فهرست مطالب

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 45 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حمیدرضا صالحی*، محمدحسن صادقی مقدم، محمود عباسی، ابراهیم تقی زاده صفحات 7-27
    حرفه پرستاری برای این که بتواند به اهداف خود به طور مطلوب دست یابد، لازم است قواعد، مقررات و شوون شغلی و حرفه ای را که به منظور حفظ و حمایت از بیماران، حسن جریان امور و حمایت از حقوق صنفی و حرفه ای است، مراعات نماید. در صورت نقض این وظایف، پرستار، مرتکب تخلف انتظامی شده و حسب مورد مستوجب مجازات انتظامی است. بنابراین تخلف انتظامی معمولا متوجه موقعیت شغلی و اداری پرستار می شود. درواقع، مسوولیت انتظامی پرستاران برای نیل به این مقصود است که این گروه، شغل خود را با صحت و شرافت اخلاقی انجام دهند. در این مقاله بعد از تبیین مفاهیمی چون مسوولیت، تخلف، خطا، خلاف و سایر مفاهیم مشابه، به تعریف مسوولیت انتظامی پرستاران و بررسی آن در نظام حقوقی ایران پرداخته شده، متعاقبا برخی از مهم ترین مصادیق مسوولیت انتظامی پرستاران و ضمانت اجراهای آن مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پرستاران، مسوولیت، تخلف انتظامی، مسوولیت انتظامی
  • اکبر حسینعلی زاده، سیدمحمدصادق موسوی*، احمد کوشا صفحات 29-58
    ارزیابی دقیق میزان صدمات وارده به مجنی علیه در جرائم علیه اشخاص، در تعیین میزان مجازات و دیه غیر مقدر (ارش) اهمیت ویژه ای دارد و ارزیابی این صدمات، زمانی که ناشی از ایجاد یا انتقال بیماری های مختلف باشد، با صعوبت و پیچیدگی خاصی مواجه می گردد، چراکه بیماری های مختلف و بعضا نوپدید، باعث عوارض متعدد و مختلفی در افراد می گردند که احصا و ارزیابی دقیق این عوارض و صدمات، توسط محاکم و پزشکی قانونی در بسیاری از موارد به راحتی مقدور نمی باشد. در راستای بهره گیری از یافته های علوم جدید برای احقاق کامل حقوق صدمه دیدگان از جرائم، این مقاله سعی می کند با معرفی روشی که در سال های اخیر، کشورهای پیشرفته جهان و سازمان بهداشت جهانی (WHO) برای ارزیابی بار ناشی از بیماری های مختلف استفاده می کنند، آن روش را با نحوه محاسبه پرداخت دیه، مقایسه نموده و ضمن نقد و بررسی و بیان نکات اشتراک و افتراق آن دو روش، پیشنهاد به کارگیری روش تعیین بار بیماری ها با استفاده از شاخص DALY را در تعیین دقیق میزان ارش و صدمات وارده بر سلامتی مجنی علیه، مطرح کند و در این رابطه اعلام می نماید، مقایسه دو روش مزبور حاکی از آن است که شباهت و قرابت معناداری میان اهداف تدوین و به کارگیری شاخص DALY برای محاسبه بار بیماری ها و اهداف محاسبه دیه و ارش در صدمات ناشی از جنایات مادون نفس وجود دارد، لکن برخی تفاوت ها در نحوه محاسبه آن دو روش، از جمله تفاوت در ارزش ها و ترجیح های اجتماعی لحاظ شده، تفاوت در واحد شمارش و اندازه گیری آن دو، اختلاف در محوریت سنجش، نمی تواند مانع از تطابق و همخوانی آن دو روش گردد، بالاخص این که با اعمال تغییرات جزئی در نحوه محاسبه بخش YLD شاخص DALY، می توانیم از آن فرمول در تعیین دقیق تر ارش در انتقال بیماری های پیچیده و نوپدید استفاده کنیم.
    کلیدواژگان: بار بیماری ها، شاخص DALY، دیه، ارش
  • علی غلامی*، ندا مقدمی صفحات 59-85
    ختنه دختران در برخی از انواع آن، صدمات جبران ناپذیری بر تمامیت جسمانی زنان وارد می سازد و این در حالی است که برخی منابع فقهی اعم از فقه اهل سنت و فقه امامیه بیانگر رویکرد مثبت فقه به ختنه دختران بوده و گاهی حکم به استحباب این عمل شده است. سوالی که در اینجا مطرح می گردد، نگاه فقهای شیعه به این موضوع و حکم آن است.
