فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات غلات
سال دوم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد رضا کوچکی، بهزاد سرخی، محمدرضا اسلام زاده حصاری صفحات 249-261
    عملکرد یک ژنوتیپ ممکن است از مکانی به مکان دیگر و یا از سالی به سال دیگر تغییر یابد و در اصطلاح اثر متقابل ژنوتیپ×محیط وجود داشته باشد. برای به نژادگران مطالعه اثر متقابل ژنوتیپ×محیط و شناسایی ارقام پایدار و با عملکرد بالا از اهمیت زیادی برخوردار است. در این تحقیق، پایداری و سازگاری 20 ژنوتیپ جو در آزمایش های یکنواخت سراسری با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در 8 اقلیم سرد به مدت دو سال زراعی (85-1383) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه AMMI نشان داد که اثر اصلی ژنوتیپ، محیط و اثر متقابل ژنوتیپ×محیط و چهار مولفه اصلی اول اثر متقابل در سطح احتمال یک درصد معنی دار بودند. از دو مولفه اصلی اول و دوم (IPCA1 و IPCA2) برای رسم Biplot استفاده شد. تجزیه خوشه اینیز ژنوتیپ ها را به سه گروه تقسیم کرد که ژنوتیپ های هر گروه از نظر پایداری مشابه هم بودند. در مجموع لاین شماره 17 (MAKOUEE//ZARJOW/80-5151) با توجه به معیار پایداری مورد استفاده، پایداری مطلوب تری را نشان داد و از اینرو این ژنوتیپ، به عنوان ژنوتیپ برتر از نظر پر محصولی و پایداری عملکرد شناسایی و به برنامه های به زراعی و آزمایش های تحقیقی تطبیقی پیشنهاد شد. در پایان چنین نتیجه گیری شد که اگرچه به نژادی ارقام سازگار و پایدار برای پهنه گسترده اقلیم سرد کشور مشکلات خاص خود را دارد، اما اطلاعات حاصل از روش های تجزیه پایداری برای انتخاب ژنوتیپ های پر محصول و با سازگاری عمومی و یا خصوصی، می تواند راه حل مناسبی برای حل این مشکلات باشد.
    کلیدواژگان: اثر متقابل ژنوتیب×محیط، پایداری عملکرد، جو، تجزیه AMMI
  • فرهاد صادقی، حمید دهقانی، گودرز نجفیان، مصطفی آقایی صفحات 263-277
    به منظور برآورد خصوصیات ژنتیکی صفات مرتبط با کیفیت نانوایی از قبیل وزن هزار دانه، درصد پروتئین دانه، حجم رسوب زلنی، حجم نان، شاخص سختی بذر، درصد جذب آب آرد، عدد فالینگ، درصد گلوتن تر و ارتفاع رسوب SDS از شش رقم گندم تجاری به نام های اترک، اروند، زرین، کرج-3، Mv-17، نوید و نتاج آن ها در قالب یک طرح تلاقی نیمه دی آلل استفاده شد. آزمایش ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی ماهی دشت کرمانشاه طی سال های 89-1388 و 90- 1389 اجرا شد. داده های حاصل با روش بای پلات و هیمن تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که بین ژنوتیپ ها برای کلیه صفات در سطح احتمال یک درصد تفاوت معنی داری وجود دارد. دو نسبت ژنتیکی و نشان دادند که سهم اثر افزایشی در کنترل صفات بیشتر بود. نتاج تجزیه بای پلات نشان داد که والدهای اترک، زرین و کرج-3 دارای بیشترین مقدار GCA در افزایش صفات مهم کیفی بودند. نتایج ترکیب پذیری خصوصی نشان داد که ترکیب های اترک × زرین، زرین × کرج-3، و اترک × کرج-3 دارای بیشترین مقدار SCA به منظور ارتقاء صفات کمی و کیفی بودند. آزمون های اپیستازی با استفاده از ضریب رگرسیون و تجزیه واریانس Wr-Vr نشان داد که مدل افزایشی-غالبیت برای صفات درصد پروتئین، حجم رسوب زلنی، سختی دانه، عدد فالینگ و درصد گلوتن تر کفایت می کند، اما در سایر صفات اثرات اپیستازی نیز وجود دارد. نتایج بدست آمده از تجزیه هیمن نشان داد که سهم اثرات افزایشی در کنترل صفات بیشتر از سهم اثرات غیرافزایشی است. بیشترین و کمترین میزان وراثت پذیری خصوصی به صفات درصد پروتئین و عدد فالینگ به ترتیب 75 درصد و 25 درصد تعلق گرفت. به علت انتقال ژن ها و اثر تجمعی آن ها در نسل بعد و بهبود صفات هدف، می توان از طریق گزینش در نسل های اولیه از این ارقام در افزایش صفات مرتبط با کیفیت نانوایی در برنامه اصلاح گندم نان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بای پلات، تجزیه هیمن، خواص نانوایی، عمل ژن، گندم نان، وراثت پذیری
