فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1397)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 26، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/28
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سودابه غلام ، علی ناظری صفحه 6
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اقدامات داخلی و خارجی مدیریت زنجیره تامین سبز بر عملکرد سازمان با در نظر گرفتن نقش تعدیلگر گواهینامه استاندارد ایزو می باشد. برای گردآوری داده ها از روش میدانی و کتابخانه ای استفاده شد. متناسب با مولفه های مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه ای شامل 72 سوال مورد استفاده قرار گرفت. سپس داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. روایی پرسشنامه با نظر اساتید گروه مدیریت و خبرگان صنعت به تایید رسید. از آلفای کرونباخ برای بررسی پایایی استفاده شد که میزان بیشتر از 0. 7 را نشان داد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها در محیط نرم افزار تایید یا رد فرضیه ها سنجش شدند. نتایج نشان داد که از بین 9 فرضیه، 4 فرضیه با توجه به اینکه سطح معناداری ضریب تاثیر بزرگتر از 0. 05است، رد و بقیه تایید شدند. لذا مدیریت زنجیره تامین سبز فرصتی برای شرکت ها فراهم می کند تا برای طراحی و تولید محصولات سبز، سرمایه گذاری کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، عملکرد، گواهینامه ایزو
  • مسعود ربانی ، مریم همتی صفحه 26
    امروزه رویکرد ناب برای کاهش اقدامات بی فایده و بدون ارزش افزوده در یک فرآیند تاکید می کند و روش شش سیگما تغییرات فرآیند را از طریق بکارگیری روش های آماری کاهش می دهد و این دو ابزار با تمرکز جدی بر سنجش شاخص های عملکردی و فرآیندی سازمان فرصت بهتری را برای دستیابی به نتایج مورد انتظار فراهم می آورد. هدف اصلی تحقیق بررسی مدل های شش سیگمای ناب می باشد و تلاش می کند مدلی از شش سیگمای ناب برای بهبود عملکرد مراکز درمانی ارائه کند. این پژوهش که از نوع هدف تحقیقی کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها توصیفی پیمایشی می باشد، محقق با بهره گیری از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری فازی و نظرات 11 خبره به طراحی ساختار ناب شش سیگما برای مراکز درمانی پرداخت و بر اساس نتایج مدل پیشنهادی در 5 سطح قرار گرفت که فاز کنترل در سطح اول قرار گرفت که به نوعی موفقیت یا عدم موفقیت و مشکلات حین اجرا توسط این فاز شناسایی خواهد شد. در پایان نیز بر اساس مدل تحقیق پیشنهادهای اجرایی و کاربردی ارائه شد.
    کلیدواژگان: شش سیگمای ناب، عملکرد بیمارستان، مدیریت کیفیت، مدلسازی ساختاری تفسیری فازی
  • بیتا یزدانی ، مرتضی حاجیان صفحه 39
    امروزه یکی از مزایای رقابتی در بین سازمان های خدماتی از جمله دانشگاه ها کیفیت خدمات ارائه شده به دانشجویان و کسب رضایت آنان می باشد. در این پژوهش به بررسی و مقایسه کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه های اصفهان اعم از دانشگاه های دولتی، آزاد، پیام نور و علوم پزشکی بر اساس مدل سروکوآل پرداخته شده است. در این مطالعه توصیفی –تحلیلی 382 نفر از دانشجویان دانشگاه های اصفهان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای مورد بررسی قرار گرفتند. پژوهش از نظر ماهیت مطالعه پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد سروکوآل است و شکاف خدمات آموزشی محاسبه گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از آمار توصیفی و تحلیلی (آزمونT مستقل و T زوجی و آزمون Anova و Friedman) به وسیله نرم افزار SPSS. 16 استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آنست که در همه ابعاد کیفیت، شکاف منفی وجود داشته و بیشترین میانگین شکاف مربوط به بعد پاسخگویی (86/1-) و کمترین میانگین شکاف مربوط به بعد اطمینان (26/1-) می باشد. بین شکاف کیفیت خدمات آموزشی در ابعاد پنج گانه و رشته تحصیلی و مقاطع تحصیلی و جنسیت تفاوت معنادار آماری مشاهده نشد. همچنین نتایج مقایسه از پایین ترین کیفیت خدمات در دانشگاه آزاد خوراسگان، کیفیت متوسط در دانشگاه پیام نور اصفهان، کیفیت خوب در دانشگاه علوم پزشکی و بالاترین سطح کیفیت در دانشگاه اصفهان حکایت دارد. با توجه به شکاف موجود در ابعاد پنج گانه پیشنهاد می شود مدیریت دانشگاه ها با استفاده از روش های نوین آموزشی با مشارکت کلیه عوامل و خود دانشجویان، فضای یادگیری پویایی ایجاد نموده و به طور متوالی و منظم به ارزشیابی خدمات ارائه شده بپردازند و اولویت بندی برنامه ها بر اساس وضعیت ابعاد کیفیت صورت گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، مدل سروکوآل، شکاف خدمات، مدیریت کیفیت
