فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات غلات
سال دوم شماره 3 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی غیاثی اسکویی*، حسن فرحبخش، حسین صبوری، قاسم محمدی نژاد صفحات 165-179
    به منظور ارزیابی اثر تنش خشکی بر عملکرد دانه و تعدادی از صفات وابسته به آن، 15 ژنوتیپ برنج (شامل 7 رقم بومی و 8 رقم خارجی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط بدون تنش (غرقاب) و تنش خشکی پایان فصل در سال زراعی 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه گنبد کاووس مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تفاوت معنی داری بین ژنوتیپ ها از نظر کلیه ی صفات مورد مطالعه در دو شرایط محیطی وجود داشت، به طوری که ارقام بومی واکنش بهتری در مقابل تنش خشکی نشان دادند. در شرایط غرقاب، بیشترین میانگین عملکرد متعلق به ژنوتیپ های دم سیاه و سرخو بود و در شرایط تنش خشکی، رقم گرده بیشترین عملکرد را داشت. بررسی درصد کاهش میانگین صفات در اثر تنش خشکی نشان داد که بیشترین آسیب ناشی از تنش خشکی، به دلیل افزایش تعداد دانه پوک (23/45 درصد) بود. وزن صد دانه (89/0) در شرایط بدون تنش (غرقاب) و تعداد دانه پر (92/0) در شرایط تنش خشکی، بالاترین همبستگی مثبت و معنی دار را با عملکرد دانه داشتند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که صفات مختلفی در توجیه عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و تنش خشکی نقش داشتند، به طوری که در شرایط بدون تنش، وزن صد دانه و در شرایط تنش خشکی، تعداد دانه پر دارای بالاترین اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه بود. بنابراین، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که صفات وزن صد دانه و تعداد دانه پر به عنوان مهم ترین صفات زراعی برای انتخاب ارقام با عملکرد دانه بالا به ترتیب تحت شرایط بدون تنش (غرقاب) و تنش خشکی می باشند.
    کلیدواژگان: برنج، تجزیه علیت، تنش خشکی، ضریب همبستگی، عملکرد دانه
  • احمد رمضانی* صفحات 181-192
    معرفی ارقام و ژنوتیپ های جدید یکی از دلایل عمده افزایش عملکرد محصولات زراعی در سال های اخیر بوده است. این تحقیق با هدف بررسی پایداری عملکرد ژنوتیپ های برنج در مناطق مختلف استان اصفهان به اجرا گذاشته شد. در این مطالعه تعداد 11 ژنوتیپ امیدبخش برنج به همراه رقم شاهد سازندگی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در دو منطقه (ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه و منطقه سهرفیروزان) طی سال های 1387 و 1388 مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه مرکب عملکرد ژنوتیپ ها نشان داد که اثرات ساده سال و مکان در سطح احتمال 5 درصد و اثر ژنوتیپ در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بودند. همچنین اثرات متقابل سال × مکان و سال × ژنوتیپ در سطح احتمال 1 درصد و اثر متقابل سه جانبه سال × مکان × ژنوتیپ در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شدند. نتایج ارزیابی پایداری عملکرد ژنوتیپ ها به روش های مختلف نشان داد که ژنوتیپ های 11، 2 و 4 پایدار بودند و در مقایسه با سایر ژنوتیپ ها، واکنش بهتری نسبت به شرایط محیطی مورد مطالعه نشان دادند. عملکرد ژنوتیپ های 2 و 4 به ترتیب 8061 و 7955 کیلوگرم در هکتار بود که به ترتیب 1/7 و 7/5 درصد از رقم شاهد سازندگی بیشتر بود. در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که ژنوتیپ های 2 و 4 با دارا بودن پایداری مطلوب، عملکرد دانه بالا و خصوصیات زراعی و کیفیت دانه مناسب، به عنوان برترین ژنوتیپ ها در شرایط آب و هوایی اصفهان بودند.
