فهرست مطالب

دانش سرمایه گذاری - پیاپی 24 (زمستان 1396)

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 24 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/10
  • تعداد عناوین: 16
|
  • حامد تاجمیر ریاحی، محمد مهدی دژدار * صفحات 1-20
    تبیین تورش های رفتاری سرمایه گذاران در مواجهه با رویدادهای مهم از جمله مسائل روز در ادبیات سرمایه گذاری می باشد. هرچند مدل های کلاسیک سرمایه گذاری کماکان از مقبولیت برخوردارند ولیکن توسعه ادبیات مالی رفتاری منجر به بسط تحقیقات در زمینه شناسایی رفتار سرمایه گذاران شده است. این شناسایی باعث تقویت راهبردهای سرمایه گذاری و نظارت های راهبردی در سطح کلان بازار خواهد شد. در طی سالیان اخیر روند مذاکرات هسته ای و مسائل آن از جمله عوامل موثر بر بازار سرمایه و سرمایه گذاران بوده است. در این پژوهش به بررسی تورش های رفتاری سرمایه گذاران در مواجهه با اخبار و شایعات مرتبط با مذاکرات هسته ای بعنوان یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بر بازار سرمایه پرداخته شده است. براساس نظر سنجی از سرمایه گذاران و با استفاده از رویکرد تاپسیس (TOPSIS) که از فنون تصمیم گیری چندمعیاره است به رتبه بندی تورش های رفتاری سرمایه گذاران پرداخته شد. براساس نتایج بدست آمده سه تورش بهینه بینی، تازه گرایی و پشیمان گریزی مهمترین تورش های رفتاری سرمایه گذاران در مواجهه با مسائل مذاکرات هسته ای بوده است.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، تورش های رفتاری، مذاکرات هسته ای، بورس اوراق بهادار تهران، تاپسیس
  • علی شیدایی* صفحات 21-38
    امروزه، مدیریت ریسک، نظام و فرآیندی حرفه ای است که هدف اصلی آن بهبود کیفیت تصمیم ها در کلیه سطوح بنگاه های اقتصادی به منظور افزایش ثروت سهامداران است. به طور کلی تا دهه 50 نگرش به ریسک، محدود، یک بعدی و کیفی بوده است. با توجه به اینکه در خصوص ریسک صنعت لیزینگ پژوهش هایی بوده ولی تاکنون به صورت دقیق شناسایی و رتبه بندی خاصی در این زمینه صورت نگرفته است، در این پژوهش تلاش شده به صورت کاربردی و از طریق روش پیمایشی و پس از دریافت نظرات افراد خبره از طریق پرسشنامه، انواع ریسک های موجود در صنعت لیزینگ شناسایی شده و پس از بررسی همبستگی، بر اساس روش AHP رتبه بندی خواهند شد .
    این تحقیق از نوع تحقیقات کاربردی و روش این تحقیق توصیفی و از میان انواع تحقیقات توصیفی، تحقیق پیمایشی می باشد، که به بررسی شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر ریسک لیزینگ می پردازد. جهت تعیین پایایی پرسشنامه از آزمون آلفای کرونباخ و برای احراز روایی آن از نظرات متخصصان و اساتید استفاده شده ؛ در تحلیل داده ها نیز از نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است در مجموع کلیه عوامل مطرح شده در فرضیات تحقیق از جمله ریسک های عملیاتی، ریسک نقدینگی، نرخ بهره، ریسک شهرت، ریسک اعتباری، ریسک قانونی، ریسک پرتفولیوی از ریسک های مهم و با اهمیت در صنعت لیزینگ و شرکت واسپاری ملت می باشد و بین ریسک اعتباری، ریسک نقدینگی، نرخ بهره، ریسک شهرت، ریسک عملیاتی، ریسک قانونی، ریسک پرتفولیوی و زیر فاکتورهای آن در واسپاری ملت رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عوامل ریسک، ریسک لیزینگ، مدیریت ریسک، ریسک
  • المیرا قدری صومعه، فرهاد حنیفی، حمیدرضا کردلویی * صفحات 39-54
    هدف اصلی این تحقیق بررسی رابطه بین خالص ارزش سهام و ارزش معاملاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره رونق و رکود بازار اوراق بهادار می باشد. در این تحقیق خالص ارزش سهام به عنوان متغیر مستقل و دوران رونق و رکود به عنوان متغیر تعدیل کننده در نظر گرفته شده تا تاثیر آنها بر متغیرهای ارزش معاملاتی شرکت ها بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این تحقیق کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1387 تا 1392 بوده که در نهایت حجم نمونه نهایی با توجه به روش حذفی سیستماتیک 112 شرکت می باشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیون داده های شرکت در سطح اطمینان 95% با استفاده از مدل پانل با اثرات ثابت نشان می دهد بین خالص ارزش سهام و ارزش معاملاتی شرکت ها در دوره های رونق و رکود ارتباط مستقیم وجود دارد. همچنین این نتایج نشان می دهد شدت ارتباط بین خالص ارزش سهام و ارزش معاملاتی شرکت ها در دوره های رونق و رکود تفاوت معناداری با هم دارد به طوری که شدت ارتباط بین خالص ارزش سهام و ارزش معاملاتی شرکت ها در دوره های رونق بیشتر از رکود می باشد.
