فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
پیاپی 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایمان قنبرپناه، مسعود فلاحی خشکناب *، سادات مداح، فرحناز محمدی، محمدرضا خدایی صفحات 1-12
    مقدمه
    با توجه به رشد جامعه سالمندی و شیوع انواع مختلف اختلالات و نارسایی های شناختی در این گروه سنی، توجه به روش های مراقبتی و درمانی سهل الوصول، کم هزینه و کم عارضه ضروری به نظر می رسد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر خاطره گویی گروهی بر توانایی های شناختی سالمندان دچار نارسایی شناختی خفیف می باشد.
    روش
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. 72 (48 زن و 24 مرد) نفر از سالمندان 60 تا 84 سال کانون جهان دیده گان شیراز به روش تصادفی در دسترس به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و با رعایت نسبت مساوی زن و مرد به صورت تصادفی در سه گروه خاطره گویی گروهی، مداخله گروهی و بدون مداخله تقسیم شدند. قبل و بعد از مداخله آزمون بررسی وضعیت شناختی M ain Mental Status Examination از آزمودنی ها به عمل آمد. مداخله بدین صورت بود که گروه خاطره گویی (گروه مداخله) در 8 جلسه خاطره گویی گروهی (هر جلسه هفته ای یک بار و به مدت 60 تا 90 دقیقه) شرکت کردند. جلسات گروه شاهد یک (صحبت های گروهی) نیز مشابه با گروه خاطره گویی بود با این تفاوت که بدون خاطره گویی و تنها به صورت گروهی با یکدیگر در مورد مسائل روز صحبت می کردند. گروه سوم (گروه شاهد دوم) نیز در طول مطالعه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS v.16 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    توانایی های شناختی (جهت یابی، حافظه فوری، یادآوری، توجه و محاسبه و زبان) در دو گروه خاطره گویی و مداخله گروهی به طور معنادار افزایش یافت، اما در گروه بدون مداخله تغییر معناداری مشاهده نشد. همچنین این افزایش در گروه خاطره گویی به طور معنادار بیشتر از دو گروه دیگر و در گروه مداخله گروهی نیز به طور معنادار بیشتر از گروه بدون مداخله بود (05/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه می توان گفت که توانایی شناختی سالمندان با نارسایی شناختی خفیف را می توان با خاطره گویی گروهی افزایش داد. به نظر می رسد حتی صحبت کردن گروهی نیز می تواند باعث افزایش توانایی شناختی این سالمندان شود، اما اگر این صحبت کردن گروهی به صورت خاطره گویی باشد امکان ارتقای توانایی های شناختی بسیار بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: نارسایی شناختی خفیف، خاطره گویی گروهی، سالمندان
  • حسین ابراهیمی، علی نویدیان، رقیه کیخا * صفحات 13-24
    مقدمه

    شیوع زیاد اختلالات روانی و اثربخشی بالای الکترو شوک درمانی، این درمان را به عنوان درمانی مفید و موثر مورد توجه قرارداده است. بیماران دریافت کننده الکتروشوک معمولا اضطراب شدیدی دارند که سلامت روان بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد. این پژوهش با هدف، تعیین تاثیر مراقبت های حمایتی پرستاران برکاهش اضطراب بیماران دریافت کننده الکترو شک درمانی انجام شد.