    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیپ، محیط، برنج، پایداری، عملکرد دانه، کیفیت پخت
  • علی اشرف صدرالدینی، فاطمه سلحشور دلیوند * صفحات 193-208
    روش غالب آبیاری در شالیزارهای ایران روش غرقابی با جریان مداوم در طول فصل رشد است که در هنگام کمبود آب به روش های تناوبی تغییر می یابد. از سوی دیگر خشکسالی های متعدد سال های اخیر و نیز اجرا و بهره برداری از سدهای متعدد در حوضه آبریز رودخانه سپیدرود، کیفیت آب این رودخانه را به طور محسوسی کاهش داده است. در این مطالعه اثر تنش های شوری و خشکی بر جریان افقی و عمودی آب در خاک های ترک دار شالیزاری در حضور گیاه برنج رقم هاشمی (رقم غالب استان گیلان) مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد مطالعه شامل دو استراتژی آبیاری (غرقاب مستمر و دور آبیاری 6 روز با ارتفاع استغراق 5 سانتی متر برای هر کدام) و تیمارهای تنش شوری با کاربرد آب آبیاری در سه سطح 2، 3 و 4 دسی زیمنس بر متر بود که در دو حالت ترک مویین (3 میلی متر) و ترک متوسط (2 سانتی متر) اعمال شدند. نتایج نشان داد چنانچه ترک هایی با اندازه متوسط در سطح مزرعه تشکیل شود، آبیاری مداوم گیاهان حتی با آبی با کیفیت پایین منجر به عملکرد بالاتری نسبت به استفاده از دور آبیاری شش روز خواهد شد. علی رغم مصرف کمتر آب در تیمارهای با دور آبیاری 6 روز، بیشترین بهره وری آب مربوط به تیمارهای آبیاری غرقاب در شرایط ترک مویین بود. ترک های متوسط ایجاد شده در سطح شالیزار نیز به طور قابل توجهی نشت جانبی را افزایش دادند، اما اثر شوری آب آبیاری بر شدت نشت جانبی معنی دار نبود و ترک ها بعد از مرطوب کردن خاک بسته نشدند.
    کلیدواژگان: برنج، ترک، تنش خشکی، تنش شوری، نشت جانبی، نفوذ عمودی
  • شیدا مختاری، نادر پیرمرادیان*، مجید وظیفه دوست، ناصر دواتگر صفحات 209-221
    مدل VSM یک مدل گیاهی ساده است که با وجود نیاز به اطلاعات ورودی اندک از دقت قابل قبولی در برآورد عملکرد مزرعه ای برنج برخوردار است، اما به دلیل عدم قطعیت در داده های ورودی، کاربرد مدل در مطالعات منطقه ای با محدودیت روبرو است. این محدودیت با تلفیق مدل با داده های ماهواره ای قابل رفع شدن است. در این پژوهش، پس از تلفیق مدل VSM با داده های ماهواره ای تابش طول موج کوتاه و شاخص سطح برگ، تاثیر ارتقای قدرت تفکیک مکانی داده های ماهواره ای شاخص سطح برگ بر برآورد منطقه ای عملکرد برنج مورد بررسی قرار گرفت. تصاویر شاخص سطح برگ پس از استخراج از تصاویر سنجنده مادیس با قدرت تفکیک مکانی 250 متر با استفاده از تکنیک های ریزمقیاس و کاربرد تصاویر سنجنده لندست TM5 تا قدرت تفکیک مکانی 30 متر ارتقا یافت و سپس تاثیر آن بر دقت واسنجی ها در برآوردهای منطقه ای عملکرد برنج مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از مقایسه شاخص سطح برگ مشاهده ای و برآورد شده، بیانگر افزایش دو برابری دقت برآورد شاخص سطح برگ پس از ارتقای قدرت تفکیک مکانی داده های ماهواره ای شاخص سطح برگ (از ضریب تبیین 44/0 به 87/0) بود. نتایج تلفیق مدل با داده های ماهواره ای نیز نشان داد که دقت مدل در برآورد عملکرد منطقه ای برنج با کاربرد داده های ریز مقیاس شده شاخص سطح برگ (قدرت تفکیک مکانی 30 متر) به طور چشمگیری افزایش یافت (ضریب تبیین از 64/0 به 91/0 افزایش یافت).
