فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 32 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • ملیحه تبرایی، فاطمه مرادی، فاطمه نجات بخش صفحات 7-18
    : مواد مغذی تخم مرغ در سلامت اعضای مختلف بدن همچون مغز، سیستم قلبی متابولیک، سیستم عضلانی اسکلتی، پوست و چشم ها نقش مهمی دارند. جهت حفظ بالاترین محتوای مواد مغذی تخم مرغ، پخت و پز مناسب آن توصیه می گردد، اما تحقیقات بالینی خاصی بر نقش نوع پخت تخم مرغ بر خواص غذایی و درمانی آن انجام نشده است. به همین دلیل، این مطالعه به گردآوری و بررسی مباحث مربوط به انواع روش های طبخ تخم مرغ بر اساس متون طب ایرانی و مقایسه آن با منابع تغذیه نوین پرداخته است.
    بررسی حاضر، یک مطالعه مروری است که در آن منابع طب ایرانی در نرم افزار طب النور (نسخه 5/1) و بانک های الکترونیکی فارسی، سایت های PubMed، Google Scholar، ScienceDirect، Embase و وب سایت های مرجع سلامت آب و غذای آمریکا مورد جستجو قرار گرفتند. در نهایت یافته های به دست آمده مورد طبقه ‏بندی و تحلیل محتوا قرار گرفت.
    در کتب طب سنتی ایران، علاوه بر اشاره به خواص قسمت های مختلف تخم مرغ، به آثار متفاوت روش های متنوع طبخ تخم مرغ پرداخته شده است. حکمای این مکتب طبی، دست کم پنج روش پخت را مطرح نموده‏اند که شامل اندک گرم شده، عسلی، سفت آب پز، نیم رو و خاگینه می‏باشد. در این متون خواص درمانی هر یک از این موارد و کیفیت هضم و گوارش آن ها در بدن به تفکیک مورد بررسی قرار گرفته است. از بین پنج روش اصلی پخت تخم مرغ، بر روی اثرات درمانی و گوارشی زرده عسلی تاکید بیشتری وجود دارد، چراکه هضم راحت آن منجر به ظهور بهتر اثرات مفید زرده تخم مرغ می شود.
    کلیدواژگان: تخم مرغ، روش های پخت، تخم مرغ عسلی، نیمبرشت، طب سنتی ایران، طب ایرانی
  • پریسا قربان نژاد، مهدیه عیاری صفحات 19-29
    : سفینه تبریز، نسخه خطی با ارزشی از وضعیت عمومی علم در تبریز قرن هشتم قمری است که در دوران رکود علمی پس از حمله مغول و احتمالا با هدف احیای آثار در معرض نابودی، جمع آوری شده است و تا حدودی وضعیت طب سنتی را که از کجاها تاثیر پذیرفته و کدام اولویت ها را در روش پیشگیری و درمان توصیه کرده، بازگو می کنند و به هدف نگارنده که بررسی سابقه طب سنتی در ایران است، مدد می رساند.
    با توجه به روش تحقیق اسناد و آثار تاریخی، نگارنده پس از شناسایی و بازنویسی آثار به توصیف مکتوبات مربوط به طب سنتی پرداخته و با کمک آثار متناظر هم عصر به تحلیل آن ها اقدام کرده است. تمام منابع مورد استفاده، در فهرست منابع ذکر شده است.
    سفینه تبریز، حاوی رساله هایی در طب سنتی با موضوع بهداشت و پیشگیری، درمان جسمی و روحی، معرفی انواع داروهای طبیعی است. کاتب سفینه فقط در بعضی از رساله های طبی منبع اخذ خود را ذکر کرده است. سیزده رساله مفصل و مجمل طبی که غالبا به شکل جدول تنظیم شده اند.
    کلیدواژگان: سفینه تبریز، حفظ الصحه، علم العلاج، علم الفراست، طب سنتی
  • علی باغدار دلگشا، عباس سرافرازی، هما زنجانی زاده، هادی وکیلی صفحات 31-44
    : رعایت بهداشت فردی یکی از مهم ترین عوامل پیشگیری از گسترش بیماری های مسری است. در همین رابطه توجه به مساله «حفظ الصحه نسوان» (بهداشت و سلامت زنان) به دلیل ارتباط مستقیم زنان با جنین و کودک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مطالعه حاضر به بررسی موضوعات مرتبط با «حفظ الصحه نسوان» مندرج در جراید خود زنان پرداخته است. در این مقالات موضوع بهداشت زنان تنها به دلیل نقش مادری زنان مورد توجه بوده است.
