فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات غلات
سال یکم شماره 1 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرزاد الله قلی پور*، علی مومنی، مجید نحوی، میترا یکتا، سیده سهیلا زربافی صفحات 1-10
    به منظور تعیین ترکیب پذیری عمومی و خصوصی و مشخص کردن ترکیب های ایده آل جهت تولید ارقام پرمحصول با کیفیت پخت مطلوب در برنج، تعداد دو رقم اصلاح شده صالح و سپیدرود به عنوان تستر و هشت رقم بومی هاشمی، آبجی بوجی، محمدی، حسنی، اهلمی طارم، حسن سرایی، سالاری و غریب به عنوان لاین در نظر گرفته شدند. در سال 1383، هر یک از لاین ها با تسترها تلاقی داده شدند و در سال 1384، تعداد 16 نتاج به دست آمده به همراه 10 والد (در مجموع 26 تیمار) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار برای عملکرد، اجزای عملکرد و خصوصیات کیفی دانه مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات نشان داد که اثر تلاقی ها، تفاوت معنی داری (01/0P<) روی تمامی صفات کمی و خصوصیات کیفی دانه داشت که نشان دهنده وجود تنوع کافی در بین همه ژنوتیپ ها، از جمله تلاقی ها، برای کلیه صفات ذکر شده بود. ترکیب پذیری عمومی تسترها برای صفات تعداد خوشه، روز تا رسیدگی، میزان آمیلوز، راندمان تبدیل و طول دانه معنی دار شد. طبق نتایج به دست آمده از این آزمایش، تلاقی سپیدرود×حسن سرایی با دارا بودن ترکیب پذیری خصوصی مثبت و معنی دار برای اصلاح صفات عملکرد دانه، تعداد خوشه و وزن صد دانه و تلاقی های سپیدرود×محمدی، صالح×سالاری و سپیدرود×غریب با دارا بودن ترکیب پذیری خصوصی مثبت و معنی دار برای دستیابی به لاین های زودرس، پاکوتاه و پرمحصول، مناسب بودند. برآورد ترکیب پذیری ارقام مورد بررسی برای صفات مربوط به کیفیت دانه، نشان داد که چهار تلاقی فوق برای اصلاح صفات کیفی دانه نیز مناسب بودند. مقدار آمیلوز و درجه حرارت ژلاتینی شدن متوسط و راندمان تبدیل، میزان برنج سالم بالا و طول دانه بیشتر از دیگر خصوصیاتی هستند که می توانند در کنار صفات زودرسی، پاکوتاهی و عملکرد بالا در ترکیب سپیدرود×محمدی مورد توجه قرار گیرند و انتخاب لاین ها بر اساس گزینش همزمان این صفات انجام شود. واژه های کلیدی: برنج، ترکیب پذیری عمومی و خصوصی، خصوصیات کیفی دانه، عملکرد و اجزای عملکرد
  • مصطفی ولیزاده*، زینب محمودیان، حسین محمدزاده جلالی، عبدالعلی غفاری، مظفر روستایی صفحات 11-24
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی در برخی از ژنوتیپ های پیشرفته گندم، آزمایشی در قالب طرح کرت های خرد شده بر اساس طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اصلی سه سطح و فاکتور فرعی 12 ژنوتیپ گندم پاییزه (چهار ژنوتیپ مقاوم، چهار ژنوتیپ بینابین و چهار ژنوتیپ حساس به خشکی) همراه با دو ژنوتیپ شاهد بود. نتایج تجزیه واریانس ژنوتیپ های گندم در سه شرایط متفاوت آبیاری نشان داد که در صفات طول ریشک، تعداد روز تا رسیدگی، طول دوره ی پرشدن دانه، وزن هزار دانه، بیوماس و عملکرد دانه اختلاف معنی داری وجود داشت. قطع آبیاری پس از گلدهی (تنش شدید) موجب کاهش معنی دار صفات وزن هزار دانه، عملکرد دانه، بیوماس، تعداد روز تا رسیدگی و طول دوره ی پرشدن دانه شد، ولی صفت طول ریشک بر اثر قطع آبیاری افزایش یافت. اختلاف بین ژنوتیپ ها برای کلیه صفات، به جز تعداد روز تا رسیدگی، در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. اثر متقابل ژنوتیپ×نوع آبیاری برای کلیه صفات غیر معنی دار به