فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال سوم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال سوم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا بحرینی بهزادی *، علیرضا عباسی، محمدعلی طالبی صفحات 1-20
    سابقه و هدف
    در این پژوهش ارتباط بین وزن زنده هنگام کشتار گوسفند لریبختیاری با خصوصیات لاشه (وزن لاشه ی گرم، وزن لاشه ی سرد، وزن نیم لاشهی سرد، وزن گوشت، وزن چربی، وزن استخوان و وزن دنبه) و برخی اندازه های ظاهری بدن (طول بدن، دور قفسه سینه، عرض کپل و عرض شانه) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین معادلات رگرسیون خطی مناسب برای پیشبینی وزن زنده و خصوصیات لاشه تعیین شد و با روش شبکه ی عصبیمصنوعی نیز مقایسه گردید.
    مواد و روش ها
    از رکوردهای مربوط به 58 راس بره نر نژاد لریبختیاری ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد شهرستان شهرکرد واقع در استان چهار محال و بختیاری استفاده شد. بره ها در سن 5±90 روزگی شیرگیری و سپس در سه گروه 60، 80 و 100 روز پروار شدند. در پایان دوره پروار اندازه های ظاهری بدن اندازه گیری شد و بعد از کشتار و پوستکنی نیز خصوصیات لاشه مورد نظر اندازهگیری گردید. از تعداد 696 رکورد برای پیش بینی وزن زنده و خصوصیات لاشه با استفاده از معادلات رگرسیون و شبکه ی عصبی مصنوعی استفاده گردید. پیش بینی خصوصیات لاشه و وزن زنده هنگام کشتار با استفاده از اندازه های ظاهری بدن توسط معادله رگرسیونی دارای بهترین ضریب تعیین انجام شد. همچنین مدلهای رگرسیونی منتخب پیشبینی کننده صفات با استفاده از شبکه ی عصبی مصنوعی نیز برازش داده شدند و نتایج این دو روش بر اساس معیارهای ضریب تعیین و میانگین مربعات خطا مقایسه شد.
    یافته ها
    ضرایب همبستگی فنوتیپی بین وزن زنده و خصوصیات لاشه مثبت و نسبتا زیاد برآورد گردید که در دامنه ی 58/0 تا 99/0 قرار داشتند. ضرایب همبستگی فنوتیپی بین اندازه های بدن و خصوصیات لاشه نیز دارای تغییراتی در دامنه ی 29/0 تا 69/0 بود. در بین اندازه های ظاهری بدن بیشترین همبستگی را دور قفسه ی سینه با وزن زنده و خصوصیات لاشه داشت. همبستگی نسبتا بالای بین وزن زنده و وزن اجزای مختلف لاشه با اندازه های ظاهری بدن در پژوهش حاضر حاکی از آن است که می توان از اندازه های ظاهری بدن در پیش بینی این صفات و با دقت نسبتا بالایی استفاده نمود. نتایج نشان داد با استفاده از اندازه های طول بدن، دور قفسهی سینه و عرض کپل در معادله رگرسیونی می توان با دقت 79 درصد وزن زنده بره های لری بختیاری را پیش بینی نمود. همچنین با استفاده از وزن زنده و دور قفسهی سینه میتوان وزن لاشهی گرم و وزن لاشه ی سرد را به ترتیب با دقت 97 و 96 درصد برآورد نمود. وزن زنده بدن به ترتیب 94 و 72 درصد از تنوع وزن نیم لاشه و وزن دنبه را توجیه نمود. همچنین نتایج نشان داد که کارایی شبکه ی عصبی مصنوعی طراحی شده در پیش-بینی خصوصیات لاشه بالاتر از مدل های رگرسیون بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که می توان با دقت نسبتا بالایی از اندازه های ظاهری بدن در پیش بینی وزن زنده و وزن اجزای مختلف لاشه استفاده نمود. همچنین نتیجه گیری شد که تکنیک شبکه ی عصبی مصنوعی بهتر از معادلات رگرسیون خطی قادر به پیش بینی وزن زنده و خصوصیات لاشه در گوسفندان لریبختیاری بود. با توجه به اهمیت خصوصیات لاشه در تعیین پتانسیل ژنتیکی و تنظیم برنامه های اصلاح نژاد مرتبط با افزایش تولید گوشت، نتایج این پژوهش می تواند استفاده کاربردی داشته باشد.
    کلیدواژگان: اندازه های ظاهری بدن، پیش بینی، خصوصیات لاشه، شبکه ی عصبی مصنوعی، گوسفند لری بختیاری
  • فاطمه کاظمی برزل آباد*، سعید حسنی، مجتبی آهنی آذری، فیروز صمدی، داوود علی ساقی صفحات 21-37
    سابقه و هدف
    این پژوهش به منظور بررسی ارتباط چند شکلی ژن پرولاکتین با تولید شیر گوسفند کردی شیروان انجام گرفت. پرولاکتین یک هورمون لاکتوژنیک است که نقش قابل توجهی در تولید شیر دارد و کاهش آن باعث کاهش شدید تولید شیر می شود. ژن پرولاکتین به عنوان یک ژن کاندید موثر بر تغییرات عملکرد تولید شیر مطرح است. بر اساس تحقیقی که بر روی چند شکلی ژن پرولاکتین در گوسفند چویز انجام شد، یک منطقه 23 جفت باز ایندل (حذف-اضافه) در موقعیت 213 شناسایی شد و مشخص شد که آلل Bاز حذف bp23 از آلل Aبدست آمد. فراوانی آلل هایA و Bبه ترتیب 71/0 و 29/0 برآورد شد و نشان داده شد که آلل Bدر تولید شیر بیشتر موثر است. تحقیق حاضر به منظور بررسی ارتباط بین ژنوتیپ های مشاهده شده در ژن پرولاکتین با رکوردهای روز آزمون تولید شیر میش های کردی ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد حسین آباد شیروان انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق از 100 راس میش رکورد گیری شده در ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند کردی شیروان به طور تصادفی خونگیری شد و رکوردگیری تولید شیر به روش شیردوشی دستی توام با وزن کشی بره هر 14 روز و از اردیبهشت تا مرداد سال 1391 انجام شد. ژنوتیپ های حیوانات از روی تعداد باندها و جایگاه تشکیل باندها بعد از PCR تعیین گردید؛ به منظور محاسبه فراوانی های ژنی و ژنوتیپی و همچنین آزمون کای مربع و برای بررسی تعادل هاردی واینبرگ، از نرم افزار POP Gene 1.32 استفاده شد. پس از تشخیص ژنوتیپ ها، تجزیه آماری به منظور تشخیص ارتباط ژنوتیپ های مذکور با رکوردهای روز آزمون تولید شیر در دو رویه INBREED و MIXED نرم افزار SASو مقایسه میانگین های حداقل مربعات با آزمون توکی- کرامر در سطوح معنی داری 5 درصد انجام شد.
