فهرست مطالب

تحقیقات غلات - سال ششم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه تحقیقات غلات
سال ششم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهرزاد الله قلی پور صفحات 1-14
    روش GGE بای پلات با بهره گیری از روش های چند متغیره، علاوه بر تجزیه و تحلیل مناسب داده ها، کار تفسیر نتایج را تسهیل می کند. در این آزمایش تعداد 10 رقم محلی و اصلاح شده با دارا بودن خصوصیات کمی و کیفی مطلوب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سه منطقه رشت، آبکنار و چپرسر طی دو سال زراعی 1392 و 1393 مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از روش GGE بای پلات نشان داد که شش ژنوتیپ BC25، BC4، RI18446-13، RI18435-13، حسنی و آبجی بوجی در راس چند ضلعی قرار گرفتند و بیشترین فاصله را از مرکز بای پلات داشتند و بنابراین، از نظر عملکرد دانه بهترین یا ضعیف ترین ژنوتیپ ها در همه محیط ها و یا حداقل در تعدادی از محیط های مورد مطالعه بودند. در این مطالعه، ژنوتیپ های BC9، BC25، RI18436-46 و صالح دارای عملکرد و پایداری زیاد، BC4 دارای عملکرد زیاد و پایداری متوسط، RI18446-13 دارای عملکرد زیاد و پایداری کم، RI18435-13 دارای عملکرد و پایداری کم، حسنی دارای عملکرد کم و پایداری متوسط و آبجی بوجی و RI18430-74 دارای عملکرد کم و پایداری زیاد بودند. در مجموع بر اساس نتایج این پژوهش، لاین BC4 (حاصل تلاقی برگشتی رقم آبجی بوجی به عنوان والد دوره ای و رقم صالح به عنوان والد بخشنده)، که دارای پایداری متوسط و عملکرد دانه قابل قبول (5/5-5 تن در هکتار) بود، با برخورداری از میزان آمیلوز متوسط (21-20 درصد)، دوره رشد مناسب (115-110 روز) و ارتفاع بوته مطلوب (110-105 سانتی متر)، به عنوان ژنوتیپ برتر (پرمحصول و پایدار) این آزمایش انتخاب شد که جهت کشت در شرایط محیطی استان های شمالی کشور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آزمایش های چند ناحیه ای، پایداری، عملکرد دانه
  • مجتبی کردرستمی، بابک ربیعی، سید حسن حسنی کومله صفحات 15-30
    در این مطالعه، بیان ژن های گلوتاتیون پراکسیداز (OsGpx) و پراکسی ردوکسین (OsPrx)، میزان H2O2 و میزان آنزیم گایاکول پراکسیداز (POD) در ارقام برنج بومی (حسنی و عنبربو) و اصلاح شده (خزر و نعمت) ایرانی در واکنش به شوری 100 میلی مولار ارزیابی و با دو رقم شناخته شده و بین المللی متحمل (FL478) و حساس (IR29) به شوری به عنوان شاهدهای آزمایش مقایسه شدند. نتایج نشان داد که میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز (POD) در ارقام متحمل در ساعات ابتدایی تنش و در ارقام حساس در ساعات انتهایی تنش به حداکثر خود رسید، به طوری که تحت شرایط تنش شوری فعالیت این آنزیم در ارقام حساس نسبت به ارقام متحمل بیشتر بود. مطالعه بیان ژن گلوتاتین پراکسیداز نشان داد که بیشترین میزان بیان این ژن در ریشه ارقام متحمل در شش ساعت پس از اعمال تنش بود و سپس در زمانهای 12، 24، 48 و 72 ساعت پس از تنش، میزان بیان این ژن به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافت. در مقابل، بیان این ژن در ارقام حساس با افزایش زمان تنش به تدریج افزایش پیدا کرد. مطالعه ژن پراکسی ردوکسین نشان داد که میزان بیان این ژن در ارقام متحمل در ساعات اولیه پس از اعمال تنش هیچ تغییری نکرد، اما در ساعت پایانی اعمال تنش (72 ساعت) بیان این ژن به نحو چشم گیری افزایش یافت. در مقابل، الگوی ثابتی برای بیان این ژن در ارقام حساس مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که در ارقام متحمل، بین کاهش H2O2 و افزایش بیان ژن ها و آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز رابطه مستقیمی وجود داشت.