دست آمد. بیشترین عملکرد دانه را ژنوتیپ های 14 (Sardari)، 6 (DARIC 95-010-OMA-OMA-OMA-6MA-OMA) و 3 (Ghafghaz//F9.10/Maya “s” IRW92-1-D-474-OMA-OMA-OMA-OMA-IMA-OMA) به خود اختصاص دادند که همگی از ژنوتیپ های مقاوم بودند. محاسبه شاخص های میانگین حسابی عملکرد (MP)، میانگین هندسی عملکرد (GMP) و تحمل به تنش (STI) ضمن داشتن همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد در شرایط بدون تنش و تنش، نشان دادند که ژنوتیپ های 1 (Unknown-1)، 3، 6، 7 (DARIC 95-010-OMA-OMA-OMA-8MA-OMA)، 12 ((RINA-11 و 14 بیشترین مقاومت به خشکی را داشتند و ژنوتیپ 11 (JANZ QT3685-0AUS) حساس ترین ژنوتیپ بود. بررسی الگوی نواری گلوتنین های ذخیره ای نشان داد که ژنوتیپ های حساس فاقد یک پروتئین ذخیره ای ویژه گلوتنین بودند، در حالی که ارقام مقاوم و بیشتر ارقام بینابین آن پروتئین را داشتند.
    کلیدواژگان: الگوی پروتئینی، تنش خشکی، شاخص های مقاومت، گندم
  • مریم گل آبادی*، اکبر قندی صفحات 25-38
    این پژوهش با هدف بررسی نقش کود نیتروژن اضافی در کاهش اثرات تنش خشکی از طریق شاخص های تحمل و حساسیت به تنش خشکی در گندم نان انجام شد. آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرارانجام شد که در آن آبیاری با سه سطح شامل آبیاری کامل، قطع آبیاری در مرحله 50 درصد سنبله دهی و قطع آبیاری در مرحله 50 درصد سنبله دهی به همراه 30 درصد کود نیتروژن اضافی به عنوان عامل اصلی و 7 لاین پیشرفته اصلاحی گندم نان به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که ژنوتیپ های مذکور از نظر شاخص های مختلف MP، GMP، TOL، SSI و STI در شرایط تنش رطوبتی و تنش رطوبتی همراه با نیتروژن اضافی اختلاف معنی داری داشته و رفتار متفاوتی نشان دادند. مطالعه همبستگی بین عملکرد دانه و شاخص ها نشان داد که عملکرد دانه در تمامی شرایط محیطی با شاخص های GMP و STI همبستگی مثبت و معنی داری داشتند و از اینرو شاخص های GMP و STI در تمامی شرایط محیطی جهت تفکیک ژنوتیپ های متحمل و حساس انتخاب شدند. نتایج تجزیه خوشه ایژنوتیپ ها بر اساس عملکرد دانه در شرایط محیطی مختلف و شاخص ها نشان داد که در هر دو شرایط محیطی تنش رطوبتی و تنش رطوبتی همراه با نیتروژن اضافی سه گروه مختلف بوجود آمد. مقایسه صفات در بین گروه ها نشان داد که در گروه اول شرایط محیطی تنش همراه با نیتروژن اضافی ارقام سپاهان، پیشتار و لاین 9 از نظر کلیه شاخص ها و عملکردها بیشترین مقدار را داشتند. همچنین اولین گروه به دست آمده در شرایط تنش رطوبتی نیز شامل رقم پیشتار و لاین 9 بود. بنابراین رقم سپاهان میزان افت عملکرد کمتری را نسبت به تنش رطوبتی داشت که نشان دهنده تاثیر نیتروژن در تعدیل اثرات تنش خشکی در این رقم است. وضعیت مشابهی نیز برای رقم روشن بدست آمد که تیمار نیتروژن از افت عملکرد این رقم در شرایط تنش رطوبتی کاست. اما در سایر ارقام ولاین ها تیمار نیتروژن تاثیر قابل توجهی نداشت. مقایسه درصد کاهش عملکرد دانه در محیط های مختلف نیز همین نتایج را حاصل نمود، به طوری که ارقام سپاهان و روشن به ترتیب در حدود 9 و 6 درصد افت عملکرد کمتری را در شرایط تنش رطوبتی همراه با نیتروژن اضافی در مقایسه با تنش رطوبتی نشان دادند. نتایج آزمون t نیز حاکی بر تفاوت معنی دار عملکرد دانه هر یک از ژنوتیپ ها در شرایط نرمال و تنش رطوبتی بود، اما بین دو محیط تنش و تنش همراه با نیتروژن اضافی تنها در رقم سپاهان و لاین 11 تفاوت معنی دار ملاحظه شد.
