فهرست مطالب

تحقیقات غلات - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1394)

فصلنامه تحقیقات غلات
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فردوس عادلی مسبب، مسعود اصفهانی، شاپور عبدالهی مبرهن، علی اعلمی صفحات 301-310
    به منظور بررسی اثر تراکم بوته (11/11، 16 و 25 بوته در متر مربع) بر انتقال مجدد ماده خشک و عملکرد دانه دو رقم برنج حسنی و هاشمی، آزمایشی به صورت فاکتوریل با چهار تکرار در سال 1390 در موسسه تحقیقات برنج کشور- رشت اجرا شد. نتایج نشان داد که طول دوره رویش، ارتفاع بوته، طول خوشه، تعداد پنجه در بوته، عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، تعداد خوشه در مترمربع، تعداد دانه در خوشه، وزن دانه، طول دانه، عرض دانه و کارآیی انتقال مجدد ماده خشک دارای تفاوت معنی داری بین ارقام حسنی و هاشمی بودند. اثر تراکم بوته نیز بر تعداد پنجه در بوته، عملکرد زیست توده، عملکرد دانه، تعداد خوشه در مترمربع و تعداد دانه در مترمربع معنی دار بود. به غیر از تعداد پنجه در بوته، سایر صفات گیاهی با تراکم بوته افزایش یافتند. نتایج نشان داد که با افزایش تراکم بوته، افزایش تعداد دانه در متر مربع منجر به افزایش عملکرد دانه در ارقام برنج شد. تراکم 25 بوته در متر مربع با 4853 کیلوگرم در هکتار، بالاترین میانگین عملکرد دانه را داشت و ساقه اصلی 791 کیلوگرم در هکتار (3/16 درصد) از عملکرد دانه را تامین کرد. با افزایش تراکم بوته، میزان فتوسنتز جاری تا 3380 کیلوگرم در هکتار در تراکم 25 بوته افزایش یافت و باعث افزایش عملکرد دانه شد. دو رقم حسنی و هاشمی به ترتیب بیش ترین و کم ترین کارایی فتوسنتز جاری (به ترتیب 8/59 و 3/39 درصد) را داشتند. عملکرد دانه در هر دو رقم برنج با افزایش میزان فتوسنتز جاری افزایش یافت. میزان انتقال مجدد ماده خشک به طور متوسط با 1457 کیلوگرم در هکتار، کم تر از میزان فتوسنتز جاری با 2627 کیلوگرم در هکتار بود. به نظر می رسد که برای افزایش عملکرد دانه برنج، با توجه به اثر عامل تراکم بوته و با توجه به منابع تامین مواد پرورده برای پرشدن دانه ها (انتقال مجدد و فتوسنتز جاری)، بایستی با تنظیم تراکم بوته به بهینه سازی انتقال مجدد و فتوسنتز جاری مبادرت ورزید.
    کلیدواژگان: انتقال مجدد، دوره پرشدن دانه، عملکرد دانه، فتوسنتز جاری
  • طیبه رئیسی، عاطفه صبوری، حسین صبوری صفحات 311-326
    جوانه زنی گیاهان از جمله مراحل مهم در طول دوره رشدی آنهاست که اغلب تحت تاثیر تنش های محیطی قرار می گیرد. هدف از پژوهش حاضر شناسایی مولفه های جوانه زنی بود که بیشترین نقش را در تمایز بین ژنوتیپ های برنج های هوازی و ایرانی از نظر تحمل به تنش اسمزی داشتند. آزمون استاندارد جوانه زنی بذر در سه سطح تنش اسمزی (آب مقطر به عنوان محیط نرمال، 8- و 16- بار حاصل از مانیتول) و با استفاده از 53 ژنوتیپ برنج (شامل 31 ژنوتیپ از برنج های هوازی و خارجی و 22 رقم از برنج های ایرانی) انجام شد. گروه بندی ژنوتیپ ها با استفاده از تجزیه خوشه ایبر اساس متغیرهای جوانه زنی نشان داد که در شرایط نرمال و تنش 8- بار ژنوتیپ ها به سه گروه و در شرایط 16- بار به دو گروه قابل تفکیک هستند. تعدادی از ژنوتیپ ها نیز توانستند در هر سه شرایط در گروه با متوسط ارزش های بالاتر از میانگین کل قرار گیرند این ژنوتیپ ها شامل AE6،AE8 ،AE10 ، AE12، AE13، AE15، AE16،AE18 ،AE29 و AE30بودند که همه جزء ژنوتیپ های هوازی و خارجی بودند. سپس با در نظر گرفتن دو گروه شامل ژنوتیپ های هوازی به همراه ارقام خارجی و ایرانی، تجزیه تابع تشخیص انجام شد. آماره لامبدای ویلک برای شرایط نرمال، 8- و 16- بار به ترتیب 286/0، 213/0 و 397/0 بود و نشان دهنده وجود تفاوت معنی دار بین دو گروه از لحاظ خصوصیات جوانه زنی در هر سه شرایط بود. مطابق نتایج، متغیرهای شاخص بنیه بذر، درصد جوانه زنی، حداکثر درصد مقدار جوانه زنی، زمان لازم از کاشت تا رسیدن به 90 و 95 درصد حداکثر جوانه زنی و انرژی جوانه زنی بیشترین نقش و ضریب آلومتریک کمترین نقش را در تمایز بین دو گروه داشتند.