فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال دوم شماره 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد یزدان پناه، زهرا عباسی پشتهانی صفحات 1-28
    مدیریت نقدینگی یکی از مهمترین وظایف مدیریت مالی بنگاه اقتصادی است و در مورد موسسات مالی و اعتباری خصوصا بانکها اهمیت آن افزون می شود. بانکها به دلیل اهمیت کاری خود نیازمند نگهداری بخشی از دارایی های خود به شکل نقد به منظور پاسخگویی به مراجعان و صاحبان سپرده می باشند، که همین موضوع هزینه های فرصتی برای آن دارایی به وجود می آورد، به بیان دیگر نگهداری وجوه نقد در حساب های جاری، بانک مرکزی، نزد سایر بانکها و ذخایر قانونی ریسک نقدینگی بانک را کاهش می دهد و در عین حال فرصت های سرمایه گذاری را نیز از بانک سلب می کند و موجب کاهش بازدهی بانک می گردد.از این رو در تحقیق حاضر در پی طراحی مدلی هستیم تا میزان وجوه نقدی که در حسابهای جاری، بانک مرکزی، نزد سایر بانکها و ذخایر قانونی نگهداری می شوند و در مجموع نیز نقدینگی بانک نامیده می گردد، را برای بانک اقتصاد نوین پیش بینی نماید. در این راستا از پیش بینی بر مبنای جریان نقدی ورودی طی یک دوره زمانی استفاده نموده ایم تا با توجه به اهداف و استراتژی های بانک به مقایسه آن پرداخته و برنامه ریزی برای جبران کسری یا مصرف مازاد به منظور رسیدن به تعادل نقدینگی در پایان دوره به وجود آید. در این روش حساب جاری، حساب بین بانکها و صندوق در مجموع به عنوان نقدینگی در نظر گرفته شده اند. برای برازش از مدل ARIMA[1] و نرم افزار minitab استفاده نموده ایم. در نهایت با مدل مذکور برای 52 هفته آینده پیش بینی صورت گرفت و مشاهده گردید بانک با مازاد نقدینگی مواجه خواهد بود.
    کلیدواژگان: پیش بینی نقدینگی، بانک، آریما
  • سینا نعمتی زاده، مهدیه سیدالموسوی صفحات 29-50
    در این پژوهش ، تاثیر نرخ سود بانک ها و نرخ بازده سرمایه گذاری بر روی رشد اقتصادی ایران ، طی سال های 1376 تا 1386 مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است . ابتدا نرخ بازده سرمایه گذاری و نرخ سود بانک ها و نرخ رشد اقتصادی مورد محاسبه قرار گرفتند . داده های به دست آمده توسط نرم افزارهای SPSS14 و Eview3 مورد بررسی قرار گرفت . نتایج پژوهش نشان می دهد که همبستگی مثبت میان نرخ سود بانک ها و نرخ رشد اقتصادی وجود دارد یعنی تغییرات این دو متغیر هم جهت می باشد ، اما میان نرخ بازده سرمایه گذاری و نرخ رشد اقتصادی همبستگی مثبت وجود ندارد . همچنین بین نرخ سود بانک ها و نرخ بازده سرمایه گذاری رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پس انداز، نرخ بازده سرمایه گذاری، نرخ سود بانک ها، رشد اقتصادی، واسطه های مالی
  • مهدی تقوی صفحات 51-64
    هدف این مقاله بررسی اثرات توسعه مالی بر سرمایه گذاری و رشد اقتصادی است. متغیرهای انتخاب شده برای اندازه گیری توسعه مالی نسبت به سپرده های بخش خصوصی در بانک ها به تولید ناخالص داخلی، نسبت مطالبات سیستم بانکی از بخش خصوصی به تولید ناخالص داخلی، نسبت ارزش سهام مبادله شده به کل ارزش جاری بازار سهام، نسبت ارزش جاری بازار سهام به تولید ناخالص داخلی و نسبت نقدینگی بخش خصوصی به تولید ناخالص داخلی می باشند. روش تحقیق روش داده های تابلویی و کشورهای مورد مطالعه، بحرین، چین، اندونزی، هند، ایران، پاکستان، ترکیه و امارات متحده عربی می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری
  • هاشم نیکومرام، مریم علویان قوانینی صفحات 65-90
    تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین رشد ارزش افزوده اقتصادی و درجه اهرم عملیاتی می پردازد هدف اصلی این تحقیق معرفی معیار ارزش افزوده اقتصادی به عنوان معیار سنجش عملکرد و تعیین ارزش شرکت و سپس بررسی رابطه آن با معیارهایی چون درجه اهرم عملیاتی، رشد فروش و رشد سود، جهت یافتن مناسب ترین معیار موجود می باشد. تحقیق حاضر برای یک دوره 6 ساله از سال 1381 تا 1386 و در قلمرو مکانی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است.
