فهرست مطالب

علوم و فناوری نساجی - سال هفتم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه علوم و فناوری نساجی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم طالبیان ، کوشینا کوشا، سیما حبیبی* صفحات 5-9
    الکتروریسی یک روش نسبتا آسان، فراگیرو ارزان است که بطور گسترده برای تولید الیاف نانو بکارگرفته می شود. بیشتر تحقیقات بر روی الکتروریسی پلیمرهای مصنوعی می باشد اما با توجه به جایگاه پلیمرهای طبیعی در محصولات پزشکی که نانو الیاف نقش پررنگی را در این زمینه ایفا کرده تمایل به الکتروریسی پلیمرهای طبیعی همچون ژلاتین به علت خواص زیست تخریبپذیری،زیست سازگاری، آبدوستی و مقرون به صرفه بودن افزایش یافته است. از خواص برجستهی ژلاتین میزان خاصیت آبدوستی بالای آن است که این امر، کاربرد این ماده را در زمینه های پزشکی بطور چشمگیری افزایش داده است. در این تحقیق با تغییر پارامترهای الکتروریسی و محلول، لایه های نانوالیافی با قطر کم و یکنواختی بیشتر با ترکیب درصدهای وزنی مختلف از ژلاتین الکتروریسی گردید. ریزساختار نمونه ها با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM بررسی شد. امتزاجپذیری با استفاده از آزمون طیف سنجی اشعه مادون قرمز ( ) FTIR/ATRو گرماسنجی افتراقی پویشی ( ) DSCمورد آزمون قرار گرفتند. نانوالیاف تهیه شده عاری از بید، امتزاج پذیر، بدون جدایی فازی و در محدوده قطری 80-380نانومتر بودند.
    کلیدواژگان: الکتروریسی، ژلاتین، زیست تخرب پذیر، نانوالیاف
  • نساء احمدیار، احمد کاظمیان، مهدی ایرانپور * صفحات 11-22
    هدف از این پژوهش، یافتن سطوح بهینه پارامترها در فرآیند ضد آب کردن پارچه های پلیاستر و پنبه ای است. بررسی مطالعات پیشین نشان داد که تاکنون از روش های طراحی آزمایشات در مسئله ضد آب کردن پارچه استفاده نشده است. در این پژوهش از روش سطح پاسخ استفاده می شود، زیرا در مقایسه با طرح های عاملی از کارایی بیشتری برخوردار است. عوامل تحت کنترل در این آزمایش عبارتند از دما و زمان. همچنین اهداف عبارتند از میزان ضد آب بودن، میزان نفوذپذیری هوا، استحکام و ثبات شستشویی. نمونه ها به محلول ماده فلئوروکربنی روکوگواردایر آغشته شد و فرآیند تکمیل در دما و زمان های مختلف انجام گردید. نتایج تحلیل واریانس حاکی از معنی دار بودن اثر هر دو عامل بر تمام اهداف آزمایش بود. وجود اثر متقابل عوامل در برخی موارد منجر به دستیابی به سطوح پاسخ غیرخطی شد.  در این پژوهش از قابلیت بهینه سازی چندهدفه سطوح پاسخ در نرم افزار دیزاین اکسپرت استفاده گردید. با وزن دهی دلخواه به اهداف در این نرم افزار می توان سطوح بهینه عوامل را بدست آورد. استفاده موفقیت میز روش سطح پاسخ می تواند انگیزه ای برای بکارگیری این روش در سایر فرآیندها مانند رنگرزی و رنگ همانندی باشد.
