فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 13 (زمستان 1393)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 13 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سروش کرمی، ساناز کرمی، دکترعباس فخرایی، دکترحسین ذبیحی صفحات 1-20
    سکونتگاه های غیررسمی به مثابه یکی از پیامدها و ویژگی های بارز شهرنشینی معاصر در کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران بوده اند.گسترش سکونتگاه های غیررسمی، از جمله چالش های جدی فراروی تحقق ابعاد مختلف توسعه پایدار شهری، بویژه در کشورهای رو به پیشرفت تلقی می شود. این پدیده ناخوشایند، نتیجه اعمال سیاست های خطی و آمرانه و به اصطلاح از بالا به پایین در برنامه های توسعه این کشورها بوده که مسئله فقر شهری را بیش از هر وقت دامن زده و به پیروی از آن، ضرورت تغییراتی در نگرش به مسئله سکونتگاه های غیررسمی را مطرح ساخته است. دراغلب مطالعات انجام گرفته درباره این مسئله، بهبود امنیت تصرف زمین برای ارتقاء شرایط زندگی خانوارها، ضروری قلمداد شده،است. درحال حاضر امنیت تصرف از مفهوم قانونی اولیه خود فاصله گرفته و وارد بحث های اجتماعی و روانشناسی شده است. روش تحقیق حاضر از نوع کاربردی و شیوه جمع آوری داده ها به روش پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های تحلیل عاملی اکتشافی، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شده است. براساس این رویکرد، چهار عامل احتمال تخلیه، ترس از تخلیه، نبود شبکه های حمایتی و سطح درآمد خانوار متغیرهای اصلی تحقیق را تشکیل دادند. ضمن اینکه برای بررسی کیفیت مسکن پنج شاخص کالبدی مساحت زیربنا، نوع مصالح، پوشش سقف، جنس نما، کیفیت ساخت و تعمیر و نگهداری مورد توجه قرارگرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین امنیت تصرف ادراکی و کیفیت مسکن رابطه مستقیم و مثبتی وجود دارد و عامل های سطح درآمد خانوار و شبکه های حمایتی از عوامل اصلی و موثر بر امنیت تصرف ادراکی می باشد.
    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، ناامنی مالکیت، امنیت ادراکی تصرف، کیفیت مسکن، شهر همدان
  • براتعلی خاکپور، رضا صمدی صفحات 21-38
    هدف این مقاله تحلیل و ارزیابی عوامل موثر بر قیمت زمین و مسکن در منطقه سه شهر مشهد است. روش تحقیق استفاده شده در این مطالعه، توصیفی-تبیینی و جامعه آماری تحقیق سرپرستان خانوار منطقه سه شهر مشهد می باشد. جهت تعیین حجم نمونه، از فرمول کوکران استفاده شده که حجم نمونه ای بالغ بر 362 مورد بدست آمد. ابزار تحقیق شامل دو پرسشنامه که یکی مربوط به سرپرستان خانوار و دیگری مربوط به بنگاه های معاملات املاک می باشد. جهت تحلیل و نمایش داده ها، از نرم افزارهای SPSS، Arc GIS و Excel استفاده گردید. در ابتدا رتبه هر یک از محلات از نظر توسعه یافتگی اقتصادی و اجتماعی ساکنین، با استفاده از مدل موریس بدست آمد؛ سپس توسط آزمون تحلیل واریانس، به بررسی و تحلیل مقایسه میانگین پایگاه اقتصادی و اجتماعی ساکنین با قیمت زمینو مسکن پرداخته شده که معناداری این آزمون، در سطح 99 درصد بدست آمده است. به منظور تحلیل روابط بین هر یک از این عوامل با قیمت زمین و مسکن از همبستگی پیرسون استفاده شده که نتایج آن بیانگر ارتباط مستقیم و مثبت این عوامل با قیمت زمین و مسکن است. تاثیرگذاری هر یک از متغیرهای مستقل (عوامل موثر بر قیمت زمین و مسکن) بر متغیر وابسته (قیمت آن) با استفاده از رگرسیون خطی با روش Stepwise مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت که از بین عوامل بررسی شده، متغیرهای پایگاه اقتصادی ساکنین با بتای (36/0)، پایگاه اجتماعی ساکنین (38/0) و وسعت قطعات زمین (36/0-) از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تغییر قیمت زمین و مسکن در این منطقه شهر، شناخته شدند.
