فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال نهم شماره 30 (تابستان 1395)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال نهم شماره 30 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیررضا کنجکاو منفرد*، سعید فتحی، بهرام رنجبریان صفحات 1-15
    برداشت از ریسک یکی از پارامترهای مهم فرآیند تصمیم گیری است به طوری که می تواند تصمیم گیری عقلایی مربوط به انتخاب یک محصول یا خدمت را تغییر دهد. در واقع، ریسک ادراک به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده برای درک رفتار مصرف کننده شناخته شده است. بنابراین، توسعه مدلی برای تبیین ریسک ادراک شده مشتریان حقیقی در بازار خدمات سرمایه گذاری ضروری است. در این راستا، هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه ای ریسک ادراک شده در ارتباط بین متغیرهای روانشناختی و آگاهی و تمایل به سرمایه گذاری مشتریان خدمات سرمایه گذاری است. این پژوهش که در سال 1393 انجام یافته است از نظر ماهیت توصیفی و از نظر هدف توسعه ای کاربردی است و جامعه آماری آن را مشتریان شرکت های کارگزاری تهران - تشکیل می دهد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان داد که ریسک پذیری، اعتماد، خودکارآمدی و آگاهی سرمایه گذران تاثیر معنی داری بر ریسک ادراک شده آنها دارند. در این راستا، بیشترین اثرگذاری بر ریسک ادراک شده مربوط به دانش و آگاهی سرمایه گذران است. علاوه بر این ریسک ادراک شده بر نگرش و تمایل به سرمایه گذاری اثرگذار می باشد.
    کلیدواژگان: ریسک ادراک شده، سرمایه گذاری، خودکارآمدی، ریسک پذیری
  • شهرام بابالویان *، مهردخت مظفری صفحات 17-32
    پیش بینی نرخ بازده سهام همواره به عنوان یکی از مهم ترین مباحث بازارهای مالی مطرح بوده است.. هدف پژوهش حاضر، بررسی توان توضیح دهندگی بازده سهام توسط مدل های پنج عاملی فاما و فرنچ، چهار عاملی کارهارت و q-عاملی هو، خو و ژانگ (HXZ) است. نتایج پژوهش با استفاده از اطلاعات ماهانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1389 تا 1393 نشان می دهد که توان تبیین بازده سهام توسط مدل پنج عاملی فاما و فرنچ بیش از مدل های کارهارت و HXZ می باشد.
    برخلاف یافته های فاما و فرنچ در بورس های ایالات متحده، عامل ارزش (HML) در بورس اوراق بهادار تهران معنادار بوده و به عنوان عامل زاید شناخته نمی شود. نتایج پژوهش، حاکی از آن است که از بین عامل های بتا، اندازه، ارزش، تمایل به عملکرد گذشته (مومنتوم)، سودآوری و سرمایه گذاری، عامل های مومنتوم و سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار تهران بر بازده سهام تاثیر نمی گذارد.
    کلیدواژگان: بازده اضافی سهام، عامل ارزش، مومنتوم، مدل پنج عاملی فاما و فرنچ و مدل HXZ
  • سعید فلاح پور، ثمینه فیض الله* صفحات 33-54
    در این مقاله، با استفاده از وابستگی دنباله پایینی و تئوری مقدار حدی، به مسئله انتخاب پرتفولیو پرداخته شده است. وابستگی دنباله پایینی، میزان وابستگی دنباله پایینی یک سهم یا پرتفولیوی مفروض، با دنباله پایینی بازار را مشخص می کند. در واقع وابستگی دنباله پایینی معیاری برای اندازه گیری احتمال آسیب دیدن یک پرتفوی از زیان های بزرگ است و در این پژوهش وابستگی دنباله پایینی نمونه ای از پرتفوها با بازار سهام مورد بررسی قرار می گیرد. وابستگی دنباله پایینی برای سرمایه گذاران ریسک گریز حاوی اطلاعات مهمی می باشد و از لحاظ سیستماتیکی با دیگر معیارهای ریسک شامل واریانس، نیم واریانس، چولگی، کشیدگی، بتا و هم چولگی متفاوت می باشد. بازه زمانی سال های 1381 تا 1393 می باشد و 30 شرکتی که داده تاریخی کافی داشتند و حداقل یک بار در لیست 50 شرکت فعال تر بودند، انتخاب شده اند. در تست های خارج نمونه ای مشخص شد که پرتفوهای متشکله با مقدار کمتر وابستگی دنباله پایینی از شاخص بازار و پرتفوهای متشکله با مقدار بیشتر وابستگی دنباله پایینی بهتر عمل می کنند. در نهایت باید گفت که در این پژوهش نتایج حاکی از آن است که وابستگی دنباله پایینی از لحاظ مفهومی برای سرمایه گذاران ریسک گریز مهم است و به طور اساسی با دیگر معیارهای ریسک متفاوت است.