    کلیدواژگان: فلئوروکربن، تکمیل ضد آب، روش سطح پاسخ، پنبه، پلی استر
  • بهاره شهریاری، محسن شنبه * صفحات 23-28
    فرش، نوعی منسوج است که از سه قسمت مجزا یعنی نخ های تار، پود و نخهای لایه سطحی (خاب) تشکیل شده است. نخ های تار و پود زمینه فرش را بوجود آورده و ازطرفی سطح خارجی فرش را نخ های خاب عمود بر سطح زمینه تشکیل می دهند. در این تحقیق ارتباط پارامترهای ساختاری فرش ماشینی شامل نمره نخ خاب و تراکم های تاری و پودی با خصوصیات مکانیکی آن شامل برگشت پذیری در اثر بارگذاری دینامیکی وتغییرات ضخامت در اثر بارگذاری استاتیکی و در نهایت تغییرات جرمی نمونه در آزمایش شبیه سازی پاخوردگی مورد بررسی قرارگرفت. براین اساس نمونه های مختلف با استفاده از نخ خاب اکریلیک با نمره 18 و 33 سه لای متریک، تراکم های تاری 1200و 700در متر و تراکمهای پودی 3000،2550و 3500پود در متر بافته شد. نتایج حاصل از آزمایش بارگذاری دینامیکی نشان دهنده تاثیر پارامترهای مورد بررسی، برروی میزان فشردگی نمونه ها در بارگذاری دینامیکی بود؛ به گونه ای که فشردگی نهایی نمونه ها بین 40/16درصد و 23/97درصد بود. در آزمون شبیه سازی پاخوردگی پایین ترین میزان تغییرات جرمی مربوط به نمونه تولید شده با بالاترین تراکم تاری و پودی بود و در حالت های مشابه از نظر تراکم تاری و پودی، کاهش جرم بیشتر مربوط به نمونه ها با ضخامت اولیه بیشتر و نمره نخ خاب ضخیم تر بود. در نهایت با استفاده از روش آنالیز واریانس تفاوت بین نتایج در سطح اطمینان 95 درصد مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: فرش ماشینی، بار گذاری استاتیکی و دینامیکی، آزمایش شبیه سازی پاخوردگی، برگشت پذیری، فشردگی
  • ندا نعیمی، فاطمه موسی زادگان *، مسعود لطیفی صفحات 29-38
    در این مطالعه، نحوه گسستگی درزها در برابر نیروهای کششی مورد بررسی قرار گرفته است تا به عنوان راهنمایی برای طراحی دوخت با هدف بهبود کارایی درز مورد استفاده قرار بگیرد. برای این منظور، استحکام درز پارچه های متداول برای مصارف پوشاک مورد ارزیابی قرار گرفته است. پارچه ها از لحاظ تراکم، وزن و نمره نخ های تار و پود متفاوت هستند. نمونه های آزمایش براساس متغیرهای مختلف دوخت مانند نوع دوخت، تراکم دوخت و جای درز آماده سازی شدند. استحکام درز توسط دستگاه سنجش رفتار کششی پارچه اندازه گیری شد.  پس از پاره شدن درز، از نمونه ها عکس گرفته شد تا نحوه پارگی و علت آن مورد بررسی قرار بگیرد. نتایج بدست آمده بیانگر آن است که براساس سفتی ساختمان پارچه و متغیرهای دوخت، برهم کنش بین پارچه و نخ دوخت متفاوت است و در نتیجه سه حالت پارگی درز بدست می آید. براساس نتایج بدست آمده از این تحقیق، بررسی ساختمان پارچه قبل از طراحی دوخت برای انتخاب متغیرهای مناسب دوخت و بهبود کارایی درز سودمند است.
    کلیدواژگان: پارگی درز، سرش درز، نخ دوخت، تراکم دوخت، نوع دوخت
  • انیس محمدی، افسانه ولی پوری * صفحات 39-46
    شناخت معیارها و مشخصه هایی که برای پوشاک دانشجویی می توانند مهم و از درجه اهمیت بالاتری برخوردار باشند، همیشه یکی از دغدغه های نه تنها دانشجویان بلکه مدیران و مسئولین دانشگاه است که با درجات متفاوت، در محیط های علمی دانشگاه های داخلی و همچنین خارجی به طریق صریح و شفاف و در قالب آیین نامه ها و مقررات و یا غیرصریح به صورت توصیه ها، نمود پیدا کرده است. در این پژوهش به بررسی عوامل موثر و مهم در انتخاب مانتو دانشگاهی دانشجویان دختر دانشگاه صنعتی اصفهان پرداخته شده است. روش تحقیق در این پژوهش استفاده از روش توصیفی- پیمایشی است. بدین منظور ابتدا پرسشنامه به روش گروه های متمرکز تهیه گردید. در مرحله بعد، 116 نفر با میانگین سنی 22 سال به صورت تصادفی انتخاب، و پرسشنامه ها توسط دانشجویان کامل شدند. اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه افراد، گردآوری و داده ها با استفاده از روش های آماری تحلیل توصیفی و تحلیل عاملی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد مهمترین ویژگی های مانتو برای دانشجویان راحتی و تن خور آن است و عواملی مانند مقطع تحصیلی، وضعیت تاهل و نوع پوشش دانشجویان می تواند بر انتخاب مانتو تاثیرگذار باشد. همچنین این پژوهش نشان داده است خانم ها برای انتخاب و خرید مانتو خود سه عامل اصلی در تصمیم گیریشان نقش اساسی و مهم را ایفا می کند که عامل اول توصیف کننده رفتارهای خرید، عامل دوم توصیف کننده معیار تزیین و تظاهر و عامل سوم توصیف کننده شاخصه تناسب و تطابق است.
