فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات تولیدات دامی
سال یکم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا محمدآبادی، کبری دست افکن صفحات 1-8
    بز سرخ جبال بارز با جمعیتی بالغ بر 450 هزار راس در منطقه جیرفت و کهنوج پرورش می یابد و با تولید کرک، گوشت قرمز و محصولات لبنی از منابع درآمد مهم عشایر و دامداران محسوب می شود. در این پژوهش که به منظور بررسی چند شکلی ژن GOLA-DRB3 با استفاده از PCR-REFLP در این دام ها صورت گرفت از 100 بز به صورت تصادفی و انفرادی خونگیری شد. سپس DNA نمونه های خون دام ها با استفاده از کیت استاندارد استخراج و تعیین کمیت و کیفیت شد. ناحیه اگزون 2 جایگاه GOLA-DRB3 به طول bp285 با روش Heminested-PCR در دو مرحله تکثیر و محصول PCR توسط آنزیم TaqI برش داده شد. محصولات هضم شده توسط الکتروفورز با ژل اکریل آمید10% یا ژل 2% و رنگ آمیزی اتیدیوم بروماید آشکار شد. نتایج هضم محصولات PCR با آنزیم TaqI شامل دو قطعه 163bp و bp 122 (الگوی هضمی T) یا قطعه هضم نشده bp 285)الگوی هضمی T) بود. جمعیت از لحاظ ژن GOLA-DRB3انحراف از تعادل هاردی- واینبرگ نشان نداد (05/0P<). شاخص شانون، شاخص نیی، هتروزایگوسیتی مشاهده شده و هتروزایگوسیتی مورد انتظار به ترتیب 69/0، 50/0، 52/0 و 50/0 محاسبه شد. نتایج نشان داد که جمعیت مورد مطالعه تنوع ژنتیکی خوبی دارد و کارایی نشانگر GOLA-DRB3 جهت تعیین تنوع ژنتیکی خوب است. با استفاده از نتایج این پژوهش و پژوهش های قبلی و با در دست داشتن رکوردها و اطلاعات کمی جایگاه در این جمعیت، می توان شناسایی و تعیین محل جایگاه های موثر بر صفات کمی را انجام داد.
  • مهدی جعفری تربقان، همایون فرهنگ فر، مسلم باشتنی، بهروز محمد نظری، هادی سریر صفحات 9-20
    در این تحقیق، از دو مدل روز آزمون با تابعیت ثابت و تصادفی برای ارزیابی ژنتیکی صفت پروتئین شیر در گاوهای هلشتاین ایران استفاده شد. داده های مورد استفاده در این تحقیق شامل 250911 رکورد روز آزمون پروتئین شیر متعلق به 28737 راس گاو شکم اول (سه بار دوشش) در 396 گله بود که در طی سال های 1378 تا 1387 زایش داشتند. اطلاعات مذکور توسط مرکز اصلاح نژاد دام ایران جمع آوری شده بود. در مدل روز آزمون با تابعیت ثابت، اثر ثابت گله- سال رکوردگیری- فصل تولید- نوع اسپرم (HYSC)، متغیرهای کمکی درصد ژن هلشتاین، سن گاو هنگام رکوردگیری، روز شیردهی (تا توان 3)، اثرات تصادفی ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی حیوان، و در مدل روز آزمون با تابعیت تصادفی، اثرات HYSC، سن رکوردگیری، درصد ژن هلشتاین، و برای در نظر گرفتن شکل منحنی شیردهی از چند جمله ای های متعامد لژاندر (تا توان 3) استفاده گردید. از روش حداکثر درست نمایی محدود شده برای برآورد اجزای واریانس و کواریانس استفاده شد. واریانس ژنتیکی افزایشی، محیط دائمی و فنوتیپی از ابتدا به انتهای شیردهی افزایش داشت. میانگین وراثت پذیری های برآورد شده با مدل روز آزمون با تابعیت ثابت 07/0 و با تابعیت تصادفی104/0 برآورد شد. روند ژنتیکی برای صفت پروتئین 305 روز با مدل روز آزمون با تابعیت تصادفی 64/410 گرم در سال و با مدل روز آزمون با تابعیت ثابت 16/124 گرم در سال برآورد شد. بین میانگین ارزش اصلاحی پیش بینی شده توسط دو مدل مذکور، اختلاف معنی داری (0001/0>P) وجود داشت. همبستگی ارزش های اصلاحی پیش بینی شده برای گاوهای دارای رکورد توسط دو مدل تابعیت تصادفی و تابعیت ثابت به روش پیرسون 926/0 و با روش اسپیرمن 915/0 برآورد شد.
