فهرست مطالب

تحقیقات آفات گیاهی - سال پنجم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال پنجم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود فاضلی دینان، رضا طلایی حسنلویی، حسین اللهیاری، عزیز خرازی پاکدل، هلن محمدی صفحات 1-12
    پاسخ بویایی و جهت گیری زنبورهای ماده (Encarsia formosa Gahan (Hymenoptera: Aphelinidae به سمت مواد فرار سفیدبالک گلخانه ی سالم و تیمار شده با قارچ Asc.: Clavicipitaceae) Lecanicillium longisporum) با استفاده از لوله ی بویایی سنج (الفکتومتر) Y شکل اندازه گیری شد. در پاسخ بویایی زنبور پارازیتوئید به رایحه های تیمار گیاه خیار آلوده به پوره های سفیدبالک در مقایسه با گیاه خیار سالم (بدون سفیدبالک و قارچ) و تیمار گیاه خیار آلوده به سفیدبالک در مقایسه با گیاه خیار آلوده به سفیدبالک تیمار شده با قارچ بیمارگر مشخص شد بین پارازیتوئیدهایی که هر یک از دو بازو را انتخاب می کردند، تفاوت معنی داری وجود ندارد. پاسخ بویایی زنبور پارازیتوئید به رایحه های القایی تیمار گیاه سالم (بدون سفیدبالک و قارچ) در برابر هوای پاک و تیمار گیاه آلوده به سفیدبالک گلخانه در برابر هوای پاک، زنبور پارازیتوئید به صورت معنی داری به سمت بازویی جلب شد که به ترتیب حاوی گیاه سالم و آلوده به سفیدبالک بود. با توجه به نتایج آزمایش ها در مجموع تیمارها می توان اظهار داشت علی رغم اینکه پارازیتوئیدها در جلب به برخی از تیمارهای مورد مقایسه گرایش خاصی نشان می دهند اما پاسخ مشخصی را به ترکیب گیاه- سفیدبالک در مقایسه با گیاه سالم نداده است. در واقع حضور سفیدبالک دلیلی برای گرایش زنبور پارازیتوئید به سمت میزبانش نیست.
    کلیدواژگان: Encarsia formosa، Lecanicillium longisporum، رجحان، پاسخ بویایی
  • علی محمدی پور، بابک قرالی، شهلا باقری متین صفحات 13-25
    در مزارع گندم و جو، سن گندم Eurygaster integriceps Puton همواره یک آفت کلیدی بوده و در اغلب اوقات مبارزه شیمیایی علیه سن مادر و پوره ها انجام می شود. در این تحقیق کارایی حشره کش های دلتامترین (دو فرمولاسیون SC و EC)، فنیتروتیون و لامبدا سای هالوترین (با نام تجارتی Karate zeon®) بررسی شد. تیمارها عبارت بودند از: امولسیون فنیتروتیونEC50 با غلظت 1000 میلی لیتر در هکتار، امولسیون دلتامترینEC 2.5 با غلظت300 میلی لیتر در هکتار، فرمولاسیون SC 2.5% از دلتامترین با دو غلظت 250 و 300 میلی لیتر در هکتارو امولسیون لامبدا سای هالوترین با دو غلظت 75 و 100 میلی لیتر در هکتار. این تیمارها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار علیه سن مادر و پوره انجام شدند. نتایج نشان داد که همه تیمارها کارایی قابل توجهی داشته و اختلاف معنی داری بین تیمارها وجود ندارد. میانگین مرگ ومیر ناشی از پنج تیمار ذکر شده روی سن مادر در دو منطقه مورد آزمایش به ترتیب 94/84، 2/88، 93/87، 2/92، 65/90 و 11/93 درصد بود. برای پوره سن گندم نیز میانگین درصد کارایی به ترتیب92/85، 18/92، 37/95، 35/90، 14/92 و 32/94 به دست آمد. به طور کلی تا 20 روز بعد از سمپاشی فرمولاسیون جدید از حشره کش های دلتامترین (SC2.5%) و لامبدا سای هالوترین (امولسیون کاراته زئون CS100) بیش از 70 درصد کارایی داشتند.