    کلیدواژگان: رگرسیون خطی، قیمت زمین و مسکن، منطقه سه شهر مشهد
  • صفحات 39-52
    از سال های اولیه انقلاب اسلامی و توجه به گفتمان عدالت طلبی در راستای رفع محرومیت از چهره نواحی سکونتگاهی مختلف کشور، توجه به عمران و آبادانی روستاها مورد توجه جدی دولتمداران و برنامه ریزان قرار گرفت؛ بطوری که با تشکیل نهادهایی همچون جهاد سازندگی و بنیاد مسکن در این زمینه، طرح ها و پروژه های فراوانی به منظور بهبود زندگی روستاییان تهیه و اجرا گردید. در این میان طرح «روانسازی و بهسازی» یا همان طرح هادی روستایی از مهم ترین برنامه هایی بود که در جهت بهبود وضعیت اقتصادی- اجتماعی و ساماندهی کالبدی– فضایی سکونتگاه های روستایی کشور تاکنون به مرحله اجرا درآمده است. هدف از این تحقیق، که از نوع کاربردی و به روش توصیفی– تحلیلی انجام گرفته است، سنجش و ارزیابی میزان تحقق پذیری ابعاد مختلف اقتصادی- اجتماعی اجرای طرح هادی در روستای کناره از توابع بخش مرکزی شهرستان مرودشت می باشد. برای گردآوری اطلاعات، از روش های کتابخانه ای و میدانی بهره گرفته شده و با توجه به حجم 410 خانواری جامعه آماری تعداد 90 سرپرست خانوار به عنوان نمونه انتخاب و مورد پرسشگری واقع شده است. برای پردازش داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون t تک متغیره جفت، سنجش طیف لیکرت، و ویلکاکسون بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن می باشد که: بین متغیرهای اجرای طرح هادی و تحولات اجتماعی در زندگی روستاییان کناره ضریب همبستگی برابر با (r=/.017) می باشد، که این مطلب رابطه معناداری را نمایش می دهد. همچنین ضریب همبستگی بین متغیر اجرای طرح هادی و تحقق پذیری ابعاد اقتصادی زندگی روستاییان مورد مطالعه برابر (r=/.024) بوده که رابطه معناداری را بیان می دارد. بنابراین اجرای طرح هادی در روستای کناره به لحاظ برآوردن اهداف اقتصادی- اجتماعی طرح در زمینه ی بهبود محیط زیست و زندگی روستاییان موفق بوده و توانسته موجبات رضایتمندی نسبی ساکنین روستا را فراهم بیاورد. بدین ترتیب فرضیه تحقیق مبنی بر وجود ارتباط بین اجرای طرح هادی در روستای کناره و اثرات مثبت آن در ابعاد اجتماعی و اقتصادی زندگی روستاییان اثبات می گردد.
    کلیدواژگان: تغییرات اجتماعی، تحولات اقتصادی، طرح هادی، روستا، مرودشت، کناره
  • علیرضا سلیمانی، حسن آهار، حدیثه قیصری صفحات 53-68
    با توجه به ناگزیر بودن رشد شتابان شهرنشینی که براساس پیش بینی های صورت گرفته، در دهه آینده نیز به روال خود ادامه خواهد داد و نیز جریانهای ناشی از آن که به جابجایی، استقرار و تمرکز جمعیت در کلان شهرها منجر می شود؛ هدف این نوشتار تاثیرات گسترش افقی شهر بر سرمایه های اجتماعی شهروندان می باشد. در حقیقت می توان گفت که بین شکل و نوع گسترش شهر و مولفه های اجتماعی رابطه وجود دارد. به منظور گردآوری اطلاعات در زمینه رابطه بین شکل و فرم شهر و تاثیر آن بر سرمایه اجتماعی شهروندان، از هر دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. از روش کتابخانه ای و اسنادی برای بخش برابری اجتماعی یا میزان دسترسی شهروندان محلات مختلف شهر به انواع خدمات و فضاهای ورزشی، فرهنگی، آموزشی، تجاری، پارک و فضاهای سبز و بهداشتی – درمانی مورد استفاده قرار گرفت. به عبارتی برای محاسبه میزان دسترسی شهروندان به خدمات و تسهیلات مختلف، از آمارهای مزبور به سرانه های مختلف در طرح جامع شهر مراغه کمک گرفته شد و سایر اطلاعات مورد نیاز از روش پرسشنامه ای بدست آمد. سرمایه های اجتمای دارای پنج مولفه (امنیت اجتماعی و محیطی، عضویت، مشارکت، تعامل اجتماعی، اعتماد) می باشد. بعد از تقسیم بندی مولفه ها، سوالات پرسشنامه براساس آن ها طراحی شده است. تعداد نمونه ها با توجه به اینکه شهر مراغه در سرشماری سال 1390، 162356 نفر بوده، بر اساس فرمول کوکران 320 نمونه برآورد شده است. پرسشنامه ها به صورت تصادفی در سطح محلات به منظور گردآوری نظرات مردم توزیع شده اند و سپس اطلاعات خام به دست آمده وارد نرم افزار spss شده است. متغیرهای مربوط به گسترش شهر مانند: تراکم، دسترسی، فاصله و... به عنوان متغیرهای مستقل و متغیرهای مربوط به سرمایه های اجتماعی به