فهرست مطالب

فصلنامه بسپارش
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 10، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صفحه 3
  • علیرضا کریمی زارجی، میترا توکلی اردکانی صفحات 4-15
    در این مقاله سعی شده است تا به این پرسش پاسخ داده شود، آیا در همه حال با افزودن نانوخاک رس به ماتریس های پلیمری پایداری گرمایی نانوکامپوزیت بهتر می شود یا خیر؟ در این زمینه، تاکنون دانشمندان سراسر جهان نتایج متفاوت و گاهی متضادی را گزارش کرده اند. بعضی استفاده از نانوخاک رس را عاملی برای بهبود خواص گرمایی نانوکامپوزیت می دانند. اما، عده ای افت خواص گرمایی را با وجود نانوخاک رس مشاهده کرده اند. درواقع به نظر می رسد، نانوخاک رس دو اثر متضاد بر خواص گرمایی نانوکامپوزیت ها دارد، به طوری که با سازوکار تشکیل زغال و اثر ممانعتی باعث بهبود پایداری گرمایی می شود. از طرف دیگر، تسریع فرایند تخریب گرمایی پلیمر، باعث افت خواص گرمایی می شود. بنابراین لازم است تا به طور ویژه به این موضوع پرداخته شود و نقش عوامل مختلف اثرگذار بر پایداری گرمایی نانوکامپوزیت ها و همچنین چگونگی تاثیر نانوخاک رس بر خواص گرمایی آمیزه بررسی شود.
    کلیدواژگان: نانوخاک رس، خواص گرمایی، نانوکامپوزیت، تشکیل زغال، تخریب گرمایی پلیمر
  • سپیده امجد ایرانق، سپیده خویی، حمید مدرس صفحات 16-31
    درختواره ها طبقه نسبتا جدیدی از مواداند که دارای ساختار مولکولی و ابعاد واحد در مقایسه با پلیمرهای خطی هستند. درشت مولکول های درختواره می توانند شامل چند نوع گروه عاملی باشند که به طور موفقیت آمیز با روش های واگرا یا همگرا سنتز می شوند. گروه های عاملی موجود در سطح آنها باعث می شود تا این ترکیبات آب دوست شده و در آب بسیار محلول باشند. قطر درختواره با افزایش نسل تا یک نانومتر افزایش می یابد، در حالی که وزن مولکولی و تعداد گروه های عاملی موجود در سطح درختواره به طور توانی رشد می کند. یک درختواره حامل داروی ایده آل باید غیرسمی، غیرپادژن و ترجیحا زیست تخریب پذیر باشد. در ضمن، توزیع زیستی مناسب هم داشته باشد. در این مقاله، به پیشرفت های اخیر درباره کاربرد درختواره پلی آمیدوآمین (PAMAM) در انتقال دارو پرداخته می شود. در انتها، شبیه سازی دینامیک مولکولی ساختارهای درختواره PAMAM و ویژگی های آنها نیز بحث می شود.
    کلیدواژگان: پلی آمیدوآمین، انتقال دارو، داروی ضد سرطان، شبیه سازی دینامیک مولکولی، مزدوج دارو، درختواره
  • کامران فروتنی، بهزاد پورعباس، مهدی شریف صفحات 32-44
    دستگاه های الکتریکی نوری از قسمت های مختلفی تشکیل می شوند. انعطاف پذیری در این دستگاه ها به دو قسمت عمده زیرلایه و الکترود آند رسانای شفاف و لایه نشانی شده روی آن وابسته است. پلیمرها به دلیل آنکه دارای مزایای بسیاری مانند وزن و قیمت اندک، انعطاف پذیری و خواص شیمیایی و مکانیکی خوب هستند، معمولا به عنوان انتخاب مناسبی برای استفاده در قسمت های مختلف دستگاه های الکترونیکی انعطاف پذیر به کار می روند. در این پژوهش، روش های رسوب دهی انواع پلیمرهای رسانا شامل پلیمرهای رسانای انحلال پذیر و انحلال ناپذیر روی زیرلایه های پلیمری و نیز ویژگی های مورد نیاز این پلیمرها به منظور استفاده در قسمت های مختلف دستگاه های الکترونیکی انعطاف پذیربررسی می شود.
