فهرست مطالب

نشریه دیرینه شناسی
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی انصاری، حسین وزیری مقدم، عزیزالله طاهری، علی غبیشاوی صفحات 121-136

    به منظور معرفی تجمعات فونی، تعیین سن و پالئواکولوژی سازند آسماری، برشی از این سازند در تاقدیس نیل مورد مطالعه قرار گرفت. مطالعات دیرینه شناسی و زیست چینه نگاری منجر به شناسایی 5 تجمع فونی گردید. بر این اساس سن سازند آسماری با ضخامت 291 متر در این برش روپلین/شاتین- بوردیگالین تعیین گردید. گسترش روزن داران کف زی بزرگ حاکی از آن است که سنگهای سازند آسماری در پلاتفرم کربناته کم عمق دریایی در شرایط الیگوتروفی نواحی گرمسیری تا نیمه گرمسیری نهشته شده است. بر اساس تجمعات فونی بخش پایینی سازند آسماری در آبهایی با شوری نرمال و بخش بالایی آن در آبهای هیپرسالین نهشته شده است. تنوع و فراوانی روزن داران کف زی، کمیابی خرده های مرجان و فقدان جلبکهای سبز نشانگر آن است که حداقل دمای سطحی آب در زمان ته نشست سازند آسماری کمتر از 20 درجه سانتی گراد بوده است.

    کلیدواژگان: زیست چینه نگاری، پالئواکولوژی، سازند آسماری، تاقدیس نیل، روپلین، شاتین، بوردیگالین
  • هادی جهانگیر، منصوره قبادی پور، علیرضا عاشوری صفحات 137-148

    برای دست یابی به قرابت جغرافیای زیستی فونای کنودونتی کامبرین پسین و اردوویسین پیشین (فورونگین ترمادوسین پسین) البرز شرقی، آنالیز خوشه ایچند متغیره با استفاده از اندیس تشابه جفت گروه راوپ - کریک (Raup-Crick) به کار گرفته شد. فونای کامبرین پسین البرز علایم واضح گندوانایی دارد و بیشترین قرابت را با فونای همزمان عرضهای معتدله پری گندوانا (ایران مرکزی و سرزمین اواکساکویا در جنوب مکزیک) و قرابت کمتری با فونای عرضهای پایین مانند خرده قاره کاراتاونارین (جنوب قزاقستان) و بخش استرالیایی گندوانا نشان می دهد. نتیجه این آنالیز نشان می دهد که در دومین نیمه فورونگین که زمان رشد و توسعه ائوکونودونت های اولیه است، سرزمین البرز به عرضهای معتدله رسیده و به آن وارد شده است. در ترمادوسین پسین ارتباط فونای کنودونتی البرز با فونای معتدله گندوانا و بالتیکا مشهودتر است. ارزیابی فونای کنودونتی کامبرین (فورونگین) و اردوویسین پیشین (ترمادوسین پسین) البرز، موقعیت مجزای این سرزمین را با کمی فاصله از سواحل غربی گندوانا تایید می کند.

    کلیدواژگان: جغرافیای دیرینه، فورونگین، ترمادوسین، ایران، گندوانا، آنالیز خوشه ای
  • مانوسه پروین خاوری خراسانی، فاطمه هادوی، ابراهیم قاسمی نژاد صفحات 149-164

    هدف این تحقیق مطالعه سازند پابده در برش ایلام، شمال غرب حوضه زاگرس بر مبنای نانوپلانکتونهای آهکی و بررسی شرایط محیطی آنها است. با توجه به بیوزونهای شناسایی شده که معادل با بیوزونهای NP10 تا NP25 در تقسیم بندی Martini (1971) هستند، سن سازند پابده در برش مورد مطالعه ائوسن پیشین اولیگوسن پسین پیشنهاد می گردد. فراوانی Sphenolithus و Discoaster در بخش پایینی برش بیانگر شرایط اولیگوتروفیک در حوضه رسوبی بوده که با گرم شدگی جهانی منطبق است. در ادامه برش مطالعه شده تجمعات نانوفسیلی با برتری فسیلهای Coccolithus pelagicus، Cyclicargolithus floridanus، Sphenolithus moriformis و Reticulofenestrids مشخص می شوند. از طرف دیگر حضور جنسهای Cyclicargolithus، Dictyococcites و Reticulofenestra که تاکسای آبهای معتدل و سرد می باشند و شرایط مزوتروفیک تا یوتروفیک را بیان می کنند در بخش بالایی برش مورد مطالعه مشاهده شده است.