    یافته ها
    23 جفت باز ایندل (حذف – اضافه) در ژن پرولاکتین شناسایی و ژنوتیپ ها در مرحله PCR مشخص گردید. ارتباط بین چندشکلی ژن مورد بررسی با رکوردهای تولید شیر روزآزمون با استفاده از یک مدل مختلط مورد بررسی قرار گرفت. ژنوتیپ AA بیشترین فراوانی ژنوتیپی(60/0) را در گله مورد مطالعه داشت. همچنین میزان فراوانی آلل های A و B به ترتیب 765/0 و 235/0 به دست آمد. نتایج مشخص نمود که رابطه معنی داری بین چند شکلی ژن پرولاکتین و تولید شیر در جمعیت مورد مطالعه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    در تحقیق حاضر چون اثر ژنوتیپ های ژن پرولاکتین بر تولید شیر معنی دار نشده است، نمی توان اظهار داشت که کدام ژنوتیپ مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: گوسفند، تولید شیر، ژن پرولاکتین، واکنش زنجیرهای پلیمراز
  • علی رضایی رودباری، آرمین توحیدی *، مهدی ژندی، کامران رضایزدی، قدرت رحیمی میانجی، حامد خلیل وندی بهروزیار صفحات 39-57
    سابقه و هدف
    اسیدلینولئیک مزدوج نام عمومی برای گروهی اسیدچرب با 18 کربن و دارای دو پیوند دوگانه است که با یک پیوند ساده از هم جدا شده اند و بر تعدادی از فرآیندهای بیولوژیک تاثیر می گذارند. اسید لینولئیک مزدوج می تواند تولید برخی از سایتوکین های پیش التهابی که در فرآیند مقاومت به انسولین دخالت دارند را مهار کند. تاثیر اسیدلینولئیک مزدوج بر کاهش چربی شیر سبب شد تا به عنوان یک راهبرد تغذیه ای برای بهبود توازن منفی انرژی به جیره گاوهای شیری افزوده شود. هدف از انجام این آزمایش بررسی تاثیر تغذیه اسیدلینولئیک مزدوج از روز 21 قبل از زایش تا 21 یا 42 روز پس از زایش بر تست تحمل گلوکز و تغییرات گلوکز خون گاوهای هلشتاین بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 75 راس گاو شیری با نوبت زایش 7/1±3/3 (خطای استاندارد±میانگین) با نمره وضعیت بدنی 2/0±25/3 انتخاب و به صورت تصادفی در بین چهار گروه آزمایشی قرار گرفتند: تغذیه 75 گرم در روز چربی پالم از 21 روز قبل از زایش تا 21 روز پس از زایش (C21) یا 42 روز پس از زایش (C42)؛ تغذیه 75 گرم در روز اسیدلینولئیک مزدوج پوشش دار از 21 روز قبل از زایش تا 21 روز پس از زایش (CLA21) یا 42 روز پس از زایش (CLA42). مکمل اسیدلینولئیک مزدوج پوشش دار دارای 10 درصد از هر یک از ایزومرهای 10-ترانس،12-سیس و 9-سیس،11-ترانس بود. برای انجام تست تحمل گلوکز از هر گروه پنج راس گاو به صورت تصادفی انتخاب و در روزهای 14 و 30 پس از زایش به ازای هر کیلوگرم وزن زنده حیوان 25/0 گرم گلوکز از راه رگ شیری پستان اینفیوز شد. در زمان های 20-، 10- ، 0، 5، 10، 20، 30، 40، 60، 80، 100 و 120 دقیقه نسبت به اینفیوز گلوکز، از راه رگ شیری جهت خلاف اینفیوز گلوکز نمونه خون تهیه و پس از سانتریفیوژ گلوکز آن اندازه گیری شد. سطح زیرمنحنی در دقیقه 60 و 120، نرخ زدودگی گلوکز و زمان رسیدن غلظت گلوکز به نصف به عنوان شاخص های تست تحمل گلوکز محاسبه شد. برای بررسی تغییرات گلوکز و انسولین خون در دوره پس از زایش در روزهای 21-، 0، 10، 21 و 42 نسبت به زایش از هر تیمار هشت راس گاو به صورت تصادفی انتخاب و از راه رگ دنبالچه نمونه خون تهیه شد. تولید شیر به صورت روزانه ثبت و به منظور سنجش ترکیبات شیر نمونه گیری به صورت هفتگی انجام شد.
    یافته ها
    تغذیه مکمل اسیدلینولئیک مزدوج پوشش دار در دوره انتقال تاثیر معنی داری بر شاخص های تست تحمل گلوکز نداشت. سطح گلوکز خون در زمان زایش و 10 روز پس از زایش در گاوهای دریافت کننده اسیدلینولئیک مزدوج پوشش دار از گاوهای دریافت کننده چربی پالم بیشتر بود در حالیکه غلظت انسولین خون در گروه های مختلف تفاوت معنی دار نداشت (05/0˂P). گاوهای تغذیه شده با اسیدلینولئیک مزدوج پوشش دار در مقایسه با گاوهای تغذیه شده با چربی پالم درصد چربی شیر و نیز تولید چربی شیر کمتری داشتند (05/0˂P). تغذیه مکمل پوشش دار اسیدلینولئیک مزدوج در دوره انتقال سبب افزایش تولید شیر در اوایل دوره شیردهی شد (05/0˂P). افزایش دوره تغذیه اسیدلینولئیک مزدوج پوشش دار و یا چربی پالم از 21 روز پس از زایش به 42 روز پس از زایش سبب افزایش معنی دار تولید شیر نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد افزودن اسیدلینولئیک مزدوج به جیره گاوها طی دوره انتقال سبب افزایش سطح گلوکز خون در ابتدای زایش و بهبود تولید شیر شده و تاثیر منفی بر تست تحمل گلوکز به عنوان برآوردی از مقاومت به انسولین نداشت.
    کلیدواژگان: گاو شیری، دوره انتقال، اسید لینولئیک مزدوج، گلوکز، تست تحمل گلوکز
  • نادر اسدزاده*، منوچهر سوری، محمد مهدی معینی، حسن صادقی پناه صفحات 59-84
    سابقه و هدف
    اثرات سودمند افزودن مکمل های چربی دارای اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه شامل منابع امگا-6 و امگا-3 به جیره بر بازده تولیدمثلی دام ها در مطالعات زیادی گزارش شده است. از طرفی یکی از مشکلات در اجرای طرح های اصلاح نژاد گوسفند، راندمان پایین تلقیح مصنوعی می باشد. تاکنون اثر ویژه ی افزودن روغن ماهی به عنوان منبع اسیدهای چرب امگا-3 به جیره فلاشینگ میش بر بازده تولیدمثلی میش پس از تلقیح مصنوعی بررسی نشده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مکمل نمودن جیره فلاشینگ میش های نژاد شال با روغن ماهی بر بازده تولیدمثلی پس از تلقیح مصنوعی به روش لاپاراسکوپی بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 111 راس میش شال غیرشیرده و غیرآبستن، بر اساس جیره غذایی به سه گروه آزمایشی تقسیم شدند: 1- گروه آزمایشی شاهد منفی (C-)، تغذیه شده با جیره فلاشینگ بدون مکمل چربی 2- گروه آزمایشی شاهد مثبت (C+)، تغذیه شده با جیره فلاشینگ دارای 5/3 درصد مکمل چربی اشباع (پودر چربی پالم) و 3- گروه آزمایشی روغن ماهی (FO)، تغذیه شده با جیره فلاشینگ دارای 5/3 درصد روغن ماهی. هم زمان سازی فحلی با استفاده از تیمار پروژسترون به مدت 13 روز انجام شد. 24 الی 48 ساعت پس از خاتمه تیمار پروژسترون، نرخ بروز فحلی با استفاده از قوچ های مجهز به پیش بند و یراق نشانه گذار ثبت و 48 ساعت پس از خاتمه تیمار پروژسترون، تلقیح مصنوعی با روش لاپاراسکوپیک انجام شد. پانزده روز پس از تلقیح، قوچ های مجهز به یراق نشانه گذار جهت تعیین نرخ بازگشت فحلی و جفت گیری با میش های آبستن نشده از تلقیح، وارد گله شدند. چهل روز پس از تلقیح، تشخیص آبستنی با روش اولتراسونوگرافی انجام شد. در زمان زایش تعداد و وزن بره های متولد شده و سه ماه بعد از آن، تعداد و وزن بره های از شیرگرفته برای هر میش تحت آزمایش، ثبت گردید و با استفاده از آنها صفات تولیدمثلی شامل نرخ آبستنی، نرخ زایش، نرخ سقط، نرخ مرده زایی، نرخ قصری، نرخ چندقلوزایی، نرخ زادآوری، نرخ بره زایی، محصول بره متولد شده، نرخ زنده مانی بره، نرخ بره گیری و محصول بره از شیرگرفته محاسبه شد.
    یافته ها
    افزودن روغن ماهی در جیره فلاشینگ، باعث افزایش نرخ بره گیری حاصل از تلقیح لاپاراسکوپیک و مجموع تلقیح لاپاراسکوپیک و جفتگیری طبیعی گردید (05/0>P). افزایش نرخ بره گیری در میش های دریافت کننده روغن ماهی به دلیل بالاتر بودن نرخ چندقلوزایی و زادآوری بود؛ چرا که جیره های آزمایشی تاثیری بر نرخ آبستنی نداشتند (05/0p).