    کلیدواژگان: پراکسی ردوکسین، گایاکول پراکسیداز، گلوتاتین پراکسیداز، H2O2
  • فرزین سعیدزاده، رضا تقی زاده، الشاد قربان اف صفحات 31-41
    به منظور بررسی و مقایسه میزان تحمل به شوری ده رقم برنج، دو آزمایش جداگانه در دو مزرعه با خاک شور و غیرشور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط اقلیمی غرب گیلان- آستارا طی دو سال زراعی و 13891388 اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین شرایط تنش، بین ارقام و نیز اثر متقابل رقم × تنش اختلاف معنی داری از نظر عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. مقایسه میانگین عملکرد ارقام در دو شرایط نشان داد که ارقام غریب سیاه ریحانی و هاشمی بدون اختلاف معنی دار با هم بیشترین و رقم IR29 کمترین میزان عملکرد دانه را داشتند. مقایسه میانگین اثر متقابل رقم × تنش نشان داد که ارقام غریب سیاه ریحانی و حسن سرایی آتشگاه تحت شرایط بدون تنش و رقم هاشمی تحت شرایط تنش شوری بالاترین عملکرد دانه را تولید کردند و کم ترین عملکرد دانه نیز متعلق به رقم IR29 تحت هر دو شرایط تنش و بدون تنش بود. شاخص تحمل به تنش در رقم هاشمی نسبت به سایر ارقام بیشتر بود. تجزیه به مولفه های اصلی بر اساس عملکرد دانه و شاخص های تحمل و حساسیت به تنش، دو مولفه اصلی با مقادیر ویژه بزرگ تر از یک شناسایی کرد که 9/99 درصد از تغییرات کل جمعیت مورد مطالعه را توجیه کردند. پراکنش ارقام مطالعه شده بر اساس بای پلات حاصل از عملکرد دانه و شاخص های حساسیت و تحمل به تنش، ارقام هاشمی، طارم امیری، طارم پاکوتاه و غریب سیاه ریحانی را متحمل و IR29 را رقم حساس به شوری معرفی کرد. ارقام متحمل جهت اصلاح تحمل به شوری در برنامه های به نژادی پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: شاخص های تحمل به تنش، شرایط اقلیمی، عملکرد دانه
  • احمد رمضانی، علی سروش زاده، محمود صلحی صفحات 43-55
    برنج یکی از محصولات اساسی و مهم کشاورزی است که غذای اصلی بیش از نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می دهد. به منظور بررسی تاثیر سه سیستم کشت و نیز تغذیه برگی دو نوع کود روی بر عملکرد، اجزای عملکرد و آب مصرفی برنج رقم سازندگی، آزمایشی با استفاده از کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان در سال زراعی 1392 اجرا شد. سه سیستم کشت شامل متمرکز، بهبود یافته و متداول به عنوان عامل اصلی و چهار سطح تغذیه برگی با کود روی شامل نانو اکسید روی با غلظت های 150 و 300 میلی گرم در لیتر و سولفات روی با غلظت های 3 و 6 گرم در لیتر همراه با تغذیه برگی با آب مقطر و بدون تغذیه برگی (به ترتیب به عنوان شاهدهای اول و دوم) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که سیستم کشت متمرکز با 9451 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد دانه را تولید کرد که نسبت به سیستم بهبود یافته و متداول به ترتیب 10 و 13 درصد افزایش عملکرد داشت. تغذیه برگی با هر دو ترکیب روی عملکرد دانه را به طور معنی داری افزایش داد و نانو اکسید روی با غلظت 150 میلی گرم در لیتر و سولفات روی با غلظت 6 گرم در لیتر به ترتیب موجب افزایش 5 و 7/5 درصدی عملکرد دانه در مقایسه با میانگین دو تیمار شاهد شد. حداقل آب مصرفی (14608متر مکعب در هکتار) در سیستم کشت متمرکز به دست آمد که در مقایسه با سیستم کشت بهبود یافته و متداول به ترتیب 2/18 و 5/17 درصد کاهش داشت. بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از سیستم کشت متمرکز و تغذیه برگی سولفات روی با غلظت 6 گرم در لیتر یا نانو اکسید روی با غلظت 150 میلی گرم در لیتر برای برنج توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سولفات روی، سیستم کشت متمرکز، نانو اکسید روی
  • غفار کیانی، عباس حاجی پور صفحات 57-64