    استفاده از منابع کتابخانه ای، با توصیف، مقایسه و تحلیل داده ها و تاکید بر تمامی شمارگان باقی مانده از 9 روزنامه منتشرشده توسط زنان با نام های: دانش، شکوفه، زبان زنان، نامه بانوان، عالم نسوان، جهان زنان، مجله جمعیت نسوان وطنخواه، نامه نسوان شرق و پیک سعادت نسوان است. این مطالعه مقطعی شامل سال های 1289 ش. / 1910 م. (سال انتشار نخستین روزنامه زنان با محوریت مسائل پزشکی) تا سال 1307 ش. / 1928 م. (ایجاد نخستین مدرسه آموزشی فن قابلگی) می باشد که در قالب بررسی 68 مقاله مندرج در روزنامه های منتشرشده توسط زنان صورت پذیرفته است.
    در این مقالات از نظر موضوعی به چهار دوره: 1 سلامت زنان در دوران پیش از بارداری؛ 2 سلامت زنان در دوران بارداری؛ 3 سلامت زنان در دوران وضع حمل؛ 4 سلامت زنان در دوران شیردهی کودک اشاره شده است.
    کلیدواژگان: حفظ الصحه، زنان، نقش مادری، دوران بارداری، قاجار، پهلوی، مطبوعات، ایران
  • سید امیر جهادی صفحات 45-59
    : پایه و اساس طب سنتی بر آثار ارزشمند طبی کهن چون الحاوی، قانون، ذخیره خوارزمشاهی و آثاری از این دست بنا شده است. در این مقاله یکی از کتب طبی شبه قاره موسوم به «طب اورنگشاهی» نوشته درویش محمدحکیم امن آبادی که تاکنون تصحیح نشده و اطلاع دقیقی از نسخه های آن در دست نیست.
    تحقیق بر اساس روش مطالعه کتابخانه ای انجام شد. در این پژوهش ابتدا فهرست دقیق نسخ طب اورنگشاهی استخراج، سپس با روش تحلیل محتوا، متن نسخه خطی اثر محفوظ در کتابخانه مجلس، معرفی و از زاویه متن شناسی و کتاب شناسی توصیفی بررسی شد.
    طب اورنگشاهی از آثار ناشناخته طب سنتی است و در هندوستان تصنیف شده است. این اثر تاکنون تصحیح و معرفی نشده است. از این کتاب دو نسخه خطی در کتابخانه مجلس و نسخی در کتابخانه های دیگر ایران و جهان نیز موجود است. مصنف طب اورنگشاهی، درویش محمدحکیم امن آبادی از اطبای حاذق ایرانی است که به هند مهاجرت کرده و اثرش را به اورنگ زیب تقدیم نموده است. این کتاب در هفت باب و بیش از سیصد فصل اهم مبانی طبی و دارویی کهن را بررسی کرده است.
    کلیدواژگان: متون طبی، امن آبادی، طب اورنگشاهی، نسخه خطی، طب سنتی، طب ایرانی
  • فرزانه زارع، امیر محمد جلادت صفحات 61-70
    : برص اصطلاحی پزشکی و قدیمی است که امروزه از آن به تعابیر مختلفی یاد می شود. گروهی آن را پیسی، بعضی لک و پیس و برخی دیگر ویتیلیگو می دانند. تعریف صحیح این واژه، رد شبهات وارده بر مفهوم آن و مقایسه یافته های حاصل از مرور منابع طب سنتی و طب رایج در این موضوع، از مهم ترین اهداف این تحقیق می باشد.
    در این کنکاش علمی سعی شده است که علاوه بر بازنگری تحلیلی و ادبی به برص، این مفهوم در طب سنتی ایران و طب رایج مورد بررسی، مقایسه و تحلیل قرار گیرد.
    بر اساس منابع طب سنتی ایران، برص بیماری پوستی مزمنی است که در برخی موارد، تا عمق بدن نیز نفوذ می کند و با خارش و سوزش دردناک همراه است و به دلیل عوارض ظاهری، باعث دوری شخص از اجتماع می شود.