  • مسعود بخشایشی قشلاق، فرهاد باغبانی مهماندار، حسین خوشوقتی، هاجر بخشایشی قشلاق صفحات 279-287
    به منظور ارزیابی پایداری عملکرد ارقام و انتخاب ارقام پر محصول، پایدار و مناسب اقلیم سرد کشور، هشت رقم گندم در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در شش منطقه (سنندج، قروه، دیواندره، بانه، مریوان و سقز) طی سه سال (1389- 1386) مورد مقایسه قرار گرفتند. با توجه معنی دار شدن اثر متقابل رقم × منطقه × سال، جهت بررسی دقیق تر اثر متقابل و تعیین ارقام با عملکرد دانه پایدار، تجزیه پایداری با روش های مختلف انجام گرفت. نتایج حاصل از تجزیه پایداری به روش واریانس پایداری شوکلا نشان داد که ارقام زرین و سبلان پایدارتر از ارقام دیگر بودند. کمترین واریانس محیطی نیز متعلق به رقم آذر 2 بود. نتایج حاصل از روش رتبه بندی نشان داد که ارقام سبلان، بزوستیا، الوند، الموت و امید کمترین میانگین رتبه را به خود اختصاص داده و ضمنا الوند، سبلان، نوید، زرین و امید دارای حداقل انحراف معیار رتبه در بین رقم های آزمایشی بودند. نتایج حاصل از تجزیه پایداری به روش آماره پایداری - عملکرد نشان داد که پایدارترین ارقام به ترتیب الوند و الموت بودند. جمع بندی نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که ارقام الوند و سبلان از پایداری بالاتری نسبت به سایر ارقام مورد تحقیق برخوردار بودند و کشت آن در مناطق مورد مطالعه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تجزیه پایداری، عملکرد دانه، گندم نان
  • رضا امیری، صحبت بهرامی نژاد*، شهریار ساسانی صفحات 289-305

    به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی و اثر تنش خشکی بر عملکرد دانه و برخی خصوصیات فیزیولوژیک گندم نان، مطالعه ای با 80 ژنوتیپ گندم نان در سال زراعی 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شرایط تنش خشکی آخر فصل و نرمال (بدون تنش) انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اختلاف بسیار معنی داری بین ژنوتیپ های مورد آزمایش از لحاظ تمامی صفات مورد بررسی، به استثنای محتوای کلروفیل b و کل وجود دارد. اثر محیط نیز روی عملکرد دانه، دوره ی پرشدن دانه و وزن دانه در سطح احتمال یک درصد و روی محتوای نسبی آب برگ در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. در اثر تنش خشکی به طور متوسط، محتوای کلروفیل a به میزان 54/3 درصد، عدد کلروفیل متر به میزان 2 درصد و محتوای نسبی آب برگ به میزان 10 درصد کاهش و محتوای کلروفیل b و کلروفیل کل به ترتیب 16/6 و 68/2 درصد افزایش یافت. همچنین، در اثر تنش خشکی به طور متوسط، 48/23 درصد از عملکرد دانه، 14/19 درصد از طول دوره پرشدن دانه و 18 درصد از وزن تک دانه کاسته و 20/2 درصد به سرعت پر شدن دانه افزوده شد. در هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی، بین محتوای کلروفیل a و b و نیز بین سرعت پر شدن دانه و طول دوره پر شدن دانه، همبستگی منفی و بسیار معنی داری مشاهده شد، در حالی که همبستگی بین محتوای کلروفیل b و کل و نیز بین سرعت پر شدن دانه و وزن تک دانه مثبت و بسیار معنی دار بود و در مقابل، همبستگی معنی داری بین عملکرد دانه با سایر صفات دیده نشد. نتایج این تحقیق نشان داد که تنش خشکی آخر فصل اثر معنی داری بر اغلب صفات مورد مطالعه و به خصوص بر عملکرد دانه داشت. بنابراین، در مناطق با اقلیم مشابه که خطر خشکی آخر فصل وجود دارد، باید از ارقامی استفاده شود که سازگار با شرایط منطقه و متحمل به تنش خشکی باشند و از اینرو، ارقام زودرسی که پتانسیل عملکرد دانه بالایی نیز دارند، در این شرایط موفق تر می باشند.

    کلیدواژگان: دوره پرشدن دانه، سرعت پرشدن دانه، عملکرد دانه، محتوای کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ
  • فریبا راست گردانی، عبدالرضا احمدی، نورعلی ساجدی، عبدالله ساجدی صفحات 307-315
    با هدف بررسی اثر علف کش های پس رویشی سولفونیل اوره بر جمعیت علف های هرز ذرت، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار طی سال زراعی 91-1390 در منطقه اراک اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل علف کش ریم سولفورون+یک مرحله وجین، نیکوسولفورون+یک مرحله وجین و تیمار تلفیقی ریم سولفورون+ نیکوسولفورون+یک مرحله وجین در مقایسه با تیمار دو مرحله وجین و تیمار شاهد بدون کنترل بودند. مهم ترین علف های هرز مشکل آفرین در این آزمایش به ترتیب سلمه تره (Chenopodium album)، پیچک صحرایی (Convolvulus arvensis L.) و پنجه مرغی (Cynodon ductylon) بودند. بر اساس نتایج این آزمایش، میانگین وزن خشک علف های هرز برای کرت های شاهد بدون کنترل برابر 18/40 گرم در متر مربع بود. با بررسی اثر علف کش های مختلف روی این علف های هرز مشخص شد که کاربرد ریم سولفورون+نیکوسولفورون+یک مرحله وجین با 96/88 درصد کاهش وزن خشک کل علف های هرز نسبت به شاهد بدون کنترل، بهترین تیمار بود. تیمار ریم سولفورون به میزان 40 گرم در هکتار با 75/58 درصد اثربخشی در کنترل علف های هرز ضعیف ترین تیمارها بودند. با توجه به عدم گیاه سوزی علف کش های مورد استفاده، بیشترین عملکرد ذرت معادل 4514 کیلوگرم در هکتار از تیمار ریم سولفورون+نیکوسولفورون +وجین و کمترین عملکرد ذرت معادل 25/1209 کیلوگرم در هکتار از تیمار شاهد بدون کنترل به دست آمد. نتایج این آزمایش نشان دهنده کاهش 27 درصدی عملکرد ذرت در رقابت با علف های هرز بود.
    کلیدواژگان: اولتیما، پنجه مرغی، پیچک صحرایی، ذرت، ریم سولفورون، سلمه تره، نیکوسولفورون
  • فریدون پاداشت دهکایی، وحید خسروی، ابراهیم دودابی نژاد، حسن پورفرهنگ، سمیه داریوش صفحات 317-328
    بیماری بلاست ناشی از قارچ Pyricularia oryzae به عنوان بیماری اصلی ارقام بومی برنج در شمال ایران محسوب می شود و به همین دلیل، کنترل شیمیایی آن از اولویت ویژه ای برخوردار است. استفاده از قارچ کش های مختلف و مخلوط قارچ کش ها یک روش مهم در مدیریت شیمیایی این بیماری به شمار می رود. در این تحقیق، اثر قارچ کش ویستا (Vista®) به عنوان یک قارچ کش ترکیبی (Tricyclazole + thiophanate methyl، WP 72.5%) در کنترل بیماری بلاست برگ، خوشه، گردن و گره میانی به نسبت های 400، 500 و 600 گرم در هکتار در مقایسه با قارچ کش های رایج شامل تری سیکلازول (WP 75%)، کارپروپامید (SC300 50%) و ادی فنفوس (EC 50%) به ترتیب به نسبت های نیم کیلو، 400 میلی لیتر و یک لیتر در هکتار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در شرایط مزرعه ای طی سال های 1389 و 1390 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش در شهرستان رشت نشان داد که اثرات قارچ کش های ویستا® در هر سه غلظت، کارپروپامید و تری سیکلازول در غلظت های ذکر شده تاثیر معنی داری در کنترل بیماری بلاست برگ در رقم هاشمی در مقایسه با شاهد در هر دو سال داشتند. اثر همه قارچ کش ها در کاهش بیماری بلاست خوشه و گره میانی (به غیر از ادی فنفوس) در سال اول و بلاست گردن (به غیر از ادی فنفوس) در سال دوم نسبت به شاهد معنی دار بود. در سال دوم بلاست گره به شدت توسعه یافت و مصرف قارچ کش های مورد آزمایش تاثیر معنی داری در کاهش بلاست گره در مقایسه با شاهد نشان نداد. در شهرستان آمل، قارچ کش ادی فنفوس، مشابه آنچه که در شهرستان رشت به دست آمد، دارای کمترین تاثیر در کاهش بیماری بلاست برگ بود.