    روش

    مطالعه حاضر به صورت کارآزمایی بالینی در مرکز آموزشی درمانی بهاران زاهدان انجام گرفت. تعداد 70 نفر از بیماران بستری دریافت کننده (Electroconvulsive Therapy)ECT به طور تصادفی به دو گروه شاهد (35n=) و مداخله (35n=) تخصیص یافتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات فردی- اجتماعی و پرسشنامه اضطراب حالت و صفت اسپیل برگر بود. برای گروه مداخله، مراقبت های حمایتی توسط پرستاران آموزش دیده در سه بعد اطلاعاتی، عاطفی، فیزیکی ارائه گردید و برای گروه شاهد فقط اقدامات معمول بخش ارائه گردید. میزان اضطراب بیماران قبل و بعد از مداخله (پایان جلسات ECT) در هر دو گروه اندازه گیری و مقایسه شد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS v.15 و با استفاده از آزمون های کای دو، t مستقل و t زوج و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو گروه از نظر ویژگی های فردی اجتماعی همگون بودند و اختلاف میانگین اضطراب حالت، صفت و کل درگروه مداخله در مقایسه با گروه شاهد به صورت معنی داری کاهش یافته بود (001/0P≤). ضمن این که با کنترل اثر متغیرهای فردی اجتماعی، نتایج تفاوت معنی داری بین میانگین نمره اضطراب حالت، صفت و کل در دو گروه پس از مداخله را نشان داد (001/0P≤).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه تاثیر ارائه مراقبت های حمایتی توسط پرستاران را در کاهش اضطراب حالت، صفت و کل بیماران دریافت کننده الکتروشوک درمانی تایید می کند. توصیه می شود از این روش جهت کاهش اضطراب بیماران دریافت کننده الکتروشوک درمانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مراقبت های حمایتی، اضطراب، الکتروشوک درمانی
  • علی محمد پرونیان نسب *، سارا روستا، محمدعلی وجدانی، علی دهقانی، زهرا کشتکار، نرجس ابشرشری، حنان کشفی، مرتضی شمسی زاده صفحات 25-36
    مقدمه
    تالاسمی ماژور بیماری ژنتیکی مزمنی است که مانند هر بیماری مزمن دیگر ی بر وضعیت روان شناختی افراد اثر داشته و این بیماران را در معرض خطر افسردگی قرار داده است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مدل مراقبت مشارکتی بر افسردگی نوجوانان مبتلا به بتا تالاسمی ماژور انجام شد.
    روش
    در این پژوهش نیمه تجربی 60 نفر نوجوان مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مرکز کولیز بیمارستان شهید دستغیب شیراز به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. مدل مراقبت مشارکتی براساس مراحل آشناسازی، حساس سازی، کنترل و ارزشیابی در گروه مداخله به مدت 3 ماه اجرا شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه Depression Anxiety Stress Scale-21 بود که جهت سنجش افسردگی نوجوانان قبل و بعد از 3 ماه در هر دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 و آزمون های آماری کای دو، تی زوجی و تی مستقل آنالیز گردیدند.
    یافته ها
    میانگین نمره افسردگی بین دو گروه قبل از مداخله با آزمون آماری تی مستقل اختلاف معناداری نشان نداد (532/0)p=. لیکن بعد از اجرای مداخله این تفاوت بین دو گروه در میانگین نمره افسردگی معنادار شد (0001/0)p=. آزمون تی زوجی اختلاف معنا داری در میانگین نمره افسردگی گروه مداخله بعد از مداخله نشان داد (001/0)p=. در حالی که میانگین نمره افسردگی گروه شاهد بعداز مداخله نسبت به قبل از مداخله کاهش پیدا کرد، اما این اختلاف معنادار نبود (621/0)p=.
    نتیجه گیری
    مدل مراقبت مشارکتی باعث کاهش سطح افسردگی نوجوانان مبتلا به بتا تالاسمی ماژور گردید. لذا استفاده از این مدل در نوجوانان مبتلا به تالاسمی ماژور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: افسردگی، تالاسمی ماژور، مدل مراقبت مشارکتی، نوجوانان
  • تورج هاشمی، بهرام پیمان نیا * صفحات 36-44
    مقدمه

    امروزه نقش و اهمیت عوامل روانی- اجتماعی بر سلامت جسمانی افراد و نیز تاثیر ویژگی های شخصیتی در ابتلا به بیماری های روان تنی از جمله سرطان، موضوعاتی هستند که در حیطه ی روانشناسی سلامت مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته اند. در این راستا پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه تیپ شخصیتی D و استرس ادراک شده با رفتارهای بهداشتی در زنان مبتلا به بیماری سرطان سینه انجام شد.

