فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال دوم شماره 1 (بهار 1393)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال دوم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی دهقان بنادکی، علیرضا جولازاده، کامران رضایزدی صفحات 1-16
    این پژوهش به منظور مطالعه تاثیر تغذیه کنجاله سویای فرآوری شده با سطوح مختلف تانن استخراج شده از پوسته پسته بر عملکرد پروار و خصوصیات لاشه گوساله های نر هلشتاین انجام شد. جهت انجام این تحقیق، 28 راس گوساله نر هلشتاین با میانگین وزنی 63 ± 256 کیلوگرم و میانگین سنی 7 ماه، به جیره آزمایشی اختصاص داده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 7 تکرار به مدت 94 روز انجام شد. اقلام جیره پایه برای تیمارهای آزمایشی یکسان بود، بجز کنجاله سویا که در سطوح صفر، 5، 10 و 15 درصد (فرآوری شده با تانن استخراج شده از پوسته پسته) جداگانه به جیره ی پایه افزوده شد.در پایان آزمایش گوساله ها کشتار شدند و خصوصیات لاشه آنها مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده تفاوت معنی داری بین جیره ها از لحاظ ماده خشک مصرفی مشاهده نشد. تفاوت معنی داری بین ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن روزانه گوساله های تغذیه شده با جیره های مختلف مشاهده شد (05/0>P) بطوری که ضریب تبدیل غذایی در تیمار چهار(سطح 15 درصد تانن پوسته پسته در فرآوری کنجاله سویا) بطور معنی داری (05/0>P) بهتر از تیمار شاهد بود. تفاوت معنی داری بین خصوصیات لاشه در گوساله های تغذیه شده با جیره های مختلف مشاهده نشد. نتایج این پژوهش نشان داد که فرآوری کنجاله سویا با تانن استخراج شده از پوسته پسته، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراکی را در گوساله ها بهبود داد ولی تاثیری بر خصوصیات لاشه گوساله ها نداشت.
    کلیدواژگان: گوساله نر هلشتاین، تانن پوسته پسته، کنجاله سویا، خصوصیات لاشه
  • مرتضی کردی، عباسعلی ناصریان، رضا ولی زاده، عبدالمنصور طهماسبی صفحات 17-32
    این پژوهش به منظور بررسی ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری، تجزیه پذیری و تولید گاز سیلاژ تفاله مرکبات غنی شده با سطوح مختلف تفاله چغندر(SBP) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی: تیمار 1 (تفاله مرکبات تازه)، تیمار 2، 3 و 4 بترتیب شامل (شاهد+ 6، 12 و 18 گرم SBP /کیلوگرم سیلاژ) بودند. نتایج نشان دادند که DM% و CP% سیلاژها با افزایش سطوح تفاله چغندر بطور معنی داری افزایش یافت. درصد NDF، ADF، EE% و خاکستر بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشتند. ولی غلظت نیتروژن آمونیاکی و pH سیلاژها با افزایش SBP بطور معنی داری افزایش یافت. شاخصFlieg point نشان داد که همه سیلاژها از لحاظ کیفیت در دسته سیلاژ با کیفیت خوب قرار داشتند. داده های تجزیه پذیری نشان دادند که بخش (a) بطور معنی داری در گروه شاهد و تیمار حاوی 6 گرم SBP بالاتر بوده است ولی بخش(b) و (c) با افزایش SBP بطور معنی داری افزایش یافت. بین تیمارها از لحاظ پتانسیل تجزیه پذیری اختلاف معنی داری وجود نداشت. میزان تجزیه پذیری موثر سیلاژها با افزایش سطح SBP بطورمعنی داری افزایش یافت. میزان تولید گاز سیلاژها در زمان های مختلف انکوباسیون با افزایش سطح SBP بطورمعنی داری افزایش یافت. همچنین (b) و (c) نیز با افزایش SBP افزایش یافتند. بین تیمارها از لحاظ NEl و غلظت SCFA تفاوت معنی داری مشاهده نشد، اما میزان OMD وME توسط سطوح مختلف SBP بطور معنی داری افزایش نشان دادند. بنظر می رسد افزودن SBP به سیلاژ تفاله مرکبات می تواند موجب بهبود ارزش تغذیه ای این فرآورده فرعی شود.
