فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال هفتم شماره 21 (بهار 1393)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال هفتم شماره 21 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجید زنجیردار، پروانه خالقی کسبی صفحات 1-14
    در این پژوهش تاثیر نسبت دوپونت تعدیل شده و اجزای آن بر رفتار توده وار سرمایه- گذاران بررسی شده است. هدف پژوهش حاضر، یافتن پاسخ این سوال است که آیا استفاده از تحلیل دوپونت تعدیل شده و اجزایش توان پیش بینی سودآوری آتی و توضیح دهندگی بازده سهام شرکتها را دارد و می تواند بر رفتار سرمایه گذاران موثر باشد. داده های پژوهش مربوط به نمونه ای متشکل از 5 صنعت، شامل 85 شرکت پذیرفته در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی شش ساله (از سال 1385 تا سال 1390) می باشد. با در نظر گرفتن شاخص بازار، از بتای تورش دار به عنوان معیار سنجش رفتار سرمایه گذاران استفاده شده و فرضیه های پژوهش با استفاده از و روش رگرسیون خطی چند متغیره مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج حاصل از پژوهش نشان SPSS نرم افزار می دهد بازده خالص دارایی های عملیاتی توانایی پیش بینی کنندگی سودآوری آینده را دارد و از میان اجزای دوپونت آن، گردش خالص دارایی های عملیاتی بر این پیش بینی تاثیرگذار است و همچنین نسبت دوپونت تعدیل شده و جزء سود عملیاتی آن توان توضیح دهندگی بازده سهام شرکت ها را داراست و در ادامه به این نتیجه دست یافتیم که نسبت دوپونت تعدیل شده و دو جزء سود عملیاتی و گردش خالص دارایی های عملیاتی بر رفتار و تصمیمات سرمایه گذاران و فعالان بازار تاثیر دارد ولی واکنش بازار به سود عملیاتی بیشتر از گردش دارایی های عملیاتی می باشد.
    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل دوپونت تعدیل شده، بازده خالص دارایی های عملیاتی، مالی رفتاری، رفتار توده وار
  • اعظم احمدیان، مهران کیانوند صفحات 15-28
    صنعت بانکداری یکی از مهمترین بخش های هر اقتصادی محسوب می شود، زیرا بانک ها به عنوان واسطه منابع پولی درکنار بورس و بیمه از ارکان اصلی بازارهای مالی شمرده می شوند. بانکداری در اقتصاد ایران از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا به دلیل عدم توسعه لازم بازار سرمایه، در عمل این بانکها هستند که عهده دار تامین مالی بلند مدت می باشند. با توجه به نقش بانکها در اقتصاد، کارایی بانکها نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار خواهد بود. حاشیه سود، یکی از معیارهای مهم در ارزیابی کارایی بانکها، است. از طرف دیگر مقررات بانکی خود عاملی تاثیر گذار بر حاشیه سود است؛ بطوریکه هرگونه تسهیل یا تشدید مقررات، می تواند بر حاشیه سود و بنابراین بر کارایی اثرگذار باشد. در این مقاله با توجه به اهمیت رابطه مقررات بانکی و حاشیه سود بانکی و تاثیر آن در کارایی بانکها، با استفاده از آمار برخی کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته در طول دوره 2010-2000 و به کارگیری روش داده های تابلویی، اثر مقررات بانکی بر حاشیه سود بانکی بررسی شده است. نتایج حاکی از رابطه منفی بین مقررات بانکی و حاشیه سود بانکی است.
    کلیدواژگان: حاشیه سود بانکی، مقررات بانکی، روش داده های ادغامی
  • رضا تهرانی، پرویز پیری، پویا گورانی صفحات 29-42
    بازده سهام یکی از معیارهای مهم تصمیم گیری فعالان بازارهای سرمایه است. در این مقاله ارتباط بین عوامل بازار با بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده با استفاده از مدلهای اقتصاد سنجی مورد آزمون قرار CANSLIM مدل شامل درصد تغییرات سود فصلی، درصد تغییرات سود سالانه، مدیریت CANSLIM گرفته است. متغیرهای مدل جدید، دامنه بالای قیمت جدید، میزان شناوری سهام، پیشرو بودن، حمایت سرمایه گذاران نهادی و جهت 1389 با روش همبستگی - بازار(تغییرات شاخص کل) است. برای انجام تحقیق 70 شرکت درطی سالهای 1383 مورد مطالعه قرار گرفته است. برای تحلیل از روش تجزیه و تحلیل رگرسیون چند متغیره مبتنی برداده های ترکیبی (تابلویی) و تلفیقی استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیه ها با هشت متغیر ذکر شده نشان از ارتباط معنا دار و مستقیم بین 4 متغیر یعنی مدیریت جدید (درسطح 10 درصد) و دامنه بالای قیمت جدید، حمایت سرمایه گذاران نهادی و جهت بازار با بازده سهام بوده است.