    روش

    در این مطالعه توصیفی به روش همبستگی،60 نفر از زنان مبتلا به سرطان سینه بیمارستان گلستان شهر اهواز در سال 1392 به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از آزمون های تیپ شخصیتی D (Denollet)، پرسشنامه استرس ادراک شده Perceived stress scale(Kohen) و پرسشنامه وضعیت بهداشتی Loge و Kass استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS v.20 و آمار توصیفی و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این پژوهش بین تیپ شخصیت Dو استرس ادراک شده با رفتار بهداشتی به ترتیب رابطه معکوس و معنادار (56/0r=- و 01/0< P) و (34/0r = - و 05/0< P) وجود داشت. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای تیپ شخصیت D و استرس ادراک شده پیش بینی کننده خوبی برای رفتارهای بهداشتی بیماران مبتلا به سرطان سینه هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که در رفتار بهداشتی بیماران مبتلا به سرطان سینه عوامل فردی به ویژه عاطفه ی منفی، بازداری اجتماعی و نیز عوامل ادراکی مانند استرس ادراک شده نقش تعیین کننده ای دارند. بر این اساس توجه به ویژگی های تیپ شخصیتی D و استرس ادراک شده به عنوان عوامل پیش بینی کننده رفتار بهداشتی در بیماران مبتلا به سرطان سینه ضروری است.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، رفتار بهداشتی، سرطان سینه، تیپ شخصیتی (D)
  • هادی جعفرمنش *، مهدی ردجبران، کتایون وکیلیان، کورش رضایی، سلیمان زند، رضا تاجیک صفحات 45-53
    مقدمه
    والدین کودکان مبتلا به بیماری های مزمن در مورد ابتلا به اختلالات اضطراب و افسردگی آسیب پذیر می باشند. ابتلای والدین به اضطراب و افسردگی با کاهش حس مسئولیت پذیری آن ها نسبت به مراقبت، آموزش و تغذیه فرزندان خود همراه است که آشفتگی در روان آن ها بر روی آشفتگی در روان و عواطف کودک نیز موثر است. این مطالعه باهدف تعیین سطح اضطراب و افسردگی والدین کودکان مبتلا به بیمارهای مزمن در بیمارستان کودکان مفید تهران انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی-تحلیلی از نوع مقطعی است که در سال 1389 انجام گرفت. 440 نفر از والدین کودکان مبتلا به بیماری های مزمن بستری در بخش های بیمارستان کودکان مفید تهران به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها مقیاس بیمارستانی اضطراب و افسردگی است. داده ها با کمک نرم افزار SPSS v.16 وآمار توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون و Independent t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که 1/49% از والدین اضطراب متوسط تا شدید، و 5/24% اضطراب خفیف داشتند. همچنین 8/31 % از افراد دارای افسردگی متوسط تا شدید و 3/27% دارای افسردگی خفیف بودند. جنسیت کودک، محل سکونت، مدت زمان بستری شدن کودک ارتباط معناداری با سطح اضطراب و افسردگی نشان داد (05/0>p)، همچنین رابطه معناداری بین جنسیت والدین، سابقه قبلی اضطراب، سن والدین با سطح افسردگی مشاهده گردید (05/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه غربالگری افسردگی در والدین کودکان مبتلا به بیماری های مزمن در بیمارستان ها و کلینیک ها توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، والدین، کودکان، بیماری های مزمن
  • محسن رسولی، جاسم بهرامیان *، کیانوش زهراکار صفحات 54-65
    مقدمه
    مولتیپل اسکروزیس یکی از شایع ترین بیماری های مزمن سیستم عصبی مرکزی و از مهم ترین بیماری های تغییردهنده زندگی فرد،به ویژه در سنین جوانی می باشد که باعث افت شدید سطح کیفیت زندگی بیماران مبتلا شده و به تدریج فرد را به سوی ناتوانی پیش خواهد برد. یکی از شاخص های موفقیت مداخلات درمانی در بیماران مزمن بهبود کیفیت زندگی است. لذا پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر امید درمانی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکروزیس صورت گرفته است.
    روش
    برای انجام پژوهش حاضر از یکی از طرح های نیمه تجربی به نام طرح کنترل نابرابر استفاده شده است. نمونه ها با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، در دسترس بودن و بر مبنای داوطلبانه بودن آزمودنی ها از میان بیماران عضو انجمن (multiple sclerosis) MS اصفهان انتخاب شدند. 24 آزمودنی، بر مبنای داوطلبانه بودنشان در دو گروه 12 نفری شاهد و مداخله گمارش شدند. گروه مداخله در 8 جلسه 90 دقیقه ای امید درمانی شرکت کردند اما گروه شاهد در زمان اجرای آزمایش مداخله ای دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها در قبل و بعد از مداخله درمانی از پرسشنامه های دموگرافیک و فرم کوتاه کیفیت زندگی (WHOAOL- BREF) استفاده شد. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی) و آماره های استنباطی (تحلیل کواریانس) و با نرم افزارSPSS v.16 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کیفیت زندگی گروه مداخله بعد از جلسات درمانی در مقایسه با گروه شاهد تفاوت معناداری پیدا کرد (0001/0>p). همچنین اثر تعاملی جنسیت و مداخله نیز معنادار نبود به این معنی که تغییر رفتار افراد پس آزمون در کیفیت زندگی در گروه شاهد و مداخله بستگی به جنسیت آن ها نداشت.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر نشان داد که امید درمانی می تواند به بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکروزیس بیانجامد. بنابراین بهره گیری از این رویکرد درمانی در بیماران مولتیپل اسکروزیس و سایر بیماران مبتلا به بیماری های مزمن توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکروزیس، کیفیت زندگی، امید درمانی
  • فرحدخت رنجبر، شهروز رهبری *، جمیله محتشمی، نوید نصیری اسکویی صفحات 66-73
    مقدمه
    افسردگی شایع ترین اختلال خلقی است که موجب مخدوش شدن عزت نفس بیماران می شود. اولین و مهم ترین عامل در شکل گیری عزت نفس تعامل با افراد خانواده است. یکی از مهم ترین عوامل خطر در بروز افسردگی، آشفتگی در فرآیندهای خانواده یعنی کارکردهای خانواده در شرایط گوناگون می باشد، پژوهش حاضر با هدف بررسی همبستگی بین فرآیندهای خانواده با عزت نفس بیماران افسرده انجام شد.