    کلیدواژگان: انتخاب پرتفولیو، وابستگی دنباله پایینی، تئوری مقدار حدی
  • عباس افلاطونی صفحات 55-66
    حجم اطلاعات منتشر شده درباره یک واحد تجاری عموما زیاد است و سهامداران قادر به تحلیل تمامی اطلاعات موجود نیستند. در این پژوهش که روی نمونه ای متشکل از 193 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1381 تا 1392 انجام شده است، با استفاده از رویکرد قیمت گذاری عقلایی، تاثیر توان پایین سهامداران در پردازش اطلاعات مربوط به اقلام تعهدی و خالص دارایی های عملیاتی، بر روی برآورد آنان از میزان پایداری سودهای آتی شرکت ها بررسی گردیده است. نتایج حاصله نشان می دهد، اقلام تعهدی و خالص دارایی های عملیاتی با بازده آتی سهام رابطه منفی و معناداری دارند و سرمایه گذاری در سهام شرکت هایی با حجم بالای اقلام تعهدی و خالص دارایی های عملیاتی، منجر به کسب بازده های آتی کمتری می شود. با این حال، سهامداران به دلیل ضعف در تحلیل این اطلاعات، میزان پایداری آتی اقلام تعهدی و خالص دارایی های عملیاتی (و نهایتا، سود حسابداری) را بیش از واقع برآورد نموده و موجب قیمت گذاری ناصحیح و غیرعقلایی سهام در بازار سرمایه می شوند.
    کلیدواژگان: پردازش اطلاعات، اقلام تعهدی، خالص دارایی های عملیاتی، قیمت گذاری عقلایی
  • سیدکاظم ابراهیمی*، مهری شهریاری، سهیلا مهمان نوازان صفحات 67-75
    صنعت بانکداری از ارکان بسیار مهم اقتصاد هر کشور به شمار می رود که به دلیل ارائه خدمات متنوع مالی و اعتباری، نقش تعیین کننده ای را در توسعه و رشد اقتصادی کشورها ایفا میکند. با جهانی شدن صنعت بانکداری استفاده از استراتژی های تنوع درآمدی برای بهبود ارزش و عملکرد از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در این تحقیق تاثیر تنوع درآمدی بر عملکرد بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1388تا پایان سال1392 مورد بررسی قرار می گیرد. جامعه آماری پژوهش را کلیه بانک های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهند. متغیرهای مورد نیاز با استفاده از نرم افزارExcel مورد محاسبه قرار گرفته و سپس از طریق معادله رگرسیون چند متغیره، با استفاده از نرم افزار Eviews و آزمون F فیشر فرضیه تحقیق مورد آزمون قرار گرفت. با انجام این تحقیق مشخص شد که تنوع درآمدی و نرخ بازده دارایی ها اثری مثبت و نسبت هزینه به درآمد اثر منفی برعملکرد بانک دارند. همچنین نتایج نشان می دهد که نسبت مالکیت و نیز اندازه بانک بر عملکرد بانک اثری ندارند.
    کلیدواژگان: تنوع درآمدی، عملکرد بانک، پانل دیتا
  • علیرضا کازرونی*، پویان کیانی، زانا مظفری صفحات 77-93
    نرخ بهره یکی از مهم ترین ابزارهای کنترلی در اقتصاد است. تغییرات این متغیر موجب تغییر در هزینه تولید می شود و به تبع سطح تولید و قیمت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. نرخ بهره در کشورهایی مانند ایران که بازارهای مالی پیشرفته وجود ندارد، معمولا بدون توجه به بازار و به صورت دستوری تعیین می شود. بنابراین با توجه به این که این متغیر در ایران غیرقابل مشاهده است در این مطالعه ابتدا متغیرهای نرخ تورم، بازدهی مسکن و حجم نقدینگی به عنوان متغیرهای تعیین کننده نرخ بهره در اقتصاد ایران انتخاب شدند. سپس با استفاده از رویکرد فازی، شاخص روند نرخ بهره برای دوره 1391- 1362 برآورد شده است. بررسی روند این شاخص حاکی از نوسانات زیاد آن در دروه مورد بررسی دارد. مقدار ماکزیمم و مینیمم این روند مربوط به سال های 1374 و 1364 است و به ترتیب برابر با 7/78 و 4/22 است.
