فهرست مطالب

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال سوم شماره 5 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزین رضایی، سلیمان مولودی صفحات 1-18
    معیارهای ارزش افزوده اقتصادی (EVA) وجریانهای آزاد نقدی(FCF) مقیاس های اصلی اندازه گیری ارزش هستند که نارسایی های سایر معیارهای حسابداری را ندارند و توجه به این معیارها در کنار معیارهای ارزش افزوده نقدی (CVA) و سود باقیمانده(RI) باعث ایجاد هم سویی بین منافع طبقه سهامدار و مدیران می شوند. در این تحقیق به رابطه ارزش افزوده نقدی ، ارزش افزوده اقتصادی ،جریانهای نقدی آزاد و سود باقیمانده بعنوان متغیرهای مستقل با ارزش ایجاد شده برای سهامداران بعنوان متغیر وابسته پرداخته شد. برای این منظور اطلاعات 74 شرکت از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1387-1383 مورد استفاده قرار گرفت. جهت آزمون فرضیه ها، شرکتهای نمونه به دو گروه تقسیم شدند: گروه اول، شرکتهایی که خلق ارزش داشته اند(نرخ بازده واقعی سهام بیشتر از نرخ بازده موردانتظار است) و گروه دوم،شرکتهایی که تخریب ارزش نموده اند (نرخ بازده واقعی سهام کمتر از نرخ بازده موردانتظار است). فرضیه های تحقیق از طریق روش های آماری رگرسیون و آزمون مقایسه دو معادله رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS آزمون شدند و نتایج نشان داد که مدل ارزش افزوده اقتصادی و جریانهای نقدی آزاد با ضریب تعیین 0.317 به عنوان قویترین و مدل ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده نقدی با ضریب تعیین 0.163 به عنوان ضعیف ترین مدل پیش بینی ارزش ایجادشده برای سهامداران می باشند. نتایج این تحقیق نشان می دهد که در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران EVAوRI شاخص های بهتری برای پیش بینی CSV بوده ودر کنار سایر شاخص ها مانند FCF و CVA نتایج مطلوبتری بدست می دهند.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده نقدی، ارزش افزوده اقتصادی، جریانهای نقدی آزاد، سود باقیمانده، ارزش ایجاد شده برای سهامداران
  • شمس الله شیرین بخش، الناز جباری صفحات 19-32
    در این مقاله اثر دو متغیر نسبت سپرده قانونی و همچنین دارایی های بانکها را بر قدرت پرداخت وام و اعتبارات بانکها با استفاده از داده های پنل و روش GMM مورد بررسی قرار می دهیم . بدین منظور اطلاعات مربوط به چندین بانک دولتی کشور را جمع آوری کرده و با استفاده از یک الگوی پویای پنل و روش GMM اثرات دو متغیر مورد نظر را بر تسهیلات اعطایی بانکها مورد بررسی قرار دادیم. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که با وجود کاهش نسبت سپرده قانونی در طی سالهای اخیر این متغیر نقش چندانی برقدرت میزان ارائه تسهیلات اعطایی بانکها نداشته است و در مقابل دارایی های بانکها (به عنوان ویژگی خاص بانکها) به مراتب تاثیر بیشتری بر متغیر وابسته داشته است. در نتیجه می توان چنین گفت که ابزار مورد نظر از مجموعه ابزارهای سیاست پولی یعنی نسبت سپرده قانونی که در هر دو سیستم ربوی و غیر ربوی جزو ابزارهای سیاست پولی محسوب می شود ، ابزار کارآمدی نمی باشد . علت این امر را در واقع می توان به سیاستهای تکلیفی دولت مرتبط دانست و در نتیجه آن را گواهی بر استقلال ضعیف بانک مرکزی جهت اجرای سیاستهای پولی برشمرد.