    نتیجه گیری
    در برنامه های تلقیح مصنوعی و نیز جفت گیری طبیعی هم زمان شده، گنجاندن روغن ماهی در جیره فلاشینگ می تواند بازده تولیدمثلی را بهبود دهد. همچنین توصیه می شود، از بکار بردن مکمل چربی پالم هیدروژنه در جیره فلاشینگ گوسفند اجتناب شود.
    کلیدواژگان: میش، جیره فلاشینگ، روغن ماهی، تلقیح لاپاراسکوپیک، بازده تولیدمثلی
  • سید علیرضا وکیلی*، علی مرتضایی، محسن دانش مسگران صفحات 85-102
    سابقه و هدف
    به منظور بررسی اثر تغییرات فصلی و رژیم غذایی بر ترکیب و تولید شیر خام و ارتباط این شاخص ها با یکدیگر، شیر 5 گاوداری صنعتی ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    این آزمایش در 2 فصل تابستان و زمستان در سال 1393 انجام شد. تغییرات دمایی از ایستگاه تحقیقات هواشناسی شمال شرق ایران (مشهد) جمع آوری شد. گاوهای شیرده با 2 جیره متفاوت در سه سطح تولید (پر تولید، متوسط تولید و کم تولید) تغذیه شدند: جیره شاهد (بدون دانه کتان) و جیره آزمایشی (حاوی 10 درصد دانه کتان). جیره ها به صورت مخلوط در اختیار حیوانات قرار گرفت. در این آزمایش، میزان ماده خشک مصرفی، تولید شیر روزانه، چربی شیر، پروتئین، لاکتوز، مواد جامد شیر و اسیدهای چرب غیر اشباع آن اندازه گیری شد.
    یافته ها
    با افزایش THI در طی تابستان (72≤ THI) نسبت به زمستان (72≥ THI) میزان مصرف خوراک کاهش یافت (به ترتیب 8/21 در مقابل 0/24 کیلوگرم ماده خشک در روز). درنتیجه کاهش مصرف خوراک، تولید شیر و پروتئین شیر نیز کاهش یافت و چربی شیر تمایل به افزایش داشت. همچنین نسبت چربی به پروتئین در فصل زمستان افزایش معنی داری یافت (39/1 در مقابل 28/1). تیمار آزمایشی حاوی 10 درصد دانه کتان، موجب افزایش تولید شیر، اسید چرب غیر اشباع با چند پیوند دوگانه (PUFA) و اسید لینولنیک شد. همچنین اسید چرب غیر اشباع با یک پیوند دوگانه (MUFA) و اسید لینولئیک افزایش یافت ولی چربی شیر کاهش یافت. مصرف خوراک، درصد پروتئین، لاکتوز و مواد جامد شیر تحت تاثیر تیمار حاوی دانه کتان قرار نگرفتند. آنالیز استاندارد همبستگی بین تولید شیر با پروتئین شیر بیانگر ارتباط منفی این دو عامل است و با عوامل دیگر رابطهای نداشت. در این آزمایش ارتباط معنی داری بین مواد جامد شیر با چربی شیر (795/0)، پروتین شیر (770/0) و لاکتوز شیر(477/0) مشاهده شد. علاوه بر این، رابطه اسیدهای چرب 18 کربن غیراشباع شیر با چربی شیر معکوس بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده تغذیه دام ها با دانه کتان موجب افزایش نسبت چربی به پروتئین در فصل زمستان شد که احتمالا دلیلی بر بهره وری بهتر از چربی در بدن دام هاست. همچنین نتایج این آزمایش به روشنی بیانگر امکان افزایش تولید ارگانیک امگا-3 در شیر تا 3/2 برابر شیر شاهد در چربی شیر است. علاوه بر این به دلیل وابستگی شاخص های ترکیبات شیر خام به یکدیگر، می توان برای بهبود کیفیت شیر با ایجاد محیط مناسب دمایی و تغذیه مناسب برای گاوهای شیری، شیری با کیفیت بالاتر تولید کرد.
    کلیدواژگان: تغییرات فصلی، گاو شیری، دانه کتان
  • خلیل صفایی*، غلام رضا قربانی، مسعود علیخانی، علی صادقی سفید مزگی، ون ژو یانگ، فاضل محمدی صفحات 103-126
    سابقه و هدف
    دانه کامل جو به دلیل دارا بودن پریکارپ سالم در برابر اتصال باکتریایی شکمبه و گوارش توسط نشخوارکنندگان مقاوم است. بنابراین، به منظور دسترسی جمعیت میکروبی شکمبه به آندوسپرم احاطه شده توسط پریکارپ و پوسته غیرقابل هضم، فرآوری دانه جو ضرورت دارد. هدف از این مطالعه ارزیابی اثرات روش فرآوری (آسیاب در مقابل ورقه نمودن با بخار) در قالب طرح کاملا تصادفی و بررسی تاثیرات سه زمان بخاردهی، دو فاصله غلطک و اثر متقابل این دو به صورت آزمایش فاکتوریل 2×3 در قالب طرح کاملا تصادفی بر فراسنجه های تجزیه پذیری ماده خشک و آلی دانه جو بود.
    مواد و روش ها
    5 گرم از هر یک از تیمارهای جو فرآوری شده (آسیاب شده با استفاده از توری 3 میلی متر یا ورقه شده با بخار طی سه زمان بخاردهی 35 ، 45 یا 55 دقیقه و دو فاصله غلطک 3/0 یا 4/0 میلی متر برای هر زمان بخاردهی) بر اساس ماده خشک با سه تکرار درون کیسه هایی از جنس پلی استر با اندازه منافذ 50 میکرومتر و با ابعاد 20 × 10 سانتی متر ریخته و داخل شکمبه یک راس گاو غیرشیرده هلشتاین به مدت 0، 2، 4، 8، 16، 24 و 48 ساعت قرار داده و هر یک از ساعات کیسه گذاری سه بار تکرار شدند. باقی مانده ماده خشک و آلی بر حسب زمان کیسه گذاری به کمک نرم افزار آماری SAS تجزیه و تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    روش فرآوری سبب تغییر چگالی دانه جو آسیاب شده (616 گرم بر لیتر) و ورقه شده با بخار (به طور میانگین 285 گرم بر لیتر) در مقایسه با دانه کامل جو (684 گرم بر لیتر) شد. افزایش وسعت فرآوری سبب کاهش چگالی دانه جو ورقه شده با بخار از 390 به 180 گرم بر لیتر و ضخامت از 5/1 به 0/1 میلی متر گردید. آسیاب کردن جو در مقایسه با ورقه نمودن با بخار سبب افزایش درصد ناپدیدی ماده خشک و آلی، افزایش بخش سریع تجزیه (6/28 در مقابل 6/21 درصد)، نرخ تجزیه-پذیری (10/0 در مقابل 05/0 در ساعت)، تجزیه پذیری موثر (4/60 در مقابل 5/47 درصد) و کاهش بخش با پتانسیل تجزیه پذیری (7/51 در مقابل 0/56 درصد) و غیر قابل تجزیه (7/19 در مقابل 5/22) ماده خشک و افزایش بخش سریع تجزیه (3/28 در مقابل 4/21 درصد)، نرخ تجزیه پذیری (10/0 در مقابل 05/0 در ساعت)، تجزیه پذیری موثر (6/60 در مقابل 6/47 درصد) و کاهش بخش با پتانسیل تجزیه پذیری (6/52 در مقابل 5/56 درصد) و غیر قابل تجزیه (1/19 در مقابل 1/22) ماده آلی دانه جو گردید(01/0>P). افزایش زمان بخار دهی و کاهش فاصله بین غلطک ها (در مقایسه گروهی فاصله غلطک 4/0 با 3/0 میلی متر) به طور میانگین سبب افزایش درصد ناپدیدی ماده خشک وآلی، اما کاهش بخش با پتانسیل تجزیه پذیری (6/62 در مقابل 4/49) و افزایش بخش سریع تجزیه (8/17 در مقابل 3/25)، بخش غیر قابل تجزیه (7/19 در مقابل 3/25)، نرخ تجزیه پذیری (05/0 در مقابل 06/0 در ساعت) و تجزیه-پذیری موثر (1/44 در مقابل 9/50) ماده خشک و کاهش بخش با پتانسیل تجزیه پذیری (9/62 در مقابل 1/50) و افزایش بخش سریع تجزیه (7/17 در مقابل 1/25)، بخش غیر قابل تجزیه (5/19 در مقابل 9/24)، نرخ تجزیه پذیری (05/0 در مقابل 06/0 در ساعت) و تجزیه پذیری موثر (2/44 در مقابل 0/51) ماده آلی جو ورقه شده با بخار شد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که روش فرآوری می تواند چگالی، اندازه ذرات دانه جو و توزیع آنها روی الک ها را تغییر دهد. آسیاب کردن در مقایسه با ورقه نمودن جو با بخار سبب افزایش تجزیه پذیری موثر ماده خشک و آلی گردید. تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک و آلی دانه جو را می-توان با بهینه نمودن متغیرهای مهم و دخیل در فرآیند ورقه ای نمودن با بخار (زمان بخارهی و تنظیم فاصله غلطک) مدیریت نمود.
