فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 33 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • بهناز مراد بیاتی، سعید چنگیزی آشتیانی *، محمدرضا رجب نژاد، نازیلا نجدی، حسن جعفری پور صفحات 7-17
    زمینه و هدف
    حاملگی کاذب با اصطلاح امید بیهوده، بارداری دروغین و یا رجا در طب ایرانی، بیماری نادری است که فرد توهم بارداری دارد، در حالی که عملا چنین نیست. هدف تحقیق حاضر، سیری تحلیلی بر دیدگاه حکیم ابوعلی سینا در شناخت و درمان رجا است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری و کتابخانه ای، آرا و نظرات ایشان با استفاده از کتاب «القانون فی الطب» در باب این بیماری، از زوایایی تشخیصی و درمانی، مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل و نیز مقایسه اطلاعات موجود با سایر محققین، واژه های حاملگی دروغین، حاملگی کاذب، شبه حاملگی، ابن سینا، طب ایرانی، عصر باستان، در پایگاه ها و بانک های اطلاعاتی SID، PubMed، Scopus، Science Direct، Magiran، Irandoc، IranMedex، UpToDate، Google Scholar جستجو و مستندات علمی جمع بندی شد.
    یافته ها
    تعریف روشن از حاملگی کاذب و ارائه روش های تشخیص افتراقی و تبیین دلایل ایجاد آن از ویژگی های خاص این نوشتار است. ارائه تجویزهای درمانی شامل داروهای محلل و ملین به صورت ضماد، نطولات، کمادات، نشاندن در آبزن و داروهای سقط آور از جمله آن ها است. اکثر داروهای تجویزی، دارای طبیعت گرم و خشک هستند که برای تعدیل مزاج و رفع سوء مزاج ایجادشده در رحم مفید می باشند.
    نتیجه گیری
    ابن سینا در مقایسه با حکمای قبل از خود تشخیص افتراقی حاملگی مولار از حاملگی کاذب علل و درمان آن را به وضوح بیان کرده است. نوآوری و خلاقیت در معاینه، تشخیص و بهره مندی از درمان های هدفمند از ویژگی های منحصر به فرد ایشان در درمان این بیماری است که تحقیقات عمیق تر در این راستا را طلب می کند.
    کلیدواژگان: رجا، بارداری دروغین، بارداری کاذب، امید بیهوده، طب ایرانی، ابن سینا
  • مهدی خدامی، مرتضی نورایی *، اصغر فروغی ابری صفحات 19-31
    زمینه و هدف
    در این پژوهش عملکرد دستگاه های متولی بهداشت عمومی فارس در دوران پهلوی اول مورد بررسی قرار گرفته است. بهداری و بلدیه (شهرداری) دو نهادی بودند که در این زمینه مسوولیت قانونی داشتند. به منظور تامین سلامت عمومی همکاری میان آن ها ضروری بود. دو سازمان به تدریج روند تکاملی خود را در فارس توسعه دادند. طبیعی است آن ها مشکلات زیادی را پیش رو داشته اند.
    مواد و روش ها
    این مقاله، بر اساس مستندات و منابع آرشیوی، به بررسی تحلیلی عملکرد آن ها پرداخته شده است. بسیاری از یافته های این پژوهش بر مبنای اسناد و یافته های درجه اول است. صحیه به عنوان نهاد اصلی مسوول در زمینه بهداشت و درمان موضوع محوری مقاله را تشکیل می دهد. بلدیه و صحیه چندی بعد به شهرداری و بهداری تغییر نام دادند. بهداری ها و شهرداری در برخی موارد وظایف مشابهی داشتند. هر گونه کشمکش در مسوولیت های این دو نهاد می توانست سلامت عمومی را تهدید کند. در این مقاله به رابطه این دو سازمان محلی با هم و پیامد اقدامات آنان بر سلامتی مردم توجه ویژه شده است. ملاحظات اخلاقی: صداقت و امانت داری در تحلیل، گزارش و انتشار مطالب رعایت گردید.
    یافته ها
    این پژوهش نشان می دهد: 1 میزان شیوع بیماری های واگیردار و مرگ و میر ناشی از آن کاهش یافت؛ 2 به دلیل کمبود اعتبارات مالی، در ریشه کنی و کنترل بیماری مسری موفقیت کامل حاصل نگردید؛ 3 بیشتر نقاط فارس چندان بهره ای از تحولات صورت گرفته نبردند و وضع بهداشت و درمان آن ها با تغییر محسوسی مواجه نشد. با این حال دستاوردهای به دست آمده در حوضه بهداشت و درمان فارس نیز مورد توجه پژوهشگران در این مقاله بوده است.