    کلیدواژگان: سیاستهای پولی، نرخ سپرده قانونی، تسهیلات اعطایی، داراییهای بانکها، نرخ رشد GDP
  • رویا سیفی پور* صفحات 33-52
    توسعه مالی و رشد اقتصادی از جمله مباحثی است که در حوزه ادبیات اقتصادی توجه بسیاری از اقتصاددانان را به خود معطوف کرده است.نتایج این مطالعات٬ که مورد قبول اکثر سیاستگذاران نیز است٬ به تاثیر مثبت و یکنواخت سطح توسعه مالی بر رشد اقتصادی اشاره دارد. در حالی که این تاثیر یکنواخت نیست و در بین کشورها متفاوت است. نتایج این مقاله با استفاده از داده های تابلویی برای 85 کشورها نشان می دهد که در کشورهای با درآمد بالا و از نظر سطح مالی در بازار پول و سرمایه توسعه یافته تر بهبود توسعه مالی منجر به رشد اقتصادی خواهد شد. در کشورهای با درآمد پایین و متوسط و با سطح توسعه مالی پایین در بازار پول و سرمایه٬ بهبود توسعه مالی در بازار پول تاثیر منفی و بهبود در بازار سرمایه تاثیر مثبت بر رشد اقتصادی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: توسعه مالی٬ رشد اقتصادی٬ داده های تابلویی٬ بازار پول٬ بازار سرمایه
  • شکرالله خواجوی، هاشم ولی پور، بهروز حاکمی صفحات 53-65
    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر ساختار سرمایه بر بازده غیر عادی انباشته در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. درباره ساختار سرمایه تا کنون تحقیقات زیادی صورت گرفته است، اما درباره نحوه تامین مالی شرکتها و اینکه این نحوه چگونه بر بازده غیر عادی تاثیر می گذارد، اطلاعات کمی در دست می باشد. در مجموع44 شرکت از صنایع مختلف بین سالهای 1376-1386 انتخاب شدند. به منظور آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغییره (روش گام به گام) استفاده شد و معنی دار بودن آنها با استفاده از آماره t و F صورت گرفت؛ همچنین برای آزمون خودهمبستگی مدل از آزمون دوربین- واتسون استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از این است، که اهرم مالی بر بازده غیر عادی انباشته تاثیر معناداری ندارد. دیگر یافته ها حاکی از آنست که،ریسک سیستماتیک، P/E، نسبت BM و اندازه شرکت بر بازده غیر عادی انباشته تاثیر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: بازده غیرعادی انباشته، اهرم مالی، ساختار سرمایه، بورس اوراق بهادار
  • محمد خدایی وله زادفرد*، الهام فولادوندنیا صفحات 67-90
    در این مقاله نتایج حاصل از بکارگیری نسبت های جنسن، ترینر، شارپ، سورتینو، پتانسیل مطلوب، امگا، جنسن تعدیل شده، ترینر تعدیل شده در ارزیابی عملکرد شرکت های سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ارائه می شود، پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به دو سوال زیر است: 1) آیا ارزیابی عملکرد بر مبنای نسبت های فوق الذکر رتبه بندی متفاوتی ارائه می کنند یا خیر؟ 2) کدامیک از نسبت های مذکور پیش بینی بهتری از بازده داشته است؟
    پژوهش صورت گرفته بر مبنای دوره 4 ساله 1387-1384 بر روی شرکت های سرمایه گذاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام گرفته است. در این تحقیق که ماهیت متغیرها ترتیبی است، از روش های آماری ناپارامتریک استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق بین رتبه بندی های صورت گرفته بر اساس نسبت شارپ با نسبت های سورتینو، پتانسیل مطلوب و امگا رابطه معنی داری وجود دارد هم چنین، بین رتبه بندی انجام گرفته بر اساس نسبت جنسن با نسبت جنسن تعدیل شده و نسبت ترینر با نسبت ترینر تعدیل شده نیز رابطه معنی داری قابل مشاهده است. که وجود چنین رابطه ای را می توان به نوع توزیع بازده شرکت های سرمایه گذاری نسبت داد، از آنجا که توزیع بازده این شرکت ها از نوع توزیع بیضوی می باشد و یکی از ویژگی های این نوع توزیع ها، متقارن بودن می باشد لذا با توجه به تقارن توزیع بازده، تفاوتی در رتبه بندی این شرکت ها با استفاده از نسبت های سنتی و نسبت های نوین بوجود نمی آید. جهت پاسخ به سوال دوم با استفاده از تحلیل رگرسیون مشخص شد که نسبت سورتینو پیش بینی بهتری از بازده نسبت به سایر نسبت ها داشته است.
    کلیدواژگان: ریسک نامطلوب، عملکرد مدیریت پرتفوی، نظریه فرامدرن پرتفوی، رگرسیون ترکیبی
  • اکرم فرزین قره شیران* صفحات 91-113
    بانک جهانی در گزارش سال 2008 با اشاره به عوامل موثر بر جریان های سرمایه گذاری خارجی اعلام نموده است که گستردگی جریان های سرمایه گذاری خارجی موجب شده تا جابجایی سرمایه در میان کشورهای جهان در سال های اخیر تحت عنوان «جریان های جهانی سرمایه» مورد توجه قرار گیرد.