    کلیدواژگان: خالص ارزش سهام، ارزش معاملاتی، دوره های رونق و رکود
  • علی ثقفی*، جمال دامغانیان، سجاد سیاح، حسین خضوعی صفحات 55-82
    در فرآیند هدایت وجوه از پس اندازکنندگان به متقاضیان وجوه، ممکن است در خصوص تعهدات پرداخت اصل و فرع تسهیلات نکول رخ دهد. این ریسک که از آن به ریسک اعتباری یاد می شود، قدیمی ترین، بزرگترین و در عین حال مهمترین ریسک بانکی محسوب می شود. در واقع به دلیل عدم تطبیق زمان، سررسید و مبلغ جریانات نقدی و نیز تعداد سپرده گذار با زمان، سررسید، مبلغ و تعداد تسهیلات- نهاد مالی بانک جزو ریسکی ترین واسطه های مالی محسوب می شود. ضمن آنکه ضرورت حفظ اعتماد آحاد جامعه جهت جلوگیری از پیامدهای ریسک سیستماتیک (سرایت بحران و امکان وقوع پدیده شکست بازار) ایجاب می کند دولت به عنوان تامین کننده نهایی نقدینگی و اعتبار برای اقتصادیا آخرین سپر حفاظتی وجوه بانک ها عمل نماید. بنابراین مدیریت یکپارچه ریسک اعتباری در تمامی مراحل قبل از اعطای تسهیلات، حین و بعد از اعطای تسهیلات امری حیاتی برای بانک هاست. پژوهش حاضر با هدف دستیابی به الگویی منسجم در حوزه مدیریت ریسک اعتبار است. برای این منظور با استفاده از راهبرد پژوهشی نظریه پردازی زمینه بنیاد، با پشت سر گذاشتن مراحل مختلف کدگذاری به چارچوب سه بخشی الگوی جامع مدیریت ریسک اعتباری شامل خط مشی، متدلوژی و زیرساخت دست پیدا شد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک اعتباری، خط مشی، متدلوژی، زیرساخت، نظریه داده بنیاد
  • مهدی صفری گرایلی*، یاسر رضایی پیته نویی، محمد نوروزی صفحات 83-98
    تستوسترون یکی از مهم ترین هورمون های مردانه است که در شکل گیری ترکیب چهره و بروز ویژگی های رفتاری افراد از جمله ریسک پذیری نقش موثری دارد. تحقیقات اخیر در حوزه حسابداری و مالی نیز از طریق سنجش سطح هورمون تستوسترون مدیرعامل، به شواهدی مبنی بر وجود ارتباط بین ویژگی های بیولوژیکی مدیران عامل و تصمیمات اقتصادی شرکت دست یافتند. از این رو، در پژوهش حاضر تاثیر نسبت پهنا به بلندای چهره مدیر عامل، به عنوان یکی از معیارهای سنجش سطح تستوسترون بر ریسک پذیری شرکت مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 49 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1394 انتخاب گردید و با بهره گیری از الگوی رگرسیون چندمتغیره مبتنی بر تکنیک داده های تابلویی مورد آزمون قرارگرفت. نتایج پژوهش نشان دادکه میزان بالای هورمون تستوسترون مدیر عامل، باعث افزایش ریسک پذیری شرکت می شود. یافته های تحقیق ضمن پر کردن خلاء تحقیقاتی صورت گرفته در این حوزه، می تواند برای سرمایه گذاران، سازمان بورس اوراق بهادار و سایر ذینفعان اطلاعات حسابداری در امر تصمیم گیری مفید باشد.
    کلیدواژگان: هورمون تستوسترون، نسبت پهنا به بلندای چهره، ریسک پذیری
  • اسفندیار شاه منصوری * صفحات 99-116
    اهداف و راهبردها با عملکرد سرمایه گذاران رابطه معناداری دارد. در این تحقیق اهداف و راهبردهای سرمایه گذاران حقیقی در بورس اوراق بهادار تهران مورد بررسی و طبقه بندی قرار گرفته است. اهداف سرمایه گذاران به 5 گروه اهداف امنیت مالی، رشد سرمایه، پس انداز برای بازنشستگی، سرگرمی و سفته بازی تقسیم گردید، سپس راهبردهای آنها در 3 راهبرد متداول بنیادی، تکنیکال و شهودی طبقه بندی و نهایتا براساس ویژگی های رفتاری همچون ریسک پذیری، آرزومندی و فرااعتمادی ارتباط این اهداف و راهبردها با عملکرد سرمایه گذاران مورد آزمون قرار گرفت. آزمون رفتاری سبد اوراق بهادار مبتنی بر اهداف و راهبردهای سرمایه گذاری با شبیه سازی120راهبرد در دوره زمانی 1389-1393 نشان می دهد که راهبردهای بنیادی، تکنیکال و شهودی برای سبدهای پر ریسک از متوسط شاخص کل بورس اوراق بهادار بازدهی بالاتری ایجاد کرده است. نتایج نشان می دهد که ویژگی رفتاری سرمایه گذاران بر اهداف و راهبردهای سرمایه گذاری و عملکرد آنها اثر معنی داری دارد. بین سطح آرزومندی و ریسک پذیری با اهداف رشد سرمایه رابطه معنی داری قوی وجود دارد. همچنین سرمایه گذاران با راهبرد تکنیکال دارای سطوح آرزومندی و ریسک پذیری بالاتری هستند اما متوسط بازدهی این رویکرد پایین تر از متوسط عملکرد بازدهی راهبرد بنیادی است.