    کلیدواژگان: نانوپلانکتونهای آهکی، نانواستراتیگرافی، پابده، زاگرس، ائوسن پیشین، اولیگوسن پسین
  • سعیده سنماری صفحات 165-174
    در پژوهش حاضر، نانوفسیلهای آهکی نهشته های کرتاسه بالایی در برش جنوب شرق لار مورد بررسی قرار گرفته اند. در این منطقه، رسوبات کرتاسه بالایی با ضخامت 173 متر از مارنهای ضخیم لایه و سنگ آهکهای مارنی تشکیل شده اند. به منظور معرفی تجمعات فسیلی و بیوزونهای نانوفسیلی، 141 نمونه از این برش مورد مطالعه قرار گرفته که به شناسایی 21 جنس و 39 گونه از نانوفسیلهای آهکی منجر شده است. این نانوفسیلها که در قالب هفت بیوزون مختلف معرفی شده اند، بازه زمانی تشکیل نهشته های برش مورد مطالعه را از اواخر کامپانین پیشین تا ماستریشتین پسین پیشنهاد می نمایند. این بازه زمانی با بیوزونهای Calculites ovalis Zone (CC19)، Ceratolithoides aculeus Zone (CC20)، Quadrum sissinghii Zone (CC21)، Quadrum trifidum Zone (CC22)، Tranolithus phacelosus Zone (CC23)، Reinhardtites levis Zone (CC24) و Arkhangelskiella cymbiformis Zone (CC25) همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: نانوفسیل، زاگرس، لار، چینه شناسی زیستی، بیوزون
  • محمد شریفی، ابراهیم قاسمی نژاد، مریم اختری صفحات 175-186

    سازند سرچشمه یکی از سازندهای شیلی زمان کرتاسه پیشین در حوضه رسوبی کپه داغ است که در چاه توس 1 بر روی سازند تیرگان نهشته شده و خود توسط سازند سنگانه پوشیده شده است. سنگ شناسی این سازند عمدتا از مارن، شیل و سنگ آهک با ضخامتی در حدود 177 متر تشکیل شده است. بررسی های پالینولوژیکی صورت گرفته بر روی سازند سرچشمه در چاه توس 1 به شناسایی 18 جنس و 31 گونه از داینوفلاژله ها انجامیده که متعلق به بخشی از پالینوزون Odontochitina operculata بوده و سن سازند را آپتین نشان می دهند. همچنین عوامل پالینولوژیکی نیز نشان از سه نوع پالینوفاسیس (II،IV و VI) مختلف دارد که به طور کلی گویای عمیق تر شدن حوضه در طول رسوب گذاری سازند می باشند. بر این اساس، در ابتدای ته نشست سازند سرچشمه، محیط کم عمق و اکسیدان به صورت یک شلف قاره-ای وجود داشته است که در طول رسوب گذاری و نزدیک شدن به انتهای سازند پیش روی دریا را نشان می دهد و به تدریج به محیط عمیق تر و کم اکسیژن (نریتیک خارجی) تبدیل می شود.

    کلیدواژگان: سازند سرچشمه، کپه داغ، پالینولوژی، داینوفلاژله، پالینوفاسیس
  • امرالله صفری، حامد عامری، محمدرضا وزیری، ابراهیم محمدی صفحات 187-204

    سازند قم در ناحیه ورکان (جنوب غربی کاشان، حوضه پیش کمان سنندج سیرجان) با 190 متر ضخامت، عمدتا شامل سنگ آهکهای متوسط تا ضخیم لایه و توده ای، سنگ آهک مارنی، سنگ آهک ماسه ای، مارن و کنگلومرا می باشد. مطالعه این نهشته ها به شناسایی 10 ریزرخساره، مربوط به یک پلاتفرم کربناته منجر گردیده است. حضور فراوان روزن داران با دیواره هیالین در بخش اعظم برش و نبود ریزرخساره متعلق به لاگونهای محصور، بیانگر این است که برش مورد مطالعه عمدتا در محیط دریای باز و شوری نرمال دریایی نهشته شده است. حضور گسترده روزن داران کف زی بزرگ، جلبک قرمز و ریفهای تکه ای، نشانگر ته نشینی در آبهای گرمسیری می باشد. فراوانی Neorotalia بیانگر وفور مواد مغذی در حوضه بوده که همین عامل سبب تیرگی آب و مانع رشد ریفهای پیوسته شده است.

