فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 28 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین میرمحمدصادقی، علی ایزدیار* صفحات 11-42
    امروزه «خودکشی مساعدت شده پزشکی» از جمله موضوعات مهم و قابل تامل در حوزه حقوق پزشکی به شمار می آید که همواره کانون توجه اندیشمندان و صاحب نظران این عرصه بوده است. عمده مباحث مطروحه پیرامون این موضوع، دائر مدار «حق انتخاب مرگ» برای بیماران است. در این نوشتار، فارغ از دیدگاه های نظری موافقان و مخالفان این پدیده، به مطالعه تطبیقی سیاست گذاری های جنایی کشورهای انگلستان و آمریکا در مواجهه با این مساله پرداخته شده و در نهایت، وضعیت حقوقی ایران نیز در این زمینه مورد نقد و واکاوی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: خودکشی، پزشک، معاونت، انگلستان، آمریکا
  • حسن مرادزاده، حدیثه سالار کریمی* صفحات 43-75
    یکی از مسایل مهم حقوق امروز، مسوولیت مدنی مجموعه درمانی است که قانون مدنی و قانون مسوولیت مدنی نسبت به آن ساکت هستند. این در حالی است که احترام به بیمار و دفاع از حقوق انسان در مواقع بیماری و فوریت های پزشکی، بدون تبعیض سنی و جنسی و دارا بودن قدرت مالی، به عنوان منشور حقوق بیمار شناخته شده است. در این میان اگر قصور خدمت یا ارتکاب عمل اشتباه در برنامه ریزی یا اجرا باعث یک نتیجه ناخواسته شود و خساراتی را پدید آورد، بی شک چنین پاسخی شایسته انتظار بیماران نیست. متاسفانه با وجود افزایش حوادث پزشکی، رویه قضایی حاکم بر مراجع و بیمه مسوولیت مدنی پزشکی و پیراپزشکی نتوانسته اند پاسخ گوی خسارات وارده باشند و با توجه به این که در نظام حقوقی ایران، تاکنون در زمینه مسوولیت های پزشکی به جز چند ماده محدود در قانون مجازات اسلامی که از فقه اقتباس شده قانون خاصی به تصویب نرسیده است و دعاوی مسوولیت مدنی پزشکی بر مبنای قواعد سنتی حل و فصل می شوند، ضمن بررسی نمونه هایی از آراء محاکم تلاش شده است ضرورت تغییر در نظام مسوولیت مدنی پزشکی و تصویب مقرراتی ویژه در حقوق ایران و ایجاد نظام خاص جبران خسارت ناشی از حوادث پزشکی تبیین شود.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، مجموعه درمانی، خطای پزشکی، آراء پزشکی محاکم، جبران خسارت
  • محمد یکرنگی، رضا کولیوند* صفحات 76-104
    هوس ربایش یکی از اختلالات روانی است که باعث می شود شخص بیمار، جهت سرقت اشیاء، تحت فشار قرار گیرد. با توجه به پنهان بودن این اختلال و شمار بالای مبتلایان به آن، مسوولیت کیفری این اشخاص، یکی از مسائل مهم در حقوق کیفری است که با ابهامات فراوانی روبرو است. بنابراین، لازم است وضعیت مسوولیت کیفری این اشخاص بررسی شود. در راستای این امر، نوشتار حاضر ابتدا ویژگی های شخصیتی این بیماران و سپس، میزان اختیار شخص مجرم و شرایط روحی او حین ربایش کالا، که تاثیر مستقیم در میزان مسوولیت دارد را مورد بررسی قرار داده است. پس از آن، تاثیر این اختلال را به عنوان عامل رافع مسوولیت یا کاهش دهنده کیفر بررسی کرده و نتیجه گرفته شده است که هوس ربایش، به رغم آن که اختلال روانی حادی است، نمی تواند به عنوان عامل رافع مسوولیت در حقوق کیفری تلقی گردد؛ بلکه تنها می تواند به عنوان کیفیتی در راستای کاهش مسوولیت قلمداد شود.