    نتیجه گیری
    در دوره مورد بحث تحولات زیادی در ساختار اداری بهداری و شهرداری ها صورت گرفته که منجر به بهبود در فضای بهداشتی جامعه شد. با وجود بهبود در وضعیت بهداشتی جامعه، وضعیت بهداشتی فارس در دوره پهلوی اول به طور بنیادین متحول نشد.
    کلیدواژگان: صحیه، بهداری، پزشکی، فارس، دوره پهلوی اول
  • شهین رهبر، رحیم نیکبخت، محمدرضا رجب نژاد * صفحات 33-46
    زمینه و هدف
    شهرستان اشنویه که در استان آذربایجان غربی واقع شده است، مردمانش با زبان کردی سورانی صحبت می کنند. به دلیل سنتی بودن بافت شهر باور های سنتی و کهن در میان مردم به قوت زیادی پا بر جا است، یکی از این سنت های کهن، طب عامیانه و شفاهی است. با توجه به این که در این شهرستان تاریخ شفاهی حفظ الصحه زنان باردار برجسته و قابل تامل است، در این پژوهش با انتخاب زنانی آگاه، به بررسی و کاوش راه های پیشگیری و درمان در زنان حامله و نوزدان تازه متولدشده در این شهرستان پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    برای فهم بهتر مسائل و تفکیک آن ها از همدیگر، سواللات تحقیق در سه بخش دوران قبل از تولد، تولد و بعد از تولد دسته بندی شدند. در این بین به موارد زیر اشاره شده است: شیوه تشخیص بارداری، راه های تشخیص جنسیت، تشخیص قرارگیری غیر طبیعی کودک در شکم و درمان آن، مراقبت و تغذیه دوران حاملگی و همچنین بیماری های نوزاد مانند گوش درد، شکم درد، ملاج، سوریژه، له مه یی، فرچک که وتن و زردی به طور اجمالی اشاره شده است.
    یافته ها
    در این تحقیق مشخص شد که شیوه تشخیص بارداری و راه های تشخیص جنسیت در طب عامیانه شهرستان اشنویه در حین کاربردی بودن آمیخته با خرافات و همچنین عقاید اشتباه است، ولی در سایر موراد خصوصا تغذیه دوران حاملگی و بیماری های دوران نوزادی مواردی را اشاره کردند که در زمان حاضر نیز بسیار کاربردی و عملی هستند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، مشخص شد که حفظ الصحه زنان باردار شهرستان اشنویه در مراحل مختلف قبل از تولد، حین تولد، و بعد از تولد در پیشگیری و درمان مثمر ثمر بوده است. طب سنتی اشنویه ضمن این که شباهت هایی که به طب سنتی سایر مناطق ایران و هچنین سایر مناطق کردنشین دارد، تفاوت هایی هم دارد. این تفاوت ها موجب تمایز طب سنتی این منطقه شده است. این تفاوت بیشتر به علت یکسان نبودن محل زندگی و همچنین نوع دیدگاه آن ها به بعضی از بیماری ها و شاید مهم تر از آن ها دسترسی به موادی برای رفع و درمان بیماری های بازمی گردد. آنچه در مورد علمی بودن و تاثیرگذاربودن این روش ها باید تحقیقات بیشتری انجام گردد.