    کلیدواژگان: سن گندم، دلتامترین، فنیتروتیون، کاراته زئون
  • مرضیه شعبانی، بهزاد حبیب پور، محمدسعید مصدق صفحات 27-36
    ازدیاد و بیماریزایی قارچ های بیمارگر حشرات ممکن است تحت تاثیر آفت کش ها قرار گیرند.سازگاری (Metarhizium anisopliae s.l. (Metschnikoff) Sorokin (DEMI 001 strain با حشره کش ایمیداکلوپرید، با بررسی اثرات آن بر جوانه زنی کنیدی، رشد رویشی کلونی و میزان اسپورزایی، مورد ارزیابی قرار گرفت. محیط کشت قارچ SDAY با غلظت های 10، 100 و 500 پی پی ام از ایمیداکلوپرید مخلوط شده و محیط عاری از حشره کش به عنوان تیمار شاهد تعیین شد. 24 ساعت پس از تلقیح محیط با سوسپانسیون کنیدی قارچ، تعداد کنیدی های جوانه زده شمارش شده و میزان رشد قطری کلونی و اسپورزایی آن نیز، تعیین شد. نتایج نشان داد که ایمیداکلوپرید هیچگونه اثر منفی بر جوانه زنی کنیدی و میزان رشد رویشی کلونی قارچ ندارد. ولی از میزان اسپورزایی آن با افزایش غلظت حشره کش کاسته شد. در بالاترین غلظت از ایمیداکلوپرید، میزان اسپورزایی آن به مقدار 107×40/2 کنیدی در میلی لیتر در مقایسه با شاهد به مقدار 107×93/4 کنیدی در میلی لیتر کاهش یافت. بر اساس این نتایج ایمیداکلوپرید با قارچ مذکور سازگار است. علاوه بر این، میزان مرگ و میر ایجاد شده در موریانه ی M. diversus، در اثر کاربرد تیمار ایمیداکلوپرید و یا قارچ به تنهایی و کاربرد تیمار مخلوط غلظت های زیرکشنده ی ایمیداکلوپرید و قارچ، در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. در تیمارهای هم زمان در مقایسه با تیمارهای غیر مخلوط به طور معنی داری مرگ و میر بیشتری مشاهده شد که می تواند نشان دهنده ی اثرات هم افزایی احتمالی آن باشد.
    کلیدواژگان: Metarhizium anisopliae، سازگاری حشره کش ها، Microcerotermes diversus، کنترل بیولوژیک، نئونیکوتینوئیدها
  • زهرا محمدی، آرش راسخ *، فرحان کچیلی، بهزاد حبیب پور صفحات 37-48

    فقدان روش کنترل کیفیت طی پرورش انبوه دشمنان طبیعی ممکن است منجر به شکست برنامه های کنترل زیستی شود. اندازه بدن به عنوان یک معیار موثر بر ویژگی های زیستی، به طور معمول در کنترل کیفی پارازیتوئیدها مورد ارزیابی قرار می گیرد. در این پژوهش مناسب ترین شاخص ریخت سنجی که بتواند بیشترین همبستگی را با اندازه بدن و بار تخم در جمعیت جنسی زنبور (Lysiphlebus fabarum (Marshall، هنگام پرورش روی سنین مختلف پورگی شته سیاه باقلا، Aphis fabae Scopoli برقرار کند، تعیین شد. آزمایش ها در اطاق رشد (دمای 1 ± 21 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 70-60% و دوره نوری 16:8 تاریکی: روشنایی) انجام شد و شاخص های ریخت سنجی مورد مطالعه شامل عرض کپسول سر، طول بال جلو و طول ساق پای عقب بودند. بر اساس نتایج، عرض کپسول سر به عنوان بهترین شاخص برای پیشگویی طول بدن در زنبورهای پرورش یافته روی پوره سن دوم شته سیاه باقلا (مناسب ترین سن میزبان برای پرورش زنبور) تعیین شد، در حالی که طول بال جلو به عنوان بهترین شاخص در کل پوره های مورد مطالعه معرفی شد. همچنین بار تخم ارتباط مستقیمی با اندازه بدن در زنبورهای پرورش یافته در چهار سن پورگی شته میزبان داشت و طول بال، بیشترین همبستگی را با بار تخم زنبورهای پرورش یافته در چهار سن پورگی نشان داد. مطابق با نتایج به دست آمده، طول بال جلو یک شاخص مناسب برای نظارت کیفی در پرورش انبوه این جمعیت زنبور L. fabarum می باشد.

