فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال یکم شماره 1 (بهار 1392)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال یکم شماره 1 (بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • میثم لطیفی، صادق علیجانی، اکبرتقی زاده، غلامعلی مقدم صفحه 1
    هدف از این تحقیق مقایسه مدل های مختلف در برآورد پارمترهای ژنتیکی و فنوتیپی صفت چندقلوزایی در گوسفند نژاد مهربانی با استفاده از 5069 رکورد چندقلوزایی بود که توسط جهاد کشاورزی استان همدان از سال 1373 الی 1389 جمع آوری شده بود. اطلاعات استفاده شده برای شجره ازسال 1366 تا 1389را شامل می شد. برای تعداد بره ی متولد شده به ازای هر زایش از رکوردهای تکرارشده استفاده شد. اثرات ثابت شامل گله، سال و شکم زایش مادر بود. معنی دار بودن اثرات ثابت با رویه Logistic نرم افزار SAS انجام شد. پارامترهای ژنتیکی با استفاده از روش بیزی و نرم افزار Thrgibbs1f90 برآورد شد. مقادیر وراثت پذیری مستقیم، وراثت پذیری مادری و تکرارپذیری در این تحقیق به ترتیب 039/0، 11/0 و 057/0 برآورد گردید. برآوردهای کم وارثت پذیری مستقیم، وراثت پذیری مادری وتکرارپذیری بدست آمده برای صفت چندقلوزایی دراین تحقیق نشان داد که انتخاب براساس عملکرد میش ممکن است سبب پیشرفت ژنتیکی کمی در گوسفند مهربانی شود.
    کلیدواژگان: چندقلوزایی، پارامترهای ژنتیکی، روش بیزی، گوسفند نژاد مهربانی
  • محمدحسین خالقی، سعید زره داران، سعید حسنی، همایون فرهنگ فر، علیرضا اقبال صفحه 13
    این مطالعه به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی گاوهای شیری هلشتاین در استان یزد برای صفت تولید شیر با استفاده از مدل های روزآزمون با تابعیت ثابت و تصادفی اجرا شد. داده های مورد استفاده 35178 رکورد روزآزمون شیر به صورت 2 یا 3 بار دوشش مربوط به 5101 راس گاو هلشتاین در شکم اول بود. داده های یاد شده مربوط به 42 گله بوده که طی سال های 1370 تا 1388 زایش داشتند. در این مدل ها، گروه های همزمان دفعات دوشش- گله- سال- فصل تولید و متغیرهای کمکی سن هنگام رکوردگیری به ماه و درصد ژن هلشتاین و هم-چنین اثرات تصادفی ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی قرار داده شد. در مدل تابعیت تصادفی اثرات تصادفی ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی گاوها برای شکل منحنی تولید شیر در طول دوره شیردهی توسط چند جمله ای های متعامد لژاندر با توان سوم برای محیط دائمی و چهارم برای ژنتیک افزایشی برازش شد. وراثت پذیری برای صفت تولید شیر در مدل تابعیت ثابت 17/0 برآورد گردید. استفاده از تابعیت تصادفی در این پژوهش نشان داد پایین ترین و بالاترین مقادیر وراثت پذیری به ترتیب در ماه اول (088/0) و ماه دهم (292/0) می باشد. برآورد ارزش اصلاحی حیوانات (پدران و دختران) نشان داد، میانگین ارزش اصلاحی در مدل تابعیت تصادفی به طور معنی داری بیشتر از مدل تابعیت ثابت است. همبستگی رتبه ای بین مقادیر ارزش اصلاحی پیش بینی شده در دو روش فوق برای گاوهای نر 958/0 و برای گاوهای ماده 964/0 برآورد شد. در نهایت با توجه به نتایج این پژوهش به دلیل دقت بیشتر و محاسبات دقیق تر، مدل تابعیت تصادفی نسبت به مدل تابعیت ثابت توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: تابع لژاندر، تولید شیر، درجه برازش، وراثت پذیری، همبستگی ژنتیکی
