فهرست مطالب

تحقیقات تولیدات دامی - سال سوم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه تحقیقات تولیدات دامی
سال سوم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد حسینی*، زهرا تهامی، مسلم باشتنی صفحات 1-10
    این آزمایش به منظور بررسی اثر مکمل اسیدهای آلی بر برخی خصوصیات دستگاه گوارش، اسیدیته قسمت های مختلف آن و مورفولوژی روده باریک جوجه های گوشتی نر نژاد راس 308 برای مدت 42 روز انجام شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه جوجه در هر تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- جیره پایه بدون افزودنی (شاهد)، 2- جیره پایه + 0/1% مکمل اسیدهای آلی، 3- جیره پایه + 0/2% مکمل اسیدهای آلی و 4- جیره پایه + 0/3% مکمل اسیدهای آلی بودند. نتایج نشان داد وزن و طول نسبی قسمت های مختلف دستگاه گوارش تحت تاثیر معنی دار تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (P>0.05). در رابطه با اسیدیته قسمت های مختلف دستگاه گوارش نتایج نشان داد که pH پیش معده با استفاده از 0/1% مکمل اسیدهای آلی و pH دئودنوم به وسیله تیمار دریافت کننده 0/2% مکمل اسیدهای آلی بطور معنی داری کاهش یافت (P<0.05). طول ویلی به عمق کریپت در ژژنوم و ایلئوم با مصرف 0/2% مکمل اسیدهای آلی بطور معنی داری افزایش پیدا کرد (P<0.05). ضخامت لایه ماهیچه ای در ژژنوم نیز با استفاده از 0/2% و 0/3% مکمل اسیدهای آلی بطور معنی داری کاهش یافت(P<0.05). نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از 0/2% مکمل اسیدهای آلی، اثرات مفیدی بر موفولوژی روده بادیک جوجه های گوشتی دارد.
    کلیدواژگان: اسیدهای آلی، جوجه گوشتی، خصوصیات دستگاه گوارش، مورفولوژی روده باریک
  • حسن درمانی کوهی*، ابوذر نجف زاده، محمد روستایی علی مهر، نوید قوی حسین زاده صفحات 11-20
    در این آزمایش از 330 قطعه جوجه گوشتی (نر و ماده با نسبت 50:50) یک روزه سویه راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2 × 3 با سه سطح اسید اولتیمیت (0، 25/0 و 5/0 میلی لیتر در یک لیتر آب) و دو سطح عصاره کاسنی (0 و 2 میلی لیتر در یک لیتر آب)، در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با 6 تیمار، 5 تکرار و 11 جوجه در هر تکرار استفاده شد. خوراک مصرفی و افزایش وزن در پایان دوره آزمایش (روز 42) اندازه گیری و با استفاده از اطلاعات بدست آمده، ضرایب تبدیل غذایی محاسبه شد. ارزیابی پاسخ ایمنی هومورال جوجه ها از طریق تزریق SRBC و تعیین سطوح آنتی بادی ها علیه SRBC با روش هماگلوتیناسیون انجام شد. در پایان دوره از هر تکرار 2 جوجه (نزدیک به میانگین تکرار) انتخاب و پس از کشتار، ویژگی های لاشه آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این آزمایش نشان دهنده اثرات منفی استفاده از اسید آلی روی خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه بود (P<0.05). استفاده از عصاره کاسنی باعث بهبود افزایش وزن روزانه و اوزان نسبی لاشه، سینه و ران در مقایسه با تیمار بدون افزودنی شد (P<0.05). ضرایب تبدیل غذایی از اثرات اصلی اسید و کاسنی و اثرات متقابل این دو عامل تاثیر نپذیرفت. اثرات اصلی اسید و عصاره کاسنی و همچنین اثرات متقابل آنها روی سیستم ایمنی در مقایسه با تیمار بدون افزودنی، مثبت و معنی دار بود (P<0.05). در نتیجه استفاده از عصاره کاسنی در آب آشامیدنی جوجه های گوشتی به عنوان یک ترکیب محرک رشد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اولتیمیت اسید، پاسخ ایمنی، جوجه های گوشتی، عصاره کاسنی، عملکرد