    کلیدواژگان: تنش رطوبتی، شاخص حساسیت و تحمل، کود نیتروژن، گندم نان
  • سعید نواب پور* صفحات 39-51
    برگ جو زراعی (لاین L1911) در زمان حداکثر رشد رویشی (کد GS59 راهنمای زیداکس) با استفاده از غلظتهای اسید آبسیزیک (صفر، 50، 200 و800 میکرومولار) محلول پاشی شد. آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه وارویک انگلستان در سال 2003 میلادی انجام شد. نمونه برداری از برگ تیمار شده در زمانهای 5، 10، 20 و 40 ساعت پس از محلول پاشی انجام شد. برای هر یک از زمانهای مزبور میزان رادیکالهای سوپر اکسید و پر اکسید هیدروژن، فعالیت آنزیم های دخیل در سیستم دفاعی شامل سوپر اکسید دیسموتاز، کاتالاز، اسکوربیک پراکسیداز و گلوتاتیون ردوکتاز اندازه گیری و مقادیر عوامل دخیل در سیستم دفاعی غیر آنزیمی شامل اسکوربات، آلفا توکوفرول و کاروتنوئیدها تعیین و میزان سطح اکسیداسیون سلولی با انجام سنجش تیوباربیتوریک اندزه گیری شد. نتایج نشان داد که حداکثر میزان رادیکالهای سوپر اکسید و پراکسید هیدروژن 10 ساعت پس از اعمال محلول پاشی اسید آبسیزیک حاصل شد و پس از آن در مراحل 20 و 40 ساعت روند کاهشی ملاحظه شد. در تمام مراحل نمونه برداری، غلظت 800 میکرومولار اسید آبسیزیک بیشترین مقدار رادیکالهای مزبور را ایجاد کرد. در مورد کلیه آنزیمهای مورد مطالعه علیرغم تفاوتهای جزئی، اسید آبسیزیک تاثیر معنی داری بر میزان فعالیت و سنتز عوامل آنزیمی و غیرآنزیمی نسبت به شاهد نشان داد. میزان سطح اکسیداسیون سلولی نیز تحت تاثیر غلظتهایABA طی مراحل نمونه برداری به طور چشمگیری افزایش یافت. به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که غلظتهای پایین ABA به ویژه 50 میکرومول، ضمن افزایش سطح متعادلی از رادیکالهای اکسیژن، منجر به تحریک سیستم دفاعی آنزیمی و غیر آنزیمی شده و بدین وسیله گیاه از بروز تنش اکسیداتیو و خسارات مربوطه مصون می ماند.