    کشورهای جهان درگروه های درآمدی متفاوت در جریان های جهانی سرمایه نقش های متفاوتی را ایفا می کنند بطوریکه بسیاری از کشورهای جهان به عنوان سرمایه گذار و گروه دیگر به عنوان کشورهای سرمایه پذیر می باشند. از سوی دیگر میزان حضور کشورهای جهان در گروه های درآمدی در عرصه جابجایی جهانی سرمایه متفاوت است. به این ترتیب بسیاری از کشورهای درحال توسعه جهان نه تنها قادر به جذب منابع مالی بین المللی نیستند بلکه باخروج (فرار) سرمایه روبرو می شوند. مساله اساسی تحقیق حاضر عبارتست از ارزیابی اندازه خالص و ناخالص و همچنین میزان ماندگاری جریان های جهانی سرمایه گذاری خصوصی خارجی مشتمل بر سرمایه گذاری مستقیم خارجی، پرتفوی خارجی و وام ها و اعتبارات تجاری . بطوریکه گروه بندی کشورهای جهان در جابجایی منابع مالی بین الملل مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
    بسیاری از صاحبنظران بر این باور هستند که خروج سرمایه و عبارت دیگر فرار سرمایه از کشورهای در حال توسعه به سوی کشورهای توسعه یافته نشات گرفته از ساختارهای متفاوت اقتصادی- سیاسی – اجتماعی کشورهای جهان می باشد. بنابراین ارزیابی جریان های جهانی سرمایه و ماندگاری آن می تواند به عنوان راهکار حفظ و جذب منابع مالی در کشورهای در حال توسعه تلقی گردد که خود عامل بنیادین در رشد اقتصادی اینگونه کشورها خواهد بود. نتایج حاصل از تحقیق موید وجود تفاوت معنی دار آماری میان اندازه ناخالص جریان های جهانی سرمایه میان کشورهای جهان در گروه های درآمدی می باشد بطوریکه کشورهای عضو OECD بیشترین مشارکت را در جابجایی سرمایه تجربه کرده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری خارجی، جریان جهانی سرمایه، خروج سرمایه، فرار سرمایه، تامین منابع مالی
  • فرشاد هیبتی، فریدون رهنمای رودپشتی*، سوده سلمانی صفحات 115-136
    تحقیق حاضر ارتباط بین دو استراتژی تکنیکی و بنیادی در بورس اوراق بهادار تهران را مورد بررسی قرار می دهد. استراتژی تکنیکی بر اساس شاخص های میانگین متحرک دوگانه، میانگین متحرک نمایی، شاخص قدرت نسبی ، شاخص جریان پول و شاخص میانگین متحرک همگرا/واگرا محاسبه شده و در استراتژی بنیادی از مدل قیمت گذاری دارایی استفاده شده است. این تحقیق از نظرهدف، از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر ماهیت و روش، تحقیق همبستگی محسوب می شود. نتایج حاصل از آزمون فرضیات در دوره زمانی 5 ساله (1387-1383) نشان می دهد که بین بازده محاسبه شده (توسط پنج شاخص تکنیکی) با بازده واقعی بازار وهمچنین بین بازده بدست آمده از مدل قیمت گذاری دارایی با بازده واقعی بازار رابطه مثبت و معنا دار وجود دارد. نتایج دیگر حاصل از ارائه آزمون نشان می دهد بین بازده موردانتظار شاخصهای میانگین متحرک دوگانه ، شاخص قدرت نسبی، شاخص جریان پول با بازده مدل قیمت گذاری دارایی رابطه مثبت و معنا دار وجود دارد ولی بین بازده میانگین متحرک نمایی و شاخص میانگین متحرک همگرا / واگرا با بازده مدل قیمت گذاری دارایی رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: استراتژی تکنیکی، استراتژی بنیادی، نظریه نوین پرتفوی
  • مهدی تقوی، فرهاد غفاری*، سید یاسر غیبی صفحات 137-160
    با توجه به موضوع مهم بحران مالی و اثرات مهم این مساله بر بورس اوراق بهادار تهران، بر آن شدیم تا تحقیقی در مورد اثرات بحران مالی غرب بر بورس اوراق بهادار تهران انجام دهیم و میزان اثرات آن و استمرار نوسانات را بصورت کمی بیان کنیم. بدین منظور در این تحقیق از اطلاعات سری زمانی 16/01/1384 تا 18/08/1388 و متدولوژی آرچ و گارچ و الگوریتم ICSS جهت بررسی اهداف فوق استفاده شده است. هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان اثرپذیری بورس اوراق بهادار تهران از بحران مالی غرب می باشد و اهداف ویژه آن شامل:1)یافتن تغییرات ناگهانی نوسانات بازده سهام توسط الگوریتم ICSS
    2)تطابق این تغییرات با وقایع جهانی که در طول سری زمانی رخ می دهد می باشد.
