فهرست مطالب

ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها - سال سوم شماره 3 (پاییز 1394)

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال سوم شماره 3 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اصیل پژوهشی
  • غلامرضا خادمی، نادر ناظری، عبدالکریم حامدی، نوشین عبدالله پور، مجید سزاوار*، حسن غلامی صفحات 141-146
    سابقه و هدف
    کودکان به دلیل کوچکی جثه و نداشتن توانایی های جسمی و فکری کافی قادر به دفاع از خود در برابر حوادث مربوط به اتومبیل نیستند. نحوه صحیح مراقبت از کودک در خودرو و استفاده از صندلی کودک یکی از عوامل مهم کاهش مرگ ومیر کودکان در حوادث ترافیکی می باشد. هدف این پژوهش بررسی آگاهی و نگرش والدین تحصیل کرده در مورد نحوه نگهداری کودکان در خودروهای شخصی می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی با روش نمونه گیری در دسترس بود که در سه ماهه تابستان 92 بر روی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و آگاهی و نگرش در بین واحدهای پژوهش توزیع و پس از تکمیل جمع آوری گردید. داده های جمع آوری شده با نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های مرتبط تجزیه وتحلیل گردید.
    یافته ها
    170 نفر از کارمندان دانشگاه در محدوده سنی 24 تا 57 سال در این پژوهش شرکت نمودند. بیشترین سطح تحصیلات مربوط به مقطع کارشناسی با 86 نفر (6/50%) بود. 8/28% شرکت کنندگان هیچ گاه از صندلی کودک در خودرو استفاده ننموده بودند. در مورد نوع صندلی مناسب سن و وزن کودک میزان آگاهی والدین بسیار کم بود و 2/88% پاسخ اشتباه دادند. پدران از مادران در زمینه سن استفاده از صندلی کودک آگاه تر و بیشتر از مادران از صندلی کودک استفاده نموده بودند (03/0=p و 008/0=p به ترتیب).
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان آگاهی متوسط والدین و نگرش ضعیف آن ها در زمینه نگهداری کودکان در خودروهای شخصی، پژوهشگران توصیه به برگزاری کلاس های آموزشی و توجیهی و آشنایی هر چه بهتر و بیشتر والدین با حوادث و خطرات ترافیکی به ویژه نحوه نگهداری کودکان در خودروهای شخصی در جهت ارتقای ایمنی کودکان در خودروهای شخصی می نمایند.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، والدین، آسیب های ناشی از تصادف، کودکان
  • محمدرضا مسعودی نژاد، علی قجری، نادره هزار خانی، اسماء علی یاری * صفحات 147-154
    سابقه و هدف
    بیوآئروسل ها با گستره وسیعی از اثرات بهداشتی شامل بیماری های عفونی و واگیر، اثرات سمی حاد، آلرژی و حتی سرطان در ارتباط می باشند و محیط های بیمارستانی از این منظر می تواند مشکلات ثانویه ای را برای بیماران و مراجعان ایجاد نمایند. هدف این مطالعه بررسی بایوآئروسل های قارچی در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان آیت الله طالقانی تهران با رویکرد مقایسه دو روش پلیت گذاری و بایوآئروسلمتری بود.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش میدانی، توصیفی – مقطعی بود. نمونه برداری با دو روش فعال و غیرفعال، در دو مرحله صبح و عصر و روی محیط کشت سابرودکستروز آگار، در ارتفاع 120 سانتی متر از زمین با دبی 5/35 لیتر بر دقیقه و زمان ماند 10 دقیقه انجام گردید. به علاوه اثر عوامل محیطی مانند دما و رطوبت نیز موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    75% محل های اندازه گیری از دیدگاه تعداد کلنی های قارچ در نوبت های مختلف نمونه برداری به روش پلیت گذاری در سطح B استاندارد مجموعه قوانین جی ام پی اروپا که سطح تمیز است، قرار داشتند و 80% محل های اندازه گیری درروش نمونه