    نگارندگان با روش تحلیل محتوایی متون روایی و فقهی و بررسی انواع ختنه دختران و تطبیق آن ها با مفاد و مضمون این نصوص قائلند که حکم جواز اسلام در رابطه با ختنه دختران تنها به خفیف ترین درجه ختنه تعلق می گیرد و سایر انواع آن که متضمن ایراد آسیب ها و صدماتی است، از این جواز خارج است. بر همین اساس ضروری است جهت کاهش شیوع این عمل و احقاق حقوق بزه دیدگان آن، حمایت های کیفری موثری از جمله جرم انگاری در قبال مصادیقی از ختنه دختران که از حکم جواز اسلام خارج بوده و منجر به صدمات جدی به تمامیت جسمانی و روانی آنان می گردد، صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: ختنه دختران، حق حیات، سلامت جسمانی و روانی، فقه امامیه، جرم انگاری
  • ابوالحسن شاکری*، رحمت الله رضایی صفحات 87-106
    عقل جوهر بسیطی است که واقعیت ها به وسیله آن درک شده و موجب کمال انسانی است؛ درک حقایق و معارف، دریافت خیر و شر، صلاح و صواب از کارکردهای این نعمت بزرگ الهی است که امروزه اهمیت آن بر کسی پوشیده نیست. قانون مجازات اسلامی به عنوان یکی از مهم ترین مظاهر تجلی سیاست جنایی تقنینی ایران که عمدتا کیفرمحور است. در مقابل آسیب های وارده بر عقل چتر حمایت خود را گسترانیده و مجازات هایی را برای این قسم جنایات در نظر گرفته است. نقد عملکرد مقنن در این زمینه و ارائه راه کارهای مناسب از اهداف مهم این نوشتار می باشد، چراکه به نظر می رسد قانونگذار در بعضی از موارد برای حالاتی از جنایت وارد بر عقل طریقی ارائه نمی دهد و یا گستره دامنه حمایتش کافی نمی باشد که لازم است مورد شرح و بررسی قرار گیرد. حالاتی وجود دارد که از دید افراد عادی جامعه، شخص سالم به نظر می رسد، در حالی که دچار اختلال روانی قابل توجهی می باشد و از جانب قانونگذار باید مورد حمایت قرار بگیرد. در این مقاله با توجه به منابع فقهی، حقوقی و پزشکی به برخی از آسیب های قانون مجازات در این خصوص اشاره می گردد و ضمن نقد عملکرد مقنن و تبیین نقاط ضعف احتمالی قانون، راه کاری مناسب برای آن در پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تکرر اغماء، جنون ادواری، صدمه به احساسات، زوال عقل، نقصان عقل
  • احمد پورابراهیم، ایرج گلدوزیان*، احمد رمضانی، مریم مرادی صفحات 107-131
    فناوری سلول های بنیادی، به عنوان یک رویکرد جدید درمانی، امیدهای زیادی را جهت درمان بیماری های سخت به وجود آورده است. با توجه به پیشرفت کشورمان در این زمینه و اهمیت علوم سلول های بنیادی در سند نقشه جامع علمی کشور، این مطالعه با هدف بررسی کاربست های سیاست جنایی در حمایت از سلول های بنیادی با نگاهی به حقوق فرانسه و انگلستان صورت پذیرفته است. پژوهش حاضر طی یک مطالعه توصیفی، با استفاده از روش کتابخانه ای و اسنادی، با مطالعه کتب ، مقالات و تحقیقات پژوهشگران و سایر مراجع علمی معتبر به بررسی موضوع پرداخته است. بی تردید بهره مندی از مزایای این فناوری نیازمند تدوین قوانین و توسعه زیرساخت قانونی و نهادی مناسب می باشد.
    در این راستا استفاده از تجربه و راهبردهای کشورهای پیشرو از جمله فرانسه و انگلیس، می تواند منابع آموزنده ای برای سیاستگذاران باشد و می توان با مطالعه قوانین کشورهای فعال در این فناوری که به تدوین قوانین دقیق پرداخته اند و اتخاذ یک سیاست کیفری هدفمند در مواجهه با کاربست این فناوری، به وضع ممنوعیت ها و تعیین ضمانت اجراهای کیفری متناسب، مبادرت ورزید.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، سلول بنیادی، پزشکی، حقوق تطبیقی
  • جهاندار امینی*، محمدعلی طاهری، علی صفاری، محمدعلی اردبیلی، هوشنگ شامبیاتی صفحات 133-152