    کلیدواژگان: ریز مقیاس کردن، سنجش از راه دور، شاخص سطح برگ، مدلVSM، واسنجی مدل
  • ولی الله معاذی کجل، بیژن یعقوبی*، آتوسا فرحپور، مهدی مهرپویان، علی واحدی صفحات 223-235
    آزمایشی دو ساله جهت مطالعه واکنش برنج و علف های هرز شالیزار به علف کش جدید دو منظوره پنوکسولام در مقایسه با برخی علف کش های انتخابی رایج برنج طی سال های 1389 و 1391 در موسسه تحقیقات برنج کشور اجرا شد. تیمارهای سال اول شامل پنوکسولام در غلظت های 24، 30، 36، 42 و 48 (گرم ماده موثره در هکتار)، بوتاکلر+ بن سولفورون متیل، بوتاکلر+سینوسولفورون و آنیلوفوس+اتوکسی سولفورون و تیمارهای سال دوم پنوکسولام در دو سطح 30 و 40 (گرم ماده موثره در هکتار)، اکسادیارژیل+بن سولفورون متیل، تیوبنکارب+بن سولفورون متیل و تیوبنکارب بود. تیمارهای علف کشی رایج در غلظت توصیه شده بررسی شدند. نتایج نشان داد که گیاه سوزی پنوکسولام بر روی برنج در 2 و 4 هفته پس از نشاءکاری (WAT) به ترتیب مشابه و بیشتر از علف کش های رایج بود. کارایی پنوکسولام در کنترل سوروف در سال اول و دوم آزمایش به ترتیب مشابه و کمتر از علف کش های رایج و در کنترل «جگن ها و پهن برگ ها» در هر دو سال اجرای آزمایش کمتر از آن ها بود. کاهش کارایی پنوکسولام در کنترل سوروف در سال دوم احتمالا به دلیل کمبود آب و فقدان غرقاب دائم بود. متوسط کارایی بوتاکلر+بن سولفورون متیل یا سینوسولفورون در سال اول در کنترل «جگن ها و پهن برگ ها» به طور متوسط به ترتیب 99، 89 و 85 درصد در 2، 4 و 10 WAT و کارایی پنوکسولام در حداکثر دز توصیه شده و زمان های مشابه به ترتیب 61، 40 و 57 درصد بود. در سال دوم اجرای آزمایش و در 4-WAT کارایی پنوکسولام در کنترل «پیزور و گوشاب» حداکثر 31 درصد و «بن سولفورون متیل در اختلاط با باریک برگ کش ها» حداقل 90 درصد بود. بیشترین عملکرد شلتوک در سال نخست اجرای آزمایش در تیمار بوتاکلر+سینوسولفورون 3650 (kg/ha) و تیمار بوتاکلر+ بن سولفورون متیل به مقدار 2913 (kg/ha) با شاهد وجین دستی و دز توصیه شده پنوکسولام از نظر آماری مشابه بود. علف کش آنیلوفوس+اتوکسی سولفورون فاقد کارایی کافی در کنترل تمام علف های هرز و عملکرد آن با شاهد بدون وجین مشابه بود. اختلاط تیوبنکارب یا اکسادیارژیل با بن سولفورون متیل در سال دوم دارای بیشترین عملکرد شلتوک (3666≤) و پنوکسولام در حداقل و حداکثر دز مورد بررسی در مقایسه به ترتیب دارای 25 و 48 درصد عملکرد کمتری بود. به طور کلی بر اساس نتایج این تحقیق پنوکسولام در مقایسه با علف کش های رایج دارای دوام بیشتر گیاه سوزی بر روی برنج، طول دوره کارایی کمتر در کنترل علف هرز سوروف و فاقد کارایی کافی در کنترل دو علف هرز مهم پیزور و گوشاب بود.