    کلیدواژگان: تاریخ شفاهی، طب عامیانه، حفظ الصحه، زنان باردار، کودک
  • مقاله مروری
  • غلامحسین مقدم حیدری * صفحات 47-61
    زمینه و هدف
    پروژه فوکو را می توان تبارشناسی سوژه مدرن نامید و کتاب تاریخ جنون یکی از مهم ترین آثار او در این زمینه است. آنچه در این کتاب به طور برجسته ای خود را نمایان می سازد، تاکید فوکو بر «عمل مشاهده» و تکنیک های آن در شکل گیری سوژه به منزله ابژه ای برای شناخت می باشد. با تامل در این کتاب می توان دو نوع مشاهده را از هم متمایز کرد که ما آن ها را مشاهده بازتابی (Reflective) و مشاهده نافذ (Penetrative) می نامیم. در این مقاله می کوشیم اولا به بررسی مشاهده بازتابی و ویژگی هایش بپردازیم؛ ثانیا نشان می دهیم که چه شرایط اجتماعی در قرون هیجدهم و نوزدهم میلادی سبب شد تا این شیوه مشاهده دیوانگان رنگ ببازد و به تدریج مشاهده بدیلی مشاهده نافذ جایگزین آن شود؛ ثالثا با تشریح تکنیک های مشاهده نافذ، ویژگی هایی این نوع مشاهده را بررسی می کنیم و نشان می دهیم که چگونه این شیوه مشاهده سبب پیدایش روانشناسی و روانپزشکی در قرن نوزدهم میلادی شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش کتابخانه ای با تکیه بر کتاب بسیار مهم تاریخ جنون اثر میشل فوکو مورخ، جامعه شناس و فیلسوف فرانسوی معاصر و شارحین و ناقدین او انجام گرفته است.
    یافته ها
    در مشاهده بازتابی مشاهده گر با دیدن دیوانگان با آن ها همنوا می شود و تجربه او از این وضعیت، تجربه ای از وضعیتی انسانی است. حال آنکه در مشاهده نافذ مشاهده مشاهده گر در دیوانه متوقف می شود و مشاهده گر دیوانه را همچون ابژه ای می بیند که اولا قصد دارد تا طبیعت دیوانگی او را بشناسد؛ ثانیا می خواهد او را درمان کند.
    نتیجه گیری
    در واقع مشاهده نافذ مشاهده ای ابژه ساز است و به دلیل همین ویژگی اش معرفت ساز نیز هست. بدین گونه با تاسیس آسایشگاه روانی در قرن نوزدهم حقیقت انسان به منزله سوژه توانست به ابژه دانشی علمی روانپزشکی بدل شود.
    کلیدواژگان: مشاهده بازتابی، مشاهده نافذ، سوژه، ابژه، فوکو، جنون
  • پانته آشیرویه، راضیه نبی میبدی، مژگان تن ساز، الهام بهمنش، روشنک مکبری نژاد * صفحات 63-75
    زمینه و هدف
    با وجود پیشرفت های پزشکی تشخیص و درمان دیسمنوره یکی از معضلات مراقبت های بهداشتی محسوب می گردد و تاکنون پروتکل تلفیقی دانش طب سنتی ایران و طب رایج برای تشخیص و درمان دیسمنوره ارائه نشده است، لذا در این مطالعه به بررسی این پروتکل ها پرداخته می شود.
    مواد و روش ها
    برای تدوین این دو پروتکل از سه روش مرور نقلی، کیفی و اجماع صاحب نظران استفاده شد. در این راستا، جستجو در 19 منبع طب سنتی ایران و همچنین دو کتاب مرجع ژنیکولوژی و 4 پایگاه اطلاعاتی انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها در سه بخش مروری بر تبیین دیسمنوره از دیدگاه طب سنتی ایران و طب رایج، پروتکل تشخیص دیسمنوره و پروتکل درمان گام به گام دیسمنوره اولیه بیان شد. پروتکل تشخیص دیسمنوره از هر دو دیدگاه طب سنتی ایران و طب رایج می تواند راه گشای تشخیص علت موارد ناشناخته دیسمنوره اولیه باشد. از سوی دیگر درمان های دیسمنوره اولیه در طب رایج تنها اثر تسکینی داشته و با عدم پاسخ به درمان همراه هستند، در حالی که مکتب طب سنتی ایران دارای روش های متعدد، متنوع و گام به گام در درمان دیسمنوره اولیه می باشد که این درمان ها علاوه بر اثر تسکینی دارای اثر درمانی نیز هستند.