    ازکارافتادن بدون [1]بازگشت همه فعالیت‌های قشر مخ و ساقه مغز را مرگ مغزی می‌گویند. هم‌زمان با پیشرفت تکنولوژی پزشکی برای نخستین‌بار در سال 1952 در آمریکا و چند سال پس از آن در فرانسه این مفهوم مطرح شد. امروزه بیشتر کشورهای پیشرفته جهان از طریق قوانین موضوعه یا تصمیمات قضایی پذیرفته‌اند که مرگ بر پایه توقف فعالیت‌های مغزی حادث می‌شود و مرگ مغزی به منزله مرگ قطعی است. از مهم‌ترین علل اهمیت‌یافتن مرگ مغزی و تلاش قانونگذاران در جهت تبیین ماهیت آن، مساله پیوند اعضا از مبتلایان به مرگ مغزی است. به دنبال طرح این موضوع در کشورهای اسلامی، اختلافاتی میان فقیهان و پزشکان درگرفت و هنوز هم ادامه دارد. کم‌ و بیش مرگ مغزی به عنوان مرگ قطعی در برخی کشورهای اسلامی پذیرفته و قانونگذاری شده است. در ایران مرگ مغزی با تاخیر نسبت به کشورهای غربی در سال 1379 همراه با موضوع پیوند عضو و طی ماده واحده‌ای با عنوان «قانون پیوند اعضای بیماران فوت‌شده و یا بیمارانی که مرگ مغزی آنان مسلم است» وارد قوانین رسمی کشور شد، ولی در قوانین کشور مصر به دلیل مخالفت‌های متعدد و فتاوای ضد و نقیض فقیهان تاکنون به صراحت به پذیرش مرگ مغزی اشاره‌ای نشده و تنها می‌توان با قراینی این موضوع را در قانون شماره 5 سال 2010 استنباط کرد. این تحقیق به روش کتابخانه‌ای و به هدف بررسی تطبیقی و کشف نقاط ضعف و قوت حقوق دو کشور ایران و مصر صورت گرفته است. در این مطالعه موردی به طور کلی می‌توان گفت قانون ایران در موضوع مرگ مغزی نسبت به قوانین مصر روشن‌تر و پیشرفته‌تر محسوب می‌شود.

