فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال یکم شماره 2 (تابستان 1392)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال یکم شماره 2 (تابستان 1392)

  • 132 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1392/04/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی حسین خانی، مهدی مرادی، حسین دقیق کیا، صادق علیجانی صفحه 1
    این آزمایش به منظور تعیین رفتارهای مصرف خوراک به هنگام جایگزینی دانه جو با پسماند رستوران در جیره بره های پرواری انجام شد. در این آزمایش 36 راس بره نر وماده هیبرید از 3 گروه ژنتیکی بصورت تصادفی در سه گروه قرار گرفته و بصورت انفرادی تغذیه و نگهداری شدند. در جیره های مورد استفاده پسماند رستوران در 2 سطح (سطوح 50 و 100 درصد) جایگزین جو در جیره شده و همراه با گروه شاهد مورد بررسی قرارگرفت. استفاده از پسماند رستوران در جیره بره ها توزیع اندازه قطعات خوراک را در جیره های کاملا مخلوط تغییر داد. سرعت مصرف خوراک در زمانهای 1، 2، 4 و 8 ساعت بعد از وعده صبح تعیین گردید. استفاده از پسماند رستوران در جیره بره های پرواری تاثیری برکل خوراک مصرفی نداشت اما سرعت مصرف خوراک در ساعتهای مختلف پس از تغذیه و مصرف انتخابی حیوانات از اجزای مختلف خوراک در جیره های کاملا مخلوط را تغییر داد. نتایج این تحقیق نشان داد که بره های پرواری می توانند با تغییر رفتارهای مصرف خوراک بویژه تغییر سرعت مصرف در ساعات پس از ارایه خوراک سلامت شکمبه را حفظ نمایند.
    کلیدواژگان: پسماند رستوران، مصرف انتخابی، سرعت خوردن، بره هیبرید
  • سبحان گلچین گله دونی، اسدالله تیموری یانسری، لیلا خلوتی صفحه 17
    این مطالعه به منظور بررسی اثرات اندازه ذرات یونجه و تیمار کنجاله کانولا با اسید هیدروکلریک (با خلوص 38 درصد و در سطح 5 درصد) روی موثر بودن فیزیکی، مصرف خوراک، قابلیت هضم ظاهری در کل لوله گوارشی مواد مغذی جیره و رفتار جویدن در گوسفند زل اجرا شد. چهار راس گوسفند دارای فیستولای شکمبه ای با جیره کاملا مخلوط (TMR) تغذیه شدند. جیره های آزمایشی شامل موارد زیر بودند: 1) کنجاله کانولای تیمار شده و یونجه بلند 2) کنجاله کانولای تیمار شده و پودر یونجه 3) کنجاله کانولای تیمار نشده و یونجه بلند 4) کنجاله کانولای تیمار نشده و پودر یونجه. داده های به دست آمده از آزمایش در قالب طرح مربع لاتین مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. توزیع اندازه ذرات ماده خشک به وسیله سیستم جدا کننده ذرات پنسیلوانیا (PSPS) تعیین شد و برای تقسیم بندی اجزاء خوراکی و جیره کاملا مخلوط به صورت ذرات بلند (بزرگتر از 19 میلی متر)، متوسط (بین 19 و 8 میلی متر) و کوچک (بین 8 و 18/1 میلی متر) مورد استفاده قرار گرفت. طبق نتایج آزمایش، کاهش اندازه ذرات، مصرف روزانه الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF) را افزایش (05/0< P)، و درصد الیاف نامحلول در شوینده خنثی موثر فیزیکی (peNDF) را کاهش داد (05/0 < P)، در حالی که تیمار کنجاله کانولا اثری روی آن ها نداشت (05/0 > P).