    کلیدواژگان: تولید گاز، سیلاژ تفاله مرکبات، تفاله چغندر
  • یدالله چاشنی دل، حامد شهابی صفحات 33-50
    این آزمایش به منظور تعیین اثر روغن کانولا و اسانس پونه کوهی بر عملکرد، اجزای لاشه، فراسنجه های خونی و خصوصیات شیمیایی لاشه بره های دالاق انجام شد. 16 راس بره نر نژاد دالاق با میانگین وزن اولیه 2±25 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار به مدت 80 روز پروار شدند. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از 1- تیمار شاهد (فاقد اسانس پونه کوهی و روغن کانولا)، 2- 2 درصد روغن کانولا، 3 – ترکیب 2 درصد روغن کانولا و 2/0 درصد اسانس پونه کوهی 4- 2/0 درصد اسانس پونه کوهی. گوسفندانی که از جیره حاوی روغن کانولا و اسانس پونه کوهی تغذیه کردند دارای بیشترین وزن لاشه پر، لاشه گرم و ران بودند (05/0>p). گوسفندان پروار شده با تیمارهای حاوی اسانس پونه کوهی و تیمار شاهد به ترتیب دارای کمترین و بیشترین مقدار چربی در محوطه بطنی و وزن نیم دنبه بودند (05/0>P). غلظت های گلوکز، کلسترول کل، تری گلیسرید، لیپوپروتئین های با چگالی بالا (HDL) و لیپوپروتئین های با چگالی پایین (LDL) به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند(05/0>P). مقدار آلبومین، کل پروتئین و نیتروژن اوره ای تحت تاثیر تیمار های آزمایشی قرار نگرفتند (05/0
    کلیدواژگان: روغن کانولا، اسانس پونه کوهی، فراسنجه های خونی، خصوصیات لاشه، بره دالاق
  • مجید مهدوی کلاته نو، نور محمد تربتی نژاد، سعید زره داران، فرید مسلمی پور، رحمت سمیعی صفحات 51-66
    به منظور ارزیابی پتانسیل تغذیه ای کنجاله گوار و مقایسه آن با سایر کنجاله های معمول در تغذیه دام (کنجاله های آفتابگران، پنبه-دانه، سویا و کلزا) آزمایشی در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول ترکیب شیمیایی کنجاله های مورد آزمایش اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که به جز بخش ماده خشک در سایر بخش های مربوط به ترکیب شیمیایی تفاوت هایی بین کنجاله های مورد آزمایش وجود دارد. نتایج بیان کننده بالاترین میزان پروتئین خام مربوط به کنجاله گوار به میزان 02/51 درصد بود. در مرحله دوم آزمایش عملکرد پرواری بره های نر نژاد زل در دروه 90 روزه پروار مقایسه شد. اختلاف معنی داری در بین تیمارهای مختلف از نظر افرایش وزن روزانه مشاهده نشد. هر چند مقدار عددی افزایش وزن روزانه در بره های مصرف کننده کنجاله گوار بیشتر از سایر تیمارها بود (05/0P <). نتایج نشان داد بین مصرف خوراک در بره های مصرف کننده کنجاله گوار و سویا اختلافی وجود نداشت. در این پژوهش ضریب تبدیل غذایی گروهی از بره ها که کنجاله گوار به عنوان مکمل پروتئینی آن ها بود از سایر گروه ها بهتر بود (05/0P <). میزان ضریب تبدیل کنجاله های سویا و کلزا اختلافی با هم نداشتند. با توجه به وجود شباهت های زیاد کنجاله گوار با کنجاله سویا به عنوان مکمل پروتئینی رایج مصرفی در ایران و با توجه به نتایج پژوهش حاضر در خصوص عملکرد پرواربندی، کنجاله گوار می تواند جایگزین مناسبی برای بخش پروتئینی جیره بره های پرواری باشد.
    کلیدواژگان: کنجاله گوار، مکمل پروتئینی، کنجاله دانه های روغنی، بره نژاد زل
  • علی محرری، سید حسن نوریان، ابراهیم اسدی صفحات 67-90
    به منظور بررسی اثر حذف پروتوزوآی موجود در شکمبه و تاثیر آن بر روی استفاده از جیره های مختلف، آزمایشی با 6 تیمار و 4 تکرار بر روی بره های بومی انجام گرفت. برای عمل پروتوزوآزدایی شکمبه بره های تحت آزمون، از ماده شیمیایی دی اکتیل سدیم سولفوسوکسینیت استفاده شد. تاثیر حذف پروتوزوآی موجود در شکمبه بر روی قابلیت هضم جیره های مصرفی با استفاده از 3 نوع جیره شامل پروتئینی، الیافی و چربی افزوده شده، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اضافه وزن روزانه، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل خوراک مصرفی در بین گروه پروتوزوآزداشده و گروه شاهد و همچنین برای سه جیره تحت آزمون دارای اختلاف معنی داری نشد (05/0P) که نشان دهنده واکنش متفاوت بره های پروتوزوآ زدا شده به هنگام مصرف جیره های مختلف است. نتایج بدست آمده در ارتباط با فراسنجه های خونی نشان داد که پروتوزوآ زدائی سبب کاهش معنی دار کلسترول و افزایش اوره در این گروه شده است (05/0>P). قابلیت هضم مواد مغذی نیز در مورد عصاره اتری و پروتئین خام مصرفی تغییرات معنی داری را بین دو گروه پروتوزوآزداشده و شاهد نشان داد (05/0>P). بطور کلی با استفاده از اطلاعات پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گیری نمود که تاثیرات پروتوزوآزدایی شکمبه بره ها در مقایسه با گروه شاهد به هنگام استفاده از جیره های غذایی متفاوت، متغیر است. زیرا الگوی تخمیر شکمبه ای حیوان پروتوزوآزداشده در بهره برداری از مواد خوراکی، متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: گوسفند، پروتوزوآزدائی، قابلیت هضم، فراسنجه های خونی
  • فرخنده رضایی، محسن دانش مسگران صفحات 91-110
    در این آزمایش اثر افزودن انواع مختلف کربوهیدرات های غیر الیافی (ساکارز، نشاسته یا مخلوط مساوی از هر دو) بر مقدار تولید گاز و فراسنجه های تخمیر پذیری برخی از مواد خوراکی مورد مطالعه قرار گرفت. مواد خوراکی در آزمایش تولید گاز (سلولز خالص، علف خشک یونجه و تفاله چغندر قند) و کشت ثابت (علف خشک یونجه، سبوس گندم و تفاله چغندر قند) به صورت مکمل نشده و یا مکمل شده (70 میلی گرم به ازای گرم ماده خشک) با کربوهیدرات های غیر الیافی (ساکارز، نشاسته و ساکارز + نشاسته) استفاده شدند. نتایج حاصل از تولید گاز نشان داد که افزودن ساکارز در مقایسه با نمونه شاهد موجب افزایش معنی دار نرخ تولید گاز در علف خشک یونجه شد (069/0در مقابل 060/0). افزودن نشاسته به تفاله چغندر قند باعث کاهش معنی دار نرخ تولید گاز شد. همچنین زمانی که علوفه پایه علف خشک یونجه یا تفاله چغندر قند بود افزودن ساکارز، نشاسته یا ساکارز+ نشاسته به طور معنی داری تولید گاز از بخش قابل تخمیر را افزایش داد. در آزمایش کشت ثابت افزودن کربوهیدرات های غیر الیافی هضم ماده خشک را در علف خشک یونجه به طور معنی داری کاهش داد. ثابت نرخ هضم ماده خشک در تفاله چغندر قند و سبوس گندم (به جز زمانی که ساکارز به سبوس گندم اضافه شد) به طور معنی داری با افزودن کربوهیدرات های غیر الیافی کاهش یافت. بخش فاقد پتانسیل هضم ماده خشک در علف خشک یونجه با افزودن کربوهیدرات های غیر الیافی به محیط کشت به طور معنی داری افزایش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: سلولز، یونجه، تفاله چغندر قند، ساکارز، نشاسته
  • عین الله عبدی قزلجه، رشید صفری صفحات 111-126
    چهار رقم جو اصلاح شده با نام های ماکویی، والفجر، CB-74-12، M-82-12 و چهار رقم جو بومی با نام های خاتون سراب، قره-آرپا، گوی-آرپا وگونجیک، در چهار تکرار کاشته شدند. پس از تعیین ترکیب شیمیایی، قابلیت تخمیر پذیری شکمبه ای نمونه ها با روش آزمایشگاهی تولید گاز تعیین گردید. سپس پارتیشنینک فاکتور آن ها تعیین شد. میانگین پروتئین خام، خاکستر، ADF، چربی خام و NDF ارقام جو مورد آزمایش به ترتیب 3/104، 5/28، 7/69، 3/34 و 5/254 گرم در کیلوگرم بود و از نظر آماری اختلاف معنی داری بین آن ها وجود داشت(05/0P<). قابلیت هضم ماده آلی ارقام بومی و اصلاح شده به ترتیب از 1/76 تا 1/82 و از 1/79 تا 7/82 درصد بود. پارتیشنینک فاکتور آن ها نیز به ترتیب از 18/2 تا 6/2 و 32/2 تا 63/2 بود. نیتروژن آمونیاکی ارقام بومی و اصلاح شده نیز از 55/6 تا 7 و از 15/6 تا 07/7 میلی گرم در 30 میلی لیتر بود. در بین ارقام بومی، رقم گونجیک و خاتون سراب به ترتیب بیشترین مقدار قابلیت هضم ماده آلی و پارتیشنینک فاکتور را داشتند و در بین ارقام اصلاح شده رقم والفجر و M-82-12 به ترتیب بیشترین مقدار قابلیت هضم ماده آلی و پارتیشنینک فاکتور را داشتند. نتایج این آزمایش نشان داد، اگرچه اختلاف معنی داری بین جوهای بومی و اصلاح شده از نظرقابلیت هضم ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم وجود دارد ولی برخی از ارقام جو بومی از نظر ماده آلی قابل هضم و پارتیشنینک فاکتور قابل مقایسه با ارقام اصلاح شده می باشند.