    کلیدواژگان: ادی فنفوس، تری سیکلازول، کارپروپامید، کنترل شیمیایی، pyricularia oryzae
|
  • Ahmad Reza Koocheki, Behzad Sorkhi, Mohammad Reza Eslamzadeh Hesari Pages 249-261
    Performance of a given genotype might vary from one location to another one, which is called genotype×environment (G×E) interaction. The study of G×E interaction and identification of stable and high performance varieties is important for breeders. In the present study, stability and adaptability of 20 barley genotypes was studied in uniformity trials using randomized complete block design with three replications at 8 cold regions during two consecutive cropping seasons (2005 and 2006). Results of AMMI analysis showed that the genotype and environment main effects, G×E interaction and four principal components of interaction effect were significant at 1% probability level. First and second principal components were used to draw biplot curve. Cluster analysis grouped the studied genotypes into three groupes. Overall, the promising line No. 17(MAKOUEE//ZARJOW/80-5151) was recognized as the best genotype examined in terms of being a high yielding and stable genotype. Therefore, this genotype was recommended for on-farm trials and release. It was concluded that although breeding stable and adaptable cultivars for such a vast climatic zone is difficult, it is possible to seek for the best fitted genotypes to both narrow and wide adaptations using the information extracted from the stability analyses performed.
    Keywords: AMMI method, Barley, Genotype×environment interaction, Yield stability
  • Farhad Sadeghi, Hamid Dehghani, Goodarz Najafian, Mostafa Aghaee Pages 263-277
    To estimate the genetic characteristics related to baking quality traits such as thousand kernel weight, grain Protein content, Zeleny sedimentation volume, bread volume, kernel hardness, water absorption, falling number, wet gluten and SDS sedimentation volume in genotype of parents and F2 crosses, using diallel cross of six commercial cultivars such as Atrak, Arvand, Zarin, Karaj -3, Mv-17 and Navied were used. The trials (Two years) in the years, 2010 and 2011 carried out in a randomized complete block design with three replications at the research station of Mahidasht Kermanshah. The data resulting by GGE Biplot and Hayman method analyzed. The results of combined analysis of variance indicated differences between genotypes for all traits was highly significant. Two geneticratio G C A S C A s 2 s 2 and G C A S C A G C A (2s 2 + s 2) 2s 2 showed that greater share of the gene additive effects was at the control characters. GGE Biplot analysis showed that parents of Atrak, Zarin and Karaj-3 with maximum GCA in the important quality characters are advisable. Combinations of the Atrak × Zarin, Zarin × Karaj- 3, and Atrak × Karaj -3 with maximum SCA can be used to enhance the qualitative and quantitative traits. Test of epistatic using regression coefficient and analysis of variance Wr-Vr showed that additive- dominant models for Zeleny sedimentation volume, kernelhardness, falling number and wet gluten percentage of adequacy has more, but in other traits epistatic effects exist. Also results of analysis based on Hayman method showed the prevalence of additive effect over the non-additive effect for all traits. The highest and lowest heritability of traits belonged to times of grain protein content and falling number, which was 75% and 25% respectively. By transfer of additive genes and their cumulative effects of the characteristics in next generation, can be increased the characteristics by selection in early generations of baking quality traits in bread wheat breeding program can be used.
    Keywords: Baking characteristics, Biplot, Bread wheat, Gene action, Hayman's analysis, Heritability
  • Masuod Bakhshayeshi Geshlagh, Farhad Baghbani Mehmandar, Hossein Khoshvaghti, Hajar Bakhshayeshi Geshlagh Pages 279-287
    To select stable and high grain yield wheat varieties as well as to determine suitable sowing date for cold agro-climatic zone in Iran, eight wheat varieties were studied using randomized complete block design with four replications in six locations (Sanandaj, Gorveh, Marivan, Divandarreh, Saggez and Baneh) during three growing seasons (2007-2010). Since interaction of cultivar × year × location was significant, stability analysis was performed using different methods. Results of stability analysis with shukla’s stability variance method showed that the Zarrin and Sabalan varieties were more stable than other varieties. Also, lowest environmental variance was belonged to Azar 2. The results of ranking method showed that cultivars Sabalan, Bezostiya, Alvand, Alamout and Omid had the lowest i R and cultivars Alvand, Sabalan, Navid, Zarrin and Omid had also the lowest SDR among the experimental cultivars. Results of stability analysis with yield - stability statistic (YSi) method indicated that the varieties Alvand and Alamout were the most stable varieties, respectively. Results of this research showed that the Alvand and Sabalan varieties had the highest yield stability than the other varieties and can be recommended for studied locations.
