فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 44 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهنام قنبرپور*، سیدابوالقاسم نقیبی صفحات 7-26
    انتخاب جنسیت فرزندان یکی از دغدغه های مهم بشری بوده است. امروزه با پیشرفت فناوری ژنتیک برای انتخاب فرزندی با جنسیت مورد نظر زوجین از روش ژنتیکی پیش از لانه گزینی با اهداف متعددی نظیر پیشگیری از بیماری های وابسته به جنس و علاقه والدین به فرزندی با جنس خاص صورت می گیرد. پرسشی که مطرح است آن است که آیا چنین عملی که منجر به تصرف در فضای کروموزوم ها می شود با مبانی شرع مطابقت دارد؟ برخی از فقی هان حکم چنین عملی را حرام و مصداق تغییر در خلقت و مخالف با مشیت الهی تلقی نمودند و عده ای دیگر آن را با ذکر شرایطی بلامانع می دانند. پژوهش حاضر که با روش توصیفی تحلیلی به منظور اثبات مشروعیت انتخاب جنسیت سامان یافته است، بر این عقیده تاکید می ورزد که پیشرفت علمی این فرصت را برای انسان فراهم آورده است تا با شناخت روابط حاکم بر طبیعت از برخی قوانین و سنن آفرینش به بعضی دیگر روی آورد، لذا این روی آورد نه تنها مغایرت با مشیت الهی ندارد، بلکه گذر از مشیتی به مشیت دیگر است و مشروعیت آن با ادله ای چون اصل اباحه و قواعد فقهی تسلیط، لاضرر و لاحرج قابل توجیه است.
    کلیدواژگان: فقه، حکم شرعی، اصل اباحه، قاعده تسلیط
  • محمدباقر مقدسی*، جواد یزدانی صفحات 27-53
    حمایت از کلیه افراد اجتماع یکی از مهم ترین تکالیف دولت ها است. با این حال، برخی از گروه ها، از جمله بیماران، به دلیل ویژگی های آسیب پذیری که دارند، نیازمند توجه ویژه هستند. دولت ها جهت انجام این تکلیف از ابزارهای مختلفی بهره می برند. استفاده از حربه کیفر و جرم انگاری رفتارهایی که مانع انجام این تکلیف بوده و یا ناقض حقوق افراد است، از مهم ترین ابزارها است. با توجه به خلاف اصل بودن جرم انگاری، باید از آن در موارد محدود و تنها به عنوان آخرین ابزار استفاده کرد و موارد استفاده نیز نیازمند توجیه است. از این رو، اصول و مبانی مختلفی در راستای توجیه آن مطرح شده است. اصل آسیب، پدرسالاری قانونی، اخلاق گرایی و کمال گرایی قانونی مهم ترین این اصول هستند. تدقیق در قوانین کیفری ایران نشان می دهد که می توان ردپای هر یک از این اصول را در جرم انگاری رفتارهای مجرمانه مختلف مشاهده نمود. این امر در خصوص جرم انگاری هایی که در راستای حمایت از بیماران صورت گرفته نیز، صدق می کند. یافته های این مقاله نشان می دهد که اصل آسیب بیشترین تاثیر را در قانونگذاری کیفری ایران در حمایت از بیماران داشته است. همچنین مصادیقی از جرم انگاری در راستای حمایت از بیماران در چارچوب اصول اخلاق گرایی قانونی و کمال گرایی قانونی یافت گردید. در مقابل، عناوین مجرمانه که بر اساس اصل پدرسالای قانونی وضع شده باشد، مشاهده نگردید. این مقاله در تلاش است با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی، ضمن بیان اصول و مبانی جرم انگاری، قوانینی که بر مبنای این اصول و در راستای حمایت از بیماران وضع شده اند را از مجوعه قوانین کیفری استخراج و تحلیل و بررسی نماید.