    لاین × تستر یکی از روش های بیومتریک مفید جهت تجزیه و تحلیل ژنتیکی صفات کمی به منظور تعیین ترکیب پذیری والدین و وراثت پذیری صفات و انتخاب بهترین روش اصلاحی برای جمعیت مورد نظر است. در این تحقیق، تلاقی بین سه رقم هاشمی، نعمت و جلودار به عنوان لاین های پدری با دو رقم سنگ جو و دیلمانی به عنوان پایه مادری (تستر) انجام شد. نتاج حاصل به همراه والدین (در مجموع 11 تیمار شامل پنج والد و شش تلاقی) در سال بعد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری طبرستان مطالعه و صفات ارتفاع بوته، تعداد پنجه، طول خوشه، تعداد کل دانه در خوشه، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، طول و عرض دانه و نسبت طول به عرض دانه اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس داده ها، تفاوت بین ژنوتیپ ها را برای تمامی صفات مورد مطالعه معنی دار نشان داد. بررسی ترکیب پذیری عمومی لاین های مورد مطالعه نشان داد که رقم هاشمی بهترین ترکیب شونده عمومی برای کاهش ارتفاع بوته بود، اما از نظر اجزای عملکرد دانه مانند تعداد پنجه، طول خوشه، تعداد کل دانه و وزن هزار دانه نیز ترکیب پذیری عمومی منفی و معنی دار داشت که موجب کاهش ارزش نتاج شد. رقم نعمت دارای ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی دار برای تمامی صفات و بهترین ترکیب شونده عمومی برای تعداد پنجه، تعداد کل دانه و طول دانه بود. رقم جلودار نیز ترکیب شونده عمومی خوبی برای افزایش صفات طول خوشه و وزن هزار دانه و بهترین ترکیب شونده عمومی برای کاهش عرض دانه بود. بررسی ترکیب پذیری خصوصی تلاقی ها نیز نشان داد که به غیر از نعمت × سنگ جو و نعمت × دیلمانی که به ترتیب ترکیب پذیری خصوصی معنی دار جهت افزایش و کاهش طول دانه داشتند، ترکیب پذیری خصوصی سایر تلاقی ها معنی دار نبود. برآورد اجزای واریانس ژنتیکی نیز نشان داد که به غیر از صفت طول دانه که در آن سهم واریانس غیرافزایشی بیشتر از واریانس افزایشی بود، در سایر صفات مطالعه شده واریانس افزایشی نقش اصلی را داشت. به این ترتیب، به نظر می رسد که برای اصلاح طول دانه در این جمعیت تولید هیبرید می تواند روش بهتری باشد، ولی برای سایر صفات مورد نظر روش های مبتنی بر گزینش مفید خواهند بود.
    کلیدواژگان: اثر ژن، تولید هیبرید، عملکرد و اجزای عملکرد دانه، گزینش
  • فاطمه شریعت، سید ابوالقاسم محمدی، مجید نوروزی، مصطفی ولی زاده صفحات 65-77
    در این مطالعه، تنوع آللی ژن های زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین در 193 گندم بومی پاییزه ایرانی و رقم Thatcher با استفاده از آغازگرهای اختصاصی بررسی شد. بر اساس جفت آغازگر Glu3A.2، هشت قطعه با اندازه 358-315 جفت باز تکثیر شد، به طوری که آلل 342 جفت بازی با 2/37 درصد بیشترین و آلل 315 جفت بازی با 6/0 درصد کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. جفت آغازگر Glu3A.3 نیز پنج قطعه در محدوده 754-638 جفت باز تکثیر کرد که در بین آنها، آلل های 700 و 742 جفت بازی به ترتیب با 1/92 درصد و 6/0 درصد بیشترین و کمترین فراوانی را داشتند. دو قطعه به طول 440 و 421 جفت باز به ترتیب با فراوانی 6/74 و 4/25 درصد با استفاده از جفت آغازگر Glu3B.2 تکثیر شد. جفت آغازگر Glu3D.2 سه قطعه با اندازه 571، 558 و 382 جفت باز به ترتیب با فراوانی 7/1، 1/88 و 2/10 درصد تکثیر کرد. شش آلل تکثیر شده توسط جفت آغازگر Glu3D.3 نیز دارای اندازه ای در محدوده 589 تا 611 جفت باز و فراوانی بین 9/27-2/1 درصد بودند. با استفاده از جفت آغازگر Glu3D.4، فقط یک قطعه با اندازه 700 جفت باز تکثیر شد. متوسط محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) برای تمامی آغازگرهای مطالعه شده، 24/0 به دست آمد که در بین آنها، آغازگرهای Glu3A.2 و Glu3D.3 با میزان 75/0 بیشترین و آغازگر Glu3A.3 با میزان 15/0 کمترین محتوای اطلاعات چندشکلی را نشان دادند. تنوع ژنی یا هتروزیگوسیتی مورد انتظار نیز از 15/0 تا 78/0 با میانگین 26/0 متغیر بود. تجزیه خوشه ایبا استفاده از الگوریتم Neighbor-Joining ارقام گندم پاییزه را به دو گروه تفکیک کرد. تجزیه واریانس مولکولی با تفکیک ارقام مورد مطالعه بر اساس شرایط اقلیمی به پنج منطقه شامل سرد، کوهستانی، معتدل، گرم و خشک، نشان دهنده سهم بیشتر واریانس درون گروهی (94 درصد) در مقایسه با واریانس بین گروهی (6 درصد) در تبیین واریانس مولکولی کل بود. نتایج این تحقیق نشان داد که توده های بومی گندم ایران ذخایر ژنتیکی متنوع و ارزشمندی از نظر ژن های کنترل کننده صفات مرتبط با کیفیت نانوایی هستند.