    کلیدواژگان: نظریه رفتاری سبد اوراق بهادار، راهبردهای سرمایه گذاری، اهداف سرمایه گذاری، ویژگی های رفتاری، عملکرد سرمایه گذاری
  • علیرضا برادران *، غلامرضا زمردیان صفحات 117-138
    صنعت از بخش های مهم و حیاتی اقتصاد کشورها محسوب می شود که توجه به آن جزء اهداف جوامع توسعه یافته و در حال توسعه است. در ایران نیز بر اساس آمارها بخش صنایع و معادن در مجموع حدود 25 درصد از تولید ناخالص ملی را به خود اختصاص داده است. با وجود این سهم، صنعت در اقتصاد کشور طی دوران اجرای برنامه های توسعه و سیاست های تعدیل و تثبیت، از سیاست های کلان اقتصادی و به خصوص سیاست های پولی و مالی تاثیر فراوان پذیرفته است. با این رویکرد، مطالعه حاضر اثر شوک سیاست پولی و مالی بر ارزش افزوده بخش صنعت را طی دوره 93-1370 بررسی نموده است. جهت دسترسی به این هدف ابتدا نوسانات سیاست پولی و مالی در قالب فیلتر هودریک - پرسکات ، الگوسازی و سپس به کمک مدل ARDL ، اثرات آن‏ها بر ارزش افزوده بخش صنعت در کنار متغیرهایی چون موجودی سرمایه خالص بخش صنایع و معادن، نیروی کار شاغل در این بخش و هزینه های آموزش و پرورش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعه حاضر بیان گر آن است که شوک مثبت سیاست پولی و مالی اثری مثبت بر ارزش افزوده بخش صنعت دارد؛ اما شوک منفی سیاست پولی و مالی با ایجاد سردرگمی در میان فعالان اقتصادی، اثری منفی بر ارزش افزوده بخش صنعت می گذارد. همچنین نتایج نشان می دهد که موجودی سرمایه و نیروی کار شاغل در بخش صنعت و معدن بر ارزش افزوده این بخش اثری مثبت دارند. بر این اساس می‏توان گفت 10 درصد افزایش در موجودی سرمایه و نیروی کار، طی دوره بلندمدت ارزش افزوده بخش صنعت و معدن را به ترتیب به میزان 3/7 و 6/5 درصد افزایش می دهد. در نهایت نیز نتایج بیان‏گر آن است که مخارج دولتی سرانه در آموزش و پرورش نیز اثری مثبت بر ارزش افزوده بخش صنعت دارد؛ به طوری که 10 درصد افزایش در مخارج دولتی سرانه، طی دوره بلندمدت سبب افزایش ارزش افزوده بخش صنعت به میزان 4/3 درصد می گردد.
    کلیدواژگان: شوک سیاست پولی و مالی، ارزش افزوده بخش صنعت، فیلتر هودریک - پرسکات، الگوی ARDL
  • محمدحسین ستایش، محمدحسین فتحه صفحات 139-150
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شاخص های سلامت نظام بانکی در تعیین راهبرد مدیریت دارایی و بدهی (ALM) می باشد. به منظور دستیابی به این هدف، با در نظر گرفتن شرایطی، 20 بانک در بازه زمانی 1388 تا 1393، مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون همبستگی و مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شد. از اندازه بانک ها (تراز بانک و حجم تجارت)، به عنوان شاخص مدیریت دارایی و بدهی و از شاخص های سلامت نظام بانکی یعنی،کیفیت سرمایه، مدیریت (بهره وری)، سودآوری و نقدینگی به عنوان متغیر های مستقل استفاده شده است. نتایج بدست آمده از پژوهش حاکی از آن است که، شاخص کفایت سرمایه، بازده دارایی و بازده سرمایه تاثیر معناداری بر روی مدیریت دارایی و بدهی دارند و شوهدی دال بر تاثیر شاخص های مدیریت (بهره وری) و نقدینگی یافت نشد.
    کلیدواژگان: مدیریت دارایی و بدهی، شاخص های سلامت نظام بانکی، کفایت سرمایه
  • حسن قالیباف اصل *، ناصر الهی، معصومه ترکمان احمدی، یدالله دادگر صفحات 151-166
    یکی از مهمترین بخش های بازار سرمایه، بورس اوراق بهادار است که در این بازار مفاهیمی تعریف می شوند که از اهمیت بالاتری نسبت به سایرین برخودار هستند، در این بین شاید بتوان به نقدشوندگی، ریسک و بازده اشاره داشت. با توجه به اهمیت این سه متغیر تلاش شده است با استفاده از مدل هایی موسوم به گارچ رژیمی و مارکوف رژیم سوییچینگ[i] رابطه این مفاهیم با مفهومی به نام تغییر رژیم که بواسطه یک اتفاق اقتصادی مهم در تاریخ کشور یعنی اجرایی شدن اصل 44 قانون اساسی حاصل شده است، مورد بررسی قرار گیرد. طبق نتایج برآورد مدل گارچ سه رژیمی، مهمترین اتفاقات اصل 44 در تغییر رژیم های فرایند نوسانی بازده بورس موثر بوده است. ریسک بازار نیز عاملی در جهت تغییر رژیم در فرایند بازده بورس شناسایی شد که این امر به دلیل رفتار سهامداران بنیادی در رژیم های کم نوسان در مقایسه با پرنوسان نسبت به نقدشوندگی است.