    کلیدواژگان: امراض جلدی، برص، پیسی، طب سنتی ایران، لک و پیس، ویتیلیگو
  • آرزو رضایی صفحات 71-84
    : ایران کشوری بزرگ و صاحب تاریخی غنی و ارزشمند است و با شرایط آب و هوایی و ارتفاعی ویژه ای که دارد از پوشش گیاهی بی مانندی برخوردار است. نقش دانشمندان ایرانی پیش و پس از اسلام در رشد و تحول علم به اندازه ای است که حتی دانشمندان و پژوهشگران غربی که می کوشند یونان و غرب را مهد تمدن و علم معرفی نمایند، نمی توانند آن را انکار کنند. تاریخ پزشکی ایرانی به سده های پیش از میلاد برمی گردد، حتی به گفته خود دانشمندان نامی غربی تاریخ علم، پزشکی ایرانی از بنیان گذاران طب یونانی می باشد. بررسی جایگاه پزشکی سنتی ایرانی و تاریخچه آن در پژوهش های ایرانی گیاهان دارویی هدف این مقاله است.
    پژوهش های ایرانی در زمینه گیاهان دارویی با انجام جستجویی محدود به ایران در منابع علمی معتبر مانند PubMed، Scopus و Wiley استخراج و بررسی شدند.
    اگرچه تلاش های ارزشمندی در زمینه معرفی تاریخچه پزشکی سنتی ایرانی، دانشمندان ایرانی و گیاهان دارویی ایران انجام گرفته است، اما به نظر می رسد این موضوعات چنانکه باید و شاید مورد توجه جدی قرار نگرفته اند. برای نمونه، بانک اطلاعاتی بین المللی گیاهان یا گیاهان دارویی ایران وجود ندارد. همچنین کتابی در جستجوی نگارنده یافت نشد که به طور خاص به معرفی گیاهان بوم زاد ایران یا گیاهان یک استان پرداخته باشد.
    کلیدواژگان: ایران، تاریخ پزشکی، طب سنتی، گیاهان دارویی
  • فرزانه زارع، سیدحمدالله مساوات، فاطمه عطارزاده، امیرمحمد جلادت صفحات 85-95
    : طاعون یکی از قدیمی ترین بیماری های عفونی با مرگ و میر بالا است که از طریق باکتری یرسینیا پستیس (Yersinia Pestis) ایجاد می شود و با شروع ناگهانی تب، درد و تورم غدد لنفاوی بروز پیدا می کند. هدف از این مطالعه، بررسی بیماری طاعون از منظر طب سنتی ایران و مقایسه یافته های حاصل با رویکرد طب رایج به طاعون است.
    در این مطالعه، ما منابع معتبر طب سنتی ایران در قرون مختلف شامل کتاب «قانون در طب» ، «ذخیره خوارزمشاهی» ، «اکسیر اعظم» را مطالعه و مطالب آن ها را با یافته های اخیر در خصوص طاعون مورد مقایسه قرار دادیم.
    طاعون در طب سنتی ایران تعریفی مشابه طب رایج دارد و یک بیماری واگیردار همراه با تب و تورم گوشت های سست یا غدد لنفاوی بدن توصیف شده است. تعفن هوا و استعداد بدنی افراد از عوامل مستعدساز ابتلای به این بیماری شمرده شده است و جا به جایی از هوای عفونی گرم به هوای لطیف معتدل، مصرف داروهای گیاهی مانند انار، آلوبخارا، سرکه و استعمال عطریات و بخورات مانند عود، صندل و گلاب از مهم ترین توصیه های اطبای ایرانی در پیشگیری از این بیماری می باشند و مصرف گل ارمنی و جدوار در درمان آن مفید بیان شده است.
    کلیدواژگان: بیماری های واگیردار، طاعون، طب سنتی ایران، تاریخ پزشکی
  • محمدرضا رجب نژاد، مهین تاج صادق نیا صفحات 97-108
    : حکیم ابوالقاسم فردوسی توسی، بزرگ ترین حماسه سرای تاریخ ادب پارسی است. شاهنامه فردوسی یکی از آثار فاخر جهانی است که از بطن اشعار حماسی آن می توان جنبه های مختلف علمی، اجتماعی و تاریخی را بیرون کشید و مورد بررسی قرار داد. یکی از موارد مهم علمی، دانش پزشکی است که در داستان های حماسی نامه باستان به زیبایی و حکیمانه به تصویر درآمده اند. این پژوهش بر آن است دیرینگی دانش پزشکی و تخصص های مربوط به آن را در اشعار شاهنامه فردوسی به ویژه داستان زاده شدن «رستم» پهلوان اسطوره ای ایرانی که به شیوه «کارد پزشکی» (عمل رستم زاد) متولد شده است را واکاوی کند.