    کلیدواژگان: آغازگر اختصاصی، تجزیه واریانس مولکولی، توده بومی، پروتئین ذخیره ای
  • الناز ابراهیمیان، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، سرور خرم دل، علیرضا بهشتی صفحات 79-88
    به منظور بررسی میزان جذب، کارآیی جذب و مصرف و شاخص برداشت نیتروژن در گندم (Triticum aestivum L.)تحت تاثیر سیستم های مختلف خاک ورزی و سطوح بقایای کاه و کلش، آزمایشی به صورت بلوک های خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 93-1392 انجام شد. نوع مدیریت خاک ورزی در چهار سطح (1- دیسک، 2- گاوآهن برگردان دار + دیسک، 3- گاوآهن پنجه غازی + دیسک و 4- گاوآهن قلمی + دیسک) به عنوان فاکتور عمودی و مدیریت بقایای گندم در پنج سطح (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد کاه گندم) به عنوان فاکتور افقی در نظر گرفته شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، کم ترین (58/2 درصد) و بیش ترین (77/2 درصد) نیتروژن دانه به ترتیب در شرایط استفاده از دیسک و گاوآهن قلمی + دیسک مشاهده شد. بیش ترین میزان کارآیی جذب و مصرف نیتروژن (به ترتیب 67/60 درصد و 25/17 گرم بذر بر گرم نیتروژن خاک) نیز در شرایط شخم با گاوآهن قلمی + دیسک به دست آمد. با افزایش سطوح بقایای گندم، درصد نیتروژن دانه و کارآیی جذب و مصرف نیتروژن به طور معنی داری افزایش یافت، به طوری که کاربرد 75 درصد بقایای گندم در مقایسه با عدم کاربرد آن منجر به افزایش کارآیی جذب نیتروژن در گندم تا 2/62 درصد شد. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که در مناطق خشک و نیمه خشک کشور، کاربرد بقایای گندم همراه با خاک ورزی کاهش یافته می تواند در افزایش بهره وری و کارآیی استفاده از نیتروژن مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت نیتروژن، گاوآهن برگردان دار، گاوآهن قلمی
  • داود امیدی نسب، محمدحسین قرینه، عبدالمهدی بخشنده، مهران شرفی زاده، علیرضا شافعی نیا صفحات 89-103
    به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد دانه گندم در پاسخ به کاهش کود نیتروژن و بذر مصرفی در شرایط کشاورزی پایدار، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده- فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی دزفول در سال زراعی 91-1390 اجرا شد. دو رقم گندم (چمران و بهرنگ) در کرت های اصلی و پنج سطح تراکم بذر (شامل 50، 100، 150، 200 و 250 کیلوگرم در هکتار) به همراه شش سطح کود نیتروژن از منبع اوره (شامل صفر، 50، 100، 150، 200 و 250 کیلوگرم در هکتار) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر رقم، کود نیتروژن و بذر مصرفی بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. رقم چمران با میانگین عملکرد دانه 70/4130 کیلوگرم در هکتار برتری معنی داری نسبت به رقم بهرنگ داشت. مصرف بذر بیش از 100 کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه را کاهش داد و بیشترین عملکرد دانه با میانگین 4975 کیلوگرم در هکتار در تراکم بذر 100 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در مقابل، افزایش مصرف کود نیتروژن تا سطح 150 کیلوگرم در هکتار، عملکرد دانه را به طور معنی داری افزایش داد و پس از آن تغییر معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: تراکم بذر، شاخص سطح برگ، صفات مرفولوژیک
  • علیرضا پازکی صفحات 105-117
    به منظور بررسی اثر اسید هیومیک و باکتری های محرک رشد بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم دوروم تحت شرایط تنش خشکی، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاد گار امام خمینی(ره) شهر ری اجرا شد. این تحقیق به صورت کرت های خرد شده- فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. آبیاری در سه سطح
    (بر اساس 80 ، 120 و 160 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A) در کرت های اصلی و اسید هیومیک و باکتری های محرک رشد ازتوباکتر، سودوموناس و آزوسپریلوم هر دو عامل در دو سطح (کاربرد و عدم کاربرد) به صورت فاکتوریل در
    کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که به غیر از اثر اسید هیومیک بر تعداد دانه در سنبله و عملکرد زیست توده، آثار اصلی همه فاکتورها بر صفات مورد مطالعه معنی دار بود. در این شرایط کوتاه شدن دور آبیاری به 80 میلی متر سبب افزایش عملکرد دانه به 37/3655 کیلوگرم در هکتار و کاربرد باکتری های محرک رشد موجب افزایش 4/9 و 6/4 درصدی عملکرد دانه و عملکرد زیست توده نسبت به شاهد شد. کاربرد اسید هیومیک نیز عملکرد دانه را به میزان 9/6 درصد نسبت به عدم مصرف آن افزایش داد. از میان آثار متقابل عوامل آزمایشی، تنها اثر متقابل آبیاری × باکتری های محرک رشد بر صفات طول پدانکل و تعداد سنبله در واحد سطح معنی دار بود و در این شرایط در دور آبیاری80 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A، گیاهان تلقیح شده و تلقیح نشده با باکتری های محرک رشد ضمن قرار گرفتن در یک گروه آماری، دارای بیشترین مقدار صفات مذکور نسبت به شاهد بودند. بر اساس یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که تاثیر باکتری های محرک رشد بر بیشتر صفات مورد مطالعه بیشتر از اسید هیومیک بود.