برداری فعال، در سطح C استاندارد مجموعه قوانین جی ام پی اروپا که سطح آلودگی متوسط است، قرار داشتند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، روش نمونه برداری فعال بیوآئروسل ها در مقایسه با روش پلیت گذاری، از حساسیت و دقت بیشتری برخوردار است. در مقایسه نتایج با استانداردها مشخص گردید بیشتر نقاط نمونه برداری شده ازلحاظ میزان آلودگی در شرایط خوب و قابل قبول قرار دارند و تعداد اندکی از مناطق نیاز به تهویه مناسب تری دارند. میزان تهویه با استفاده از سیستم های تهویه منطبق بر استاندارد های معتبر جهانی، می تواند نقش مهمی در بهبود کیفیت هوای داخل محیط های بیمارستانی ایفا نماید.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، هوای داخل ساختمان، بخش مراقبت های ویژه بیمارستان، بایوآئروسل، قارچ
  • سجاد انصاری، محمد جواد جعفری، رویا صدقی، منصور رضازاده آذری، رضوان زنده دل* صفحات 155-160
    سابقه و هدف
    تولوئن بعنوان یکی از مهم ترین آلاینده ها در صنایع مختلفی مانند پتروشیمی و رنگ مطرح می باشد. این ترکیب با تاثیر سمی بر سیستم تنفسی و عصبی شناخته شده است. جذب حلال ها بر روی بستر مناسب یک روش کنترل موثر برای ترکیبات فرار می باشد. جذب در بستر ساکن و سیال انجام می یابد. هدف از این مطالعه بررسی میزان جذب بخارات تولوئن بر روی بستر ثابت و سیالی از نانو زئولیت Y می باشد.
    روش بررسی
    بخارات تولوئن در رنج غلظتی 100-30 پی پی ام به شکل دینامیک تهیه گردید بطوریکه جریان ثابتی از بخارات تولوئن در راکتور وجود داشت. با 2 گرم نانو زئولیت Y میزان جذب بخارات تولوئن با کمک دستگاه گاز کروماتوگرافی مجهز به دتکتور یونیزاسیون شعله ای بررسی شد. اثر فاکتورهای مختلف مثل نوع بستر، دبی جریان هوا برای سیال سازی بستر، میزان ظرفیت جذب بخارات تولوئن مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    در بررسی میکروسکوپ الکترونی روبشی از نانو زئولیت Y قطر ذرات 59/8±34/154 نانومتر تخمین زده شد. جذب بخارات دینامیک تولوئن با غلظت30-100 پی پی ام توسط 2 گرم نانو زئولیت Y در رنج زمانی 50-40 دقیقه اشباع گردید. نتایج نشان می دهد دبی 3 لیتر بر دقیقه جریان مناسبی برای سیال سازی بستر فراهم می سازد. ظرفیت جذب بستر ثابت 45/41 میلی گرم و بسترسیال 65/62 میلی گرم تولوئن به ازای 2 گرم نانو زئولیت Y ارزیابی شد.
    نتیجه گیری
    کوچک شدن سایز ذرات جاذب سبب بالا بردن جذب می گردد ولی چسبندگی ذرات در بستر ثابت کار آیی جاذب را کاهش می دهد. در بسترسیال به دلیل وجود جریان هوا چسبندگی ذرات نانو کاهش یافته و جذب بخارات تولوئن افزایش یافته است. درنهایت می توان نتیجه گرفت بسترسیال برای جذب بر روی نانو ذرات مناسب تر از بستر ثابت می باشد.
    کلیدواژگان: تولوئن، بسترسیالY
  • سمیرا طراوت منش، سید سعید هاشمی نظری*، محمدرضا قدیرزاده، لیلا طراوت منش صفحات 161-168
    سابقه و هدف
    سوانح و حوادث ترافیکی در سراسر دنیا به عنوان علت اصلی ناتوانی و مرگ ومیر شناخته شده است. این مطالعه باهدف بررسی اپیدمیولوژیک سوانح و حوادث ترافیکی منجر به فوت در استان سیستان و بلوچستان اجرا شد.
    روش بررسی
    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی با استفاده از داده های موجود پزشکی قانونی در جمعیت تحت پوشش استان سیستان و بلوچستان در سال 91 که دچار سانحه ترافیکی شده و جان خود را ازدست داده بودند، اجرا شد. برای توصیف داده ها از شاخص های فراوانی و برای تحلیل داده ها از آزمون مجذورکای استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار STATA نسخه 11 انجام گرفت.