    کلیدواژگان: جو، قره، آرپا، پارتیشنینک فاکتور، تولید گاز
  • مرتضی چاجی، محمدحسین طاهری نیا، موسی اسلامی، محسن ساری، طاهره محمدآبادی صفحات 127-150
    این آزمایش با هدف تعیین اثر استفاده از پودر سیر در جیره گوسفند بر گوارش پذیری شکمبه ای-روده ای گوسفند انجام پذیرفت. در مرحله اول بهترین سطح سیر برای جیره گوسفندان با روش تولید گاز تعیین گردید. در مرحله دوم با تغذیه گوسفندان با این سطح مطلوب، اثر سیر بر هضم شکمبه ای-روده ای کنجاله سویا و هضم و تجزیه شکمبه ای یونجه مورد مطالعه قرار گرفت. در این مرحله دامهای مورد استفاده با جیره شاهد و جیره مکمل شده با بهترین سطح سیر (2 درصد ماده خشک جیره) به مدت 35 روز تغذیه شدند. نتایج نشان دادند که تولید گاز، بازده تولید توده زنده میکروبی (05/0P) در جیره حاوی 2 درصد پودر سیر بیشترین مقدار بود، لذا سطح 2 درصد به عنوان بهترین سطح پودر سیر در آزمایش حاضر انتخاب گردید. در آزمایش دامی، افزودن پودر سیر تاثیری بر توان تولید گاز علوفه یونجه و کنجاله سویا نداشت (05/0P>)، اما باعث افزایش معنی دار نرخ تولید گاز آنها شد (05/0P). در کل استفاده از پودر سیر تاثیر منفی بر فراسنجه های تولید گاز، بازده سنتز توده زنده میکروبی، تجزیه پذیری شکمبه ای علوفه یونجه و کنجاله سویا و هضم روده ای کنجاله سویا نداشت و حتی از نظر عددی باعث بهبود آنها نیز شد (05/0P>).
    کلیدواژگان: تولیدگاز، تجزیه پذیری شکمبه ای، هضم سه مرحله ای، فیستولای شکمبه ای، هضم روده ای
  • محسن دادار، محمد علی ادریس، سعید انصاری مهیاری، محمد رکوعی صفحات 151-164
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تنوع ژنتیکی گاوهای هلشتاین ایران با استفاده از اطلاعات شجره ای جمع آوری شده طی سالهای 1360 الی 1390 بود. با بررسی این شجره مشخص شد که 2/70 درصد از کل شجره دارای پدر و مادر معلوم می- باشند. میانگین معادل تعداد نسل مجزا در این جامعه 5/7 و میانگین تعداد مسیر برای محاسبه هم خونی در شجره 5/37 بود. میانگین معیار کامل بودن شجره برای 5 نسل 51 درصد و برای 15 نسل 27 درصد بود. میانگین ضریب هم خونی 38/3 درصد و میانگین درصد هم تباری 9/2 برآورد گردید. تعداد کل فوندرها، تعداد موثر فوندرها، تعداد موثر ژنوم فوندرها و تعداد موثر غیر فوندرها در جامعه رفرنس به ترتیب 52625، 5/475، 5/14و 9/14 بود. این شاخص ها بیانگر آن است که در کاهش تنوع ژنتیکی گاوهای هلشتاین ایران باتل نک ها و رانش ژنتیکی تصادفی نسبت به سهم نامساوی فوندرها نقش بسیار مهمتری دارند. همچنین اکثر رانش ژنتیکی تصادفی در جامعه مربوط به نسل های فوندرها بوده است. تعداد موثر اجداد در جامعه رفرنس 7/25 بود. در جامعه رفرنس 24، 50 و 75 درصد از سهم ژنی به ترتیب به 2، 11 و 82 جد مربوط می شود. با توجه به نتایج فوق، به نظر می رسد گله های ایران از تنوع ژنتیکی نسبتا بالایی برخوردارند، اما به علت افزایش روند هم خونی در طی سالهای اخیر سرعت کاهش تنوع ژنتیکی افزایش یافته است. بنابراین، به نظر می رسد برای کنترل کاهش از دست دادن ننوع ژنتیکی روش های مناسب تلاقی گری مطلوب باشد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، هم خونی، گاوهای هلشتاین ایران، شجره
  • عباس میخ چی، مجتبی حسین پور مشهدی * صفحات 165-178

    به منظور ارزیابی ژنتیکی پارامترهای منحنی شیردهی از 16752 رکورد روز آزمون مربوط به 3068 گاو برای زایش اول که از یک گله هلشتاین طی سال های 1375تا 1390 از سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان رضوی، جمع آوری شده بود استفاده گردید. برآورد پارامتر های منحنی شیر دهی با استفاده از تابع نمایی ویلمینک و رویه غیر خطی نرم افزار (SAS) برآورد گردید. تجزیه ژنتیکی نیز با کمک رویه های تک صفتی و دو صفتی نرم افزارWombat محاسبه گردید. محدوده وراثت پذیری های بدست آمده برای پارامتر های منحنی شیردهی از 05/0 (شیب کاهشی منحنی شیر دهی) تا 20/0 (شیر معادل بلوغ) متغیر بود. مقادیر وراثت پذیری برای شیب افزایشی منحنی شیردهی، اوج تولید شیر، میزان تولید اولیه و زمان رسیدن به اوج تولید به ترتیب 06/0، 1/0، 13/0 و06/0 برآورد گردید. وراثت پذیری های برآورد شده اکثرا دارای مقادیر پایینی بودند و این بیانگر آن است که پارامتر های منحنی شیردهی به میزان زیادی تحت تاثیر عوامل محیطی قرار می گیرند. محدوده همبستگی های ژنتیکی بدست آمده بین پارامترهای منحنی شیردهی از 47/0- بین زمان رسیدن به اوج و شیب افزایشی تا 95 /0 بین اوج تولید شیر و میزان تولید اولیه، متغیر بود. همبستگی های ژنتیکی بدست آمده نشان داد که زمان اوج تولید همبستگی بالایی با شیر معادل بلوغ و میزان تولید اولیه داشت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که انتخاب بر اساس میزان تولید اولیه و اوج تولید شیر، می تواند تولید شیر معادل بلوغ را در گاوهای هلشتاین افزایش دهد.