عنوان متغیرهای وابسته در نظر گرفته شده است. در نهایت به منظور ارزیابی و تحلیل سرمایه های اجتماعی و میزان ارتباط آن ها با مولفه های گسترش افقی در شهر مراغه با استفاده از تحلیل های پیشرفته آماری مانند: ضریب همبستگی، رگرسیون چند متغیره و تحلیل عاملی بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که شاخص های تراکم با ضریب معناداری 0.026 و با مقدار بتای 0.699 بیشترین تاثیر را بر مولفه های سرمایه اجتماعی داشته است. شاخص های فاصله از مرکز شهر، نرخ فضای باز، نرخ رشد خانوار، میانگین مدت سکونت و بعد خانوار به ترتیب بر میزان سرمایه های اجتماعی تاثیرگذار بوده اند. در نهایت بایستی خاطر نشان کرد که در مقوله توسعه شهری تنها نباید به مسائل کالبدی پرداخت؛ بلکه بایستی تاثیرات اجتماعی نیز ارزیابی شوند و سیاست های مختلفی را برای افزایش سرمایه اجتماعی تدوین نمود.
    کلیدواژگان: گسترش افقی، سرمایه اجتماعی، مشارکت، امنیت، تعامل، عضویت، مراغه
  • صیاد اصغری سراسکانرود، فریبا اسفندیاری، وحید محمدنژاد، بتول زینالی، صالح اصغری سراسکانرود صفحات 69-82
    در این پژوهش به بررسی قابلیت ژئوتوریستی منطقه ضحاک هشترود پرداخته شده است. این منطقه دارای طیف وسیعی از عناصر و فرایندهای ژئومورفیک برای جذب گردشگران علاقه مند به علوم زمین می باشد. به لحاظ فرهنگی و تاریخی نیز این منطقه یکی از کانون های مهم تاریخی آذربایجان به شمار می آید. در این تحقیق از مدل هادزیک استفاده شده است. ارزش و اهمیت هر مکان ژئوتوریستی در این روش به وسیله سه شاخص ارزش علمی، ارزش های فرعی و میزان آسیب پذیری آن مکان ژئوتوریستی برآورد می گردد. بدین منظور جهت ارزیابی قابلیت ژئوتوریستی منطقه مورد مطالعه براساس مدل تحقیق، عمل نظر سنجی از بیست و پنج توریست و شش متخصص استفاده گردید. نتایج نشان داد که از نظر شاخص ارزش علمی، ویژگی های زمین شناسی همراه با میراث فرهنگی بیشترین امتیاز را در بین متخصصان و توریست ها بدست آورده است. این امر بیانگر وجود طیف وسیعی از اشکال زمین شناسی و ژئومورفیک در منطقه مورد مطالعه است. از نظر شاخص ارزش های فرعی نیز عناصر طبیعی و میراث فرهنگی بیشترین امتیاز را بدست آورده است. میزان آسیب پذیری منطقه از نظر متخصصان «سه» آمده است که نشان دهنده این است که منطقه از آسیب پذیری نسبتا بالایی برخوردار می باشد. در نهایت بررسی سه شاخص فوق در ارزیابی نهایی ارزش ژئوتوریستی منطقه، نشان داد که این منطقه دارای ارزش ژئوتوریستی خوبی است.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، ارزیابی، منطقه ضحاک هشترود، مدل دینامیکی
  • بهروز محمدی یگانه، مهدی چراغی، زهرا یزدانی صفحات 83-96
    نقاط روستاها از گذشته به عنوان اجتماعات اولیه، نقش اساسی در شکل گیری و شکوفایی تمدنها داشته اند و افول بسیاری از تمدنها نیز، به ویرانی روستاها و بی توجهی به آنها، به عنوان عناصر پایه تولید و رونق اقتصادی مربوط می شود. در حال حاضر یکی از از عوامل اصلی در افول و ناکارآمدی تولیدی و زیستی نقاط روستایی، مسئله فقر می باشد. بنابراین مطالعه جهت شناخت عوامل فقر و ارائه راهکار برای حل آن از ضروریات است. در تحقیق حاضر به تحلیل عوامل موثر بر توزیع فضایی فقر در نواحی روستایی، با تاکید بر ویژگی های اقتصادی- اجتماعی پرداخته شده است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر ماهیت و روش به صورت توصیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه، مصاحبه) وجهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق حاضر، خانوارهای روستایی دهستان محمودآباد واقع در شهرستان شاهین دژ استان آذربایجان غربی می باشد. این دهستان در سرشماری سال 1390 دارای 26 روستای دارای سکنه و 8206 نفر جمعیت و 2154 خانوار است. با توجه به گستردگی منطقه مورد مطالعه و به منظور مطالعه دقیق 11 روستا، استفاده از فرمول اصلاح شده کوکران انتخاب و بین طبقات جمعیتی مختلف دهستان از طریق روش نمونه گیری طبقه بندی، توزیع گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد که عامل دارایی، تحصیلات و اعتبارات بانکی از مهمترین عوامل موثر بر توزیع فضایی فقر در محدوده مورد مطالعه بوده است.