    کلیدواژگان: برنج، پیزور، سوروف، گوشاب، گیاه سوزی، علف هرز
  • فاطمه چمنی محصص، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی*، محمد مهدی سوهانی، بابک ربیعی صفحات 237-248
    به منظور تعیین قرابت ژنتیکی چهار لاین ایرانی حساس به سرما و پنج لاین مقاوم به سرما با منشا IRRI و 20 هیبرید حاصل از تلاقی آن ها، تعداد 24 نشانگر SSR مرتبط با QTL های کنترل کننده مقاومت به سرما و چهار نشانگر مرتبط با ژن های مقاومت به سرما مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسی ارتباط بین نشانگرهای SSR مرتبط با QTL های کنترل کننده مقاومت به سرما با ارقام حساس و مقاوم به سرما نشان داد که نشانگرهای RM292، RM261، RM270، RM263، RM283، RM7200، RM7003، RM239، RM6770، RM101 و RM335 به خوبی توانستند ژنوتیپ های حساس ایرانی را از ژنوتیپ های مقاوم به سرما با منشا IRRI جدا کنند. ژنوتیپ های حسنی و بینام به ترتیب بیش ترین و کم ترین شباهت را با ژنوتیپ های با منشا IRRI داشتند. نشانگرهای مرتبط با ژن های مقاوم به سرما در بین والدین چند شکلی نشان ندادند. از میان 24 نشانگر SSR استفاده شده، 18 نشانگر چند شکلی نشان دادند که تعداد 51 نوار چند شکل را بین 9 ژنوتیپ والدی تولید کردند. از بین نشانگرهای SSR، RM84 و RM202 با شش و پنج نوار بیش ترین و نشانگرهای RM335، RM292، RM420،RM341، RM261، RM270 و RM283 با دو نوار کم ترین تعداد نوار چند شکل را ایجاد نمودند. محتوای اطلاعات چند شکلی (PIC) نشانگرهای SSR بین 25/0 تا 40/0 متغیر بود. تجزیه خوشه ایبه روش UPGMA بر اساس ضریب تطابق ساده و بر پایه نشانگرهای SSR، نه لاین والدینی و 20 هیبرید آنها را در چهار گروه قرار داد، که به ترتیب شامل 6، 5، 15 و 3 ژنوتیپ بودند. در مجموع هیبریدها شباهت بیش تری با ژنوتیپ های IRRI داشتند. تابع تشخیص کانونی به روش خطی فیشر نشان داد که صحت گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه ای1/93 درصد بود.
    کلیدواژگان: تابع تشخیص، تجزیه خوشه ای، ضریب تطابق ساده، مقاومت به سرما، نشانگر های SSR
|
  • Mahdi Ghiasy Oskoee*, Hassan Farahbakhsh, Hossein Sabouri, Ghasem Mohammadinejad Pages 165-179
    To evaluate seed yield and some associated characteristics in rice under drought stress conditions, 15 rice genotypes (including seven local and eight foreign varieties) were studied in two environments (normal and drought stress conditions) using randomized complete block design with three replications in research field of Faculty of Agricultural Sciences, Gonbad Kavous University, in 2008. Analysis of variance showed that there were significant effect (p<0.01) of genotypes on all traits in two environments, so that local varieties showed a better response to drought stress than foreign varieties. Mean comparison of genotypes showed that the highest yield belonged to Domsiah and Sorkho cultivars in normal condition and Gardeh in stress condition. Evaluating the reduction percentage of traits mean showed that most damage of drought stress was due to increasing of unfilled grains (23.45%). 100 kernel weight under normal condition (0.89) and the number of filled grains under drought stress condition (0.92) had the highest positive correlation with the grain yield. Results of path analysis showed that the highest positive direct effect on grain yield was related to 100 kernel weight and the number of filled grains in non-stress and stress conditions, respectively, which were considered as the most important agronomic traits for selecting the higher yield cultivars under flooded and drought stresses.