    یافته ها
    از میان افراد فوت شده در استان سیستان و بلوچستان 78.72 درصد مردان و 21.28 درصد را زنان تشکیل می دادند. میانگین و انحراف معیار سن± 16.930.196 سال بود. بیشترین علت فوت تصادفات رانندگی مربوط به آسیب به سروصورت بود. بین محل فوت و محل تصادف با انجام آزمون کای دو ازنظر آماری رابطه معنی داری وجود داشت (0.0001=p).
    نتیجه گیری
    ازآن جایی که کشته شدگان سوانح رانندگی عمدتا مردان و در سنین جوانی بودند بنابراین سیاست گذاری و سازمان دهی در پیشگیری از سوانح و مصدومیت ها به عنوان یک اولویت بهداشتی و یک ابزار کلیدی در ارتقای ایمنی در کشور است.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سوانح و حوادث، مرگ
  • گزارش موردی
  • طالب عسکری پور، الهه کاظمی، * حامد آقایی، مصطفی مرزبان صفحات 169-174
    سابقه و هدف
    پیشگیری از وقوع حوادث و حفظ سرمایه انسانی به عنوان محور اصلی توسعه هر کشور، از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. این مطالعه باهدف بهره گیری از مناسب ترین تکنیک های موجود جهت شناسایی خطرات و ارزیابی خطر، در راستای ارتقاء سطح ایمنی، کاهش حوادث و هزینه ها و صرفه جویی در زمان، انجام شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه، جهت شناسایی خطرات، از مرور مستندات، مصاحبه با متخصصین، برگزاری جلسات طوفان فکری، دانش و تجربه گروهی از کارشناسان مهندسی ایمنی و بهداشت حرفه ای استفاده شد. درنهایت خطرها بر اساس درجه باورپذیری در منطق فازی و روش تحلیل سلسله مراتبی رتبه بندی و مقایسه گردید.
    یافته ها
    از 11 مورد خطری که در مطالعه حاضر شناسایی شد، انفجار و آتش سوزی توربین گاز و ترکیدگی لوله های بخار تحت فشار، رتبه اول و سقوط در تانک ها، مخازن و کانال ها در رتبه دوم قرار گرفتند. همچنین مشخص شد نتایج حاصل از دو روش مورداستفاده در این پژوهش، باهم دیگر هم خوانی داشته و منطبق هستند.
    نتیجه گیری
    استفاده از منطق فازی در کنار روش های تصمیم گیری چندمعیاره ازجمله روش تحلیل سلسله مراتبی، رویکردی مناسب و مکمل جهت تعیین اولویت های کنترلی در سیستم ای ایمنی، فراهم می سازد. درواقع زمانی که تصمیم گیران در تعیین داده های سازگار، اتفاق نظر داشته باشند، استفاده از این دو روش به صورت مستقل، نتایج یکسان در رتبه بندی خطر در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، نیروگاه سیکل ترکیبی، ارزیابی خطر، حوادث
  • اصیل پژوهشی
  • علی مرادی، حمیدرضا گیلاسی*، جلیل حسنی صفحات 175-184
    سابقه و هدف
    حوادث ترافیکی یکی از مشکلات سلامت جامعه است که سالانه افراد زیادی را درگیر نموده است. یکی از دلایل عمده مرگ در ایران سوانح ترافیکی معرفی شده است. عوامل انسانی بیشترین عامل در وقوع حوادث و مرگ شناسایی شده است. این مطالعه به منظور تعیین سطح آگاهی، نگرش و عملکرد رانندگان موتورسیکلت در مورد مقررات راهنمایی و رانندگی در شهر کاشان انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی 200 راننده موتورسیکلت در شهر کاشان به طور تصادفی انتخاب شدند. نمونه گیری خوشه ایبا 10 شرکت کننده در 20 خوشه مورداستفاده قرار گرفت. انتخاب هر خوشه با استفاده از یک نمونه تصادفی از پیش شماره تلفن در هر منطقه از مناطق شهرداری انتخاب شد. ده راننده به صورت متوالی هنگام عبور از نقطه مشخص شده، توسط مصاحبه گر و یک افسر ارشد سازمان کنترل ترافیک کاشان مورد مصاحبه قرار گرفتند. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ موردبررسی قرار گرفت و اعتبار سازه با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی موردبررسی قرار گرفت. آزمون کای اسکوئر و نسبت شانس و در مواردی از رگرسیون لجستیک برای تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه به ترتیب 8/57%، 1/56% و 4/44 % از رانندگان موردبررسی دارای آگاهی، نگرش و عملکرد مناسب در زمینه مقررات راهنمایی و رانندگی بودند. این مطالعه نشان داد که ارتباط آگاهی با نگرش و عملکرد رانندگان در زمینه مقررات راهنمایی و رانندگی ازنظر آماری دارای ارتباط معنی دار نمی باشد. اما ارتباط نگرش با عملکرد رانندگان در این زمینه ازنظر آماری دارای ارتباط معنی دار بود (01/0>P). اختلاف عملکرد رانندگان موردبررسی برحسب متغیرهای سن، شغل و گواهینامه موتورسیکلت ازنظر آماری معنی دار بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد درمجموع عملکرد رانندگان در شهر کاشان در زمینه مقررات راهنمایی و رانندگی ضعیف است. و نیاز مبرم به تحقیق و مداخله در این زمینه وجود دارد.