    Keywords: Adaptability, Bread wheat, Grain yield, Stability analysis
  • Reza Amiri, Sohbat Bahraminejad, Shahryar Sasani Pages 289-305

    To study genetic variation and terminal drought stress on kernel yield and some physiological traits in bread wheat, an experiment was conducted using 80 irrigated bread wheat genotypes in a randomized complete block design (RCBD) with three replications under normal and terminal drought stress conditions in research farm of the Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran, during 2011-2012 cropping season. The result of combined analysis of variance indicated high significant differences among genotypes for all studied traits except “chlorophyll b” and total chlorophyll. Moreover, effect of the environment on relative water content, kernel yield, kernel filling duration and kernel weight was highly significant. Terminal drought stress reduced “chlorophyll a”, SPAD and relative water contentas much as 3.54%, 2% and 10%, respectively but it increased “chlorophyll b” and total chlorophyll by 6.16 and 2.68%, respectively. In addition, drought stress caused reduction in kernel yield (23.48%), kernel filling duration (19.14%) and kernel weight (18%) but it increased kernel filling rate by 2.20%. There were high negative significant correlation between “chlorophyll a” and “chlorophyll b” and between kernel filling rate and kernel filling duration, whereas, correlation between “chlorophyll b” and total chlorophyll and between kernel filling rate and kernel weight were highly significant and positive. Correlation coefficients exhibited no significant associations between kernel yield and other traits in both normal and drought stress conditions.

    Keywords: Chlorophyll content, Kernel filling duration, Kernel filling rate, Kernel yield, Relative water content
  • Fariba Rastgardani, Abdolreza Ahmadi, Nourali Sajedi, Abdollah Sajedi Pages 307-315
    To investigate the effect of post emergence sulfonyl urea herbicides on weed population of maize, an experiment was conducted in a randomized block design with 8 treatments and 3 replications in Arak region, Iran, in 2012. The treatments were including rimsolfuron + once hand weeding, nicosolfuron + once hand weeding, nicosolfuron + rimsolfuron + once hand weeding, twice hand weeding and weedy check. The most important weeds in this experiment were common lambsquarters (Chenopodium album), field bindweed (Convolvulus arvensis) and bermudagrass (Cynodon ductylon). Results showed that average weed dry matter for the treatment of weedy check was 40.18 g.m-2 and nicosolfuron + rimsolfuron + once hand weeding was the most effective treatment, because it had the lowest weed dry matter with 88.96% reduction in comparison with weedy check. The treatment of 40 g.ha-1 rimsolfuron had the lowest affectivity by controlling only 58.57% of the weeds. Even though none of the treated herbicide showed crop injury, but nicosolfuron + rimsolfuron +once hand weeding with 4514 kg.ha-1 and the weedy check with 1209.25 kg.ha-1 grain yields produced the highest and the lowest amount of yields, respectively. Thereby, yield reduction of weeds in corn cost 27% in comparison with weed free treatments.
    Keywords: Bermudagrass, Common lambsquarters, Field bindweed, Maize, Nicosulforon, Rimsolfuron, Ultima
  • Fereidoun Padasht Dehkaei, Vahid Khosravi, Ebrahim Dodabeinajad, Hassan Pourfarhang, Somayeh Dariush Pages 317-328
    Blast disease caused by Pyricularia oryzae is the principal disease of local rice cultivars innorthern Iran. Because of this, its chemical control is being in possession of special priority.Application of various fungicides and fungicides mixture is an important strategy on the chemical management of this disease. In this study efficacy of Vista®, as a fungicide mixture (tricyclazole + thiophanate methyl WP 72.5%) was evaluated in controlling of rice leaf, panicle, neck and node blast disease with dose rates of 400, 500 and 600 g/ha, in comparison with recommended fungicides, tricyclazole (WP 75%), carpropamid (SC300 50%) and edifenphos (EC 50%) with dose rates of 500g, 400 ml and 1000 ml per hectare respectively, in randomized complete block design under field condition in 2010 and 2011. In Rasht county, the results revealed that the effects of fungicides Vista® with all three dosages, carpropamid and tricycalazole were more significant to control of leaf blast on Hashemi cultivar in comparison with control treatment, at both time ofevaluation. All fungicides had significant effect to reduce panicle and node blast (exceptedifenphos) in first year and neck blast (except edifenphos) in second year. In second year node blast was seriously developed and application of tested fungicides was not significantly effective to reduce of node blast in comparison with control treatment. In Amol county, edifenphos was the least effective of all the fungicides in controlling of leaf blast disease as similarly found in Rasht county.
    Keywords: Carpropamid, Chemical control, Edifenphos, Pyricularia oryzae, Tricyclazole, Vista®