    کلیدواژگان: سازند قم، ریزرخساره، پلاتفرم کربناته، الیگوسن، Neorotalia
  • نصرالله عباسی; مهناز پروانه نژاد شیرازی; محمد علی حسین زاده / تحلیل جایگاه های اثررخساره کروزیانا در نهشته های آلبین سنومانین جنوب خاوری کرمان، برش گزک
    صفحات 205-220
    آشکوبهای آلبین سنومانین برش گزک واقع در شهرستان راین استان کرمان به ضخامت 526 متر شامل توالی تخریبی کربناته است. نهشته های کربناته این توالی در یک رمپ کربناته ایجاد شده اند. در این رسوبات مجموعه ای از اثرفسیلهای قاره ای تا دریایی یافت شدند که در سه اثررخساره اسکوئینیا، اسکولیتوس و کروزیانا قابل تفکیک هستند. اثررخساره کروزیانا شامل دو زیر اثررخساره است. در نواحی کم ژرفا و رمپ داخلی شامل اثرفسیلهای گوناگون با فراوانی یکسانی است؛ ولی در بخشهای عمیق تر اثرفسیل ترکیبی Thalassinoides-Phycodes فراوان ترین و مهمترین اثر سیل این اثررخساره می باشد. به نظر می رسد نواحی کم ژرفای این اثررخساره از استرس محیطی بالا و با شرایط زیست محیطی متغیر برخودار بوده و نواحی ژرف تر ثبات و پایداری زیست محیطی بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: اثرفسیل، اثررخساره، ریزرخساره، کرتاسه، پالئواکولوژی، کرمان
  • لیلی فاتح بهاری، محمدحسین محمودی قرایی صفحات 221-232

    توالی کربناته سازند آب دراز به سن کرتاسه پسین در حوضه کپه داغ از گسترشی قابل ملاحظه برخوردار است. توالی کربناته در این سازند عمدتا از سنگ آهک مارنی تشکیل شده است که در بردارنده سه واحد گل سفیدی است. هر واحد گل سفیدی به طور عمده از اجزای جلبکی شامل داینوفلاژله آهکی (کلسی اسفر پیتونلید)، کوکولیت و همچنین روزن داران پلانکتونیک تشکیل شده است. آنالیز ایزوتوپهای پایدار کربن و اکسیژن در سومین واحد گل سفیدی در برش حمام قلعه به عنوان شاخصی برای تعیین شرایط اقیانوس قدیمه مورد استفاده قرار گرفته است. مقادیر ایزوتوپ کربن بین ‰241/0+ و ‰491/2+ (PDB) و مقادیر ایزوتوپ اکسیژن بین ‰ 008/5- و ‰081/3- (PDB) تغییر می کند. این تغییر ایزوتوپی در آغاز رسوب گذاری واحد گل سفیدی بسیار مشخص است به طوری که با غنی شدگی حدود 2 در هزار برای ایزوتوپهای کربن و اکسیژن همراه است. داده های ایزوتوپ کربن در رسوبات مورد مطالعه، تغییرات ترکیب آب اقیانوسی در زمان شکل گیری را با توجه به چرخه کربن نشان می دهند. این تغییرات توسط عوامل مختلف از جمله تولید کربن آلی و تبادل گازهای گلخانه ای کربن-دار (CO2) از اتمسفر به آب دریا توسط جلبکهای فتوسنتزکننده کنترل می شوند. داده های ایزوتوپ اکسیژن (δ18O) در این سازند نقش تنفس جلبکهای فتوسنتز کننده و جدایش ایزوتوپی اکسیژن در طی کلسیتی شدن این موجودات را به خوبی نشان می دهند. با توجه به حضور این گروه های فسیلی در واحدهای گل سفیدی، تغییرات ایزوتوپی کربن و اکسیژن منطبق با تغییرات سنگ شناسی است.