  • همایون فرهنگ فر صفحات 21-31
    به منظور بررسی اثر سازه گامه شیردهی بر احتمال وقوع اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر، از تعداد 938047 رکورد روز آزمون متعلق به 108077 راس گاو شکم اول هلشتاین ایران متعلق به 427 گله که طی سال های 1374 تا 1388 زایش داشتند، استفاده گردید. بر مبنای مقدار انحراف نسبت درصد چربی به درصد پروتئین برای هر رکورد روز آزمون از میانگین این نسبت برای کل دوره شیردهی و نقطه آستانه ای 12/0-، متغیر وابسته به صورت دوتایی (کد صفر برای عدم وقوع و کد یک برای وقوع اختلال متابولیکی کاهش چربی شیر) تعریف شد. داده ها توسط یک مدل مختلط خطی تعمیم یافته لجستیک و با کمک رویه GLIMMIX نرم افزار آماری SAS آنالیز شد. در مدل مزبور، اثرات ثابت گامه شیردهی، فصل تولید، نوع اسپرم تلقیح شده بر روی مادر گاو، سن نخستین زایش، گله، نوع گاو (زینه یا اصیل)، سال زایش و اثر تصادفی پدر حیوان قرار داده شد. میانگین احتمال وقوع کاهش چربی شیر از ابتدا (1989/0) تا اواسط دوره شیردهی (3192/0) روندی صعودی و سپس روند رو به کاهش نشان داد. بزرگترین نسبت احتمال وقوع کاهش چربی شیر در ماه پنجم شیردهی نسبت به ماه دهم شیردهی (313/1) بود. با توجه به نتایج حاصل از تحقیق حاضر نتیجه گیری می شود که توجه به وضعیت تغذیه گاوها در آن بخش از دوره شیردهی که احتمال وقوع افت چربی شیر در آنها بالا است، به دلیل جلوگیری از ضرر و زیان ناشی از تغییرات شدید تولید، از اهمیت اقتصادی برخوردار است.
  • غلامرضا نیکبخت بروجنی، محمد مهدی رنجبر، فاطمه قاسمی، فرزانه اسدیان صفحات 33-41
    مجتمع اصلی سازگاری نسجی (MHC) شامل گروهی از ژن ها است که نقش مهمی را در پاسخ های ایمنی داشته و به سه دسته MHC کلاس 1 و 2 و 3 تقسیم می شوند. در گاو MHCیا سیستم آنتی ژن لنفوسیتی به نام BoLA شناخته می شود و روی کروموزوم 23 قرار دارد. ژن های اگزون 2 از ژنBoLA-DRB3 (2.(BoLA-DRB3 بخشی از MHC کلاس 2 در گاو است که تنوع بسیار بالایی داشته و آلل های آن با مقاومت و حساسیت به بیماری ها و همچنین با خصوصیات باروری، رشد و تولید شیر در گاو مرتبط هستند. در این مطالعه چند شکلی 2.BoLA-DRB3 به وسیله روش PCR-RFLP روی 350 نمونه خون گاو هلشتاین ایران مورد بررسی قرار گرفت. پس از استخراج DNA از نمونه های خون کامل 2.BoLA-DRB3 به وسیله روش Seminested PCR افزوده سازی شد و محصولات PCR به وسیله آنزیم های محدود الاثر RsaI، PsuIو HaeIII برش داده شدند. در مجموع 18 الگوی متفاوت در برش های آنزیمی مشاهده شد. با تحلیل الگوهای برش آنزیمی، 48 آلل متفاوت و در این بین 9 آلل جدید در جمعیت مورد مطالعه شناسایی شدند. در تحلیل جمعیتی، فراوانی آلل ها و ژنوتیپ ها، میزان هوموزیگوتی و هتروزیگوتی مورد انتظار و مشاهده شده سنجیده شد. نتایج این مطالعه نشان دهنده چند شکلی بالای 2.BoLA-DRB3 است. همچنین در مقایسه، فراوانی آلل های مستعد کننده به بیماری لکوز بیش از تب برفکی، ورم پستان و برخی بیماری های انگلی بود. شایان ذکر است که فراوانی آلل های مفید در صفات تولید شیر نیز مشابه با سایر جمعیت های بررسی شده بود.