    روش
    در این پژوهش توصیفی همبستگی، 180 بیمار افسرده از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف، انتخاب شدند. یک پرسشنامه سه قسمتی شامل اطلاعات جمعیت شناختی، «مقیاس فرآیندهای خانواده» و «مقیاس عزت نفس روزنبرگ» جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شد. داده ها از طریق خود گزارش دهی جمع آوری و توسط نرم افزار SPSS v.17 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نمره کلی فرآیندهای خانواده اکثریت واحدهای مورد پژوهش متوسط (86/53) بود. بیشترین و کمترین نمره واحدهای مورد پژوهش به ترتیب در ابعاد اعتقادات مذهبی (55/7) و تصمیم گیری خانواده (18/4) بود. عزت نفس اکثریت آن ها متوسط بود. بین عزت نفس و بعد تصمیم گیری، مهارت مقابله با استرس، انسجام خانواده و مهارت ارتباطی خانواده همبستگی مثبت معنادار آماری وجود داشت (00/0>P).
    نتیجه گیری
    اکثریت بیماران افسرده نمره فرآیند خانواده و عزت نفس متوسط داشتند. بین فرآیند کلی خانواده و عزت نفس همبستگی معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: افسردگی، فرآیندهای خانواده، عزت نفس
  • اناهیتا خدابخشی کولایی، مراد مهرارا، علی نویدیان *، لیلی مصلی نژاد صفحات 74-85
    مقدمه
    برخورداری از مهارت های قاطعیت، راهبردهایی را برای حل تعارضات، ارتباط قاطعانه و توسعه ارتباط در محیط های کاری و زندگی فردی فراهم می سازد. این مطالعه با هدف تعیین اثر بخشی آموزش گروهی مهارت های جرات ورزی بر ابراز وجود و عزت نفس دانش آموزان پسر پایه سوم راهنمایی انجام شد.
    روش
    این مطالعه به روش نیمه تجربی انجام شد. که به صورت پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. نمونه های پژوهش مشتمل بر 30 دانش آموز پسر پایه سوم راهنمایی خرم آباد بودند که در سال تحصیلی 1392- 1391 مشغول به تحصیل بودند که به طور نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب و در دو گروه مداخله و شاهد قرار گرفتند. ابزار های سنجش این پژوهش پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه ابراز وجود Assertiveness Self Report Inventory (ARSI) بودند. گروه آزمایش 8 جلسه اموزش مهارت قاطعیت را به صورت هفتگی دریافت نمود. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS v.16 آزمون تی استیودنت و آزمون کوواریانس (آنکوا) استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحلیل فرضیه ها با استفاده از روش آماری،کوواریانس نشان داد که آموزش گروهی مهارت های جرات ورزی باعث افزایش ابراز وجود و عزت نفس دانش آموزان می شود (001/0p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، آموزش مهارت های اجتماعی چون مهارت های جرات ورزی در دانش آموزان توصیه می شود تا زمینه پیشگیری از اختلالات روانی رفتارهای پرخطر و ارتقاء بهداشت روانی جامعه جوان کشور فراهم گردد.
    کلیدواژگان: جرات ورزی، بهداشت روان، ابراز وجود، آموزش
|
  • Iman Ghanbarpanah, Dr Masoud Fallahi Khoshknab *, Dr Sadat Maddah, Dr Farahnaxz Mohammadi, Dr Mohammadreza Khodaee Pages 1-12
    Introduction
    The growth of the elderly society and contagion of various cognitive impairments and disorders among this age group، attending accessible، inexpensive and low-side cure and care methods has become a necessary issue. The purpose of the present study was to investigate group reminiscence effects on cognitive abilities of mild cognitive impaired elders.
    Methods
    This research was in the semi-experimental category aimed to determine the influences of group reminiscence on cognitive abilities of mild cognitively impaired elderly at the “Jahandidegan-e-Shiraz” institute. Thus، Seventy two 60-84 years old people of this institute (48 females and 24 males) were purposefully chosen، as the subjects، and were divided into three teams of group reminiscence، group intervention and without intervention، considering the same proportion between the three teams. Mini-Mental State Examination (MMSE) was implemented on the subjects، before and after the interventions. The reminiscence intervention was in a manner that the group reminiscence team attended 8 group reminiscence sessions (one weekly session with the spans of 60 to 90 min). Meetings of the first evidence team (group talks) were similar to the group reminiscence one، except for those meetings which were held without any reminiscence، and its subjects were talking about usual and daily issues، as a group. The third team (the second evidence group) didn’t receive any intervention، during the research.
    Results
    Cognitive abilities increased significantly، among the two teams of group reminiscence and group intervention. Also، the increase in group reminiscence team was significantly further than those of two other groups، and the increment of group intervention team was significantly more than that of the group without intervention (P<0. 05).
    Conclusion
    According to results of this study، it should be considered that the elderly، who have mild cognitive impairments، could improve their cognitive abilities by group reminiscence. It seems، even group talking could increase cognitive abilities of these elders. Though، it is appropriate to execute the group talking in a group reminiscence manner. However، further researches are required، to achieve more accurate conclusions.
    Keywords: Mild Cognitive Impairment, Group Reminiscence, the Elderly
  • Hossein Ebrahimi, Ali Navidian, Roghayeh Keykha Pages 13-24
    Background