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تمایز گروه ها، ژنوتیپ های هوازی، مولفه های جوانه زنی
  • لیلا زارعی، عزت الله فرشادفر، رضا حق پرست، رحمان رجبی، مریم محمدی سراب بادیه صفحات 327-340
    این تحقیق به منظور شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی بر اساس برخی از صفات مهم مورفولوژیک، فنولوژیک و فیزیولوژیک و شاخص های تحمل به خشکی در گندم نان اجرا شد. بیست ژنوتیپ گندم نان در دو آزمایش مزرعه ای تحت شرایط بدون تنش و تنش خشکی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در معاونت موسسه تحقیقات دیم سرارود کرمانشاه مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات مورد مطالعه شامل تعداد دانه در سنبله، طول گردن سنبله، طول سنبله، ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد روز تا ظهور سنبله، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، عملکرد دانه، مساحت برگ پرچم، محتوای آب نسبی برگ، غلظت کلروفیل های a، b و کل، محتوای پرولین، میزان آب نگهداری شده در برگ های بریده، پایداری غشاء سلولی و پتانسیل آب برگ بودند. علاوه بر این صفات، شاخص های تحمل به خشکی نیز بر اساس عملکرد دانه در دو شرایط رطوبتی محاسبه شدند. نتایج نشان داد که تنوع ژنتیکی معنی داری بین ژنوتیپ های مطالعه شده برای اصلاح تحمل به خشکی وجود دارد. نتایج حاصل از ارزیابی شاخص عملکرد (YI)، شاخص پایداری عملکرد (YSI)، بهره وری متوسط (MP)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، شاخص تحمل (TOL)، شاخص تحمل به تنش (STI) و شاخص حساسیت به تنش (SSI)، ژنوتیپ های نسبتا یکسانی را به عنوان ژنوتیپ های متحمل به خشکی شناسایی کردند، اما با توجه به همبستگی بالا و معنی دار بین شاخص های MP، GMP، STI و HMP با عملکرد دانه در هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی، این شاخص ها جهت دستیابی به ژنوتیپ های با عملکرد بالا در هر دو شرایط مناسب بودند. بر این اساس، ژنوتیپ های 72YRRGP، T179، T189، 914GB، MARAGHEH(1379-80) و رقم سرداری به عنوان ژنوتیپ های متحمل به خشکی شناسایی شدند. تجزیه ضرایب همبستگی نیز نشان داد که از بین صفات مورد بررسی، محتوای پرولین برگ، پایداری غشاء سلولی و طول سنبله دارای رابطه قوی تری با شاخص تحمل به خشکی (STI) بودند و به عنوان مهم ترین صفات برای انتخاب ژنوتیپ های متحمل به خشکی در این تحقیق معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: پایداری غشاء سلولی، شاخص های مقاومت به خشکی، محتوای آب نسبی، محتوای پرولین
  • مجید رجایی، سیروس طهماسبی، محمد جواد بیدادی، کاووس زارع، شهاب سرفرازی صفحات 341-352