    کلیدواژگان: دستگاه های الکترونیکی انعطاف پذیر_ پلیمر رسانا، رسوب دهی، الکترودهای رسانای شفاف، زیرلایه
  • محسن قادری درباغی، محمدرضا پورحسنی صفحات 45-55
    پلیمرهای الاستومر در حالت عادی، در حلال، رفتاری شبیه به پلاستیک ها دارند. اما وقتی با استفاده از عوامل شبکه ساز شبکه ای می شوند، در حلال متورم می شوند. این رفتار ناشی از رفتار ترمودینامیکی متفاوت شبکه الاستومر است. مطالعه خواص ترمودینامیکی این مواد در حلال های مختلف و بررسی خواص فیزیکو شیمیایی آنها، به منظور طراحی مناسب و استفاده بجا اساسی است. ترمودینامیک شبکه متورم پلیمری، معمولا بر پایه مدل فلوری- رنر، تشریح می شود.. ضریب برهم کنش حلال- پلیمر (c) مهم ترین ضریبی است که محدوده اطمینان به داده های حاصل از این مدل را تحت تاثیر قرار می دهد. اگرچه این عامل، کلید درک بهتر ترمودینامیک تورم در شبکه های الاستومر است، با این وجود، مقالات موجود در ارتباط با این عامل به منظور روشن سازی مفهوم آن کافی نیست. همچنین، تعداد کمی از سامانه های حلال- پلیمر مطالعه شده اند. به همین دلیل، عدم اطمینان در محاسبه این ضریب، از مهم ترین مسائل موجود برای محاسبه خواص فیزیکوشیمیایی شبکه های پلیمر ی است.
    کلیدواژگان: ضریب برهمکنش حلال، پلیمر، ترمودینامیک شبکه، انرژی آزاد شبکه، تورم شبکه، کسر حجمی شبکه
  • معصومه نصرالله زاده، فریبا گنجی* صفحات 56-66
    برای کنترل رشد میکروب ها در مواد غذایی و افزایش عمر نگه داری و امنیت غذا، عوامل ضدمیکروب متفاوت با فرمول بندی اولیه ماده غذایی آمیخته می شود یا با روش های مختلف مثل افشاندن روی سطح غذا قرار می گیرند. افزودن مستقیم عامل ضدمیکروب به ماده غذایی در جایی مفید است که خطر رشد میکروب ها هم روی سطح و هم داخل ماده غذایی وجود دارد. اما، هنگامی که علت اصلی تخریب، رشد میکروب ها در سطح ماده غذایی است، استفاده از این روش نیازمند افزودن مقادیر زیادی افزودنی شیمیایی به ماده غذایی است. بنابراین، روش سنتی یادشده با در نظر گرفتن حداقل مقدار مجاز افزودنی های شیمیایی برای بهبود سلامتی غذا مناسب نیست. رویکرد جدید غلبه بر این محدودیت ها استفاده از فیلم های پلیمری بسته بندی حاوی ماده فعال ضدمیکروب است. بسته بندی ضدمیکروب بر مبنای رهایش تدریجی عامل ضدمیکروب موجود در پلیمر بسته بندی به سطح ماده غذایی استوار است. آزادسازی ماده ضدمیکروب باید با سرعت مناسب و معین انجام گیرد تا در طول دوره ذخیره سازی غلظت لازم را برای مقابله با ریزسازواره های مخرب در اختیار سطح ماده غذایی قرار دهد. در این مقاله، انواع بسته بندی های غذایی با خاصیت رهایش کنترل شده عامل ضدمیکروب، فیلم های پلیمری استفاده شده و مدل های ریاضی ارائه شده برای کنترل مقدار رهایش بررسی می شوند.