    Due to the high prevalence of mental disorders and the effectiveness of ECT، this treatment has been regarded as a useful and effective therapeutic measure. But patients have usually severe anxiety that can affect their mental health. The purpose of this study was to determine the effect of supportive nursing care in reducing anxiety of patients receiving ECT.

    Methods

    This clinical trial was conducted in a Baharan Psychiatric Hospital of Zahedan. A total of 70 cases of patients who received ECT were randomly allocated to control (n = 35) and intervention (n = 35) groups. The data collection tools were demographic characteristics questionnaire، Spielberg State and Trait anxiety inventory (STAI) questionnaire. For the Intervention group the supportive nursing care was delivered by trained nurses on the intellectual، emotional، physical domains. The control group received only routine intervention. The anxiety level was measured and compared pre and post intervention) End sessions ECT) for two groups. The data was analyzed by SPSS using chi-square test، independent t-test and paired t-test and covariance.

    Results

    Results showed that both groups were homogeneous on the socio-demographic differences. The mean state and trait anxiety in the intervention group compared with the control group was significantly reduced (P≤0/001). While controlling the effects of individual and social variables، the results showed significant differences between two groups in the mean scores of state and trait anxiety after the intervention (P≤0/001).

    Conclusions

    The Results confirmed supportive nursing care in reducing state، trait، and all anxiety of patients receiving electroconvulsive therapy. It is recommended to use this method for reducing anxiety in patients receiving ECT.