    کلیدواژگان: بازده سهام، مدیریت نو وکارآفرین، دامنه بالای قیمتهای جدید، پیشروبودن سهم، سرمایه گذاران نهادی
  • جاوید بهرامی، اکبر میرزاپور، بهزاد فکاری صفحات 43-56
    برای مدیریت ریسک ناشی از نوسان (MV) بهره گیری از نسبت بهینه پوشش ریسک حداقل کننده واریانس قیمت ها، روش متعارف استفاده از قراردادهای آتی است. با توجه به این که روش حداقل واریانس مبتنی بر مجموعه ای از مفروضات غیر واقعی و محدود کننده است، استفاده از روش ضریب جینی بسط یافته به میانگین به جای روش حداقل واریانس دارای مزایایی می باشد. همچنین با توجه به این که روش ضریب جینی (MEG) بسط یافته به میانگین، صرفا به ریسک فرد سرمایه گذار می پردازد و توجهی به بازدهی ندارد، روش متوسط که هر دوی ریسک و بازدهی را مدنظر قرار می دهد نیز مورد (M-MEG) ضریب جینی بسط یافته به میانگین برآورد قرار گرفته است. در این مطالعه نسبت بهینه پوشش ریسک با استفاده از روش های مذکور برای قراردادهای آتی سکه بهار آزادی معامله شده از آذر 1387 تا اسفند 1390 در بورس کالای ایران، با یکدیگر مقایسه شده اند. نتایج حاکی از آن است که نسبت بهینه پوشش ریسک حداقل واریانس، بزرگ تر از نسبت های بهینه پوشش ریسک ضریب جینی بسط یافته به میانگین و متوسط ضریب جینی بسط یافته به میانگین است. همچنین نسبت پوشش ریسک متوسط ضریب جینی بسط یافته به میانگین برای درجات پایین تر ریسک گریزی، کوچک تر از نسبت بهینه پوشش ریسک ضریب جینی بسط یافته به میانگین است.
    کلیدواژگان: نسبت بهینه پوشش ریسک، حداقل واریانس، ضریب جینی بسط یافته به میانگین، متوسط ضریب جینی بسط یافته به میانگین
  • مهدی علی نژاد ساروکلایی، فاطمه افشار زیدآبادی صفحات 57-70
    پژوهش حاضر به بررسی روش های تحلیل پوششی داده های پنجرهای، تحلیل مبتنی بر زمان آیندهنگر و تحلیل مبتنی بر زمان گذشتهنگر در ارزیابی عملکرد و تحلیل صورتهای مالی 100 شرکت پذیرفته شده در 1390 می پردازد. نتایج پژوهش نشان میدهد این روش ها قادرند - بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1385 به طور همزمان چندین نسبت مالی را با وجود علائم متضاد با یکدیگر پردازش کنند و با در نظر گرفتن عامل زمان، اطلاعات مفیدی در مورد روند تغییرات نیز ارائه نمایند. مدل تحلیل مبتنی بر زمان گذشتهنگر از جمله مدلهای تحلیل پوششی داده ها است که در این پژوهش ارائه شده است.این پژوهش جهت آزمون فرضیه ها از زوجی استفاده نموده است. نتایج آزمونهای آماری پژوهش نشان میدهد بین نتایج حاصل از تحلیل t آزمون مدلهای یاد شده تفاوت معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل صورتهای مالی، تحلیل مبتنی بر زمان آینده نگر، تحلیل مبتنی بر زمان گذشته نگر، CCRخروجی محور، تحلیل پنجره ای
  • فریدون رهنمای رودپشتی، حمیدرضا وکیلی فرد، بهاره بنی طالبی دهکردی، مریم کاویان صفحات 71-86
    این پژوهش به تحلیل محتوای موضوعی نشریات علوم مالی دارای رتبه علمی-پژوهشی در ایران بر اساس عنوان آنها 4 است، / با ضریب تاثیر 218 ISI 1946 که دارای رتبه - آمریکا از سال 2013 finance 1372 و مقایسه با نشریه - از سال 91 می پردازد. هدف پژوهش مشخص کردن نوع رویکرد محتوایی این نشریات در چاپ مقالات با موضوع مالی،همچنین در راستای اهداف و حوزه موضوعی مشخص شده از سوی نشریات در گستره علوم مالی است. جامعه آماری شامل بررسی 546 عنوان مقاله منتشر شده درشش فصلنامه