  • منصور ضیایی، سید یونس حسینی*، هوشیار شریعتی، الهه خوشبو صفحات 185-190
    سابقه و هدف
    پیامدهای شغلی و اثرات آن بر سلامت پرسنل بهداشت و درمان در بسیاری از مطالعات مورد بررسی قرارگرفته است. فرسودگی شغلی تحت تاثیر کیفیت زندگی افراد می باشد که می تواند درنتیجه مواجهه طولانی مدت با استرس شغلی ایجاد گردد. پژوهش حاضر باهدف تعیین ارتباط بین فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 80 نفر از پرسنل شاغل شبکه بهداشت و درمان شهرستان کامیاران در قالب سه گروه شغلی انجام گردید. اطلاعات مربوط به کیفیت زندگی و فرسودگی شغلی به ترتیب با استفاده از پرسشنامه های کوتاه بررسی سلامت و استاندارد گلدارد جمع آوری شدند. داده های به دست آمده در نرم افزار آماری SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    55 درصد از کارکنان در گروه بهداشتی، 75/18 درصد در گروه پرستاری-مامایی و 25/26 درصد در گروه اداری-خدماتی شاغل بودند. کیفیت زندگی خوب، متوسط و ضعیف به ترتیب در 75/33، 60 و 25/6 درصد از کارکنان دیده شد. حدود 5/22 درصد از کارکنان در معرض فرسودگی شغلی پایین بودند و 5/77 درصد از آنان از فرسودگی شغلی متوسط رنج می بردند. ارتباط فرسودگی شغلی و همچنین کیفیت زندگی با ویژگی های دموگرافیک معنی دار نبود (05/0p)
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه معنی دار و معکوس بین فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی، می توان با ارتقای کیفیت زندگی کارکنان به طرق مختلف از فرسودگی شغلی و درنتیجه کاهش بهره وری آنان جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، فرسودگی شغلی، پرسنل بهداشتی
  • اسماعیل زارعی، علی درمحمدی * صفحات 191-198
    سابقه و هدف
    امروزه با پیشرفت و توسعه، چالش وقوع حوادث همواره رو به افزایش بوده است. پیش بینی، پیشگیری و کنترل حوادث مستلزم بررسی و تجزیه وتحلیل به موقع و اجرای اقدام کنترلی لازم می باشد. لذا این مطالعه باهدف تجزیه وتحلیل حوادث ثبت شده در 18 پایگاه مربوط به یک مرکز مدیریت بحران و فوریت های پزشکی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی بر مبنای حوادثی که در طول یک سال (مهر 1392 تا مهر 1393) در 18 پایگاه مربوط به یک مرکز مدیریت بحران و فوریت های پزشکی ثبت شده است، انجام گرفت. داده های موردنیاز، مطابق اهداف از پرونده های الکترونیکی استخراج و وارد فرم های طراحی شده در نرم افزار Access شد و سپس با استفاده از نرم افزار 18 SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در بازه یک ساله، درمجموع 10440 و به طور میانگین 128±870 نفر در هرماه دچار حادثه شده اند که از این تعداد 93/60% نفر مردان و 65/31 % نفر را زنان تشکیل می دادند. گروه سنی 20 تا 29 سال و کمتر از 10 سال، به ترتیب بیشترین 83/25% و کمترین 23/3% افراد حادثه دیده را تشکیل می دادند. نسبت افراد حادثه دیده غیر تصادفی (59%) به حوادث تصادفی (41%)، 4/1 برابر بود، اما نسبت افراد فوت شده در غیر تصادفی 4/7 برابر حوادث تصادفی بود. 99/66 % افراد بعد از حادثه به بیمارستان اعزام شده بودند. ماه شهریور با 17/11% نفر حادثه دیده، دارای بیشترین حادثه در طول سال بود. بیشترین حوادث مربوط به تصادفات وسایل نقلیه بود، درحالی که در حوادث غیر تصادفی به ترتیب بیشترین فراوانی مربوط به حوادث مغز و اعصاب و قلبی عروقی بود.