    Keywords: supportive care, anxiety, electroconvulsive therapy
  • Alimohammad Parviniannasab *, Sara Rosta, Mohammadali Vejdani, Ali Dehghani, Zahra Keshtkar, Narjes Anshorshori, Hannan Kashfi, Morteza Shamsizadeh Pages 25-36
    Introduction
    Thalassemia is a chronic genetic disease which similar to any other chronic illnesses it influences people’s psychological state. And they can be at the risk of getting depression. This study was designed to examine the impact of Partnership Care Model on Depression of Adolescent with β-thalassemia.
    Methods
    This quasi-experimental study was performed by selecting 60 Adolescents with β-thalassemia whom were randomly selected and classified into two groups of intervention (n=30) and control (n=30) groups in Shaheed Dastgheyb Hospital in Shiraz. The partnership care model of 4 main steps of orientation، sensitization، control and evaluation in the experimental group was administered for 3 months. Data collection tool was Depression Anxiety Stress Scale-21 questionnaire that assessed adolescents’ depression before and after 3 months which was completed by both groups. The data were analyzed using SPSS v. 16 and chi-square، t-tests and paired t-test.
    Results
    There was no significant difference in depression score between two groups before intervention p= (0/532). But the difference was shown significant between two groups after intervention using independent t test P = (0/0001). Pair t test showed a significant difference in the depression reduction in the test group after the intervention P= (0. 001)، whereas the mean depression score of the control group showed more reduction after the intervention than before the intervention، however the difference wasn’t significant p= (0/621).
    Conclusion
    Applying partnership care model can reduce level of depression in adolescents with β-thalassemia. Therefore، it is recommended to use this model to reduce depression in adolescent with β-thalassemia..
    Keywords: Depression, ?, thalassemia, Partnership care model, Adolescent
  • Toraj Hashemi, Bahram Paymannia Pages 36-44
    Background And Aim

    Nowadays، The importance of psycho – social issues in physical health of the individual and Investigation the personality traits of people with cancer has been considered as a major topic of interest of health psychologists in the field of health psychology. This study aimed to investigate the relationship between D type of personality and perceived stress with health behaviors in women with breast cancer was studied.

    Method

    In this descriptive study with correlation method، 60 women with breast cancer of Ahwaz Golestan hospital in 2013 selected by using convenient sampling methods. in order to variables measurement،personality D type tests (Denollet)، perceived stress scale (Kohen) health status questionnaireof Loge and Kass were used. The research data were analyzed using descriptive statistics and multiple regression analysis.

    Results

    In this study، there was a significant inverse relationship between D type of personality and perceived stress with health behaviors، (p<0. 01 and r=-0. 56) and (r=-0. 34 and p<0. 05)، respectively. The results of multiple regression analysis showed that D type of personality and perceived stress variables are good predictors of health behaviors in breast cancer patients.

    Conclusion

    according to findings of study، we can conclude that in health behavior of patients with breast cancer، Individual factors، especially negative emotions، social inhibition and also perceptual factors such as perceived stress، have played a decisive role. Accordingly، considering the characteristics of personality D type and perceived stress as predictors of health behavior factors in breast cancer patients is essential.