دارای رتبه علمی –پژوهشی در حوزه مالی در ایران و 4679 عنوان مقاله منتشر و روش پژوهش با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا از نوع کمی است. بررسی مقالات شامل عناوین finance شده در نشریه علوم مالی، حسابداری و موضوعات بین رشته ای درطول مدت انتشار این نشریات طی سالهای 1372 تا کنون در ایران و 1946 تا کنون در آمریکا است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که بر اساس عنوان مقالات در ایران، بیشترین درصد انتشار با 34 %، مربوط به مقالات با موضوع مدیریت مالی، 19 %درصد مقالات به موضوع مدیریت سرمایه گذاری و پورتفوی، 16 %درصد مقالات به موضوع بین رشته ای، 10 % مربوط به مقالات با موضوع مالی رفتاری وعصبی، 9%درصد مقالات به موضوع مهندسی مالی، 5%درصد مقالات به موضوع حسابداری مالی، 3%درصد مقالات به موضوع مالی اسلامی 1%درصد مقالات به موضوع حسابرسی و نیز نتایج بررسی ها finance کمترین درصد انتشار با 03 % مربوط به مقالات با موضوع حسابداری مدیریت است. در نشریه نشان می دهد بیشترین درصد انتشار با 28 %، مربوط به مقالات با موضوع مدیریت مالی، 24 درصد مقالات به موضوع بین رشته ای، 16 %درصد مقالات به موضوع مدیریت سرمایه گذاری و پورتفوی، 13 %درصد مقالات به موضوع مهندسی مالی %10 مربوط به مقالات با موضوع مالی رفتاری وعصبی، 9%درصد مقالات به موضوع مهندسی مالی، 3% مقالات با موضوع، حسابداری مدیریت، 2%درصد مقالات به موضوعات حسابداری مالی و حسابرسی و 0%با موضوع مالی اسلامی انتشار یافته اند. بر این اساس روند پرداختن به موضوع مدیریت مالی در مجلات تخصصی علوم مالی ایران و آمریکا در صدر مقالات منتشره در این نشریات بوده است. اما در کنار آن تنوع انتخاب مقالات در مجلات تخصصی حوزه مالی نیز وجود دارد.
    کلیدواژگان: مجله علمی، علوم مالی، تحلیل محتوا
  • فرشاد هیبتی، مهدی تقوی، سید رضا موسوی صفحات 87-99
    مالی رفتاری مطالعه تاثیر روانشناسی بر رفتار مشارکت کنندگان در بازار مالی و آثار آن بر رفتار بازار می باشد. در مقاله حاضر ضمن بررسی مفاهیم مالی رفتاری، تئوری پرتفوی رفتاری تبیین شده و سپس به مقایسه و ارزیابی الگوی انتخاب پرتفوی کلاسیک و رفتاری بر اساس شاخص های ریسک کلاسیک (انحراف معیار) و مدرن (نیم انحراف معیار) پرداخته شده است. در این تحقیق داده های ده ساله بازدهی شاخص قیمت و بازدهی نقدی بورس اوراق بهادار تهران مورد استفاده قرار گرفته و ضمن تفکیک داده ها به دو بخش داده های آزمون و ارزیابی، بر اساس بازدهی های دوره های سه ماهه هفت سال اول، پرتفوی های رفتاری پیشنهادی مبتنی بر شاخص انحراف معیار و نیم انحراف معیار تشکیل و محاسبه بازدهی و ریسک برای 81 پرتفوی پیشنهادی برای دوره سه ساله آتی، مورد بررسی قرار گرفته است. آزمون آماری فرضیه های تحقیق در سطح خطای 5 درصد حاکی از آنست که هرچند بازدهی پرتفوی های حاصله در دو مدل کلاسیک و رفتاری تفاوت معنادار نداشته اند، لیکن ریسک پرتفوی رفتاری با استفاده از شاخص نیم انحراف معیار به طور معنادار کمتر از پرتفوی های کلاسیک بوده است. همچنین آزمون آماری فرضیه های تحقیق نشان دهنده آنست که بازدهی و ریسک پرتفوی های رفتاری بر اساس هردو شاخص انحراف معیار و نیم انحراف معیار تفاوت معنادار نداشته اند.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، پرتفوی سرمایه گذاری، تئوری پرتفوی مدرن، نیم انحراف معیار، زیان گریزی