    نتیجه گیری
    پیشگیری و کاهش چشمگیر خسارت جانی و مالی ناشی از حوادث در کشور به دلیل تنوع بسیار بالای نوع و علل منجر به آن ها، نیاز به یک برنامه جامع ملی پیشگیری از حوادث و کاهش خسارات ناشی از آن ها دارد. همچنین ایجاد یک بانک اطلاعاتی جامع و اختصاصی از حوادث تصادفی و غیر تصادفی کل کشور می تواند برای برنامه ریزی، پیشگیری و کنترل حوادث نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی، تجزیه وتحلیل حوادث، وسایل نقلیه، مرکز مدیریت حوادث، فوریت های پزشکی
  • مریم فتحی شیخی، محسن شمسی*، محبوبه خورسندی، محمد حیدری صفحات 199-206
    سابقه و هدف
    حادثه به طورکلی وقوع پدیده ای نوظهور و ناگهانی است. بررسی ها نشان می دهد که اولین علت اصلی مرگ در 5 سال اول زندگی کودکان سراسر جهان سوانح و حوادث می باشد. پژوهش باهدف تعیین مهم ترین سازه های پیشگویی کننده رفتار مادران شهر خرم آباد در خصوص پیشگیری از سوانح و حوادث در کودکان آن ها صورت گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت مقطعی بر روی 261 نفر از مادران دارای کودک کمتر از 5 سال مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر خرم آباد انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی بود. اطلاعات پس از جمع آوری از طریق رگرسیون چند متغیره تحلیل و سازه های پیشگویی کننده رفتار مادران سنجیده شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات آگاهی مادران 58/53، موانع درک شده 51/61، خودکارآمدی 14/69 بود. سازه پیشگویی کننده در این پژوهش موانع درک شده، آگاهی و خودکارآمدی بود. این متغیرها بر اساس آزمون رگرسیون خطی درمجموع 20 درصد (202/0= R2) از تغییرات رفتار را پیشگویی نمودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه در ارائه آموزش به مادران در خصوص پیشگیری از سوانح و حوادث در کودکان باید بیشترین تاکید بر روی رفع موانع درک شده، افزایش خودکارامدی و آگاهی مادران صورت پذیرد تا بتواند با ارتقای عملکرد مادران منجر به کاهش سوانح و حوادث در کودکان و عوارض سوء آن گردد.
    کلیدواژگان: کودکان، مادران، سوانح و حوادث، پیشگیری، پیشگویی
|
  • Khademi Gh, Nazeri N., Hamedi A., Abdollahpour N., Sezavar M.*, Gholami H Pages 141-146
    Background And Objectives
    Children due to their small size and insufficient mental and physical abilities, are not able to defend themselves against accident, therefore childhood is the riskiest period of life. Different factors affect accidents occurrence and damages caused by them. The aim of present study was to assess knowledge and attitudes of parents regarding how to keep children in private cars.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional descriptive analytical study with easy sampling method which was performed during summer of 2013 on 170 personnel of Mashhad University of Medical Sciences. All participants signed an informed consent form, and then they received two questionnaires regarding demographic information and knowledge & attitude. Data were analyzed with SPSS version 16, using descriptive statistical tests, chi square and Mann Whitney tests.