    کلیدواژگان: ریسک، نقدشوندگی، بازده، مدل مارکوف رژیم سویچینگ گارچ، اصل 44 قانون اساسی
  • سیدعلی مهدیان *، ایرج نوروش صفحات 167-186
    سرمایه در گردش بخش عظیمی از سرمایه سازمان را به خود اختصاص داده و مدیریت آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. زیرا دارایی ها و بدهی های جاری در برگیرنده اقلامی هستند که مستقیما در چرخه عملیاتی شرکت ایفای نقش می کنند. لذا بر پایه این استدلال، پژوهش حاضر به ارائه تبیین مدلی برای سرمایه در گردش با عملکرد مالی و سودآوری شرکت با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری می پردازد. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 159 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1389 تا 1394 انتخاب گردید. مدیریت سرمایه در گردش (متغیر پنهان) توسط متغیرهای مشاهده پذیر (متوسط دوره وصول مطالبات، متوسط دوره گردش موجودی کالا، متوسط دوره پرداخت بدهی، چرخه تبدیل وجه نقد، سطح نگهداشت وجه نقد، نسبت جاری و کارایی چرخه تبدیل وجه نقد) و عملکرد مالی و سودآوری شرکت نیز به ترتیب بر اساس نرخ بازده دارایی و نرخ بازده حقوق صاحبان سهام اندازه گیری شد. پس از اطمینان یافتن از برازش قابل قبول الگوهای اندازه گیری و ساختاری پژوهش، نتایج حاکی از آن است که مدیریت سرمایه در گردش، عملکرد مالی را کاهش می دهد. همچنین نتایج معادلات ساختاری این پژوهش نشان داد که مدیریت سرمایه در گردش با توجه به سیاست محافظه کارانه مدیر منجر به کاهش سودآوری شرکت می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه در گردش، چرخه وجه نقد، دوره پرداخت بدهی، معادلات ساختاری
  • سمانه سادات صلواتی، عبدالرضا اسعدی * صفحات 187-202
    سرمایه گذاری در امور مختلف توسط شرکت ها همواره به عنوان یکی از راه های توسعه شرکت ها و جلوگیری از رکود مورد توجه بوده است. هدف از این پژوهش بررسی رابطه میان جریان نقد آزاد و حاکمیت شرکتی با میزان کارایی سرمایه گذاری است. وجوه نقد آزاد و حاکمیت شرکتی با مولفه های نسبت اعضای موظف، تمرکز مالکیت و نسبت مالکیت نهادی به عنوان متغیرهای مستقل پژوهش حاضر هستند. داده های مربوط به 131 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1393-1389 در قالب داده های ترکیبی جمع آوری و با مدل رگرسیون چندمتغیره توسط نرم افزار Eviews مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در مدل پژوهش رابطه بین وجوه نقد مازاد و حاکمیت شرکتی با کارایی سرمایه گذاری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون مدل نشان داد که بین وجوه نقد آزاد و کارایی سرمایه گذاری رابطه معنا داری وجود نداشته اما حاکمیت شرکتی و کارایی سرمایه گذاری رابطه معناداری با یکدیگر دارد.
    کلیدواژگان: وجوه نقد آزاد، حاکمیت شرکتی، کارایی سرمایه گذاری، داده های ترکیبی
  • علی رحمانی*، فاطمه مرشیدی صفحات 203-214
    توجه به احتمال تاثیر ویژگی های جمعیتی مانند قومیت، موقعیت جغرافیایی و دوره سنی در تورش های رفتاری سرمایه گذاران در بازار سرمایه نسبت به عوامل مالی و اقتصادی کمتر موردتوجه محققین قرارگرفته است. در این پژوهش رابطه بین قومیت، موقعیت جغرافیایی و دوره سنی سرمایه گذاران با رفتار توده وار سرمایه گذاران موردبررسی قرارگرفته است. از رابطه چانگ و همکاران (2015) برای تعیین رفتار توده وار استفاده شده است، براساس این مدل هنگامی که انحراف بازده سهم از بازده بازار کاهش یابد، نشانه های وجود رفتار توده وار آشکار می گردد . نمونه شامل 388،718 نفر از سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران می باشد . دوره زمانی پژوهش از سال 1391 الی 1394 می باشد . نتایج پژوهش حاکی از آن است که تاثیر قومیت ها به جز قومیت «عرب» و مناطق جغرافیایی سرمایه گذاران به استثنای منطقه جغرافیایی «جنوب» و دوره سنی سرمایه گذاران بر رفتار توده ای معنادار بوده است.
    کلیدواژگان: رفتار توده وار، قومیت، موقعیت جغرافیایی، دوره سنی
  • محمدرضا مهربان پور *، محمد صفایی، رویا صمیمی نژاد، رضا نوحی صفحات 215-230
    با توجه به اینکه رتبه بندی صندوق های سرمایه گذاری تاثیر غیرقابل انکاری در اقبال عمومی به منظور درخواست صدور و یا ابطال واحدهای سرمایه گذاری ایجاد می نماید، سنجش صحیح رتبه های مربوطه از اهمیت بسیار برخوردار است. یکی از عواملی که بایستی در رتبه بندی توجه شود توجه به معیارهای مختلف سنجش ریسک است. در این پژوهش با استفاده از اطلاعات 112 صندوق سرمایه گذاری در بازه زمانی فروردین 1391 تا اسفند 1394 بر اساس ده معیار از جمله معیارهای معیار شارپ، معیار ترینر، معیار آلفای جنسن، معیار M2، معیار AR، معیار ترینر تعدیل شده، معیار آلفای جنسن تعدیل شده، معیار امگا، معیار سورتینو ومعیار پتانسیل مطلوب (UPR)) رتبه بندی صندوق های سرمایه گذاری صورت پذیرفته است.در بازه زمانی یاد شده بازار سرمایه ایران هم رشد و هم افت به نسبت شدیدی را تجربه کرده است و در نتیجه رتبه بندی بدست آمده که بر اساس معیارهای ریسک مطلوب و نامطلوب حاصل شده است قابلیت یک صندوق را هم در زمان رونق و هم در زمان رکود بازار نشان داده است. توجه توامان به ریسک مطلوب و نامطلوب در این بازه زمانی قابلیت اتکای نتایج تحقیق را تا میزان زیادی بالا می برد و می تواند بر پایایی پژوهش بیفزاید.