    پس از گردآوری اطلاعات از طریق مطالعه صورتهای مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و یادداشت های همراه آن و محاسبه متغیرهای تحقیق از طریق صفحه گسترده Excel، با استفاده از روش آماری رگرسیون چندگانه به تجزیه و تحلیل داده ها و ارایه مدل آماری پرداخته شده است.
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از این امر بود که بین رشد ارزش افزوده اقتصادی و درجه اهرم عملیاتی رابطه معناداری در جهت معکوس و بین رشد ارزش افزوده اقتصادی و رشد سود رابطه معناداری در جهت مثبت وجود دارد و فرض وجود رابطه معناداری رشد ارزش افزوده اقتصادی و رشد فروش پذیرفته نشد. نتایج حاصل همچنین حاکی از این مطلب بود که رابطه ارزش افزوده اقتصادی با رشد سود بیشتر از رابطه ارزش افزوده اقتصادی با درجه اهرم عملیاتی می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده اقتصادی، درجه اهرم عملیاتی، نرخ بازده سرمایه، نرخ هزینه سرمایه، رشد
  • بهمن بنی مهد، معصومه سادات رسولی صفحات 91-109
    این تحقیق بررسی رابطه بین بازده سهام و معیار عملکرد شرکتها با استفاده از انواع سود و جریانات نقدی و نیز اقلام تعهدی را نشان می دهد.
    قلمرو زمانی تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس بین سالهای 80 تا 86 می باشد دراین تحقیق اطلاعات مالی 89 شرکت بررسی شده است .نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان می دهد که هیچ رابطه معناداری بین متغیر های مستقل نظیر انواع سود شامل سود ناخالص، سود عملیاتی،سود قبل از کسر مالیات ،سود خالص وجریان نقدی عملیاتی ،جریان نقدی آزاداقلام تعهدی با متغیر وابسته یعنی بازده سهام وجود ندارد، که بیانگر عدم تاثیر گذاری سود های گزارش شده ونیز جریانات نقدی گزارش شده بر بازده سهام است .
    کلیدواژگان: انواع سود، جریان نقدی عملیاتی، جریان نقدی آزاد، اقلام تعهدی، بازده سهام، معیار عملکرد، بازار سرمایه
  • فریدون رهنمای رودپشتی، هدی همتی صفحات 111-134
    باتوجه به ظهور اقتصاد مبتنی بر دانش و تغییرات ایجاد شده در ماهیت فعالیت شرکتها در سطح تجارت جهانی، سرمایه فکری به عنوان یکی از ارکان اساسی شرکت جهت ایجاد بازدهی تلقی می گردد. با توجه به اهمیت روزافزون سرمایه فکری این پژوهش ارتباط بین سرمایه فکری با متغیرهای نوین سنجش عملکرد مبتنی بر ارزش آفرینی نظیر ارزش افزوده اقتصادی، ارزش افزوده بازار و ارزش افزوده سهامدار را مورد مطالعه قرار می دهد در این پژوهش جهت محاسبه مقیاس سرمایه فکری از شش مدل بدست آمده از پژوهش های پیشین استفاده شده است. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش، داده های مربوط از صورت های مالی حسابرسی شده شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1382 الی 1386 جمع آوری شده است. روش آماری در این پژوهش تحلیل همبستگی از طریق رگرسیون و روش تحلیل پانلی (ترکیبی) می باشد. نتایج حاصل از آزمون فرضیات پژوهش نشان می دهد بین مقیاس سرمایه فکری و ارزش افزوده بازار رابطه معناداری وجود دارد، ولی بر اساس نتایج متفاوت مدل های مقیاس سرمایه فکری نمی توان در خصوص رابطه بین سرمایه فکری با ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده سهامدار به نتیجه واحدی دست یافت.