  • هانا زو ، هنک جی. دی وریس ، هیجین لی ترجمه: مریم محمدروضه سرا، فاطمه خسروی، مجتبی بحیرائی صفحه 77
    ادبیات در حال رشد، رابطه ی متقابل مثبت بین نوآوری و استانداردسازی را تایید می کند. سازمان های بین المللی نیز مانندOECD و WTO از کشورهای درحال توسعه برای ایجاد توانمندی های نوآوری و استانداردسازی پشتیبانی می کنند. با این حال رابطه ی بین نوآوری و استانداردسازی در کشورهای درحال توسعه، که از نظر ظرفیت های فناورانه، اقتصادی و نهادی نسبتا ضعیف تر هستند، هنوز در دست پژوهش است. 63 مقاله ی مستخرج از پایگاه داده ی علمی وب که رابطه ی استانداردسازی- نوآوری را در بافتار کشورهای درحال توسعه پوشش می دهند، مورد بررسی قرار گرفتند. این موضوع که چگونه ارتباط بین نوآوری و استانداردسازی، پیامدهایی برای توسعه ی اجتماعی و اقتصادی در کشورهای درحال توسعه فراهم می آورد، بحث شده و یک مدل مفهومی برای درک پویایی های آن ترسیم می شود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که استانداردها، نوآوری را به سه روش تسهیل می کنند: نوآوری از طریق مقیاس گذاری ، اثبات و هماهنگ کردن. در حالی که سازوکارهای محرک و مانع نقش ایفا می کنند، ذی نفعان مختلفی درگیر این رابطه هستند. در این بین، نقش های دولت و سازمان های حامی فناوری/صنعت برجسته شده است، زیرا آن ها توانمندی های نسبتا ضعیف فناورانه ی سایر نقش آفرینان را کامل می کنند. در برابر ادبیات موجود در کشورهای توسعه یافته که در آن ها استانداردسازی به عنوان فرایندی پویا برای شکل دهی به مسیر نوآوری ترسیم شده است، بحث حاضر درخصوص کشورهای درحال توسعه، نسبت به جنبه های پذیرش استانداردها گرایش دارد. همچنین، اشاره می شود که شکافی بین اهداف رشد اقتصادی و توسعه ی اجتماعی وجود دارد.
    کلیدواژگان: استانداردها، استانداردسازی، نوآوری، کشورهای در حال توسعه، توسعه
  • وحید شعبانی صفحه 99
    خطر مقدمه ی ایجاد حادثه است. برای تبدیل خطر به حادثه باید از یک آستانه عبور کرد. یکی از عوامل عبور از آستانه، عدم رعایت فاکتورهای ایمنی در بسته بندی، انبارش و حمل ونقل کالاهای خطرناک است. عمر خدمات دهی، مدت زمانی است که مهمات یا مواد منفجره می تواند بدون هیچ مخاطره ای ذخیره، جابه جا و استفاده شود استانداردسازی فرایندهای انبارش، حمل ونقل و بسته بندی مهمات و مواد منفجره از موضوعاتی است که به لحاظ اهمیت آن، چه ازنقطه نظر ایمنی و چه به لحاظ بقای کیفیت و طول عمر محصول، در سطح جهانی بسیار موردتوجه بوده و مراجع قانون گذار در خصوص چگونگی نظارت و کنترل آن ها، قواعد و مقرراتی را تدوین و ارائه نموده است. با توجه به اهمیت و کارایی مهمات و مواد منفجره در صنایع نظامی، حجم تولید و مصرف آن ها و خطرات ناشی از کار با این محصولات در مراحل مختلف تولید، حمل ونقل، انبارش و کاربری، بهبود در هر یک از مراحل اشاره شده، به لحاظ ایمنی و ماندگاری محصول دارای اهمیت فراوان است؛ ازاین رو، در این مقاله، به الزامات فرایندهای انبارش، حمل ونقل و بسته بندی مهمات و مواد منفجره پرداخته شده است. رعایت نکات ایمنی علاوه بر جلوگیری و ممانعت از آسیب های جانی و مالی، تاثیر بسزایی در حفظ کارایی و طول عمر مهمات و مواد منفجره خواهد داشت. در این مقاله، علاوه بر، ارائه ی دسته بندی مواد خطرناک، طبقه بندی خطر و گروه های سازگاری مهمات و مواد منفجره، الزامات استانداردسازی در فرایندهای انبارش، حمل ونقل و بسته بندی مهمات و مواد منفجره که هر یک دارای نقش کلیدی در ایمنی، ماندگاری و ارتقای طول عمر خدمات دهی محصولات هستند، معرفی و تبیین می گردد.
    کلیدواژگان: استانداردسازی، مهمات، مواد منفجره، انبارش، حمل ونقل، بسته بندی