    کلیدواژگان: آنزیمهای آنتی اکسیدان، اسید آبسیزیک، جو زراعی، سیستم دفاعی غیر آنزیمی
  • فرهاد جباری*، میثم نوروزیان، خلیل جمشیدی، جلال صبا، مجید پوریوسف صفحات 53-64
    غشاهای بیولوژیک اولین هدف تنش های غیر زنده هستند و حفظ ساختار و یکپارچگی آنها نقش مهمی در تحمل به خشکی گیاهان دارد. به منظور ارزیابی میزان خسارت به غشای سلولی ارقام مختلف ذرت به دو روش خشکی و گرمایی و تعیین ارتباط آن با عملکرد دانه، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در سال 1388 در دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. سطوح آبیاری (شاهد، تنش از مرحله کاکل دهی و تنش از مرحله خمیری شدن دانه) در کرت های اصلی و سه رقم ذرت (سینگل کراس 704، 647 و 500) در کرت های فرعی قرار گرفتند. طبق نتایج به دست آمده از لحاظ میزان خسارت به غشای سلولی در تمام مراحل اندازه گیری (30 روز بعد از کاشت، کاکل دهی و خمیری شدن دانه) بین ارقام مورد بررسی تفاوت معنی داری وجود داشت. در عین حال، در 30 روز بعد از کاشت بیشترین تفاوت ژنوتیپی از لحاظ میزان خسارت به غشای سلولی در بین ارقام مشاهده شد. در مراحل خمیری شدن دانه و 30 روز پس از کاشت، سینگل کراس 500 غشای سلولی ناپایدارتری نسبت به سایر ارقام داشت، اما در مرحله کاکل دهی سینگل کراس647 از غشای سلولی ناپایدارتری برخوردار بود. میزان خسارت به غشای سلولی ارقام مختلف در 30 روز بعد از کاشت، بیشترین همبستگی منفی را با عملکرد دانه نشان داد. از لحاظ میزان خسارت به غشای سلولی به روش گرمایی، رقم-های سینگل کراس 704 و 500 به ترتیب در مراحل کاکل دهی وخمیری شدن دانه دارای آسیب پذیرترین غشای سلولی بودند. چنین به نظر می رسد غربال ژنوتیپ ها از لحاظ میزان خسارت به غشای سلولی، معیار مناسبی نیتروژ نحمل به تنش خشکی فراهم می کند.
    کلیدواژگان: آسیب به غشای سلولی، ذرت، عملکرد دانه
  • سید جواد صانعی*، سید اسماعیل رضوی، سید محمود اخوت صفحات 65-74
    بیماری لکه قهوه ای، یکی از بیماری های بذرزاد برنج است که در کلیه مراحل رشد گیاه از خزانه تا مزرعه، روی گیاه دیده می شود و خساراتی را از جنبه کیفی و کمی به محصول وارد می کند. هر چند این بیماری در بیشتر نقاط کشور که در آنها برنج کشت می شود وجود دارد، ولی اطلاعات دقیقی از پراکندگی بیماری، تنوع گونه ها و همچنین میزان خسارت های وارده در استان گلستان موجود نیست. از این رو، مطالعاتی در زمینه شناسایی بیماری و گونه های قارچ های عامل این بیماری در این استان به عمل آمد. برای این منظور، ابتدا از 83 مزرعه برنج در استان نمونه برداری شد. نمونه های گیاهی جمع آوری شده جهت جداسازی قارچ عامل بیماری پس از ضدعفونی سطحی روی محیط PDA قرار داده شدند و بدین ترتیب 101 جدایه به دست آمد. بررسی صفات مورفولوژیکی کنیدی و کنیدیوفر، فرآیند تشکیل کنیدی و نحوه جوانه زنی آنها نشان داد که قارچ های عامل بیماری متعلق به جنس Bipolaris هستند و دو گونه Bipolaris oryzae و Bipolaris spicifera شناسایی شد. گونه B. oryzae 25 درصد و گونه B. spicifera 75 درصد از کل جدایه ها را شامل شد. آزمایش بیماریزایی روی نشاهای برنج ارقام دمسیاه، آمل، طارم ندا، طارم عسگری و سنگ طارم انجام گرفت که نشان داد این قارچ ها روی برنج، بیماریزا بوده و موجب بروز علائم مشخص بیماری لکه قهوه ای برنج می شوند. جدایه ها همچنین قادر به آلوده کردن گندم، جو و علف های هرز سوروف (Echinocloa crus-gali (L.) P.Beauv) و فالاریس (Phalaris minor L.) نیز بودند
    کلیدواژگان: استان گلستان، برنج، لکه قهوه ای، Bipolaris
  • صدیقه عظیمی* صفحات 75-83
    به منظور مطالعه پوسیدگی فوزاریومی بلال ذرت استان خوزستان، نمونه ها از مرحله تشکیل خوشه تا هنگام برداشت محصول از بلال های آلوده در مزارع ذرت در نقاط مختلف استان جمع آوری شد. 164 جدایه فوزاریوم پس از جداسازی و خالص سازی در هفت گونه قرار گرفتند. در بین جدایه ها، گونه های F. verticillioides، F. proliferatum و F. semitectum به ترتیب با دارا بودن 74، 46 و 24 جدایه بیشترین فراوانی و گونه های F. sporotrichioides، F. crookwellense، F. subglutinans و F. anthophilum به ترتیب با دارا بودن 8، 4، 4 و 4 جدایه کمترین فراوانی را داشتند. گونه F. crookwellense برای اولین بار از بلال ذرت در ایران گزارش می شود. آزمون بیماریزایی با روش ایجاد زخم در بلال انجام شد و سوسپانسیون مورد استفاده حاوی 106 اسپور در میلی لیتر بود. نتایج حاصل از آزمون بیماریزایی حاکی از بیماریزا بودن همه جدایه های مورد استفاده بود. بیشترین میزان بیماریزایی مربوط به گونه F. verticillioides و کمترین میزان بیماریزایی متعلق به گونه F. sporotrichioides بود.