    کلیدواژگان: پارامترهای منحنی شیردهی، همبستگی ژنتیکی، تابع ویلمینک
  • پروین صارمی نژاد، صالح طباطبایی وکیلی، مرتضی ممویی، خلیل میرزاده، محمد بوجارپور صفحات 179-194
    تعداد 52 راس میش عربی 5-2 ساله در قالب طرح کاملا تصادفی به 3 گروه سیدر 6 روزه، اسفنج مدروکسی پروژسترون استات 6 روزه و کنترل (فاقد سیدر و اسفنج) تقسیم شدند. در دو گروه درمانی همزمان با برداشت سیدر و اسفنج پروژسترونی، میزان 600 واحد هورمون گونادوتروپین جفتی مادیان آبستن به صورت عضلانی تزریق شد و سپس به ازاء هر 5 راس میش یک راس قوچ سالم و بارور جهت تشخیص فحلی و جفتگیری معرفی شد. میزان القای فحلی، زمان بروز فحلی، بازگشت به فحلی، باروری، بره زایی، طول آبستنی، چندقلوزایی، میانگین وزن بره ها و غلظت پروژسترون سرم خون در تیمارهای آزمایشی مورد مطالعه قرار گرفتند. میزان القای فحلی در گروه های کوتاه مدت سیدر و اسفنج به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (05/0>P). اختلاف معنی داری از لحاظ میزان بروز فحلی در دو گروه درمانی یافت نشد (05/0P). بیشترین میزان بروز فحلی در تیمارهای کوتاه مدت سیدر و اسفنج، به ترتیب 48-36 ساعت و 60-48 ساعت پس از خروج این ابزارها مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: اسفنج، سیدر، میش عربی، عملکرد تولیدمثلی، کوتاه مدت
  • فرشید اشراقی، فاطمه کاظمی صفحات 195-212
    در این تحقیق تلاش شد تا میزان کارایی فنی و اقتصادی واحدهای تولیدی گاو شیری در شهرستان گرگان مورد ارزیابی قرار گیرد. به همین منظور و با استفاده از داده های جمع آوری شده از 33 پرسشنامه به طور همزمان از دو رویکرد پارامتری وناپارامتری استفاده شد. نتایج بررسی کلی ویژگی های این واحدها نشان داد که واحدهای تولیدی مورد مطالعه از لحاظ مساحت کل و اندازه گله بیشترین تنوع یا عدم همگنی و از لحاظ سن مالک و تولید شیر بیشترین شباهت یا همگنی را دارا بودند. در بخش محاسبه کارایی فنی و اقتصادی، نتایج رویکرد پارامتری بر اساس برآورد تابع تولید کاب-داگلاس نشان داد که میانگین کارایی فنی و اقتصادی واحدهای تولیدی مذکور به ترتیب حدود 75 و 72 درصد می باشد. نتایج نشان داد که در صورت بهبود مدیریت فنی و اقتصادی، کارایی های فنی و اقتصادی به ترتیب حدود 22 و 24 درصد قابل افزایش است. همچنین، بر اساس نتایج کارایی فنی و اقتصادی در رویکرد ناپارامتری، میانگین کارایی فنی و اقتصادی واحدهای تولیدی مذکور به ترتیب حدود 76 و 55 درصد بوده است. طبق این نتایج، بهبود مدیریت فنی و اقتصادی می تواند کارایی های فنی و اقتصادی آنها را به ترتیب حدود 24 و 45 درصد افزایش دهد.
    کلیدواژگان: کارایی فنی، کارایی اقتصادی، گاوداری شیری، شهرستان گرگان
|
  • M. Mahdavi Kalatenu, N.M. Torbatinejad, S. Zerehdaran, F. Moslemipour, R. Samiei Pages 1-16
    The experiment was carried out in two steps for evaluate the feeding potential of guar meal on fattened Zel lambs and its comparison with other common oily meals (soybean، sunflower، cottonseed and canola). At the first step، the chemical composition of meals was evaluated. The results showed that there are significant differences between meals composition except dry matter; besides، guar meal had highest amount of protein by 51. 02%. In the second step feedlot performance of Zel lambs in a 90-days feedlot period was measured. There was no significance difference in terms of daily weight gain; however، it was numerically highest in guar meal consumed lambs (P<0. 05). Any significant difference was observed between feed consumption of guar and soybean (P<0. 05). there was no difference in Dry matter intake of lambs guar meal and soybean، In this study، food conversion ratio for lamb that consumer guar meal was better than any other group. Regarding to considerable similarity between guar and soybean meals- as a customary protein complementary of Iran- and results of this study، guar meal can be a suitable alternative for protein part of fattened lambs ration.