    کلیدواژگان: صندوق های سرمایه گذاری، رتبه بندی صندوق های سرمایه گذاری، ریسک مطلوب و نامطلوب
  • محمد مهدی مظفری *، محمدصادق ضیایی صفحات 231-250
    هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی اثرات صندوق اعتبارات مالی خرد بر توانمندسازی مدیریتی زنان روستایی منطقه الموت است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ تجزیه و تحلیل داده ها توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل زنان روستایی عضو صندوق اعتبارات خرد در منطقه الموت (83 نفر) است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و فرمول کوکران 68 نفر آن به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روایی پرسشنامه، با روش پانل متخصصان و پایایی آن با روش ضریب آلفای کرونباخ تعیین شد. این ضریب برای پرسشنامه 82/0 برآورد شد که پایایی آن را نشان می دهد. به منظور مطالعه میزان همبستگی و روابط علی احتمالی بین متغیرهای موثر بر توانمندسازی مدیریتی زنان روستایی عضو صندوق اعتبارات خرد از ضرایب همبستگی اسپیرمن و پیرسون و آزمون های کروسکال والیس، من ویتنی و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج آزمون کروسکال والیس نشان می دهد که بین دیدگاه پاسخگویان نسبت به گویه های شناخت وضعیت روستا، روحیه کارآفرینی، استقلال مالی، روحیه خودباوری و اعتماد به نفس و زمینه سازی اشتغالات جدید با توانمندسازی مدیریتی زنان روستایی منطقه الموت براساس متغیر سطح تحصیلات در سطح یک درصد تفاوت معنی داری وجود دارد. نتایج آزمون من ویتنی نشان می دهد که بودن یا نبودن سرپرست خانواده تاثیری بر توانمندسازی مدیریتی زنان روستایی منطقه الموت ندارد. نتایج تحلیل رگرسیونی چندگانه نیز نشان می دهد که متغیرهای موثر و معنی دار در این تحقیق حدود 57 درصد از تغییرات متغیر وابسته «توانمندسازی زنان روستایی منطقه الموت از طریق اعتبارات مالی خرد» را توضیح می دهند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی مدیریتی، صندوق اعتبارات خرد، زنان روستایی، روش توصیفی- همبستگی، منطقه الموت
  • عبدالله رجبی خانقاه، هاشم نیکومرام*، مهدی تقوی، فریدون رهنمای رودپشتی، میرفیض فلاح شمس صفحات 251-274
    مقاله حاضر به بررسی اثر طراحی و تبیین الگویی برای پیش بینی شوک های نرخ ارز و آزمون استرس ارز در ایران پرداخته شده است.به عبارتی چه عواملی در ایجاد شوک ارزی موثرند و آیا قابلیت پیش بینی شوک ارزی در بازار ایران وجود دارد. از سوی دیگر آیا در شرایط بحرانی(حالت شوک) نیز قابلیت پیش بینی ریسک ارز از طریق آزمون استرس وجود دارد؟ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها کتابخانه ای با استفاده از روش های اقتصاد سنجی و مدل رگرسیونی به کمک نرم افزار اقتصادسنجی Eviews صورت گرفت است. در این پژوهش روش انجام این تحقیق (مدل سازی سری های زمانی) است. نتایج بدست آمده بیانگر این موضوع می باشد که بر اساس برآورد صورت گرفته مشخص گردید که شوک نرخ ارز توسط مدل MGARCH قابلیت پیش بینی پذیر بودن را دارا می باشد. بعبارتی با استفاده از مدل گارچ چندمتغیره و ارزش در معرض ریسک شرطی قابلیت پیش بینی پذیری شوک نرخ ارز و اثرپذیری این متغیر از سایر متغیرهای کلان اقتصادی تبیین گردیده است. در نهایت با استفاده از آزمون های Back Testing اعتبار و کارایی مدل برآورد گردید و پس از آزمون های اعتبار سنجی با آزمون استرس به برآورد شوک ها در شرایط بحرانی پرداخته شده است..
    کلیدواژگان: استرس نرخ ارز، متغیرهای کلان اقتصادی، گارچ چند متغیره، ارزش در معرض ریسک شرطی
  • داود گرجی زاده، محمد حامد خان محمدی* صفحات 275-292
    مالی رفتاری ادعا می کند که نگرش یک سرمایه گذار به بازار سرمایه تابعی از روانشناسی سرمایه گذار، عقاید و نظرات وی و موضع گیری وی در رابطه با ریسک است. تحقیقات نشان می دهد که عوامل خرد و کلان زیادی که قابل اندازه گیری و غیر قابل اندازه گیری هستند،در رفتار سرمایه گذاران موثر هستند.
    این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر میزان سرمایه ای می پردازد که سرمایه گذاران در بازار سرمایه آن را سرمایه گذاری می نمایند. در راستای این بررسی به ویژگی های شخصیتی سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. داده ها از طریق پرسش نامه جمع آوری گردیده و با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه میزان رابطه میان متغیرها اندازه گیری شده است.
    نتایج به دست آمده نیز حاکی از این موضوع است که به ترتیب میزان بازده جاری کسب شده سرمایه گذار در بورس، پس انداز، سالهای حضور در بورس، درآمد و افق سرمایه گذاری بیشترین تاثیر را روی حجم سرمایه گذاری افراد در بورس اوراق بهادار دارا می باشند.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، حجم سرمایه گذاری، مشخصه های سرمایه گذار، بورس اوراق بهادار
|
  • Hamed Tajmir Riyahi, Mohammad Mehdi Dejdar * Pages 1-20
    Tversky and Kahneman in the70 s in a series of articles achieved to the development of applications of psychological knowledge in finance and economy and these research gradually became known as behavioral finance in the 90s as a field of financial matters. This school of thought with find inability to existing models, which are based on full rationality and lack of arbitrage turned to psychology and the science of decision making and by using a combination of these science and finance gain a better understanding of investment activity in the financial markets. The development of this approach has led the scientists noticed a behavior in investors that are inconsistent with the classic financial theories. These characteristics known as behavioral biases that explaining the systematic errors in people judgment.