    کلیدواژگان: کنجاله کانولا، فیبر موثر فیزیکی، اندازه ذرات یونجه، فیستولای شکمبه ای
  • محمد جواد خلیفه، طاهره محمدآبادی، مرتضی چاجی، سمیه سالاری، خلیل میرزاده صفحه 41
    آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 12 رٲس گوسفند عربی که با جیره های حاوی 2 و 4 درصد جی بایند در سطح نگهداری تغذیه شدند. تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه (شاهد)جیره پایه با 2 درصد جی بایند و جیره پایه با 4 درصد جی بایند بودند. مایع شکمبه حدود 3 ساعت بعد از خوراک دهی صبح از دام ها گرفته شد. پس از رنگ آمیزی با محلول لوگول، برلیانت گرین و متیلن بلو، شمارش و مورفولوژی پروتوزوآها زیر لام هماسیتومتر انجام گردید. همچنین با استفاده از محیط کشت اختصاصی باکتری های شکمبه هضم پذیری نمونه های کاه در زمان های 24، 48 و 96 ساعت انکوباسیون تعیین گردید. نتایج نشان داد که تعداد پروتوزوآها به طور معنی داری در تیمارحاوی جی بایند کمتر بود(به ترتیب 4- 10 * 25/7 و 4- 10 * 87/2 در میلی لیتر برای تیمارهای حاوی 2 و 4 درصد جی بایند) (05/0P<). بر طبق نتایج این آزمایش، گونه های هولوتریش در جیره حاوی 4 درصد جی بایند به طور کلی حذف شده بود. ناپدید شدن ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی توسط باکتری های شکمبه در 24 ساعت انکوباسیون در تیمار 4 درصد جی بایند (به ترتیب 60/8 و 26/92 درصد) بالاتر بود (05/0P<). شمارش تعداد باکتری ها بر اساس روش MPN نشان داد که بیشترین جمعیت باکتریایی مربوط به تیمار حاوی 4 درصد جی بایند می باشد. بنابراین نتایج پیشنهاد می کند که استفاده از 4 درصد جی بایند اثر بهتری را در کاهش جمعیت پروتوزوآهای مژکدار، افزایش جمعیت باکتریایی و هضم پذیری الیاف نامحلول در شوینده خنثی در برابر 2 درصد جی بایند داشته است.
    کلیدواژگان: جی بایند، باکتری های شکمبه، پروتوزوآ، شمارش باکتری
  • میلاد مجنونی، داریوش علیپور، علی سپهری، حسن علی عربی صفحه 57
    این آزمایش جهت بررسی عملکرد تولید، ترکیب شیمیایی، مواد معدنی و فراسنجه های تخمیر شکمبه ای برگ و ساقه یونجه همدانی در سه چین متفاوت (برداشت شده در اوایل گلدهی) در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. ترکیب شیمیایی و فراسنجه های تولید گاز ساقه و برگ به صورت جداگانه با روش های استاندارد اندازه گیری شد. کمترین غلظت پروتئین خام برگ و ساقه در چین دوم، و بیشترین غلظت آن در چین سوم مشاهده شد (05/0p<). همچنین بیشترین غلظت دیواره سلولی نامحلول در شوینده خنثی (دیواره سلولی) ساقه در چین دوم بود، اگرچه بیشترین غلظت آن در برگ یونجه چین سوم مشاهده شد (05/0p<). با افزایش در تعداد چین غلظت آهن، مس و منگنز در ساقه کاهش یافت (05/0p<). در چین دوم ساقه دارای بیشتزین مقدار فسفر بود در حالی که روی بیشترین مقدار را در چین اول تشکیل می داد. در برگ ها با افزایش تعداد چین غلظت آهن کاهش پیدا کرد، اما در سایر مواد معدنی نوسانات زیادی مشاهده شد. کمترین مقدار گوارش پذیری ماده آلی ساقه در چین دوم، و در برگ بیشترین مقدار در چین سوم مشاهده شد (05/0p<). بیشترین مقدار گوارش پذیری دیواره سلولی و انرژی قابل متابولیسم برگ، در چین سوم مشاهده شد، در مقابل بیشترین مقدار توده میکروبی و پارتیشنینگ فاکتور مربوط به چین دوم بود. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که یونجه مورد آزمایش به ترتیب کیفیت چین اول< چین سوم< چین دوم می باشد.