    نتیجه گیری
    توصیه می شود در بررسی علل و درمان دیسمنوره اولیه دیدگاه طب سنتی ایران در کنار دیدگاه طب رایج در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: طب ایرانی، دیسمنوره، عسرطمث، پروتکل تشخیص، پروتکل درمان
  • مقاله پژوهشی
  • میرحسن موسوی *، نسیم شاویسی، سید امین خطیبی صفحات 77-92
    زمینه و هدف
    کدو با نام علمی Cucurbita pepo L. متعلق به خانواده کدو (Cucurbitaceae) بوده که در نواحی مختلف دنیا کشت داده می شود و بیشترین تولید آن توسط کشورهای چین، هند، اوکراین، مصر و ایالات متحده آمریکا صورت می گیرد. این گیاه یکی از خوراکی هایی است که در قرآن از آن یاد شده و در طب سنتی و رایج نیز از آن برای درمان بیماری های مختلف استفاده می شود. این مطالعه با هدف بررسی جایگاه کدو در قرآن، احادیث نقل شده از پیامبر و امامان و طب سنتی ایرانی و نیز خواص تغذیه ای و درمانی آن بر طبق آخرین تحقیقات علمی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مروری قرآن مجید و تفاسیر آن، احادیث و روایات اسلامی، کتب طب سنتی و گیاهان دارویی مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین از پایگاه های Science Direct، PubMed، SID، Google Scholar وISC استفاده گردید. جستجو در این پایگاه ها با استفاده از واژگان کلیدی کدو، قرآن، حدیث، طب، بیماری، Cucurbita Pepo، Cucurbitaceae، Pumpkin، Medicinal، Holy Quran و مابین سال های 2000 تا 2017 صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که علاوه بر این که در قرآن و احادیث و روایت به استفاده از کدو توصیه شده است، در طب سنتی ایرانی از آن برای دفع کرم ها، درمان یرقان، زخم ها، سوختگی ها، تب، دل پیچه، مالیخولیا، هذیان گویی، اسهال شدید، رفع بی خوابی، سردرد و انسداد مجاری ادراری استفاده می شود. از دیدگاه طب رایج، کدو دارای خواص ضد باکتریایی، ضد ویروسی، ضد کرم، آنتی اکسیدانی، ضد التهابی بوده و باعث شادابی، نشاط، افزایش بهره هوشی، کاهش افسردگی، تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی، کبد چرب، دیابت و سرطان می گردد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که توصیه های موجود در آیات قرآنی، احادیث پیامبر و امامان و طب سنتی ایران در مورد مصرف گیاهانی نظیر کدو نه تنها از روی آگاهی بوده، بلکه بر پایه اصول و منطق علمی بیان شده اند که این توصیه ها در جهت بهبود سلامتی و افزایش طول عمر انسان می باشند و بایستی دقت و تعمق بیشتری را در این منابع به خصوص در مورد دستورات تغذیه ای آن ها داشت.
    کلیدواژگان: کدو، قرآن، احادیث، طب ایرانی، درمان
  • محمدحسن امینی، سیدسعید اسماعیلی، داریوش مهدی برزی، محمد غلامی فشارکی صفحات 93-106
    زمینه و هدف
    با توجه به شیوع بالای درد سیاتیک ازکارافتادگی و غیبت از محل کار، هزینه های سنگین درمانی، عوارض جانبی درمان های دارویی و جراحی در طب کلاسیک بر آن شدیم با مطالعه در منابع طب ایرانی و پژوهش های جدید یک روش درمانی موثر، کم عارضه و کم هزینه را به جامعه پزشکی معرفی نماییم. این بررسی بر اساس دیدگاه طب ایرانی نسبت به اسباب و علائم و علاج (فیزیوپاتولوژی، اتیولوژی، سمیولوژی و درمان) بیماری ها که همان طب اخلاطی است، طراحی شده است.</p><p>
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه کیفی است که طی یک مدل هیبرید در سه مرحله انجام می گیرد: 1 مرحله تئوریک؛ 2 مرحله میدانی؛ 3 مرحله ترکیبی (جمع بندی).
    یافته ها
    درد سیاتیک از دردهای شایع و ناتوان کننده است که در طب رایج درمان قطعی، موثر و بدون عارضه ای برای آن وجود ندارد، لیکن با توجه به اسباب و علل (فیزیوپاتولوژی و اتیولوژی) آن از دیدگاه طب ایرانی که همان غلبه اخلاط و سوء مزاج های حاصله به علاوه ضعف مفصل می باشد و در اکثر موارد با ریزش ماده در عضو بیماری به وجود می آید، درمان های متعددی به تناسب علل آن معرفی شده است.