    کلیدواژگان: پوشاک، تحلیل عاملی، تن خور، راحتی، مانتو
  • مینا فرخ زاده، هژیر کورکی * صفحات 47-61
    به طورکلی نانوالیاف به الیافی اطلاق می شود که قطر آن ها کمتر از 500 نانومتر و نسبت طول به قطر آن ها بیشتر از 50 باشد. لازم به ذکر است که تولید الیاف با ظرافت های بسیار بالا، به دلیل کارایی و خصوصیات منحصر به فرد آن ها همواره مورد توجه محققین بوده است.  یکی از روش های تولید الیاف در ابعاد نانومتری بر ق ریسی می باشد. در این روش با کشیدن محلول یا مذاب پلیمر باردار شده در میدان الکتریکی بسیار قوی بین سوزن پاشش و جمع کننده مش های متشکل از الیاف در ابعاد نانومتری تولید می شوند. از ویژگی های مش های تولیدی که تاثیرگذار برخواص آن ها می باشد می توان به قطر الیاف، توزیع اندازه قطر الیاف، تخلخل، ساختارمولکولی، خواص مکانیکی و خواص سطحی آن اشاره نمود. ویژگی این مش ها را می توان با تغییر در شرایط محیطی تولید، خواص مواد محلول یا مذاب ریسیده شده و عوامل فرآیندی تولید الیاف کنترل نمود. کنترل ویژگی های مش های تولیدی گستره وسیعی ازکاربرد برای آن ها فرآهم آورده است. زمینه های تحقیقاتی همچون نساجی، بهبو د زخم، رهایش دارو، بافت مصنوعی، کاتالیزگر و فیلتراسیون از برجست هترین کاربردهای مش های تولیدی می باشند. در این مطالعه اصول برق ریسی برای تولید مش ها، ویژگی ها و تاثیر عوامل مختلف بر ویژگی های مش ها، پلیمر زیستی پرکاربرد برای تولید مش ها و کاربردهای برجسته مش ها بررسی شده اند. حاصل نتایج این مطالعه نشان می دهد که باکنترل ریزساختار مش های بر قریسی شده می توان ویژگی های خاصی برای کاربردهای مختلف به آن ها القا نمود.
    کلیدواژگان: نانوالیاف، برق ریسی، کنترل ریزساختار، ولتاژ، غلظت
|
  • kooshina koosha, Sima Habibi*, Azam Talebian Pages 5-9
    Electrospinning is a relatively simple, versatile, and cost-effective technique to produce nanofibers. Majority of studies are focused on electrospinning of synthetic polymers. However, electrospinning of natural polymers is emerging as these polymers are generally better candidates for biomedical engineering application due to their outstanding biodegradation and biocompatibility properties. Gelatin is highly hydrophilic polymer with low cost, low immunogenicity, high biocompatibility, high biodegradability, and good cell-adhesive structure that is widely in industry and research projects. The aforementioned properties make gelatin a desir able candidate for the development of biomaterials for various applications. The electrospinning method was employed for production of gelatin nanofibers. The morphology of the nanofibers was characterized using scanning electron microscope (SEM). The miscibility of blend was determined using SEM and Fourier transform infrared spectrometer (FTIR) and differential scanning calorimeter (DSC). The optimum condition for production of bead-less nanofibers with the fiber diameter in the range of 80 - 380 nm was determined.
    Keywords: Electrospinning, Gelatin, Biodegradable, Nanofiber
  • Nesa Ahmadyar, Ahmad Kazemian, Mehdi Iranpoor * Pages 11-22
    The aim of this research is to find optimum conditions for water repellency finishing of polyester and cotton fabric In this paper, the response surface methodology is employed for the design of experiments and optimization. Temperature and duration of the finishing process were considered as the main factors affecting the process. The objectives were to obtain a high level of water repellency, air permeability, tensile strength, and wash-fastness tolerance at the same time. The samples were immersed in the solution of RUCO-GUARD® fluorocarbon and the finishing process was carried out at various temperatures and durations. The analysis of variance (ANOVA) showed that these parameters significantly affected all of the objectives. Further, the interaction of two factors was significant in some cases which resulted in nonlinear surfaces. By choosing some arbitrary degrees of importance for the objectives in the multi-objective optimization module of Design expert software, the optimal levels of factors were found. The successful application of the response surface methodology is promising for optimization of other textile application such as dyeing and color matching to name a few.