    کلیدواژگان: آزوسپریلوم، ازتوباکتر سودوموناس، دور آبیاری، کود آلی
  • پیمان شریفی، مجتبی عادلی نسب صفحات 119-132
    به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کود زیستی فسفر بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت هیبرید سینگل کراس 640، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول در تابستان سال 1392 انجام شد. سه سطح تنش خشکی شامل آبیاری کامل (شاهد)، تنش خشکی در مرحله گل دهی و تنش خشکی در مرحله پر شدن دانه در کرت های اصلی و سطوح کود زیستی (تلقیح و عدم تلقیح با کود زیستی فسفر) در کرت های فرعی قرار داده شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش خشکی، تمامی صفات مورد مطالعه را به طور معنی داری تحت تاثیر قرار داد. اثر کود زیستی نیز روی تمام صفات به جز تعداد ردیف در بلال معنی دار شد. برهم کنش تنش خشکی × کود زیستی بر طول بلال، محتوی فسفر دانه، جذب فسفر دانه، محتوی پروتئین دانه، جذب نیتروژن دانه، شاخص برداشت نیتروژن، شاخص برداشت فسفر و وزن هکتولیتر معنی دار بود. استفاده از کود زیستی سبب افزایش 17 درصدی عملکرد دانه شد. بیشترین میزان عملکرد دانه در شرایط آبیاری کامل (3/11813 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. تنش خشکی در مرحله گل دهی باعث کاهش 36 درصدی عملکرد دانه، 16 درصدی تعداد دانه در ردیف و 8 درصدی تعداد ردیف در بلال شد. با وجود آنکه، اعمال تنش خشکی در هر دو مرحله رشدی میزان جذب نیتروژن دانه و وزن هکتولیتر را در شرایط تلقیح و عدم تلقیح به طور معنی داری کاهش داد، اما استفاده از کود زیستی فسفر تحت شرایط تنش خشکی نقش تعدیل کننده روی این صفات داشت. بنابراین، نتایج این تحقیق نشان داد که تلقیح بذر با کود زیستی فسفر می تواند آثار سوء تنش خشکی را بر صفات کمی و کیفی ذرت کاهش دهد.
    کلیدواژگان: رژیم آبیاری، صفات کیفی، کود زیستی بارور، 2
|
  • Mehrzad Allahgholipour Pages 1-14
    The GGE (genotype main effect¡ G and genotype by environment interaction¡ GEI) biplot graphical tool was applied to analyze multi-environment trials (MET) data. In this study¡ eight improved and local rice genotypes including two rice cultivars as check were evaluated with the objective of selecting stable and high-yielding varieties by GGE biplot analysis. According to which-won-where pattern of GGE biplot the vertex genotypes were BC25¡ BC4¡ RI18446-13¡ Hassani¡ Abjiboji and RI18435-13. These genotypes were the best or the poorest genotypes in some or all of the test environments since they had the longest distance from the origin of the biplot. The performance of genotypes BC9¡ BC25¡ RI18436-46 and Saleh were highly stable and had the highest grain yield¡ while genotype BC4 was high yielding with intermediate stability. In addition¡ performance of genotype RI18446-13 was lowly stable with the high grain yield and genotype RI18435-13 was poor based on both stability and yield. But the performance of genotype Hassani was intermediate stable with low grain yield¡ while genotypes Abjiboji and RI18430-74 were highly stable with low yielding. Totally¡ the results of this research showed that BC4 line (derived from a backcross between Abjiboji cultivar as recurrent parent and Saleh cultivar as donor parent) with high grain yield (5.0-5.5 t.ha-1)¡ suitable maturity time (110-115 days)¡ intermediate amylose content (20-21 %) and desirable plant height (105-110 cm) was the superior genotype of this experiment which is recommended to cultivate in environmental conditions of the north provinces of Iran.