    Keywords: Guar meal, Protein supplemental, Oil seeds meal, Zel lamb breed
  • M. Kordi, A.A. Naserian, R. Valizadeh, A.M. Tahmasebi Pages 17-32
    The effect of different levels of sugar beet pulp (SBP) as a silage additive on chemical composition, fermentational properties, in situ degradability and in vitro gas production of citrus pulp silage (CPS) was investigated. In a completely randomized design the whole fresh citrus pulp was manually chopped and used as untreated or treated with 6, 12, or 18g SBP/kg fresh citrus pulp for ensiling. The results showed that increasing SBP significantly increased DM% and crude protein (CP %) of silages (P<0.05) but, NDF%, ADF%, ether extract (EE %) and ash% were not affected by treatments (P>0.05). Results showed that with increasing SBP, ammonia nitrogen and pH significantly increased among treatments (P<0.05). Data of Flieg point displayed that all treatments had good quality. Data of in situ degradability indicated that, soluble degradable fraction (a) was significantly higher in first and second treatment and non-soluble degradation fraction (b) was significantly higher in treatments with 12 and 18 g SBP (P<0.05). The fractional degradation rate (c) and effective degradability (ED) of silages were significantly higher in treatments with SBP (P<0.05). Potential degradability (a+b) of silages with increasing SBP of silages was not affected by different treatments (P<0.05). Potential gas production (b), fractional rate of gas production (c), metabolisable energy (ME) and organic matter digestibility (OMD) of silages significantly increased with increasing SBP (P<0.05). The net energy (NEl) and short chain fatty acids (SCFA) content of silages were not significantly different among treatments (P<0.05). This data suggest that the addition of SBP to CPS can improve the nutritional value of citrus pulp silage.
    Keywords: Gas production, Citrus pulp silage, Sugar beet pulp1
  • H. Shahabi, *Y. Chashnidel Pages 33-50
    This study aimed to evaluating the effects of canola oil and oregano oil on performance, carcass components, blood parameters, and chemical compositions of Dalagh fattening lambs. 16 Dalagh male lambs with an average weight of 25 ± 2 kg in a completely randomized design allocated to four treatments and four replications over 80 days. Experimental treatments included: 1- control diet based without canola oil and oregano essential oil, 2- Control diet supplemented with 2 % canola oil, 3- Control diet supplemented with 2 % canola oil and 0.2 % oregano essential oil and 4- diet supplemented with 0.2 % oregano essential oil. Sheep fed by diets supplemented with canola oil and oregano oil had highest in full carcass, fresh carcass and tight weight (P<0.05). In addition, sheep fattened by oregano essence treatment and control treatment had lowest and highest in abdominal fat and half rump weight, respectively (P<0.05). The amounts of plasma glucose, total cholesterol, triglyceride, HDL and LDL were significantly affected by the treatments (P<0.05). Also, albumin, total protein and urea nitrogen of serum were not significantly affected by a treatments (P>0.05).The results showed that addition of oregano essential oil plus to canola oil proved performance, and also adding 0.2% oregano essential oil in comparison to other treatments led to positive effects on blood parameters.
    Keywords: Canola oil, Oregano essential oil, Blood parameters, Meat Composition, Dalagh Lamb
  • A. Moharrery, S.H. Noorian, E. Asadi Pages 67-90
    This study was conducted to investigate the effect of rumen defaunation on performance, blood parameters, and nutrient digestability in growing lambs using different rations. Twenty-four native lambs were randomly divided into two groups with equal number of lambs. One group was defaunated usine Dioctyl Sodium Sulphosuccinate (DSS) and another group were left intact (control). After 14 days adadptation, each group was divided into three subgroups; first subgroup was fed with a high protein, second subgroup was fed with a fibrouse ration, and third subgroup was fed with a fat supplemented ration. All lambs were kept in individual metabolic cages and were fed in 2×3 factorial for 56 days. The weights of lambs were recorded at the beginning and repetead by two weeks till end of the fattening period. In the last four days of the fattening period, total collection of urine and feces was conducted to determine nutrient digestibility and urine parameters. Blood samples were taken 3-4 h after feeding at the end of fattening period. Results showed that daily weight gain, feed intake and feed conversion rate in all treatments were not significantly different (P>0.05). However, the interaction of defaunation procedure and rations for daily gain was significant (P<0.05). Lambs with defauneted rumen showed significant lower cholestrole and blood urea nitrogen concentration compared to the intact group (P<0.05). Ether extract and crude protein digestibility showed significant difference between two groups (P<0.05). High protein ration also showed superiority among all rations for nutrient digestibility (P<0.05). Based on the present data it can be concluded that the effectivness of rumen defaunation is related to ration composition, because fermentation pattern in defauneted lambs will be varied in relation to nutrient availibilty within the rumen.