  • محمود وطن خواه صفحه 31
    به منظور تعیین تاثیر ایمنی به دست آمده از آغوز بر زنده مانی و راندمان رشد بره ها، تعداد 71 راس میش آبستن از گله ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند لری بختیاری واقع در شهرکرد (به تعداد 360 راس) به طور تصادفی انتخاب شد. نمونه گیری از خون میش ها دو هفته قبل از زایش، از خون بره ها 36 ساعت بعد از تولد و از آغوز میش ها 1 تا 8 ساعت بعد از زایمان به عمل آمد. پس از استخراج سرم میش ها و بره ها، میزان ایمونوگلوبولین G سرم میش ها، بره ها و آغوز میش ها و غلظت پروتئین کل در آغوز میش ها، سرم میش ها و بره ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین غلظت ایمونوگلوبولین G در سرم میش، آغوز میش و سرم بره به ترتیب 33/21، 48/48 و 86/7 میلی گرم بر میلی لیتر و پروتئین کل به ترتیب 98/71، 48/114 و 77/65 گرم بر لیتر بود. مرگ و میر بره ها با تمام صفات مربوط به ایمنی رابطه معنی داری (05/0 P<) نشان داد. به طوری که میانگین حداقل مربعات همه صفات مربوط به ایمنی در بره های تلف شده پایین تر از بره های زنده مانده بود. غلظت صفات مربوط به ایمنی در سرم میش ها و بره ها و آغوز میش ها تاثیر معنی داری بر رشد در بره ها نداشت (05/0 P>). بنابراین، با بهبود سطح ایمنی میش ها قبل از زایش، می توان سطح ایمنی در بره ها را بهبود بخشید و میزان تلفات را کاهش داد.
    کلیدواژگان: ایمنی، آغوز، مرگ و میر، رشد، بره، لری بختیاری
  • مرتضی کرمی صفحه 41
    برای بررسی خصوصیات مختلف ساختمانی، تهویه در جایگاه های سنتی، بهسازی شده و نیمه صنعتی بر عملکرد تولیدی گوسفند در سیستم پرورش روستائی تعداد 13 گله با 3578 راس گوسفند که به ترتیب شامل 3، 6 و4 گله بودند استفاده شد. در این مطالعه اندازه سطح جایگاه بسته، سطح بهاربند، مشخصات آخور، آبشخور، انبار، درب و پنجره موجود، انبار خوراک و سطح انبار دان و علوفه، تعداد و درصد زایش گوسفندان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد کمترین مساحت جایگاه بسته به ازای هر راس گوسفند مربوط به جایگاه سنتی (94/0 متر مربع) و بیشترین مربوط به جایگاه بهسازی شده و نیمه صنعتی به ترتیب 51/3 و 75/3 متر مربع بود (05/0>P). در مورد فضای بهاربند نیز جایگاه های سنتی کمترین و جایگاه نیمه صنعتی بیشترین بود (05/0>P). میانگین طول آخور، ارتفاع آخور و طول آبشخور به ازای هر راس گوسفند در جایگاه های مختلف دارای تفاوت معنی دار نبود. درصد بره زائی (7/93 درصد) در جایگاه نیمه صنعتی به طور معنی داری بالاتر از جایگاه سنتی(1/79 درصد) بود (05/0P<). میانگین درصد تلفات در گله های جایگاه سنتی (7/11 درصد) بیشتر از جایگاه بهسازی شده (53/8 درصد) و با جایگاه نیمه صنعتی (01/5 درصد) تفاوت معنی دار داشت. (05/0 P<). بنابراین توصیه می گردد که در حد امکان جایگاه های سنتی بهسازی شوند و جایگاه های نیمه صنعتی به طورکامل ساخته و پس از آن مجوز بهره برداری صادر شود و تلاش شود از تمام ظرفیت آن ها استفاده گردد.