    کلیدواژگان: مرگ، مرگ مغزی، حقوق ایران، حقوق مصر
  • حوریه ربانی اصفهانی*، محمدجعفر حبیب زاده صفحات 153-170

    بارداری ناشی از تجاوز به عنف یکی از مسایل مهم و پیچیده امروز جامعه ایرانی است که به رغم اهمیت بسیار، از جهت بررسی حکم شرعی آن کم‌تر مورد توجه سیاستگذاران قرار گرفته است و بیشتر به عنوان یک مساله اجتماعی در کنار مسایل دیگر و به گونه‌ای حاشیه‌ای به آن توجه شده است. خلا قانونگذاری در این خصوص، عاملی در جهت سوق‌دادن زن قربانی به اسقاط جنین غیر قانونی و در نتیجه ایراد صدمه بسیار به او حتی مرگ وی و نیز آسیب‌های اجتماعی به جامعه گردیده است. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی، پیامدهای زنای به عنف مورد بررسی قرار گرفته است و با استفاده از آرای فقها و استناد به موازین حقوقی و قابلیت تعمیم قاعده عسر و حرج به مورد خاص، برای حل این معضل، تعمیم مقررات مربوط به سقط جنین درمانی به این مورد پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: سقط جنین، بارداری، تجاوز به عنف
  • مهدی زاهدی*، علی دادگر، سید قاسم زمانی، آرامش شهبازی صفحات 171-190

    دوپینگ یکی از مهم‌ترین موضوعات در رویدادهای ورزشی ملی و بین‌المللی و مغایر با ارزش‌های جنبش المپیک و روحیه ورزشی است. اقدامات کمیته بین‌المللی در مبارزه با دوپینگ منجر به تاسیس آژانس جهانی مبارزه با دوپینگ شد. ضوابط مبارزه با دوپینگ وادا (WADA) در سال 2003 تصویب شد و کمیته‌های ملی المپیک ملزم به پیروی از آن‌ها شدند. در کنوانسیون یونسکو با موضوع مبارزه با دوپینگ (2005 م.) ضوابط وادا توسط 139 کشور حاضر لازم‌الاجرا شناخته شد. دوپینگ گسترده روسیه پیش از مسابقات المپیک ریو 2016 سبب شد که کمیته بین‌المللی المپیک بخش جدیدی از دیوان داوری ورزش با عنوان بخش مبارزه با دوپینگ را تاسیس کند و به کار گیرد. طبق قوانین بخش ویژه و با در نظرگرفتن مواد تخصصی مربوط به دوپینگ و بر مبنای حقوق بین‌المللی خصوصی سوییس کار خود را در مسابقات ریو شروع کرد. وظایف این بخش شامل دریافت دادخواست مربوط به دوپینگ، تشکیل هیات‌منصفه جهت رسیدگی به پرونده با رعایت بی‌طرفی و استقلال داوران، دادرسی طبق ضوابط وادا و اصول عمومی حقوق (کارگیری اصول دادرسی و رعایت تشریفات قانونی)، صدور رای 24 ساعت بعد از دریافت دادخواست و در صورت لزوم بعد از اتمام مسابقات، بازبینی نمونه‌های آزمایشی در حین مسابقات است. دیوان داوری ورزش در این دوره از مسابقات توانست بی‌طرفی و کارآمدی خود را در حل و فصل اختلافات مربوط به دوپینگ نشان دهد.

    کلیدواژگان: دوپینگ، دیوان داوری ورزش، رویه، سازمان جهانی مبارزه با دوپینگ (وادا)
  • رحیم پیلوار*، میلاد حسینی بلوچی صفحات 191-271