    نتیجه گیری
    بر اساس آموزه های طب ایرانی و با توجه به نتایج پژوهش های جدید درمان بیماری سیاتیک بر اساس عامل مسبب بیماری متفاوت بوده و در انواع آن روند درمانی بر اساس رفع علت ایجادکننده بیماری، دفع خلط غالب، تعدیل مزاج و تقویت عضو می باشد، و یکی از روش های درمانی که در اکثر موارد بر آن تاکید شده است، انجام فصد در درمان و حتی گاهی در پیشگیری می باشد.
    کلیدواژگان: عرق النسا، سیاتالژی، فصد، حجامت، درد مفاصل، اوجاع مفاصل، کمردرد
  • الهه دلشاد، مهدی یوسفی، رقیه جوان صفحات 107-116
    زمینه و هدف
    سکته مغزی پس از انفارکتوس میوکارد و سرطان از اصلی ترین علت مرگ و میر در سراسر جهان محسوب می شود. هدف مطالعه پیش رو توصیف و تبیین بیماری به نام سکته در طب سنتی ایرانی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کیفی که شامل دو بخش تئوریک و میدانی می باشد، منابع معتبر طب سنتی مانند کتاب الماء تالیف عبدالله بن محمد الازدی، بحرالجواهر تالیف محمد بن یوسف الهروی، القانون فی الطب تالیف ابن سینا، ذخیره خوارزمشاهی تالیف سیداسماعیل جرجانی، طب اکبری تالیف علی اکبر ارزانی، معالجات عقیلی و خلاصه الحکمه تالیف عقیلی خراسانی و اکسیر اعظم تالیف محمد اعظم خان چشتی به همراه برخی از منابع طب نوین شامل هاریسون، گایتون، آمینوف و مقالات معتبر علمی مندرج در ذیل عناوین سکته، خدر، فالج، لقوه و صرع مورد بررسی قرار گرفتند. به علاوه، در مقالات از واژگان کلیدی سکته مغزی، طب ایرانی، Traditional Medicine، Thrombosis Herbal Medicine و Stroke در بازه زمانی1900 تا 2018 در پایگاه های اطلاعاتی SID، Google Scholar، PubMed و Scopus استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به شکل آنالیز محتوا از نوع استقرایی انجام شد.
    یافته ها
    از دیدگاه طب ایرانی، سکته به دنبال انسداد مسیر حس و حرکت و مجاری مغز ایجاد می شود. دو عامل امتلایی و انقباضی می توانند منجر به بروز سکته گردند.
    نتیجه گیری
    علت سکته مغزی در طب سنتی ایرانی، انسداد تام و کامل در جریان روح نفسانی است و در طب رایج علت را به کاهش خون رسانی نسبت می دهند. در طب سنتی ایرانی، علت سکته یک انسداد است و این انسداد در منابع طب ایرانی حتما معادل سدشدن کامل فیزیکی نیست، بلکه می تواند معادل کندی و یا ایستایی حرکت باشد.
    کلیدواژگان: طب ایرانی، سکته، انسداد، خدر، فالج لقوه، صرع
|
  • Behnaz Mord, Bayati, Saeed Changizi, Ashtiyani *, Mohammad, Reza Rajabnejad, Nazila Najdi, Hassan Jafarypour Pages 7-17
    Background and Aim
    Pseudocyesis with the term "futile hope", "false pregnancy" or "Raja" in Iranian medicine is a rare illness in which an individual has an illusion of pregnancy, while practically not pregnant. The purpose of this study is to analyze the Avicenna view of Raja's knowledge and treatment.
    Materials and Methods
    In this review and library, his views and opinions were examined using the Al- Qanoun Fi-al-Tiba book on the disease, from diagnostic and therapeutic perspectives. In order to analyze and compare available information with other researchers, false pregnancy, Pseudocyesis, Avicenna, Persian medicine, ancient history, in the SID databases, PubMed, Magiran, Irandoc, IranMedex, UpToDate, Google scholar Search and the scientific documents were summed up. Findings: Specific features of this writing include definition of pseudocyesis and presentation of recognition and expression of reasons for producing it. Presenting therapeutic prescriptions include soluble and laxative drugs, such as hypotension, inflammation, abdominal distension, abortion and abortion drugs. Most prescription drugs are hot and dry in nature, which are useful for modulating the mood and eliminating abnormalities in the uterus.
    Conclusion
    Avicenna in contrast with modern physicians has expressed difference between mole pregnancy and pseudocyesis. Innovation in examination, identification and utilization of targeted treatments are unique features of Avicenna for the treatment of this disorder and more in-depth research studies are requested in this direction.