    کلیدواژگان: اختلالات روانی، هوس ربایش، سرقت، عوامل رافع مسوولیت کیفری، کیفیات کاهش دهنده مس
  • مصطفی نصیری* صفحات 105-115
    در پرونده ی موسوم به هموفیلی ها، جامعه شاهد آن بود که به دلیل عدم تفکیک وظایف و تکالیف قانونی دستگاه های ذی ربط، بیماران موضوع این پرونده، دچار صدمات جبران ناپذیر جسمی، روحی و معنوی شدند. بنابراین تردیدی نیست که در راستای حمایت هرچه بیش تر از بیماران، تدوین مقررات جامع و مانع در کلیه ی زمینه ها و از جمله فرآورده های خونی، ازسوی قوه ی مقننه، امری اجتناب ناپذیر بوده و پر واضح است که در این صورت، جامعه بهتر می تواند به این هدف نائل آید. یکی از این قوانین، مقررات مربوط به وظایف و اختیارات نهادهای مرتبط با تهیه ی فرآورده های خونی مانند وزارت بهداشت، سازمان انتقال خون است. همواره این سوال مطرح می شود که وظایف قانونی هر کدام از دستگاه های مرتبط با این موضوع چیست؟ مسوولیت مدنی آن ها به چه صورت می باشد؟ آیا در واقع، بین دستگاه های مورد اشاره، تداخل وظایفی وجود داشته و قوانین مربوطه نیاز به بازنگری و اصلاح دارند؟ اصولا چه راه کارهایی برای جلوگیری از وقوع حوادث مشابه به لحاظ حقوقی وجود دارد؟ این مقاله درصدد است با تحلیل حقوقی موضوع، پاسخ مناسبی برای سوالات مذکور و راه کارهایی را به منظور حمایت قانونی از این دسته بیماران ارائه نماید.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، صدمات جسمی و معنوی، فرآورده های خونی
  • محمود عباسی*، احسان لطفی، حسن پاک طنیت صفحات 116-142
    اعتیاد به عنوان یک امری که هنجار اجتماعی و اخلاقی جامعه را مختل می کند در کشورهای مختلف دنیا به عنوان یک پدیده مجرمانه شناخته شده و با ابزارهای تادیبی از جمله حبس و جزای نقدی و در حد شدید و نهایی خود با مجازات سلب حیات و اعدام مواجه شده و رویکرد کشورها تا سال های اخیر برخورد سخت گیرانه در قالب مجازات های مذکور با معتاد همانند سایر مجرمان بوده است. مع الوصف، مجازات نیز اهداف مختلفی بالاخص تادیب و اصلاح مجرم دارد و قاعدتا این نیز باید در خصوص معتادان حاکم باشد. بررسی ها نشان می دهد که نه تنها اهداف مجازات ها درباره معتادین به مواد مخدر محقق نشده بلکه روز به روز به تعداد معتادان افزوده شده و اهداف مجازات ها در خصوص معتادین محقق نشده است. لذا رویکرد نوین کشورها تاسیس دادگاه های درمان مدار ویژه معتادین با ساز و کار جدید جهت درمان معتاد و پیش گیری از اعتیاد می باشد که در این مقاله به ابعاد مختلف آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: دادگاه های درمان مدار، معتاد، مواد مخدر، بازگشت
  • سید محمد هادی ساعی، مریم ثقفی* صفحات 143-167
    تله مدیسین به معنای پزشکی از راه دور یکی از طرق ارائه خدمات بهداشتی درمانی است که با استفاده از فناوری نوین و تجهیزات مدرن ارائه می شود. تله مدیسین خدمات گسترده ای نظیر مشاوره از راه دور، رادیولوژی از راه دور و جراحی از راه دور را در بر می گیرد. ارائه خدمات تله مدیسین به بیماران، نیازمند کسب رضایت آگاهانه آنان از نحوه ارائه خدمات، روش درمان و میزان خطرات احتمالی این روش است. ارائه کنندگان خدمات تله مدیسین گاه پزشکان و گاه مراکز درمانی هستند. زمانی که این خدمات توسط پزشکان ارائه می شود طرف قرارداد بیمار، پزشکی است که برای مثال به مشاوره یا درمان اینترنتی و آن لاین او می پردازد و مسوولیت این پزشک نیز گاه در قالب مسوولیت قراردادی ناشی از نقض تعهدات قراردادی و گاه در قالب مسوولیت قهری ناشی از خطای او محقق می شود. در مقابل هنگامی که خدماتی نظیر جراحی از راه دور به بیمار ارائه می شود، مرکز درمانی که جراحی در آن واقع می شود، طرف قرارداد بیمار است. با وجود این که در این فرض رابطه قراردادی میان بیمار و پزشک راه دور متصور نیست اما مسوولیت خطاهای پزشک به صورت تبعی و بر اساس مبانی ای نظیر مسوولیت کارفرما، مسوولیت جانشینی و نمایندگی ظاهری با مرکز درمانی مطرح می باشد.