  • بهروز دستار*، رضا میرشکار، فتح الله بلداجی، احد یامچی صفحات 21-31
    هدف از این تحقیق بررسی اثر نوع روغن جیره و طول مدت مصرف روغن کتان پیش از کشتار بر عملکرد، ترکیب لاشه و الگوی اسیدهای چرب سینه و ران جوجه های گوشتی بود. برای این منظور 336 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه تجاری کاب 500 در قالب طرح کاملا تصادفی به 7 تیمار با 4 تکرار و 12 جوجه در هر تکرار اختصاص داده شدند. تیمارها شامل: 1) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 42 روزگی، 2) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 35 و روغن کتان از 36 تا 42 روزگی، 3) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 28 و روغن کتان از 29 تا 42 روزگی، 4) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 21 و روغن کتان از 22 تا 42 روزگی، 5) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 14 و روغن کتان از 15 تا 42 روزگی، 6) جیره حاوی روغن سویا از 1 تا 7 و روغن کتان از 8 تا 42 روزگی و 7) جیره حاوی روغن کتان از 1 تا 42 روزگی بودند. افزودن روغن کتان به جیره جوجه های گوشتی باعث افزایش مصرف خوراک و ماهیچه سینه شد (0/05>P). با افزایش طول مدت دوره مصرف جیره حاوی روغن کتان به مقدار کل اسیدهای چرب غیراشباع و همجنین اسیدهای چرب غیراشباع با چند باند دوگانه در گوشت سینه و ران جوجه های گوشتی افزوده شد (0/05>P). بر اساس نتایج آزمایش حاضر، استفاده از روغن کتان باعث غنی شدن گوشت سینه و ران جوجه های گوشتی با اسیدهای چرب امگا-3 شد.
    کلیدواژگان: ترکیب لاشه، جوجه های گوشتی، روغن کتان، عملکرد، غنی سازی گوشت
  • سید داود شریفی*، محمد یازرلو، مختار ملاکی، کیوان بهمنی، وحید زاهدی صفحات 33-43
    این تحقیق به منظور بررسی اثر دانه رازیانه بر عملکرد تخم گذاری و برخی از خواص فیزیکی و صفات کیفی تخم در بلدرچین ژاپنی انجام شد. بدین منظور از تعداد 112 قطعه پرنده ماده هم سن (42 روزه) در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار، 4 تکرار و 7 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره هائی با سطوح صفر (شاهد)، 0/4، 0/8 و 1/2 درصد دانه رازیانه بود. تولید روزانه تخم رکورد برداری و وزن تخم برای هر تکرار از طریق جمع آوری متوالی تخم ها در 2 روز آخر هر هفته ثبت شد. در هفته نهم آزمایش تخم های تولیدی در سه روز متوالی به عنوان نمونه جمع آوری و پس از توزین از نظر برخی خواص فیزیکی و کیفی ارزیابی شدند. وزن تخم، درصد تولید، توده تخم و ضریب تبدیل غذایی در پرندگانی که سطوح بالای دانه رازیانه (1/2 درصد) دریافت کرده بودند، نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (P<0.05). با افزایش سطح رازیانه در جیره، طول، عرض، سطح، حجم، قطر میانگین هندسی، واحد هاو، وزن تخم و پوسته تخم بلدرچین ژاپنی به طور معنی داری افزایش یافت (P<0.05). بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش، استفاده از دانه رازیانه به مقدار 1/2 درصد در جیره می تواند اثرات مثبتی بر عملکرد تخم گذاری و صفات کیفی تخم در بلدرچین تخم گذار ژاپنی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بلدرچین تخم گذار ژاپنی، دانه رازیانه، عملکرد، صفات کیفی