    Keywords: Raja, Pseudocyesis, False Pregnancy, Futile Hope, Persian Medicine, Avicenna
  • Mahdi Khodami, Morteza Nouraei *, Asghar Forughi Abari Pages 19-31
    Background and Aim: This study reviewed the performance of organizations responsible for publichealthcare in Fars Province during the Pahlavi I period. According to the law, Sehieh (health service) andBaladieh (municipality) were the two organizations responsible for public healthcare. To ensure publichealth, cooperation between them was essential. The two organizations gradually developed theirevolutionary process in Fars. Naturally, they have had a lot of problems. Materials and Methods: In this article, Based on the documentation,archival sources reviewed theirperformances. Many of the findings from this study are based on first-order documents,findings. Sehieh,as the main organization responsible for healthcare, is the primary focus of this study. Baldieh,Sahiyahwere later renamed to the municipality (shahrdary),health care (behdari). Health centers andmunicipalities functioned similarly in some cases. Any conflict in responsibilities of the two entities couldsubstantially undermine the public health in the society. In this article, the relationships between these twolocal organizations,the consequences of their actions on the health of the people have been given specialattention. Ethical Considerations: Integrity,trustworthiness were observed in analyzing,Reporting andpublishing the results. Findings: This research shows: 1- The spread of diseases,their mortality rate decreased, 2- Completesuccess in eradication,control of contagious diseases was not achieved due to lack of financial sources,3- Most areas in Fars did not benefit from the developments,their healthcare conditions did not improvesignificantly. However, the achievements achieved in the Fars health area have also been considered byresearchers in this paper.
    Conclusion
    During the course of Pahlavi I period, there has been a lot of changes in the administrativestructure of Local Health Centers,municipalities, which has led to improvements in the community'shealth space. Despite the improvement in health conditions, the health of Fars in the first Pahlavi era did notradically change.
    Keywords: Sehieh_Behdari_Medical_Fars_Pahlavi I Period
  • Shahin Rahbar, Rahim Nikbakht, MohammadReza Rajab Nejad * Pages 33-46
    Background and Aim
    The people of Oshnavieh city, located in West-Azarbaijan in Iran, speak the Kurdish language. Due to the traditionality of the city's texture, traditional and ancient beliefs persist among the people, and one of these is traditional medicine (folk and oral medicine). Considering the fact that the oral history of hygiene in pregnant women is prominent and contemplative in this city, the purpose of this study was to investigate the traditional preventive methods in pregnant women and newborn babies in this city. For this purpose, knowledgeable women were selected and then the interview was conducted.
    Materials and Methods
    To better understand issues and differentiate them from each other, research questions were categorized into three parts, viz: before birth, birth and after birth. In this article, the following topics are discussed: pregnancy diagnosis, gender verification, diagnosis and treatment of fetus abnormal placement in the abdominal, and care and nutrition during pregnancy as well as diseases such as earache, abdominal pain, measles and jaundice. Findings: In this study, it was determined that the method of diagnosis of pregnancy and the ways of diagnosis of gender in folk medicine in Oshnavieh during the application is mixed with superstition as well as misconceptions, but in other cases, especially nutrition during pregnancy and neonatal diseases in this modern era, the methods of diagnosis are very practical.
    Conclusion
    According to the results, it was found that sanitation in pregnant women in the city of Oshnavieh was effective in prevention and treatment in various stages of pre-birth, during birth and after birth. Traditional medicine in Oshnavieh also has similarities to traditional medicine in other regions of Iran, as well as other Kurdish regions. These differences differentiate traditional medicine in this region. This difference is largely due to the lack of homogeneity of the place of residence, as well as the kind of view of some of the diseases and perhaps more importantly, access to materials for the treatment of diseases. More research is needed on the scientific validity and effectiveness of these methods and to prove the scientific nature and effectiveness of these methods.
    Keywords: Oral History, Folk Medicine, Hygiene, Pregnant Women
  • GholamHossein Moghaddam Heidari * Pages 47-61
    Background and Aim
    The Foucault project can be called the genealogy of the modern subject and The History of Madness is one of his most important works in this field. Foucault emphasized on "observation" and its techniques in the formation of the subject as an object of knowledge. I distinguish between two types of observation in this book, which I call "reflective" and "penetrative" observation. In this article I try first to explain the reflective observation and its properties. Secondly, I show what social conditions in the 18th and 19th centuries led to reject this way of looking and gradually penetrative observation replaced reflective observation. Third, we explain the techniques of penetrative observation and show how this observation led to the emergence of psychology and psychiatry in the nineteenth century.