    کلیدواژگان: کنترل کیفی، پرورش انبوه، اندازه بدن، بار تخم، شته سیاه باقلا
  • لیلا ایران نژاد پاریزی، بابک ظهیری*، حسن باب الحوائجی، محمد خانجانی، هدیه شرربار صفحات 49-60
    شب پره مینوز گوجه فرنگی (Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae از مهم ترین و مخرب ترین آفات گوجه فرنگی در آمریکای جنوبی و مرکزی، اروپا و به تازگی در ایران محسوب می شود که باعث خسارت سنگینی به گل خانه ها و مزارع گوجه فرنگی شده است. از آن جا که آنتی زنوز و آنتی بیوز دو سازوکار مهم در ارزیابی مقاومت گوجه فرنگی وحشی،Lycopersicon hirsutum به شب پره مینوز گوجه فرنگی هستند، این دو سازوکار در دوازده رقم گوجه فرنگی اهلی، L. esculentum شامل پتومچ، موبیل، سوپراسترین-بی، کینگستون، ردستون، ارلی اربانا-وای، ارلی اربانا، ریوگرند، کال-جی-ان تری، پریموارلی، دهقان و فلات-111 در گل خانه ای با نوسان دمای 18 تا 27 درجه سلسیوس در شبانه روز طی ماه های آبان و آذر سال 1392مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمون نخست به منظور بررسی سازوکار آنتی زنوز ارقام و ترجیح تخم گذاری شب پره مینوز گوجه فرنگی روی قسمت های مختلف بوته در ارقام مورد مطالعه به اجرا درآمد. در آزمون دوم نیز طول دوره های جنینی، لارو و شفیره، مرگ ومیر تخم، لارو و شفیره، وزن شفیره، نسبت جنسی حشرات کامل، تعداد مینوزها و میزان آسیب شب پره مینوز گوجه فرنگی بررسی شدند. بیش ترین و کم ترین تخم گذاری با میانگین 30 و 33/5 تخم به ترتیب روی ارقام فلات-111 و کینگستون در روز چهارم آزمایش ثبت شد. همچنین ارقام مورد مطالعه از نظر طول دوره های جنینی، لارو و شفیره، وزن شفیره، تعداد مینوزها و میزان آسیب دارای تفاوت معنی دار بودند. ارقام مورد مطالعه بر اساس تمام ویژگی های اندازه گیری شده به روش سلسله مراتبی وارد در سه خوشه طبقه بندی شدند. سه رقم موبیل، ریوگرند و کال-جی ان تری از مقاومت نسبی بیش تری به شب پره مینوز گوجه فرنگی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: آنتی بیوز، آنتی زنوز، تخم گذاری، ترجیح میزبانی
  • میترا معزی پور، جاماسب نوذری*، پروانه آزمایش فرد صفحات 61-78
    مگس میوه زیتون، Bactrocera oleae از آفات مهم محصول زیتون در بسیاری از نقاط جهان به حساب می آید. تاکنون در ایران مطالعه ای روی ساختار جمعیت این حشره انجام نشده است. در این پژوهش، به منظور بررسی تنوع ریخت شناختی، جمعیت های جغرافیایی مگس میوه زیتون از 5 منطقه استان گیلان جمع آوری شدند. 14 لندمارک روی بال انتخاب شد و شکل بال با استفاده از روش ریخت سنجی هندسی مقایسه شد. پس از محاسبه پارشیال وارپ (Partial warps) به عنوان متغیر، تجزیه و تحلیل های آماری شامل تجزیه واریانس چند متغیره و تجزیه تابع تشخیص روی آن ها انجام شد. ارتباط میان جمعیت های جغرافیایی با تجزیه و تحلیل خوشه ای(UPGMA) مورد بررسی قرار گرفت. مقایسه بین جمعیت های جغرافیایی مختلف، وجود اختلاف معنی دار در شکل و اندازه بال را نشان داد.