    Keywords: personality D Type, Perceived Stress, health behavior, breast cancer
  • Hadi Jafarmanesh *, Mahdi Ranjbaran, Katayon Vakilian, Koroush Rezaee, Soleyman Zand, Reza Tajik Pages 45-53
    Introduction
    Parents who have children with chronic disease are susceptible to anxiety and depression. Parental anxiety and depression is associated with decreased sense of responsibility toward care، education and nutrition for their children and also for their mental disorder effect on their children’s mental and emotional health. The purpose of this study was to determine parent’s anxiety and depression of children with chronic disease in Tehran Mofid pediatric Hospital.
    Method
    The present study is cross-sectional study that was conducted in 2010. 440 parents of hospitalized children with chronic diseases were selected with simple random sampling. Study’s tool was Hospital Anxiety and Depression Scale. Data were analyzed with descriptive statistics and Independent t-test and Pearson correlation tests.
    Results
    The results showed that 49. 1% of parents had moderate to severe and 24. 5% had mild anxiety. Also 31. 8% of samples were with moderate to severe depression and 27. 3% with mild depression. Child gender، location، duration of hospitalization of children showed significant association with the level of anxiety and depression (p<0. 05)، as well as a significant relationship between parent''s gender، history of anxiety and parent''s age with depression levels was observed (p<0. 05).
    Conclusion
    According to results of this study، it is recommended to screen depression in parents of children with chronic illnesses in hospitals and clinics
    Keywords: Anxiety, Depression, Parents, Children, Chronic diseases
  • Mohsen Rasouli, Jasem Bahramian *, Kianosh Zahrakar Pages 54-65
    Introduction
    Multiple sclerosis is one of the most common chronic diseases of central nervous system that can change people’s life especially in youth. It causes serious loss of quality of life and gradually increases people’s inability. One of the successful measures of therapeutic interventions in chronic patients is quality of life. Therefore، the present study was an attempt to investigate the effect of hope therapy on quality of life in multiple sclerosis patients.
    Methods
    In this study، one of the quasi- experimental designs called unequal control design was used. Sampling of this study was objective، voluntary and available. 24 subjects on voluntary basis in control and experimental groups were counted. Questionnaire of quality of life was used to collect data. After administering pre-test، experimental group participated in 8 sessions of 90 minutes of hope-therapy but control group received no interventions during the experiment. Both groups were finally post–tested. Data were analyzed with SPSS software and ANOVA test.
    Results
    The results showed that after therapeutic sessions، quality of life in experimental group in comparison to control group found a significant difference، while، gender effect wasn’t significant. The interactive effect of gender and intervention wasn’t also significant. It means that behavioral change of subjects participating in post-test on quality of life in both groups didn’t depend on their gender.
    Conclusion
    Hope-therapy improved quality of life in multiple Sclerosis patients. Therefore، using therapeutic approach in multiple sclerosis patients and other patients with chronic diseases is recommended.
    Keywords: Multiple sclerosis, quality of life, hope, therapy
  • Farahdokht Ranjbar, Shahrooz Rahbari *, Jamileh Mohtashami, Navid Nasiri Oskoee Pages 66-73
    Introduction
    Depression is a common mood disorder that causes distortion of the patient''s self-esteem. The first and most important factor in the formation of self-esteem is an interaction with family members. As one of the main risk factors of depression is distress in family processes، that means family functions in various conditions، therefore the present study was aimed to investigate the correlation between family processes and self-esteem in depressed patients.
    Methods
    180 depressed patients were selected by propose sampling. A questionnaire completed by self-report was used for data collection. It included 3 parts: demographic، family process scale and Rosenberg self-esteem scale. Data was analyzed by version 17 SPSS software.
    Results
    Family processes score in majority of samples was mediocre (53/86). The samples maximum and minimum score was in religious belief (7/55) and decision making (4/18) dimensions respectively. The self-esteem score in majority of samples was mediocre. Also results show that a positive and significant correlation between all the family processes dimensions، expect religious belief dimension، and self-esteem (p<0/00).
    Conclusion
    In general، majority of samples had a mediocre family processes and self-esteem، indicating a significant and positive correlation between family processes and self-esteem.
    Keywords: depression, family process, self, esteem
  • Anahita Khodabakhshi Kolaee, Morad Mehrara, Ali Navidian *, Leili Mosalanejhad Pages 74-85
    Introduction
    Assertiveness skills provides strategies for handling conflict، communicating assertively and developing relationships that can be applied both at work and in your personal life. The aim of this study was to study the effects of assertiveness training skills on the assertive and self-esteem male students of secondary schools.
    Method
    This study was experimental study before and after control group test. The participants of this research were selected form 30 students in secondary school in Khoramabad city 2012-2013. Data gathering was used via Cooper Smith Self Esteem Inventory (CSEI) and Assertiveness Self Report Inventory (ASRI). The experimental group was given 8 sessions’ weekly education assertiveness training skills. The control group did not receive intervention. In order to، explore the effects of assertiveness training skills on assertiveness and self-esteem among participants. For analyses the data were tested by t -test and covariate (ANCOVA).
    Results
    The results from ANCOVA Test revealed that assertiveness training group therapy increases self-esteem and the assertiveness training skills in experimental group. (P<0. 001)
    Conclusion
    The educational assertiveness training and other social skills training are recommend in all students group to prevent mental disorder and help promote students mental health in youth community.
    Keywords: Assertiveness training, Mental Health, self, expression, Education