    نتایجی که از این تحقیق بدست آمد نشان میدهد که اولا بحران مالی غرب بر بازدهی بورس اوراق بهادار تهران تاثیرگذار نبوده است و همچنین استمرار نوسانات در این دوره نیز کم بوده است.
    کلیدواژگان: بحران مالی، نوسانات، الگوریتم ICSS، آرچ و گارچ، بورس اوراق بهادار تهران
|
  • Pages 1-18
    The Economic Value Added (EVA) and Free Cash Flow (FCF) are main measures of value measurement that both don’t have other accounting measures inadequacy. If EVA and FCF be used with Cash Value Added (CVA) and Residual Income(RI) measures will cause symmetry between shareholders and management interests. In addition to the mentioned measures apply to report firms of economic values. This research investigated the relation among CVA, EVA, FCF and RI as independent variables with created shareholders value (CSV) as dependent variable. To perform this research, the data for 7 publicly listed firms in Tehran Stock Exchange during 2005-2009 were used. For this purpose, sample firms were divided in two group. Group1 including the firms were created value(the shareholder return exceeds the required return), group2 including the firms were destroyed value(the shareholder return is less than the required return). For testing hypotheses regression analysis methods and comparison of tow equation regressions with SPSS were used. Findings showed that model of EVA and FCF with R2 0.317 is the best model and model of EVA and CVA with R2 0.163 is the weakest predicted model for created shareholders value. The research showed to listed firms in Tehran Stock Exchange, EVA and RI the best of index for estimate CSV, too if they be used with index such as CVA, FCF …, they will have better results.
    Keywords: Cash Value Added, Economic Value Added, Free Cash Flow, Residual income, created shareholders value
  • Pages 19-32
    In this paper the affect of ratio of two variables of legal reserve and banks’ assets on the power of paying loan and banks credits are reviewed by using Panel data and GMM method. For this purpose the information related to some state Iranian banks are gathered and then by using a Panel dynamic pattern and GMM Method the affects of the two mentioned variables on facilities granted by banks are reviewed. The results of this research show that in spite of decrease of legal reserve ratio within the last years this variable has not an effective role on the power of level of the facilities granted by banks; in contrast bank’s assets - as a special characteristics of banks - has had more affect on the dependant variable. Considering this fact we can conclude that the foregoing tool among the other monetary policy tools, i.e. the ratio of legal reserve that is considered a part of monetary policy whether in usury system or usury-free system is not an effective tool. In fact the reason of this matter is originated from the imposed policies of the government and it is a proof that reveals the weak independence of the Central Bank of Iran for execution of monetary policies.
    Keywords: monetary policies, legal reserve rate, facilities granted, bank's assets, GDP growth rate
  • Pages 33-52
    The relationship between economic growth and financial development has received a lot of attention in economic literature in recent years. The consensus finding, which has also become widely accepted by policymakers, is that financial development has positive, monotonic effect on growth. The relationship between financial development and economic growth may not be uniform, but varies according to the level of financial development of the country. The result of this paper shows that in countries with high income and high level of financial development in money and equity market, additional improvement financial has a positive effect on growth. In country with low and middle income and middle level of financial development in money and equity, additional improvement in money market has negative effect on growth and additional improvement in equity market has positive effect on growth.
    Keywords: Financial Development, Economic Growth, panel data, Capital Market
  • Pages 53-65
    The main purpose of this article is to analyze the effects of the capital structure on the cumulative abnormal returns to reach such a goal we select information of 44 firms in the years 1376-1386. Multiple regressions (stepwise method) were used to test the hypothesis and their meaningfulness was reached by using t and F statistics. On the other hand, the Durbin-Watson test was applied to examine the autocorrelation of the model. The results showed that: Leverage doesn’t have a meaningful impact on the cumulative abnormal returns; Systematic risk, P/E ratio, BM ratio and the size of the firm would significantly affect the cumulative abnormal returns.