    کلیدواژگان: فقر روستایی، توسعه روستایی، توزیع فضایی
  • اسماعیل نصیری، حسین عموزاد مهدیرجی صفحات 97-106
    امروزه همه کوشش هایی که مدیریت شهری در خصوص افزایش خدمات به کار می برند، برای بدست آوردن رضایت بیشتر شهروندان می باشد و این امر به ویژه برای شهرداری ها، هدف ایده آل بسیار بزرگی است و بخش عمده ای از آن از طریق ارائه خدمات به شهروندان محقق می شود. هدف تحقیق به دست آوردن توصیفی نسبتا دقیق از وضعیت رضایتمندی شهروندان از عملکرد خدماتی شهرداری گرگان، بر اساس مدل کانو در غالب نیازهای (اساسی، عملکردی و هیجانی) می است. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع، توصیفی- پیمایشی می باشد که به شیوه میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری، کلیه شهروندان (343977 نفر) شهر گرگان که از خدمات شهرداری استفاده می کنند و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر استمی که به صورت تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته های تحقیق نشان می دهد که شهروندان از عملکرد شهرداری در زمینه نیازهای انگیزشی با ضریب رضایت (790/0) نسبت به نیازهای عملکردی با ضریب رضایت (712/0) و نیازهای اساسی با ضریب (436/0) رضایت بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: خدمات شهرداری، مدل کانو، نیازهای اساسی، نیازهای عملکردی، نیازهای انگیزشی
  • علی جعفری، نبی الله یارعلی، سعید آزادگان دهکردی صفحات 107-118
    هدف مقاله حاضر تعیین آثار توسعه بر محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری با استفاده از مدل تخریب ایران و امکان توسعه بیشتر دهستان ها می باشد. تقسیمات سیاسی در سطح دهستان (44 دهستان) به عنوان واحد کاری استفاده شد. آسیب پذیری اکولوژیکی با استفاده از نقشه های شیب، جهت، ارتفاع، میانگین دمای سالانه، نقاط همباران، حساسیت به فرسایش، پراکنش گسل ها، عمق خاک، پوشش گیاهی، ذخیره گاه های جنگلی و مناطق حفاظت شده و روی هم گذاری با واحدهای کاری مورد ارزیابی قرار گرفت. عوامل تخریب به تعداد 13 عامل شناسایی و شدت آنها در هر یک از واحدهای کاری تعیین شد. تراکم فیزیولوژیک جمعیت نیز از تقسیم جمعیت موجود در هر واحد کاری بر وسعت زمین های قابل کشت به دست آمد. با وارد کردن مشخصه های مدل در نرم افزار Excell، ضرایب تخریب در هر یک از دهستان ها محاسبه و برحسب شدت تخریب در 6 طبقه تقسیم بندی شدند. از نظر شدت تخریب در گذشته، از کل مساحت استان، %4/64 مستعد توسعه بیشتر، %9/31 دارای قابلیت توسعه مشروط به انجام عملیات بهسازی و %7/3 دارای قابلیت محدود توسعه است.