    کلیدواژگان: چین، ارزش غذایی، یونجه، قابلیت هضم آزمایشگاهی
  • علیرضا هروی موسوی، محسن دانش مسگران، تکتم وفا صفحه 75
    هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر تعداد روزهای باز گاوهای شیری هلشتاین ایران به عنوان شاخص اصلی عملکرد تولید مثلی دام و تاثیر آن بر مدت ماندگاری دام در گله بود. در این مطالعه از داده های شش گله استفاده شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از مدل های کمترین مربعات انجام گرفت. به منظور بررسی تاثیر روزهای باز در شکم اول بر ماندگاری دام، از آزمون بقاء و روش کاپلان – مییر استفاده شد. نتایج این آزمایش نشان داد که در خلال سالیان اخیر تعداد روزهای باز و زایمانهای غیر طبیعی افزایش یافته است (01/0P<). افزایش عملکرد تولیدی دام، تعداد روزهای باز گله را افزایش داد (01/0P<). زایمان های غیر طبیعی نیز سبب افزایش تعداد روزهای باز شدند (01/0P<). شکم تاثیر معنی داری بر روزهای باز داشت و گاوهای شش شکم و بالاتر، بیشترین تعداد روزهای باز را داشتند (01/0P<). نرزایی، روزهای باز را افزایش داد (05/0P<). تعداد روزهای باز در نتیجه استفاده از اسپرم ایرانی کمترین بود (01/0P<). فصل زایش، تعداد روزهای باز را تحت تاثیر قرار داد و میانگین تعداد روزهای باز در زایش های زمستانه بیش از زایش های تابستانه بود (01/0P<). افزایش روزهای باز در شکم اول تاثیر منفی بر ماندگاری دام در گله داشت و گاوهایی که این شاخص در آنها بیش از 160 روز بود، زودتر از گله حذف شدند (05/0P<). به طور کلی، نتایج آزمایش حاضر نشان می دهد تعداد روزهای باز به عنوان شاخص اصلی تاثیر گذار بر عملکرد تولید مثلی دام، تحت تاثیر عوامل وراثتی و محیطی است.
    کلیدواژگان: تعداد روزهای باز، حذف دام، آزمون بقاء
  • مهدی بهلولی، صادق علیجانی، جلیل شجاع صفحه 93
    در این تحقیق، رکوردهای تولید شیر و درصد چربی شیر گاوهای هلشتاین ایران جهت بررسی اثر متقابل بین ژنوتیپ و سطح تولید با استفاده از مدل رگرسیون تصادفی چند صفتی، مورد استفاده قرار گرفت. رکوردهای شکم اول مربوط به گاوهای زایش کرده بین سال های 1380 تا 1389 از بانک اطلاعاتی مرکز اصلاح دام کشور استخراج گردید. گله- سال های زایش از نظر میانگین تولید شیر و درصد چربی شیر به سه سطح کم تولید، متوسط تولید و پرتولید تقسیم شد. برای تولید شیر، 827295 رکورد از 98136 راس گاو در 2146 گله- سال زایش و برای درصد چربی شیر، 713053 رکورد از 87928 راس در 2395 گله- سال زایش در فایل داده باقی ماند. مولفه های (کو)واریانس صفات تولیدی با روش حداکثر درستنمایی محدود شده (REML) برآورد شد. در رابطه با تولید شیر، همبستگی رتبه ای ارزش های اصلاحی برآورد شده 305 روز تولید بین دو گروه کم تولید و متوسط تولید برابر با 77/0 و بین کم تولیدها با پرتولیدها برابر با 78/0 و برای چربی شیر بین تمامی سطوح تولیدی، بالاتر از 90/0 به دست آمد. همبستگی ژنتیکی بین سطوح کم تولید و پرتولید و نیز بین سطوح کم تولید و متوسط تولید شیر در اوایل و اواخر دوره شیردهی کمتر از 8/0 برآورد شد؛ اما همبستگی بین سطوح متوسط تولید و پرتولید برای مقدار شیر و همچنین همبستگی بین تمامی سطوح تولیدی درصد چربی بالا بود. همبستگی های رتبه ای و ژنتیکی پایین تر از 8/0، بر وجود اثر متقابل قابل توجه بین ژنوتیپ و محیط با تغییر رتبه گاوهای نر در سطوح مختلف تولید دلالت دارد.