  • اثر جایگزینی سطوح مختلف تفاله مرکبات با دانه جو در جیره غذایی بره های نر توده تالشی
    تقی قورچی، امیرحسین عابدینی، سعید زره داران صفحات 43-53
    در این تحقیق اثر جایگزینی سطوح مختلف تفاله مرکبات خشک شده به جای دانه جو در جیره غذایی 24 راس بره نر نژاد تالشی در طی 84 روز با چهار تیمار و شش تکرار برای هر تیمار بررسی شد. مقدار جو در جیره غذایی شاهد 50 درصد در نظر گرفته شد که با 33، 66 و 100 درصد تفاله مرکبات با تجزیه پذیری ماده خشک 4/67 درصد جایگزین شد. بر اساس نتایج آزمایش حاضر، اختلاف معنی داری بین افزایش وزن روزانه در کل دوره و ضریب تبدیل غذایی در سه تیمار شاهد، 33 و 66 درصد جایگزینی نبود در حالی که تیمار 100 درصد جایگزینی به طور معنی داری از افزایش وزن روزانه کمتر و ضریب تبدیل غذایی بالاتری برخوردار بود (05/0P<). هیچ اختلاف آماری در غلظت اوره سرم خون بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد (05/0P>) ولی غلظت گلوکز سرم خون در تیمار 100 درصد جایگزینی (mg/dL28/60) پایین تر از سایر تیمارها بود (05/0P<). بر اساس نتایج تحقیق حاضر جایگزینی جو با تفاله مرکبات سطح 66 درصد در جیره غذایی بره های نژاد تالشی از نظر اقتصادی پیشنهاد می شود.
  • حسین مروج، ندا شیخ، محمود شیوازاد، آرمین توحیدی صفحات 55-63
    این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف انرژی قابل سوخت و ساز و پروتئین خام جیره بر عملکرد (طی24-5 و 38-25 روزگی) و خصوصیات لاشه بلدرچین های ژاپنی صورت گرفت. آزمایش به روش فاکتوریل 5×3 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار در هر تیمار و 40 پرنده در هر تکرار انجام شد. 15 جیره حاوی 3 سطح انرژی قابل سوخت و ساز (2800، 2900 و 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم) و 5 سطح پروتئین خام (22، 23، 24، 25 و 26 %) مورد بررسی قرار گرفت. در 41 روزگی، 120 پرنده جهت بررسی خصوصیات لاشه کشتار شدند. اثر متقابل انرژی و پروتئین و همچنین اثر پروتئین بر صفات اندازه گیری شده معنی دار نبود. طی 24-5 روزگی، افزایش وزن روزانه در بلدرچین های تغذیه شده با 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز (42/4 گرم) نسبت به سطوح دیگر بالاتر بود (01/0P<) و ضریب تبدیل غذایی در مورد سطح 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز (90/2) نسبت به 2800 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز (21/3) پایین تر بود (01/0P<). طی 38-25 روزگی، با افزایش انرژی قابل سوخت و ساز از 2800 به 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم افزایش وزن روزانه افزایش (16/6 گرم) و ضریب تبدیل غذایی (52/3) کاهش یافت (05/0P<). سطح انرژی بر خوراک مصرفی و بازده های لاشه، سینه و ران تاثیر معنی دار نداشت. در نتیجه استفاده از جیره های حاوی 3000 کیلوکالری بر کیلوگرم انرژی قابل سوخت و ساز و 22% پروتئین خام جهت حصول عملکرد مناسب بلدرچین های ژاپنی توصیه می شود.