    کلیدواژگان: بیمار، جرم انگاری، اصل آسیب، حمایت کیفری
  • فریدون نهرینی، مریم احمدی پرتوی* صفحات 55-75
    دولت در مقام تامین بهداشت عمومی و رفع نیازهای پزشکی و درمانی از طریق سازمان انتقال خون ایران و با نظارت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبادرت به تولید و توزیع خون و فرآورده های خونی می نماید. طرح دعاوی متعدد جبران خسارت خون های آلوده، سازمان را بر آن داشته که با توسل به ماده 11 قانون مسوولیت مدنی مصوب 1339، مدعی معافیت از جبران خسارت ناشی از انتقال خون در اعمال حاکمیت دولت گردد. این حقیقت که عملکرد مراجع دولتی در تامین خون جزء کدام یک از اعمال حاکمیت یا تصدی دولت است، محل مناقشه است و نقش به سزایی در فراز پایانی ماده قانونی موصوف به عنوان استثنای جبران زیان ناشی از انتقال خون دارد.
    در مقاله حاضر تلاش شده با ارائه تفسیری صحیح از ماده 11 قانون مسوولیت مدنی و با توجه به میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی 1354، قانون مدیریت خدمات کشوری 1386، قانون آیین دادرسی کیفری 1393، منشور حقوق شهروندی 1395، قانون اساسی و آرای محاکم قضایی لزوم جبران زیان ناشی از اعمال سازمان انتقال خون و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مسوولیت مدنی، اعمال حاکمیت، خسارت ناشی از انتقال خون، مراجع دولتی
  • نبی الله غلامی*، محمود عباسی، سکینه سلطانی کوهبنانی صفحات 77-94
    موضوعیت یا طریقیت داشتن جنون به عنوان یکی از عوامل رافع مسوولیت کیفری از جمله چالش هایی است که در پرتو یافته های روانپزشکی در خصوص مسوولیت کیفری مجانین مورد توجه قرار گرفته است. تفاوت این دو رویکرد در آن است که چنانچه جنون برای رفع مسوولیت کیفری موضوعیت داشته باشد، صرف احراز آن توسط مقام قضایی، منجر به رفع مسوولیت از شخص مجنون خواهد شد، اما در صورتی که برای جنون قائل به طریقیت باشیم، تنها در صورتی می توان جنون را رافع مسوولیت کیفری دانست که جنون شخص منجر به اخلال در ادراک و قوه تمییز شود. از این رو هدف اصلی این پژوهش، مشخص کردن موضوعیت یا طریقیت داشتن جنون در قوانین کیفری ایران است و بدین سان سوال اصلی این پژوهش، بدین صورت قابل طرح است که «حسب قوانین کیفری ایران، جنون برای رفع مسوولیت از مرتکب جرم، دارای موضوعیت است یا طریقیت؟». در این نوشتار با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و استفاده از رویه قضایی ایران، چنین نتیجه گرفته شده است که هرچند رویکرد اصلی مقنن این است که جنون در صورتی موجب زوال مسوولیت کیفری خواهد شد که باعث از بین رفتن اراده یا قوه تمییز باشد (طریقیت داشتن جنون)، با این حال نحوه نگارش ماده 149 قانون مجازات اسلامی (1392 ش.) به گونه ای است که می توان موضوعیت داشتن جنون برای رفع مسوولیت کیفری را نیز از آن استنباط کرد.