    پژوهش یادشده درصدد بیان شکوه و قدمت تاریخ پزشکی ایران باستان آن هم در موضوع مهمی مانند جراحی است که به روش مطالعه و بررسی کتابخانه ای با تکیه بر منابع اصیل تاریخ پزشکی انجام گرفته است.
    شاهنامه یکی از بهترین منابع اصیل در اثبات قدمت تاریخ پزشکی ایران باستان است که مورد غفلت قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پزشک، کارد پزشکی، سیمرغ، فردوسی، تاریخ پزشکی
|
  • Malihe Tabarrai, Fatemeh Moradi, Fatemeh Nejatbakhsh Pages 7-18
    Background And Aim
    Egg's nutrients play an important role in different body organ's health such as brain, cardiometabolic system, musculoskeletal system, skin and eyes. In order to maintain the highest nutrient content of an egg, its proper cooking is recommended, but no specific clinical research has been done on the role of the type of cooking an egg on food and health properties. For this reason, this study has collected and discussed the topics related to a variety of methods of cooking an egg based on the texts of Persian Medicine and its comparison with modern nutrition sources.
    Materials And Methods
    The present study is a review in which Persian/ Iranian Traditional Medicine (ITM) sources were searched in software JamiTib (version 1.5) and Persian electronic banks, sites of PubMed, Google scholar, Science Direct and Embase and websites of health reference of America food and water. Finally, the obtained result's classification and content analysis were done.
    Findings: In the books of ITM, in addition to referring to the different properties of eggs, different effects of different egg cooking methods have been investigated. The wise of the school of medicine have proposed at least five cooking methods that include very soft boiled, soft boiled, hard boiled; fried and omelet. In the texts healing properties of each case and the quality of digestion in the body were investigated separately. Among the five main methods of cooking eggs, soft boiled egg's therapeutic and digestive effects are greater emphasized, because of easy digestion leading to better beneficial effects of egg's yolk.
    Conclusion
    Despite that the wise of Persian Medicine have proposed a variety of methods to cook eggs, easy digestion is one of the most important factors of their decision-making to propose the type of cooking method for therapeutic prescriptions. While in modern nutrition research, regardless of the method of cooking eggs, the effect of its use on diseases such as heart disease or diabetes has been studied. Due to the fact that many mentioned cases of eggs have been confirmed in ITM texts during modern scientific survey, it seems that clinical studies on relevant issues of the eggs in this context are is useful in better understanding therapeutic effects.
    Keywords: Eggs, Cooking, Persian Medicine, Persian Medicine
  • Parisa Gorbannejad, Mahdiyeh Ayyari Pages 19-29
    Background And Aim
    To save the valuable contribution of Iranian scientific efforts from Mogul invasion, Safineh-e-Tabriz, was written based on the works conducted before the invasion of the Mogul, focusing on the general condition of science in Tabriz in 8th Century ,Safineh-e-Tabriz somewhat recounts the stage of traditional medicine, and its recommendations in prevention and treatment of the diseases. The goal of this study is to scrutinize and explain traditional medicine in Iran and Safineh-e-Tabriz is discussed in details to attain this goal.
    Materials And Methods
    considering the research methodology of documents and historical works, the author, after identifying and interpreting the works, has described traditional medicine literature and has analyzed them with the help of the corresponding works of the era.
    Findings: Safineh-e-Tabriz consists of treatises on traditional medicine with the subjects of healthcare and prevention, physical and psychological remedies and presentation of natural medicine. In this book only some of the sources has been mentioned. There are thirteen detailed and summarized treaties, mostly edited as tables.
    Conclusion
    In the area of health and prevention, the legacy of Iran and Rome has been impressive and attention to the type of nutrition has been important. With regard to treatment, not only immediate treatment was taken into consideration, but also the traditional medicine of this era was based on temperament Survey and probably influenced by Sixth Century AH Writings, especially Farrokh Nameh by Jamili Yazdi. Safineh-e-Tabriz shows the impact of cultural and social environment on the acceptance of the treatment method by the people because the dominant Sufi culture among the commons and superstitious beliefs has been effective in the development of a particular type of psychotherapy. Physiognomy was important in psychology and particular attention was paid to the therapeutic effect of minerals, stones and properties of grains and aromas.