    Results
    Knowledge of parents regarding how to carry children in private cars was in medium level and their attitude was weak. Gender did not affect knowledge and attitude level significantly (p>0.005).
    Conclusion
    Since knowledge level of parents was at medium level and their attitude was weak, researchers recommend performing educational classes to introduce parents with accidents and traffic dangers especially how to carry children in privet cars to improve children safety.
    Keywords: knowledge, attitude, parents, damages caused by accidents, children
  • Massoudinejad M. R, Ghajari A., Hezarkhani N., Aliyari A.* Pages 147-154
    Background And Objectives
    Bioaerosols are related to a wide range of health effects including infectious and contagious diseases, acute toxic effects, allergies and even cancer. From this perspective, the hospital environment can cause secondary problems for the patients and hospital visitors. The purpose of this study is Survey of Fungi Bioaerosols with the approach of compare two passive and active sampling methods in ICU ward of Taleghani Hospital in Tehran.
    Materials And Methods
    This is a field - cross – sectional study; the sampling carried out by active and passive methods in two stages of the morning and afternoon and on the Sabrodextrose agar medium. Sampling height was in 120 cm above the floor, with flow 35.5 liters per minute and retention time of 10 minutes. In addition, the effect of environmental factors such as temperature and humidity were studied.
    Results
    in view of number of fungi colonies in different turns with passive sampling method, 75% of measurement places were in B level (clean level) of EU GMP standard (European Medicine Agency); and in compared to passive sampling method of bioaerosols, 80% of stations were in C level (medium) of EU GMP standard.
    Conclusion
    Results showed that sensitivity and precision of active sampling method in comparison with passive method, is higher. By comparing the results with the standards, more sampling stations was determined, in terms of the level of contamination, were in good and acceptable conditions and Small number of areas, need to have more proper ventilation. Ventilation using mechanical system can play an important role in improving the quality of the air in hospital environments.
    Keywords: Air contamination, indoor air, ICU ward of Hospital, bioaerosol, fungi
  • Ansari S., Jafari Mj, Sedghi R., Rezazadeh Azari M., Zendehdel R.* Pages 155-160
    Background And Objectives
    Toluene is one of the most contaminations in the industries such as petrochemicals and painting. This compound are known with toxic effect on the respiratory and nervous system. Adsorption of solvents in a suitable bed is an effective controlling method for volatile components. Adsorption have been evaluated in the fixed and fluidized bed. The goal of this study is investigation of toluene vapors adsorption on a fixed and fluidized bed of Nano-zeolite Y.
    Materials And Methods
    Dynamic concentration of toluene vapors in the range of 30-100 ppm were obtained which stable flow of toluene vapors was generated. Toluene vapors adsorption with 2 g of Nano- zeolite Y was assessed by gas chromatography equipped with flame ionization detector. Various parameters such as type of bed, air flow rate for bed fluidization, and toluene absorption capacity was investigated.
    Results
    Size of zeolite Y particle was estimated 154/34 ± 8/59 nm by scanning electron microscopy. Dynamic adsorption of toluene in the concentration of 30-100 ppm was saturated in the time of 40-50 min by 2 g Nano-zeolite Y. The results show flow rate of 3 L/min provide suitable flow for bed fluidization. Toluene vapors adsorption in the fluidized bed was higher than the fixed bed. Adsorption capacity of fixed and fluidized bed for 100 g of Nano-zeolite Y was evaluated 45/45 and 62/65 mg, respectively.
    Conclusion
    Smaller particle size increased the adsorption level but adhesion of particles in the fixed bed reduce the adsorption efficiency. In the fluidized bed, due to air flow, adhesion of nanoparticles was reduced and the adsorption of toluene vapors have been increased. It can be concluded that fluidized bed of Nano-particles adsorption is better than fixed bed.
    Keywords: Nano, zolite Y, Toluene, Fluidized bed
  • Taravatmanesh S., Hashemi, Nazari Ss*, Ghadirzadeh Mr, Taravatmanesh L Pages 161-168
    Background And Objectives
    Road traffic injuries (RTIs) as the leading cause of morbidity and mortality are known all over the world. This study was conducted to investigate the epidemiology of fatal RTIs in the Sistan and Baluchistan province.