  • رامین صیقلانی، سید ضیاءالدین میرحسینی، بابک ربیعی، علی اکبر عبادی صفحات 65-72

    ژن هورمون رشد گاوی (bGH)، بخشی از خانواده ژن های پرولاکتین و لاکتوژن های جفتی است. تنوع موجود در اینترون های این ژن، پتانسیل ویژه ای برای استفاده به عنوان مارکرهای ژنتیکی از خود نشان داده و می تواند به بهبود ژنتیکی جمعیت ها کمک کند. به منظور بررسی فراوانی آللی MspI در اینترون سوم ژن هورمون رشد گاوهای بومی گیلان، به طور تصادفی 70 راس گاو از این جمعیت تعیین و از آنها نمونه خون تهیه شد. با استفاده از روش تغییر یافته استخراج نمکی، DNA نمونه ها استخراج شد. سپس با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) قطعه 345 جفت بازی در این ناحیه تکثیر و محصول PCR با استفاده از آنزیم MspI هضم شد. سپس به منظور تعیین ژنوتیپ، نمونه های هضم شده به ژل اکریل آمید 8% منتقل شدند. این آنزیم دارای 2 مکان برش روی قطعه مورد نظر بوده و در اثر هضم با آنزیم MspI سه ژنوتیپ مشاهده شده و فراوانی آللی (+)MspI 4643/0 محاسبه شد. آزمون کای مربع بیانگر وجود حالت تعادل در فراوانی محاسبه شده برای آلل MspI بود.

|
  • M. R. Mohammadabadi, K. Dastafkan Pages 1-8
    More than 450000 Jabalbarez Red Goat are breeding in the cities of Jiroft and Kahnooj and produce cashmere, meat and dairy products. In this study which was carried out to analyse the polymorphism of GoLA-DRB3 gene in Jabalbarez Red goat using PCR-RELP, blood samples were randomly and individually taken from 100 goats. Then DNA was extracted from blood samples using DIAtom DNA prep Kit and its quantities and qualities were determined. Exon 2 of DRB 3.2 gene encompassing 285 bp amplified with heminested-PCR method in two rounds and PCR products were digested into fragments at 122bp and 163bp (T restriction pattern) or an undigested fragment at 285bp (t restriction patten). The Population was hardy-Weinberg equilibrium (p<0.05). Shanon Index, Nei index, observed heterozygosity and expected heterozygosity were calculated 0.69, 0.50, 0.52 and 0.50 respectively. Results show that the studied population has good genetic diversity, and the efficiency of GOLA-DRB3 marker for determination of genetic diversity is good. By using the results of this study and previous studies and the application of quantitative records and information for locus of this population, loci affecting quantitative traits can be detected.