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی انتهایی بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم نان آزمایشی با 35 لاین و ژنوتیپ به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار تحت شرایط آبیاری معمولی (آبیاری بر اساس نیاز آبی گیاه) و تنش خشکی انتهای فصل (قطع کامل آبیاری از شروع مرحله گلدهی) در سال زراعی 88-1387 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب انجام شد. تنش خشکی (شرایط نرمال رطوبتی و تنش خشکی انتهایی) به عنوان فاکتور اصلی و ژنوتیپ های گندم به عنوان فاکتور فرعی آزمایش در نظر گرفته شدند. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد، اجزای عملکرد و کاهش دمای سطح کانوپی بودند و به منظور انتخاب ژنوتیپ های متحمل به خشکی شاخص های شدت تنش (SI)، شاخص حساسیت به تنش (SSI)، شاخص تحمل به تنش (STI)، میانگین تولید (MP)، میانگین هندسی تولید (GMP) و شاخص تحمل (TOL) نیز ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی سبب کاهش عملکرد و اجزای عملکرد دانه شد، به طوری که میانگین عملکرد در شرایط نرمال 4691 کیلوگرم در هکتار و در شرایط تنش خشکی انتهایی 3659 کیلوگرم در هکتار بود. همبستگی بین عملکرد دانه با میزان کاهش دمای کانوپی در هر سه مرحله اندازه گیری آن از زمان گلدهی تا رسیدگی فیزیولوژیک و نیز با میانگین هر سه مرحله هم در شرایط بدون تنش و هم در شرایط تنش خشکی، متوسط تا نسبتا بالا برآورد شد. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از کاهش دمای کانوپی به عنوان یک معیار با سرعت بالا در اندازه گیری، می تواند جهت انتخاب ارقام با عملکرد بالا در نسل های اولیه برنامه های اصلاحی مفید باشد. بررسی شاخص های تحمل به تنش نیز نشان داد که شاخص های MP، GMP و STI برای انتخاب ارقام با عملکرد بالا و متحمل به خشکی از کارایی بهتری برخوردار هستند. هر سه شاخص، ژنوتیپ های 14 و 16 را که در هر دو محیط دارای عملکرد بالایی بودند، به عنوان ژنوتیپ های متحمل به خشکی معرفی کردند.
    کلیدواژگان: ارقام متحمل به خشکی، دمای کانوپی، شاخص های تحمل و حساسیت
  • محسن سعیدی، مجید عبدلی، مهدی شفیعی ابنوی، ماهرخ محمدی، زهرا اسکندری قلعه صفحات 353-369
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی و اثر تنش خشکی آخر فصل بر عملکرد دانه و برخی از صفات مرفولوژیک گندم، مطالعه ای با 56 ژنوتیپ گندم در سال زراعی 90-1389 در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه در قالب طرح لاتیس مستطیل با سه تکرار در شرایط بدون تنش و تنش خشکی آخر فصل انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اختلاف معنی داری بین ژنوتیپ های مورد آزمایش از لحاظ صفات عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد سنبله، بیوماس، شاخص برداشت و ارتفاع گیاه در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. در اثر تنش خشکی انتهای فصل، به طور متوسط عملکرد سنبله 5/34 درصد، بیوماس 30 درصد، عملکرد دانه 2/27 درصد، تعداد دانه در سنبله 6/21 درصد، وزن هزار دانه 9/15 درصد، شاخص برداشت 13/6 درصد، ارتفاع گیاه 64/5 درصد، طول سنبله 37/1 درصد و وزن پدانکل 15/0 درصد کاهش، ولی طول پدانکل و طول میانگره ماقبل آخر به ترتیب 47/1 و 20/0 درصد افزایش یافت. در هر دو شرایط نرمال و تنش خشکی، بین عملکرد دانه با طول میانگره ماقبل آخر و نیز بین بیوماس با شاخص برداشت، همبستگی منفی و بسیار معنی داری مشاهده شد، در حالی که همبستگی بین تعداد دانه در سنبله با شاخص برداشت و ارتفاع گیاه با طول سنبله مثبت و بسیار معنی دار بود. تحلیل همبستگی بین عملکرد دانه در شرایط بدون تنش و تنش خشکی آخر فصل با شاخص های تحمل به خشکی نشان داد که شاخص های STI، MP و GMP مناسب ترین شاخص ها جهت شناسایی ژنوتیپ های پرمحصول در هر دو شرایط بدون تنش و تنش خشکی بودند. بر این اساس، ژنوتیپ های مغان 1، نوید، گلستان، داراب 2 و مرودشت دارای بیشترین عملکرد دانه در هر دو شرایط آزمایشی بودند.