  • مصیب شلایی*، سید محمد حسینی صفحات 45-55
    این مطالعه به منظور تعیین اثر سطوح مختلف بذر خرفه بر برخی خصوصیات تخم مرغ، متابولیت های سرم، مینرال های پلاسما و فعالیت آنزیم های کبدی سرم خون در مرغان تخم گذار لگهورن، سویه های-لاین (W-36) در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار، 4 تکرار و 8 قطعه مرغ تخم گذار در هر تکرار در سن 32 تا 42 هفتگی انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- تیمار شاهد (کنترل)، 2- تیمار حاوی 1% بذر خرفه و 3- تیمار حاوی 2% بذر خرفه. خصوصیات تخم مرغ به صورت دوره های 4 هفته ای و متابولیت های خونی در انتهای دوره آزمایش اندازه گیری شد. نتایج نشان داد از میان صفات مربوط به تخم مرغ، میانگین وزن تخم مرغ و درصد سفیده تخم مرغ در اثر مصرف 1% بذر خرفه افزایش معنی داری داشت (P<0.05). غلظت کلسیم، فسفر، آهن و منیزیم خون و همچنین غلظت کلسترول و تری گلیسرید خون و زرده تخم مرغ تحت تاثیر معنی دار بذر خرفه قرار نگرفت (P>0.05).سطح گلوگز سرم خون در اثر مصرف بذر خرفه کاهش معنی داری داشت (P<0.05). غلظت HDL خون در اثر مصرف 2% بذر خرفه بطور معنی داری افزایش یافت (P<0.05). غلظت آنزیم های کبدی AST، ALT، ALK، LDH نیز تحت تاثیر سطوح مختلف بذر خرفه قرار نگرفت (P<0.05). نتایج این مطالعه نشان داد که سطح 1% بذر خرفه می تواند اثرات مفیدی بر مرغان تخم گذار داشته باشد.
    کلیدواژگان: بذر خرفه، متابولیت های خونی، مرغان تخم گذار
  • علی ساکی*، معصومه عباسی نژاد، احمد احمدی صفحات 57-71
    در این آزمایش از 644 تخم مرغ بارور سویه راس در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 8 تیمار و 4 تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایش عبارتند از: 1- شاهد بدون تزریق؛ 2- شاهد (تزریق محلول کلرید سدیم 0/9 درصد)؛ 3- تزریق ppm25 سولفات آهن؛ 4- تزریق ppm 25 نانوذرات آهن؛ 5- تزریق ppm 100 الیمت (متیونین مایع)؛ 6- تزریق ppm150 کلیت آهن-آلیمت؛ 7- تزریق ppm100 نانوذرات آهن و الیمت؛ 8- افزودن 0/002 گرم در کیلوگرم نانوذرات آهن در جیره بعد از تفریخ. در روز اول انکوباسیون، کیسه زرده تخم مرغ ها با روش نوربینی مشخص و 0/3 میلی لیتر از هر محلول به تخم مرغ ها تزریق شد. تیمار حاوی تزریق کلیت نانوذرات آهن و الیمت در مقایسه با تیمارهای آهن، نانوذرات آهن و الیمت سبب افزایش معنی دار وزن جوجه های تفریخ شده شد (0/05>P). همچنین نسبت وزن جوجه به وزن تخم مرغ در مقایسه با سایر تیمارها به جز هر دو شاهد با تزریق کلیت نانوذرات آهن و الیمت افزایش یافت (0/05>P). تزریق همه محلول ها به جز کلیت نانوذرات آهن+الیمت موجب کاهش معنی دار درصد جوجه درآوری شد (0/05>P). تزریق نانوذرات آهن+ الیمت بهبود معنی داری در ضریب تبدیل غذایی نسبت به سایرین را در دوره آغازین نشان داد (0/05>P). تزریق نانوذرات آهن+الیمت شاخص تولید در سن 21-1روزگی را به طور معنی دار افزایش داد (0/05>P). در کل نتایج این تحقیق نشان داد که تزریق نانوذرات آهن+الیمت در تخممرغهای جوجه کشی سبب بهبود اکثر فاکتورهای عملکردی جوجه های گوشتی شد.