    Keywords: Correlation coefficient, Drought stress, Grain yield, Path analysis, Rice
  • Ahmad Ramazani* Pages 181-192
    Introducing of new genotypes and cultivars is one of the main reasons for increasing grain yield of crop plants in recent years. This research was carried out to evaluate the yield stability of rice genotypes in Isfahan province. In current study, eleven promising rice genotypes together with Sazandegi as control cultivar were evaluated using randomized complete block design with four replications in two locations of Isfahan province (Fozveh Research Station and Shorefirozan region) during 2008 and 2009. Results of combined analysis of variance for grain yield showed that the simple effects of year and location at 5% and genotype at 1% probability levels were significant. Also, interaction effects of year×location and year×genotype were significant at 5% and year×location×genotype at 1% probability levels. Results of stability analysis of genotypes by different methods showed that the genotypes 11, 2 and 4 were stable and had better responses to experimented environmental conditions than other genotypes. The grain yield of genotypes 2 and 4 was 8061 and 7955 kg.ha-1, respectively, which was 7.1% and 5.7 % higher than the control variety, Sazandegi. Results from current research showed that the genotypes 2 and 4 with desirable stable, high grain yield and suitable grain quality and agronomic characteristics were superior genotypes under Isfahan climate conditions.
    Keywords: Cooking quality_Genotype × environment interaction_Grain yield_Rice_Stability
  • Ali Ashraf Sadradini, Fatemeh Salahshour Dalivand* Pages 193-208
    The most common irrigation method for Iran's paddy rice fields is continuous flooding that it changes to intermittent irrigation in water shortage. On the other hand, several droughts and also construction and operation of different dams in Sepidroud River watershed cause to decrease the water quality of this river in the recent years. In this study the combined effects of salinity and drought stresses were investigated on horizontal and vertical water flow in cracked soil of a Hashemi cultivar paddy field (most common cultivar in Guilan Province). Treatments were consist of two irrigation strategies, namely continuous and intermittent (6 days intervals) flooding methods by applying 5cm water height and three salinity stress by using irrigation water at three electric conductivity levels of 2, 3 and 4 dsm-1. These treatments applied in two conditions consist of crack width 3 mm and 2 cm. The results indicate that when cracks by average width of 2 cm form in paddy field, daily irrigation of the crop even with inferior quality water can cause to higher yield than intermittent irrigation. In spite of less irrigation water for 6 days interval treatments, continuous irrigation treatments with mm width cracks had the highest water productivity. Also, cracks by average width of 2 cm, increase lateral flow significantly. The effect of irrigation water salinity on lateral flow rate was not significant and cracks became irreversible even after rewetting.
    Keywords: Crack, Drought Stress, Infiltration, Lateral flow, Rice, Salinity Stress
  • Sheida Mokhtari, Nader Pirmoradian*, Majid Vazifehdoost, Naser Davatgar Pages 209-221
    VSM is a simple vegetative simulation model which in spite of needs to a few input data, its accuracy in field scale is acceptable. However due to high uncertainty in input data, its application in regional studies is very limited. In this study, the regional rice estimation was improved by combining VSM model with satellite data of short wave solar radiation and leaf area index. The spatial resolution of remotely sensed leaf area index from MODIS was improved using downscaling technique and high spatial satellite data of Landsat TM. Later its impact was investigated on validation process of regional rice estimation. Comparison of observed and estimated LAI with (or without) downscaling indicated that in case of applying down scaling technique accuracy of LAI maps will increase up to two times (from R2= 0.44 to R2= 0.87). The results indicated also in case of using downscaled LAI data in VSM model, the overall accuracy of regional rice yield estimation will increase dramatically (from R2= 0.64 to R2= 0.91).