    کلیدواژگان: نرخ بهره، تورم، بازدهی مسکن، حجم نقدینگی، منطق فازی
  • حسین وظیفه دوست، میثم احمدوند، محمد جواد ساده وند* صفحات 95-113
    هدف از نگارش مقاله پیش رو، بررسی رابطه عوامل حاکمیت شرکتی و رتبه اعتباری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این تحقیق ابتدا با استفاده از مدل امتیاز بازار نوظهور، رتبه اعتباری شرکت های مورد بررسی محاسبه گردید. در مرحله بعد، عوامل حاکمیت شرکتی در چهار طبقه شامل حقوق سهامداران و ذینفعان، هیئت مدیره و کمیته های آن، حسابرسی، و افشاء عمومی و شفاف سازی جای گرفت. از هر یک از این طبقات، یک شاخص معرف و از مجموع آن ها یک شاخص ترکیبی ساخته شد. سپس رابطه بین این شاخص ها و رتبه اعتباری مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته های تحقیق نشان می دهد که از بین عوامل حاکمیت شرکتی، صرفا عوامل مرتبط با حقوق سهامداران و ذینفعان رابطه مثبت و معنی داری با رتبه اعتباری دارد. اما در ترکیب عوامل مزبور با سایر عوامل که در مجموع ساختار حاکمیتی شرکت را تشکیل می دهند، شواهدی پیرامون تاثیرگذاری بر رتبه اعتباری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: رتبه بندی اعتباری، مدل امتیاز بازار نوظهور، حاکمیت شرکتی، حقوق سهامداران، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Amir Reza Konjkave Monfared*, Saeid Fathi, Bahram Ranjbarian Pages 1-15
    Perception of risk is of paramount importance in decision-making process as it can alter rational decision-making pertaining to product and service choice. Indeed, Perceived risk is regarded as one of the most crucial factors for understanding consumer behavior. So, it is necessary developing a perceived risk model for natural customers of investment services market. The purpose of this study is to determine the antecedences and consequences of perceived investment risk. This study is a development-applied and descriptive survey. Statistical populations are customers of Yazd brokerage. In this research, questionnaires and interviews have been used for data collection. Also, structural equation modeling and path analysis have been used for data analyzing. The results show that risk propensity, trust, self-efficiency and awareness have a significant effect on investor's perceived risk. In this context, results show that knowledge and awareness of investors has the most effect on their perceived risk. In addition to, perceived risk has a significant effect attitude and intention to invest.
    Keywords: Perceived Risk, Investment, Self, Efficacy, Risk Propensity
  • Shahram Babalooyan*, Mehrdokht Mozaffari Pages 17-32
    One of the most important issues in financial markets is the stock return prediction. The aim of this study to compare the explanatory power of five-factor Fama French model (2015) with four-factor Carhart model (1997) and q-factor HXZ model (2014) in relation to stock returns.
    We find that the Five-Factor Fama French Model outperforms the Carhart and q-factor models over the period April 2010 - March 2015 in Tehran stock Exchange.
    In contrast to the study of Fama and French (2015) in U.S. stock market, we find that value factor (HML) is not redundant with adding CMA and RMW. The result also shows that among beta, size, value, Momentum, profitability and investment variables, only two factors (momentum and investment) don’t effect on stock return.
    Keywords: excess return, Value Factor, Momentum, five, factor Fama French model, HXZ
  • Said Falahpur, Samine Feyzolah* Pages 33-54
    Portfolio selection is an important problem in area of finance. Researchers have always tried to work with a variety of methods and strategies to achieve this important issue.
    In this research has been trying to present a new approach for portfolio selection with use of lower tail dependence and Extreme value theory.