    Keywords: Safine-e-Tabriz, Hefzolsehah (Health Preservation), Eulim Aleilaj (Treatment Science), Eulim Alfirasa (Physiognomy), Traditional Medicine
  • Ali Baghdar Delgosha, Abbas Sarafrazi, Homa Zanjanizadeh, Hadi Vakili Pages 31-44
    Background And Aim
    Personal health care is one of the most important factors in the prevention of the contagious diseases. Therefore, attention to this issue from the perspective of the fetus and the child is especially important. The present study aims to review "woman’s sanitation", as stipulated in women's magazines 1289-1307 SSI/ 1910-1928 AD. In these articles, the issue of women’s health is emphasized only due to their motherhood role.
    Materials And Methods
    The House book or Library resources were quired for description, comparison and Data analysis. The emphasis was on all the remaining nine issues of women’s newspapers as our method of documentation. This cross-sectional study includes the year 1910 (the publication year of the first women's newspaper, in line with medical issues) up to the year 1928 (creation of the first school of midwifery which was practiced educational technology) that reviewed 68 articles which were published in the women’s newspaper.
    Findings: In these articles, the issue of women’s health is emphasized only due to their motherhood role. Thematically, the study is divided into four cross-sections: 1. Women’s health before the gestation period, 2. Women’s health in the gestation period, 3. Women’s health at Time of Delivery, 4.Women's health at time of lactation or Breastfeeding.
    Conclusion
    women’s health in the period of gestation and lactation was particularly emphasized. The important point is congruency between the medical advices of the days and recently medical breakthroughs. The direct relationship between items such as: women’s infertility and their physical forms (obesity), age-appropriate pregnancy determination, determination of next pregnancy based the previous one, and the roles of medical herbs in reducing delivery and after mass pains.
    Keywords: Women's Health, Women, Motherhood, Gestation Period, Qajar, Pahlavi, Printing Press, Iran
  • Seyed Amir Jahadi Pages 45-59
    Background And Aim
    Traditional medicine has been based on valuable old medical works such as Kitab al-Hawi, The Canon of Medicine, Zakhireye Khwarazmshahi, and some such works. The present article aims to examine one of the subcontinent medical books called "Teb e Ourangshahi" written by Darwish Mohammad Hakimi Amn Abadi which has not been emendated yet and its manuscripts are still an unknown.
    Materials And Methods
    The study was conducted through a documentary method. First, a comprehensive list of Teb e Ourangshahi manuscripts was extracted, and then its manuscript kept in Library and Document Center of Iran Parliament was reviewed in terms of philology and descriptive bibliography by means of content analysis method.
    Findings: Teb e Ourangshahi is classified among the unknown traditional medicine works, which was written in India. This work has not been introduced and emendated yet. Two manuscripts of the book are available in Library and Document of Iran Parliament and some manuscripts are also existing in other Iranian and world libraries. Teb e Ourangshahi’s author, i.e. Darwish Mohammad Hakimi Amn Abadi was a competent Iranian physician who emigrated to India and dedicated his work to Aurangzeb. This book has reviewed the fundamentals of old medicine and treatments in seven chapters and more than three hundred sections.
    Conclusion
    Teb e Ourangshahi is regarded as one of the prominent medical works of India, in terms of statement of Indian sages’ ideas, Indian instructions, pharmaceutical measures, and acology. Furthermore, the author spoke of the medical fundamentals of Iranian and Indian sages in numerous places and while expressing his own views, he discussed cohesively. Lastly, in domain of pharmaceuticals, Amn Abadi’s certain measures to name them distinctively, are of the most important medical features of the work.
    Keywords: Medical Texts_Amn Abadi_Teb e Ourangshahi_Manuscript_Traditional Medicine_Iranian Medicine
  • Farzaneh Zare, Amir Mohammad Jaladat Pages 61-70
    Background And Aim
    The Old Persian medical term of "Baras" is called variously today. Some people know it as "Pisi" and some others as "Lak-O-Pis" and/ or "Vitiligo". Providing an appropriate definition for the term "Baras", rejecting the uncertainties and comparing the findings of the Traditional Persian Medicine (TPM) to the Conventional Medicine are the most important objectives of the present study.
    Materials And Methods
    The present research attempts to study the definitions of the term "Baras" comparatively in TPM and the Conventional Medicine, in addition to the analytical and literal review of the concepts.
    Findings: According to TPM, "Baras" is a chronic skin disease, accompanied with itching and painful burning, which in some cases it is possible to penetrate to the depth of the person’s body and make him/ her unsociable, for its unpleasant apparent symptoms.
    Conclusion
    "Baras" is not simply a disease accompanied with white spots which are mistakenly called "Lak-O-Pis" and/ or "Vitiligo".