    کلیدواژگان: پارامتر ژنتیکی، سطح تولید، مدل رگرسیون تصادفی، همبستگی ژنتیکی
  • آذر راشدی ده صحرایی، جمال فیاضی، محمود وطن خواه، محمد تقی بیگی نصیری صفحه 109
    هدف از انجام این مطالعه برآورد اجزاء (کو)واریانس و فراسنجه های ژنتیکی و محیطی صفات وزن بدن در سنین مختلف، در گوسفندان لری بختیاری، با استفاده از روش آماری بیزی بود. برای انجام این پژوهش از اطلاعات شجره و اوزان تولد، یک ماهگی، شیرگیری، شش ماهگی، نه ماهگی و یک سالگی 7697 راس بره حاصل از 291 راس قوچ و 2097 راس میش استفاده شد. اطلاعات طی سال های 1368 تا 1390 در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند لری بختیاری (شولی)، واقع در شهرستان شهرکرد، جمع آوری شده بودند. نرم افزار آماری SAS برای تعیین عوامل محیطی موثر بر این صفات و نرم افزارMTGSAM از طریق نمونه گیری گیبس، برای برآورد پارامترهای ژنتیکی، مورد استفاده قرار گرفت. عوامل محیطی سال تولد، جنس بره، تیپ تولد و سن مادر هنگام زایش بر کلیه صفات مزبور معنی دار بوده و به عنوان اثرات ثابت در مدل قرار گرفتند. سن دام هنگام وزن کشی به عنوان متغیر کمکی وارد مدل شد. وراثت پذیری مستقیم وزن تولد، یک ماهگی، شیرگیری، شش ماهگی، نه ماهگی و یک سالگی با مناسب ترین مدل برازش شده به ترتیب برابر03/0± 33/0،02/0± 11/0،02/0± 15/0، 02/0± 23/0،03/0± 29/0 و03/0± 38/0 برآورد گردید. نمونه گیری گیبس در آنالیز آماری بیزی توانست برآوردهای مورد انتظار، برای پارامترها را در محدوده معقول ارائه نماید. نتایج حاصل نشان داد که صفات رشد در سنین اولیه، بیشتر تحت تاثیر عوامل ژنتیکی مادری قرار دارند و با افزایش سن به علت کاهش وابستگی بره به مادر، از اهمیت این اثر کاسته شده است. وراثت پذیری پایین تا متوسط به دست آمده برای صفات نشان می دهد که نتیجه انتخاب برای این صفات، سبب بهبود ژنتیکی کم تا متوسط می گردد.
    کلیدواژگان: وراثت پذیری، صفات رشد، گوسفند لری بختیاری، نمونه گیری گیبس
|
  • A. Hosinkhani, M. Moradi, H. Daghighkia, S. Alijani, A. Taghizadeh Page 1
    This experiment was conducted to evaluate feeding behaviors of lambs regarding to restaurant wastes (RW) usage in the ration. Thirty-six hybrid lambs of three genetic groups randomly allocated into three groups and were kept and fed individually. Dietary barley grain replaced by RW in the levels of 50 and 100 % and along with control group (no RW) was studied. Inclusion of RW in finishing rations of lambs was changed particles distribution in total mixed rations (TMR) in which proportion of long, medium and short particles were increased and fine particles decreased comparing to control group (P<0.05). Selective consumption of TMR was determined at 1 and 8 hours and eating rate was measured at 1, 2, 4 and 8 h after the morning meal. RW usage in the finishing diet of lambs had no effect on total dry matter intake; however it changed selective consumption from different particles of TMR at different hours of feeding. In the diets containing RW, animals tend to sort against long particles and for short and fine particles of the TMR (P<0.05). Also RW usage in the rations has changed eating rate of animals at different hours after feeding (P<0.05). This experiment revealed that finishing lambs, to prevent the change of rumen pH and osmolality, can control rumen health by change of feeding behavior especially eating rate in the next hours after feed delivery.