    کلیدواژگان: دانه جو، آسیاب، گاو غیر شیرده، تجزیه پذیری شکمبه ای، ورقه نمودن با بخار
  • علی اصغر بهاری*، حسن علی عربی، رضی الله جعفری جوزانی، جمیله سالارآملی صفحات 127-143
    سابقه و هدف
    آلودگی خاک و تجمع فلزات سنگین در گیاهان و محصولات کشاورزی در مناطق صنعتی یکی از مهم ترین مسایل زیست محیطی است که زندگی گیاهان، حیوانات و انسان را تهدید می نماید. کادمیوم (Cd) یک فلز سنگین خطرناک با نیمه عمر طولانی بیولوژیکی است که با سرعت کم از بدن دفع می شود. این مطالعه با هدف تعیین اثرات دریافت طولانی مدت کادمیوم بر برخی پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون گوسفند با یک جیره پرواری انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه ده راس بره نر مهربانی 9-8 ماهه بر اساس در یک طرح کاملا تصادفی به دو گروه شاهد (جیره پایه) و آزمایش (جیره پایه + 100 میلی گرم کادمیوم به ازاء هر کیلوگرم ماده خشک جیره به صورت کلرید کادمیوم) تقسیم شدند. بره ها روزانه در دو نوبت صبح و عصر خوراک دهی شدند و در روزهای صفر، 35 و 70 پیش از خوراک نوبت صبح از طریق ورید وداج بوسیله لوله های خلاء خونگیری شدند. سرم نمونه ها جداسازی شد و تا زمان آزمایش در 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. کادمیوم، ازت اوره، کراتینین، سدیم، پروتئین کل، آلبومین و فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز، آلانین آمینو ترانسفراز، گاما گلوتامیل ترانسفراز، کراتین فسفوکیناز، آلکالاین فسفاتاز و ایزوآنزیم استخوانی آن در سرم نمونه ها اندازه گیری شد. آزمایش های بیوشیمیایی به صورت خودکار بوسیله دستگاه اتوآنالایزر و کیت های بیوشیمیایی شرکت پارس آزمون با استفاده از دستورالعمل سازنده کیت انجام شد. میزان سدیم نمونه ها با استفاده از دستگاه فلیم فتومتر تعیین شد. تجزیه تحلیل آماری داده ها بوسیله آزمون چند دامنه ای دانکن انجام شد.
    یافته ها
    میانگین افزایش وزن روزانه و ماده خشک مصرفی در گروه دریافت کننده کادمیوم کمتر بود (05/0 > P). مقدار آلبومین در روز 70 و میزان فعالیت آلکالاین فسفاتاز و ایزو آنزیم استخوانی آن در روزهای 35 و 70 آزمایش در گروه کادمیوم نسبت به گروه شاهد کاهش یافت (05/0 > P). افزایش میزان فعالیت آنزیم کراتین فسفوکیناز در روزهای 35 و 70 آزمایش در گروه کادمیوم معنی دار بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    یافته های بدست آمده نشان داد که سطح 100 میلی گرم کادمیوم به ازاء هر کیلوگرم ماده خشک جیره در مدت 70 روز در بره های در حال رشد تغذیه شده با جیره پرواری، اثرات سمی قابل توجهی ندارد که این موضوع می تواند ناشی از کاهش جذب کادمیوم به دلیل تشکیل ترکیبات نامحلول این عنصر در شکمبه و روده مانند ایجاد کمپلکس کادمیوم با فیتات کلسیم ناشی از عبور فیتات های هضم نشده در جیره غنی از مواد دانه ای (جو) در این پژوهش باشد.
    کلیدواژگان: سمیت کادمیوم، پارامترهای بیوشیمیایی، گوسفند
  • رضا ناصری هرسینی، فرخ کفیل زاده صفحه 145
    سابقه و هدف
    ویژگی های لاشه و کیفیت گوشت از معیارهای مهم تاثیرگذار بر تصمیم مصرف کنندگان برای خرید گوشت هستند. تاثیر افزودنی های باکتریایی بر ویژگی های کیفی گوشت تا کنون مورد بررسی قرار نگرفته اند و این در حالی است که قابلیت این افزودنی ها برای تغییر در جذب اسیدهای چرب و متابولیسم لیپیدها در بدن در پژوهش های متعددی به اثبات رسیده است. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیرات پروبیوتیکی باکتریایی بر برخی ویژگی های لاشه و ویژگی های کیفی عضله بزغاله های نژاد مرخز، به عنوان یکی از نژادهای بومی کشور، به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    جیره آزمایشی بر مبنای نیازهای درج شده در انجمن ملی تحقیقات تنظیم گردید. پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار و هشت تکرار با استفاده از 16 راس بزغاله نر نژاد مرخز به انجام رسید. بزغاله ها به مدت 119 روز با جیره آزمایشی تغذیه شدند. پروبیوتیک تجاری پری مالاک ترکیبی از چهار سویه باکتریایی Lactobacillus acidophilus (cfu/g107×5/2)، L. casei (cfu/g107×5/2)، Streptococcus faecium (cfu/g107×5/2) و Bifidobacterium thermophilum (cfu/g108×0/1) به صورت پودر خشک بوده و در پژوهش حاضر، طبق دستورالعمل شرکت سازنده، روزانه دو گرم در قالب دو عدد کپسول و پیش از نوبت خوراک دهی اول به هر دام در تیمار مربوطه خورانده شد. در پایان دوره آزمایش چهار بزغاله از هر تیمار کشتار و ویژگی های لاشه در ناحیه ران، شامل شاخص عضلانی بودن و نسبت عضله به استخوان، و ویژگی های کیفی گوشت در عضله biceps femoris، شامل ویژگی های فیزیکی، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که به استثنای شاخص عضلانی بودن ناحیه ران، دیگر پارامترهای ارزیابی شده در رابطه با ترکیب بافتی ناحیه ران تحت تاثیر استفاده از پروبیوتیک باکتریایی در جیره بزغاله ها قرار نگرفتند. شاخص عضلانی بودن ناحیه ران در بزغاله های گروه کنترل به طور معنی داری بیش از گروه دریافت کننده پروبیوتیک باکتریایی بود. به علاوه مصرف این پروبیوتیک باکتریایی به استثنای
    شاخص های L* و hue angle، تاثیر معنی داری بر دیگر ویژگی های کیفی گوشت در عضله biceps femoris شامل pH، ضایعات شیرابه ای، ظرفیت نگه داری آب، کاهش وزن در اثر طبخ، فشار برشی و نیز ترکیب شیمیایی آن نداشت. بررسی ترکیب اسیدهای چرب نیز نشان داد که پروبیوتیک مورد استفاده در پژوهش حاضر قادر به القای هیچ گونه تغییر معنی داری در درصد اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب غیراشباع، اسیدهای چرب غیراشباع با یک و چند پیوند دو گانه و نسبت اسیدهای چرب 3-n به 6-n و درصد مجموع اسیدهای چرب مطلوب در عضله biceps femoris بزغاله های مرخز نبوده است.