    کلیدواژگان: تغذیه جنینی، جوجه های گوشتی، عملکرد، متیونین مایع، نانوذرات آهن
  • سید ضیاءالدین میر حسینی*، نجات بادبرین، بابک ربیعی، نوید قوی حسین زاده صفحات 73-81
    صفت چندقلوزایی از جمله صفات آستانه ای می باشد که به وسیله ژن های زیادی کنترل می شود. به دلیل وراثت پذیری پایین این صفت (حدود 0/10) استفاده از روش های کلاسیک اصلاح نژاد، پیشرفت کندی دارد. بنابراین، نیاز به استفاده از فناوری های جدید در بهبود این صفت می باشد. طول کروموزوم 1 بز حدود 186 سانتی مورگان می باشد. با توجه به تحقیقات پیشین و همولوژی بالای نقشه ژنومی گاو و بز، در این تحقیق منطقه بین 16 تا 169 سانتی مورگان از کروموزوم 1 برای مکان یابی جایگاه ژنتیکی صفت چندقلوزایی بز مرخز انتخاب شد. جمعیت مورد مطالعه شامل 8 خانواده ناتنی پدری غیرخویشاوند بود. تعداد فرزندان به ازای هر پدر در دامنه 30 تا 40 فرزند قرار داشتند. همه افراد برای 6 نشانگر ریزماهواره مربوط به کروموزوم 1 تعیین ژنوتیپ شدند. مکان یابی QTLهای کنترل کننده صفت چندقلوزایی در خانواده های ناتنی پدری با استفاده از نرم افزار GridQTL انجام گرفت. نتایج این تحقیق بیانگر تفرق یک QTL موثر بر چندقلوزایی در موقعیت 165 سانتی مورگان کروموزوم 1 بز مرخز بود. مکان QTL تعیین شده در نزدیکی نشانگر CSSM19 قرار داشت و توانست 2/20 درصد تغییرات ژنتیکی صفت چندقلوزایی را توصیف کند. QTL مکان یابی شده در این پژوهش می تواند در ارتباط با ژن POU1F1 باشد. بنابراین این ژن می تواند یک ژن کاندید برای اثرات مشاهده شده QTL بر صفت چند قلوزایی در بز مرخز باشد.
    کلیدواژگان: بز مرخز، نشانگرهای ریزماهواره، نرخ چندقلوزایی، QTL
|
  • Z. Tahami, S. M. Hosseini*, M. Bashtani Pages 1-10
    This experiment was conducted to evaluate the effect of organic acid supplementation on some characteristics of gastrointestinal tract and small intestinal morphology in male Ross 308 broiler chicks for 42 days. The study was completely randomized design with 4 treatments, 4 replicates and 8 chicks per each replicate. The treatments consisted of: T1: basal diet, T2: basal diet + 0.1% organic acid supplementation, T3: basal diet + 0.2% organic acid supplementation, T4: basal diet + 0.3% organic acid supplementation. The results showed that the relative weight and relative length of different parts of gastrointestinal tract were not significantly affected by experimental treatments (P>0.05). About acidity of different parts of gastrointestinal tract, the result showed that pH of proventriculus by treatment receiving 0.1% organic acid supplementation and pH of duodenum by treatment receiving 0.2% organic acid supplementation were, significantly decreased (P<0.05). Villous height in jejunum and ileum by use of 0.2% organic acid supplementation were significantly increased (P<0.05). Villous height to crypt depth ratio, in jejunum and ileum were significantly increased by consumption of 0.2% organic acid supplementations (P<0.05). Muscularis thickness in jejunum by treatment receiving 0.2% and 0.3% organic acid supplementations were significantly decreased (P<0.05). The results obtained from this experiment showed that the use of 0.2% organic acid supplementation have beneficial effect on small intestinal morphology of broiler chickens.