    In recent years the nuclear talks and the progress or lack of progress always caused reactions by players in capital market of Iran. The discussion has became more serious in the second half of 1392, ie since the beginning of negotiations in New York and all market indicators, including indices, volume and value of transactions was increasingly affected by this event.
    In this study, it was determined that what is the reaction of active players in the capital market according to the news and rumors about nuclear talks and which of behavioral biases exist in their transactions. Therefore, after making a list of behavioral biases in a questionnaire, the experts commented about those and results and were analyzed and ranked using TOPSIS.
    Keywords: Behavioral Finance, Behavioral Biases, Nuclear Talks, Tehran stock exchange, Topsis
  • Ali Sheidaei * Pages 21-38
    Nowadays, risk management is a practiced system and process whose main aim is to improve the quality of decisions in all levels of the firms in order to increase the wealth of shareholders. Until the 50's, the perception to the risk was totally restricted, unidimensional and just based on quality. So far, a number of researches have been done regarding the risk of leasing industry; however, there has been little if any precise rating or identification of these risks in this field . In this study, we intend to identify different kinds of risks involved in the leasing industry through survey research by asking the experts for their opinions through questionnaires and then determine the correlation between them, and eventually, rank them through the AHP method.
    This work is an applied research and its methodology is descriptive, in the form of convey researches. In this study, we determine effective factors on risks of leasing industry. The reliability of the questionnaire has been calculated by Cronbach's alpha and its validity has been assessed by experts. SPSS software has also been used to analyze the data.
    Based on the findings, all the abovementioned factors in the hypothesis, such as operational risks, liquidity risk, interest rate risk, recognition risk, legal risks and portfolio risk are the most important risks in the leasing industry and Mellat Leasing Corporation. There is also a significant correlation between all the abovementioned risks and their components.
    Keywords: Risk factors, Leasing risks, Risk management, Risk
  • Elmira Ghadri Soumeh, Farhad Hanifi, Hamidreza Kordloei * Pages 39-54
    The main aim of the present study is to explore the relationship between net share value and trade value of companies listed on Tehran Stock Exchange in securities market boom and bust cycles. In this study, net share value is considered as independent variable and boom and bust cycles as moderating variable, in order to study their effect on the variables of trade value of companies listed on Tehran Stock Exchange. Research population in this study includes all companies listed on Tehran Stock Exchange during the period from 2008 to 2013 and finally, research sample volume is consisted of 112 companies based on systematic elimination method. Results obtained from regression analysis of firm data at 95% confidence level with the use of panel data with fixed effects indicated that there is a direct relationship between net share value and trade value of companies listed on Tehran Stock Exchange during boom and bust cycles.
    Also, it was indicated that the severity of the relationship between net share value and trade value of companies has a significant difference in boom and bust cycles, in a way that the severity of the relationship between net share value and trade value of companies in boom cycles is larger than in bust cycles.
    Keywords: Net share value, trade value, boom, bust cycles
  • Ali Saqafi *, Jamal Damghanyan, Sajjad Sayyah, Hosein Khozuei Pages 55-82
    Credit risk is traditionally defined as the risk that an obligor will not be able to honor its (often long dated) obligations, and has mostly been applied to the fixed income world and more specifically to bank lending. Credit risk is known as the oldest, largest and most important bank's risk. Therefore an integrated credit risk management at all stages of Before lending, While lending,after lending Is critical for banks. This study aims to achieve a coherent pattern in the area of credit risk management. For this purpose,by Using research method of graunded theory and coding behind the different stages of the three-part comprehensive model of credit risk management framework includes policies, methodologies and infrastructure were found
    Keywords: Credit risk management, policy, methodology, infrastructure, grounded theory
  • Mehdi Safari Griyly *, Yasser Rezaei Pitenoei, Mohammad Norouzi Pages 83-98
    Testosterone is one of the most important masculine hormones, playing a major role in shaping men’s face and their behavioral characteristics including risk taking. Measuring the testosterone level of the CEOs, recent studies have revealed a significant relationship between biological characteristics of the CEOs and corporate economic decisions. Therefore, the present study aims to investigate the impact of the facial width to height ratio (fWHR) of the CEO as one of the factors determining the testosterone level on risk-taking companies. To do so, a sample of 49 firms listed in Tehran Stock Exchange during the years 2014-2016 were selected and then tested using multivariate regression model based on panel data technique. The findings indicate that the high testosterone level in CEOs tends to result in corporate risk taking. The findings of current study not only fill existing gaps in the field, but also contribute to decision-making practices in Stock Exchange.
    Keywords: Testosterone, Facial width to height ratio, Corporate Risk Taking
  • Esfandyar Shahmansuri * Pages 99-116
    Objectives and strategies have a significant relation with investors’ performance. In this research, we study and classified strategies and objects of individual investors in Tehran stock exchange. First investor’s objectives divided to 5 groups like financial capital growth, Building financial buffer, saving for retirement, hobby and speculation. Then their strategies classified in 3 conventional strategies: fundamental, technical and heuristically. Finally according to behavioral characteristics like risk taking, aspiration levels and over confidence we tested relation among these objectives and strategies with their investors’ performance.