    کلیدواژگان: تحمل به خشکی، تنوع ژنتیکی، عملکرد دانه
  • محبوبه بصیری، سیدمحسن موسوی نیک، آسیه سیاه مرگویی، سیدکاظم صباغ، منصور سارانی صفحات 371-385
    به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد چهار رقم گندم در شرایط رقابت با علف هرز بروموس ژاپنی، آزمایشی مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل چهار رقم گندم (هامون، هیرمند، بولانی و کلک افغانی) و هفت سطح علف هرز (صفر، 100، 150، 200، 250، 300 و 400 بوته در متر مربع) بود. در این تحقیق، عملکرد دانه و صفات مرتبط با آن شامل شاخص برداشت، عملکرد زیست توده، ارتفاع بوته، تعداد پنجه در بوته، وزن هزار دانه، تعداد دانه در سنبله، تعداد پنجه بارور در بوته و تعداد سنبله در متر مربع اندازه گیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام گندم و بین سطوح تراکم علف هرز از نظر تمامی صفات مورد مطالعه و برهمکنش رقم × تراکم علف هرز، به جز شاخص برداشت، تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج مقایسه میانگین ها نیز نشان داد که واکنش ارقام در شرایط رقابت با بروموس ژاپنی متفاوت بود، به طوری که بیشترین تعداد پنجه، ارتفاع بوته، عملکرد زیست توده و عملکرد دانه از رقم کلک افغانی به دست آمد و وزن خشک و عملکرد بذر بروموس ژاپنی در رقابت با این رقم به مراتب کمتر از سایر ارقام گندم بود. به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که عملکرد دانه بیشتر از عملکرد زیست توده تحت تاثیر رقابت با بروموس ژاپنی قرار گرفت و شاخص تحمل به تداخل ارقام گندم در صفت عملکرد زیست توده بیشتر از عملکرد دانه بود.
    کلیدواژگان: شاخص تحمل به تداخل، عملکرد دانه، عملکرد زیست توده، مدیریت علف هرز
  • صحبت بهرامی نژاد، سعید شیخه پور، ایرج پیرمرادی صفحات 387-398
    شناسایی ژنوتیپ های متحمل به شرایط دیم یکی از اهداف مهم اصلاحی در غلات از جمله یولاف زراعی است. بر این اساس، 21 ژنوتیپ یولاف در آزمایشی بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو شرایط دیم و آبی در شهرستان سرپل ذهاب استان کرمانشاه در سال زراعی 1391-1390 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنوع معنی داری در بین ژنوتیپ ها از نظر عملکرد دانه، اجزای عملکرد و صفات مورفولوژیک در هر دو شرایط آبی و دیم وجود دارد. تمامی صفات مورد اندازه گیری به غیر از تعداد دانه در خوشه تحت شرایط دیم نسبت به شرایط آبی کاهش یافتند. نتایج تجزیه به عامل ها دو عامل را شناسایی کرد که دلیل وجود همبستگی بین شاخص های مورد مطالعه بودند. عامل اول پتانسیل تولید عملکرد و مقاومت به خشکی و عامل دوم تحمل به خشکی نام گذاری شد. با استفاده از تجزیه خوشه اینیز ژنوتیپ های سازگار و ناسازگار به شرایط دیم تفکیک شدند. در نهایت بر اساس نتایج حاصل از شاخص های تحمل و سایر نتایج، ژنوتیپ های Potoroo، Brusher، Euro و Ufrgs940886-4 به عنوان ژنوتیپ های با عملکرد بالا در هر دو شرایط دیم و آبی و ژنوتیپ های Nasta، Arnold، Kaloptt و 13Zop95 به عنوان ژنوتیپ های با عملکرد پایین و ناسازگار به شرایط دیم شناخته شدند.