    کلیدواژگان: جایگاه گوسفند، معیارهای ساختمانی جایگاه، بره زائی، تلفات و پرورش روستائی گوسفند
  • محمود رفیعی طاقانکی، مرتضی چاجی، طاهره محمدآبادی، محسن ساری صفحه 53
    در این مطالعه به بررسی مقایسه هضم پذیری پیت نیشکر عمل آوری شده با بخار تحت فشار توسط کل میکروارگانیسم ها یا باکتری های شکمبه گاو هلشتاین و گاومیش خوزستان در شرایط تغذیه ای مشابه پرداخته شده است. قابلیت هضم ماده خشک (DM)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF) پیت نیشکر عمل آوری شده توسط کل میکروارگانیسم ها و باکتری های شکمبه گاو و گاومیش به روش هضم دو مرحله ای و استفاده از تکنیک تولید گاز اندازه گیری شد. قابلیت هضم ماده خشک توسط کل میکروارگانیسم های شکمبه گاومیش (71/63 درصد) بیشتر از گاو (04/60 درصد) شد، همچنین قابلیت هضم ماده خشک و ADF توسط باکتری های شکمبه گاومیش (18/38 و 19/22 درصد) بیشتر از گاو (74/34 و 72/13 درصد) شد (05/0P<). صرف نظر از نوع میکروارگانیسم قابلیت هضم ماده خشک و ADF توسط میکروارگانیسم های شکمبه گاومیش (94/50، 23/33 درصد) بیشتر از گاو (39/47، 35/28 درصد) شد (05/0P<). پتانسیل تولید گاز (B) پیت نیشکر عمل آوری شده توسط کل میکروارگانیسم ها و باکتری های شکمبه گاومیش (02/91 و 25/61 میلی لیتر) بیشتر از گاو (83/68 و 27/24 میلی لیتر) بود (05/0P<). نرخ گاز تولید شده (C) پیت نیشکر عمل آوری شده توسط کل میکروارگانیسم ها و باکتری های شکمبه گاو به طور معنی داری بیشتر از گاومیش بود (05/0P<). پارتیشنینگ فاکتور، تولید توده میکروبی و راندمان تولید توده میکروبی برای باکتری ها و کل میکروارگانیسم های شکمبه گاو به طور معنی داری بیشتر از شکمبه گاومیش به دست آمد (05/0P<). جمعیت کل باکتری های شکمبه گاومیش خوزستان بیشتر از گاو هلشتاین بود (05/0P<). بنابراین نتایج برتری گاومیش نسبت به گاو هلشتاین را در استفاده از پیت نیشکر عمل آوری شده با بخار آب تحت فشار را نشان داد.
    کلیدواژگان: ماده آلی قابل هضم، تکنیک تولید گاز، جمعیت باکتریایی، هضم دو مرحله ای
  • محمد جواد عشقی، فرزاد میرزایی آقجه قشلاق، جمال سیف دواتی، اردوان قربانی صفحه 77
    این پژوهش به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و فراسنجه های مختلف تجزیه‎پذیری ماده خشک، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی‎سلولز و ماده آلی گیاه علف گندمی از گیاهان غالب ارتفاعات منطقه نئور استان اردبیل انجام شد. نمونه های گیاهی در طی 3 مرحله رشد رویشی، گلدهی و بذردهی، در 2 منطقه ارتفاعی متفاوت و از هر مرحله رشد حداقل 30 پایه جمع آوری و بررسی شد. آزمایش‎های برآورد تجزیه‎پذیری با روش کیسه های نایلونی و با استفاده از دو راس قوچ نژاد مغانی دارای فیستولای شکمبه‎ای انجام شد. بین میانگین مقادیر غلظت ماده خشک، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی‎سلولز، خاکستر و همچنین بین فراسنجه های تجزیه‎پذیری ماده خشک، دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی‎سلولز و ماده آلی شامل بخش تجزیه‎پذیر سریع (a)، بخش تجزیه‎پذیر آهسته (b)، سرعت ثابت تجزیه‎پذیری (c) و میزان سرعت تجزیه‎پذیری موثر (ED) در مراحل مختلف رشد تفاوت معنی‎داری مشاهده گردید (05/0>P). نتایج نشان داد که با پیشرفت مرحله رشد گیاه میانگین مقادیر ماده خشک، چربی خام، خاکستر و فراسنجه های تجزیه‎پذیری ماده خشک و دیواره سلولی کاهش معنی‎داری یافته و بر میانگین مقادیر دیواره سلولی، دیواره سلولی بدون همی‎سلولز و ماده آلی افزوده ‎شد (01/0>P). بیشترین میانگین مقادیر بخش a و b ماده خشک در مرحله رشد رویشی گیاه مشاهده گردید و کمترین میانگین مقادیر آن‎ها در مرحله بذردهی مشاهده شد. همچنین اثر ارتفاع نیز بر روی الیاف محلول در شوینده خنثی (NDF) و فراسنجه های مختلف تجزیه‎پذیری ماده خشک و دیواره سلولی معنی‎دار بود (05/0>P). به طور کلی مطالعه حاضر نشان داد که با بلوغ گیاه، از میزان تجزیه پذیری شکمبه‎ای و ارزش غذایی گیاه کاسته می‎شود.