    Keywords: restaurant waste, selective consumption, eating rate, hybrid lambs, particle size distribution
  • S. Golchin, Gelehdooni, A. Teimouri, Yansari, L. Khalvati Page 17
    This study was conducted to investigate the effects of alfalfa particle sizes (long vs. fine) and treating canola meal with hydrochloric acid solution (with purity of 38 percent and level of 5 percent) on physical effectiveness, intake, apparent total tract digestibility of nutrients and feeding behavior in sheep. Four ruminally cannulated sheep fed with TMR. Experimental diets were including: 1) canola meal treated and long alfalfa 2) canola meal treated and fine alfalfa 3) not treated canola meal and long alfalfa 4) not treated canola meal and fine alfalfa. Obtained data from experiment were analyzed by a 4×4 Latin square experimental design. Particle size distribution was determined by dry- sieving procedure and used to partition of feed component and TMR among percentage of long (larger than 19 mm), medium (between 19 and 8 mm) and small (between 8 and 1.18 mm) particles. According to study results, Reduction of particle size increased daily NDF intake (kg) (P<0.05), but decreased the proportion of physically effective NDF (peNDF) in the ingested rations (P<0.05), however canola meal treatment had no effect on them (P>0.05). Reduction of particle size increased DM intake but decreased digestibility of NDF and OM (P<0.05). Treatment of canola meal with hydrochloric acid solution decreased DM intake but increased CP digestibility (P<0.05). Total chewing activity, rumination and eating time reduced when particle size decreased and canola meal was treated (P<0.05). This study showed that reduction of forage particle size was the most effectiveness factor on DMI and chewing behavior (P< 0.05).
    Keywords: Canola meal, Physical effective fiber, Alfalfa particle size, Ruminal cannula
  • M.J. Khalifeh, T. Mohammadabadi, M. Chaji, S. Salari, K. Mirzadeh Page 41
    The aim of this study was to determine the effect of different levels of G-bind on rumen bacteria activity and protozoa population of Arabi sheep. Experiment was conducted using completely randomized design with twelve Sheep (4 head per each treatment) that fed with diets containing 2 and 4% G-bind, ad libitum for 28 days. Treatments were including a basal diet (control), basal diet with 2% and basal diet with 4% of G-bind. Rumen fluid was taken after 3 hours after the morning feeding by vacuum pump. After staining with logol solution, methylene blue and brilliant green, morphology and protozoa population was counted by hemocytometer lam. Also digestibility of straw for 24, 48 and 96 hours incubation determined with using culture medium of rumen bacteria. The result showed that, protozoa numbers in the treatment containing G-bind were lower, (7.25 × 10-4, and 2.87×10-4 per ml for 2 and 4% respectively) (P<0.05). Species of Holotricha, in the diet containing 4% G-bind had generally omitted. Disappearance of dry matter and natural detergent fiber (NDF) by rumen bacteria at 24 hour incubation was the highest for 4% G-bind (92.26 and 8.60 % respectively). Counting bacteria by MPN method showed that the greatest bacterial population was for 4% G-bind treatment. Therefore, the results suggests that using of 4% G-bind had the appropriate effect on reduction of ciliate protozoa population, increase rumen bacteria populations and NDF digestibility in compared with 2% G-bind.
    Keywords: G, bind, Culture bacteria, Protozoa, Counting bacteria
  • M. Majnouni, D. Alipour, A. Sepehri, H. Aliarabi Page 57
    This experiment was conducted to study the yield performance, chemical compositions, mineral contents and in vitro ruminal fermentation parameters in leaves and stem of Hamedani alfalfa during three consecutive cuttings (harvested at early bloom). Chemical composition and parameters of in vitro gas production of stem and leaves were seperately measured using standard procedures. The lowest crud protein (CP) content of leaves and stem was observed at the second cutting and the highest CP values were recorded at the third cutting (p<0.05). Also, at the second cutting the greatest values of neatural detergent fiber (NDF) was noted in stem, whereas the amount of this parameter for leaves was observed at third cutting(p<0.05). With the increasing number of cuttings the iron, copper and manganese content of stem decreased (P<0.05). The phosphorus content of stem was highest at the second cutting, while zinc had the highest concentration at the first cutting (P<0.05). There was an increment in iron content of leaves due to the numbers of cutting; however other minerals widely fluctuated over cuttings. The lowest organic matter digestibility of stem was observed at the second cutting, and highst value for leaves was seen at the third cutting (P<0.05). At the third cutting the highest value of NDF digestibility and metabolizable energy of leaves were observed, while the recorded value of microbial mass and partitioning factor were maximum at the second cutting. Overall, the result of this study showed that the quality of tested alfalfa was in the order of second cutting>third cutting> first cutting.