    کلیدواژگان: بسته بندی غذایی ضدمیکروب، ترکیبات ضد میکروب، رهایش کنترل شده، فیلم پلیمری، انتقال جرم
  • پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران صفحات 67-77

    روش مونت کارلو چیست و چگونه می توان از آن برای شبیه سازی فرایندها استفاده کرد؟ چه نوع مسائلی را می توان به کمک این روش حل کرد؟ آیا اصولا روش مونت کارلو مفید است و مزیت آن بر سایر روش ها چیست؟ این ها و پرسش هایی از این قبیل در ذهن بسیاری از دانشجویان یا پژوهشگران در زمینه های علوم و مهندسی شیمی و پلیمر نقش بسته و همه به دنبال پاسخی برای آن هستند. به نظر می آید، مهم ترین زمینه کنجکاوی در این باره نام خاص این روش است که به یک منطقه تفریحی اشاره دارد و در نوع خود نام گذاری منحصر به فردی است. عامل دیگر گسترش روزافزون نوآوری های رایانه ای های سخت افزاری و افزایش قابلیت های محاسباتی بسیار پیشرفته است که منجر به توجیه پذیری انجام شبیه سازی های پیچیده و زمان بر به کمک این روش می شود. افزایش چشمگیر تعداد پژوهش ها و مقالات علمی انتشار یافته در نشریات معتبر علمی مبین علاقه و جهت گیری نگرش های پژوهشی در این زمینه است. امروزه انواع روش های شبیه سازی مونت کارلو برای تشریح رفتار فرایندهای با ماهیت تصادفی یا حتی فرایندهای با ماهیت غیرتصادفی به آسانی به کار گرفته می شود. در این نوشتار سعی بر این شده است تا اطلاعات لازم مقدماتی برای ایجاد انگیزه و علاقه در جهت استفاده از این گونه روش ها، به همراه فنون متداول در شبیه سازی مونت کارلو و زمینه های گوناگون کاربردی آن به طور مختصر ارائه شود.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، مونت کارلو، اعداد تصادفی، پلیمر شدن، توزیع احتمال
  • لیلا بزاز تولمی* صفحات 78-88
    پس از مقدمه ای بر ساختار و شکل شناسی پلیمرها، پارامترهای ساختاری که معمولا با استفاده از فنون پراش پرتو ایکس اندازه گیری می شوند، مرور می شود. قابلیت های نوین اندازه گیری و ارتباط آنها با درک مبانی ساختاری عملکرد بحث خواهد شد. برای نشان دادن پیشرفت های اخیر پراش پرتو ایکس در پلیمرها، دو فن ریزپراش و پراکندگی افزایش یافته سطحی، دو زمینه مطالعه سینتیک تبلور و تغییر شکل پلیمر و دومثال از تجزیه و تحلیل داده ها شامل تحلیل کامل الگوی زاویه باز دوبعدی و الگوهای پراش زاویه کوچک دوبعدی در بردارمختصات بیضوی ارائه خواهد شد.
    کلیدواژگان: شناسایی پلیمرها، پراش پرتو ایکس، پراش پرتو ایکس با زاویه باز، پراش پرتو ایکس با زاویه کوچک، ریز پراش
  • صفحات 89-92
  • صفحات 93-94
  • صفحات 95-96
  • صفحه 97
  • صفحه 98
  • صفحه 99
|
  • Alireza Karimi Zaraji, Mitra Tavakkoli Ardakani Pages 4-15
    It is often disputed if nanoclay enhances the thermal properties of polymer nanocomposites. Scientists all over the world have reported different and some times contradictory results concerning this issue. There are papers suggested that nanoclay is a factor in improving the thermal properties، while there are other reports on its reducing effect on thermal resistance. It seems that nanoclay has two opposite actions. The barrier effect which should improve the thermal stability of a blend by char formation and the promoter effect which may encourage the degradation process and reduce the thermal stability of the system. Therefore it is important to focus on this subject in order to study the conditions affecting thermal stability of nanocomposites and the mechanism by which nanoclays improve the thermal properties of a blend.
    Keywords: nanoclay, thermal properties, nanocomposite, char formation, thermal degradation
  • Sepideh Amjad Iranogh, Sepideh Khoee, Hamid Modarres Pages 16-31
    Dendrimers are a relatively new class of materials with unique molecular architectures and dimensions in comparison to linear polymers. Dendritic macromolecules containing several types of functional groups can be successfully synthesized through divergent or convergent method. The functional surface groups make them very hydrophilic and highly water soluble. Dendrimer diameters increase with generations in increments of up to 1 nm per generation، while molecular weight and number of functional surface groups increase exponentialy. An ideal dendritic drug-carrier must be non-toxic، non-immunogenic، and preferably biodegradable and present an adequate biodistribution. This review investigates recent advances in the application of drug-conjugated PAMAM dendrimers in drug delivery and finally، molecular dynamics simulations of PAMAM structures and their properties are discussed
    Keywords: PAMAM, drug delivery, anti cancer drugs, molecular dynamics simulation, drug, dendrimer conjugate
  • Kamran Foroutani, Behzad Abbaspour, Mehdi Sharif Pages 32-44
    Electro-optical devices are composed of various components and flexibility in such devices depends on two major parts: substrate and transparent conducting anode electrode which is deposited on the substrate. Since polymers have many advantages such as light weight، low price، flexibility as well as suitable chemical and mechanical properties، so they can be used as appropriate materials in different parts of flexible electronic devices. In this study، deposition techniques of various conducting polymers including soluble and insoluble conducting polymers on polymeric substrates and their characteristics requirements in order to use these polymers in different parts of flexible electronic devices are described.