    Keywords: Grain yield, Multi, environment trials, Stability
  • Mojtaba Kordrostami, Babak Rabiei, Seyyed Hassan Hassani Kumleh Pages 15-30
    In this research, the expression of glutathione peroxidase (OsGpx) and proxy redoxin (OsPrx), H2O2 and Guaiacol dependent peroxidase (POD) content was measured in Iranian local (Hassani and Anbarboo) and improved (Nemat and Khazar) rice varieties with two well-known international salt tolerant (FL 478) and sensitive (IR29) varieties as checks in response to 100 mM salt stress. The results showed that the activity of peroxidase (POD) was different at different times in the studied cultivars, so that the enzyme activity in resistant cultivars was higher than susceptible ones under salt stress. Gene expression of glutathione peroxidase (OsGpx) showed the highest expression of this gene in the roots of tolerant varieties 6 hours after the stress treatment and then 12, 24, 48 and 72 hours after the stress the expression of this gene significantly decreased. In susceptible cultivars, gene expression increased gradually. The study of peroxy-redoxin (OsPrx) gene expression showed that in the first hours after the stress, tolerant varieties did not show any change in this gene expression, but in the final hours of stress (72 hours) gene expression was significantly increased. There was no consistent pattern for this gene in susceptible cultivars. The results showed there was a direct relationship between the reduction of H2O2 and increased activity of antioxidant genes and enzymes.
    Keywords: Glutathione peroxidase, Guaiacol peroxidase, H2O2, Peroxy, redoxin
  • Farzin Saeidzadeh, Reza Taghizadeh, Elshad Gurbanov Pages 31-41
    To evaluate and compare different rice genotypes under salinity conditions, two separate experiments under two salinity and non-salinity fields were conducted in randomized complete block design with three replications in west of Guilan province (Astara) during 2009-2010. Results of the analysis of variance showed that there were significant differences between the salinity conditions, varieties and variety × stress interaction effect for grain yield at the 1% probability level. Mean comparison of the total grain yield indicated that the varieties Gharib-Siahreihani and Hashemi had the highest and IR29 the lowest grain yield. Mean comparison of variety × salinity interaction effect showed that the highest grain yield under non-salinity condition belonged to Gharib-Siahreihani and Hasansaraei-Atashgah while under salinity condition, Hashemi produced higher grain yield. In contrast, the lower grain yield under both stress and non-stress conditions belonged to IR29 variety. Hashemi variety had the higher stress tolerance index than the other varieties. Principal component analysis based on grain yield and stress tolerance and susceptibility indices identified two principal components with eigen values greater than one explaining 99.9 % of the total variance in the studied population. Distribution of the studied cultivars based on biplot of the grain yield and these indices presented Hashemi, Tarom-Amiri, Tarom-Pakotah and Garib-Siahreihani as tolerant varieties and IR29 as sensitive variety to salinity stress. Tolerant varieties are recommended to improve salinity tolerance in the rice breeding programs.
    Keywords: Climatic conditions, Grain yield, Stress tolerance indices
  • Ahmad Ramazani, Ali Sorooshzadeh, Mahmood Solhi Pages 43-55
    Rice is one of the major staple foods for more than half of the world population. The effect of three rice cultivation systems and foliar application of two zinc fertilizers was investigated on yield, yield components and water consumption of rice cv. ‘Sazandegi’ in Isfahan Agricultural Research Center, Isfahan, Iran, during 2013. This experiment was carried out in split plots using randomized complete block design with three replications. Three cultivation systems including system of rice intensification (SRI), conventional rice cultivation system (CRC) and improved rice cultivation system (IRC) were considered as the main factor and four zinc foliar applications including 150 and 300 mg.L-1 nano-ZnO and 3 and 6 g.L-1 SO4Zn together with foliar application with distilled water and no-foliar application (as first and second checks, respectively) were applied as the sub-factor. The results showed that highest grain yield (9451 kg.ha-1) obtained from SRI which was 10% and 13% higher than CRC and IRC, respectively. Foliar application with both zinc fertilizers significantly increased grain yield so that nano-zinc oxide (150 mg.L-1) and zinc sulfate (6 g.L-1) produced 5% and 5.7% more grain yield than the both checks, respectively. Minimum water consumption obtained from SRI which was 17.5% and 18.2% lower than CRC and IRC systems, respectively. On the basis of the results of this research, SRI system and foliar application of zinc sulfate (6 g.L-1) or nano-zinc oxide (150 mg.L-1) is recommended.