    کلیدواژگان: بای پلات، تجزیه خوشه ای، شاخص های تحمل به خشکی
|
  • Ferdos Adeli Mosabbab, Masoud Esfahani, Shapour Abdollahi Mobarhan, Ali Aalami Pages 301-310
    To study the effect of planting density (11.11, 16 and 25 plants.m-2) on dry matter remobilization and grain yield of rice cultivars, Hasani and Hashemi, a field experiment in factorial layout based on randomized complete block design with four replications carried out at Rice Research Institute of Iran (RRII) in 2011. Results showed that the plant height, number of tillers.plant-1, biological yield, grain yield of main stem and other tillers, number of panicles.m-2, number of grain.panicle-1, number of filled grains.panicle-1, number of grains.m-2, grain weight, grain length and its width and dry matter remobilization efficiency were significantly differ between Hassani and Hashemi cultivars and the effect of density on grain yield, harvest index, secondary tillers and main stem harvest indices, the number of filled grain.panicle-1, grain density.panicle-1, dry matter remobilization, current photosynthesis rate were significantly different. Apart number of tillers.plant-1, other traits were increased with plant density. An increasing in plant density, increased the number of grains.m-2 and leads to increase in grain yield of rice cultivars. The average total grain yield (4853 kg.ha-1) obtained from 25 plant.m-2 and the main stem produced 791 kg.ha-1 (16.3%) of grain yield. Also, there was a significantly increasing in the current photosynthesis in grain filling duration with 3380 kg ha-1 in 25 plant.m-2 treatment and greatly enhance the total grain yield. The rice cultivars, Hasani and Hashemi, with an average of 59.8% and 39.3% in the current photosynthesis efficiency were significantly different. Grain yield of both rice cultivars increased alongside increase in current photosynthesis rate and the dry matter remobilization was less than the current photosynthesis. It seems that in order to increase the grain yield of rice, plant density should be increased for dry matter remobilization and current photosynthesis enhancement.
    Keywords: Current photosynthesis, Grain filling duration, Grain yield, Remobilization
  • Tayebeh Raiesi, Atefeh Sabouri, Hossein Sabouri Pages 311-326
    Seed germination is an important step in the growth period that often is influenced by environmental stresses. The objective of this study was to identify the germination components with greatest role in discriminant between Iranian and aerobic rice genotypes based on tolerance to drought stress. The standard test for seed germination was conducted in three levels of osmotic stress (distilled water, -8 and -16 bar using manitol) for 53 rice genotypes (including 31 foreign and aerobic genotypes and 22 Iranian varieties). The various germination characteristics were measured. The grouping of genotypes based on germination components, the genotypes were assigned in the three groups at normal and stress conditions -8 bar and two groups at -16 bar respectively. The results showed that some of genotypes were in the group with average values higher than the general average under all the three conditions. These genotypes includes AE6, AE8, AE10, AE12, AE13, AE15, AE15, AE16, AE18, AE29 and AE30, that all were aerobic and foreign genotypes. Then, genotypes were classified as ‘Aerobic and foreign’ and ‘Iranian’ rice and discriminant functionanalysis was performed. Wilk’s Lambda statistic was estimated 0.286, 0.213 and 0.397 at normal condition, -8 and -16 bar, respectively. Showing the significant difference between the two groups based on germination characteristics. According to the results, the variables of seed vigor, germination percentage, the maximum percentage of germination, planting time required to reaching 90% and 95% of maximum germination and germination energy with greatest role and Allometric coefficient with lowest role were effective to distinguish between the two groups.