    نتیجه گیری
    بررسی تاثیر مصرف پروبیوتیک باکتریایی تجاری به وسیله بزغاله های مرخز نشان داد که پروبیوتیک باکتریایی مورد استفاده در این پژوهش به طور کلی توانایی ایجاد تغییری قابل ملاحظه در نسبت عضلات در ناحیه ران و ویژگی های کیفی گوشت را ندارد.
    کلیدواژگان: اجزای ران، پروبیوتیک، ترکیب اسیدهای چرب، ترکیب شیمیایی گوشت، ویژگی های فیزیکی
  • مصطفی قادری زفره ای، محمدرضا بحرینی بهزادی، محمد فیاض، سمیه شریفی صفحه 169
    سابقه و هدف
    فاصله گوساله زایی از جمله صفاتی است که به میزان قابل توجهی تحت تاثیر اثرات محیطی و مدیریتی قرار می‏گیرد. استفاده از الگوریتم های هوشمند روش های یادگیری ماشین در بررسی سامانه های پیچیده رو به افزایش است و این روش ها نیز می تواند رهیافت مناسبی برای تحلیل داده های صنعت گاوشیری به حساب آیند. شبکه های عصبی مصنوعی بخشی از هوش مصنوعی بوده و معمولا از این الگوریتم ها بهره می جویند. هدف از انجام این مطالعه بررسی ارتباط بین صفات تولیدی و تولید مثلی با فاصله گوساله زایی در تلقیح های متفاوت بود. چنین فرض گردید که استخراج این ارتباط می تواند در مدیریت بهتر این صفت نقش بهتری ایفا کند.
    مواد و روش‏ها: در این مطالعه، از داده های تولیدی و تولیدمثلی شرکت کشت و دامداری فکا وابسته به شرکت تعاونی وحدت گاوداران اصفهان استفاده شد. داده های مربوط به فاصله ی گوساله زایی (روز)، طول دوره ی خشکی (روز)، تعداد تلقیح، کل شیر تولیدی (کیلوگرم)، کل چربی تولیدی (کیلوگرم)، کل پروتئین تولیدی (کیلوگرم)، روزهای شیردهی (روز)، شیر تصحیح شده (کیلوگرم)، چربی تصحیح شده (کیلوگرم)، پروتئین تصحیح شده (کیلوگرم) مورد بررسی قرار گرفت. داده ها مربوط به 15465 راس گاو بود که تاریخ زایش آن ها در بازه بین سال های 1368 تا 1393 قرار داشت. جهت کاهش ابعاد داده های مورد استفاده در آموزش شبکه عصبی مصنوعی از دو رویکرد حذف همبستگی بالا و تحلیل مولفه اصلی استفاده شد. سپس به ازای هر تلقیح، یک شبکه عصبی آموزش داده شد. برای بررسی کارایی شبکه عصبی از معیارهای ضریب تعیین و جذر میانگین مربعات خطا استفاده شد. میزان رابطه ی خطی و غیرخطی بین متغیرهای ورودی با فاصله گوساله زایی نیز با معیار ضریب اطلاعات بیشین بررسی گردید..
    یافته ها: مقادیر مشابه معیارهای ضریب تعیین و جذر میانگین مربعات خطا حاصل از شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که ارتباط بین متغیرهای ورودی و فاصله گوساله زایی در تلقیح های مختلف از روند تقریبا یکسانی پیروی می کند. مقادیر بزرگتر جذر میانگین مربعات خطا حاصل از رویکرد تحلیل مولفه اصلی نسبت به رویکرد حذف همبستگی بالا نشان داد که استفاده از رویکرد حذف همبستگی بالا مناسبتر می باشد. معیار ضریب اطلاعات بیشین روند تقریبا یکسانی در میزان رابطه ی خطی و غیرخطی متغیرهای مختلف و فاصله گوساله زایی در تلقیح های مختلف نشان داد. در این راستا روزهای شیردهی و تولید شیر بیشترین ارتباط را با فاصله گوساله زایی داشتند.
    نتیجه گیری کلی: نتایج نشان داد که معیارهای ضریب تعیین و جذر میانگین مربعات خطا در تلقیح های مختلف تقریبا یکسان هستند. از اینرو نباید انتظار داشت که رابطه بین متغیرهای ورودی به کار رفته در این تحقیق با فاصله گوساله زایی در تلقیح های مختلف متفاوت باشد. بر اساس نتایج این مطالعه مشخص گردید که متغیرهای به کار رفته در این مطالعه پیش‏بینی خوبی از فاصله گوساله زایی را نشان می دهند. همچنین می توان چنین استنباط کرد که شرایط محیطی – مدیریتی در تلقیح های مختلف اثر ناچیزی روی ارتباط بین فاصله گوساله زایی و سایر متغیرها داشته است.
    کلیدواژگان: تحلیل مولفه اصلی، شبکه ی عصبی مصنوعی، ضریب اطلاعات بیشین، فاصله ی گوساله زایی
  • حسین نعیمی پور، محمد مهدی شریعتی صفحه 189
    سابقه و هدف
    صفات تولیدی و تولیدمثلی نقش مهمی در صنعت گاو شیری و بازده اقتصادی آن دارند. ارتباط ژنتیکی صفات تولیدی و تولیدمثلی در جهت خلاف یکدیگر می باشد و افزایش تولید شیر باعث کاهش بازده تولید مثلی و افزایش مشهود هزینه های جایگزینی تلیسه ها در گله های تجاری شیری می شود. مدل دام چند صفتی به دلیل در نظر گرفتن روابط بین صفات روش مناسبی در تحلیل ژنتیکی توام صفات با وراثت پذیری پائین و بالا می باشد و دقت ارزیابی را افزایش می دهد. ایران با توجه به شرایط متفاوت دما و رطوبت در نواحی مختلف اقلیم های متفاوتی دارد و از طرفی اقلیم به صورت مستقیم و غیر مستقیم در تولید حیوانات اثر دارد. بنایراین هدف از این مطالعه برآورد پارامترهای ژنتیکی و محاسبه روند فنوتیپی و ژنتیکی برخی صفات تولیدی و تولیدمثلی گاوهای شیری هلشتاین اقلیم خشک بیابانی ایران با استفاده از مدل دام چند صفتی بود.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق به منظور آنالیز ژنتیکی صفات تولیدی ( شیر، چربی، پروتئین، درصد چربی و پروتئین 305 روز و صفات تولیدمثلی ( طول دوره خشکی، سن اولین زایش و فاصله گوساله زایی) گاوهای شیری هلشتاین در اقلیم خشک بیابانی ایران از 5403 رکورد که طی سال های 1375تا 1388 توسط مرکز اصلاح نژاد دام کشور جمع آوری شده بود استفاده گردید. برآورد مولفه های واریانس و کواریانس، ارزش های ارثی و همبستگی های ژنتیکی و فنوتیپی به روش حداکثر درستنمائی محدود شده براساس مدل دام چند صفتی با استفاده از نرم افزار ژنتیکیDMU انجام گردید. روند ژنتیکی و فنوتیپی به ترتیب از تابعیت میانگین ارزش اصلاحی و میانگین فنوتیپی صفات بر سال زایش محاسبه گردید.
    یافته ها
    وراثت پذیری صفات تولید شیر، مقدار چربی، درصد چربی، مقدار پروتئین و درصد پروتئین، طول دوره خشکی، سن اولین زایش و فاصله گوساله زایی به ترتیب 23/0، 27/0، 39/0، 28/0، 41/0، 03/0، 25/0 و 05/0بودند. قدر مطلق همبستگی ژنتیکی در محدوده 01/0 (مقدار چربی و طول دوره خشکی) تا 84/0 ( مقدار شیر و مقدار پروتئین) و همبستگی فنوتیپی بین 01/0 (مقدار پروتئین با مقدار چربی و سن اولین زایش با درصد پروتئین) تا 91/0 ( تولید شیر و مقدار پروتئین) بود. روند ژنتیکی ( برای دختران) برای صفات تولید شیر (88/0±) 48/4، مقدار پروتئین (03/0±) 08/0 کیلوگرم و درصد پروتئین (0002/0±) 001/0- درصد بود (01/0P
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاضر نشان داد روند فنوتیپی تمامی صفات تولیدی و تولیدمثلی و روند ژنتیکی صفات تولید شیر و مقدار پروتئین مطلوب و معنی دار بود.