    Keywords: Cutting, Alfalfa, Chemical composition, in vitro digestibility
  • A.R.Heravi Moussavi, M.Danesh Mesgaran, T. Vafa Page 75
    The aim of this study was to evaluate the factors affecting days open (DO) as the main reproductive performance and longevity index in Holstein dairy cows in Iran. The demographic, production and reproduction data of six large dairy farms were used. The data were analyzed using Standard Least Squares models. Survival analysis using Kaplan-Meier method was used to determine the impact of DO on longevity. The results showed that DOand dystocia were increased during the recent years (P<0.01). Days open was increased due to the higher milk yield in recent years (P<0.01). Non-eutocia calving also increased the DO (P<0.01). Parity impacted DO and cows in their 6th or more lactations had the highest DO (P<0.01). Male calves increased DO (P<0.05). Sire origin had significant impact on DO and Iranian sires had the lowest DO compare to their counterparts (P<0.01). Season of calving had significant influence on DO and cows calved in winter had higher DO compare with their counterparts calved during summer (P<0.01). Increase in DO during the first calving had a negative impact on cow longevity and cows with more than 160 days of DO were culled sooner (P<0.05). In conclusion, the results of the present study demonstrate that DO as the main reproductive performance index is impacted by genetic and environmental factors.
    Keywords: Dairy cows, Days open, Culling
  • M. Bohlouli, J. Shodja, S. Alijani Page 93
    In this research, milk yield and fat percentage records of Iranian Holstein dairy cattle were used for investigating the existence of genotype by production level interaction via multi-trait random regression model. The records of first lactation were extracted from the database of National Animal Breeding Centerfor cows calved between 2001 and 2010. Herd-years of calving were grouped in low, medium and high production levels based on milk yield and fat percentage. For milk yield, 827295 records from 98136 cows/2146 herds and for fat percentage, 713053 records from 87928 cows/2395 herds remained in the data file. (Co)variance components for milk production traits were estimated by restricted maximum likelihood (REML) method. For milk yield, rank correlations of estimated breeding values for 305-d yield between low and medium production levels and between low and high production levels were 0.77 and 0.78, respectively and for fat percentage, among all levels were higher than 0.90. Genetic correlations between low and high production levels and between low and medium production levels of milk yield in early and late lactation period were less than 0.8; but correlation between medium and high production levels of milk production and between all levels of fat percentage were high. Re-ranking of sires in different production levels led to ratings and genetic correlations lower than 0.8 implying to significant presence between genotype and environment interaction.
    Keywords: Genetic parameters, Production level, Random regression model, Genetic correlation
  • A.Rashedi Dehsahraei, J. Fayazi, M. Vatankhah, M.T.Beige Nasiri Page 109
    The object of this study was to estimate (co)variance components and genetic and environmental parameters for body weights at different ages in Lori-Bakhtiari sheep using a Bayesian approach.In this study, pedigree information and birth weight, one month weight, weaning weight, 6 month weight, 9 months weight and 12 months weight, of 7697 lambs from the 291 rams and 2097 ewes were used. The data was collected in Shahrekord sheep breeding station (sholi) during 1989- 2011. The SAS statistical software was used to determine the effect of environmental factors, and MTGSAM software via Gibbs sampling was applied to estimate genetic parameters. Environmental factors like birth year, sex, type of birth and age of mother on lambing timehad significant effect on traits, which included in the model as fix effects. Animal’s age at weighting day was introduced to the model as covariate. Using best chosen model, the direct heritability for birth weight, one-month, weaning weight, 6 months weight, 9 months weight and 12 months weight were respectively obtained as follows: 0.33±0.03, 0.11±0.02, 0.15±0.02, 0.23±0.02, 0.29±0.03 and 0.38±0.03. Gibbs sampling in Bayesian statistical analysis could provide reasonable range expected estimations for parameters. The results showed that growth traits more are influenced by mother’s genetic factors in the early of age. With increasing age, due to decreases dependence to her mother, the significance of this effect is reduced. The lower to moderate estimates of direct heritabilityfor growth at different ages, obtained in this survey indicate that selection for these traits will be lead to lower to moderate genetic improvement.
    Keywords: Heritability, Growth traits, Lori, Bakhtiari sheep, Gibbs sampling