    کلیدواژگان: Bactrocera oleae، ریخت سنجی هندسی، جمعیت های جغرافیایی، ساختار جمعیت
  • راضیه نوری، علی افشاری*، شعبانعلی مافی پاشاکلایی، محسن یزدانیان صفحات 79-91
    مگس میوه ی مدیترانه ای، (Ceratitis capitata (Wiedemann، یکی از آفات مهم درختان میوه در دنیا به شمار می رود که در سال های اخیر، طغیان آن در باغ های میوه ی شمال ایران گزارش شده است. در این تحقیق، برخی از ویژگی های مهم زیستی و تولیدمثلی این مگس شامل میانگین تخم گذاری روزانه (در دو آزمون انتخابی و غیرانتخابی)، طول دوره های لاروی و شفیرگی، درصد تفریخ تخم، درصد خروج حشرات کامل ونسبت جنسی روی شش میزبان گیاهی مختلف (شامل خرمالو، نارنگی انشو، پرتقال تامسون، سیب زردرقم گولدن دلیشس، سیب قرمز و هلو) در شرایط آزمایشگاه اندازه گیری شدند. از میان میزبان های مورد مطالعه، هلو به دلیل بالا بودن میانگین تخم گذاری روزانه (74/4 تخم/ فرد ماده/ روز) و درصد تفریخ تخم ها (62/79 درصد) و نیز کوتاه بودن طول دوره ی نشو و نمای لاروی (4/10 روز) و شفیرگی (76/7 روز)، مناسب ترین میزبان برای مگس میوه ی مدیترانه ای تعیین شد. در مقابل، پرتقال تامسون به دلیل پایین بودن میانگین تخم گذاری روزانه و درصد تفریخ تخم ها (به ترتیب، صفر عدد و 49/67 درصد)، به عنوان نامرغوب ترین میزبان معرفی شد. همچنین، میوه های سیب زرد و سیب قرمز نیز به دلیل پایین بودن میانگین روزانه ی تخم گذاری (به ترتیب، 56/0 و 15/1 تخم/فرد ماده/ روز) و طولانی بودن دوره ی نشو و نمای لاروی (به ترتیب، 84/14 و 08/24 روز)، به عنوان میزبان های با کیفیت غذایی پایین برای این مگس معرفی شدند. با توجه به حساسیت بالای میوه های هلو نسبت به این آفت، توصیه می شود در احداث باغ های جدید هلو به ویژه به شکل مخلوط با مرکبات، سختگیری بیش تری به عمل آید.
    کلیدواژگان: ترجیح میزبانی، گیاه میزبان، نشو و نما و زادآوری
|
  • M. Fazeli-Dinan, R. Talaei-Hassanloui, H. Allahyari, A. Kharazi-Pakdel, H. Mohammadi Pages 1-12
    Olfactory response of Encarsia formosa to odors produced by untreated and treated whitefly that were infested by fungi Lecanicillium longisporum was determined in an airflow Y-tube olfactometer. The results indicated that the parasitoid response to odors from cucumber plants infested by whitefly compared to whitefly and fungi free cucumber plants showed no significant differences. Also in other test، cucumber plants infested by whitefly compared with the cucumber plants infested by whitefly that were treated by fungi no significant differences was observed in the selection rate of parasitoids as seen in the olfactometer tubes. Parasitoid response to odors of non-infested plant (no whitefly and fungi) against clean air and the whitefly infested plant against clean air، the parasitoid was significantly attracted toward the arms having non-infested and whitefly infested plant. Based on the present result in spite of parasitoid attraction to some of the treatments there was no absolute response to plant-whitefly combination compared to non-infested plant. In fact the presence of whitefly is no indication for attraction of parasitoid toward its host.