    Materials and Methods
    This research is based on a library study method based on the original sources of medical history especially The History of Madness. Findings: Reflective observation did not, basically, involve observer; it involved only his monstrous surface, his visible animality; and it included at least one form of reciprocity, since the sane man could read in the madman, as in a mirror, the imminent movement of his downfall. Such a classical regime of truth did not construct madness as an object of enquiry and thus as subject to knowledge; it was simply a condition. By contrast, penetrative observation, arising with the new regime of the asylum was deeper and less reciprocal.
    Conclusion
    In fact, penetrative observation is the object-maker, and because of this, it makes scientific knowledge: psychology and psychiatry. Thus, by establishing the asylum in the nineteenth century, the human being as a subject could become the object of scientific knowledge that was called psychology.
    Keywords: Reflective Observation, Penetrative Observation, Subject, Object, Foucault, Madness
  • Pantea Shirooye, Razie Nabi Meybodi, Mojgan Tansaz, Elham Behmanesh, Roshanak Mokaberinejad * Pages 63-75
    Background and Aim
    Despite medical advances, diagnosis and treatment of dysmenorrhea is one of the health care problems. The protocol for the diagnosis and treatment of dysmenorrhea has not yet been presented in a combination of Persian Medicine and contemporary medicine. Therefore, the aim of the present study is to examine these protocols.
    Materials and Methods
    Three methods including narrative review, qualitative method and scientific consensus were used to write these two protocols. In this regard, 19 ITM references, 2 gynecology references and 4 databases were searched. Findings: The findings were presented in three parts including the review on the explanation of dysmenorrhea from the perspective of ITM and contemporary medicine, the diagnosis protocol for dysmenorrhea and the stepwise treatment protocol for primary dysmenorrhea. The diagnosis protocol for dysmenorrhea from both ITM and contemporary medicine perspectives, could identify the unknown causes of primary dysmenorrhea. On the other hand, treatment of primary dysmenorrhea in contemporary medicine has only palliative effects and are associated with lack of response to treatment, while ITM School has explained several, varied, and step-by-step methods for the treatment of primary dysmenorrhea, which have therapeutic effects in addition to palliative effects.
    Conclusion
    It is recommended that ITM perspective be considered along with the view of contemporary medicine in the study of the causes and treatment of primary dysmenorrhea.
    Keywords: Dysmenorrhea, Usre Tams, Diagnostic Protocol, Therapeutic Protocol, Persian Medicine
  • Mir, Hassan Moosavy *, Nassim Shavisi, Seyed Amin Khatibi Pages 77-92
    Background and Aim
    Pumpkin (Cucurbita pepo L.) belonging to Cucurbitaceae family, is widely cultivated around the world and it is mostly produced in China, India, Ukraine, Egypt and United States of America. It is one of the plants mentioned in the Holy Quran. It has also been used for the treatment of various diseases in traditional and modern medicine. The aim of the present study was to evaluate the nutritional and therapeutic properties of this plant in the holy Quran, narrations and hadiths of the prophet Muhammad and Imams, traditional medicine as well as modern medicine according to latest scientific research studies.
    Materials and Methods
    For this review study, the Holy Quran and its interpretations, Islamic Hadiths and narrations, relevant references about traditional Iranian medicine and medicinal plants were studied. Also, ScienceDirect, PubMed, SID, Google Scholar and ISI databases (2000 to 2016) were used with keywords such as Quran, Hadith, medicine, disease, Cucurbita pepo, Cucurbitaceae, pumpkin and medicinal. Findings: In the addition to the recommendation of Quran and hadiths about consumption of Pumpkin, in traditional Iranian medicine, it was used for the removal of helminthes, treatment of jaundice, wounds, burns, fever, abdominal cramps, melancholia, delirium, severe diarrhea, insomnia, headache and urinary tract obstruction. In modern medicine, pumpkin has antibacterial, antiviral, antioxidant; anthelmintic, antiinflammatory properties and it can modulate immune system. It is also used for freshness, vitality, increase of intelligence, reduction of depression and prevention of cardiovascular diseases, fatty liver, diabetes and cancer.