    We show theoretically that lower tail dependence (χ), a measure of the probability that a portfolio will suffer large losses given that the market does, contains important information for risk-averse investors. We then estimate χ for a sample of stocks and show that it differs systematically from other risk measures including variance, semi-variance, skewness, kurtosis, beta, and coskewness. In out-of-sample tests, portfolios constructed to have low values of χ outperform the market index, and portfolios with high values of χ. Our results indicate that χ is conceptually important for risk-averse investors, differs substantially from other risk measures, and provides useful information for portfolio selection.
    Keywords: Portfolio selection, Lower tail dependence, Extreme value theory
  • Abbas Aflatooni * Pages 55-66
    The published information on an entity is generally voluminous, and stockholders are not capable to analyze all available information. In this research that is done on a sample of 193 firms listed in Tehran Stock Exchange from 2002 to 2013, using the rational pricing approach; I investigates the effect of low processing power of stockholders in analyzing the information about accruals and net operating assets, on their estimation about persistence of firm's future earnings.
    The research results show that, accruals and net operating assets are negatively associated to firm's future stock return; and investing in shares of firms with voluminous accruals and net operating assets, lead to the lower future stock returns for investors. Nonetheless, because of stockholder's inability to processing the information related to accruals and net operating assets, they overestimate the future persistence of accruals and net operating assets (and finally, accounting earnings) and cause to mispricing and irrational pricing of shares in stock market
    Keywords: Information processing, accruals, net operating assets, rational pricing
  • Seyed Kazem Ebrahimi*, Mehri Shahriyari, Soheyla Mehman, Navazan Pages 67-75
    To create diversified revenue strategies for the purpose of value and performance improvement has become vital due to the globalization of the banking industry.
    This article investigates the effect of revenue Diversification on Performance in Accepted Banks in Tehran Stock Exchange from 1388 until the end of 1392. The population of the study are the accepted banks in Tehran Stock Exchange.
    Variables needed to use the software Excel calculated and then through multiple regressions, using Eviews software and Fisher F test research hypotheses were tested
    With this study, it was found that revenue Diversification and ROA have a positive impact and cost- to- income have a negative impact on bank performance. The results show that equity and bank size have no effect on the Bank's Performance.
    Keywords: revenue Diversification, Bank performance, panel data
  • Alireze Kazerooni *, Pooyan Kiyani, Zana Mozaffari Pages 77-93
    Interest rate is one of the most important monetary policy instrument in an economy. The changes in interest rate leads to changes in other key economic variables like cost of production, Consequently changes in output and price level. However, like the other developing countries, lack of the advanced financial markets and governmental determination of interest rate , the market interest rate cant be observered in Iran. For this purpose, the main objective of this study is to estimate market interest rate index by using information on proxy variables such as inflation rate, rate of return on housing and amount of liquidity in economy during 1981-2012 by using fuzzy logic method. The empirical result indicates that interest rate has shown a lot of fluctuations over time. The maximum (78/7) and minimum (22/4) interest rate index has been in years 1995 and 1985 respectively.
    Keywords: Interest rate, inflation, return on housing, amount of liquidity, Fuzzy logic
  • Hoosein Vazifehdust, Maysam Ahmadvand, M. Javad Sadehvand* Pages 95-113
    This study reviews the impact of corporate governance indicators on credit ratings in a sample of firms listed on Tehran stock exchange. Regarding the absence of international credit rating agencies in Iran’s financial market, this paper firstly calculated credit ratings of selected firms using the emerging market score (EMS) model. The next step was dividing corporate governance indicators into four categories: shareholders’ and stakeholders’ rights, board of directors and its committees, auditing, and transparency and public disclosure. Based on each of these categories, a representative index, and by aggregating four representative indexes, a composite corporate governance index was built. Then, the relationship between these indexes and credit ratings was examined.
    Results suggest that only governance indicators related to shareholders’ and stakeholders’ rightsare significantly positively correlated with credit ratings. However, combining these indicators with other governance indicators (that is, indicators related to board of directors and its committees, auditing, and transparency and public disclosure), did not have any significant influence on credit ratings of Tehran stock exchange listed firms.
    Keywords: Credit Rating, EMS Model, Corporate Governance, Shareholder's Rights, Tehran Stock Exchange