    با توجه به آنکه مدل چهارم (؟) بالاترین ضریب تعیین را دارد، لذا می توان این مدل را به عنوان کارامدترین مدل جهت اندازه گیری سرمایه فکری تلقی نمود که نتایج تحقیق آن را تایید نموده است.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، ارزش افزوده اقتصادی (EVA)، ارزش افزوده بازار (MVA)، ارزش افزوده سهامدار (SVA)
  • فرزانه حیدرپور، مصطفی کارذبحی صفحات 135-154
    امروزه با توسعه فناوری ارتباطات، بازارهای مالی از رونق فزاینده ای برخوردار می باشند. باتوجه به رشد سریع حجم معاملات از سوی متقاضیان دریافت تسهیلات و بحرانهای مالی، اهمیت شناسایی، محاسبه و مدیریت ریسک موسسات مالی را دو چندان برابر کرده است. در این مقاله تلاش شده است با معرفی انواع ریسک های حاکم بر موسسات مالی و شیوه های اعتبارسنجی رایج دنیا بتوان مدلی را طراحی نمود که به کارشناسان و استفاده کنندگان جهت تصمیم گیری کمک نماید. از اینرو 105 پرونده از میان پرونده های حقوقی بانک تجارت انتخاب و مدل با استفاده از آنها طراحی و آزمایش گردید. نتایج حاصل با استفاده از شاخص های آماری بیانگر برتری عنصر سرمایه نسبت به سایر عناصر و قدرت بالای تفکیک پذیری مدل در میان مشتریان خوش حساب و بد حساب بانک می باشد.
    کلیدواژگان: تسهیلات اعتباری، ریسک اعتباری، اعتبارسنجی، معیار c5
  • مجید زنجیردار، سیدسجاد ابراهیمی راد صفحات 155-172
    عملکرد شرکت ها در رابطه با تامین مالی برون سازمانی بر دو ویژگی بازده سهام و عملکرد عملیاتی می تواند تاثیرگذار باشد.این تحقیق با عنوان بررسی رابطه بین روش های تامین مالی (منابع خارجی) و بازده سهام به دنبال ارائه و تحلیل این مطلب است که آیا بین تامین مالی برون سازمانی و بازده واقعی سهام شرکت ها رابطه وجود دارد یا خیر،ضمن اینکه مطالعه حاضر در بازار سرمایه ایران به تفکیک صنعت نیز صورت پذیرفته است. جامعه مطالعاتی این پژوهش بازار سرمایه ایران می باشد که در محدوده زمانی سال های 1381 تا 1386 مورد مطالعه قرار گرفته است.این تحقیق از نظر روش و ماهیت از نوع تحقیقات همبستگی به حساب می آید و از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی است.نتایج تحقیق حاکی از وجود رابطه ضعیف بین تامین مالی از طریق انتشار سهام و بازده سهام و وجود رابطه مثبت بین تامین مالی از طریق انتشار سهام و بازده سهام در صنعت دارو و همچنین رابطه مثبت بین تامین مالی از طریق اخذ وام های بلند مدت و بازده سهام در صنعت های لاستیک و سیمان می باشد.
    کلیدواژگان: تامین مالی برون سازمانی، بازده سهام، تامین مالی از طریق انتشار سهام، تامین مالی از طریق اخذ وام
|
  • Dr.Ahmad Yazdanpanah, Zahra Abbasi Pages 1-28
    Liquidity management is one of the most important functions of financial management in economic firms. In the case of financial and credit institutions especially banks, it has a more important role. Banks require to maintain a portion of their assets in the form of cash in order to be able to respond to their customer’s needs. However, it has an opportunity cost for the bank. In other words, keeping cash in current accounts or maintaining it by Central Bank or other banks decreases the risk of bank liquidity while it deprives banks of investment opportunities and declines the bank returns. In this study, therefore, we tried to design a model in order to forecast the cash amounts of EN-Bank kept in current accounts or maintained by Central Bank or other banks which is totally called “Bank Liquidity”. Thus, forecast was done based on input cash flow during a specific period. Then by comparing this with the goals and strategies of the bank, it has been planned to eliminate the budget deficit or surplus consumption in order to reach the equilibrium at the end of the period. In this method, current accounts, interbank accounts and funds are considered as liquidity. ARIMA and Minitab software are used in order to estimate the model. At the end, forecast was done for the next 52 weeks by this model. As a result, it was observed that bank will be faced surplus liquidity.
    Keywords: Liquidity Forecasting, Bank, ARIMA
  • Sina Nematizadeh, Mahdiye Siydall Mosavi Pages 29-50
    This paper investigates the effect of interest rate and investment rate on Iran economic growth using data from 1376 (1997) to 1386 (2007).,At first we calculated the Interest rate, Investment rate and Iran economic growth, the related result is analyzed by SPSS14 and Eview3 software. The result suggested that there is a positive correlation between interest rate and economic growth but there is no positive correlation between economic growth and investment rate .this paper also suggested that there is no relationship between interest rate and investment rate.