    کلیدواژگان: اختلالات روانی، جنون، اراده، قوه تمییز، مجازات، مسئولیت کیفری
  • سحر کریم نیا*، مریم کریمی نیا صفحات 95-115
    با وجود پیشرفت های چشمگیر در دانش پزشکی، ماهیت حوادث پزشکی، ناشناخته های موجود در این علم و بسیاری از عوامل دیگر موجب شده است که گاهی مداخلات پزشکی، موفقیت آمیز نبوده و مرگ یا صدمات بیشتر به بیمار را در پی داشته باشد و این در حالی است که نظریه مسوولیت مبتنی بر تقصیر در حل مسائل مرتبط با حوادث پزشکی همواره راه حلی مطلوب ارائه نمی دهد، به ویژه آنکه گاهی در ایجاد چنین حوادثی هیچ تقصیر و قصوری رخ نداده یا قابل احراز نیست. از این رو برخی کشورها برای جبران کامل خسارت قربانیان این حوادث نظام های خاصی مقرر نموده اند که از جمله آن ها صندوق تضمین خسارت قربانیان حوادث پزشکی است که فلسفه آن جبران کامل خسارت بیماران در موارد فقدان قصور و تقصیر یا عدم امکان احراز آن است. در این مقاله پس از بررسی ضرورت ایجاد این صندوق به توضیح و بررسی قابلیت های فقهی و حقوقی موجود در نظام حقوقی ایران در این زمینه پرداخته شده است. همچنین در نهایت ماهیت حقوقی این نهاد، چگونگی تامین منابع مالی و شرایط لازم جهت مراجعه به این صندوق مورد تبیین قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: حوادث پزشکی، تقصیر و قصور، صندوق تضمین خسارت
  • محمد آشوری، ابراهیم ابراهیمی* صفحات 117-141
    از سال 1389 و اصلاحیه قانون مبارزه با مواد مخدر و روانگردان، رویکرد قانونی نسبت به معتادان و بیماری اعتیاد تغییر یافت و عنوان مجرمانه از آن سلب شد. سلب این عنوان مجرمانه مشروط بوده است، زیرا که مقنن با استفاده از یکی از جایگزین های تعقیب، یعنی تعلیق تعقیب، توقف تعقیب شخص معتاد را به درمان اعتیاد در مدت مشخص مشروط ساخته است. لذا مقام قضایی می تواند برای یک بار با اخذ تامین مناسب و تعهد به ارائه گواهی موضوع ترک اعتیاد، نسبت به تعلیق تعقیب به مدت شش ماه اقدام و معتاد را به یکی از مراکز موضوع ماده مزبور معرفی نماید. مراکز مذکور موظفند ماهانه گزارش روند درمان معتاد را به مقام قضایی یا نماینده وی ارائه نمایند. در صورت تایید درمان و ترک اعتیاد با صدور قرار موقوفی تعقیب توسط دادستان، پرونده بایگانی و در غیر این صورت طبق مفاد این ماده اقدام می شود. تمدید مهلت موضوع این تبصره با درخواست مراکز ذی ربط برای یک دوره سه ماهه دیگر بلامانع است. این رویکرد تقنینی به عنوان تحولی مهم، به رویکرد حقوق کیفری نسبت به معتادان خاصیتی درمانی بخشید. حال با گذشت حدود شش سال از تصویب این قانون این بحث اهمیت دارد که از یکسو تا چه اندازه نهاد «تعلیق تعقیب» مورد استفاده مقام های قضایی قرار گرفته و از سوی دیگر از میان این موارد استفاده، چه میزان از آن ها به درمان موفقیت آمیز شخص معتاد منتهی شده است. از آنجا که وجود فاصله زیاد میان رویکرد قضایی و رویکرد تقنینی نتیجه کلی این مقاله است، مقتضی است تا در این خصوص با سنجش قضایی کاربست تعلیق تعقیب در کنار آسیب شناسی این نهاد و نحوه به کارگیری عملی آن، درصدد ارائه تدابیر، راه حل ها و شیوه هایی تلاش خواهد شد که می توانند با رفع چالش های عملی، درمان موثرتر معتادان به مواد مخدر و روانگردان را تضمین نماید.
    کلیدواژگان: تعلیق تعقیب، معتاد، رویکرد تقنینی - قضایی، درمان
  • داریوش ولی نواز*، جواد واحدی زاده صفحات 143-174
    اجرای کیفر همیشه تضمین کننده بازاجتماعی کردن بزه کار نیست و در شرایطی عدم تحمل کیفر توسط بزه کار مطلوب تر و مطابق با موازین حقوق کیفری و جرم شناسی است. با همه سخت گیری ها در راستای تحقق اهداف نظام عدالت کیفری، قانون شرایط خاص بزه کار را با کسب نظر کارشناسی پزشکی قانونی در بیماری نسبت به اجرای کیفر در تشدید یا تاخیر بهبودی و شرایط ویژه زنان را مورد تبیین قرار داده است. احراز شرایط مورد نظر قانونگذار در کنار طیف وسیعی از بیماری ها و پیشرفت روش های درمانی باعث شده است تا پزشکی قانونی راه خطیر و دشواری را در صدور نظرات کارشناسی داشته باشد. بنابراین لازم است معیارهای مشخص، علمی و محکمه پسندی را تهیه و تدوین نماید. در این تحقیق هدف این است که علاوه بر تبیین مراد مقنن در حقوق کیفری، با مشخص کردن معیارهای دقیق به علل عدم اجرای کیفر حبس در انواع بیماری ها اشاره نماید. حقوق کیفری ما علی رغم توجه ویژه به بیماری بزه کار، با به کاربردن الفاظ کلی و اصرار بر اجرای کیفرهای حدی حتی با فرض ضرر بر فرد، عدم توجه به بیماری های مسری، نداشتن زندان با بخش های مجزا و تجهیزات درمانی لازم با نقص رو به روست. دسته بندی انواع بیماری ها با ذکر مصادیق و علل عدم تحمل حبس در کنار معیار مدون و علمی برای اظهار نظر کارشناسی عدم تحمل حبس از جمله نتایج حاصله است.