    Keywords: Capital structure, Cumulative abnormal, Financial leverage, Tehran Stock Exchange
  • Pages 67-90
    In this paper, results of use of ratios in Jensen, Trainer, Sharp, Sortino, Upside potential, Omega, adjusted Jensen, and adjusted Trainer in evaluating the performance of investment companies listed in Tehran Stock Exchange is presented. The present study seeks to answer two questions which are: 1) whether performance evaluation based on ratios above provide different rank or not? 2) Which of these ratios has a better forecast to return? Research carried out based on four-year period from 1387 to 1384 on investment companies listed in Tehran Stock Exchange has been done. In this study the nature of the variables is ordinal end the nonparametric statistical methods were used. Based on the results of this research took place between the ranking based on comparison of the sharp ratio whit Soriano ratio, Upside potential and Omega ratio significant relationship exists. Also a significant relationship is observed between the ranking has done according to Jensen ratio whit adjusted Jensen ratio and Trainer ratio with adjusted Trainer ratio. The existence of such a relationship can be related to the type of return distribution of the investment company attributed. Since the return distribution of this type of distribution companies are elliptical and one of the characteristics of these distributions is to be symmetrical, so the symmetry return distribution, a difference in the ranking of companies using traditional and new to create will not be revealed. To answer the second question using regression analysis determined that the Soriano ratio has had a better forecast than the other ratios.
    Keywords: Downside Risk, Portfolio Management performance, Post Modern Portfolio Theory (PMPT), Pool Regression
  • Pages 91-113
    World bank has mentioned to effective factors of foreign investment flows in its 2008 report, and announced that widespread foreign investment flows has caused capital movement between countries to be attended in recent years in title of “global capital flows”. Countries in different income groups play different roles in global capital flows, as lots of them are investors and others are host. On the other hand, effect of countries in different income groups of global capital movement is different. So, lots of developing countries not only can not attract the international financial recourses, but also they fact capital flight. The main question of this research is evaluation of net and gross quantity and stability of global foreign private investment flows which include foreign direct investment, foreign portfolio investment, loans and commercial credits. So, the effect of groups of countries on international financial resources movement will be evaluated. Many expert believe that capital outgoing or in the other word, capital flight from developing countries to developed countries is due to different economic, politic and social structures of countries. So, evaluation of global capital flows and its stability can come to account as a way for preserving and attracting of financial resources which is fundamental factor of economic growth in such countries. The results of research emphasize that there is a significant statistical different between income groups in term of gross quantity of global capital flows, in a way that OECD countries have experienced the most participation in capital movements.
    Keywords: Foreign investment, Global Capital Flow, Capital Out Flow, Capital Movement, Financing
  • Pages 115-136
    In this study investigates relationship between two technical and fundamental Strategies in Tehran Stock Exchange.Technical strategy was calculated base on Moving Average (MA) , Exponential Moving Average (EMA) , Relative Strength Index (RSI), Money Flow Index (MFI) and Moving Average Convergence Divergence (MACD) indexes and for calculating fundamental strategy Capital Asset Prising Model (CAPM) has been used.The recent research is a kind of applied once.It is considered as correlation research.The results obtained from the assumption test within a 5 year period (2005-2009) reveals that there is a significant and positive relation between return calculated by the 5 technical indicators and Holding Period Return (HPR); and there is also such a relation between return obtained from CAPM and holding period return. Other results obtained from the test shows a significant and positive correlation between the expected return of MA, RSI, and MFI indicators and the return obtained from CAPM, but there is not significant relationship between EMA and MACD indicators and the return obtained from CAPM.
    Keywords: Technical Strategy, fundamental Strategy, portfolio modern theory (PTM)
  • Pages 137-160
    Considering the important issue of financial crisis and it's effects on Tehran's stock exchange, we decided to research the financial crisis of the West effects in Tehran Stock Exchange and express rate of effects and volatility persistence quantitatively
    For purpose of this study we have been used data of time series1384/01/16 to 1388/08/18 and Arch and Garch model and ICSS algorithm to investigate the above objectives. The main purpose of this study is evaluation affects of the financial crisis on Tehran Stock Exchange and its specific objectives include:1) Finding sudden changes of the stock return volatility by ICSS algorithm
    2)Matching these changes with global events that occur during the time series
    The results of this study show that first, financial crisis was not effective on return of Tehran Stock Exchange and also volatility persistence in this period was little.
    Keywords: Financial Crisis, ICSS Algorithm, Arch, Garch, Tehran Stock Exchange