    کلیدواژگان: آزمون بیماریزایی، پراکنش قارچ، پوسیدگی فوزاریومی بلال ذرت، گونه های فوزاریوم
|
  • Mehrzad Allahgholipour*, Ali Moumeni, Majeid Nahvi, Mitra Yekta Seyyedeh Soheila Zarbafi Pages 1-10
    To determine the general and specific combining ability and identification of suitable combination for yield, yield components and grain quality characters, two improved (Saleh and Sepidrood) and eight traditional rice varieties (Hashemi, Abjiboji, Mohammadi, Hassani, Ahlamitarom, Hassansaraiee, Salari and Gharib) were selected as testers and lines, respectively. Ten parental lines were crossed in a Line×Tester crossing system in 2004. Sixteen F1 hybrids and their 10 parents were evaluated in a Randomized Complete Blocks Design (RCBD) with three replications for yield, yield components and grain quality traits. Results of variance analysis showed that crossing effect had significant differences for all characters in 1% probability level. It means, there is a good segregation between all genotypes based on the all traits. The effect of general combining ability (GCA) was significant for the panicle number, days to maturity, amylose content, grain length and total rice recovery in two testers. The effect of specific combining ability (SCA) was positive and significant for grain yield, panicle number and 100- grain weight in Sepidrood×Hassansaraiee combination. The results revealed that three combinations such as Sepidrood×Mohammadi, Saleh×Salari and Sepidrood×Gharib are suitable combinations for improving earliness maturity, dwarfing and high yielding rice varieties with good grain quality in rice breeding program, especially, the Sepidrood×Mohammadi combination is best one for these characters.
    Keywords: General, specific combining ability, Grain quality traits, Rice, Yield, yield components
  • Mostafa Valizadeh*, Zaynab Mahmoodian, Hosein Mohammadzadeh Jalaly, Abdolali Ghafari Mozafar Roostaei Pages 11-24
    To study the effect of drought stress on agronomic characteristics of advanced wheat varieties, a split plot experiment with four replications was performed. Three levels of irrigations and twelve winter wheat genotypes (four resistant, four intermediate and four sensitive genotypes to drought) with two varieties, Azar2 and Sardari (as checks), were considered as the main and sub factors, respectively. The analysis of variance in three different irrigation conditions showed significant differences for awn length, days to physiological maturity, grain filling duration, 1000 kernel weight, biomass and grain yield. In sever stress (non irrigation after heading) significant decrease in grain filing duration, days to physiological maturity, 1000 kernel weight and biomass, but significant increase in awn length were observed. Differences between genotypes for all characteristics were significant. Interaction of genotype × irrigation type for all characteristics was not significant. Genotypes 3 (Ghafghaz//F9.10/Maya ―s‖ IRW92-1-D-474-OMA-OMA-OMA-OMA-IMA-OMA), 6 (DARIC 95-010-OMA-OMA-OMA-6MA-OMA), 14 (Sardari), which were most resistant genotype to drought stress, produced the highest yield. The calculation of GMP, MP and STI showed positive and significant correlations with grain yield in both stress and non stress conditions, it obviously indicated that genotypes 1 (Unknown-1), 3 (Ghafghaz//F9.10/Maya ―s‖ IRW92-1-D-474-OMA-OMA-OMA-OMA-IMA-OMA), 6 (DARIC 95-010-OMA-OMA-OMA-6MA-OMA), 7 (DARIC 95-010-OMA-OMA-OMA-8MA-OMA), 12 (RINA-11), and 14 (Sardari) had the greatest resistance, and genotype 11 (JANZ QT3685-0AUS) was the most sensitive to drought. The method of SDS-PAGE for glutenin storage proteins indicated that the genotypes which are sensitive lack a low molecular weight glutenin, but the above-mentioned protein was present both in all drought resistant genotypes and in the majority of intermediate wheat genotypes.