    کلیدواژگان: علف گندمی تائوری، ارزش تغذیه ای، تجزیه پذیری، دیواره سلولی، مراحل مختلف رشد
  • عزیز کردونی، بهاءالدین عالم زاده، اکبر ابرغانی، محمدرضا مشایخی، بهاره طاهری دزفولی صفحه 95
    این آزمایش با هدف بررسی امکان استفاده از برگ خرمای عمل آوری شده با اوره در پرواربندی گوسا له های نر گاومیش انجام گردید. دام های مورد آزمایش تعداد 15 راس گوساله نر گاومیش با میانگین وزنی 47/13 ± 233 کیلوگرم و میانگین سنی 12 ماه بود. به منظور افزایش ارزش غذایی برگ خرما با پنچ درصد اوره عمل آوری شد. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تیمار و پنج تکرار در مدت 138 روز انجام گردید. پانزده روز اولیه آزمایش به عنوان دوره عادت پذیری در نظر گرفته شد. تیمار ها شامل سه جیره غذایی حاوی صفر (شاهد)، 5/12 و 25 درصد (بر اساس ماده خشک) برگ خرمای عمل آوری شده بود که جایگزین بخشی از قسمت علوفه ای جیره های غذایی دام ها گردید. پروتئین خام و انرژی قابل متابولیسم برگ خرمای عمل آوری شده با 5 درصد اوره به ترتیب 18/0 ± 67/14 درصد و 06/0±74/0 مگاکالری بر کیلوگرم ماده خشک تعیین گردید. صفات مورد بررسی شامل ماده خشک مصرفی روزانه، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی برای سه تیمار به ترتیب 81/6، 25/7، 11/7 کیلوگرم و 845/0، 889/0، 902/0 کیلوگرم و 24/8، 19/8، 97/7 بوده است. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد در کلیه صفات بررسی شده بین تیمارها اختلاف معنی داری وجود ندارد (05/0
    کلیدواژگان: برگ درخت خرما، گاومیش، پرواربندی، اوره
|
  • M. Latifi, S. Alijani, A. Taghizadeh, Gh. Moghaddam Page 1
    The present study was carried out to estimate genetic and phenotypic parameters for litter size trait in Mehrabani sheep by threshold model. Data file included the litter size of 5069 ewes which collected from 1994 to 2010 at Mehrabani sheep breeding center under supervision of Agriculture-Jahad Organization of Hamedan. The pedigree file consisted of the information of animals burned which were born from 1987 to 2010. The number of lambs per ewe were used as, repeated records. The effects of herd, year, and lambing time were fitted in the model as fixed effects. The significance of fixed effects was examined using Logistic procedure of SAS software. The analysis for trait was carried out, using the Thrgibbs1f90 program. Estimates of direct heritability, maternal heritability and repeatability were 0.039, 0.11 and 0.057, respectively. The low estimations of direct heritability, maternal heritability and repeatability were obtained in the current study for litter size trait. It indicates that selection based on the ewe’s own performance may result in slow genetic improvement.
    Keywords: Litter size, Genetic parameters, Bayesian method, Mehrabani sheep
  • M.H. Khaleghi, S. Zerehdaran, S. Hassani, H. Farhangfar, A.R. Eghbal Page 13
    This study was conducted to estimate genetic parameters of milk production in Yazd Holstein dairy cows using fixed and random regression model. The dataset consisted of 35178 test day records belonging to 5101 first calving Holstein cows with two or three times of milking was used. Data were collected from 42 herds during 1991 to 2009. A combination of herd, year, season and times of milking were included in the models. Age at calving along with Holstein percertage of each cow were considened as covariates. Direct genetic and permanent enviromental effects were included in the models as random effects. Random direct genetic and permanent enviromental effects were fitted on milk production curve using Legender orthogonal polynomial with power three for permanent enviroment effect and power four for direct genetic effect in random regression model. Estimated heritability for milk production in fixed regression model was 0.17. In random regression model, heritability of milk production was higher in second than first mid of lactaion period. The highest and the lowest heritability were estimated at first (0.088) and tenth (0.292) months, respectively. Estimated breeding values for sires and daughters were evaluated in both models. The mean of estimated breeding values in random regression model was significantly higher than fixed regression model. Rank correlations between breeding values of two models were 0.958 and 0.964 for sires and daughters, respectively. In conclusion, random regression model can be recommended for genetic parameter estimation, because of its higher accuracy compared to fixed regression model.