    کلیدواژگان: سازند آب دراز، سنگ آهک گل سفیدی، جلبکهای فتوسنتزکننده، ایزوتوپ پایدار کربن و اکسیژن
|
  • Ali Ansari, Hosein Vaziri, Moghaddam, Azizollah Taheri, Ali Ghobeishavi Pages 121-136

    The Asmari Formation at Nil anticline area has been studied in order to determine faunal assemblages، the age and the paleoecology. Paleontological and biostratigraphical studies led to the identification of 5 faunal assemblages. As a result، the age of the Asmari Formation in this section، with 291m thickness، is Rupelian/Chattian-Burdigalian. Extension of the large benthic foraminifera suggests that the Asmari Formation has been deposited in a shallow marine carbonate platform with tropical to subtropical and oligotrophy climatic condition. Based on faunal assemblage، the lower part of the Asmari Formation has been deposited in normal marine water conditions; while the upper part has been deposited in hypersaline waters. Diversity and the abundance of the benthic foraminifera، the rarity of coral debris and the absence of green algae show that the surface water temperature was low (below 20oc) during deposition of the Asmari Formation.

    Keywords: Biostratigraphy, Paleoecology, Asmari Formation, Nil anticline, Rupelian, Chattian, Burdigalian
  • Hadi Jahangir, Mansoureh Ghobadi Pour, Ali Reza Ashouri Pages 137-148

    To assess biogeographic affinity of the Late Cambrian (Furongian) and the Early Ordovician (Late Tremadocian) faunas of Eastern Alborz، a multivariate cluster analysis using the pair-group Raup-Crick similarity index has been applied. The Late Cambrian fauna of Alborz shows clear Gondwanan signatures with the closest affinities to the contemporaneous faunas of temperate latitude peri-Gondwana (Central Iran، Oaxaquia terrane in southern Mexico) and in slightly lesser degree with low latitude faunas of the Karatau Naryn microplate (southern Kazakhstan) and the Australasian segment of Gondwana. Thus، outcome of the analysis suggests that by the second half of the Furongian، which was the time of proliferation of the early euconodonts، the Alborz terrane approached and probably entered temperate latitudes. In the Late Tremadocian links of Alborz conodont faunas with temperate latitudes faunas of Gondwana and Baltica became more evident. Assessment of the Cambrian (Furongian) and Early Ordovician (Late Tremadocian) conodont faunas of the Alborz are in favor of its isolated position at some distance the western Gondwanan coast.

    Keywords: Paleogeography, Furongian, Tremadocian, Gondwana, Iran, cluster analysis
  • Manooseh Parvin Khavari Khorassani, Fatemeh Hadavi, Ebrahim Ghasemi, Nejad Pages 149-164

    The aim of this research was to interpret environmental conditions of the Pabdeh Formation in Ilam section، North West Zagros basin، based on calcareous nannoplankton. According to identified biozones which is equivalent to NP10-NP25 biozones of Martini (1971)، the age of Pabdeh Formation in studied section is Early Eocene – Late Oligocene. Abundance of Discoaster and Sphenolithus in the lower part of section indicates an oligotrophic condition in sedimentary basin which is related to global warming. Toward the top of section، the Cyclicargolithus floridanus، Sphenolithus moriformis، Coccolithus pelagicus، Reticulofenestrid nannofossils are dominant. On the other hand، the presences of genera Reticulofenestra، Cyclicargolithus، Dictyococcites that are taxa of temperate and cold water، indicate mesotrophic – eutrophic conditions in the upper part of section. Increasing of Discoasters shows warming trend during the Late Oligocene time.

    Keywords: Calcareous nannoplankton, nannostratigraphy, Pabdeh Formation, Zagros, Paleogene, Early Eocene, Late Oligocene
  • Saeedeh Senemari Pages 165-174
    In this research، calcareous nannofossils of the Upper Cretaceous deposits of the souteast Lar have been investigated. The Upper Cretaceous deposits have a thickness of 173 meters and consist of thick layers of marl and marly limestone. For introducing calcareous nannofossil assemblages and biozones، 141 slides of the Gurpi Formation in southeast of Lar area have been studies which led to identification of seven biozones. As a result of this study، 21 genera and 39 species of calcareous nannofossils were identified. Based on identification of these biozones، the age of the Gurpi Formation is late Early Campanian to Late Maastrichtian in the studied section، that corresponding to Calculites ovalis Zone (CC19) to Arkhangelskiella cymbiformis Zone (CC25).
    Keywords: nannofossils, Zagros, Lar, biostratigraphy, biozones
  • Mohammad Sharifi, Ebrahim Ghaseminejad, Maryam Akhtari Pages 175-186