    Keywords: Drought stress, Protein marker, Resistance index, Wheat
  • Maryam Golabadi*, Akbar Ghandi Pages 25-38
    This research was performed to investigate the role of extra nitrogen fertilizer in reduction of drought stress effects in bread wheat. For this propose, an experiment was conducted as split plot using randomized complete block design with three replications, during 2010-2011. The three different environmental conditions consisted of normal conditions, terminal drought stress condition with 30% increase in N fertilizer and terminal drought stress condition, were allocated in the main plots and 7 cultivars and lines of bread wheat were assigned in sub plots. The genotypes under investigation revealed significant differences on MP, GMP, TOL, STI and SSI under drought stress and drought stress with extra N fertilizer conditions. Based on the results of correlation between drought tolerance indices and grain yield, GMP and STI depicted positive correlation with grain yield under all environmental conditions. Therefore, GMP and STI indices were considered as the best for the selection of tolerant genotypes under different environmental conditions. The result of cluster analysis which was based on the reaction of the seed in different environmental conditions, and the indices could lead to separated genotypes to three groups under stress condition and stress condition with extra N fertilizer. Comparison of traits on genotypes in these groups revealed that Sepahan, Pishtaz and Line 9 had the highest amount of yield and indices under drought stress condition with extra N fertilizer, however only Pishtaz and line 9 showed the highest amount of different traits under drought stress conditions. There were low reduction in grain yield under stress condition with extra N fertilizer for Sepahan and Rowshan which is mainly related to effect of nitrogen on drought stress adjustment. Nitrogen treatment did not have noticeable effects on the other genotypes. By comparing the percentage of yield reduction under stress environment, it was proved that Sepahan and Rowshan had 9 and 6 percent yield reduction respectively under extra N fertilizer less than the drought stress. T-test indicated that there were significant differences between grain yield under normal and stress conditions for all genotypes, however, Sepahan and line 11 showed significant differences between drought stress and drought stress with extra N fertilizer conditions.
    Keywords: Bread wheat, Moisture stress, Nitrogen fertilizer, Tolerance, susceptibility indices
  • Saeed Navabpour* Pages 39-51
    Leaves of Hordeum vulgar (line L1911) were sprayed at maximum vegetative growth in four concentrations of abscisic acid (0, 50, 200, 800 μm). The experiment was performed on the research field of Warvick University in UK in 2003. Samples were taken from treated leaves in interval time including 5, 10, 20 and 40h after application. For each sample, the amount of superoxide (O2-) and hydrogen peroxide (H2O2) content, the activity of enzymes involved in defense system including superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), ascorbic peroxidase and glutathione reductase were measured and determined. The content of several non-enzymatic antioxidants such as ascorbate, α-tocopherol and carotenoid and the degrees of oxidative damage (TBARM assay) were examined. The obtained results revealed that maximum levels of superoxide and hydrogen peroxide radicals were produced at 10h after ABA spray and declined slightly at 20 and 40h after spray. During the whole process of sampling, the maximum level of these radicals were produced by 800μm ABA concentration. For all of the studied enzymes, despite of minor differences, the activity of all the activity of all enzymes showed significant increase by ABA spray in compare with control (water spray). Also, degrees of oxidative damage (TBARM level) showed significant increase by the effect of ABA concentration. In general the results of this study showed moderate concentration of ABA particularly 50μm induce enzymatic and non enzymatic defense system prevents plant from oxidative damages.