    Keywords: Sheep, Defaunation, Digestibility, Blood parameters
  • F. Rezaei, M. Danesh Mesgaran Pages 91-110
    In this experiment the effect of adding different kinds of non-fiber carbohydrates (sucrose, starch, or equal mixture of them) on the amount of produced gas and fermentation characteristics of some feedstuffs were studied. Gas production was recorded for non-supplemented and supplemented (70 mg/g DM) pure cellulose, alfalfa hay and sugar beet pulp. The feedstuffs that were used in in vitro experiment includes: alfalfa hay, wheat bran and unmolassed sugar beet pulp. Non-supplemented or NFC supplemented (70 mg/g DM) samples incubated for 2, 4, 8, 16, 24, 48, 72 and 96 h at 39°C. The results of gas production study showed that (except for 2 h), supplementation of all kinds of non-fiber carbohydrates increased the amount of produced gas significantly (P<0.05). Sucrose supplementation increased the gas production rate of alfalfa hay significantly (P<0.05). In the case of sugar beet pulp, the adding of starch decreased the gas production rate significantly (P<0.05). Also, when the alfalfa hay or sugar beet pulp were used as a basal forage, adding of sucrose, starch or sucrose+ starch increased gas production from fermentable fraction significantly (P<0.05). The source of NFC used in the medium containing alfalfa hay caused a significant decrease in DM disappearance (P<0.01). Fractional rate constant of dry matter disappearance of unmolassed sugar beet pulp and wheat bran was significantly decreased by supplemental non-fiber carbohydrate, except when sucrose was added to wheat bran (P<0.01). The indigestible fraction of dry matter of alfalfa hay was significantly increased when it was supplemented with non-fiber carbohydrate (P<0.05).
    Keywords: Cellulose, Alfalfa, Sugar beet pulp, Sucrose, Starch
  • E. Abdi Ghezeljeh, R. Safari Pages 111-126
    In order to study the nutritive value of 8 cultivars of barley including four landrace cultivars (Khaton-Sarab, Gara-arpa, Goy-arpa and Ghavanjik) and four modified cultivars (Makui, CB-74-12, Valfajer, and M-82-12)], were cultivated in four experimental plots. After harvesting, samples of barley grains were ground to pass through a 1 mm sieve, and then were used for chemical analysis. An in vitro gas production technique was used to determine the nutritive value and partitioning factor (ratio of substrate truly degraded to gas volume produced at 24 h of incubation). The contents of the syringes were strained and the pH and NH3-N of the medium was determined immediately. Average crude protein, ash, acid detergent fiber (ADF), ether extract (EE) and natural detergent fiber (NDF) concentrations of the barley samples investigated was on average of 104.3, 28.5, 69.7, 34.3 and 254.5 g/kg, respectively; while the difference was significant (P<0.05) among the cultivars. Gara-arpa and Khaton-Sarab showed the highest ash and crude protein, respectively. Organic matter digestibility of landrace and improved cultivars ranged from 76.1 to 82.1 and 79.1 to 82.7 percent respectively. Their partitioning factor ranged from 2.18 to 2.6 and 2.32 to 2.63 respectively. The amount of NH3-N of landrace and improved cultivars were 6.55 to 7 and 6.15 to 7.07 mg/30ml. Among of landrace cultivars, Ghavanjik and Khaton-Sarab showed the highest organic matter digestibility and partitioning factor respectively, among of improved cultivars Valfajer and M-82-12 had the highest organic matter digestibility and partitioning factor respectively. In conclusion, although there were significant differences between native and modified cultivars with regard to organic matter digestibility and metabolisable energy, but some of native cultivars are comparable with the modified ones.
    Keywords: Barley, Gara, arpa, Partitioning factor, Gas production
  • M.H. Taherinia, *M. Chaji, T. Mohammadabadi, M. Eslami, M. Sari Pages 127-150
    This experiment was conducted to determine effects of garlic powder supplementation on rumen-intestinal digestion of sheep. At first step, the best level of garlic powder for sheep diets was determined by gas production technique (GP). At second step, with feeding of sheep by selected level, the effects of garlic powder on rumen-intestinal digestion of soybean meal, and rumen digestion and degradation of alfalfa were studied. In this step of experiment, animals were fed 35 day with experimental diets included: control and diet contain best level of garlic powder (2% garlic powder/DM). The results showed that GP, microbial biomass efficiency (P<0.05), and microbial biomass production (P>0.05) were most amount in diet contain 2% garlic powder, so it was selected as best diets in the present study. In in vivo study briefly, adding garlic powder had no effect on potential of GP of alfalfa forage and soybean meal (P>0.05), but significantly increased GP rate of them (P<0.05). Garlic powder consumption by sheep, caused to numeric increased (P>0.05) of rumen degradability (b fraction) of alfalfa forage (6.07%) and soybean meal (3.70%), and intestinal digestion of soybean meal (10.55 vs. 15.51%, for control and diet contain 2% garlic, respectively). Totally, using of garlic powder had no deleterious effect on GP, microbial biomass efficiency, rumen degradability of alfalfa forage and soybean meal, and intestinal digestion of soybean meal, and even numerically improved them (P>0.05). Therefore, as garlic powder has antimicrobial characteristics, but maybe had no negative effect on rumen microbes and digestion of fibrous and proteins feedstuffs. As there are many useful effects for garlic powder, like antibiotics and so on, it is recommended for animal nutrition.