    کلیدواژگان: آثار زیست محیطی، مدل تخریب، توسعه، دهستان، چهار محال و بختیاری
  • علی اشرفی، محمد امیر علیمی صفحات 119-140
    برآورد دقیق خصوصیات کمی و کیفی پدیده های طبیعی، مستلزم صرف زمان و هزینه زیادی می باشد. بنابراین، روش های درون یابی به عنوان راه حل مناسبی در تخمین محل های بدون اطلاعات و نمونه برداری نشده مورد استفاده قرار می گیرند. از آنجا که نقشه های مشتق شده از مدل ارتفاع رقومی زیاد است و این نقشه در تحلیل های مختلف کاربرد دارند و ممکن است با وزن های متفاوت در نتایج یک کار تحلیلی، نقش داشته باشند. اگر منبع اصلی که همان نقشه مدل ارتفاع رقومی است، ایرادی داشته باشد؛ اشکال در کل پروژه زیاد خواهد شد. انتخاب مناسب ترین روش ساخت مدل ارتفاع رقومی که با دقت بالاتری بتواند مدل واقعی تری را از شرایط طبیعی زمین ارائه نماید، موضوع اصلی این تحقیق است. هدف از این تحقیق، مقایسه برخی روش های تهیه مدل ارتفاع رقومی شامل؛TIN، TOPOGRID و نیز مدل ارتفاع رقومی استخراج شده از تصاویر ماهواره ای سه بعدی است. روش های مذکور بر روی داده های حوضه آبخیز نوفرست در 40 کیلومتری شرق شهر بیرجند انجام شده و نتایج آن با همدیگر و نیز با داده های برداشت شده از سیستم های تعیین موقعیت جهانی دو فرکانسه مورد ارزیابی دقت، قرار گرفته است. نتایج حاصل از مقایسه مقادیر حداقل و حداکثر اختلافات و نیز مقایسه مقادیر RMSE بین مدل های ارتفاعی رقومی و داده های سیستم موقعیت جهانی دو فرکانسه 4DGPS در 10 محدوده مطالعاتی نشان می دهد که روش TIN با پنج بار کسب مقادیر، حداکثر اختلاف و کسب نکردن هیچ مقدار حداقلی، بیشترین خطا و مدل رقومی SRTM با سه بار کسب مقادیر حداقلی اختلاف و کسب نکردن هیچ مقدار حداکثری از دقت بالاتری برخوردار می باشد. در این مقایسه روش TOPOGRID و TOPOGRID IN5 و مدل رقومی استخراج شده از تصاویر ASTER در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدل ارتفاع رقومی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تصاویر ماهواره ای، خراسان جنوبی
  • مریم عزتی، مریم آق آتابای صفحات 141-152
    با شناسایی اثر فعالیت های تکتونیکی بر روی سیستم های رودخانه ای، به ارزش رودخانه ها در مطالعه فعالیت های تکتونیکی پی برده شده است. مطالعه کانال های رودخانه ای و نهشته های جا به جا شده آن ها بوسیله گسلش زمان زمین لرزه، مقدار جابجایی توسط گسل، به همراه اطلاعات ویژه که در ارزیابی خطرات، زلزله آینده را آشکار می کند. منطقه مورد مطالعه در کپه داغ مرکزی (خراسان شمالی) و شمال غربی بجنورد قرار دارد. گسل های کپه داغ، عامل رویداد زمین لرزه های بزرگ تاریخی بوده اند و نشان دهنده خطر لرزه خیزی در منطقه پرجمعیت شمال شرق ایران می باشند. در این پژوهش برای بررسی مورفوتکتونیکی حوضه سولوکلو، برخی از شاخص های ژئومورفیک شامل فاکتور عدم تقارن حوضه زهکشی (AF)، فاکتور تقارن توپوگرافی معکوس (T)، طول- شیب رودخانه (SL)، منحنی هیپسومتری (Hc) و انتگرال هیپسومتری (Hi) محاسبه گردید. شکستگی های منطقه مورد مطالعه با استفاده از باندهای سبز، قرمز و مادون قرمز نزدیک مربوط به تصویر Aster استخراج گردید. هدف از این پژوهش شناسایی مناطق فعال تکتونیکی و پرخطر لرزه ای با استفاده از شاخص های ژئومورفولوژیکی می باشد. محاسبه شاخص های مختلف نشان دهنده فعالیت تکتونیکی در منطقه مورد مطالعه می باشد، کمترین فعالیت مربوط به قسمت شمالی و بیشترین فعالیت مربوط به قسمت جنوبی حوضه سولوکلو است. محاسبه شاخص های مختلف، نشان می دهد که مناسب ترین مکان برای ساختمان سازی و توسعه شهری، قسمت بالایی حوضه و نامناسب ترین منطقه برای شهر سازی قسمت انتهایی حوضه می باشد.