    Keywords: Abscisic acid, Anti, oxidant enzyme, Hordeum vulgare, Non, enzymatic defense system
  • Meysam Norouzian, Farhad Jabbari*, Khalil Jamshidi, Jalal Saba, Majid Pouryousef Pages 53-64
    Biological membranes are the first target of abiotic stresses, thus maintenance of their integrity and structure plays a crucial role in drought tolerance of the plants. An experiment was conducted to the split plots based on randomized complete block design with four replications at Zanjan Agricultural College in 2009. The experiment intended to evaluate the cell membrane damages percentage in three maize (Zea mays L.) cultivars based on drought and high temperature methods and determine their relationships to kernel yield. The levels of irrigations (control, drought stress imposed from silk stage and drought stress imposed from dough stage) were set in main plots, and cultivars (SC704, 647 and 500) were set in subplots. The results of this experiment showed significant difference among cultivars cell membrane damage of at all measurement stages (30 days after sowing, silk and kernel dough). The most genotypic differences; however, by considering the cell membrane damage occurred among cultivars after 30 days of sowing. SC500 showed the most unstable cell membrane during kernel dough stage and 30 days after sowing, but SC647 had the most unstable cell membrane in silk stage. The maximum negative correlation was shown between kernel yield and cell membrane damage in all cultivars 30 days after sowing. By considering the cell membrane damage in high temperature method, SC704 and SC500 showed to be the most unstable in silk and dough stages, respectively. Thus, it seems that genotypes screening based on cell membrane damage provides an appropriate criterion for drought stress tolerance.
    Keywords: Cell membrane damage, Kernel yield, Zea mays L
  • Seyyed Javad Sanei*, Seyyed Esmael Razavi, Seyyed Mohammad Okhovvat Pages 65-74
    The brown spot disease is one of the seed-borne diseases of rice, which is found in all stages of its growth from nursery to farm. It causes qualitative and quantitative damage on rice. Although the disease can be found in all parts of the country where rice is cultivated, there is no precise information about its dispersal and causal agents, the varieties of its species, and the amount of its damage in Golestan Province. Therefore, this study was carried out to identify the genus and species of the rice brown spot agent in the province. At first, samples were collected from 83 paddy fields in Golestan Province. To isolate the fungus from disease tissues, the collected samples were cultured on PDA, so 101 isolates were isolated and cultured for sporulation on PDA medium. Surveying of conidium and conidiophore morphology, the process of conidium formation and the pattern of its germination indicated that the present isolates belonged to Bipolaris which two species of it were identified, Bipolaris oryzae and Bipolaris spicifera. The total isolates contained 25% of B. oryzae and 75% of B. spicifera. Pathogenicity test of isolates in these two species was applied on seedling of Domsiah, Amol, Tarom Neda, Tarom Asgari and Sang Tarom in greenhouse, which revealed the pathogenicity of the species and their ability to cause brown spot on rice. Isolates were able to infect wheat, barley and weeds of Echinochloa crus-gali and Phalaris minor L.
    Keywords: Bipolaris, Brown spot, Golestan Province, Rice
  • Sedighe Azimi٭ Pages 75-83
    To investigate the Fusarium ear rot of corn in Khuzestan Province, the samples, form the early stage of ear formation till the time of harvesting from different fields in various regions of the province, were collected. 164 isolates of Fusarium were categorized into seven species after separation and purification. The most frequent isolates among Fusarium species under investigation were F. verticillioides, F. proliferatum, and F. semitectum with 74, 46, and 24 isolates, respectively while F. sporotrichioides, F. crookwellense, F. subglutinans and F. anthophilum were among the least frequent with, 4, 4 and 4 isolates, respectively. This is the first time that a report of the occurrence of F. crookwellense from diseased ear of corn in Iran is published. Pathogenicity tests were performed using “Nail punch” method on intact ears, and the spore suspension used contained 106 spore/ml. The results obtained from these pathogenic tests depicted that all isolates were pathogenic to the maize plants. It was proved that F. verticillioides caused more disease on the maize while F. sporotrichioides caused the least amount of damage to the maize.
    Keywords: Fungus dispersion, Fusarium ear rot of corn, Fusarium species, Pathogenicity tests