    Keywords: Saving, Rate of Investment(ROI), Rate of Banks Interest, Economic Growth, Financial Intermediate
  • M. Taghavi Pages 51-64
    Our aim in this paper is to investigate the effect of financial development variables on investment and growth. Financial development variable are:1- Ratio of private sector deposits in banks to gross domesticproduct.
    2- Ration of liabilities of private sector to banks to gross domesticproduct.
    3- Ratio of stock trade in stock exchange to current value of stocksissued.
    4- Ratio of current value of stocks issued to gross domestic product.
    5- Ratio of private sector liquidity to gross domestic product. To test our hypothesis we use panel data fixed effect method and countries in our sample are: Bahrain, China, Indonesia, India, Iran, Pakistan, Turkey, United Arab Emirate.
    Keywords: Financial Development, Investment, Economic Growth
  • Hashem Nikomaram, Maryam Alavian Ghavanini Pages 65-90
    This study examines the relationship between Economic Value Added and Degree of Operating Leverage. The main target of this study isintroducing Economic Value Added as a performance appraisal and value assessment index, thus the relationship between EVA and DOL , sale’s growth and profit’s growth , for companies at Tehran Stock Exchange, was examined , for the period 2002 through 2007 ,in order to find the most suitable index. For testing the hypothesises of this research , Multiple Regression Method was used for cross – sectional data. The results show that EVA has meaningful relationship with both DOL and profit’s growth .But EVA has no meaningful relationship with sale’growth. The results also indicate most powerful relationship between EVA and profit’s growth compare to relationship between EVA and DOL.
    Keywords: Economic Value Added (EVA), Degree of Operating Leverage (DOL), Rate of Return on Capital (r), Rate of Cost of Capital (c)
  • Bahman Banimahd, Masomeh Sadat Rasouli Pages 91-109
    The assessment of performance is a considerable subject for the users of financial statements. Investors; creditor and users want to know that the company how much successful in achieving the aims. Many of managers and investors and creditors use some difference performance measures. The information asymmetry between internal and external users is led to find the best measure of performance. The subject that which measure should select need to investigate. This research investigates the association between various earning and cash flow measures of firm performance and stock returns. The companies of the security exchange were selected between 80-86. The result of this research shows that there is no correlation between in depended variable such as various earning and operating cash flow, free cash flow, accrual and stick returns.
    Keywords: Accounting performance measures, Earnings, Accruals, cash flows
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Hoda Hemmati Pages 111-134
    With the emergence of knowledge-based economy and changes in the corporate nature of work, intellectual capital is an important foundationof a company to create value and return. According to importance of intellectual capital (IC), in this study we investigate the relation between IC and modern variables for performance measurement with creation value emphasis such as Economic Value Added (EVA), Market Value Added (MVA) and Shareholder Value Added (SVA). The first stage in the analysis involves calculation of IC with 6 methods, which have been examined in prior researches. In order to achieve the aim of this study the data related to IC, EVA, MVA and SVA are gathered from companies which have been listed in Tehran Stock Exchange through 1382-1386 by random sampling procedures. Regression and panel methods is used in order to test the hypothesis of this research. The results indicate a relation between MVA and IC but according to the different results of sixth model we can’t achieve to a unique result about relation between EVA, SVA and IC. Moreover the forth method that used in this research has highest R2, so it’s the best model that we can use for calculation of IC.
    Keywords: Intellectual capital, Economic Value Added, Market Value Added, shareholder value added
  • Farzaneh Heidarpoor, Mostafa Karzebhi Pages 135-154
    These days by progressing the relationship technology, financial markets are developing. Because of increasing the demand of loans and emerging financial crisis, the importance of identifying, calculating and risk management of financial entities is increased. In this paper is tried that some kinds of financial entities risks introduce and by designing a model can be help to users for decision making. Therefore 105 files of legal customers of Tejarat Bank were chosen and a model was designed and examined. As a result the equity factor is the most important factor for recognizing the proper or improper customer.
    Keywords: Credit Loans, Credit Risk, Credit Evaluating, 5C Index
  • Majid Zanjirdar, Sajjad Ebrahimi Pages 155-172
    This research is about the consideration of the relationship between the external corporate financing and the stock return. It represents and analyses whether there is a relation between external corporate financing and the real return of the companies or not. Besides the present research has been done in different industries in Iran,s capital market for six years (from1381to1386).According to its method it is a kind of correlation research and according to the aim it is a kind of applied ones .The result of this research show that there is a weak relation between external corporate financing by equity financing and the stock return. There is a positive relation between external corporate financing and return stock in drug industry. Its other result show that a positive relation between external corporate financing by getting long term loans and stock return in cement and tire industries.
    Keywords: External Corporate Financing, Stock return, Equity Financing, Debt Financing