    امروزه با افزایش بیماری‌های گوناگون، زندگی جوامع بشری بیش از پیش با خطر مواجه است. از این رو صنعت داروسازی یکی از مهم‌ترین صنایعی است که باید مورد حمایت قرار بگیرد تا انگیزه برای ابداع داروهای جدید برای بیماری‌های خطرناک و نوظهور و همینطور انگیزه برای تولید وسیع این داروها برای مخترعین و شرکت‌های سرمایه‌گذار در این صنعت حفظ شود. در مقابل مزیت‌های انکارناپذیر حمایت از مخترعین و تولیدکنندگان دارو، این حمایت می‌تواند موجب گردد برخی کشورها بالاخص کشورهای در حال توسعه و کم‌تر توسعه‌یافته، با تهدیدات جدی نسبت به بهداشت عمومی و عدم امکان دسترسی به داروهای تحت حمایت حقوق مالکیت فکری، رو به رو شوند. در این مواقع کدام یک از این دو مصلحت بر دیگری ارجحیت دارد؟ حمایت از صنایع دارویی و یا حفاظت از بهداشت عمومی جوامع در مقابل تهدیدات؟ بر همین اساس این مقاله، تسهیل دسترسی به دارو برای کشورهای در حال توسعه و کم‌تر توسعه‌یافته را توسط سازمان تجارت جهانی، با تاکید بر تحولات معاهده تریپس بررسی کرده است. اجمالا باید گفت در کنار سازمان بهداشت جهانی که وظیفه‌اش کمک به حفظ سلامت است، سازمان تجارت جهانی تلاش کرده است از طریق درج برخی مواد در موافقت‌نامه تریپس و همچنین «اصلاح» آن، ضمن حفظ اصول بنیادین خود نظیر آزادی تجارت و اصل عدم تبعیض، از بهداشت عمومی جوامع در مقابل تهدیدات حمایت کند تا از این طریق از تعارض بین این دو امر حیاتی جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: دارو، مالکیت فکری، حق اختراع، بهداشت عمومی، سازمان تجارت جهانی، سازمان بهداشت جهانی
|
  • Hamid Reza Salehi *, Mohammad Hasan Sadeqi, Moqaddam, Mahmoud Abbasi, Ebrahim Taqizadeh Pages 7-27
    Nursing career requires sufficient rules and bases which can support patients, professional and trading rights and excellent performance to achieve its aims properly. Breaching of the above statements, a nurse has committed disciplinary violation and will be reprimanded by law, thus the disciplinary violation will affect the job and administrative status of the nurse. Nurses' disciplinary liability is to do their job honestly and nobly. By describing concepts such as liability, malfeasance, fault, offence of the nurses' disciplinary liability and its homogeneous in England and France laws literature has been defined. Subsequently, the most important issues in nurses' disciplinary liability and its sanctions have been investigated.
    Keywords: Disciplinary Liability, Nurses, Disciplinary Violation
  • Akbar Hossein Alizadeh, Seyyed Mohammad Sadeq Musavi *, Ahmad Kousha Pages 29-58
    Accurat evaluation of the amount of injures to the madness against in the crimes in determining the amount of punishment and non-ordinated blood money (Arsh) has a special importance and evaluating of this injuries are faced by special complexity and difficulty because the different diseases and in some cases newborne diseases causes different and multiple complications in the individuals that recognize and accurate evaluating of this injuries and complications by the courts and forensic medicine isn,t impossible in the most cases. In order to benefit from the findings of the new science for the getting the perfact rights of injured people from penalties this article try to introdace a method that in recent years used in developed countries and world health organization (WHO) for evaluating the burden of different diseases we compared that method by the calculation method of blood money payment and while reviewing and expression the subscription and differentiation tipss of two methods we proposed the application of the method of determining the burden of diseases by using the DALY index for determining the accurate rate of non-ordinat blood money and injured damages.In this regard, the comparison of the two methods suggests that there is a significant similarity between the goals of compiling and using the DALY index to calculate the burden of diseases and the purposes of calculating blood money and non-ordinated blood money in the harm caused by the subjunctive crimes.And there are some differences in how these two methods are calculated, including: the difference in the values and social preference considered, the difference in the unit of counting and measurement, the difference in the focus of the measurement, can not prevent their compatibility In particular, by making minor changes to the way of calculating the YLD segment of the DALYs, we can use that formula to determine more precisely non-ordinated blood money the complexity of the diseases.