    Keywords: Aerobic genotypes, Cluster analysis, Germination components, distinguishing groups
  • Leila Zarei, Ezatollah Farshadfar, Reza Haghparast, Rahman Rajabi, Maryam Mohammadi Sarab Badieh Pages 327-340
    This research was carried out to identify drought tolerant genotypes on the basis of physiological, phonological and morphological traits and drought tolerance indices in bread wheat. Twenty wheat genotypes were assessed in two field experiments based on randomized complete block design with three replications under non-stress and drought stress conditions in Dryland Agricultural Research Sub-Institute, Sararood, Kermanshah. The studied traits were number of grains per spike, peduncle length, spike length, plant height, 1000-grain weight, days to heading, days to physiological maturity, grain yield, flag leaf area, relative water content, a, b and total chlorophyll, proline content, water retained in cut leaves, cell membrane stability and leaf water potential. Futhermore, drought tolerance indices based on grain yield under stress and non-stress conditions were also evaluated. The results showed that there is significant genetic variation among the studied genotypes for improving drought tolerance. Results of the yield index (YI), yield tolerance index (YTI), mean productivity (MP), geometric mean productivity (GMP), tolerance index (TOL), stability tolerance index (STI) and stress susceptibility index (SSI) identified relatively similar genotypes as the drought tolerant genotypes, but according to the high and significant correlation coefficients among MP, GMP, HMP and STI indices with grain yield under both stress and non-stress conditions, these indices were suitable to identify the high yielding genotypes under both conditions. According to these indices, the genotypes 72YRRGP, T179, T189, 914GB, MARAGHEH(1379-80) and Sardari were detected as the drought tolerant genotypes. Correlation coefficient analysis also revealed that among the evaluated traits, proline content of flag leaf, cell membrane stability and spike length had the stronger relationship with stress tolerance index (STI) and are introduced as the most important traits for selecting drought tolerant genotypes in this research.
    Keywords: Cell membrane stability, Drought tolerance indices, Proline content, Relative water content
  • Majid Rajaie, Sirous Tahmasebi, Mohammad Javad Bidadi, Kavos Zare, Shahab Sarfarazi Pages 341-352
    To investigate the effect of terminal drought stress on wheat, 35 lines and varieties were evaluated as split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications under normal irrigation (based on crop water requirement) and terminal drought stress (no irrigation from flowering stage) in Darab Agricultural Research Station in 2009. Drought stress (normal irrigation and terminal drought stress) and wheat genotypes were considered as the main and sub-plots, respectively. The studied traits were included grain yield, yield components and canopy temperature depression (CTD). To select drought tolerant varieties, five drought tolerance indices including stress susceptibility index (SSI), stress tolerance index (STI), mean productivity (MP), geometric mean productivity (GMP) and tolerance (TOL) were also calculated. The results indicated that drought stress reduced grain yield and its components, so that average grain yield under normal and terminal drought stress conditions was 4691 and 3659 kg.ha-1, respectively. The correlation coefficients between grain yield and CTD at three measured stages from heading to physiological maturity as well as average CTD at all three stages under both normal and terminal drought conditions were moderate to relatively high. In total, the results of this research indicated that the CTD could be used as a rapid and effective criterion for screening high yielding genotypes in early generations of breeding programs. Evaluating drought tolerance indices also showed that the MP, GMP and STI are the more effective to select high yielding and drought tolerant varieties. All three indices identified the genotypes 14 and 16 as drought tolerant genotypes. These genotypes had the high yield in both normal and drought stress conditions.