    Keywords: Legander function, Milk production, Degree of fitness, Heritability, Genetic correlation
  • M. Vatankhah Page 31
    In this study the number of 71 head of conceived ewe from the flock of Lori-Bakhtiari sheep (with number of 360 head), in Sholi Station selected as randomly to determine influence of acquired colostrum immunity on mortality rate and performance of growth traits in lambs. The sampling of blood of ewe, colostrum of ewe and blood of lamb were taken 2 weeks before parturition, 1 to 8 hours after parturition and 36 hours after birth of lamb, respectively. The serum samples extracted and then measured immunoglobulin G (mg/ml) and total serum protein (gr/l) in samples. Results showed that the overall mean of immunoglobulin G (mg/ml) were 21.33, 48.48 and 7.86 for blood serum of ewe, serum colostrum of ewe and serum blood of lamb and total serum protein (gr/l) were 71.98, 114.48 and 65.77, respectively. The least square means of all traits were significantly (P<0.05) lower in died lambs. The concentration of immunity traits in serum of ewes, lambs and colostrums of ewes were not significant on performance of growth traits in lambs (P>0.05). Thus, lamb mortality can be reduced through improving the immunity level in blood of lambs by improving immunity level of ewes (through nutritional supplementation) before parturition.
    Keywords: Immunity, Colostrum, Mortality rate, Growth traits, Lamb, Lori, Bakhtiari
  • M. Karami Page 41
    This study was conducted to compare the traditional, reconstructed and semi-industrial sheep housing for different characteristics constant: building (construction Index), reproductive traits and dead rate on sheep performance in village management system, We randomly selected 13 flocks with 3578 sheep for recorded more than 100 ewes: 3 flocks on traditional, 6 flocks reconstructed and 4 flocks semi-industrial sheep house, respectively. The data were used about construction and equipment of sheep house.SAS varsion 9.1were used to carry out the statistical analyses. The results showed that mean of closed house in traditional sheep housing, reconstructed and semi-industrial sheep housing were0.94, 3.51 and 3.71 m2/head, respectively; and between traditional and two other groups were significant difference (P<0.05). The mean of yard area in traditional sheep housing, reconstructed sheep housingand semi-industrial sheep housing were0.73,3.36 and 5.13 m2/head,respectively. The yard area of traditional sheep housing significantly was less than semi-industrial (P<0.05). The mean length of feeder and feeding trough were same in different sheep housing, but feeds storage semi-industrial housing were higher than other housing system (P<0.05). Reproductive of semi-industrial sheep housing were higher than traditional sheep housing (P<0.05). The mean of daed rate in semi-industrial sheep housing significantly was lower than traditional (P<0.05). Finally, we have recommended that traditional sheep housing be reconstructed and semi-industrial housing be fully rebuilt.