    Keywords: Baras, Epidemic Diseases, Traditional Persian Medicine, Lak-O-Pis, Pisi, Vitiligo
  • Arezou Rezaei Pages 71-84
    Background And Aim
    Iran, a great country with a rich valuable history, has a unique herbal coverage for its special climate. Iranian scientists had a great role in the development of science before and after the advent of Islam such that even Western scientists and researchers in their efforts to introduce Greece and Western world as the cradle of civilization and science could not disregard the great role of Iranian scientists. Persian medicine dates back to many centuries before Christ and based on western documents of the history of science, it is of founders of Greek medicine. Investigation of the situation of traditional Iranian medicine and its history in the Iranian herbal research is the aim of present article.
    Materials And Methods
    Some sources on the scientific history of Iran were studied. Valid scientific data sourced such as PubMed, Scopus and Wiley were also searched limited to Iran. All Iranian herbal research were collected and reviewed.
    Findings: Although some noteworthy efforts have been made to introduce the history of Persian traditional medicine and Iranian herbal medicine, it seems that these issues have not been adequately respected. For instance, there is no international and Iranian data bank for the vegetation or herbal medicines of Iran. Furthermore, it hasn’t been found any book on endemic plants to Iran or to a province of Iran.
    Conclusion
    The properly recognition and understanding of Iranian traditional medicine as an independent medicine to the international community needs national management and planning, as well as efforts and notions of respected Iranian scientists and researchers to the historical background of Persian medicine and to the identification and introduction of medicinal herbs endemic to Iran.
    Keywords: Iran, History of Medicine, Traditional Medicine, Herbal Medicine
  • Farzaneh Zare, Seyed Hamdolah Mosavat, Fatemeh Atarzadeh, Amir Mohammad Jaladat Pages 85-95
    Background And Aim
    "Plague" is one of the oldest infectious diseases with high mortality caused by the Yersinia pestis bacteria. It is characterized by the sudden onset of fever, followed by pain and lymphadenopathy. The aim of this study is to review the viewpoints of Traditional Persian Medicine (TPM) concerning the plague and to compare the findings of the study with conventional medical approach.
    Materials And Methods
    In this study, we reviewed the reliable resources of TPM in various centuries including The Canon of Medicine, Zakhireh kharazmshahi and Exir-e-Azam to make a comparison between traditional and conventional approaches concerning the plague.
    Findings: Plague in traditional resources has a similar definition in comparison to conventional medicine; as a febrile disease accompanied with warm swelling of soft parts of the body. Septic air and body dystemperaments (abnormal changes of the whole body or an organ temperament) are predisposing factors of catching the disease. Moving from hot septic air into fresh air, eating some medicinal fruits and preparations such as pomegranate, prune and vinegar, also using perfumes like joss stick, sandalwood, and rose water are the most common hygienic recommendations of Persian traditional practitioners for the disease. Applying Zedoary (Curcuma zedoaria) and Armenia's clay are the other therapeutic recommendations in dealing with plague.
    Conclusion
    Recent findings show that Persian traditional approach on plague meet today's scientific standards. New research ideas can be derived from reviewing written resources of TPM in dealing with infectious epidemics such as the plaque.
    Keywords: Contagious Disease, Traditional Persian Medicine, Medical History
  • Mohammad Reza Rajabnejad, Mahin Taj Sadeghniya Pages 97-108
    Background And Aim
    Hakim Abolqasem Ferdowsi Tuassi is the greatest epic poet in the history of Persian literature. Ferdowsi's Shahnameh is one of the finest works of the world that various episodes of scientific, social, and historical aspects from the epic poems can be drawn from Shahnameh. One of the most important scientific issues is the medical knowledge that has been beautifully and wisely depicted in the epic stories and one of the ancient letters in this epic. The purpose of this research is to display and analyze the lateness of medical knowledge and its related specialties, the poems of Shahnameh, especially the story of the birth of "Rostam", a mythical hero born in the method of "Medical Knife" (Rostam's Birth Operation).
    Materials And Methods
    This research seeks to express the glory of ancient Iranian medicine as an important issue, such as surgery, which is based on a library study method based on the original sources of medical history.
    Findings: Shahnameh is one of the best sources of authenticity in the ancient history of ancient medicine, which has been neglected.
    Conclusion
    Ferdowsi's poems have the prominence and promise of medical knowledge. The story of the birth of "Rostam", the Iranian mythological hero with the method of surgery in ancient times and the medical terms that Ferdowsi has arranged, is an example of the culmination of Iranian medicine.
    Keywords: Doctor, Surgery, Simorgh, Ferdowsi, Medical History