    Keywords: Organic acid, Broiler chickens, Gastrointestinal tract characteristics, Intestinal morphology Animal Production Research
  • A. Najafzadeh, H. Darmani Kuhi*, M. Roostaei Ali, Mehr, N. Ghavi Hossein, Zadeh Pages 11-20
    The aim of this study was to evaluate the effects of an organic acid (Ultimate acid, UA) and chicory extract (CE) on performances, carcass characteristics and immune system of broiler chickens.Three hundred thirty oneday old broiler chicks (Ross 308, male and female) were allocated to the experimental units based on a completely randomized design using a factorial arrangement of 2 × 3 with two levels of CE (0 and 2 ml/Lit. of dinking water) and three levels of UA (0, 0.25 and 0.5 ml/Lit. of drinking water). Each treatment replicated 5 times with 11 chicks per replicate. Feed intake, daily body weight and feed conversion ratio were determined during the entire (0-42 d) experimental period. At the end of experiment (day 42), two chicks close to average body weight of each replicate were selected and slaughtered for carcass quality triats. Administration of UA alone significantly (P<0.05) reduced both feed intake and body weight gain compared to the control group but did not show any adverse effect on feed conversion ratio. Adding CE to drinking water increased gain in body weight and improved the relative weights of carcass and parts yield of the chicks compared to the control group (P<0.05). Main effects for CE and UA, and their interactions showed positive effect on immune reponse of broiler chicks measured by antibody titres against SRBC using agglutination test. In conclusion, the evidence of this study suggests the addition of chicory extract in the drinking water of broiler chicks as a growth promoter.
    Keywords: Ultimate acid, Immune response, Broiler chicks, Chicory extract, Performance
  • R. Mirshekar, F. Boldaji, B. Dastar*, A. Yamchi Pages 21-31
    The aim of this study was to evaluate the effect of dietary oil source and different duration of flaxseed oil consumption prior to slaughter on broiler performance, carcass composition and fatty acid profile of broiler breast and thigh. For it, a total of 336 unsexed day old Cobb 500 chicks were randomly assigned to 7 dietary treatments with 4 replicates of 12 chickens each as a completely randomized design. Treatments were as: 1) 0 d Flaxseed oil (FO): 42 d Soybean oil (SO), 2) 7 d FO: 35 d SO, 3) 14 d FO: 28 d SO, 4) 21 d FO: 2 d SO, 5) 28 d FO: 14 d SO, 6) 35 d FO: 7 d SO, 7) 42 d FO: 0 d SO. Supplementation of flaxseed oil to broiler diets increased their feed intake and breast muscle (P< 0.05). Longer the consumption of diets contained flaxseed oil increased UFA and PUFA content of broiler breast and thigh meat (P< 0.05). Based on the results of this study, using flaxseed oil in broiler diets enriched broiler breast and thigh meat with n-3 fatty acids.
    Keywords: Carcass composition, Broiler, Flaxseed oil, Performance, Meat enrichment
  • M. Yazarloo, S. D. Sharifi*, M. Mallaki, K. Bahmani, V. Zahedi Pages 33-43
    This study was carried out to investigate the effect of fennel seeds on laying performance and some physical and quality properties of eggs in Japanese quails. One hundred and twelve 42-day old Japanese quails (Coturnix Coturnix japonica) were randomly assigned into 4 treatments with 4 replicates and 7 birds per each replication. A corn-soybean basal diet was supplemented with four levels of fennel seeds (0, 0.4, 0.8 and 1.2 %) to reach the dietary treatments. Eggs were collected daily, and the eggs laid during the last 2 d of every week were weighed. The eggs laid during the last 3 d of week 9 were collected and were used for physical and quality properties assays. Egg weight, egg production percentage, egg mass and feed conversion ratio were significantly affected by the levels of fennel seed (P<0.05). The egg weight, egg production percentage, egg mass and feed conversion ratio in the birds fed diet with the highest level of fennel seeds (1.2 %) were more than those of the control group. Also length, width, surface, volume, geometric mean diameter, Haugh unit (HU) and eggshell thickness significantly increased by increasing the dietary levels of the fennel seeds (P<0.05). The results of this experiment showed that using 1.2 percent of dietary fennel can positively affect laying performance and egg quality in Japanese quails.