    Testing behavioral portfolio based on investment objectives and investing strategies for simulation of 120 strategies during 1393-1389 shows that fundamental, technical and heuristically strategies with high risk portfolios have made higher return toward average Stock index. Results show that behavioral characteristic of investor’s has a significant effect on objectives and investing strategies and their performance. There is a relation between aspiration level and risk taking with investor’s objectives, especially there is a strong significant relationship for investors whose object is makes capital grow.
    Tests show that investors with technical strategy, has higher aspiration and risk taking level but the average yield of this approach is lower than average yield of fundamental strategy. These results are opposite of Shefrin and Hafman(2011) results. Investors, who use fundamental strategy in financial market of Iran, pursued Building financial buffer and capital growth.
    Keywords: Behavioral Portfolio Theory (BPT), Investing Strategies, Investment Objectives, Behavioral Characteristics, Investment Performance
  • Alireza Baradaran *, Gholamreza Zomorodian Pages 117-138
    Industry is one of the important parts of the countrys economic that attention to it is the goals of developed and developing countries. In Iran, according to the Statistics, Industries and Mines sector has been allocated about 25 percent of GDP to itself. Despite this contribution, the industry during the implementation of development programs and policies of adjustment and stabilization has been effected from macro-economic policies, especially monetary and fiscal policies. With this approach, the present study has been investigated the effect of shocks in monetary and fiscal policy on value added of industry and mining sector in Iran during 1991-2013. To reach this goal, firstly the monetary and fiscal policy shocks was modeled in framework of Hodrick and Prescott filter. Then using the ARDL model, the effects of monetary and fiscal policy shocks on value added of industry and mining sector along with variables such as net capital stock of industries and mines, labor employed in this sector and the costs of education were examined. The results of this study showed that a positive shock of monetary and fiscal policy has a direct impact on the value added of industry sector; But the negative shock of monetary and fiscal policy, has a negative effect on the value added of the industry. The results also revealed that the capital stock and labor employed in industry and mining sector have a positive effect on the value added of this sector. Accordingly, it can be said that 10 percent increase in the capital stock and labor, increase the value-added of industry sector 7.3 and 5.6 percent in the long term, respectively. Finally, the results indicated that per capita government spending on education has also a positive impact on the value added of industry sector; So that 10 percent increase in per capita government spending, increase the value-added of industry sector 3.4 percent in the long term.
    Keywords: Monetary, Fiscal Policy Shocks, Value-Added of Industry, Mining Sector, Hodrick, Prescott Filter, ARDL Model
  • Mohammad Hossein Setayesh, Mohammad Hossein Fatheh Pages 139-150
    The aim of the present study is to examine the impact of healthy banking indicators in determining the asset-liability management (ALM) strategy. In order to achieve this objective, 20 bank branches with specific considerations were studied between 2009 and 2014. Pearson correlation and multivariate regression model were used to analyze the data. The bank size (bank balance and trade volumes) was considered as the asset/liability index, and the indicators of a healthy banking system such as asset quality, management (efficiency), profitability and liquidity were considered as independent variables. The results of this study suggest that indicators of capital adequacy, return on assets and return on capital have a positive and significant impact on asset and liability management. Management (efficiency) and liquidity indexes showed no significant effects.
    Keywords: asset-liability management, indicators of healthy banking, capital adequacy
  • Hassan Ghalibafasl *, Naser Elahi, Masoomeh Torkaman Ahmadi, Yadolah Dadgar Pages 151-166
    The stock market is one of the most important parts of the capital market. There are defined concepts in this market that are more important than the other ones. Meanwhile, it can be mention to liquidity, risk and return. Given the important three variables has tried to model know as GARCH regime and Markov regime switching, the relationship between these concepts with the concepts of changing the regime by important economic events in country's history such as article 44 of the constitution is examined. According to the results of three- regime GARCH model, the most important Article 44 events in the changes of stock return's volatility process regimes has been identified, due to the behavior of institutional investors in low-volatility regimes in comparison with high-volatility liquidity.
    Keywords: Risk, Liquidity, Return, Markov regime switching GARCH, Article 44 of constitution
  • Syed Ali Mahdian *, Iraj Noravesh Pages 167-186
    Working capital is a huge part of the company's capital and its management is of great importance. Because current assets and liabilities include items that directly contribute to the operating cycle of the company. Therefore, based on this argument, the present study aims to provide a model explanation for working capital with financial performance and profitability of the company with the approach of structural equation modeling. For this purpose, a sample of 159 companies accepted in Tehran Stock Exchange during the years 2010-2010 was selected. Working capital management (hidden variable) by observable variables (average payback period, average period of inventory turnover, average payment period, cash cycle, cash holdings, current ratio, and cash cycle turnover efficiency) and performance The financial and profitability of the company was also measured based on the rate of return on assets and the rate of return on equity. Following the assurance of the appropriateness of fitting the measurement and structural patterns of research, the results indicate that the management of working capital reduces financial performance. Also, the results of structural equations of this study showed that the management of working capital in accordance with the conservative policy of the manager leads to reduced profitability of the company
    Keywords: Working Capital Management, Cash Flow, Debt Settlement Period, Structural Equations
  • Samaneh Sadat Salavati, Abdorreza Asadi * Pages 187-202
    Investment in different activities has been considered by the company as of ways corporate development and avoid recession. The aim of this study is investigate the relationship between free cash flow and corporate governance with their efficiency investments. Therefore, free cash flow and corporate governance are known as the independent variable that mean of corporate governance is required of members, ownership concentration and the proportion of institutional ownership. The data of 131 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period 2010-2014 analysis by using panel data and regression multivariate was in Eviews software. A model was developed in order to test the hypothesis, according to the hypotheses. This model evaluated relationship between the excess cash and corporate governance by investment efficiency. The results of the test model showed that free cash flow did not effect on the investment efficiency but corporate governance has a significant impact on investment efficiency.