    Keywords: Gas production, Rumen degradability, Three steps digestion, Rumen fistula, Intestinal digestion
  • M. Dadar, S. Ansari Mahyari, M. Rokouei, M.A. Edriss Pages 151-164
    The aim of the present study was to evaluate genetic diversity in Iranian Holstein dairy cattle by using collected pedigree information during 1981 to 2011. The percentage of animals with both known parents in the pedigree was 70.2%. Average number of discrete generation equivalents reached 7.5. Average of all ancestral paths traced back in the pedigree was 37.5. The pedigree completeness index (PCI) of the whole pedigree going back, 5 generations, was 51% and PCI for 15 generations back was 27%. The average inbreeding coefficient and coancestry estimated 3.38% and 2.9%, respectively. Total number of founders, effective number of founders, founder genome equivalent and effective number of nonfounders estimated in the reference population were 52625, 475.5, 14.5 and 14.9, respectively. The results revealed that beside the unequal founder contributions, jointly bottleneck and genetic drift were very important causes the loss of genetic diversity in Iranian Holstein cattle. Furthermore, the most important cause of genetic diversity loss was genetic drift accumulated over non-founder generations. The effective numbers of ancestors estimated 25.7. The numbers of ancestors that explain a given 24%, 50% and 75% of gene pool in the reference population were 2, 11 and 82, respectively. These results showed that in recent years the genetic diversity are slightly higher than the other country but trend in loss of genetic diversity was large. Therefore, mating strategies seem to be properly controlling the rate of the loss.
    Keywords: Genetic diversity, Inbreeding, Iranian Holstein dairy cattle, Pedigree1
  • A. Mikhchi, M. Hosseinpour Mashhadi Pages 165-178

    In this study, we used 16752 test- day records from 3068 cows in the first parity during 1997 to 2010. All records collected from Jehad griculture organization in Khorasan Razavi Province. Estimation of genetic parameters was performed by Wombat software with univariate and bivariate procedures. Wilmink’s function was fitted to describe the lactation curve and associated production characteristics. Results showed that heritability for lactation curve parameters ranged from 0.05 (peak time) to 0.20 (total 305-day milk yield). The estimated heritability rates were low, and this shows that lactation curve parameters largely are influenced by environmental factors. Genetic correlations for lactation curve parameters ranged from –0.47 (0.01) (peak Time and increasing slop in lactation curve) to 0.95 (0.06) (peak milk and initial production level). A large positive genetic correlation found between 305-day and peak milk yield. Therefore, direct selection for total lactation yield would be expected to result in lactations with a higher peak production in Iranian Holstein cows. This shows that Wilmink exponential function can be used for estimation of lactation curve parameters in Iranian Holstein cows.

    Keywords: Dairy cattle, Genetic correlation, Lactation curve parameters, Wilmink function
  • P. Sareminejad, *S. Tabatabaei Vakili, M. Mamoei, Kh. Mirzadeh, M. Bojarpour Pages 179-194
    A number of 52 Arabian ewes with 2-5 years old were randomly divided to three groups: 1) insertion of CIDR for 6 days (n=18), 2) insertion of MAP sponge for 6 days (n=15) and 3) control group without treatment (n=19). In hormonal treatment groups, 600 IU eCG was injected intra muscularly at the time of withdrawal of the above devices. Then, one fertile and health Arabian ram introduced to each five ewes in order to standing heat detection and mating. Estrous response rate, estrous onset time, repeat breeding, fertility, lambing rate, gestation length, litter size, lamb weight and blood serum progesterone values in experimental treatments were studied. Estrous response in CIDR and sponge groups were significantly higher than the control group (P<0.05). Estrous response was not differ between hormonal treatments (P>0.05). There were not significant differences for mean time of estrous onset after withdrawal of progesterone devices, repeat breeding rate, fertility rate, lambing rate, pregnancy duration, litter size, lamb weight and blood serum progesterone concentrations at before and 3 days after insertion of these hormonal devices as well as 50 days after mating between short term CIDR and sponge treatments (P>0.05). One day after removing the CIDR and sponge devices, blood serum progesterone level in CIDR treatment was significantly higher than that in sponge group (P<0.05). The highest estrus responses in short term CIDR and sponge treatments were observed in 36-48 and 48-60 hours after removal of these devices, respectively.
    Keywords: Arabian ewes, CIDR, Reproductive performance, Short, term, Sponge
  • F. Eshraghi, F. Kazemi Pages 195-212
    This research work was conducted to investigate technical and economic efficiency of dairy farms of Gorgan County. Data were collected using 33 questionaires and both parametric and non-parametric methods were applied simultaneously. The overall descriptive statistics results showed that the farms have most variation in the total area and cattle size and most similarity in manager’s age and daily milk production records. The results of parametric method showed that average technical and economical efficiency were equal to 75 and 72, respectively and it is possible to increase them up to 22 and 24 respectively. Also, the results of non-parametric method showed that average technical and economical efficiency were equal to 76 and 55 respectively and it is possible to increase them up to 24 and 45 respectively.
    Keywords: Technical efficiency, Economical efficiency, Dairy farming, Gorgan County