    Keywords: Laying Japanese quail, Fennel seed, Performance, Egg quality traits
  • M. Shalaei*, S. M. Hosseini Pages 45-55
    This study was conducted to determine the effect of different levels of purslane seed on some egg characteristics, serum metabolites, plasma minerals and serum enzymes activity in leghorn laying hens, strain hy-line (W36) in a completely randomized design with 3 treatments, 4 replicates and 8 hens in each replicate at the age of 32 to 42 weeks. The experimental treatments were; 1- Control treatment, 2- Treatment containing 1% purslane seed and 3- Treatment containing 2% purslane seed. Egg characteristics for 4 week periods and blood metabolites were measured at the end of the experimental period. The results showed that among of egg characteristics, average egg weight and albumin percent were significantly increased by consumption of 1% purslane seed (P<0.05). Concentration of calcium, phosphorus, iron and magnesium in blood as well as concentrations of cholesterol and triglyceride in blood and egg yolk were not significantly affected by purslane seed (P>0.05). Blood glucose level was significantly decreased by consumption of purslane seed (P<0.05). HDL concentrations significantly increased by consumption of 2% purslane seed (P<0.05). Concentrations of liver enzymes AST, ALT, ALK, LDH wer not affected by different levels of purslane seed (P>0.05). The results of this study showed that level of 1% purslane seed can have positive effects on laying hens.
    Keywords: Purslane seed, Blood metabolites, Egg characteristics
  • A. A. Saki*, M. Abbasinezhad, A. Ahmadi Pages 57-71
    An experiment was conducted with 644 Ross strain fertilized eggs in 8 treatments and 4 replicates. Experimental treatments were: 1-(without any injection) control; 2-Injection of sodium chloride 0.9 percent) control; 3- Injection of 25ppm Iron sulphate (III); 4- Injection of 25ppm Iron nanoparticle; 5- injection of 10 ppm Alimet (liquid methionine); 6- Injection of 150ppm Iron-Alimet chelate; 7- Injection of 100ppm Iron nanoparticle and Alimet and 8- Adding of 0.002g/kg Iron nanoparticles to diet. On the day of incubation, the yolk sac of in ovo injection groups was identified by candling and 0.3 mL of each in ovo solution was injected. Treatments receiving iron nanoparticles+Alimet chelate significantly increased post-hatch chicken weight compared to treatments receiving iron, iron nanoparticles and Alimet (P<0.05). Also iron nanoparticles+Alimet increased chick weight to egg weight ratio compared to all other treatments except for two control treatments. All in ovo injection treatments except for iron nanoparticles+Alimet chelate significantly decreased percentage hatchability (P 0.05). There was a significant improvement in feed conversion ratio of in ovo iron nanoparticles+Alimet injected compared to other treatments during starter period (P<0.05). In ovo injection of iron nanoparticles+Alimet and dietary supplementation of iron nanoparticles significantly increased production index at 1-21 d of age (P<0.05). In total results indicated that injection of iron nanoparticles+Alimet in hatching fertile eggs improved performance parameters in broilers.
    Keywords: Embryonic feeding, Broilers, Performance, Liquid methionine Iron nanoparticles
  • N. Badbarin, S. Z. Mirhoseini*, B. Rabiei, N. Ghavi Hossein, Zadeh Pages 73-81
    The litter size is a threshold trait that is controlled by many genes. Due to the low heritability (0.10), of litter size, classical breeding methods lead to slow genetic progress. Hence it is essential to use new technology to improve this trait. Length of chromosome 1 in goat is approximately 186 cM. Based on previously published data in addition to a high genetic homology between goat and cattle choromosome 1, a region between 16 to 169 cM of chromosome 1 was selected for QTL detection of litter size in the Markhoz goat breed. Sample population included 8 paternal half-sib families. The numbers of half-sib offspring per buck ranged from 30 to 40. All individuals were genotyped by six microsatellites specific to chromosome 1. QTL analyses were performedusing multiple regression method under a half-sib model. Our study indicated that a QTL in position 165 cM on chromosome 1 affect litter size rate in Markhoz goats. Its location was near to CSSM19 marker and was able to explaining 2.20 percent of the genetic variance of litter size. The QTL detected in this research could be related with POU1F1 gene. Hence this gene could be a candidate for the associated QTL on goat chromosomes 1.
    Keywords: Markhoz goats, Microsatellite markers, Twinning rate, QTL