    Materials And Methods
    This study was a cross-sectional study using data gathered by Forensic Medicine Organization for who had a fatal traffic accident in Sistan and Baluchistan province of Iran in 2011. Means and proportions were used as descriptive measures. Association between categorical variables was assessed using Chi Square test. STATA 11 software was used for data analysis.
    Results
    Overall, of fatal RTIs 78.7% were males and 21.3% were women. The mean age of the patients entered into the study was (30.19±16.9).The ultimate cause of death in people died as a result of RTIs was head and face trauma. There was a significant association between location of death (prehospital and hospital) and crash site location (inner or outer city crashes) (p=0.0001).
    Conclusion
    This study showed that men are more killed in RTIs and are often at a younger age. The rate of road traffic injury and mortality is high and appropriate policy making and management for implementing immediate and effective programs for prevention of theses road traffic accidents is of high priority for safety promotion in the country.
    Keywords: Epidemiology, injuries, death
  • Askaripoor T., Kazemi E.*, Aghaei H., Marzban M Pages 169-174
    Background And Objectives
    Accidents prevention and protecting of human capital as the main element in the development of any country is important. This study aimed to use the best available techniques for identifying hazards and assessing risks, in lodge to improve safety, bring down accidents and costs and save time.
    Materials And Methods
    To identify hazards, a documentation review was used, interviews with experts, brainstorming sessions, knowledge and experience group of experts in occupational health and safety engineering were employed. Finally the risks were ranked and compared based on using the degree of Belief approach in Fuzzy logic and Analytical Hierarchy Process methods.
    Results
    In the present survey, among of the 11 instances of identifying hazards, explosion and fire gas turbines and bust steam pipes under pressure ranked in the first spot and drop down in tanks reservoirs and canals had second place. It was also noted that the effect of the two methods used in this study, are together compatible and consistent.
    Conclusion
    Using the Fuzzy Logic with Multi Criteria Decision Making techniques such as AHP are providing appropriate and complementary approach to identify priorities in the safety control system. In fact, when the decision-makers agree in determining the adjusted data, using these two independent methods will follow the same results in the risk rating.
    Keywords: Analytical Hierarchy Process, Fuzzy logic, Combined cycle power plant, Risk assessment, Accident
  • Moradi A., Gilasi Hr*, Hasani J Pages 175-184
    Background And Objectives
    Road traffic injuries (RTIs) compromise a large quantity of peoples annually, and are one of the most important causes of death in Iran. Human factors are amongst of the most leading causes of traffic accident mortality and morbidity. This study was conducted to evaluate the Knowledge, Attitude and practice of motorcyclist drivers regarding driving laws in Kashan.
    Materials And Methods
    Two hundred drivers were selected randomly in this cross sectional study. Cluster sampling with 10 participants in each cluster was used for selection of participants. 20 points were defined using a random sample of telephone numbers. Distribution points were such as one point selected in each zone of municipality zones. Ten consecutive drivers passing the specified point were interviewed by an interviewer and a senior officer of Traffic Control Organization of Kashan was responsible for assessment of practices. Reliability of questionnaire was evaluated using alpha Cronbach coefficient and construct validity was assessed by Principal component Analysis method. Chi square and odds ratio (OR) and logistic regression were used for assessment of relation between variables, when appropriate.
    Results
    Two hundred drivers were recruited in this study. Suitable Knowledge, Attitude and practice were seen in 57.8, 56.1 and 44.4 percent of respondents respectively. Related knowledge, attitude and performance drivers of road rules are not a statistically significant relationship. However, the relationship between drivers’ attitude and performance on this issue statistically was significant (p<0.01). Drivers’ performance differences in terms of age, occupation and motorcycle license is statistically significant (p<0.05).
    Conclusion
    We conclude that practice of Motorcyclist drivers of Kashan are weak regarding traffic laws and there is an emergent need for research and intervention in this regard.
    Keywords: Driver, Practice, Road traffic laws, Kashan
  • Ziaei M., Hosseini Sy*, Shariati H., Khoshboo E Pages 185-190
    Background And Objectives
    Occupational consequences and their effects on health and healthcare workers have been examined in many studies. Occupational burnout is affected by quality of life and it can be produced by long term exposures to occupational stress. The aim of this study was to determine the association between occupational burnout and quality of life among healthcare workers.