    Keywords: GoLA, DRB3 gene, Jabalbarez Red goat, PCR, RFLP
  • M. Jafari Torbaghan, H. Farhangfar, M. Bashtani, B. Mohammad Nazari, H. Sarir Pages 9-20
    In this research, fixed and random regression test day models were utilized for genetic evaluation of protein test day trait in Iranian Holsteins. The data set was consisted of 250,911 protein test day records belonging to 28,737 first lactation cows (three times a day milking) in 396 herds which calved between 1998 and 2008. The data were collected by Animal Breeding Centre of Iran. In fixed regression test day model, fixed effect of herd-recording year-production season-sperm type (HYSC), covariables of Holstein gene percentage, age at recording, days in milk (up to order 3), random effects of additive genetic and permanent environment were included. In the random regression test day model, HYSC, the covariables, and orthogonal Legendre polynomials (up to order 3) were included. Variance and covariance components were estimated using restricted maximum likelihood procedure. Additive genetic, permanent environment as well as phenotypic variances increased from the beginning towards the end of the lactation course. Heritability estimate obtained from fixed regression model was 0. 07 and the average heritability estimate obtained from random regression test day model was found to be 0. 104. Genetic trend for 305-d protein yield trait with random regression test day model 410. 64 g per year and with fixed test day model 124. 16 g per year was estimated. There was a significant difference between the models in terms of average predicted breeding value (P<0. 0001). For cows with records, Pearson and Spearman correlations between breeding values predicted by random regression model and fixed regression model were found to be 0. 926 and 0. 915, respectively.
    Keywords: Milk protein, Holstein cow, Test day model
  • H. Farhangfar Pages 21-31
    To evaluate the effect of lactation stage on milk fat depression (MFD) a total of 938,047 test day records belonging to 108,077 first parity Iranian Holstein cows calving between 1995 and 2009 and distributed in 427 herds were used. Bassed on fat% to protein% ratio for each test day record, and the threshold point of -0.12, dependent variable was defined (codes 0 and 1 for the non- incidence and incidence of MFD, respectively). The data were analysed with a logistic generalized linear mixed model using GLIMMIX procedure of SAS software. In the model, fixed effects of stage of lactation, production season, sperm type used for dam insemination, age at first calving, animal type (grade or pure Holstein) and calving year, as well as random effect of sire were included. Mean probability of MFD increased from the beginning (0.1989) towards the middle (0.3192) of the lactation and afterwards it decreased. The maximum odds ratio (1.313) was obtained for MFD at the fifth month of lactation as compared to the last lactation month. With respect to the results, it could be therefore concluded that more economic return may be obtained through paying more attention to the nutrition regime of dairy cows.
    Keywords: Dairy cow, Logistic analysis, Milk fat depression, Stage of lactation
  • Gh.Nikbakht, Mm.Ranjbar, F.Ghasemi, F.Asadian Pages 33-41
    Major histocompatibility complex (MHC) of vertebrates comprises a group of genes, which plays a central role in immune response and includes MHC- class I, II and III. The bovine MHC system is known as BoLA and its corresponding genes are located on chromosome 23. The BoLA-DRB3.2 genes are part of the MHC class II in cattle. These genes are highly polymorphic, found to be associated with resistance/susceptibility to infections and also with fertility, growth and milk production parameters. Polymorphism of exon 2 of the BoLA-DRB3 gene was detected by the PCR-RFLP method in 350 Iranian Holstein cattle. After DNA extraction, second exon of BOLA-DRB3 was amplified by the seminested PCR method. The fragments produced by amplifying second exon were cut by three enzymes, RsaI, PsuI and HaeIII. In restriction fragment analysis 18, 5 and 6 different allelic patterns were observed for RsaI, PsuI and HaeIII restriction enzymes, respectively. In total, 48 different alleles were detected where 9 out of 48 alleles were previously unreported. Allelic frequencies, genotype frequencies, expected and observed homozygosty and heterozygosity were calculated. The other step was evaluating the frequencies of alleles mediating resistance and susceptibility to Bovine leukosis(BLV), Foot and mouth disease (FMD), mastitis and somatic cell count (SCC), Cystic ovarian disease, some parasitic infections and increasing or decreasing milk production traits. The result of this study indicates that the exon 2 region of BoLA-DRB3 gene is highly polymorphic in the Iranian Holstein cattle. Also the high presence of alleles that are sensitive to BLV, mastitis, FMD and to some extent tick borne disease was a remarkable point. Alleles associated with susceptibility to BLV were most frequent. Frequency of alleles associated with milk production traits was similar to previous studied populations