    کلیدواژگان: مورفوتکتونیک، حوضه زهکشی، شاخص های ژئومورفیک، خراسان شمالی
|
  • Sorush. Karami, Sanaz. Karami, Dr. Abbas. Fakhraiee, Dr. Hosein. Zabihi Pages 1-20
    Informal settlements have been as a consequence of the prominent characteristics of contemporary urbanization in developing countries، including Iran. Expansion of informal settlements، is considered as the serious challenges which this research is facing with about the various aspects of sustainable urban development، especially in developing countries. This unpleasant phenomenon، has been the result of the linear and authoritarian policies and the so-called top-down development programs in these countries، Which of urban poverty has fueled more than ever and to follow that، the necessity of changes in attitude has raised the issue of informal settlements. Many large-scale studies have been conducted to find solutions for this phenomenon، but before any action، the need is felt to identify the exact cause of this phenomenon. In many studies about this، improving land tenure security is deemed necessary for improving the living conditions of households. Currently، the security of tenure is far from their basic legal concepts، and are discussed in the social and psychological counseling. For data analysis methods، exploratory factor analysis، correlation and regression are used. This approach is based on four factors: the possibility of evacuation، the fear of evacuation، lack of support networks and household income levels، which formed the main variables. Furthermore، to evaluate the quality of housing، five physical parameters: Floor Area، materials، roof covering، facade materials، quality of construction and maintenance were considered. Method of study، is field study and a questionnaire was used to collect data. The results show that the security of tenure and housing quality are positively correlated، and lack of support networks is a key factor in reducing security of tenure.
    Keywords: Informal settlements, insecurity of property, tenure security perception, quality of housing, the city of Hamadan
  • Dr. Baratali. Khakpour, Reza. Samadi Pages 21-38
    The aim of this paper is to analyze and evaluate the factors affecting on land and housing prices in zone 3 of Mashhad city. The research method used in this study was desprective- analytical method. The statistical population of the research includes the heads of household in zone 3 of Mashhad city. To determine the sample size of study، which was obtained over 362 cases، Cochran formula was used. The research tools included two questionnaires; one related to the heads of households and the other one was related to real estate agencies. To analyse and display data، Arc GIS، SPSS and Excel softwares were used. First، the grad of each area، in terms of economical and social development of inhabitants، was obtained using Moris model، and then، mean comparison of economic and social development of inhabitants with land and housing prices was performed using an analysis of variance (ANOVA) at the level of 99%. Pearson correlation was used to analyze the relationships between each of these factors with land and housing price; so that its results indicate a direct and positive relationship between these factors and prices of land and housing. The effectiveness of each one of independent variables (factors affecting land and housing price) on dependent variable (its price) was analysed using linear regression with Stepwise method. Of the factors studied، the variables related to economic development of inhabitants with Beta (0. 36)، social development (0. 38) and the area of land plots (-0. 36) were identified as the most important factors that influence land and housing prices in this area of the city.
    Keywords: Linear regression_Land_housing price_Zone 3 of Mashhad city
  • Dr. Ali. Shakoor, Dr. Ali. Shamsodini Pages 39-52
    In the early years of the Islamic Revolution and the discourse of justice in order to remove deprivation from the settlement areas of the country، the development of villages was seriously considered by the governorates and programmers، So that through the formation of institutions such as Construction Jihad and Ministry of Housing، a great deal of projects and plans were prepared and implemented to improve the life of villagers. In this respect، «facilitating and improving» plans or the same Hadi plans were the most important programs which have been performed for improving the economical، social situation and physical-spatial organization of rural settlements up to now. This research was performed by analytical –descriptive method، the aim of this research is measuring and assessment of the degree and level of realization of different social and economical aspects of performing Hadi plans in Kenare village of the central part of Marvdasht township. The data were gathered through library and field methods and with respect to the statistical society of 410 households، 90 head man of the families were selected as sample. Descriptive and presumption statistical methods including single-double variable t test، Likert spectrum measurement and Wilcoxon signed rank test have been used. The research results shows that a correlation coefficient of r=0. 017exists between Hadi plan variables and social changes in the rural life of Kenare village، which indicates a significant relationship. Also the correlation coefficient between the variable of implementing Hadi plan and realization of economic aspects of the under study villagers'' life is equal to r=0. 024 which indicates a significant relationship. Therefore، implementing Hadi plans in Kenare villages was successful for meeting the economical-social objectives in view of environmental improvement and villagers'' life and could provide the relative satisfaction of rural habitats. So that، the assumption of research based on Hadi plan in Kenare village and its positive effects on the social and economical life of villagers'' life is confirmed.