    Conclusion
    The findings of this study indicate that the recommendations contained in the Quran verses, Hadiths of Prophet and Imams and traditional Iranian medicine about the consumption of plants like pumpkin are not only conscious but also based on scientific principles and logic. These recommendations are intended to improve the health and longevity of human. So, more attention should be paid to these resources, especially regarding their nutritional instructions.
    Keywords: Pumpkin, Quran, Hadith, Persian Medicine, Treatment
  • Mohammad Hassan Amini, Seyyed Saeed Esmaeili, Darioush MehdiBarzi, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 93-106
    Background and Aim
    Due to the high prevalence of sciatic pain, disability and absence from the workplace, heavy cost of treatment, side effects of medical treatments and surgery in classical medicine, we decided to study a new method of treatment in Iranian medicine sources. Effective, low-cost and low complication medical education. This study is based on the viewpoint of Iranian medicine about physiopathology, etiology, semiology and treatment of diseases, which is a bodily humors medicine.
    Materials and Methods
    This qualitative study of concept development employed the hybrid model in 3 phases: 1- Theoretical phase; 2- Fieldwork phase; 3- Incorporation.
    Findings
    Sciatica is a common and debilitating pain that is not definitive, effective and uncomplicated in classical medicine. However, with regard to physiopathology and etiology, from the perspective of Iranian
    medicine, bodily humors and dystemperaments, as well as joint weakness, are caused by decrease of substance in the disease state. Several treatments have been proposed, according to the causes.
    Conclusion
    Based on the teachings of Iranian medicine and according to the results of new research, treatment of sciatica is different based on the causative agent of the disease, and in its various therapeutic
    regimens, based on the elimination of the cause of the disease, the dominant bodily humors, modulation of temperament and strengthening of the member. In addition, phlebotomy is one of the treatment methods that is emphasized in most cases for the treatment, and sometimes even to prevent it.
    Keywords: Persian Medicine, Venesection, Bloodletting, Wet Cupping, Sciatalgia, Joint Pain, Low Back Pain
  • Elahe Delshad, Mahdi Yousefi, Roghayeh Javan Pages 107-116
    Background and Aim
    Stroke is the chief cause of death following cancer and myocardial infarction across the globe. The purpose of the present study is to describe and explain stroke in the context of Persian Medicine.
    Materials and Methods
    In this descriptive study, reliable sources of traditional medicine including Almae by Abdolah Ibn Mohammad al-Azodi, Bahr al-Javaher by Mohammad Ibn Yousof Heravi, Ferdows al- Hekmat by Ali Ibn Rebn Tabari, the Complete Art of Medicine (Kitab Kamil as-Sina’aat-Tibbiyya) by Ali Ibn Abbas Majousi Ahvazi, Hedayat al-Mota’aalemin by Ali Ibn Ahmad Arzani, the Canon of Medicine by Avicenna, Zakhire Kharazmshahi by Syyed Ismaeel Jorjani, Tebe Akbari by Ali Akbar Arzani, Mo’aalejat-e Aghili and Kholasat al-Hekmat by Aghili Khorasani and Exir-e Aezam by Mohammad Aezam Kham Cheshti, along with some modern resources, namely Harrison’s principles of internal medicine, Guyton and Hall textbook of medical physiology, Aminoff’s Clinical Neurology and scientific articles on the topics of stroke, torpidness, hemiplegy, facial palsy and epilepsy were investigated. Moreover, databases such as SID, Google scholar, PubMed and Scopus were used to explore keywords such as stroke, Iranian medicine, traditional medicine, thrombosis and herbal medicine during 1900 and 2018. The collected data was qualitatively analyzed by using inductive content analysis.
    Findings
    From the perspective of Persian Medicine, stroke occurs following a blockage of sensory and motor pathways and channels in the brain. Contraction as well as accumulation induce stroke.
    Conclusions
    The cause of stroke involves a complete blockage of sensual soul in Persian Medicine while it is caused by hypo perfusion in conventional medicine. A blockage is the cause of stroke from the view of
    Persian Medicine, which does not mean physical obstruction, but may imply slow or static movement.
    Keywords: : Persian Medicine, Stroke, Blockage, Numbness, Facial Paralysis, Epilepsy