    Keywords: Sheep housing, Construction Index, Reproductive, Dead rate, Vilage management system
  • M. Rafiei Taghanaki, M. Chaji, T. Mohammadabadi, M. Sari Page 53
    The aim of this study was to compare the digestibility of sugarcane pith treated with steampressured by rumen microorganisms and rumen bacterial of Holstein cow and buffalo of Khuzestan under similarfeedingconditions. Digestibility of dry matter (DM), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) of steam treated sugarcane pith was measured by total rumen microorganisms and rumen bacterial of cow and buffalo.Two-stagedigestionmethod and gas production techniques were used. In vitro digestibility of DM of steam treated sugarcane pith by total rumen microorganisms of buffalo (63.71%) were more than cow (60.04%), also DM and ADF digestibility by the rumen bacterial of buffalo (38.18 and 22.19%) was more than cow data significantly (34.74 and 13.72%) (P<0.05). However, about the NDF and ADF digestibility by total rumen microorganisms and NDF by the rumen bacterial, digestibility of rumen buffalo was more than cow numerically (P>0.05). Regardless of thetype of microorganism, DM and ADF digestibility by rumen microorganisms of buffalo (50.94, 33.23%) was higher than cow (47.39, 28.35%) (P<0.05). Potential of gas production (B) of steam treated sugarcane pith by total rumen microorganisms and buffalo rumen bacterial (91.02, 61.25 ml) was more than cow (68.83, 24.27 ml) (P<0.05). But rate of gas production (C) of steam treated sugarcane pith by total rumen microorganisms and rumen bacterial of cow were significantly higher than buffalo (P<0.05). Partitioning Factor (PF), microbialbiomassand microbialbiomassefficiency of steam treated sugarcane pith for rumen bacterial and total rumen microorganisms of cow were significantly higher than buffalo (P<0.05). The total bacteria population of Khuzestan buffalo (1.9×105 cells/ml) was significantly more than Holstein cows (0.92×105 cells/ml) (P<0.05).
    Keywords: Digestible organic matter, Gas production technique, Bacteria population, Two, stage digestion
  • M.J. Eshghi, F. Mirzaei Aghjeh Qeshlagh, J. Seif Davati, A. Ghorbani Page 77
    Present study was carried out to determine the chemical composition and degradability parameters of Dry Matter (DM), Acid Detergent Fiber (ADF), Neutral Detergent Fiber (NDF) and Organic Matter (OM) in Agropyrontauri, which isa dominant rangeland plant in Neor region (Ardabil province). Plant samples were collected at 3 stages including: vegetative growth stage, flowering stage, seeding stage and in two different elevations. 30 plants from each stage were collected and evaluated.Ruminal degradability of samples was determined by in situ technique using two ruminalcannulatedMoghani rams. There were significant differences between average amount of DM, NDF, ADF, Ash contents; and their degradability of DM, ADF, NDF and OM including rapid degradable portion (a), slow degradable portion (b), constant rate of degradability (c) and Effective Degradability (ED) in different phenological stages (P<0.05). Results showed thatby developing phenological stages the average amount of DM, EE, Ash contents and parameters of DM and NDF degradability were decreased, however the mean amount of ADF, NDF and OM were increased (P<0.01). The highestaverage amount values for a and b portions of DM were observed in vegetative growth stage, however the lowestaverage amount values were in seeding stage. Moreover, effect of height on NDF and degradability parameters of DM and NDF was significant (P<0.05). Generally, present study showed that maturity of plant led to decrease in amount of rumen degradability and nutritional value of plants.
    Keywords: Agropyrontauri, Nutritional value, Degradability, Cell wall, Different phenological stages
  • A.Kardooni, B. Alemzadeh, A. Abarghani, M.R. Mashayekhi, B. Taheri Dezfuli Page 95
    This experiment has conducted to assess the utilization of urea treated date palm leaves in fattening of buffalo male calves. In order to increase the nutritive value of date palm leaves, it treated by 5 percent of urea. The experiment was done based on Randomized Complete Blocks Design with three treatments and five replications during 138 days. The initial 15 days of experiment was considered as adaptation period. Treatments include three diets containing zero (control), 12.5 and 25 percent (on dry matter basis) of urea treated date palm leaves that replaced part of the forage (bagasse) ration of animals. The diets were included 50 percent forage, 50 percent concentrate. Treated date palm leaves contained 14.67±0.18 percent crude protein and 0.74±0.06 Mcal/Kg metabolizable energy. Experimental measurements included daily feed intake, daily weight gain and feed conversion ratio were 6.81, 7.25, 7.11 kg and 0.845, 0.889, 0.902 kg and 8.24, 8.19, 7.97 respectively. The results showed there were no significant differences between treatments for all factors (P>%5). It was concluded that 25 percent of ration can be used date palm leaves treated by 5 percent of urea in fattening buffalo's calves ration (on dry matter basis).
    Keywords: Date palm leaves, Buffalo, Fattening, Urea