    Keywords: Downscaling, Leaf area index, Satellite data, VSM model
  • Valiollah Maazikajal, Bijan Yaghoubi*, Atosa Farahpour, Mehdi Mehrpouyan, Ali Vahedi Pages 223-235
    A two year study was carried out at Rice Research Institute of Iran in 2010 and 2012 in order to study the response of rice and paddy weeds to a new dual purpose herbicide penoxsulam in comparison with current used herbicides. First year treatments included penoxsulam doses in 24, 30, 36, 42 & 48 (gr.ai.ha-1), butachlor+bensulforunmethyl (BSM), butachlor+cinosulfuron and anilofos+Cinosulfuron and the second year treatments were penoxsulam at two levels (3 & 40 gr.ai.ha-1), oxadiargyl+BSM, thiobencarb (TB) and TB+BSM. All common herbicides were studied in recommended doses. Results showed penoxsulam phytotoxicity on rice 2 & 4 WAT was similar and more than current used herbicides respectively. Penoxsulam efficacy on barnyardgrass control in first and second year of trial was similar and less than current used herbicides. Also penoxsulam efficacy on sedges and broadleaf control was less than current used herbicides in both years. Decreased efficacy of penoxsulam in barnyardgrass control in the second year of study was probably because of water shortages and lack of permanent flooding. In first year of study average efficacy of butachlor+BSM or cinosulfuron to control “sedges and broadleaf” was 99, 89, and 85 % in 2, 4 and 10 WAT and penoxsulam in max recommended dose and similar rating times 61, 40 and 57 respectively. In second year of experiment penoxsulam max efficacy on ricefield bulrush (Schoenoplectus maritimus) and pondweed (Potamogeton nodusus) control was 31% and BSM in mixture with graminicides decreased their biomass more than 90% in 4-WAT. The highest grain yield 3650 kg/ha recorded in butachlor+cinosulfuron in first year. Butachlor + BSM yielded 291 kg/ha, statistically similar to hand weeded and recommended dose of penoxsulam. Dual purpose herbicide anilofos+ethoxysulfuron lacked enough efficacy on all weeds control and yielded similar to infested treatment statistically. Also the second year results confirmed the first year’s one, and showed mixture of graminicides (thiobencarb or oxadiargyl) with BSM had the highest grain yield (3666 kg.ha-1) and penoxsulam in two investigated doses showed 25 and 48% less yield in comparison respectively. Based on results of this study penoxsulam in comparison with current used herbicides had more durable toxicity on rice, less consistency on barnyardgrass control and also lacked enough efficacy on two important perennial weed pondweed and ricefield bulrush.
    Keywords: Barnyardgrass, Phytotoxicity, Pondweed, Rice, Rice field bulrush, Weed
  • Fatemeh Chamani Mohasses, Habibollah Samizadeh Lahiji*, Mohammad Mehdi Sohani, Babak Rabiei, Soheila Talesh Sasani Pages 237-248
    In this study, 24 SSR markers associated with QTL controlling cold tolerance and four markers associated with cold genes were used to determine the genetic affinity of nine parental lines (including four Iranian susceptible lines and five tolerant IRRI lines) and their 20 hybrid combinations to cold stress. The Evaluation of relationship between SSR markers associated with QTLs controlling cold tolerance with susceptible and tolerant genotypes indicated that RM292, RM261, RM270, RM263, RM283, RM7200, RM7003, RM239 RM6770, RM101 and RM335 were able to separate four Iranian susceptible genotypes from five IRRI tolerant genotypes. Hassani and Binam genotypes had the most and the least similarity with IRRI genotypes, respectively. Markers associated with cold genes didn’t show any polymorphism between parents. Among the 24 used SSR markers, 18 markers were polymorph that amplified 51 polymorphic bands. The maximum band number (six and five) was produced by RM84 and RM202, respectively. The minimum band number (two) was produced by RM335, RM292, RM420, RM341, RM261, RM270 and RM283. PIC value for SSR primers varied from 0.25 to 0.40. Cluster analysis using UPGMA based on SSR markers and simple matching coefficient separated 9 parental lines and their 20 hybrid combinations into four groups, including 6, 5, 15 and 3 genotypes, respectively. Totally, hybrids were more similar to the IRRI genotypes. Results of canonical discriminant function Analysis using the Fisher’s linear method showed that the UPGMA method separated the genotypes with the 93.1  accuracy.
    Keywords: Cluster analysis, Cold tolerance, Fisher's linear discriminant function analysis, Simple matching coefficient, SSR markers