    Keywords: Nano, ZnO, SO4Zn, System of rice intensification (SRI)
  • Ghaffar Kiani, Abbas Hajipour Pages 57-64
    Line × tester analysis is one of the biometrical methods for genetic analysis of quantitative traits to determine combining ability of the parents and heritability of the traits and identify the best breeding method for the studied population. In this study, three rice cultivars Hashemi, Nemat and Jelodar as the parental lines with two cultivars Sange-Jo and Deylamani as the maternal lines (tester) were crossed. The progenies and their parents (a total of 11 treatments including five parents and six progenies) were studied in a randomized complete block design with four replications in next year and plant height, tiller number, panicle length, grain number per panicle, 1000-grain weight, grain yield, grain length, grain width and grain length to width ratio were measured. Analysis of variance showed significant differences among genotypes for all of the studied traits. Evaluation of general combining ability of the parents showed that Hashemi was the good general combiner for reduction of plant height, but it also had the significant and negative combining ability for yield components including tiller number, panicle length, grain number per panicle and 1000-grain weight which lead to reduction of progeny values. Nemat had the significant and positive combining ability for all of the studied traits and was the best general combiner for tiller number, grain number per panicle and grain length. Jelodar variety was also the best general combiner for increasing panicle length and 1000-grain weight as well as reduction of grain width. Investigation of the specific combining ability of the crosses indicated that except Nemat × Sange-Jo and Nemat × Deylamani which had the significant specific combining ability for increase and decrease grain length, respectively, specific combining ability of the other crosses was not significant. Evaluation of genetic variance components showed that the additive variance had important and main role in all of the studied traits, except for grain length which the proportion of non-additive variance was more than the additive variance. It seems that the hybrid production method could be better to improve grain length in the studied population, but for other traits the selection methods will be useful.
    Keywords: Gene effect, Hybrid production, Selection, Yield, yield components
  • Fatemeh Shariat, Seyyed Abolghasem Mohammadi, Majid Norouzi, Mostafa Valizadeh Pages 65-77
    In the present study, allelic diversity of low-molecular-weight glutenin genes was analyzed in 193 Iranian winter wheat landraces and Thatcher cultivar. Using Glu3A.2 primer pair, eight fragments with size of 315-358 bp were amplified so the fragment of 342 bp with 37.2% and the fragment of 315 bp with 0.6% showed maximum and minimum frequency, respectively. Based on Glu3A.3 primer pair, five fragments with range of 638-754 bp were amplified which the fragment of 700 bp and 742 bp with 92.1% and 0.6% showed maximum and minimum frequency, respectively. Two fragments 440 bp with frequency of 74.6% and 421 bp with frequency of 25.4% were amplified using Glu3B.2 primer pair. Glu3D.2 primer pair amplified three fragments with size of 571, 558 and 382 bp and frequency of 1.7%, 88.1% and 10.2%, respectively. Six fragments with ranging from 589 to 611 bp with frequency of 1.2-27.9% were produced using Glu3D.3 primer pair. Glu3D.4 primer pair amplified only one fragment of 700 bp in the Iranian winter wheat landraces. The PIC value ranged from 0.15 to 0.75 with an average of 0.24 and the gene diversity or expected heterozygosity varied from 0.15 to 0.78 with an average value of 0.26. Cluster analysis based on molecular data using No. of difference distance coefficient and Neighbor-Joining algorithm assigned the Iranian winter wheat varieties into two groups. Analysis of molecular variance (AMOVA) based on climatic conditions (five climatic conditions cold, mountainous,temperate, warm and dry) revealed higher within group variation (94%) compared to between group. The result of this study showed that Iranian wheat landraces could be used as valuable genetic resources in breeding programs to improve bread making quality of wheat.
    Keywords: Analysis of molecular variance, Landrace, Specific primers, Storage protein
  • Elnaz Ebrahimian, Alireza Koocheki, Mehdi Nasiri Mahalati, Surur Khorramdel, Alireza Beheshti Pages 79-88
    To evaluate nitrogen uptake, nitrogen uptake efficiency, nitrogen use efficiency and nitrogen harvest index of wheat (Triticum aestivum L.) affected by different tillage systems and wheat residue application, an experiment was conducted as a split block experiment in a randomized complete block design with three replications at Ferdowsi University of Mashhad, Iran, during 2013-2014 growing season. Four different tillage systems (disk, mouldboard plough disk, sweep plough disk and chisel plough disk) were considered as vertical factor and five different crop residue applications (0, 25, 50, 75 and 100% wheat residue) as horizontal factor. The results showed that lowest (2.58%) and highest (2.77%) seed nitrogen percentage were obtained from disk and chisel plough disk, respectively. Also, the highest nitrogen uptake and use efficiency (60.67% and 17.25 g seed/g soil) were obtained from chisel plough disk treatment. The results indicated that seed nitrogen percentage, nitrogen uptake and use efficiency significantly increased with increasing the levels of wheat residue, so that application of 75% wheat residue increased nitrogen uptake to 62.2% compared with control treatment. Regarding to the results of this study, it seems that application of wheat residue along with reduced tillage as an ecological approach can be recommended in arid and semi-arid regions of Iran to increase nitrogen uptake and use efficiency.