    کلیدواژگان: صفات تولیدی، صفات تولیدمثلی، مدل دام چندصفتی، حداکثر درستنمایی محدود شده، گاو هلشتاین ایران
|
  • A.R. Abbasi, M.R. Bahreini Behzadi*, M.A. Talebi Pages 1-20
    Background And Objectives
    In this study, the relationships between live body weight at slaughter, carcass characteristics (weights of hot carcass, cold carcass, cold half-carcass, lean meat, fat, bone and fat-tail) and body measurements (body length, chest girth, hip width and shoulder width) were investigated in Lori-Bakhtiari sheep. Two methods of linear regression and artificial neural network (ANN) in prediction of live weight and carcass characteristics were compared.
    Materials And Methods
    The data of 58 male lambs were collected at the Breeding Station of Lori-Bakhtiari sheep in Shahrekord city of Chaharmahal and Bakhtiari province, Iran. The lambs were weaned at 90 ± 5 days of age and were fattened in three groups of 60, 80 and 100 days. At the end of fattening period, body measurements and after slaughtering and skinning, all carcass characteristics were measured. A total of 696 records were used for prediction of carcass characteristics by using regression models and ANN. The possibility of predicting carcass characteristics and live weight at slaughter through body measurements was evaluated by choosing the most suitable regression model based on the value of the determination coefficient. The selective regression models also were fitted by artificial neural network then; these two methods were compared based on the value of the determination coefficient and the mean square errors.
    Results
    The estimated phenotypic correlation coefficients between carcass characteristics and live weight at slaughter were generally positive and relatively high (0.58 to 0.99). The phenotypic correlation coefficients between carcass characteristics and body measurements were estimated between 0.29 and 0.69.
    Between all body measurements, the highest correlations are observed between chest girth and carcass characteristics and live body weight. Based on relatively high phenotypic correlation coefficients in this research, prediction of carcass characteristics and live body weight can be possible with high accuracy by using body measurements. The results show that, to prediction of live body weight of Lori-Bakhtiari male lambs, body length, chest girth and hip width must be included in the regression model to obtain an accuracy of 79 percent. The regression equation including live body weight and heart girth could predict hot carcass and cold carcass weights with an accuracy of 97 and 96 percent, respectively. Live body weight alone explains the 94 and 72 percent of the variation of half-carcass and fat-tail weight, respectively. Moreover, the results show that the accuracy of ANN model for prediction of some carcass traits was more than regression models.
    Conclusion
    Based on results of this research, prediction of carcass characteristics and live weight is possible with relatively high accuracy by using some phenotypic body measurements. Also, results indicate that the artificial neural network technique was much better capable of predicting weight and carcass traits in Lori-Bakhtiari sheep compared to linear regression equations. The results of this study can be useful due to the importance of carcass traits in determination of genetic potential and regulation of animal breeding programs for high meat production.
    Keywords: Body measurements, Prediction, Carcass characteristics, Artificial neural network, Lori, Bakhtiari sheep
  • F. Kazemi Borzel Abad, S. Hassani*, F. Samadi, M. Ahani Azari, D. Ali Saghi Pages 21-37
    Background And Objectives
    This study was conducted to investigate association between prolactin gene polymorphism and milk yield of Shirvan Kurdi sheep. Prolactin is a lactogenic hormone that plays a significant role in milk production; its depletion in sheep provokes a severe reduction of milk secretion suggesting that prolactin is a functional candidate gene that could contribute to variations in milk yield. An Investigation indicated that polymorphism prolactin gene in Chios sheep. They identified a 23-bp indel (insertion or deletion) in the 213 region and found that the B allele is the result of a 23-bp deletion in a allele. They also reported A and B allele with the frequencies of 0.71 and 0.29, respectively and foundthat the B allele may be associated with higher milk yield. The present study investigated the association between polymorphisms in prolactin gene and daily milk yield records of Kurdi ewes in Hossien Abad Kurdi sheep breeding station.
    Materials And Methods
    In this study, blood samples were collected randomly from 100 milking Kurdi ewes in Hossien Abad Kurdi sheep breeding station. Milking was carried out by hand combined with lamb suckling at 14 days intervals starting from May to Agust 2012.Allele and genotype frequencies, chi-square test and the goodness of fit test for Hardy–Weinberg equilibrium were calculated with PopGeneV 1.31 software. Statistical Analysis was performed using INBREED and the MIXED procedures of SAS to estimate the association of genotypes with milk production.
    Results
    A 23-bp indel (insertion or deletion) was identified in prolactin gene by PCR.A mixed model was used to investigate the association of prolactin gene with test day milk yield. AA genotype had the highest genotype frequency in the studied population (0.60).A and B allele frequencies were 0.765 and 0.235, respectively. Results indicated that there was no significant association between prolactin gene polymorphism and milk yield in the studied population.
    Conclusion
    In the present study, no genotype was identified to be better than the others and there was no significant association between prolactin gene polymorphism and milk yield.
    Keywords: Sheep, Milk yield, Prolactin gene, Polymerase chain reaction
  • A. Rezaei Roodbari, A. Towhidi*, M. Zhandi, K. Reza Yazdi, Gh. Rahimi Mianji, H. Khalilvandi, Behroozyar Pages 39-57
    Background And Objectives
    Conjugated linoleic acid (CLA) is a generic term for a group of 18-carbon fatty acids with a conjugated double bond that influence a range of biological processes. Pro-inflamatory cytokines have been shown to contribute in insulin resistance process and CLA can inhibit some pro-inflamatory cytokines production. The effect of CLA on milk fat depression caused uses it as a nutritional strategy to improve negative energy of dairy cows. The aim of this study was to evaluate glucose tolerance test and blood glucose changes of dairy cows fed conjugated linoleic acid (CLA) from -21 to or -42 days (d) relative to parturition.
    Materials And Methods
    Seventy five multiparous dairy cows were allocated to one of four treatments: feeding palm oil (75g/d) from -21 d to d (C21) or d (C42) relative to parturition, feeding rumen protected CLA (75g/d) from -21 d to d (CLA21) or d (CLA42) relative to parturition. Rumen protected CLA provided 7.5 g/d each of trans-10, cis-12 CLA and cis-9, trans-11 isomers. Glucose tolerance tests (GTT) was carried out on five cows from each group by infusing 0.25 g/kg of BW of glucose (iv) through milk vein at 14 and 30 d after parturition. Blood samples were collected from the milk vein of opposite side of glucose infusion at −20, −10, 0, 5, 10, 20, 30, 40, 60, 80, 100 and 120 minutes (min) relative to infusion and plasma glucose level determined after centrifuge. Area under curve at 60 and 120 min, glucose clearance rate and time to reach half concentration of glucose were calculated as GTT indices. To evaluate blood glucose and insulin changes after parturition blood samples were taken via coccygeal venipuncture from a subsample of 8 cows per treatment at just after calving and 10, 21 and 42 d postpartum. Milk yield was recorded daily and milk samples to determine milk constitutes were taken weekly.
    Results
    Feeding rumen protected CLA had no significant effects on GTT indices. Differences between GTT indices were significant at 14 and 30 d postpartum (P˂0.05) that was indicative of improvement of insulin sensitivity as days in milk increased. Blood glucose concentration was higher at parturition and 10 d after parturition in CLA fed cows than palm fed cows while blood insulin concentrations were the same among treatments (P˂0.05). CLA fed cows had less milk fat content and yield than palm fat fed cows (P˂0.05). Feeding rumen protected CLA during transition period increased milk yield during early lactation (P˂0.05). Extending rumen protected CLA or palm fat feeding to 42 d postpartum couldn’t increase milk yield compared to 21 d postpartum.