    Keywords: Flexible Electronic Devices, Conducting Polymer, Deposition, Transparent Conducting Electrodes, Substrate
  • Mohsen Ghaderi Darbaghi, Mohammadreza Poor Hasani Pages 45-55
    Common elastomers exhibit similar behaviors in solvents of those for gums under normal condition، but when cured with curing agents they tend to swell in solvents، which is due to different behaviors of rubbery networks in solvents. Studying the thermodynamics of these materials in different solvents and investigating their physico-chemical properties is very important in their molecular design and final applications. Usually the thermodynamics of swollen polymeric materials are defined by Flory-Rehner equation. The most important parameter that has influence on thermodynamics of polymer-solvent interaction is a parameter designated as. Although this parameter is the key to better understanding of thermodynamical swelling of rubbery networks but the number of articles which have studied its concept with deeper understanding is few. Therefore، the uncertainty over the determination of this parameter is one of the most crucial problems to evaluate the physic- chemical properties of polymeric networks.
    Keywords: polymer, solvent interaction parameter, thermodynamic of network, free energy of network, swelling of network, network volume fraction
  • Masoume Nasrolahzade, Fariba Ganji* Pages 56-66
    In order to control microbial growth in foods and improve their shelf-life and safety، the actions of different antimicrobial agents were studied by mixing them with food formulations، or they were applied onto food surface by spraying. Incorporation of antimicrobial agents directly into food is appropriate when there is a risk of microbial growth at both surface and internal parts of final food products. However، when the main cause of spoilage of food is microbial growth at its surface، the use of excessive amounts of chemical additives into food would be necessary. Thus، this traditional strategy does not fit into the current trend of food technology to develop healthier processed foods by using minimum amounts of chemical additives. The use of polymers as packaging materials containing antimicrobial agents is an alternative to overcome these limitations. Antimicrobial food packaging is based on controlled release of antimicrobial agents on packed food surfaces to maintain a predetermined concentration of the active compound for a determined period of time to reduce، inhibit or retard the growth of pathogenic microorganisms. In this article، different types of food packaging with controlled release properties of antimicrobial agents are studied and some mathematical models are presented to describe the release kinetics of active compound.
    Keywords: Antimicrobial food packaging, Antimicrobial components, Controlled release, Polymeric film, mass transfer
  • Majid Ghias Pages 67-77

    The Monte Carlo simulation method and its mode of actions in different processes are introduced. This article addresses some answers to some frequent questions raised by students of chemical and polymer engineering on Monte Carlo simulation methods. The interesting name on this method and the extraordinary developments in both soft and hardware facilities in computer world encourage the researchers to explore and solve complex problems using this method. Consequently، the increase in the number of research areas in academic centers focuses on the stochastic and especially on the Monte Carlo methods. The fundamental issues and requirements are presented for how to begin the Monte Carlo simulation method. A little historical origin and a detailed example are given as standard reference for students who are willing to pursue their research on Monte Carlo simulation methods.

    Keywords: simulation, Monte Carlo, Random Numbers< Probability distribution, Polymerization
  • Leyla Bazaz Tolami* Pages 78-88
    An introduction to polymer structure and morphology will be followed by a brief review of the structural parameters that are commonly measured using X-ray scattering techniques. New measurement capabilities and their relevance for understanding the structural basis of performance will be discussed. Two techniques، microdiffraction and surface-enhanced scattering، two areas of investigation، crystallization kinetics and polymer deformation، and two examples of analysis of data، complete analysis of 2-D wide-angle pattern and analysis of 2-D small-angle X-ray scattering patterns in elliptical coordinates will be highlighted to illustrate the recent developments in polymer X-ray diffraction.
  • Pages 89-92
  • Pages 93-94
  • Pages 95-96
  • Page 97
  • Page 98
  • Page 99