    Keywords: Diseases Burden, DALY Index, Blood Money, Non-Ordinated Blood Money
  • Ali Gholami *, Neda Moghadami Pages 59-85
    The circumcision of girls in some of its forms causes irreparable harm to women's physical integrity and while some jurisprudential sources, such as Sunni jurisprudence and Imam's jurisprudence, expresses the positive attitude of fiqh to the circumcision of girls and sometimes the verdict is based on this. The question that is posed here is the Shia jurisprudents' view of this subject and its ruling.
    Writers by means of content analysis of narrative and jurisprudential texts and investigating types of female circumcision and their accordance with the provisions of related texts, explains this significance that Islam permission commandment in relation to female circumcision includes only one type of circumcision which is the mildest degree. Other types of it, that in some cases involve injuries are excluded from this permission. That is why it is necessary to decrease the prevalence of this action and administer justice of victims, it is expected to perform effective criminal supports such as criminalization against instances of female circumcision that are excluded from Islam permission commandment and cause serious injuries to their physical and mental integrity.
    Keywords: Female Circumcision, Right to Life, Physical, Mental Health, Imamiye Jurisprudence, Criminalization
  • Abolhasan Shakeri *, Rahmatallah Rezaei Pages 87-106
    Reason is a superstructure of matter, in which the realities are perceived and perfected by humanity; the understanding of the facts and the teachings, the good and the evil, the goodness and the pleasure of the functions of this great divine blessing, which today is not important to anyone. The Islamic Penal Code, as one of the most prominent manifestations of Iran's legislative criminal law, which is predominantly suicidal, extends its support to the wounds of the umbrella, and has imposed sanctions on this kind of crime. The critique of the lawmaking function in this regard and the presentation of appropriate strategies are important objectives of this article because it seems that the legislator in some cases does not provide a method for rationalizing crimes or that the scope of its protection is insufficient, which needs to be reviewed and reviewed. To be placed.
    Keywords: Frequency of Coma, Periodic Insanity, Damage to Feelings, Dementia, Worsening of Wisdom
  • Ahmad Pourebrahim, Eiraj Goldoziyan *, Ahmad Ramezani, Maryam Moradi Pages 107-131
    stem cells technology as a new Therapeutic approach brings many hopes for treament of sever diseases. By considering the progress for our country in this regard and the importance of stem cells science in country’s comprehensive scientific map, legal and institutional infrastructure development is one of the main priorities for a decent position, in the region and world on the horizon of 1404. Therefore, this study aims to investigate the criminal policy of stem cells by looking at French and England politics. this research is a descriptive study using library and documentary method, by study of books and papers and researches and other authoritave scientific references. undoubtly, the benefits of this technology depends on its ethical considerations. Elimination of moral barriers also requires drafting laws compatible with regional and cultural beliefs of peoples in the country. As Iranian law in the field of stem cells is not clear and Unfortunately, our laws in the face of it, could not keep up with these advances, to continue research activities, legal and institutional infrastructure is the main feature. First it is necessary to discuss this issue among scientists in the field of ethics, law, jurisprudence.
    Then therewith studying laws of active countries in this technology which have worked out precise rule, by adopting a purposeful criminal politic facing the application of this technology, took into action to make bans and to determine the guarantee of appropriate criminal procceding.
    Keywords: Criminal Policy, Stem Cell, Medicine, Comparative Law
  • Jahandar Amini, MohammadAli Taheri, Ali Saffary, MohammadAli Ardebili, Hoshang Shambaiati Pages 133-152