    کلیدواژگان: پزشکی قانونی، حقوق کیفری، تحمل حبس
  • سعید حبیبا*، محمد معین اسلام صفحات 175-190
    جهانشمولی تجارت در دارایی های فکری، به این معنا است که در حال حاضر، منابع اطلاعاتی ناملموس، فارغ از مرزبندی های سیاسی، در هر جا و همه جا، تولید، مبادله و مصرف می شوند. در این پژوهش، مقصود ما از جهانی سازی، فرایند یا مجموعه فرایندهایی است که یک اقتصاد جهانی هماهنگ، محیط زندگی واحد و یک شبکه پیچیده و فعال ارتباطات که سراسر گیتی را دربر می گیرد، شامل می شود. بدین سان، نظام حقوق خصوصی و مالکیت فکری کشورهای جهان، مجموعه ای به هم وابسته را تشکیل داده و مرزهای جغرافیایی، سیاسی و اجتماعی، اگرچه به طور کامل نابود نمی شوند، اما کم رنگ خواهند شد. این مقاله، درصدد بررسی حقوقی سیاستگذاری های مختلف در زمینه توسعه و چالش های آن برای جهانی شدن نظام حقوق مالکیت فکری است. یکی از مهم ترین چالش های جهانی سازی، اتخاذ اقدامات ضروری جهت حمایت از تغذیه و بهداشت عمومی و نیز منافع عمومی کشورهای در حال توسعه در حمایت از بخش های حائز اهمیت حیاتی برای توسعه اجتماعی، اقتصادی و فناورانه است. توجه به این چالش ها برای بهداشت و سلامت عمومی باعث گردید در مقدمه موافقت نامه تریپس، به نیازهای خاص کشورهای کم ترتوسعه یافته به برخورداری از بیشترین انعطاف در تطبیق و اجرای داخلی قوانین و مقررات اشاره شود. در این مقاله، ابتدا به معرفی موضوع و چالش توسعه پرداخته و سپس نحوه تعامل و برخورد سازمان های بین المللی را با چالش توسعه در فرایند جهانشمولی نظام حقوق مالکیت فکری بررسی خواهیم نمود.
    کلیدواژگان: توسعه، جهانی سازی، نظام حقوق مالکیت فکری، سازمان جهانی تجارت، موافقت نامه تریپس، سلامت و بهداشت عمومی
|
  • Behnam Qanbarpour *, Sayyid Abulqasem Naghibi Pages 7-26
    Selection of the gender of children has been one of the major humanitarian concerns. Nowadays, with the advancement of genetic technology, couples are choosing a gender-specific child of a pre-implantation genetic method with many goals such as preventing sexually transmitted diseases and the interest of parents in a child of a specific gender. The question that arises is whether such a practice that captures the space of chromosomes complies with the principles of shariah? Some jurisprudents have considered the practice of such an act as a prohibited form of change in creation and contrary to divine providence, and others consider it as impermissible. The present research, which has been arranged by a descriptive-analytic method to prove the legitimacy of gender selection, emphasizes the idea that scientific advancement has provided this opportunity for human beings to discover some of the laws and traditions of creation to others by recognizing the relations of nature. Therefore, this conversion is not only contrary to divine providence; it is also a transit from one's perspective to another's providence, and its legitimacy is justified by adjectives such as the principle of the law and the rules of jurisprudence of the law, the law and the law.