    Keywords: Village, Hadiplan, Social change, Economic change, Kenare, Marvdasht
  • Dr. Ali Reza. Soleimani, Hasan. Ahar, Hadiseh. Gheisari Pages 53-68
    According to inevitable urban growth based on predictions made، this process will continue in the next decade and its resulting movements، will lead to the settlement and concentration of population in major cities. The purpose of this paper is to study t the effects of horizontal extension of the city on the social capital of citizens. In fact، it can be said that there is a relationship between the shape and form of urban extension and social factors. In order to collect information، library and field methods were used. Library and documentary methods were used for social equity part and the degree of citizens'' of different districts to different types of services and sport، cultural، educational commercial، park، green and sanitary spaces and health services. In other words. to measure the citizens'' access to various services and facilities، the statistics of per capita in comprehensive project of Maraghe has been used. Other required information was used by the questionnaire method. social capital has five components including (social security and the environment - Register - Partnerships - social interaction - trust). The questionnaire was designed based on the components of social capital. Number of samples with a population of 162،356 of Maraghe city based on statistical census of year 2001، according to Cochran formula، was 320 samples. Questionnaires were randomly distributed at the community level in order to gather people''s opinions، and then the raw data obtained by SPSS software. Related variables such as urban extension، density، access، distance، and etc. as independent variables and variables related to social capital as dependent variables are considered. In order to evaluate and analyze social capital and the extent of its relationship with the extension of Maraghe using advanced statistical analysis such as correlation coefficient، multiple regression and factor analysis were used. The results show significant indicators of density by a factor of 0. 026 and 0. 699 beta has had the greatest impact on the components of social capital. Indexes of the distance from the city center، open space، the growth rate of household، the average duration of residence and family size، have an impact on the level of social capital respectively.
    Keywords: sprawl_social capital_Partnership_Security_dealing – Register_Maragheh
  • Dr. Sayad. Asghari Saraskanroud, Dr. Fariba. Esfandyari, Dr. Vahid. Mohammadnejad, Dr. Batul. Zeinali, Saleh. Asghari Saraskanroud Pages 69-82
    In this study، the geo-tourism capability of Hashtroud Zahak area has been studied. This area has a wide range of elements and geomorphic processes for attracting tourists interested in earth sciences. It is one of the most important historical centers of Azerbaijan from cultural and historical point of view. In this research، Hadžić model has been used. In this study، the value and importance of each geo tourism location is estimated by three indexes، including Scientific value، secondary values and Vulnerability of that geotourism location. For this purpose، a survey was performed from 25 tourists and 6 professionals. Results indicated that geological features associated with cultural heritage have the highest score among professionals and tourists in terms of scientific value. This indicate a wide range of geological and geomorphological forms in the study area. Natural elements and cultural heritage have the highest score among professionals and tourists in terms of secondary values. Vulnerability from expert''s view is 3، that indicates relatively high vulnerability of the area. Finally investigation of three indexes in the final assessment of the value of geo tourism indicated that، this area has a good geo tourism value.
    Keywords: Geo, tourism, Evaluation, Hashtroud Zahak area, Dynamic Model
  • Dr. Behruz. Mohammadi Yegane, Mehdi. Cheraghi, Zahra. Yazdani Pages 83-96
    From the past times، rural areas as the basic communications have had a major role in the formation and flourishing of civilizations and decline of a great number of civilizations، is concerned to the destruction of villages and disregarding them as basic elements of production، and economic prosperity. At the present، one of the main elements of the production and environmental decline and inefficiency is poverty. So the study to identify poverty reasons and presenting solutions is essential. The present study analyzes the factors affecting the spatial distribution of poverty in rural areas، by emphasizing on the economic- social characteristics. This study is of applied one and from the view point of nature and method is of descriptive – analytical one. The method for collecting information is of library and field data collection (questionnaires، interviews) and descriptive statistics (mean، standard deviation) and inferential statistics were applied for analyzing information. The present research population is the families of Mahmoudabad county، located in West Azarbaijan Shahindezh township. The county has 26 villages with population in 2011 Census with 8206 Population and 2154 Households. With respect to the spread of the under study area and for detailed and accurate study، 11 villages were selected by Kocharan modified formula and distributed between different population classes of the village through classification sampling method. The results show that the elements of assets، education and banking credit are the most important factors affecting the spatial distribution of poverty in the study area.