    Failure to return all cerebellar and cerebellar cortex activities is called brain death. As the advancement of medical technology was first introduced in 1952 in the United States and a few years later in France, this concept was introduced. Today, most advanced countries in the world have accepted, through laws or judicial decisions, that death is due to the cessation of brain activity, and brain death is a definite death. The main causes of the importance of brain death and the efforts of lawmakers to explain its nature are the issue of organ transplants from brain deaths. Following the issue in Islamic countries, differences between jurisprudents and physicians have taken place and are still ongoing. More or less, brain death is accepted and legislated as a definitive death in some Islamic countries. In Iran, delayed brain death in western Iran in 2000 along with the issue of transplantation of organs and the unit entitled "The Law of Transplantation of Patients Dead or Patients whose Cold Death is Certain" entered into the official laws of the country, but in the laws of the country Egypt has not yet explicitly referred to the acceptance of brain death due to numerous controversies and controversy of the controversial jurisprudents, and it can only be deduced from this by law in Law No. 5 of 2010. This research has been conducted in a library method with the aim of comparative study and the discovery of the weaknesses and strengths of the rights of both countries in Iran and Egypt. In this case study, in general, it can be said that Iran's law on brain death is more enlightening and more advanced than the Egyptian laws.

    Keywords: Death, Brain Death, Iranian Law, Egyptian Law
  • Horeieh Rabbany Esfahani, MohammadJafar Habibzadeh* Pages 153-170

    Nowadays, pregnancy caused by the rape, is a crucial and complicated subject in Iranian Society which despite its’ undeniable importance, has not paid enough attention to it legally by the policy makers. In fact, this social problem has considered as aside and insignificant matter. The lack of legislation in this era, has forced the female victims to illegal abortion; this coercion caused serious injuries to them (even death) and social damages. In this Article, consequences of rape have been reviewed with an analytical-descriptive method. Also, generalizing the abortion treatment rules was suggested as a solution to this problem, using Juris consult opinions and according to legal standards and generalizability of hardship rule

    Keywords: Abortion, Pregnancy, Rape
  • Mehdi Zahedi *, Ali Dadgar, Seyyed Ghasem Zamani, Aramesh Shahbazi Pages 171-190

    Doping is the most important issues in national and international sports events which are contrary to the values of Olympic Movement and spirit of sport. IOC activities in fighting against doping led to establish World AntiDoping Agency (2003) and all national and international sport organizations obliged to follow the WADA code (2005). EUNESCO convention was signed by 139 countries and become enforceable. Nevertheless, more doping cases arose .Specially the Russian doping scandal before Rio Olympic Game (2016). IOC decided to establish new CAS Division (Anti-Doping Division). CAS-ADD started working in Rio Olympic Games. CAS-ADD works under Swiss Law and accept doping-related matters, appoint a panel (independent and qualified), rule on WADA code and general principles of law (due process and procedure law), decision making within 24 hours-if necessary after the game, jurisdiction over subsequent retesting of samples during games. CAS demonstrated independence and capability in Rio games.

    Keywords: Doping, CAS, WADA
  • Rahim Pilvar*, Milad Hosseini Balouchi Pages 191-271

    Today, with the rise of various diseases, the lives of human societies are more and more endangered. Therefore, the pharmaceutical industry is one of the most important industries to be supported in order to maintain the incentive to invent new drugs for dangerous and emerging diseases, as well as the incentive to produce widespread pharmaceuticals for inventors and investment companies in the industry. Against the undeniable advantages of protecting inventors and drug manufacturers, this support can lead to the emergence of some countries, especially developing and least developed countries, with serious threats to public health and the inability to access proprietary drugs, they face. Which of these two options is preferred over the other? Protecting the pharmaceutical industry or protecting public health against threats? Accordingly, the paper examines the World Trade Organization's Facilitation of Drug Access for Developing Countries and least developed countries with emphasis on developments in the Trips Treaty. In short, along with the World Health Organization, whose role is to help maintain health, the World Trade Organization has tried to incorporate some of the acts in the trips agreement as well as its "reform", while maintaining its fundamental principles, such as freedom of trade and the principle of non-discrimination, to protect public health from threats, in order to prevent the conflict between the two.

    Keywords: Medicine, Intellectual Property, Patent, Public Health, World TradeOrganization, World Health Organization