    Keywords: Jurisprudence, Sharia Law, Principle of Law, Rule of Law
  • Mohammad Bagher Moghaddasi *, Javad Yazdani Pages 27-53
    Supporting form all community members is one of the most important duties of governments. However, some groups, including patients, need to special attention because of their vulnerability. Governments use a variety of tools to do this assignment. The use of punishment and criminalization of behaviors that impede this task or violates the rights of individuals is one of the most important tools. It should be used in limited cases and only as the last resort, and the use cases also need to be justified, because it is contrary to principle. Hence, various principles have been developed to justify it. Harm principle, legal patriarchy, moralism and legal perfectionism are the most important of these principles. Searching Iran's penal code shows that it is possible to trace each of these principles to the crime of different criminal behavior. This is also true for cases of criminalization in support of patients. The findings of this paper shows that the principle of harm has the most impact on Iran's criminal law in protecting patients. Similarly, examples of crime in support of patients were found in the framework of the principles of legal moralism and legal perfectionism. On the other hand, there were no criminal offenses based on the legal paternal principle. This article tries to extract and analyze the laws based on these principles and in order to protect the patients from the collection of criminal laws, using the descriptive and analytical method, while expressing the principles and principles of crime.
    Keywords: Patient, Criminalization, Principle of Harm, Criminal Protection
  • Fereidoon Nahreini, Maryam Ahmadi Partovi * Pages 55-75
    The government is engaged in producing and distributing of blood and blood products as a part of public health, medical and therapeutic needs through the Iranian blood transfusion organization which works under supervision of ministry of health and medical education. The multiple lawsuits of compensating blood infections have prompted the organization, to claim exemption from compensation of blood transfusion in sovereignty action by resorting to article 11 of civil liability act 1960. The fact that the government's function in supplying blood as one of the sovereignty or enterprise action, is a controversial issue and has a significant role in ending described law as an exception to the compensation for damage of blood transfusion.
    The present paper attempts to provide an accurate interpretation of article 11 of civil liability act 1960 and according with the international covenant civil and political rights1966, national service management act 2007, criminal procedure act 2014, charter of citizen's rights 2016, constitution law and judiciary decision, studies the necessity of compensation of blood caused by activities of blood transfusion organization and ministry of health and medical education.
    Keywords: Civil Liability, Sovereignty Action, Damage from Blood Transfusion, Governmental Authorities
  • Nabiollah Gholami *, Mahmoud Abbasi, Sakineh Soltani Kuhbanuni Pages 77-94
    Subjectivism or Objectivism of insanity, as one of the eliminators of criminal responsibility, are challenges under attention regarding the psychotherapy findings about the criminal responsibility of the lunatics. The difference between the two is that if insanity has subjectivism to eliminate criminal responsibility, its authentication by judicial authority leads to eliminate the criminal responsibility from the person. But if Objectivism accepted for insanity, it is eliminator of criminal responsibility only when the person's insanity causes disruption in cognition. Consideration of each perspective according to Iran's lawmaker view has especial consequences in criminal responsibility of the lunatics which is discussed in this paper. Therefore, this study aims at determining subjectivity or Objectivity of insanity in Iran's criminal law and the main question of this study is designed as follow: according to Iran's criminal law, insanity for disclaiming from crime committed, contains subjectivity or Objectivity? In this study using analytic-descriptive method and Iran's judicial procedure, such a conclusion is reached that although the main perspective of lawmaker shows insanity results in criminal disclaiming when it terminates will or distinguishing power (Objectivity of insanity). However, writing way of article 149 of the Islamic punishment law (1392) results in Inferring subjectivity of insanity for criminal disclaiming.
    Keywords: Mental Disorders, Insanity, Will, Cognition, Punishment, Criminal Liability
  • Sahar Karimniya *, Maryam Kariminiya Pages 95-115
    Despite significant progress in medicine knowledge, the nature of medical events, unknown existing in medical science and cause of many other reasons, sometimes medical intervention was not successful and caused death or more injuries to patients.