    Keywords: Free Cash Flow, corporate governance, Investment Efficiency, Panel Data
  • Ali Rahmani *, Fatemeh Morshidi Pages 203-214
    Probability of the effects of demographical factors such as ethnicity, geographical area and age range on the behaviors of investors in the stock market has not been studied as much as those of the financial and economic variables. This study aims at investigating the relationship between ethnicity, geographical area, and age range of investors and their Herd behaviors. Chung et al's formula was used for recognizing Herd behaviors. Based on their model, when the result of deviation of stock return from market return decreases; a Herd behavior appears. Research sample involved 388718 investors from Tehran Stock Exchange (TSE). The study was conducted during 2012- 2015. The obtained results revealed a significant relationship between ethnicity (except Arab ethnicity), geographical area (except the southern area), and age range; and Herd behaviors of investors
    Keywords: Herd behavior, Ethnicity Geographical Area, age range
  • Mohammad Reza Mehrabanpour *, Mohammad Safaei, Roya Samimi Nezhad, Reza Noohi Pages 215-230
    Due to the fact that the rating of mutual funds creates an unbearable impact on the public interest in order to request the issuance or revocation of investment units, the proper assessment of the relevant ratings is very important. One of the factors that should be considered in ranking is attention to different risk assessment criteria. In this study, we used information from 112 investment funds in the period from April 2012 to March 2013 based on ten criteria including Sharp criterion criteria, Trainer criteria, Jensen alpha standard, M2 benchmark, AR criterion, Moderator trainer standard, Jsen Alfa standard adjustment The Omega benchmark, the Sortino benchmark and the UPR, the investment fund rankings have been made. Over the period, the Iranian capital market has experienced a sharp increase in both growth and decline and, as a result, The basis for the desired and undesirable risk criteria is the ability of a fund to flourish It also showed up during the recession. Attention to the favorable and undesirable risk over this period greatly increases the ability to rely on the results of the research and can add to the research's sustainability.
    Keywords: Investment funds, investment fund rankings, favorable, unfavorable risk
  • Mohammad Mahdi Mozaffari *, Mohammad Sadegh Ziaee Pages 231-250
    The main objective of this study was to survey the effects of micro finance credits fund on the rural women’s managerial empowerment in the Alamout region. The present study in terms of purpose is applied and in terms of data analysis is descriptive- correlational. The statistical population consists of rural women member of micro finance credits fund in the Alamout region (83 members) that 68 members of them were selected as the sample size using simple random sampling method and Cochran formula. Questionnaire validity using panel of experts and its reliability using Cronbach's alpha coefficient were determined. This coefficient for questionnaire was estimated 0.82 which shows its reliability. In order to study causal relationships between affecting variables on rural women’s managerial empowerment members of micro finance credits fund from Pearson and Spearman correlation coefficients and Kruskal- Wallis, Mann- Whitney and Multiple Regression tests were used.The results of Kruskal-Wallis test showed that there is a significant difference in the level of one percent between respondents’ perspective than cognition of the village situation, entrepreneurial spirit and the financial independence, the spirit of self-esteem and self-confidence and promoting of new jobs with rural women’s managerial empowerment in Alamout region. The results of Mann-Whitney test showed that head of household or not influence on rural women’s managerial empowerment in the Alamout region. The results of multiple regression analysis also showed that the significant variables in this study about 57 percent of the dependent variable changes "rural women’s managerial empowerment through micro financial credit in Alamout region" to explain.
    Keywords: Managerial Empowerment, Micro Credits Fund, Rural Women, Descriptive- Correlational Method, Alamout Region
  • Abdollah Rajabi Khanghah, Hashem Nikomaram*, Mehdi Taghavi, Fereydoon Rahnamay Roodposhti, Mirfiyaz Fallah Shams Pages 251-274
    This paper attempts to Expression and design a model to forecast the exchange rate shocks and stress testing of the currency in Iran . In other words, what factors influence the currency shock and is there the shock predictability in the currency market. On the other hand, are there in critical condition (shock) the ability to predict currency risk through stress tests? The research method is descriptive-analytic and data collection library using econometric regression model using econometric software Eviews is carried out. The research is method in this study (time series modeling) . The results suggest that based on estimations made clear that the exchange rate shock predictable feature of the model is capable MGARCH. . In other words, using multivariate GARCH model and Conditional value at risk predictability of the exchange rate shock and influence the variable of Macroeconomic variables has been clarified. Finally, using the Back Testing the validity and effectiveness model was estimated and validation tests with stress tests to estimate the shock has been in critical condition.
    Keywords: exchange rate stress, Macroeconomic variables, multivariate GARCH, conditional value at risk
  • Davoud Gorjizadeh, M. Hamed Khanmohammadi * Pages 275-292
    Behavioral finance asserts that the attitude of investors to the capital market is a function of investment psychology, his ideas and his position in relation to risk. Research shows that many micro and macro factors that are measurable and non-measurable, affect the behavior of investors.
    According to importance of this issue, this study examines the factors influencing investment that pays investors to invest in the capital market. In line with this study, we examined the characteristics of investors in the Tehran Stock Exchange. Data collected through questionnaires. Using multiple regression analysis is the relationship between the variables is measured.
    The Research outcomes show that, Current yield, saving, Income & Record attendance at Exchange, Have the highest impact on the volume of people investing in the stock exchange.
    Keywords: Behavioral Finance, investment, Property investor, Stock Exchange