    The Sarcheshmeh Formation is a shaly sequence of Lower Cretaceous age (Aptian) which is deposited in Koppeh-Dagh sedimentary basin and conformably overlies and underlies the Tirgan and Sanghaneh formations respectively in the Toos well # 1. Lithologically، this formation has a thickness of 177m and consists mainly of marl، shale and shaly limestone. Palynological studies resulted in identification of 18 genera and 31 species of dinoflagellate cysts. They were classified in Odontochitina operculata biostratigraphic zone that shows the Aptian age. Based on palynological factors، three types of palynofacies (II، IV and VI) have been identifies. From the palynofacies and paleoecological evidences it can be concluded that the sedimentary environment was a shallow and oxic inner platform at the beginning، but gradually turned to a dysoxic outer neritic shelf at the termination of the formation.

    Keywords: Sarcheshmeh Formation, Koppeh, Dagh, palynology, dinoflagellate cyst, palynofacies
  • Amrollah Safari, Hamed Ameri, Mohammad Reza Vaziri, Ebarahiam Mohammadi Pages 187-204

    The Qom Formation in southwest Kashan in Sanandaj-Sirjan fore arc basin has a thickness of 190 meters and is composed of medium to thick and massive bedded limestone، marly limestone، sandy limestone، marl and coglomerates. Study of these deposits led to recognition of nine microfacies related to a carbonate platform. The high presence of perforate foraminifera in most of the recognized microfacies، the absence of lagoonal and near-coast microfacies indicate that the study section deposited in open marine with normal salinity. In addition، abundant of larger benthic foraminifera، corallinacea red alga and patch-reef indicate that deposition took place in tropical warm water. Abundance of Neorotalia is indicator of abundant nutrient، which causes to incrteases water turbidity. This in turn prevents the growth of continues coral and real reef.

    Keywords: Qom Formation, microfacies, carbonate platform, Oligocene, Neorotalia
  • Nasrollah Abbasi, Mahnaz Parvaneh-Nejad Shirazi, Mohammad Ali Hoseinzadeh Pages 205-220
    A Albian-Cenomanian succession of mixed silisiclastic and carbonate rock with 516 meters thickness، is well exposed at Gask area، near Rayan town، in Kerman Province.. According to microfacies analysis، carbonate rocks of this succession are more compatible with a carbonate ramp model. It seems the whole succession includes of marine and non-marine ichnofossils that based on the trace fossils could classified in several ichnofacies، such as Scoyenia، Skolithos، and Cruziana with two subichnofacies; so that a divers trace fossils with the same abundant formed in the inner ramp، within shallower depth. However، compound trace fossil Thalassinoides-Phycodes is the main component and abundant in the deeper parts where this ichnofacies formed. It seems that shallower environment of Cruziana ichnofacies involved high stress and unstable conditions، but there were immutable and calm conditions in the deeper parts.
    Keywords: Trace fossil, Ichnofacies, Microfacies, Cretaceous, Paleoecology, Kerman
  • Leili Fateh Bahari, Mohammad Hosein Mahmudy Gharaei Pages 221-232

    The Upper Cretaceous carbonate sequence of Ab-Deraz Formation is well exposed in the Kopet- Dagh basin. This Formation comprises marly limestone and three chalky limestone units. Chalky limestone of Ab-Deraz Formation is mainly composed of calcareous dinoflagellate (pithonellid calcispher)، cocolithofore and planktonic foraminifera. Carbon and oxygen stable isotopes analysis of the third Chalky limestone unit in Hammam-Ghale section is the aim of this study to examine relation between phytoplanktones bloom and the stable isotopes variations. The carbon isotope data varies between +0. 241‰ and +2. 491‰ (PDB) and oxygen isotope between -5. 008‰ and -3. 081‰ (PDB). Both carbon and oxygen isotopes data show abrupt change of 2‰ at the beginning of the chalky limestone formation. Carbon isotope variations of the studied samples represent oceanic water condition due to carbon cycle changes. These changes may occur by various factors such as organic carbon production، and greenhouse gases (CO2) exchange between atmosphere and seawater through photosynthesis of algae. Oxygen isotopes data (δ18O) of the studied samples also indicate the role of photosyntetic algae in isotopic fractionation of oxygen during calcification of their carbonate cycts and shells. The consistent isotopic variations of carbon and oxygen with lithological changes are due to high presence of dinoflagellates and cocolithofores in the Chalky limestone.

    Keywords: Ab, Deraz Formation, chalky limestone, photosyntetic algae, Carbon, oxygen stable isotopes