    Today the theory of physician’s liability based on fault is not an absolute way to solving all related issues to medical events specially in some cases that events occurred without fault or negligence, therefore some countries have taken special systems to adjust this theory and compensation of medical events victims such as medical events compensation fund, the reason of this fund compensation of victims in cases that occurred events without fault or negligence or without proof of fault. In this article after explaining the necessity of fund establishment. Have been studied of existing Legal and judicial capabilities in legal system of Iran and as well as studying on this legal institution how to financing of this fund and the necessity condition for referring to that.
    Keywords: Medical Events, Fault, Negligence, Compensation Fund
  • Ebrahim Ebrahimi * Pages 117-141
    Since 2010, with the amendment to the Counter Narcotics and Psychotropic Substance Act, the change in the legal approach to addicts was considered to be a form of illness and the criminal offense was abandoned. The abandonment of this criminal title has been conditional on the use of one of the prosecution alternatives as suspension of prosecution, according to which the pursuit of a person stops on condition of the treatment of addiction within a specified period. A judicial authority can, for one time, receive a suspensive suspension for six months and addict to one of the centers of the subject matter by obtaining adequate funding and a commitment to provide evidence of the issue of addiction abandonment. The centers are required to provide a monthly report to the judiciary or its representative on the treatment process of the addict. If the treatment is approved and the addiction withdrawn, the prosecutor shall issue the archives and, otherwise, proceed in accordance with the provisions of this article. Extension of the deadline the subject matter of this Note is permissible at the request of the relevant centers for a further period of three months. This legislative approach, as an important development, gave rise to a criminal law approach to addicts. In this regard, it is important that, within six years after the adoption of this law, how much of this "prosecution" institution is used by judicial authorities and how many of these successfully used to treat addicted persons have become. In this regard, by assessing the validity of this suspension, along with the pathology of this institution and the practical application of it, we will strive to provide solutions, solutions and practices that can, by eliminating practical challenges, more effective treatment Drug and psychotropic drug addicts.
    Keywords: Pursuit Suspension, Addicts, Judicial Legislative Approach, Treatment
  • Daryoush Valinavaz *, Javad Vahedyzadeh Pages 143-174
    Punishment does not always guarantee the resocialization of delinquents and in some cases, the non-endurance of punishment by delinquents is more appropriate with a perpetrator and in accordance with criminal law and criminology. With all the severity in pursuit of the goals of the criminal justice system, the specific regulations of exemption are discussed by the opinion of the forensic medicine expert in the case of illness on the execution of a punishment in the intensification or delay of recovery and special conditions of women. Obtaining the required conditions for the legislator beside of a range of diseases and the development of therapeutic methods has led to get a great way to issue expert opinions by the forensic medicine; Therefore, it is necessary to develop specific, scientific and benchmarking criteria. The aim of this study, in addition to explaining the desired meaning of the legislator in criminal law is to describe the precise criteria for the non-endurance of imprisonment in the various diseases. Our criminal laws, despite the special attention to Criminal disease, is facing with using general terms and insisting to punish, even by assuming loss on individuals, not paying attention to contagious diseases, not having a prison with separate units and necessary therapeutic equipments as a shortage. The classification of all kinds of diseases by mentioning the examples and reasons for non- endurance of imprisonment is along with the standard and scientific criteria to present the expert opinions on non- endurance of imprisonment are among the results.
    Keywords: Forensic Medicine, Criminal Law, Imprisonment
  • Saeed Habiba *, Mohammad Moeineslam Pages 175-190
    Intellectual property plays an increasingly vital role in global trade and economic development. Globalization of intellectual property rights means that intangible informational resources are now produced, exchanged and consumed anywhere and everywhere defying jurisdictional borders. Intellectual property has moved into the mainstream of national economic and developmental planning; in the recent past it has also emerged as a central element of multilateral trade relations. In the early twenty-first century, the concept of intellectual property is beginning to encounter insistently the concept of development. These recent interactions, occurring within the context of accelerating globalization, have renewed questions about the fundamental purpose of intellectual property. Moreover, the crisis over access to patented antiretroviral drugs has recently injected human rights and social justice debate into a field dominated by commercial instrumentalism and economic rationales and given intellectual property a reason to reconsider its welfare generating justification. This Article attempts to map the challenges raised by these encounters between intellectual property and development.
    Keywords: Concept of Development, Globalization, Public Health, Economic Growth, Access to Medicines