    Keywords: Encarsia formosa, Lecanicillium longisporum, Olfactory response
  • A. Mohammadipour, B. Gharali, Sh. Bagheri Matin Pages 13-25
    The Sunn pest is the major insect problem of cereal، especially wheat and barley in Iran. Chemical control is the most effective and frequently used control method against sunn pest. Most treatments to control of this pest are done when adults and nymphs are in fields with the highest number. It means chemical materials are used against overwintering adults and nymphs. For several years، two commercially insecticides، deltamethrin and fenitrothion، have used for achieving control of sunn pest were. A new project was designated to evaluate efficiency of a newly introduced chemical insecticide to control the pest. Insecticides were tested in two locations in Ghazvin and Kermanshah provinces. For comparison، two formulations of Deltamethrin، Deltamethrin EC 2. 5%، Deltamethrin SC 2. 5%، a formulation of Fenitrothion،Fenitrothion EC50%andlambda cyhalothrin (Karate zone CS100®) were tested based on a randomized complete block design with four replications. All chemicals were tested against both 2nd nymphal stages and overwintering adults. Two concentration ofDeltamethrin SC 2. 5%، 250 and 300 ml/ha، and two of Karate zone CS100، 75 and 100 ml/ha، were tested. Average mortality percent of overwintered adults in two locations، were 84. 94، 88. 2، 87. 93، 92. 2، 90. 65، 93. 11 respectively and for nymphal stages 85. 92، 92. 18، 95. 37، 90. 35، 92. 14 and 94. 32 respectively. The results of the experiment showed no statistically significant difference between treatments and all insecticides can be effective in reducing the percentage of quantitative and qualitative damage. The efficiency of treatment by two insecticides، Deltamethrin SC 2. 5% and Karate zone CS100 for 20 days after spraying was more than 70 percent so these insecticides are recommended to be included in a pesticide rotation with others for reducing the probability of resistance biotype formation in sunn pest.
    Keywords: Sunn pest, Deltamethrin, Fenitrothion, Karate zone
  • M. Shaabani, B. Habibpor Mossadegh Pages 27-36
    Proliferation and virulence of entomopathogenic fungi can be affected by exposure to pesticides. Compatibility of Metarhizium anisopliae (Metschnikoff) Sorokin (DEMI 001 strain) with imidacloprid (IMI) was assayed by evaluating IMI effects on conidial germination، mycelial growth and sporulation. SDAY fungal cultivation medium was amended with IMI at concentrations of 10، 100 and 500 ppm. SDAY medium without insecticide was used as control treatment. The medium was inoculated by conidial suspension and the number of germinated conidia was counted after 24 h. Mycelial growth and sporulation were also measured. Results showed that IMI had no negative effect on conidial germination or mycelial growth. However، sporulation was progressively reduced as IMI concentrations increased. At the highest concentration of IMI، sporulation was reduced to 2. 40×107 conidia ml-1، compared with control at 4. 93×107 conidia ml-1. According to these results، IMI is reasonably compatible with strain DEMI 001. Additionally، mortality of M. diversus caused by either M. anisopliae or IMI alone، and in combination with different sublethal concentrations of IMI، was evaluated in laboratory bioassays. Mortality in combined treatments was significantly higher compared with non-combination treatments، indicating possible synergistic effects.
    Keywords: Metarhizium anisopliae, Compatibility of insecticides, Microcerotermes diversus, Biological control, Neonicotinoids
  • Z. Mohammadi, A. Rasekh, F. Kocheli, B. Habibpor Pages 37-48

    Lack of quality control methods during the mass rearing of natural enemies may lead to failures in biological control. Body size has important effects on fitness components of parasitoids، and often use as a standard measure of quality control. In the present study، the most appreciate morphological feature that provides the best correlation with body size and egg load in a sexual population of the parasitoid wasp، Lysiphlebus fabarum (Marshall) was determined، when females reared on different nymphal instars of the host aphid، Aphis fabae Scopoli. The experiments were performed under standardized conditions in a growth chamber (21 ± 1°C، 60–70% RH، and 16L: 8D)، and candidate metrics were head width، length of the right forewing، and length of the right hind tibia. According to results، head width emerged as the most suitable proxy for total body length of females that were reared in the 2nd nymphal instar (the most suitable host growth stage for mass rearing)، while length of the right forewing yielded the highest correlation with total body length، when the data of wasps reared in all four nymphal instars were pooled. Egg load increased linearly with body length across all host growth stages، and the forewing length had the highest correlation with females reared in all four nymphal instars، so it may serve as a better predictor of egg load than other measurements. The results suggest that forewing length can be used as a proxy of quality control in mass rearing of this population of L. fabarum.