    Keywords: Canopy temperature, Drought tolerant varieties, Susceptibility, tolerance indices
  • Mohsen Saeidi, Majid Abdoli, Mehdi Shafiei, Abnavi, Mahrokh Mohammadi, Zahra Eskandari, Ghaleh Pages 353-369
    To evaluate the genetic diversity and the effect of terminal drought stress on grain yield and some morphological traits of wheat, an experiment was conducted using 56 wheat genotypes in a latis (7×8) with three replications under normal and terminal drought stress conditions in research farm of the Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran, in 2010-2011 cropping season. The result of combined analysis of variance indicated high significant differences among genotypes for all studied traits including grain yield, number of grain per spike, 1000-grain weight, spike yield, biomass, harvest index and plant height. Terminal drought stress reduced 34.5% of spike yield, 30% of biomass, 27.2% of grain yield, 21.6% of number of grains per spike, 15.9% of 1000-grain weight, 6.13% of harvest index, 5.64% of plant height and 0.15% of peduncle weight, but it increased 1.47% and 0.20% of peduncle and penultimate internode length, respectively. There were high negative significant correlation between grain yield and penultimate internode length and also between biomass and harvest index under both non-stress and drougth stress conditions, whereas correlation between number of grain per spike and harvest index and between plant height and spike length was highly positive significant. The correlation analysis among grain yield under non-stress and terminal drought stress conditions with different drought tolerance indices showed that stress tolerance index (STI), mean productivity (MP) and geometric mean productivity (GMP) indices were appropriate indicators to identify the high grain yield genotypes. On the basis of these indicators, Moghan-1, Navid, Golestan, Darab-2 and Marvdasht genotypes had the highest grain yield under both experimental conditions.
    Keywords: Drought tolerance indices, Genetic diversity, Grain yield
  • Mahbobeh Basiri, Seyed Mohsen Mousavi, Nik, Asiyeh Siahmarguee, Seyed Kazem Sabbagh, Mansour Sarani Pages 371-385
    To determine grain yield and its components of four wheat cultivars in competition with Japanese brome (Bromus japonicus L.), a field experiment was carried out in factorial arrangement using randomized complete blocks design with four replications at the Chah-Nimeh Station, University of Zabol, Iran, in 2014-2015 growing season. The experimental factors were four wheat varieties (Hamoon, Hirmand, Boolani and Kalak Afghani) and weed densities in seven levels of Japanese brome (0, 100, 150, 200, 250, 300 and 400 plants per m2). In this research, grain yield and its related traits including harvest index, biological yield, number of tiller per plant, 1000-grain weight, number of grain per spike, number of fertile tiller per plant and number of spike per m2 were measured. Results of analysis of variance showed that there were the significant differences among wheat varieties and among weed densities for all studied traits and variety × weed density interaction for all studied traits except for harvest index. The results also indicated that reaction of varieties were significantly different in terms of competition with Japanese brome, so that the highest number of tiller, plant height, biological yield and grain yield were obtained from the Kalak Afghani variety and biologic and grain yield of the Japanese brome in competition with this variety was far less than the other varieties. Totally, results of this research revealed that the grain yield more than the biologic yield of wheat varietieswas affected by competition with Japanese brome and interference tolerance index (ITI) of wheat varieties in biologic yield was more than the grain yield.
    Keywords: Biologic yield, Grain yield, Interference tolerance index, Weed management
  • Sohbat Bahraminejad, Saeid Sheikhehpour, Iraj Pirmoradi Pages 387-398
    Identification of tolerant genotypes to rainfed condition is one of the important breeding objectives in cereals such as oats. Therefore, this research was performed to evaluate 21 oat genotypes under rainfed and irrigated conditions each in a randomized complete block design with three replications in Sarpol-e-Zahab, Kermanshah, during 2011-2012 cropping season. The results of analysis of variance showed significant variation among genotypes for yield, yield components and other studied morphological traits under both conditions. All studied traits except number of grain per spike were reduced under rainfed condition compared to irrigated condition. Factor analysis identified two factors that explained the correlation among the drought tolerance indices. The first factor was named of yield potential and drought resistance and the second factor was called drought tolerance. The compatible and incompatible genotypes to rainfed conditions were separated by cluster analysis. Totally, based on the drought tolerance indices and the other analyses, the genotypes Potoroo, Brusher, Euro and Ufrgs940886-4 were known as the genotypes with higher grain yield in both conditions and Nasta, Arnold, Kaloptt and 13Zop95 were known as the genotypes with lower grain yield and incompatible to rainfed condition.
    Keywords: Biplot, Cluster analysis, Drought tolerance indices