    Conclusion
    Results of this experiment showed that adding CLA supplementation to dairy cows ration during transition period resulted in increased blood glucose concentration at early lactation and increased milk yield without any negative effects on GTT indices as indicators of insulin resistance situation.
    Keywords: Dairy cow, Transition period, conjugated linoleic acid, Glucose, Glucose tolerance test
  • N. Asadzadeh*, M. Souri, M.M. Moeini, H. Sadeghipanah Pages 59-84
    Background And Objectives
    The beneficial effects of adding supplemental polyunsaturated fats including omega-6 and omega-3 sources to the diet on reproductive performance of livestock have been shown in many studies. On the other hand, low performance of artificial insemination is a serious problem to perform genetic improvement projects in sheep. Special effect of adding fish oil as an omega-3 source to flushing diet on reproductive efficiency of ewes after laparoscopic artificial insemination has not been investigated. The aim of this study was to investigate the effect of supplementing flushing diet with fish oil on reproductive efficiency of Chaal ewes after laparoscopic artificial insemination.
    Materials And Methods
    One hundred eleven of non-lactating and non-pregnant Chaal ewes, were divided into three experimental groups based on flushing diets: (1) negative control group (C-), fed the flushing diet without any supplemental fat, (2) positive control group (C), fed the flushing diet containing 3.5% supplemental hydrogenated palm oil (palm fat powder) and (3) fish oil group (FO), fed flushing diet containing 3.5% fish oil. Estrus synchronization of ewes performed using progesterone sponges for 13 days. Twenty to 48 hours after sponge removal, the rate of estrus recorded using rams with aprons and marking harnesses. Forty eight hours after sponge removal, artificial insemination was performed with the laparoscopic approach. Fifteen days after artificial insemination, to determine estrus non return rate and for mating of non-pregnant ewes, the rams with marking harnesses were introduced into the flock. Forty days after insemination, pregnancy diagnosis was performed by ultrasonography. At the time of lambing, number and weight of born lambs and three months later, the number and weight of weaned lambs were recorded for each ewe in experiment and using them reproductive traits including pregnancy, parturition, abortion, stillbirth, barren and multiple lambing rates, prolificacy, fecundity, born lamb crop, lamb viability, weaning rate and weaned lamb crop (ewe productivity) were calculated.
    Results
    Adding fish oil to flushing diet significantly increased the weaning rate from laparoscopic artificial insemination and accumulated weaning rate from artificial insemination and natural mating (P0.05). In the group fed hydrogenated palm oil, lamb viability until weaning time was significantly (P
    Conclusion
    In the programs of artificial insemination and synchronized natural mating of sheep, adding fish oil to flushing diet can improve reproductive performance. It is recommended that avoid using hydrogenated palm oil in flushing diet of sheep.
    Keywords: Ewe, Flushing diet, Fish oil, Laparoscopic insemination, Reproductive efficiency
  • A. Mortezaee, A. Vakili*, M. Danesh Mesgaran Pages 85-102
    Background And Objectives
    This study evaluated the effects of seasonal change and diet on milk production, milk composition and related indices from 5 industrial dairy farms in Mashhad.
    Materials And Methods
    Samples in summer period (in 2014) and winter period (in 2015) were taken on each farm. Meteorological data were obtained from the Northeast Regional Climate Center of Iran, Mashhad. Dairy cows were fed with 2 diets, control diet and 10% flaxseed diet. In each farm, animals were divided into 3 groups based on their days in milk (early, middle and late). Diets were provided as TMR. Dry matter intake, daily milk yield, milk fat, milk protein, milk lactose and solids in milk were measured. Milk fatextraction and fatty acid separation were determined.
    Results
    Increasing temperature-humidity index (THI) had decreased dry matter intake in summer (THI ≥72) against winter period (THI≤72; 21.8 vs. 24.0 kg DM d-1, respectively). Modification dry matter intake decreased milk yield and milk protein, but milk fat tended to increase. In addition, we observed the highest fat-to-protein ratio in winter (1.39 vs. 1.28). Milk yield, polyunsaturated fatty acids (PUFA), linolenic acids and monounsaturated fatty acids (MUFA) and linoleic acids for the cows were fed 10% flaxseed was significantly higher than for those fed control diet, but percentage of milk fat was significantly reduced when diets were supplemented with flaxseed. Feeding diets of flaxseed had no effect on dry matter intake, milk protein percentage, lactose and milk solids compared with control diet. The canonical correlation analysis of indices demonstrated that daily milk yield was negatively correlated with milk protein but no significant relationship was observed between daily milk yield and the other indices. Here, we found that milk solids was significantly correlated with milk fat (r= 0.795), milk protein (r= 0.770), and milk lactose (r= 0.477). Moreover, concentration of unsaturated fatty acids milk (18 carbons) was negatively correlated with milk fat.
    Conclusion
    The experiment demonstrated that the fed of flaxseed in winter was effective at increasing fat-to-protein ratio, indicating that cows mostly utilize their body fat. These results clearly demonstrate the possibility for sustainable production of organic omega-3 milk up to 2.3 times higher than typical levels in milk fat. Furthermore, it is necessary to investigate the factors that affect raw milk composition, which may improve the quality and yield of milk through temperate environmental conditions and management of nutritional supplementation.
    Keywords: Seasonal change, Dairy cows, Flaxseed
  • Kh. Safaei*, Gh.R. Ghorbani, M. Alikhani, A. Sadeghi Sefidmazgi, W.Z. Yang, F. Mohammadi Pages 103-126
    Background And Objectives
    Whole barley kernel because of its intact pericarp is resistant to bacterial attachment in the rumen and digestion by ruminants. Therfore, barley processing is required to make its endosperm, encased within indigestible pericarp and hull layers, accessible to the microbial population in the rumen. This study was carried out to evaluate the effects of processing method (grinding vs. steam flaking) using completely randomized design and to investigate the impacts of steaming duration, roller setting, and interaction between steaming duration and roller setting on ruminal degradability of barley grain dry and organic matter in a 3 x 2 completely randomized factorial design.
    Materials And Methods
    Five grams (DM basis) of processed barley, ground barley using a hammer mill with a standard screen size of 3 mm (GB) or steamflaked barley (SFB) using 3 steaming times including of 35, 45 or 55 min. and 2 roller setting distances of 0.3 or 0.4 mm for each steaming time, were weighed into bags (10 × 20 cm) made of polyester (pore size, 50 m). Triplicate nylon bags were placed in the rumen of a non-lactating Holstein dairy cow for 0, 2, 4, 8, 16, 24, and 48 h, respectively, for each sample. The incubation was repeated three times. Residues of dry matter (DM) and organic matter (OM) per incubation time were analyzed using SAS software.
    Results
    Processing method changed the density of GB (616 g/L), SFB (285 g/L on average) compared to whole barley grain density (684 g/L). Increasing the extent of barley flaking decreased the density from 390 to 180 g/L, and kernel thickness from 1.5 to 1.0 mm. Grinding of barley versus steam-flaking on average increased DM and OM disappearance (%) and raised (P
    Conclusion
    Results of this study showed that processing method could change barley grain density, particle size and its distribution on sieves. Grinding versus flaking increased the effective degradability of grain DM and OM. Ruminal DM and OM degradability of barley grain could be manipulated by varying the duration of steaming and the distance of roller setting.
    Keywords: Barley grain, Grinding, Non, lactating cow, In situ ruminal degradability, Steam, flaking
  • A.A. Bahari*, H. Aliarabi, R. Jafari Jozani, J. Salar Amoli Pages 127-143
    Background And Objectives
    Soil pollution and accumulation of heavy metals in plants and crops in industrial areas is one of the most important environmental threats for plants, animals and humans’ life. Cadmium (Cd) is a hazardous heavy metal with a long biological half-life and low rate of elimination from the body. The aim of this study was to determine the effects of long term cadmium uptake on performance and several serum biochemical parameters in lambs fed on a growing diet.