    Keywords: Chisel plough, Mouldboard plough, Nitrogen harvest index
  • Davoud Omidi, Nasab, Mohammad Hossien Gharineh, Abdolmehdi Bakhshandeh, Mehran Sharafizadeh, Alireza Shafeienia Pages 89-103
    To investigate yield and yield components of wheat in response to reduced nitrogen fertilizer and seed consumption under sustainable agriculture conditions, an experiment was carried out as split plot factorial based on randomized complete block design with four replications in Dezfol Agricultural Researc Center, Dezfol, Iran, in 2011-2012. Two wheat cultivars (Chamran and Behrang) in main plots and five levels of seed density (50, 100, 150, 200 and 250 kg.ha-1) together with six levels of nitrogen fertilizer from urea source (0, 50, 100, 150, 200 and 250 kg.ha-1) as factorial in sub-plots were considered. The result of analysis of variance showed that the effects of cultivar, nitrogen fertilizer and seed density were significant on grain yield and yield components at 1% probability level. Chamran with the average grain yield of 4130.70 kg./ha-1 was significantly higher than Behrang. Seed consumption more than 100 kg.ha-1 was reduced grain yield and the highest grain yield with the average of 4975 kg.ha-1 was obtained from seed density of 100 kg.ha-1. In contrast, increasing nitrogen fertilizer up to 150 kg.ha-1 significantly increased grain yield and then there was no significant change.
    Keywords: Leaf area index, Morphologic characters, Seed density
  • Alireza Pazoki Pages 105-117
    To study the effects of drought stress, plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and humic acid on yield and yield components of durum wheat, an experiment was conducted at research field of Islamic Azad University, Yadegar-e-Imam Khomeini, Shahr-e-Rey, Iran, in 2011-2012 growth season. The experiment was carried out as split-plot factorial in randomized complete block design with four replications. The experimental factors were irrigation regimes in three levels (irrigation after 80, 120 and 160 mm evaporation from class A evaporation pan) in main plots and humic acid and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR, Azospirillum and Azotobacter pseudomonas) both in two levels, (application and non-application) as factorial in sub-plots. The results indicated that apart from the effect of humic acid on grain number and biological yield, the main effect of other factors were significant on all evaluated traits. In this case, decreasing irrigation interval to 80 mm, increased grain yield to 3655.37 kg/ha and application of PGPR increased grain and biological yield (9.4% and 4.6% respectively). The application of humic acid also increased grain yield (6.9%) compared to non-application. Among the interaction effects, only the irrigation × PGPRs were significant on peduncle length and number of spikes per m2. In this circumstance, irrigation after 80 mm evaporation from class A evaporation pan under both inoculated and non-inoculated grains by PGPRs showed the highest amounts of mentioned traits than control. The findings of this research showed that the positive effect of PGPRs on most studied traits was more than humic acid.
    Keywords: Azospirillum, Azotobacter pseudomonas, Irrigation regimes, Organic fertilizer
  • Peyman Sharifi, Mojtaba Adeli Nasab Pages 119-132
    To investigate the effect of drought stress and phosphorus bio-fertilizer on yield and its components of maize, SC640, a split plot experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications in Islamic Azad University, Dezful Branch, Dezful, Iran, during summer of 2013. Three levels of drought stress including full irrigation (control), drought stress at flowering stage and drought stress at grain filling stage were assigned as main plots and two levels of bio-fertilizer (non-inoculation and inoculation with phosphorus bio-fertilizer) as sub-plots. Analysis of variance showed that drought stress was significantly influenced all of the studied traits. The effect of bio-fertilizer was also significant on all of the traits except for number of rows per ear. The interaction effect of drought stress × bio-fertilizer was significant on ear length, grain phosphorus content, grain phosphorus uptake, grain protein content, grain nitrogen uptake, nitrogen harvest index, phosphorus harvest index and hectoliter weight. The application of bio-fertilizer lead to increasing of 17% in grain yield. The highest value of grain yield (11813.3 kg.ha-1) was obtained under full irrigation condition. Drought stress at the flowering stage decreased grain yield (36%), number of grain per row (16%) and number of row per ear (8%). Although, drought stress at two growth stages significantly reduced the rate of grain nitrogen uptake and hectoliter weight under both inoculated and uninoculated conditions, but phosphorus bio-fertilizer had the modifier role on these traits under drought stress conditions. Thus, results of this research showed that inoculation of seeds with phosphorus bio-fertilizer can be reduced the harmful effects of drought stress on grain yield and quality traits of corn.
    Keywords: Barvar, 2 biofertilizer, Irrigation regime, Qualitative characters