    کلیدواژگان: تله مدیسین، پزشک راه دور، مرکز درمانی، بیمار، مسوولیت مدنی در تله مدیسین
  • سعید شیخ*، محمد صادق جمشیدی راد صفحات 168-200
    نظام عدالت کیفری در کاربرد ابزار مجازات و به منظور محاط نمودن آزادی های فردی و اجتماعی و توجیه به کارگیری کیفر، از اصول و مبانی مختلفی پیروی می کند که در زمینه درمان به روش رحم جایگزین، این معیارها به شیوه نوینی به کار گرفته می شوند. بررسی های صورت گرفته نشان گر آن است که صرف بهره مندی نوع دوستانه از رحم جایگزین در قلمرو هیچ یک از اصول محدود کننده آزادی جای نمی گیرد و تنها برخی ابهامات در رابطه با جایگزینی تجاری وجود دارد. در مورد آثار و پیامدهای رحم جایگزین نیز با استفاده از اصول و معیارهای جرم انگاری حقوق جزا می توان برخی از چالش ها و ناهنجاری های ناشی از این شیوه درمانی را مورد جرم انگاری قرار داد. در این زمینه اصول منع ضرر، قانون گرایی اخلاقی و رفاه اجتماعی نقش فعالی را ایفا می نمایند، ولی برخی اصول مانند اصل پترنالیسم، کاربرد چندانی در این ارتباط نخواهند داشت.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، اصول جرم انگاری، اصل ضرر، اصل قانون گرایی اخلاقی، اصل رفاه، اصل پترنالیسم
|
  • Hossein Mirmohamad Sadeghi, Ali Izadyar * Pages 11-42
    Abstract One of the most important and controversial issues in medical law is “Physician Assisted Suicide” that during the recent decades, it has been a challenging issue among the jurists, criminologists, doctors and even the patients themselves, as a part of the vulnerable population of society. This subject has had its own supporters and opponents. Core of these disputes is the “Right to Die” for the patients. From the perspective of criminal law doctrines, there is a significant difference between the Euthanasia and the above mentioned subject, from the view of doctor’s direct or indirect participation in the patient’s death; which means that doctor is involved in euthanasia directly and provides assistance in the physician assisted suicide. In other words, in direct participation, “doctor” does the actus reus of murder, but in indirect participation, she only helps the “patient” to kill himself. In criminal policy of Iran, suicide is not permissible under the influence of religious and juridical doctrines, but has not been criminalized, and therefore it concluded that assistance in suicide should not be considered criminal. Nevertheless, the legislator of Iran has criminalized aiding and facilitating suicide through the computer systems, telecommunication systems or data carriers, as an independent crime. This article has criticized and analyzed the foundations of criminalization of this issue, as well as, the methods of penal reaction of Iranian legal system toward this problem; and finally has proposed that criminalization of “Physician Assisted Suicide” as an independent crime in order to respect human life and prevent deviant act of suicide.
    Keywords: Medical Law, Assistance in Suicide, Right to Die, Assistance, Suicide, Doctor's Criminal Responsibility
  • Hasan Moradzadeh, Hadiseh Salar Karimi * Pages 43-75
    Nowadays, one of the important problems of law is tort of treatment system which civil law and tort of 1339 are quiet towards it. whereas, respect to patient and defence of human rights at the time of sickness and medical urgencies, has been known as the charter of patient rights without paying attention to age, gender and financial discrimination. Contemporary, if any fail in service or any mistake in planning or implementation causes unintentional consequence and damages, undoubtedly such an action is not appropriate to the patients’ expectation. Unfortunately Regarding to medical damage's increase, the Iranian law system has never been an appropriate responder for compensation of damages. And concerning this point that in Iran's law in which no specific law has been enacted in the context of medical liabilities except some limited provisions in Islamic Penal Code adapted from jurisprudence, and the action of tort is solved based on traditional principles of tort. So it is tried to clarify the necessity of change in medical‌ tort system and make special regulations in Iran's law and creation of a special system for compensation of‌ damages resulted of medical incidents in addition‌ to study a sample of verdicts of courts and professional commissions of medicine.