    Materials And Methods
    Ten male Mehraban lambs of 8-9 months old were randomly assigned to two dietary groups as control (basal diet) and treatment (basal diet 100 mg Cd/kg DM as CdCl2). The lambs were fed twice daily at early morning and evening, and blood samples were collected from jugular vein on days 0, 35 and 70 before morning feeding using vacutainer tubes. Sample sera were separated and stored at -20°c until analysed. The serum biochemical parameters including Cd, urea nitrogen (SUN), creatinine, sodium, total protein (TP), albumin, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), Gamma glutamyl transferase (GGT), creatine phosphokinase (CPK), alkaline phosphatase (ALP) and its bone specific isoenzyme (BALP) were measured. Serum biochemical parameters were analyzed by an auto-analyzer using correspondences Pars Azmoon kit according manufacturer manuals. Sodium was measured using flame photometry method. Statistical analysis was carried out using Duncan's multiple range tests.
    Results
    Average daily weight gain and dry matter intake were lower in the Cd group (P
    Conclusion
    The results of this study showed that ingestion of Cd at level of 100 mg /kg DM has not been considerable toxic effect on growing lambs during 70 days.
    Keywords: Cadmium toxicity, Biochemical parameters, Sheep
  • R. Naseri Harsini, F. Kafilzadeh Page 145
    Background And Objectives
    Carcass characteristics and meat quality are important criteria for customer when it comes to making purchasing decisions. Effects of adding direct-fed microbial on ruminants meat quality have never been investigated, given that probiotics ability to manipulate fatty acid absorption and lipid metabolism in body have been proven in many studies. The aims of this study were, therefore, to evaluate the effects of a bacterial probiotic on carcass and meat quality attributes in Morkhoz kids, as an important indigenous breed of our country.
    Materials And Methods
    Experimental diet was formulated based on NRC recommendations. The study was conducted based on a completely randomized design, including two treatments and eight replicate using 16 male Morkhoz kids. Kids were fed for 119 days with experimental diet. Commercial probiotic was combination of four bacterial strains, include Lactobacillus acidophilus (2.5×107 cfu/g), L. casei (2.5×107 cfu/g), Streptococcus faecium (2.5×107 cfu/g), and Bifidobacterium thermophilum (1.0×108 cfu/g). This probiotic was fed to each kid before morning feeding (2gr/d/kid, based on supplier recommendation). At the end of the experimental period, four kids from each treatment were slaughtered and the carcass characteristics include femur muscle to bone ratio and muscularity in the femur region, and meat quality attributed in biceps femoris muscle include physical attributes, chemical composition and fatty acid composition were determined.
    Results
    Results showed that between femur components examined in this research only muscularity in the femur region was significantly affected by probiotic consumption. This parameter showed significantly higher value in control (non-probiotic) group. Indeed, except L* and hue angles values, commercial probiotic had no significant effect on other meat quality parameters in biceps femoris muscle include pH, drip loss, water holding capacity, cooking loss, shear force and also on its chemical composition. Examining of fatty acid composition of intramuscular fat in the biceps femoris muscle showed that the probiotic we used in this experiment did not affect any of fatty acids features include percent of saturated fatty acids, unsaturated fatty acids, mono- polyunsaturated fatty acids, total desirable fatty acids and n-6/n-3 ratio.
    Conclusion
    In conclusion, it seems that bacterial probiotic used in this experiment won’t cause a considerable change in muscle ratio in femur region and also meat quality attributes.
    Keywords: Chemical composition, Fatty acid composition, Femur components, Physical attributes, Probiotic
  • M. Ghaderi Zefrehei, M.R. Bahreini Behzadi, M. Fayaz, S. Sharifi Page 169
    Background And Objectives
    Calving interval is sought to be substantially affected by management and environmental effects. Using intellectual algorithms of machine learning methods to investigate complex systems are growing and these algorithms could be assumed as right approach to analysis dairy cattle industry data. Artificial neural networks which are part of artificial intelligence, gain from these algorithms. The objective of this study was to find the association between productive and reproductive traits with calving interval over different course of inseminations. It was assumed that extracting this association may improve the management of this trait.
    Materials And Methods
    In this research, the productive and reproductive traits from FOKA, an agriculture and animal husbandry, associated to Isfahan Vahdat Cooperative was used. The records were calving interval (day), the length of dry off period (day), number of insemination, total milk production (kg), total fat production (kg), total protein production (kg), adjusted milk production (kg), adjusted fat production (kg) and adjusted protein production (kg). The data were due to 15465 cows in which their parturition date spanned between 1368 and 1393. The data dimensions were reduced using elimination of high level of correlation among variables and principal component analysis before undertaking artificial neural network modeling. For each insemination, we learned a neural network. We used coefficient of determination and root mean square error to investigate the efficiency of neural network. The linear and nonlinear relationship among input variables with calving interval was measured using maximal information criterion.
    Results
    The similar values of coefficient of determination and root mean square error due to neural network in different insemination obtained which would indicated that there is almost identical associations between calving interval input variables. Higher values of root mean square error obtained in neural network which learned based upon principal component analysis of independent data than elimination one. Therefore, it was concluded that elimination approach is suitable choice in this context. The maximal information criterion showed almost an identical association between calving interval and input variables over different inseminations. In this way, days in milk and milk production showed high amount of correlation with calving interval.
    Conclusion
    The results indicated that coefficient of determination and root mean square error of different inseminations was similar. Therefore, it is hardly expected that the association between calving interval and independent variables to be different over different inseminations. Based upon these results, it was elucidated that independent variables used in this study could fairly adequately predict the calving interval. Also, we could say that management – environmental conditions over different inseminations had minuscule effect on the associations of calving interval with independent variables.
    Keywords: Principal component analysis, artificial neural network, Maximal information coefficient, Calving interval
  • H. Naeemipour Younesi, M.M. Shariati Page 189
    Background And Objectives
    Estimates of genetic parameters for traits of economic importance in dairy cattle are necessary for implementing efficient breeding programs. Accurate heritability and correlation estimates are required to predict expected selection response and to obtain predicted breeding values using mixed model procedures. Traits related to milk, fat, and protein production, conformation, length of productive life, reproduction, workability, and health are included in breeding programs of dairy cattle in many countries to maximize improvement of a breeding goal involving traits related to income and costs. Extreme or rapid changes in environmental conditions can often be detrimental to cattle performance. The objective of this study was the genetic analysis of productive and reproductive traits of Holstein dairy cows in arid climate of Iran using multivariate animal model.
    Material and
    Methods
    Data from 5403 first lactation Iranian Holsteins collected by the Animal Breeding Center of Iran during 1996 to 2009 was used for the multivariate genetic analysis of productive (milk, fat and protein yield, fat, protein percentage) and reproductive traits (length of dry period, age at first calving and calving interval). According to weather conditions, geographical location of herds and De Martonne’s global classification five climate groups (arid, semiarid, Mediterranean, semi humid and humid) were identified. Provinces: Semnan, Yazd, Southern Khorasan, Ghom, Sistan and Bluchestan, Kerman were in the arid class. Variance components, breeding values and genetic and phenotypic correlations were estimated by restricted maximum likelihood method using DMU package.
    Genetic and phonotypic trends were computed as a linear regression of yearly means on calving year using the REG procedure of SAS 9.2.
    Results And Discussion
    The estimated heritabilities were 0.23, 0.27, 0.28, 0.39, 0.41, 0.03, 0.05, 0.25 and 0.054 for milk, fat and protein yield, fat and protein percentage, length of dry period, age at first calving and calving interval, respectively. The range of absolute genetic correlations was varied from 0.0.01 for fat yield-length of dry days to 0.84 for milk-protein yield and absolute phenotypic correlations were from 0.01 for protein-fat yield, and age at first calving-protein percentage to 0.91 for milk-protein yield. Genetic trends (for daughters) for milk, protein yield and protein percentage were, respectively, 4.48±0.88, 0.08±0.03 kg and -0.001±0.0002 % (P
    Conclusion
    The results showed that for all traits in the study, phenotypic trend was statistically significant and favorable. For milk and protein yield of Holsteins in arid climate of Iran, the genetic trend was positive and significant.
    Keywords: Productive traits, Reproductive traits, Multivariate animal model, Restricted Maximum likelihood, Holstein dairy of Iran