    Keywords: rural poverty, rural development, spatial distribution
  • Dr. Esmaeil. Nasiri, Hosein. Amoozad Mahdirji Pages 97-106
    Today all efforts and attempts which the urban management are implemented for increasing the services، are to increase citizens'' satisfaction. This purpose is a great ideal for municipalities and much of it will be achieved through the provision of services for citizens. The research aims is to gain a fairly accurate description of the status of the citizens'' satisfaction about the services of Gorgan Municipality based on Kano model in most of the requirements including main requirements، functional and incentive. This research from objective point of view is an applied one and is a descriptive-surveying type which is made by field method. The statistical society is all citizens (343977 people) of Gorgan city that use municipality services. This research is based on Cochran''s formula on a sample size of 384 people Who were randomly selected and studied. Findings suggest that the citizens had more satisfaction about the services of municipalities in respect of motivational needs (0. 790) basic requirements (0. 712) and political needs 0. 436)
    Keywords: municipality services, Kano model, the basic requirements, functional requirements, motivational needs
  • Dr. Ali. Jafari, Dr. Nabiollah. Yarali, Saeid. Azadegan Dehkordi Pages 107-118
    The aim of this paper is to determine the effects of development on the environment of Chaharmahal & Bakhtiari province by using degradation model and the possibility of more development of villages. Political divisions at the villages level (44 villages) was used as the working unit. Ecological vulnerability was measured by overlying map of slope، direction، elevation، annual average temperature، iso hyetal points، sensitive to erosion، faults distribution، soil depth، vegetation cover، forest reserves and protected areas and using threshold rule in ecology. 13 Degradation factors identified and their severity in each assessment unit was determined. Physiological population density was calculated by dividing the available population in each working unit into the area of cultivated lands in that unit. Then degradation coefficient in each unit calculated using Excel software. Finally، assessment units categorized in 6 classes in terms of degradation coefficient value. Also in terms of degradation severity، total area of province categorized in 3 classes for future development. Based on the results 64. 4% of the province prone to more development، 31. 9% has the capability for development depending on performing the rehabilitation operations and the rest 3. 7% have a limited development capability.
    Keywords: Development, Environmental Impacts, Degradation Model, Village County, Chaharmahal, Bakhtiari Province
  • Ali. Ashrafi, Mohammad Ali. Alimi Pages 119-140
    The exact estimation of qualitative and quantitative characteristics of the natural phenomena requires a great deal of time and expense. Therefore، the interpolation procedures are used as a suitable solution in the estimation of the places which are uninformed to other researchers، and haven''t been sampled yet. The reason for the choice of the mentioned procedures is that there are many maps derived from the Digital Elevation Model، and these maps have application in different analyses، and also they may have influence on the result of an analytic research، using different scales. If the main source which is Digital Elevation Model malfunctions، the whole project will have more errors. The main subject of this research is the choice of the most suitable procedure for the formation of the Digital Elevation Model which can present more real-life model from the natural condition of the earth، with high precision. The research purpose is the comparison of some of the procedures for the preparing of the Digital Elevation Model، including TIN (Triangulated Irregular Network)، TOPOGRID، and also Digital Elevation Model derived from 3-dimensional satellite images. The mentioned procedures were performed on the data of theNoferest watershed in 40 kilometers of the east of Birjand city and their results have been compared precisely with each other and also with the data derived from the 2-frequency global location finder systems (DGPS). The results obtained from the comparison of the amounts of minimum and maximum differences and also the comparison of the RMSE amounts between the Digital Elevation Model and the DGPS data in 10 research zones، show that TIN procedure which has obtained the maximum amount of difference، 5 times with no minimum amount، has more errors، and the Digital Elevation Model of SRTM which has obtained the minimum amount of difference، 3 times with no maximum amount، has higher precision. In this procedure، the TOPOGRID and TOPOGRID INFORCE and also the Digital Model derived from the ASTER images، are placed in the subsequent ranks.
    Keywords: Digital Elevation Model, geographical information system, satellite images, South Khorasan
  • Pages 141-152
    By recognizing the tectonic effects on fluvial systems، the value and importance of rivers in the study of tech tonic activities were recognized. The Study of stream channels and their displaced deposits by faulting at earthquake time، indicates the amount of displacement and also gives special information about the evaluation of earth quake hazards in the future. The study area is located in the central Kopeh Dagh (Northern Khorasan) and NW Bojnurd. Kopeh Daghs faults are responsible for major destructive earthquakes in the 19th and 20th centuries and represent an important seismic hazard for this populous region of NE Iran. In this study، In order to study the morphotectonic of Soluklu basin، some of Geomorphic indices including drainage basin asymmetry factor index (AF) and stream length-gradient index، transverse topographic system (T)، (SL)، hypsometric curve (Hc) and hypsometric integral (Hi) were calculated. Fractures of the study area are extracted by using green، red and near infra red band of Aster image. Aim of this research is identifying tectonic activity and high hazarding areas using geomorphic indices. Calculating various indexes shows that tectonic activity in the study area is high، least amount of tectonic activity is related to the north side and the highest amount of tectonic activity is related to south side of Soluklu basin. Calculating various indexes shows that appropriate place for build and urban development is the upstream part and the most inappropriate area for build and urbanization is the downstream part.
    Keywords: Morphotectonic, Drainage basin, Geomorphic index, Northern Khorasan