    Keywords: Tort, Treatment system, Medical error, Medical verdict of courts, Damage compensation
  • Mohammad Yekrangi Pages 76-104
    Kleptomania is one of the psychological disorders which make a patient rob objects. Based on the high rate and hidden feature of this disorder, reviewing the criminal liability of these patients are so important in criminal law and it faces with lots of vagueness. Reaching this aim, first of all, the most important features of this disorder and then the discretion and his psychological situation in the time of theft will be considered by this paper. Furthermore, it scrutinizes the effect of this disorder as an excuse or mitigating factor and concludes that despite the fact that Kleptomania is an acute psychological disease, it cannot be considered as an excuse but mitigating factor.
    Keywords: Psychological Disorder, Kleptomania, Theft, Excuse, Mitigating Factor
  • Mostafa Nasiri * Pages 105-115
    In a case named “hemophiliha”, the society has observed that because of not separating legal duties and obligations of the related systems, the patients of the case suffered from some irreparable physical and mental damages. So, there is no doubt that in order to provide more support for the patients, it is inevitable to legislate comprehensive regulations by the legislative power for all the fields and especially for blood products. And it is so clear that the society can achieve this goal easily in this way. One of these regulations is the act regarding duties and authorities of the institutions providing blood products such as Ministry of Health and Medical Sciences, Blood Transfer organization and etc. This question is always posed that what are the legal duties of the related organizations? How are their civil liabilities? Is there really any duty overlap among the mentioned organizations and is it necessary to modify the related acts? And basically what legal solutions are there to prevent similar occurrences? In this article, by considering legal authorities’ ideas and analyzing the subject legally, the author tries to find an appropriate respond for the mentioned questions and offer some solutions for providing legal support for these patients.
    Keywords: Civil liability, Physical, mental damages, Blood products, Regulations
  • Mahmoud Abbasi *, Ehsan Lotfi, Hasan Pak Tinat Pages 116-142
    Addiction, which offends social and moral norms, has been considered as a criminal phenomenon in most of the countries all over the world and has been confronted by various punishment mechanisms which fluctuate from fine and imprisonment to sever punishments such as execution. Dominant approach toward addiction has been considered as "strict" on the part of the states involved employing all above- mentioned punishments. However, it is widely accepted that general punishment should be directed toward rehabilitation and addiction is not exception to this rule. According to the research done in domain of drug abuse it has been proved that not only the rehabilitation of drug user has not been realized but also the number of the criminals in question has dramatically increased. Thus new approach of most states is establishment of treatment- centered drug courts in addition to having new mechanism regarding treatment of the addict and prevention of addiction.
    Keywords: Treatment – center drug courts_addict_drug_rehabilitation
  • Mohammad Hadi Saei, Maryam Saghafi * Pages 143-167
    Telemedicine meaning long-distance medicine is one of the ways to provide health care services that takes place using technology and modern equipment. Telemedicine includes services such as telecouncil, teleradiology and telesurgery. Providing telemedicine services to patients is required their informed consent on the delivery of services, the method of treatment and its rate risk. Telemedicine service providers are either physicians or medical centers. When these services are provided by physicians patients` party is for example a physician who takes his council, and internet and online treatment, and the physicians` liability occurs either in the form of contractual liability resulting from fails to perform of contractual obligation or tortious liability resulting from his negligence. In contrast, when services such as telesurgery is provided to the patient, medical center when the surgery will be offered, patients` party. Although in this assumption, we do not imagine a contractual relationship between patient and remote physician, but liability of medical errors is based on some principles like superior respond eat, apparent agency and vicarious liability.
    Keywords: Telemedicine, Remove Physician, medical center, patient, tortious liability in telemedicine
  • Saeid Sheikh *, Mohammad Sadegh Jamshidi Rad Pages 168-200
    The criminal justice system in application of penal instruments and in order to incorporate personal and social freedoms and for justifying employing punishment, follows different fundamentals and principles and in the field of surrogacy treatment, these criteria are applied in a new style. Conducted studies indicate that the mere altruistic use of surrogacy is considered among none of the principles restricting the freedom and there are only certain ambiguities with respect to commercial replacements. Also about the implications and consequences of surrogacy, using the principles and criteria of criminalization of criminal law, some of the challenges and anomalies resulting from this treatment method can be criminalized. In this context, the principles of prohibition of harm, ethical commitment and social welfare will play an active role, but some principles such as the paternalism principle may have limited application in this regard.
    Keywords: surrogacy, the criminalization principles, harm principle, principle of ethical commitment, the welfare principle, paternalism principle