    Keywords: Iranian, Holstein cow, PCR, RFLP, BoLA, DRB3.2, MHC
  • The effect of replacing different levels of barley with citrus pulp in Taleshi male lambs
    Abedeini. A. H., T. Ghoorchi, S. Zerehdaran Pages 43-53
    This investigation was carried out in order to study the effect of replacing different levels of barley grain with dried citrus pulp in diet of Taleshy lambs during a 84-day feeding period. Twenty-four Taleshi male lambs were used in a completely randomized design with four treatments and six replications per treatment. Barely grain in control group (with 50% of barley grain) was replaced with three levels of dried citrus pulp (33, 66 and 100 percent). Dry matter degradability of dried citrus pulp in situ (5% outflow rate) was 67. 4%. Based on the results of this study, no significant differences for average daily weight gains (ADG) and feed conversion (FC) were found among the control, 33 % and 66% replacement. In treat with %100 replacement, however, ADG and FC were significantly lower and higher, respectively (P<0. 05). Urea concentration of blood plasma did not differ significantly among the dietary treatments (P>0. 05) but glucose concentration was significantly (60. 28 mg/dl) lower in treat with 100% replacement (P>0. 05). Based on the results of the present study it can be suggested that replacement of barley grain with dried citrus pulp up to 66% could be economically beneficial for growing lambs.
    Keywords: Barley, Degradability, Citrus pulp, Taleshi lamb
  • N. Sheikh, H. Moravej, M. Shivazad, A. Towhidi Pages 55-63
    This study was carried out to evaluate the effects of different levels of dietary metabolizable energy and crude protein on performance (during 5-24 and 25-38 days of old) and carcass characteristics of Japanese quails. The experiment was conducted in a 3×5 factorial arrangement in a completely randomized design with four replicates at each treatment and 40 quails at each replicate. Fifteen diets including three levels of metabolizable energy (2800, 2900 and 3000 kcal ME/ kg) and five levels of crude protein (22, 23, 24, 25 and 26%) were considered. On day 41, one hundred twenty birds were slaughtered to access carcass characteristics. No significant interaction among energy-protein and protein levels on measured characters was observed. During 5-24 days of old, daily weight gain of quails fed 3000 kcal ME/ kg diet (4.42 g) was higher than the other levels (P< 0.01) and feed conversion ratio was lower in 3000 (2.90) than 2800 ME (kcal/kg of diet) (3.21) (P< 0.01). During 25-38 days of old, daily weight gain increased (6.16 g) and feed conversion ratio decreased (3.52) with increasing ME level from 2800 to 3000 kcal ME/ kg (P<0.05). The ME level had not significant affect on feed intake and carcass, breast and thigh yields. It concluded that using diets containing 3000 kcal ME/ kg and 22% crude protein is recommendable to achieve a desirable performance in Japanese quails.
    Keywords: Japanese quail, Energy, Protein, performance, Carcass characteristics
  • Ramin Seighalani, Seyed Ziaeddin Mirhosseini, Babak Rabiei, Ali Akbar Ebadi Pages 65-72

    Bovine growth hormone(bGH) gene, is a part of the multiple gene family that contains prolactin and placental lactogens. The variations in the introns of this gene, have potential usefulness as genetic markers and could help in the genetic improvement of populations. In ordre to investigate allele frequency of MspI in introne 3 of growth hormone gene of Guilan native cattle breed, blood samples were collected from seventy heads of randomaly choosen cattles (cows). Genomic DNA was extracted from these samples, using modified salting out method. Polymerase chain-reaction (PCR) procedure was used to amplify a 345 bp segment in this region and then digested with MspI restriction enzymes. Digested samples were run on the acrylamid gel 8% to recognize their genotype. This enzyme had two restriction sites and after digestion with MspI enzyme on that fragment and 2 allels and 3 genotypes have been observed. Frequency of MspI(+) allele was estimated to 0.4643. X2 test has showed the equilibrium of frequency MspI in samples.

    Keywords: Bovin growth hormone, DNA polymorphism, Guilan native cow, MspI allelic frequency, Third intron