board of director's characteristics, accounting information relevance, Tehran Stock Exchange
  • Seyyedhosseyn Alavi Tabari, Nazanin Bashirimanesh Page 65
    Independent audits enhance the credibility of corporate financial reports and assist investors to make rational decisions in the capital market. Nonetheless, the utility of the auditing function depends upon the quality of audits, which is determined by the independence and expertise of auditors. Hence, auditor choice and switch will not only affect an audit's quality, but will also influence decisions made by investors and other market participants. The purpose of this paper is to investigate how investors respond to the quality of audits and auditor switches in the Chinese context. so, The companies that have experiencedauditorchangeduring1386-1389were analyzed. Empirical results show that the quality of an audit and switching to a larger auditor have a positive (negative) impact on earnings response coefficients (ERCs) for firms with positive (negative) abnormal earnings. In contrast, switching to a smaller auditor has a negative (positive) impact on ERCs for firms with positive (negative) abnormal earnings. These results suggest that large auditing firms (Top 10) in China are perceived as more effective for curbing income-increased earnings management, which leads to higher (lower) ERCs for clients with positive (negative) abnormal earnings. Firm's switching to a larger auditor may signal high-quality earnings. Therefore, investors more often increase stock prices when firms have positive abnormal earnings and less often depreciate prices for negative abnormal earnings. Similarly, switching to a smaller auditor may signal lower earning quality, resulting in opposite market responses. In general, the empirical evidence suggests that audit information is valued by the capital market in Iran.
    Keywords: audit quality, Auditor Switche, earnings response coefficients, quality earnings
  • Hashem Nikoomaram, Ghodratollah Talebnia, Samaneh Khosropour Page 77
    This research investigates effect of auditor reputation accruals quality and cost of debt the companies listed in Tehran Stock Exchange during the seven year study period (1383 to 1389) on 91 companies pay. In addition to the reputation of auditors and accruals quality and cost of debt, variables rate assets and firm size as control variable are considered. the present study examines two hypotheses test result show that. there is inverse relationship between accruals and debt expense and also auditor reputation increase inverse relation between accruals quality and the cost of debt .
    Keywords: auditor reputation, Accruals, quality, the cost
  • Rasoul Baradaran Hassanzade, Bahram Asl Fatahi, Sevda Aboalhasanzadeh Page 89
    The goal of this research is to examine the effect of auditors’ personality traits on the content of the auditing report by using the reports of auditing managers and of institutions of formal accountants community during the periods of 87-89. Multiple and logistic regression is used to test the hypotheses . The result of the research indicates that the Neuroticism has a significant and negative impact on the type of auditor's opinion and number of bets but it doesn’t have a significant and positive impact on the type of bet. Extroversion has a significant and negative effect on the type of auditor's opinion, the type of bet, the number of bets and the number of the paragraph following the statement. Flexibility has a significant and positive impact on the type of bet but it doesn’t have a significant effect on the type of auditor's opinion , the number of bets and the number of the paragraph following the statement. Being Agreeable has a significant and positive impact on the type of auditor's opinion, the type of bet, the number of bets and the number of the paragraph following the statement. Being conscientious has a significant and positive impact on the number of the paragraph following the statement but it doesn’t have a significant effect on the type of auditor's opinion, the type of bet and the number of bets.
    Keywords: Type of auditor's personality, psychology, auditing, content of the audit report