    Keywords: Quality control, mass rearing, body size, egg load, Aphis fabae
  • L. Irannejad, Parizi, B. Zahiri*, H. Babolhavaeji, M. Khanjani, H. Shararbar Pages 49-60
    Tuta absoluta (Meyrick) (Lepidoptera: Gelechiidae) is one of the most important and devastating pest of tomato crops throughout South and Central America، Europe and recently Iran that caused severe damages to tomato crops in greenhouses and fields. Since antixenosis and antibiosis are the two important resistance mechanisms in Lycopersicon hirsutum to tomato leafminer، these mechanisms were evaluated on 12 tomato cultivars of Lycopersicon esculentum Mill. (Petomech، Mobil، superstain-B، kingstone، Redstone، Early urbana-Y، Early urbana، Riogrande، Cal-J-N3، Primo early، Falat-111 and Dehghan) in greenhouse with daily temperature fluctuations of 18–27 °C during November and December 2013. The first experiment was carried out to appraise the oviposistion preference of tomato leafminer on different parts of those 12 cultivars. Survival and duration of eggs، larvae and pupae، weight of pupae، sex ratio of progeny، visual injury rating and number of mines of tomato leafminer on 12 tomato cultivars were examined in the second experiment. The higher and lower ovposition were observed on Falat-111 (30 eggs) and Kingstone (5. 33 eggs)، respectively، on the fourth day of the experiment. Incubation period، larval and pupal stadia، pupal weight، visual injury rating and number of mines were significantly affected by tomato cultivars. Based on all examined characteristics، tomato cultivars were clustered into three main groups. We concluded that three cultivars Mobil، Riogrande and Cal-J-N3 appeared to be relatively more resistant to the damage inflicted.
    Keywords: Antibiosis, Antixenosis, Host preference, Oviposition
  • M. Moezipour, J. Nozari*, P. Azmayesh Fard Pages 61-78
    The olive fly، Bactrocera oleae (Rossi) (Diptera: Tephritidae)، is a serious insect pest of olive crops in many parts of the world. There is no study on population structure of this insect In Iran. In the current research، to investigate morphological variations، geographic populations of olive fly، were collected from five localities in Guilan province. Fourteen landmarks were selected on wing and the shapes were compared among populations using geometric morphometric method. Multivariate analysis of variance and Discriminant Function Analysis were performed on partial warps. The relationship between geographic populations was investigated through UPGMA algorithms. The geometric morphometric analysis showed significant variations in the wing shape and size، among geographic populations.
    Keywords: Bacterocera oleae, Geometric morphometric, geographic populations, population structure
  • R. Noori, A. Afshari*, Sh. A. Mafi Pashakolaei, M. Yazdanian Pages 79-91
    Mediterranean fruit fly، Ceratitis capitata (Wiedemann)، is one of the most important pests of fruitcrops worldwide، and its outbreak has recently been reported in fruit orchards of northern Iran. In this study، the values of some important developmental and reproductive parameters، including percent daily oviposition (in both choice and non-choice tests)، larval and pupal developmental times، egg hatch percent of adult emergence and sex ratio were estimated on six different host plants (persimmon، citrus Unshiu، Thomson orange، Golden Delicious apple، red apple and peach) under laboratory conditions. Among the studied fruits، peach was determined as the most suitable host for Mediterranean fruit fly due to its high mean daily oviposition (4. 74 egg/female/day)، egg hatch (79. 62 percent) as well as short larval (10. 4 day) and pupal developmental times (7. 76 day). In contrast، Thomson orange was suggested as the least suitable host plant because of low mean daily oviposition and amount of egg hatch (0، and 67. 49 percent، respectively). Golden Delicious and red apples were also considered nutritionally poor hosts because of low mean daily oviposition (0. 56، and 1. 15 egg/female/day، respectively) and long larval developmental period (14. 84 and 24. 08 days، respectively). Because of high susceptibility of peach fruits to this pest، it is recommended to impose more restriction on establishing new peach orchards especially where mixed with citrus.
    Keywords: Host preference, Host plant, Development, Fecundity