    Keywords: Water repellency finishing, Response surface methodology, Carbon fluorine, cotton, polyester
  • Bahareh Shahriyari , Mohsen Shanbeh * Pages 23-28
    Machine-woven carpets are pile fabrics. Warp and weft yarns are used for making the backing surface an piles (i.e., upright loops or strands of yarns) are covering the upper surface of carpets. In this study, the relations between structural parameters of machine-woven carpets namely weft and warp yarns density, pile yarns count and kind of warp yarn denting with recovery after dynamic loading, thickness variation in static loading and finally the mass variation during the hexapod walker carpet tester were evaluated. Two pile yar counts (i.e. 18/3 Nm and 33/3 Nm), two levels of warp density 700 and 1200 per meter, two kind of dentin of warp yarn (i.e. one and two warp yarns per dent), and three levels of weft density (i.e., 2550,3000, and 350 per meter) were used to produce the samples. The results showed that the highest value of compressibility in dynamic loading was varied between 40.16% and 23.97%. The lowest value of mass variation in tetrapod walker testing was obtained in sample woven with highest value of warp and weft density. Moreover, bincreasing the count of pile yarn and the initial thickness of sample, the mass reduction was increased accordingly.
    Keywords: Face to Face Carpet, Static, Dynamic Loading, Hexapod Walker Carpet Tester, Recovery, Compressibility
  • Neda Naime, Fatemeh Mousazadegan*, Masoud Latifi Pages 29-38
    In the present study, the seam failure mechanism as a function of tensile loads is investigated in more details in ord to be used as a guide for the seam design to improve the seam performance. To this end, the seam strength of various common clothing fabrics was examined. The fabrics were different in terms of density, weight and yarn count. The samples were prepared with various sewing parameters such as stitch type, stitch density, and seam allowance. The seam strength was measured by a tensile testing machine. After the seam rupture, some photos were taken to inspect the reason for the seam failure. The results showed that based on the fabric tensile strength and sewing parameter the interaction between fabric and sewing thread may differ and lead to three seam break mechanisms. It was found that the inspection of the fabric structure before seam design is beneficial for the correct selection of the sewing parameters and enhancing the seam efficiency.
    Keywords: Seam Failure, Seam Slippage, Sewing Thread, Stitch Density, Stitch Type
  • Anis Mohammadi, Afsaneh Valipouri * Pages 39-46
    Determining criteria and characteristics used for evaluation of manteau is always one of the concerns of students, administrators and university officials. The purpose of this study was to identify apparel characteristics and personal values affecting the manteau selection considered by female students of Isfahan University of Technology. To this end, a questionnaire was developed based on the input of the focus group participants. Then, 116 individuals with the age average of ~22.5 years were randomly selected to fill the questionnaires. The collected data and information were analyzed using statistical descriptive and factor analyses. The results showed that factors such as education level (BSc., MSc., and Ph.D.), type of clothing style (chador, manteau) and marriage status (single, married) had more impacts on the manteau selection criteria (i.e., design, mode, price, comfort, fitness, brand, color, shopping, tightness, height, material). According to responses of the participants, the main manteau characteristics were found to be comfort and fitness. The key factors affecting decisions concerning manteau shopping include shopping behaviors, decoration & style and suitability & adaptation.
    Keywords: clothing, factor analysis, fitness, comfort, manteau
  • Mina Farokhzadeh, Hajir Kourki * Pages 47-61
    Generally, nano fibers are referred to as fibers whose diameter is less than 500 nm and the length to diameter ratio is greater than 50. Production of high-fidelity fibers has attained remarkable interest of researchers due to unique properties and applications. Electrospinning is an effective technology for the preparation fibers in nano scale. In this method, nano-fibrous mats are produced with stretching of polymer solution or melt in a very strong electric field that is produced between the needle and the collector. Some characteristics of mats structure that affected on their properties are fiber diameter, diameter distribution, porosity, molecular structure, mechanical properties, and surface properties. The mats properties controlled by changing the environmental conditions of production, material properties of soluble or melt, and processing parameters of fiber production. The features control of the produced mats has caused a wide variety of applications. The most important uses of mates are textiles, wound dressing, drug release, synthetic tissue, catalyst, and filtration. In this study, we focus on the electrospinning basics for the production of mats, specification and effect of various factors on mats properties, bio-polymer that are used to produce mats and mats applications. The results of study say specific features can be induced by controlling microstructure of the  electrospun mats for different applications.
    Keywords: Nanofiber, Electrospinning, Microstructure Control, Voltage, Concentration