    Materials And Methods
    This study was conducted among 80 subjects of healthcare workers of Kamyaran city in three occupational groups. Data on quality of life and occupational burn-out was collected using SF-12 and standard Geldard (GBI)questionnaires, respectively.
    Results
    In general, 55, 18.75 and 26.25 percent of personnel were employed in health, Nursing-Obstetric and Administrative-Services groups, respectively. Good, moderate and poor quality of life was seen in 33.75, 60 and 6.25 percent of employees, respectively. While only 22.5 percent of workers were not exposed to occupational burnout, 77.5 percent of them suffered from mild condition of this disorder. The Correlation between occupational burn-out as well quality of life with demographic characteristics was not significant. A reverse and statistical significant correlation was found between quality of life and occupational burnout (P˂0.001).
    Conclusion
    Considering the reverse and significant association between occupational burn-out and quality of life, this disorder and reduction of productivity can be prevented by improving the quality of life of employees in different ways.
    Keywords: Quality of Life, Occupational Burnout, Health Personnel
  • Zarei E., Dormohammadi A.* Pages 191-198
    Background And Objectives
    Nowadays, with the progress and development, challenge of accidents occurrence is steadily increasing. Prediction, prevention and control of accidents are required of on time investigation, analysis and implementation of necessary control measures. Therefore, this study aimed to analysis of registered accidents in 18 database of a Disaster and Emergency Medical Management Center (DEMMC) was conducted
    Materials And Methods
    This cross sectional study was conducted based on accidents that recorded in during a year (from Sep 2013 to Sep 2014) in 18 database of a DEMMC. According to the objectives of the study, data required were extracted from electronic records and, were entered into forms designed in Access programs, then using the 18 SPSS were analyzed.
    Results
    In the interval a year, a total of 10,440 and average of 870 ± 128 people per month have been experienced an accident, so that, 60.93% men and 31.65% were women. The highest and lowest occurrence of accident related to the age groups 20 to 29 years (25.83%) and less than 10 years (3.23%), respectively. Ratio people that suffered in non-vehicle accidents (59%) to vehicle accidents (41%) was 1.4 fold, while mortality ratio in the non-vehicle accidents to vehicle accidents was 7.4 fold. 66.99% of people after the accident were hospitalized. September (11.17%) had highest accident occurrence in during the year. The greatest accidents involving vehicles, while accidents related to neurological and cardiovascular have the highest frequency among non-vehicle accidents, respectively.
    Conclusion
    Prevention and significantly reduction the life and financial losses resulting from the accidents in the country, because of the great variety of types and causes of them, need to a comprehensive and national program of accident prevention and reducing damage of them. In addition, Creating a comprehensive and specific database of vehicles and non- vehicles accidents of all country can have an important role in prediction, prevention and control of accident.
    Keywords: Safety, Accident analysis, Vehicle accidents, Accident Management Centers, Medical Emergency
  • Fathi Shekhi M., Shamsi M.*, Khorsandi M., Heaidari M Pages 199-206
    Background And Objectives
    Generally an accident occurs is an emerging situation. Studies show that the main cause of death in children in the first 5 years of life are accidents worldwide. More than 95 percent of injuries in children occur in low and middle incomes countries. These studies aimed to assess the predictive behavioral structures referred to health centers in the city of Khorramabad on preventive behaviors in children have been accidents.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study on 261 mothers of children less than 5 years in the city of Khorramabad. Data collection was carried out with an instrument based on HBM reliable and validity. The data were analyzed by the software SPSS and regression multivariable for prediction of construct HBM.
    Results
    The mean scores of knowledge mothers 53/58, perceived barriers 61/51, self-efficacy 69/14. Structures predicted in this study, perceived barriers, and self-awareness, respectively. These variables, linear regression analysis revealed a total of 20% (R2=0/202) were predictive of behavioral change.
    Conclusion
    Results confirmed that parental education should be focused on perceived barrier, selfefficacy and knowledge to prevent injuries and their consequences among children.
    Keywords: Children, Mothers, Accidents, Prevention, Prediction